Massaontslagen en Ontslagrondes

Hier tref je topics aan over de economie, banken en zaken die te maken hebben met de financiële wereld.
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Op QFF was er tot vandaag geen specifieke plek om nieuws over massaontslagen en ontslagrondes overzichtelijk op een plek te rangschikken. En omdat ik de laatste weken erg veel lees over grote op handen zijnde ontslagrondes en over aangekondigde massaontslagen, leek het mij een geschikt moment om daar op QFF maar eens een aparte plek voor te creëren. Te meer daar ik ergens verwacht dat we nog veel meer economische ellende gaan zien, dan dat we tot nu toe hebben gezien.

Afbeelding

Enfin, terug naar het recente nieuws over massaontslagen en aangekondigde ontslagronden... Leest U even mee wat er de afgelopen dagen zoal voorbij kwam in het nieuws?
Air France schrapt achthonderd banen extra

Air France wil nog eens circa achthonderd banen schrappen via een vrijwillige vertrekregeling voor grond- en cabinepersoneel.
Daarnaast worden plannen voor uitbreiding van de vloot en capaciteit neerwaarts herzien. Dat maakte de Franse zustermaatschappij van KLM donderdag bekend.

Op welke termijn Air France de extra reorganisatie denkt te kunnen afronden, kon een woordvoerster desgevraagd nog niet zeggen. Daarover moet eerst worden overlegd met de vakbonden, zei zij.

De maatregelen worden genomen in het kader van de afronding van het in 2012 aangekondigde kostenbesparingsprogramma Transform 2015, en als antwoord op de verslechtering van de marktcondities in de afgelopen maanden. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een nieuw programma (Perform 2020) om de concurrentiepositie te verbeteren.

Bij de presentatie van de jaarcijfers volgende maand komt Air France-KLM met meer informatie over dat nieuwe besparingsplan. De topmannen Alexandre de Juniac van Air France-KLM en Frédéric Gagey van Air France zeiden vorige week in een gesprek met Nederlandse media dat de laatste details nog worden uitgewerkt.

Bezuinigen

Net als KLM moet Air France de kosten verder verlagen. In tegenstelling tot de Nederlandse zustermaatschappij, die de komende vijf jaar 700 miljoen euro moet bezuinigen, heeft het bedrijf echter nog geen concreet besparingsdoel genoemd. Voor de hele groep zingt een totaalbedrag van 2 miljard euro rond. De Juniac wilde dat bevestigen noch ontkennen.

Volgens de topman is zorgvuldigheid geboden, ook omdat Air France nog bezig is de vorige herstructurering te voltooien. Die heeft tot dusver al zo'n 8000 banen gekost, overigens zonder dat daarbij gedwongen ontslagen zijn gevallen.

Nieuwe ingrepen zijn noodzakelijk omdat de marktomstandigheden de afgelopen tijd aanzienlijk zijn verslechterd. Air France-KLM is er vorig jaar als gevolg van de verhevigde concurrentie, maar ook door een verlammende staking van de Franse piloten in september vrijwel zeker weer niet in geslaagd uit de rode cijfers te komen.

Door: ANP

via:-> http://www.nu.nl/beurs/3977690/air-fran ... extra.html
'Banenverlies in bankensector houdt dit jaar aan'

Het banenverlies in de financiële sector zal dit jaar naar verwachting onverminderd aanhouden. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg op basis van een peiling in de bankensector.
Volgens 83 procent van de respondenten zal het banenverlies in de bankensector dit jaar doorgaan.

De meeste respondenten denken dat het banenverlies wereldwijd zal plaatsvinden. Slechts 8 procent van de ondervraagden gaf aan te verwachten dat banken dit jaar personeel gaan aannemen.

Sinds de financiële crisis van 2008 en de Europese schuldencrisis in 2010 zijn tienduizenden banen verloren gegaan in de bankensector. Bij het Amerikaanse Citigroup was het banenverlies het grootst, met 133.000 arbeidsplaatsen in de afgelopen zeven jaar.

Vier van de grootste banken in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben sinds begin 2008 het aantal banen met bijna 350.000 verminderd.

Verschillende Europese banken hebben voor dit jaar banenverlies aangekondigd. Het Britse Standard Chartered heeft gezegd 4000 banen te gaan schrappen en ook bij Deutsche Bank worden reducties van het personeelsbestand overwogen. Ook in de Nederlandse financiële sector verdwijnen veel banen.

