BPA/bisphenol A is een gevaar voor de gezondheid

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4297
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

BPA/bisphenol A is een gevaar voor de gezondheid

Alweer een waarschuwing tegen een chemische grondstof die we eigenlijk bijna niet kunnen vermijden. Hoe kunnen we ons daartegen wapenen? Het lijkt bijna niet te doen want BPA ofwel Bisfenol A zit in zoveel voedingsverpakkingen dat het bijna ondoenbaar lijkt. En toch is het belangrijk dat u weet wat BPA is en wat de gevolgen kunnen zijn en wat u er aan kunt doen om blootstelling hieraan voor u en uw kinderen zoveel mogelijk te vermijden.


Wat is BPA?
BPA is een chemische grondstof voor kunststof verpakkingen die al jaren de aandacht heeft. In een radio uitzending van Radio 1 daterend van september 2008 werd al gesproken over het feit dat we gerust 'bijzonder verontrust' mochten zijn over het gebruik en de verwerking van deze stof in allerlei kunststof verpakkingsmaterialen.

Het onderwerp kwam naar boven door een publicatie in een gerenommeerd Amerikaans tijdschrift ‘JAMA’.
Ook toen al, in 2008, was het zo dat ondanks er toch aan alle kanten bewijs was dat BPA een aanslag op de gezondheid is, het ook weer werd tegengesproken door de EFSA (een Europese voedselautoriteit) die ons zei dat er helemaal geen reden tot verontrusting was.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie in Utrecht op dat moment, vertelde ons toen al dat we de waarschuwing dmv uitslagen uit onderzoeken en gepubliceerd in een hoog aangeschreven Amerikaans wetenschappelijk blad ‘zeer serieus’ moesten nemen. Dit ‘topblad’ staat erom bekend dat het heel kritisch kijkt naar zijn wetenschappelijke publicaties voordat ze ook maar iets publiceren.


Waar zit Bisphenol A of kort gezegd ‘BPA’ in?
In allerlei verpakkingen zoals plastic flesjes met bronwater bijvoorbeeld, maar dus ook in die kleine handige plastic babyflesjes die zo gemakkelijk kunnen worden opgewarmd in de magnetron, in cd hoesjes en allerlei binnenranden van verpakkingsmaterialen zoals bij pakken melk. Maar ook bijvoorbeeld de magnetron geschikte verpakkingen, zodat je het voedsel zo kunt opwarmen, de binnenkant van conserven blikken die van een kunstof coating (epoxyharsen) voorzien worden. Dit is vooral gevonden in blikken soep, maar ook in blikjes bier en limonade. Je vind het zelfs terug in de witte vullingen voor je kiezen, kranteninkt en op kassabonnetjes.


Wat doet BPA?
Wanneer voeding of drank verpakt is in een kunststof waarin BPA is verwerkt , dan trekt (lekt) het langzaam in de voeding. De mens krijgt het op die manier dan binnen. Één van de effecten kan zijn dat het een negatief effect heeft op de voortplanting omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen. Buiten dat, kan het ook hart- en vaatziektes veroorzaken, diabetes en leverschade.

Toen al, in 2008 gaven deze studies al meer dan genoeg reden om mensen te waarschuwen tegen gebruik van plastic flesjes met babyvoeding. Er werd toen nog uitgezocht of het zo was dat de hoogte van aanwezigheid van BPA groot genoeg was om werkelijk schade aan het menselijk lichaam toe te brengen.
Inmiddels zijn er in de tijd die voorbij is gegaan al vele waarschuwingen en studies en artikelen geweest die ons met regelmaat wijzen op de gevaren van plastic waarin BPA zit. Met name voor babyflesjes is deze waarschuwing dringend! Maar nog steeds lijkt het tot veel mensen niet echt door te dringen.


BPA ofwel bisfenol A…
Het is overal om ons heen. Het is als het ware dat we erin wentelen. En dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat het één van de meest geproduceerde chemicaliën van de wereld is. In 2004 was dat al 3 miljard kilo.
Natuurlijk hoor ik iedereen al zeggen ‘Kunnen we dat nu ook al niet meer nemen? Ja hoor! Wat een onzin’. Ja, dat kan, inderdaad. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam, maar zoveel mogelijk informatie geven is gewoon een must voor de bewuste mens. En bedenk goed: De voedingsmiddelen industrie wil verkopen en dat is het enige wat er toe doet.


Wat kun je er aan doen?
Ja, want na deze informatie wil je natuurlijk weten ‘wat kun je er dan tegen doen om vergiftiging van BPA te voorkomen?’ Het is geen ingrediënt dus het staat ook niet op de verpakking zodat je het zou kunnen herkennen. Het zit juist ‘in’ de verpakking en het lekt door naar het voedsel of drinken dat er in zit. Én wat het dan nog erger maakt is als je het verwarmt. Of, als het bijvoorbeeld in de auto ligt en verwarmt word door de zon. Zoals een flesje frisdrank. Of, een babyflesje dat in de magnetron word verwarmt.


