AquaPonics Onrendabel

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
Gebruikersavatar
fr3bzy
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2674
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12

Laatst kwam RTL-Z op de proopen met een alleraardigst verslagje
Daarin bewerende dat AP niet rendabel zou zijn...
Blackbox & ik natuurlijk dikke lolz etc

Afbeelding

Maar toch wel weer eens leuk om een beerputje open te trekken
Ziehier...

Nu allereerst het stuk van RTL-Z
https://www.rtlz.nl/business/bright-bus ... -nederland
Het combineren van visteelt en tuinbouw, het zogeheten aquaponics, leek lang de toverformule binnen duurzaam boeren. Maar het combineren van de twee blijkt nu toch niet zo efficiënt: de helft van de bedrijven die deze techniek toepast maakt verlies. En in Nederland is het helemaal niet rendabel.

Bij aquaponics wordt het voedingsrijke viswater gebruikt voor het telen van groenten. "Voedingsstoffen die niet door de vissen zijn gebruikt, blijven achter in het water. Dit afvalwater kun je goed gebruiken om groente mee te laten groeien", legt Roel Bosma uit. Hij is verbonden aan de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij van Wageningen Universiteit en deed onderzoek naar aquaponics.

Verlies maken
Maar die techniek blijkt in de uitvoering lastiger en duurder dan vaak wordt gedacht. Wereldwijd zijn er duizend bedrijven die aan aquaponics doen. De helft van die bedrijven maakt verlies, blijkt uit onderzoek van Bosma.

Een Nederlandse investeerder wilde weten hoe hij zijn investering in vis- en groenteteelt op de Filipijnen kon laten renderen. Samen met zijn studenten ging Bosma met het verzoek aan de slag.

Dure vis
De onderzoeksgroep constateert dat aquaponics alleen zin heeft als de ondernemer een goede nichemarkt weet te vinden voor dure vis en die combineert met relatief dure groenten. Op de Filipijnen zijn dat tomaten en sla.

In Nederland bestaat die mix van dure groenten en vis niet, concludeert Bosma na zijn onderzoek.

Hier heeft aquaponics vrijwel geen kans van slagen, het is te duur. Dat komt omdat de Nederlandse glastuinbouw zo geavanceerd is. Bosma: "Belgische en Nederlandse boeren kunnen beter op zoek gaan naar andere manieren om duurzaam te werken".

Kans van slagen
Daarnaast is specialistische kennis in Europa duur. "Om aquaponics te kunnen toepassen binnen je bedrijf, heb je extra kennis nodig. Die arbeidskrachten zijn duur en moeilijk terug te verdienen", zegt Bosma.
Maar hoe onrendabel is AP nu echt?
Wat is wel rendabel ?
laten we bv even kijken wat we in EUrOPA kwijt zijn aan ons voedsel

https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/ ... wsubsidies
Deze week liep een protest van melkboeren in Brussel flink uit de hand. Ze eisen meer steun van Europa, omdat de prijzen die zij kunnen rekenen voor hun producten te laag zijn. De Europese Commissie wil nu 500 miljoen extra steun geven aan de agrarische sector. Een hoop geld, maar slechts een schijntje op het totaalbedrag. RTL Z zocht uit wat het Europese landbouwbeleid kost.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) bestaat grofweg uit twee takken. Veruit het meeste geld gaat naar inkomenssteun en marktondersteuning. In totaal is dit ongeveer 80 procent van het GLB. De overige 20 procent gaat naar plattelandsontwikkeling.

Inkomenssteun voor boeren
70 procent van het GLB-budget wordt uitgegeven aan inkomenssteun voor boeren. Als Europese agrariërs zich aan een aantal regels houden, maken zij aanspraak op subsidie. Deze steun is bedoeld om het boerenbedrijf in Europa in stand te houden en te beschermen tegen hevige concurrentie van buitenaf. Volgens de Commissie is het geld ook bedoeld om landbouwgemeenschappen in stand te houden als ''waardevol onderdeel van Europa’s erfgoed.''

Per jaar krijgen alle Europese boeren samen een kleine 42 miljard euro aan directe steun.