Door: ANP

via:-> http://www.nu.nl/economie/3977452/banen ... r-aan.html
Werkloosheid neemt in december toe

De werkloosheid is in december toegenomen met 12.000 mensen ten opzichte van een maand eerder en komt daarmee uit op 642.000 niet-werkenden.
Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Van mei tot en met augustus was er nog een sterke daling van de werkloosheid, dat had toen sterk te maken doordat vooral jongeren zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

In het najaar boden zich juist weer meer mensen aan op de arbeidsmarkt. Omdat niet iedereen direct werk vond, bleef het werkloosheidspercentage van augustus tot en met november steken op 8 procent van de beroepsbevolking.

In december was 8,1 procent van de beroepsbevolking werkloos. Er waren in december wel 26.000 werklozen minder aan het begin van 2014.

Arbeidsaanbod

De stijging in december is geen gevolg van het toegenomen arbeidsaanbod, dat bleef in die maand gelijk. De werkzame beroepsbevolking nam in omvang af, daardoor steeg de werkloosheid, schrijft het CBS.

De jeugdwerkloosheid bleef in december vrijwel onveranderd, de toename van werklozen kwam in die maand bijna geheel voor rekening van mensen van 25 jaar en ouder. Het werkloosheidspercentage van 45-plussers bleef lang hetzelfde, de duur van die werkloosheid was langer dan bij andere leeftijdsgroepen.

WW-uitkering

Het aantal WW-uitkeringen in december steeg met 0,7 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Daarbij nam aantal WW-uitkeringen aan vrouwen vergeleken met een jaar geleden toe, bij de mannen was juist sprake van een daling, schrijft het CBS. Ook bij 55-plussers steeg het aantal uitkeringen, terwijl die bij jongeren tot 25 jaar daalde.

Uitgesplitst naar sectoren gingen er in december meer uitkeringen naar de bouwnijverheid, 15,5 procent meer dan een jaar eerder. Bij de sectoren openbaar bestuur, zorg, welzijn, cultuur en vervoer en opslag nam het aantal uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden relatief sterk toe, aldus het statistiekbureau.

Tegenvaller

Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) noemt de werkloosheidstijging in december een forse tegenvaller "na maanden waarin de werkloosheid daalde of gelijk bleef". Asscher wijst er op dat het Centraal Planbureau voor 2015 een daling in de werkloosheid verwacht.

De bewindsman roept werkgevers en vakbonden op met slimme plannen te komen om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker aan de slag kunnen.

Het aanpakken van de werkloosheid blijft een topprioriteit voor het kabinet, zegt Asscher. "Ook zorgen we ervoor dat werkenden op het loonstrookje netto meer overhouden, zodat het loont om te gaan werken", aldus de vicepremier.

Jeugdwerkloosheid

Mirjam Sterk, door het kabinet benoemd tot ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, is blij dat de werkloosheid onder jongeren is gedaald in december.

"Er zijn minder werkzoekende jongeren en het goede nieuws is dat het aantal werkende jongeren stijgt. Vorig jaar was het tegenovergesteld." In december 2013 waren er 133.000 jongeren werkloos, vorige maand 112.000. Ook Asscher vindt dat een "lichtpuntje".

De Tweede Kamer vroeg donderdag om nadere opheldering van Asscher. Ze wil weten waarom de werkloosheid plotseling is gestegen en wat de verwachtingen van de minister zijn.

via:-> http://www.nu.nl/economie/3977453/werkl ... r-toe.html
Amerikaanse veilingsite eBay schrapt 2.400 banen

De Amerikaanse veilingsite eBay gaat 2.400 banen schrappen als onderdeel van een grote reorganisatie. Het personeelsbestand zal hiermee met circa 7 procent inkrimpen.
Dat heeft eBay woensdag bekendgemaakt.

De reorganisatie treft alle onderdelen van het bedrijf, dat werkt aan de afsplitsing van betaaldienst PayPal. Daarnaast worden nu ook de mogelijkheden bekeken voor het onderdeel dat winkelbedrijven helpt op het gebied van internethandel (eBay Enterprise).

Vorig kwartaal steeg de omzet van eBay met 9 procent naar 4,9 miljard dollar (4,2 miljard dollar). De nettowinst nam met 10 procent toe, tot 936 miljoen dollar.

