Onrust door voedselprijs?

Politiek en oorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alles over politiek en oorlog kun je hier terugvinden.
Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38


Onrust door voedselprijs?
Op dit moment is het erg onrustig in verschillende Arabische landen. Afgelopen week las ik een column in de ultra linkse Leeuwarder Courant over de mogelijke oorzaak; de voedselprijs.
In de arabische landen leeft men van het minimum bestaan. De voedselprijs is afgelopen maanden / weken flink duurder geworden. Hier zijn taloze oorzaken voor, maar vooral speculatie. Landen die bijv. exportverbod opleggen, tegenvallende graanoogsten en natuurlijk de crisis; valuta word minder, grondstoffen rijzen de pan uit.
Een goed voorbeeld is bijv. van, ik geloof vorig jaar. Rusland had enorme bosbranden gehad en daardoor flink tegenvallende oogsten. Gevolg was dat Rusland een exportverbod in voerde voor bepaalde grondstoffen. Hierdoor werd bijv. het graan flink duurder.
Dan nog het voorbeeld van chocola; een investeringsgroep kocht vorig jaar op een gegeven moment een énorme hoeveelheid chocola waardoor de prijs van chocola enorm hoger werd in de rest van de wereld.
Beleggen, beursprijzen, het is vooral een kwestie van gevoel en speculaties. Bovenstaande is allemaal feitelijk.
 
Zoals gemeld leeft men in diverse (Arabische) landen net rond het minimale bestaan. Nu de voedselprijzen expolosief zijn toegenomen is het voor het volk niet meer te doen; men komt in opstand. Dit is natuurlijk ook waarom in Nederland niemand meer de straat op gaat; we hebben het hier, relatief gezien, enorm goed.
Speculaties en prijsstijgingen zijn dus een gevaar aan het worden. In Tunesië liep het dus al uit op een complete regering die omver werd geworpen. Zie ook:
index.php?option=com_content&view=artic ... &Itemid=95
 
Het 'gevaarlijke' van dit soort opstanden is dat er nu nieuwe mensen aan de macht komen. Het wemelt ook in de berichten op het internet dat er 'eindelijk democratie komt'. Nee, de Westerse wereld krijgt er weer een paar landen bij waar men flink macht kan uitoefenen. Tunesië is leuk als vakantieland, maar verder had Nederland er (economisch) weinig mee. Mark my words, dat gaat veranderen. Mooi voorbeeld:
http://www.nu.nl/buitenland/2433470/len ... ereld.html
 
Protesten alom, maar of het daarna zoveel beter gaat worden?!
 
Dromen 
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:

Een jaar geleden voorspelde ik al dat de prijzen van grondstoffen dramatisch zouden gaan stijgen. En dit is nog maar het begin. Ook wij hier in NL zullen heel snel merken dat de prijzen in de supers snel omhoog zullen gaan.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

yes! mooi dit topic al zijn de gebeurtenissen dan weer om te huilen.
Post al 2 weken info in nwo topic hoe dat voedsel gedoe min of meer gebruikt word om onlusten op te starten en zo ??????.
kijken of ik dat een beetje in een tijdslijn hier kan plaatsen.

volgende land zou albanie moeten zijn volgens de voorspellingen en uiteindelijk gaat de Wereldbank ook de voedselvoorraad controleren dat zou het doel moeten zijn volgens mijn voorlopige conclusies.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
BL@DE
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1547
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 09:54

Voedselprijzen stijgen zoals je al schrijft door voornamelijk devaluatie van het geld. Wat feitelijk al geen drol meer waard is, enkel het vertrouwen van de mensen erin is nog vrij goed. Handelaren denken daar echter anders over, en hebben in de gaten dat de geld persen in Europa en VS op volle toeren draaien.

Omdat voornamelijk China zich suf koopt aan grondstofen om die dollar maar kwijt te raken schieten de prijzen omhoog...