Marktondersteuning
Een boerderij is geen gewone fabriek en daardoor hebben voedselproducenten nog al eens te maken met onverwachte tegenvallers. Aanhoudende regen kan een aardappeloogst flink verpesten en als het te lang niet regent verdorren de gewassen weer.

Om de landbouwindustrie voor dit soort ellende te compenseren trekt Europa nog eens een slordige zes miljard uit. Dat is ongeveer tien procent van alle GLB-gelden.

Plattelandsontwikkeling
De overige 20 procent van het budget wordt uitgegeven aan plattelandsontwikkeling. Dat is overigens een ruim begrip. Dit geld kan besteed worden aan het realiseren van een ‘leefbare plattelandsgemeenschap’, maar ook aan de modernisering van landbouwbedrijven "zodat ze beter kunnen concurreren en tegelijk kunnen zorgen voor een goed milieu en diversifiëring naar andere dan landbouwactiviteiten."

Per jaar gaat er ongeveer 12 miljard euro naar plattelandsontwikkeling.

Waar gaat dat heen?
Alles bij elkaar kost het Europees landbouwbeleid per jaar tussen de 58 en 60 miljard euro. Dat is bijna 40 procent van de totale begroting van de Europese Unie. Nederlandse boeren ontvingen in 2014 voor 951 miljoen euro uit de Europese potjes. Volgens het Ministerie van Economische Zaken werd maar liefst 805,8 miljoen daarvan, of 85 procent, uitgegeven aan duurzaamheidsprojecten.

Telersvereniging ZON uit Venlo kreeg vorig jaar de meeste Europese subsidie van alle Nederlandse aanvragers. Zij mochten 5,9 miljoen euro bijschrijven. De Barendrechtse Telerscoöperatie Van Nature moest het doen met 5 miljoen en de top-drie wordt compleet gemaakt door een overheidsinstantie: het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kreeg 3,5 miljoen euro aan Europees geld voor de ontwikkeling en aanpassing van de land- en bosbouw.

Wat kost dat mij?
Landbouw in de EU is dus niet goedkoop, ook niet voor burgers. Gemiddeld is iedere burger (man, vrouw, kind, baby of bejaarde) in de Unie 32 cent per dag kwijt aan steunbeleid voor boeren. Op jaarbasis is dat dik 118 euro. Dat is de prijs voor Europees geproduceerd voedsel, zonder dat je nog maar een hap hebt genomen.

RTL Z / Matthias Pauw
Nederlandse boeren ontvingen in 2014 voor 951 miljoen aan subsidies :o
Als al die subsidies *POOF* zouden doen, hoeveel zou er dan nog overblijven van onze blijkbaar onwijs rendabele landbouw activiteiten?

Ik denk dat het redelijk tegenvalt...

AP daarintegen...
90% minder water
geen kunstmesten
geen pesticides (lees petrochemie )
geen monsanto frankenstein zooi
grotere opbrengsten per m2
vissen als bonus
weinig onderhoud
weinig electriciteit nodig
GEEN AFVAL

knappe vent / vrouw / genderneutraal aangelegd persoon die mij wijs kan maken dat AP niet rendabel is.
Maar voor degene die het wil proberen
Hieronder is plek zat

BB DO YOUR WORST! pleur jij nog eens ff wat mooie dikke strijkers in deze beerput...
(ps iedereen voel je vrij om overige brandende & ontploffende voorwerpen erin te jassen)
#WWG1WGA #NaClO2
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6358
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Veel van deze reporters bekijken het helaas nog helemaal vanuit het huidige model van landbouw bedrijven.

Beste stuurlui staan toch altijd aan wal....

Deze AP-Boot is allang de Haven uit...


De grote kracht van Aquaponics, buiten de bekende voordelen, ligt in de combinatie met andere technieken zoals: Permacultuur. Ook maakt Aquaponics het ook mogelijk om de lokale markt nauwkeurig te bedienen, zodat logistieke afstanden en tijden achterwege kunnen worden gelaten.

Ook is Aquaponics geen hype, deze technieken gaan duizenden jaren terug. Alleen wisten ze toen complete berghellingen te ontginnen met Aquaponics. Wij hebben juist met de huidige technieken de mogelijkheid om Aquaponics naar een geheel nieuw niveau te tillen.