Het bedrijf voorspelde een omzet van 4,35 tot 4,45 miljard dollar in het lopende kwartaal. Dat was minder dan analisten hadden verwacht.

Miljardair

Het bedrijf liet verder weten een overeenkomst te hebben gesloten met de activistische aandeelhouder Carl Icahn. Die miljardair was vorig jaar een van de drijvende krachten achter de afsplitsing van PayPal, die dit jaar moet worden gerealiseerd.

Icahn krijgt een eigen vertegenwoordiger in het bestuur van eBay, waarvan bij de splitsing wordt bepaald bij welk bedrijf hij vervolgens bestuurder wordt, eBay of PayPal.

Door: ANP

via:-> http://www.nu.nl/beurs/3977266/amerikaa ... banen.html
Creditcardmaatschappij American Express schrapt ruim vierduizend banen

American Express schrapt dit jaar ruim vierduizend banen. Dat maakte de Amerikaanse creditcardmaatschappij woensdag bekend.
Het banenverlies is onderdeel van een omvangrijke reorganisatie van het grootste creditcardbedrijf van de VS en treft medewerkers in het hele concern.

American Express nam in het afgelopen kwartaal al een last van 313 miljoen dollar (270 miljoen euro), in verband met efficiencyverbeteringen.

Uit de kwartaalcijfers van American Express bleek woensdag dat de nettowinst vorig kwartaal met 11 procent is gestegen naar 1,45 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van groeiende bestedingen door gebruikers van zijn creditcards en een afname van wanbetalingen.

De bestedingen met kaarten van American Express overtroffen vorig jaar voor het eerst de grens van 1 biljoen (1000 miljard) dollar. De nettowinst van het concern was in heel 2014 met 5,9 miljard dollar 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Door: ANP

via:-> http://www.nu.nl/beurs/3977258/creditca ... banen.html
Coca Cola schrapt 1800 banen

Coca-Cola gaat 1800 banen schrappen om zijn kosten te drukken. De banenreductie, met ruim 1% van het totale personeelsbestand, is nodig omdat het bedrijf kampt met een dalende omzet. Dat maakte de Amerikaanse frisdrankfabrikant donderdag bekend.

Een eerste groep werknemers kreeg donderdag al te horen dat ze hun baan verliezen, zo liet het bedrijf in een verklaring weten. De ontslagen vallen zowel op het hoofdkantoor in Atlanta als bij buitenlandse vestigingen.

De druk op de omzet vloeit onder meer voort uit de toenemende zorgen over zwaarlijvigheid en de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen in frisdranken.

De bestuursvoorzitter van Coca-Cola, Muhtar Kent, gaf op 21 oktober al aan jaarlijks ongeveer $3 mrd te willen besparen en dat gedwongen ontslagen daarbij onvermijdelijk waren. Coca-Cola telde eind 2013 wereldwijd 130.600 medewerkers.

via:-> http://fd.nl/ondernemen/1087848/coca-co ... 1800-banen

Tja en zo gaat dat maar door. En het leek mij wel handig en interessant om dit eens een beetje in kaart te gaan brengen terwijl we tegelijkertijd een mooie vergaarbak aan data en informatie creëren hier op QFF.

Enfin, U voelt 'm al aankomen, hieronder gaat het verder...
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, FreeElectron
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

#podcast63
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Next Week's Bloodbath At IBM Won't Fix The Real Problem

I’ve been hearing since before Christmas about Project Chrome, the code name for what has been touted to me as the biggest reorganization in IBM history. Well, Project Chrome is finally upon us, triggered I suppose by this week’s announcement of an 11th consecutive quarter of declining revenue for IBM. Project Chrome is bad news, not good. Customers and employees alike should expect the worst.

To fix its business problems and speed up its “transformation,” next week about 26 percent of IBM’s employees will be getting phone calls from their managers. A few hours later a package will appear on their doorsteps with all the paperwork. Project Chrome will hit many of the worldwide services operations. The USA will be hit hard, but so will other locations. IBM’s contractors can expect regular furloughs in 2015. One in four IBMers reading this column will probably start looking for a new job next week. Those employees will all be gone by the end of February.

In the USA mainframe and storage talent will see deep cuts. This is a bit short-sighted and typical for IBM. They just announced the new Z13 mainframe and hope it will stimulate sales. Yet they will be cutting the very teams needed to help move customers from their old systems to the new Z13.