Tips.
Zo weinig mogelijk uit blik kopen. Neem daarvoor als het niet mogelijk is om vers te kopen dan groenten en fruit of andere voedingsmiddelen in een glazen pot.
Gebruik geen kunststofflesjes. Koop als het mogelijk is producten die in glazen flessen zit.
Vul nooit voor de tweede keer een kunststof flesje opnieuw. Gebruik een RVS drinkbeker of beker.
Koop zeker voor je baby BPA vrije flesjes en spenen, bordjes en schaaltjes.
Vul nooit je beker of fles met water uit een watercooler op je werk of in een algemene ruimte. Vooral watercoolers zit BPA dat gelekt heeft in het water.
Wanneer je voedsel verwarmt in de magnetron gebruik daarvoor dan altijd glazen bekers of schalen.

Het lijkt misschien onhaalbaar en het is ook zeker moeilijk. Maar wanneer je er aan doet wat je kúnt doen, dan ben je in ieder geval op de goede weg. En voor pasgeboren baby's en kleine kinderen kan niets te moeilijk zijn

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/div ... dheid.html
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, combi
Omhoog
Gebruikersavatar
Mec
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1518
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 19:44

Wat de Codes op Plastic Verpakkingen je Vertellen,

Je kunt nog zo je best doen, maar soms zit dat ene product dat je echt nodig hebt toch verpakt in plastic. Over het algemeen is dit ook geen heel groot probleem, maar het ene plastic is het andere niet. Sommige soorten zijn redelijk veilig, terwijl andere zeer schadelijke chemicaliën kunnen lekken. Ik leg je uit welk plastic “goed” en welke slecht is.

Waarom plastic zo slecht is;

In het artikel “Vermijd het Gebruik van Plastic (+10 Tips)” heb ik je verteld waarom je plastic in je dagelijks leven zo veel mogelijk zou moeten vermijden. Maar soms is het onvermijdelijk en zit het product dat je nodig hebt toch in plastic verpakt. Je kunt in dit geval veel informatie halen uit de code die op de verpakking staat. Deze vertelt je namelijk welke verpakking slecht is en welke minder slecht.

De code vind je meestal onder het product. Het logo is een driehoek van drie pijlen, met in het midden een getal. De betekenis van de getallen zal ik je uitleggen.

Code 1: Polyethylene Terephthalate
Dit type plastic wordt het meest gebruikt voor de productie van drinkflessen, flessen van schoonmaakmiddelen, saladeverpakkingen en andere voedingsmiddelen. Zolang dit plastic niet wordt verwarmd, lekken er geen schadelijke stoffen je voedsel in. Ook bevat PET niet het synthetische oestrogeen bisphenol A, dat zeer schadelijk is. Het is dus tot op een zekere hoogte veilig dit plastic te gebruiken. Dit plastic kan goed worden hergebruikt.

Code 2: High density polyethylene
High density polyethylene, ook wel HDPE, wordt vooral gebruik voor de 2 liter melkflessen, boterkuipjes, het plastic waarin ontbijtgranen verpakt zitten en boodschappentassen. Ook bij dit plastic is er een laag risico dat er kankerverwekkende chemicaliën in je voedsel lekken. Wederom is het niet aan te raden om voedsel in dit plastic op te warmen. Dit plastic kan goed worden hergebruikt.

Code 3: Polyvinyl chloride
Dit type plastic, ook wel PVC genoemd wordt voornamelijk in douchegordijnen, wasmiddelflessen, shampooflessen, kaas- en vleesverpakkingen gebruikt. Dit soort plastic is slecht voor de gezondheid, omdat er schadelijke chemicaliën vrijkomen die in het voedsel kunnen lekken, als het daarmee in aanraking komt. Bij de productie van PVC komt dioxine vrij, een gas dat behoorlijk giftig is. Als je deze code op de verpakking ziet staan, dan weet je dat je er goed aan doet het te vermijden.

Code 4: Low Density Polyethylene
Low Density Polyethylene, of LDPE, is terug te vinden in broodverpakkingen, boterhamzakjes, deksels van verpakkingen en knijpflessen. Plastic met code 4 is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid, zolang het niet is opgewarmd. Het is alleen af te raden om dit plastic te kopen, omdat het minder vaak wordt gerecycled dan plastic met code 1 of 2.

Code 5: Polypropylene
Rietjes, medicijnpotjes, luiers en dopjes worden gemaakt van plastic met code 5. Net als code 1, 2 en 4, is plastic met code 5 over het algemeen wel veilig om te gebruiken, maar men moet oppassen met het opwarmen ervan. Dit type plastic kan makkelijk worden gerecycled.

Code 6: Polystyrene
Van plastic met code 6 worden wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd hoesjes gemaakt. Dit is een plastic die je echt zou moeten vermijden. Het bevat schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid. Ook bij het produceren komen er schadelijke stoffen vrij die het milieu belasten. Van alle plastic, wordt plastic met code 6 het meest gevonden op vuilstortplaatsen. De reden hiervan is, dat het recyclen van polystyrene voor bedrijven erg moeilijk is en relatief duur.