Aquaponics kan juist goed inspelen op de tekorten die onstaan door het huidige landbouw beleid. Kijk alleen maar naar de huidige leegstaande boerderij erven. Die zijn juist onrendabel!

Want er zit geen verdienmodel meer op, omdat het huidige beleid dit niet meer toelaat.....

Ook het veranderende klimaat (geen CO2, maar de Zon) moet ons wel bewegen naar andere technieken en inzichten. Ook is AquaPonics geheel open-source, geen patent of octrooien (deze veroorzaken juist schaarste op deze wereld) Iedereen die zich er een beetje in verdiept kan hier mee aan de slag. Alles wat "nieuw" is kost tijd om te leren kennen. Als eenmaal de kennis is verworven staat deze garant voor een leven lang vers voedsel.


Ik kan nog wel ff doorgaan....


ps.

Excel-Ridders not needed.
illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, fr3bzy, Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
fr3bzy
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2674
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12

http://statline.cbs.nl/Statweb/publicat ... -1),l&VW=T

Als ik het goed lees waren er in 2014 +/- 66000 agro bedrijven
Die hebben godverdomme toch een partij rendabel zitten wezen !
nou nou nou nou nou.
#WWG1WGA #NaClO2
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6358
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

In die reportage leggen ze ook veel de nadruk op de visteelt in het Aquaponics systeem. Als men goed onderzoek heeft gedaan dan weet men ook dat de omzet, die van de visteelt komt, maar voor 10% tot 20% van de totale omzet is.

De oceanen worden goed leeg gevist, aquaponics kan goed inspelen op de visserij die aan het verdwijnen is. Ook kunnen er heel goed lokale vissoorten gekweekt worden voor de uitzet, om de natuurlijke balans terug te krijgen in natuurgebieden en wateren.

Ook hoeft men zich niet alleen maar op de visteelt te richten. Wat zegt Wiki:
Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen, waarbij conventionele aquacultuur (het kweken van waterdieren zoals slakken, vissen en schaaldieren) op een symbiotische manier gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water).

Het vereist allemaal een ander inzicht en discipline.
illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, ThaViking, fr3bzy, ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6358
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Beste Reactie ooit op het "stegeren" project:

Dit is toch eigenlijk het enige initiatief wat logischerwijs overblijft gezien de omvang van het probleem van leegstand, heel Overijssel terug naar de middeleeuwen danwel vullen met mensen met een burnout lijkt me niet de oplossing voor leegstand in het algemeen.

Zeker daar dit project binnen de agrarische bestemming blijft, duurzaam is, 80% minder water verbruikt dan traditionele landbouw, een hoge opbrengst heeft, geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en met het oog op toekomstige weerpatronen die we kunnen gaan verwachten veel bestendiger is dan traditionele landbouw.

Dit is de toekomst, we hebben daar helemaal geen keus in, we zullen wel moeten willen we nog door ! Nu maar hopen dat de Provincie Overijssel dat ook inziet want met een project als dit kunnen Nederland weer op de kaart zetten wat innovatieve landbouw betreft ! ... krijg je de vis er nog gratis bij ook !


O0
illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, fr3bzy, Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
fr3bzy
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2674
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12

Rabobank moet reclamespot Growing a better world together aanpassen
Rabobank moet reclamespot Growing a better world together aanpassen
De Rabobank is door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt en moet haar tv-reclamespotje Growing a better world together aanpassen. De commissie oordeelde na drie klachten dat het spotje suggereert dat de bank de wereldwijde honger oplost en dat is niet zo.

Degene die de klacht heeft ingediend tekende bezwaar aan tegen het spotje omdat de Rabobank onvoldoende aantoont dat ze direct betrokken is bij de aanpak van het wereldvoedselprobleem. In haar reactie onderschrijft de commissie die klacht. Het gaat de Reclame Code Commissie specifiek om de volgende zin in het filmpje: 'Stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen, en dat je ons aan deze belofte mag houden.' De reclame commissie reageert hierop met: "Dat de aanpak van de Rabobank tot een oplossing van het wereldvoedselprobleem zal leiden, is door de Rabobank niet aannemelijk gemaakt."De bezwaarmaker, Mat Matheij, zegt tegen “De Limburger” het volgende over zijn reden om een klacht in te dienen: "De Rabo presenteert zich in het spotje als nogal schijnheilig. Als je het ziet denk je aanvankelijk aan een charitatief reclamespotje van een vluchtelingenorganisatie ofzo. Aan het eind blijkt het echter om de Rabobank te gaan."