20% van de Amerikaanse dollar is nog maar in eigen land, de rest is verspreid over de hele wereld met voornamelijk China als koploper... ;-)

Hou rekening met hyperinflatie komende jaren aangezien de ECB net zo hard meedoet. Doen we dat niet hebben we straks geen export meer in de EU. :brak:

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Orbit
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 131
Lid geworden op: do 06 jan 2011, 00:00

Hoelang schreeuwen wij al op diversen forums, dat het zo niet verder kan gaan. We zien het allemaal aankomen, en niemand doet er iets aan in Nederland, tot het echt te laat is. In andere landen hebben ze geen andere keus, en je ziet het, zoals ik al in mijn topic aangaf gaat het als een lopend vuur.
Dat de voedselprijzen omhoog gaan, dat is een feit, ja ik heb al langer als een jaar een grote voorraad noodles in mijn kelder, en die prijzen stijgen ook.
Ik heb zo langzaam wel door hoe het gaat gebeuren, en dat vele mij niet geloven heb ik nu ook schijt aan gekregen. Toen ik een jaar geleden berichten las over haarp, fema, chemtrails of wat voor een shit ook, ik nam het met een korrel zout, maar de bittere waarheid komt nu naar boven. We zijn gewoon de slaven van het systeem geworden, eerlijk verdelen is niet meer aan de orde, macht en graaicultuur is wat heerst. Wanneer worden de groentenzaden onbetaalbaar? Komt het keurmerk voor zaden nu ook dat alleen boeren dit kunnen kopen? Worden de kruiden verboden? Boeren in Nederland stoppen er massaal mee, daar kunnen ze weer lekker bouwen, en niet aanbouwen. Waar koopt Nederland zijn voedsel dan?
Wat mij ook nog opviel, is dat er in veel landen ineens reclame/advies werd gegeven dat de mensen hun voedselresten niet weg moesten gooien, belachelijk. Bekijk eens hoeveel er bij de supermarkten weg gegooid wordt, die veroorzaken het chaos, appie en de rest! Ook las ik op Internet (nujij) dat er een bedrijf in zeeland gewoon de producten met een oud datum opkoopt en voorziet met een nieuw datum, een pool. Nieuwe handel? Walgelijk dit!
Ik hou maar op, ik kan zo nog uren door schrijven, eet smakelijk
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Hier in nederland ook vriend bleker die met zijn varkensboeren vriendjes de markt beïnvloed link ergens op qff (komt nog). vrije mark! my ass!.

Zielige verhaaltjes ophangen over de boeren die geen geld krijgen en dat zal best maar wie steekt dan wel al die winsten in zijn zak.

zelfde verhaal al een tijdje geleden over de chocolade bijna een jaar voorraad opgekocht door een handelaar (weet even niet meer wie).

Zelfde voor de rest van voedsel zelfs overheid (FEMA-topic) helpt dubbel mee om de prijs op te jagen.

Nee wij moeten in Afghanistan politieagenten op gaan leiden dezelfde die straks met een beetje pech, net zoals nu in Egypte de bevolking afschiet.
Goed gedaan regering koop vast je zieltjes maar weer af in de qerq of een ander eeuwig leven belovend clubje.

je mag bijna hopen dat er een hele grote steen uit de ruimte pleurt dat gaat sneller en met minder pijn en verdriet.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Orbit
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 131
Lid geworden op: do 06 jan 2011, 00:00

BOEM! :toedels:
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Orbit
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 131
Lid geworden op: do 06 jan 2011, 00:00

Het is de BANKEN hun schuld! En dat ziet nu iedereen eindelijk! :fuckyfucky:

"Speculatie zorgt voor woede hele volksstammen"

Dat de huidige voedselrellen in Noord-Afrika een rechtstreeks gevolg zijn van het ongekend omvangrijke stimuleringsbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve is algemeen bekend, maar daarom niet minder schokkend.

Voedselprijzen
Door speculatie van de grootbanken zijn de voedselprijzen zo hard opgelopen dat hele volksstammen het niet meer pikken en zich dus verzetten. Terecht. De kwestie dreigt inmiddels niet alleen in Egypte tot grote problemen voor het regime te leiden, maar ook in Frankrijk.

World Economic Forum met tanden
Dat blijkt wel uit de ongekende aanval van woede die president Sarkozy op het recente World Economic Forum in Davos kreeg toen hij in gesprek was met Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan. De Franse president weet als geen ander dat er in zijn land veel Afrikanen verblijven en dat maakt onrustig, zachtjes uitgedrukt. De verwijten aan het adres van JPMorgan waren niet van de lucht en kwamen maar op één ding neer: de grootbanken gedragen zich als schaduwmachten, waartegen geen regelgeving is opgewassen.