The storage cuts are likely to be short-sighted, too. Most cloud services use different storage technology than customers use in their data centers. This makes data replication and synchronization difficult. IBM’s cloud business needs to find a way to efficiently work well with storage systems found in customer data centers. Whacking the storage teams won’t help with this problem.

Project Chrome appears to be a pure accounting resource action — driven by the executive suite and designed to make IBM’s financials look better for the next few quarters. Global Technology Services, the outsourcing part of IBM, is continuing to lose customers. That rate of loss — one Lufthansa-size customer every six weeks — seems to be holding. The size of Project Chrome cuts suggest IBM is trying to get three or four quarters ahead of the expected business losses. At this point IBM’s business losses have become a self-fulfilling process with deep cuts followed by increasingly bad service, increasingly madder customers, and more lost business.

The biggest reorganization in IBM’s history will not really begin until the Project Chrome resource actions are done. People let go will be excluded from consideration for the new business units. In a few months those new business units will start to work calling on IBM customers to sell them on the new CAMSS (Cloud, Analytics, Mobile, Social and Security) stuff. They will walk into a hornet’s nest.

Some reorganizations are well thought-out and absolutely essential but Project Chrome won’t be one of those. It will traumatize the corporation and put most accounts into immediate crisis. While survivors dig out from the devastation IBM will change their managers and their job descriptions. With fewer people and changing roles, things IBM has contractual obligations to do for its customers will start to be overlooked. If you are an IBM customer you should probably should start working on plans to keep your projects moving forward and your systems running.

If you are an investor or Wall Street analyst it’s time to take a closer look at IBM’s messaging. Stop believing everything you hear from IBM. Big Blue is a master at controlling the discussion. They state or announce something, treating it as fact whether it exists or not. They build a story around it. IBM uses this approach to control competitors, to manage customer expectations, and to conduct business on IBM’s terms.

So while IBM is supposedly transforming, they are also losing business and customers every quarter. What are they actually doing to fix this? Nothing. In saying the company is in a transition and is going to go through the biggest reorganization in its history, will this really fix a very obvious customer relationship problem? No, it won’t.
via:-> http://www.forbes.com/sites/robertcring ... l-problem/
Gebruikersavatar
Albert Heijnstein
Antonaki
Antonaki
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 08 sep 2013, 22:39

Het Arbeidsrecht veranderd met vreselijke gevolgen.

Als jouw baas je eruit wil hebben, ivm vast contract of hij vind u te duur of wat dan ook, dan is dat onder de nieuwe regels erg simpel.

Het volgende is nu al te merken in de praktijk.

stap 1. Een onterechte slechte beoordeling, = subjectief. Terugzetting in salaris, verlaging van schaal.

stap 2. U gaat niet akkoord.

stap 3. Conflict.

stap 4. Werkrelatie = verstoord dus ontslag mogelijk.

stap 5. De oprotpremie is aanzienlijk verlaagd.

Afbeelding

Onderstaande tekst komt van http://www.schouten-advocaten.nl/actuee ... recht.html
Wijzigingen Arbeidsrecht per 1 juli 2015


De nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die gefaseerd in twee delen zal worden ingevoerd in 2015, heeft o.a. tot gevolg dat het ontslagrecht en de regels omtrent flexibele arbeid zullen worden gewijzigd. De wijzigingen zullen per 1 juli 2015 in werking treden.

Voordat de wijzigingen per 2015 hieronder worden opgesomd, zetten wij eerst de mogelijkheden van het huidige nog geldende ontslagrecht onder elkaar:

De huidige mogelijkheden voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst:

1.) De beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden (via een vaststellingsovereenkomst);

2.) Een beëindiging via een aanvraag van een ontslagvergunning door de werkgever bij het UWV Werkbedrijf;

3.) Een beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een inhoudelijke ontbindingsprocedure via de rechtbank sector kanton. De rechter zal in dit geval de gronden voor het ontslag preventief toetsen, alvorens wel of niet over te gaan tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Bij de hiervoor onder 1. en 3. mogelijkheden speelt voor de vaststelling c.q. berekening van een ontslagvergoeding c.q. beëindigingsvergoeding de huidige kantonrechtersformule een bepalende rol.