De Rabobank heeft inmiddels laten weten de tv-commercial nu te gaan aanpassen en de zin afkapt na 'oplossen'. Daarmee verdwijnt de belofte die ze in het huidige spotje wel deed. De radiocommercial hoeft niet te worden aangepast.bron: De Limburger
#WWG1WGA #NaClO2
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4298
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

De Rabobank is allang geen BoerenLeen bank meer. Door hun toedoen zijn veel boeren er mee gestopt, failliet gegaan of moesten nog idiotere leningen aangaan. Waardoor er weer meer alleen grote bedrijven overblijven. Gajes is het.
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, ThaViking
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6358
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Witnessing the Collapse of Modern Agriculture; Self-Sufficiency through Entrepreneurship

illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, ThaViking
Omhoog
Gebruikersavatar
fr3bzy
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2674
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12

#WWG1WGA #NaClO2
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, ThaViking, combi, Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
fr3bzy
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2674
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12

#WWG1WGA #NaClO2
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, ThaViking
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6358
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Onrendabel???

De belgen zien dat toch anders...

Grootste aquaponics-boerderij van Europa ligt op dak in Anderlecht

Op het dak van voedingshal Foodmet in Anderlecht is de grootste aquaponics-boerderij van Europa voorgesteld. De Slachthuis Boerderij combineert viskweek met groenteteelt in water. De productie is bestemd voor lokale supermarkten en restaurants.https://www.demorgen.be/economie/groots ... -b195eb67/
illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, ThaViking, combi, Permuter 0., ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
fr3bzy
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2674
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12

http://www.rexresearch.com/sternheimer/sternheimer.htm

Joel Sternheimer - 1991-92
Joel Sternheimer studied and investigated the vibrational frequencies of amino acids. Ribosomes plays an important role in the creation of proteins from a variety of twenty amino acids depending on the need of the cell and its organisms. While this process takes place within the ribosomes, the amino acids turn comparatively slow, making it possible for the researchers to measure their individual frequencies as a "note."
When the frequencies are recognized, each of these notes can then be recorded into a sequence, or melody. Sternheiner successfully replicated the recorded melodies for the selected proteins. When these melodies were played, he noticed that it increased the manifestation of the corresponding protein and accelerated the growth of the plant. Sternheiner affirms that tomatoes grew two and a half times larger when his melodies were played to them.
#WWG1WGA #NaClO2
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Permuter 0.
Omhoog
Gebruikersavatar
Permuter 0.
Fnord
Fnord
Berichten: 1936
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 09:30

Andersom kan ook....De planten op tafel zijn 'onderdeel' van de synthesizer...

O0
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24872
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Ik plaats deze maar even hier:
Landbouwvisie: Voor veel boeren nog geen wenkend perspectief

Afbeelding

Sinds vorige week ligt de toekomstvisie van landbouwminister Carola Schouten op tafel. Die wil af van de ratrace naar de laagste prijs. Het is een breed gedeelde visie en niemand is tegen. Alleen: wie gaat die ommezwaai betalen?

NoordZaken-opiniemaker en (jong) agrariër Doeko van 't Westeinde maakt zich zorgen. 'De landbouw kan de investeringen niet dragen, daarvoor zijn de marges te klein.'

Door Doeko van 't Westeinde

Moedeloos van nieuwe regels
Vanuit de landbouw wordt er al lang met smacht naar een stip op de horizon uitgekeken. Veel boeren worden moedeloos van al de nieuwe regels waar diverse sectoren de laatste jaren mee te maken kregen: strengere mest- en milieuwetgeving, afschaffing melkquota etcetera. Nu ligt er dus een toekomstvisie van het ministerie. De vraag is wat dit gaat betekenen.