Code 7: Overige plastic
Onder andere coating voor blikken, flessen voor watercontainers, sommige zonnebrillen en nylon worden gemaakt van plastic met code 7. Dit plastic bevat het synthetische oestrogeen Bysphenol A (BPA), dat een verstorend effect heeft op onze hormonen. Er is zelfs een verband gelegd tussen sommige kankersoorten en BPA. Het is dus belangrijk dat je op deze code let als je toch gebruik gaat maken van plastic en geen voedingswaren koopt die hierin verpakt zitten.
Kortom

Het gebruik van plastic zou je om diverse redenen eigenlijk moeten vermijden, maar als het echt niet anders kan dan kun je op de codes letten. Plastic met de codes 1, 2, 4 en 5 zijn over het algemeen veilig in het gebruik, zolang het niet opwarmt. Het plastic waar je echt op moet letten is die met code 3, 6, en 7, omdat deze zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Zo weet je de volgende keer dat je boodschappen doet precies waar je aan toe bent.

http://gewoonlekkergroen.nl/groen-leven ... ellen.html
My Jekyll doesn't Hide
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, ThaViking, combi, NoMore, meNsies
Omhoog
Gebruikersavatar
Mec
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1518
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 19:44

Deze kan er ook nog wel bij

http://www.bottomlinepublications.com/c ... 6JB8t01zzf

Voortaan maar me hol afvegen(of scheppen) met me vingers en dan een natte washand door de bilnaad trekken....:sick: maarja je moet wat toch
My Jekyll doesn't Hide
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Nederland zou het gebruik van de gevaarlijke stof Bisphenol-A (BPA) in alle babyartikelen moeten verbieden. In omliggende landen als Denemarken gebeurt dat al en ook in België mag de stof per 1 januari 2013 niet meer in fopspenen, bekers, bordjes, bestek of andere producten voor kinderen tot drie jaar gebruikt worden.

http://huishoudnieuws.blogspot.nl/2012/ ... ol-in.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Verband bisfenol A (BPA) en obesitas ontdekt
20 september 2012 17:27
http://www.nu.nl/gezondheid/2914360/ver ... tdekt.html


BAARN - De chemische stof bisfenol A (BPA) die onder andere wordt toegevoegd aan blikjes en flesjes om corrosie te voorkomen wordt in verband gebracht met obesitas bij kinderen.

De stof maakt vetcellen groter en verstoort het evenwicht van oestrogeen en testosteron in het lichaam.

Dat suggereert een nieuwe studie aan de New York University School of Medicine. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de Journal van the American Medical Association.

Voor het onderzoek bestudeerden het onderzoeksteam de urine van bijna 3000 kinderen en tieners. Daaruit bleek dat kinderen met de hoogste niveaus BPA in hun urine 2,6 keer zoveel kans hebben op obesitas in vergelijking met degenen met een laag niveau van de chemische stof in hun urine.

Controversieel
BPA is een controversiële stof die veel gebruikt wordt in verpakkingen. Vroeger werd bisfenol A ook gebruikt in babyflesjes, maar binnen de EU is dat nu verboden wegens de hormoonverstorende eigenschappen van de stof. Eerder werd BPA ook al in verband gebracht met kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

Volgens hoofonderzoeker Leonardo Trasande toont het onderzoek aan dat er behoefte is aan een breder denkkader rond obesitas. "Een ongezond voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging dragen bij aan overgewicht, maar het verhaal eindigt daar niet."

Bij een ander Amerikaans onderzoek bleek bijna 93 procent van de Amerikanen boven de 6 jaar sporen van BPA in de urine te hebben. Trasande pleit er dan ook voor dat fabrikanten iets anders dan BPA in hun verpakkingen gaan gebruiken.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, meNsies
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

[video][/video]
1119 AD
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: NoMore
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4297
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

'Kans op miskraam groter door ingeblikt of opgewarmd eten'

Zwangere vrouwen kunnen eten uit blik en maaltijden die zijn opgewarmd in plastic beter vermijden om te voorkomen dat ze een miskraam krijgen.

Dat constateren Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford.
Chemicaliën zouden zo in het systeem van de vrouwen terechtkomen en de kans op een miskraam met 80 procent vergroten.
Mannen die met een vrouw proberen een kind te krijgen zouden zich eveneens aan die leefregels moeten houden, omdat het ook een negatief effect op hun vruchtbaarheid kan hebben. Ook drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan, kunnen ze maar beter niet doen, meldde The Independent maandag.


Bisfenol A

De stof bisfenol A (BPA) wordt gebruikt in plastic verpakkingen en kan tijdens het verpakkingsproces in het eten terechtkomen. De stof komt eveneens voor in kassabonnetjes, waardoor het vrijwel onmogelijk is niet in aanraking te komen met de stof.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 114 zwangeren die al een geschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen of miskramen hadden.

De vrouwen die hoge concentraties BPA in hun bloed hadden, hadden 80 procent meer kans op een miskraam dan de vrouwen bij wie lage concentraties werden gemeten. Bij 68 van de onderzochte vrouwen eindigde de zwangerschap in een miskraam.

Door: ANP
http://www.nu.nl/gezondheid/3601543/kan ... -eten.html
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Plaats reactie

Terug naar “Gezondheid / Voeding”