It’s our system, stupid!
Het immorele gedrag van banken is namelijk niet zomaar fout gedrag. Het is fout gedrag van het systeem. Met andere woorden: wat gewone burgers als immoreel afwijzen, wordt door de sector als hoog professioneel gedrag gezien. Mensen hebben daar moeite mee. De financiële sector niet. Het is namelijk hun ‘everyday business’ om met groot geld grote zaken te doen, in hun eigen belang. Een ander voorbeeld. Vandaag werd bekend dat bijna de helft van de aandelen op de AEX buiten de beurs om verhandeld worden. Dat gebeurt via afkeurenswaardige constructies als ‘proptrading’ en ‘darkpools’. Ik schreef daar eerder enkele columns over.

Zucht
Het verbaasd inmiddels niemand meer dat de banken via de eigen handel in aandelen het wereldwijde herstel van de beurskoersen (na de val van Lehman) hebben gerealiseerd en wel onder het motto van professioneel beleggen. Bij de banken is er maar één weg, namelijk omhoog en de manier waarop is simpel: vooruit met die geit. Kopen dus. Is het raar dat het bedrijfslogo van Merrill Lynch een ‘bull’ is en het bedrijfsmotto “be bullish”? Ik vind van wel. Ondertussen blijft het grote publiek tegen beter weten in geloven dat de crisis over is vanwege de stijgende beurskoersen.

Goedgelovig
En dat is precies wat voorzitter Bernanke van de Federal Reserve wilde bereiken. Onlangs gaf hij in een speech expliciet aan de beursen te hebben gebruikt –via de banken-om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Is hier sprake van een verwrongen manier van denken? Ja, natuurlijk. In Davos sloot Josef Ackerman van de Duitse bank zich aan bij president Sarkozy. Hij sprak nadrukkelijk over het gevaar van schaduwbankieren. Maar hij trok de discussie breder door ook hedgefondsen van onmaatschappelijk gedrag te beschuldigen. En verzekeringsmaatschappijen die anders met hun geld omgaan, dan maatschappelijk verdedigbaar is. Dit alles uit de mond van een centrale bankier.

De prijs vliegt omhoog
Wereldwijd is onmiskenbaar sprake van druk op de financiële sector in de vorm van verscherpte regelgeving. Maar of dat voldoende zal blijken te zijn, hangt af van de prijs die de bevolking moet betalen. Nu al worden hele regimes omver geworpen. Is dit een voorbode voor wat ons in het rijke westen nog te wachten staat? Waarschijnlijk niet. Wij zijn zo welvarend dat we wel een tandje minder kunnen. Tenzij je Afrikaan in Frankrijk bent. Dan is de kloof tussen arm en rijk erg groot.

http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/ho ... tammen.xml
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

http://fooddemocracy.wordpress.com/2007 ... -up-again/

Googlen op "order 81" en "Bremer" wil ook wel wat stront naar boven halen.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Har-o-bed
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 259
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 21:15

ja werd op zapruder ook al over geschreven...


http://zapruder.nl/portal/artikel/fiatc ... lypse_now/
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:

’Grondstoffen zijn nu de beste belegging’

Amsterdam - Vergeet aandelen en obligaties, grondstoffen zijn dé belegging van dit moment. Als de wereldeconomie aantrekt stijgt de vraag en dus de prijzen. Als de wereldeconomie terug zakt gaan de overheden nog meer geld bijdrukken en krijgen we mega-inflatie. Ook dan gaan de prijzen van grondstoffen omhoog. Hoeveel meer zekerheid wil je hebben?

Superbelegger Jim Rogers zal er komende dinsdag in de Amsterdamse RAI geen doekjes om winden. De uitverkochte zaal krijgt precies waar het op staat. Na gestudeerd te hebben op Yale en Oxford University, startte hij samen met George Soros het Quantum Fund. Na tien jaar was het kapitaal van het beleggingsfonds met 4200% gestegen, terwijl de Standard & Poors in die periode 50% opliep. Rogers ging met 37 jaar met pensioen en reist sindsdien de wereld rond en geeft beleggersseminars.