Kostprijsverlaging
Volgens het ministerie moet de landbouw af van de kostprijsverlagende strategie en toewerken naar een grondstofverlagende strategie. Landbouwbedrijven streven nu vooral schaalvergroting na om daarmee op de lange termijn de kostprijs van het eindproduct te verlagen. Het voordeel van schaalvergroting is dat investeringen juist ook op het gebied van milieumaatregelen sneller terugverdiend worden. Vergeleken met heel veel andere landen zijn we erin geslaagd om hoge producties per koe of hectare te halen. Per kilogram eindproduct zijn de benodigde inputs dan ook relatief laag.

De tussenhandel en supermarkten verdienen veel geld, terwijl de consument uiteindelijk een hoge prijs betaalt
Doeko van 't Westeinde
Keerzijde
Dit alles heeft ook zijn keerzijde. De biodiversiteit en het milieu op het platteland staan onder druk. De boer zit in een ratrace in een streven naar een steeds lagere kostprijs. Dit is niet vol te houden en veroorzaakt steeds meer afvallers. Het is een doodlopende steeg die steeds nauwer wordt. Ondertussen profiteren andere partijen van de kostprijsverlagingen in de voedselketen. Tussenhandel en supermarkten verdienen veel geld. Terwijl de consument uiteindelijk een hoge prijs betaalt. Een prijs die aanzienlijk hoger is dan het bedrag dat de boer ontvangt.

Kringlooplandbouw
Dit economische en ecologische vraagstuk waar ook veel boeren mee worstelen, heeft de minister goed in het vizier. Een onderzoek van Dagblad Trouw liet ook al zien dat het gros van de boeren wel wíl veranderen, maar niet goed weet hoe.

Het vraagstuk is dan ook niet iets voor alleen de boeren, maar moet door de hele keten worden opgelost. Ook de consument is partij. De oplossing begint volgens het ministerie bij circulair denken van de landbouw. Een gedachte die de sector deelt.

Minder kunstmest
Oftewel zo weinig mogelijk inputs van buitenaf aanvoeren en zo veel mogelijk werken met eigen geproduceerde reststromen en voergewassen. Concreet zou dit kunnen betekenen: minder kunstmestgebruik en meer gebruik van dierlijke mest, minder soja-import en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Punt is dat de landbouwvisie heel algemeen is opgeschreven en een vergezicht biedt waar eigenlijk niemand tegen kan zijn. Het wordt breed ondersteund door zowel de landbouwpartijen als de natuurorganisaties. Er staan dan ook nog geen maatregelen of harde doelstellingen in. De minister laat de invulling vooral aan de partijen zelf over.

De investeringen die ervoor moeten worden gedaan kunnen niet door de landbouw gedragen worden. Daarvoor zijn de marges veel te klein
Doeko van 't Westeinde
Niet te dragen
Met alleen een visie zijn we er dus niet. Er zal heel wat moeten gebeuren om echt tot een meer circulaire vorm van landbouw te komen. De investeringen die ervoor moeten worden gedaan, en waar niet direct rendement voor terugkomt, kunnen niet door de landbouw gedragen worden. Daarvoor zijn de marges veel te klein.

Volwaardig
Daarnaast is er geen zicht op betere prijzen op de korte termijn. Bovendien werkt de huidige regelgeving niet bepaald mee. Met de huidige mestnormen (zonder kunstmestgebruik) is het onmogelijk tot volwaardige opbrengsten te komen.

Aan banden
Een veelbelovende techniek voor plantenveredeling is onlangs compleet aan banden gelegd door het Europese Hof. Ondertussen stemt de EU in met extra soja-import vanuit de VS om de Europese automarkt maar geen schade toe te brengen. Kortom, we leven in een wereld vol tegenstrijdige belangen. Vind daar als boer je weg maar eens in.

Doeko van 't Westeinde heeft een akkerbouwbedrijf in Nieuweschans en is bestuurslid van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).
Bron: ->> https://www.rtvnoord.nl/nieuws/198989/L ... erspectief

Screen Capture: ->>

Afbeelding

Archived Version: ->>

https://web.archive.org/save/https://ww ... erspectief
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4298
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

Lol, die Doeko (we noemen hem Duco) woont vlak bij ons om de hoek. Heeft wel een mooie boerderij:

Afbeelding
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, ninti
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Gezondheid / Voeding”