Rogers constateert een tweedeling. „Een aantal landen heeft miljarden in de economie gepompt en de mensen die aan de ontvangende kant van deze miljarden zaten, gaat het nu weer redelijk goed. Maar de meeste mensen hebben geen direct profijt van die miljarden gehad, ze moeten het op eigen kracht doen. Het is van vitaal belang dat het huidige aarzelende herstel doorzet, de overheden hebben hun kruit verschoten, de VS kunnen hun schulden niet nog een keer laten verviervoudigen. Een volgende crisis zal daarom vele malen harder aankomen.”

Gezien de enorme verschillen in hersteltempo tussen de oude en de nieuwe wereld voorziet Rogers nog veel onrust aan het valuta-front. De inflatiedreiging maakt obligaties ongeschikt. „Ik ben ’short’ in obligaties, maar ’long’ in grondstoffen en ook in een aantal valuta zoals de yen, de Singapore dollar, de Canadese- en Australische dollar, maar ook de Zweedse-, Deense en Noors kroon en de Zwitserse frank.”

De Europese schuldencrisis ziet hij wel degelijk als een probleem. „Over vijftien jaar bestaat er geen euro meer of die wordt nog slechts gedragen door landen als Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk. Het is fout om te proberen om landen als Griekenland en Ierland overeind te houden. Over vijf jaar is hun schuld alleen nog maar toegenomen. Laat ze maar omvallen, pappen en nathouden is helemaal niet goed voor een land als Griekenland. Zo komt het nooit tot het ombuigen van de schuldcurve en uiteindelijk moet de bom dan toch barsten.”

Grondstoffen vormen nu de basis van Rogers beleggingsportefeuille. „De afgelopen twaalf jaar hebben aandelen eigenlijk alleen maar zijdelings bewogen en dat gaat nog jaren zo door. Het is nu echt de tijd van back to basics: concrete zaken die worden geproduceerd tellen, je moet het kunnen eten of gebruiken. Voedsel, energie, het wordt allemaal snel schaarser en dus duurder. Er wordt wel steeds geroepen dat er weer nieuwe grote olievelden zijn ontdekt, maar niemand weet nog precies waar die zijn, in wat voor toestand die olie is en wat de kosten zijn om die te winnen.”

Die oplopende voedselprijzen zullen echter ook voor de nodige onrust zorgen. „Je ziet nu dat de Tunesische regering erover is gevallen en dat zal niet het laatste voedseloproer zijn, kijk maar naar Egypte en Bangla Desh, maar er is geen weg terug. We móeten ook naar hogere voedselprijzen toe, er moet voldoende aan kunnen worden verdiend anders wordt er straks niets meer verbouwd. De gemiddelde leeftijd van een boer is nu 58, zonder financiële prikkel sterft het vak uit. En zoals gezegd, ook als het slecht blijft gaan in de wereld zit je met grondstoffen goed, overheden zetten dan de geldpersen weer aan en dat betekent inflatie”.

Naast grondstoffen en olie (de prijs gaat dit jaar zeker door de $100 per vat) denkt Rogers dat ook de rol van goud nog lang niet is uitgespeeld, ook al maakt de goudprijs nu even een pas op de plaats. „Als het nog even terugzakt koop ik weer, op de lange termijn blijft goud een prima bescherming tegen ongeveer alles.”

Op 1 februari houdt Jim Rogers op uitnodiging van Royal Bank of Scotland in Amsterdam ’college’. Het hele seminar wordt ’live’ uitgezonden op DFT.nl en daarna is een samenvatting van de video nog een tijdje te zien.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... ml?cid=rss
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
BL@DE
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1547
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 09:54

"Speculatie zorgt voor woede hele volksstammen"

Dat de huidige voedselrellen in Noord-Afrika een rechtstreeks gevolg zijn van het ongekend omvangrijke stimuleringsbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve is algemeen bekend, maar daarom niet minder schokkend.

Voedselprijzen
Door speculatie van de grootbanken zijn de voedselprijzen zo hard opgelopen dat hele volksstammen het niet meer pikken en zich dus verzetten. Terecht. De kwestie dreigt inmiddels niet alleen in Egypte tot grote problemen voor het regime te leiden, maar ook in Frankrijk.

World Economic Forum met tanden
Dat blijkt wel uit de ongekende aanval van woede die president Sarkozy op het recente World Economic Forum in Davos kreeg toen hij in gesprek was met Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan. De Franse president weet als geen ander dat er in zijn land veel Afrikanen verblijven en dat maakt onrustig, zachtjes uitgedrukt. De verwijten aan het adres van JPMorgan waren niet van de lucht en kwamen maar op één ding neer: de grootbanken gedragen zich als schaduwmachten, waartegen geen regelgeving is opgewassen.

It’s our system, stupid!
Het immorele gedrag van banken is namelijk niet zomaar fout gedrag. Het is fout gedrag van het systeem. Met andere woorden: wat gewone burgers als immoreel afwijzen, wordt door de sector als hoog professioneel gedrag gezien. Mensen hebben daar moeite mee. De financiële sector niet. Het is namelijk hun ‘everyday business’ om met groot geld grote zaken te doen, in hun eigen belang. Een ander voorbeeld. Vandaag werd bekend dat bijna de helft van de aandelen op de AEX buiten de beurs om verhandeld worden. Dat gebeurt via afkeurenswaardige constructies als ‘proptrading’ en ‘darkpools’. Ik schreef daar eerder enkele columns over.

Zucht
Het verbaasd inmiddels niemand meer dat de banken via de eigen handel in aandelen het wereldwijde herstel van de beurskoersen (na de val van Lehman) hebben gerealiseerd en wel onder het motto van professioneel beleggen. Bij de banken is er maar één weg, namelijk omhoog en de manier waarop is simpel: vooruit met die geit. Kopen dus. Is het raar dat het bedrijfslogo van Merrill Lynch een ‘bull’ is en het bedrijfsmotto “be bullish”? Ik vind van wel. Ondertussen blijft het grote publiek tegen beter weten in geloven dat de crisis over is vanwege de stijgende beurskoersen.

Goedgelovig
En dat is precies wat voorzitter Bernanke van de Federal Reserve wilde bereiken. Onlangs gaf hij in een speech expliciet aan de beursen te hebben gebruikt –via de banken-om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Is hier sprake van een verwrongen manier van denken? Ja, natuurlijk. In Davos sloot Josef Ackerman van de Duitse bank zich aan bij president Sarkozy. Hij sprak nadrukkelijk over het gevaar van schaduwbankieren. Maar hij trok de discussie breder door ook hedgefondsen van onmaatschappelijk gedrag te beschuldigen. En verzekeringsmaatschappijen die anders met hun geld omgaan, dan maatschappelijk verdedigbaar is. Dit alles uit de mond van een centrale bankier.

De prijs vliegt omhoog
Wereldwijd is onmiskenbaar sprake van druk op de financiële sector in de vorm van verscherpte regelgeving. Maar of dat voldoende zal blijken te zijn, hangt af van de prijs die de bevolking moet betalen. Nu al worden hele regimes omver geworpen. Is dit een voorbode voor wat ons in het rijke westen nog te wachten staat? Waarschijnlijk niet. Wij zijn zo welvarend dat we wel een tandje minder kunnen. Tenzij je Afrikaan in Frankrijk bent. Dan is de kloof tussen arm en rijk erg groot.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:

Hier een filmpje uit 2010

Food Commodities Speculation and Food Price Crises - Olivier De Schutter's last report

More info: www.srfood.org

zlIQnA99b6M
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:

gR1centkbkY
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Het is de BANKEN hun schuld! En dat ziet nu iedereen eindelijk! :fuckyfucky:

(knipje voor duidelijkheid)
Ook moeboerak zijn toekomstige opvolger? zijn zoon Gamal Mubarak:
For his early education, Gamal Mubarak attended St. George's College, Cairo before entering the American University in Cairo. He graduated with a Business Degree from the university and he claims he also earned an MBA from the school.[citation needed] He began his professional life working for Bank of America's Egyptian branch. He was then transferred to the London branch, ultimately becoming one of its executives[citation needed]. He worked primarily in the field of investment banking.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gamal_Mubarak
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Politiek / Oorlog”