Wijzigingen ontslagrecht per 1 juli 2015 door de Wet Werk en Zekerheid:

Hieronder zetten wij de aangekondigde wijzigingen per 1 juli 2015 in het ontslagrecht op een rij:

Per 1 juli 2015 komt het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 ("BBA 1945") te vervallen. De huidige preventieve ontslagtoets van een ontslag blijft wel gehandhaafd;

Het uitgangspunt per 1 juli 2015 zal zijn dat de ontslaggrond de ontslagroute zal bepalen. Uitsluitend in het geval van een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer (langer dan 2 jaar), zal de ontslagroute verlopen via een procedure bij het UWV. Het UWV streeft ernaar om op een ontslagaanvraag binnen vier (4) weken te beslissen. Bij ontslag om andere redenen moet de procedure via de kantonrechter worden gevolgd. Bij het bepalen van de datum van ontbinding door de kantonrechter, dient deze rekening te houden met de geldende opzegtermijn. Hij mag de tijd die de procedure heeft gekost wel in mindering brengen hierop, maar er moet tenminste een opzegtermijn van één maand resteren;

Ontslag met wederzijds goedvinden blijft mogelijk. Nieuw is dat de werknemer een bedenktijd van twee weken krijgt. Binnen die termijn kan de werknemer terugkomen op hetgeen in de beeindigingsovereenkomst is afgesproken. De werkgever is verplicht de werknemer (in de vaststellingsovereenkomst of uiterlijk binnen 2 dagen na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst) schriftelijk te informeren over deze bedenktijd. Doet hij dan niet (tijdig) dan bedraagt de bedenktijd 3 weken. Werkgevers verkeren dus gedurende de termijn van 2 of 3 weken in onzekerheid of de bereikte overeenstemming blijft gelden. Wanneer de werknemer terugkomt op de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en er wordt binnen zes maanden een nieuwe vaststellingsovereenkomst gesloten dan bestaat het recht op vernietiging niet nogmaals;

Indien het UWV negatief beslist op een ontslag op basis van bedrijfseconomische gronden, dan kan de werkgever bij de rechter (alsnog) een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen;

Een via de UWV procedure ontslagen werknemer kan zich daarna tot de rechter wenden met het verzoek tot herstel van de arbeidsovereenkomst. De rechter zal dan de doorlopen UWV-procedure moeten toetsen. De overwegingen c.q. het advies van het UWV zal hierbij zwaar wegen;

Indien een rechter alsnog tot ontbinding overgaat, nadat door het UWV negatief is beslist, dan wordt de periode die de procedure bij het UWV in beslag heeft genomen verrekend met de opzegtermijn. Er dient altijd een opzegtermijn van tenminste één maand in acht te worden genomen;

Van beslissingen van de kantonrechter kan hoger beroep en vervolgens cassatie worden ingesteld. Werkgevers verkeren daardoor lange tijd in onzekerheid of het ontslag van de werknemer in stand blijft. De procedure kennelijk onredelijk ontslag vervalt per 1 juli 2015;

De kantonrechtersformule ter becijfering van een ontbindingsvergoeding zal komen te verdwijnen en daarvoor in de plaats wordt de transitievergoeding geintroduceerd. Het uitgangspunt voor de transitievergoeding is dat elke werknemer vanaf twee jaar dienstverband in aanmerking komt voor een transitievergoeding, te betalen door de werkgever in geval van ontslag. De transitievergoeding is gemaximaliseerd op € 75.000,- bruto of op een bruto jaarsalaris indien en voorzover een werknemer per jaar meer dan € 75.000,- bruto verdient;

De becijfering van het transitievergoeding zal zijn dat 1/3e van het maandsalaris wordt gerekend per dienstjaar over de eerste tien (10) dienstjaren en vanaf de jaren na het tiende (10e) dienstjaar een 1/2 maandsalaris per dienstjaar. De transitievergoeding is erop gericht dat een stap naar het vinden van een nieuwe baan voor een werknemer makkelijker wordt gemaakt door het geven van een tranisitevergoeding die niet alleen is bedoeld voor compensatie voor het ontslag, maar tevens voor (om-)scholing en outplacement;

Werknemer heeft geen recht op een transitievergoeding indien:

- Hij/zij vrijwillig opzegt waarbij de opzegging niet het gevolg is van een ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever;
- Sprake is van een ernstige verwijtbaarheid van de zijde van werknmer (hierbij moet gedacht worden aan diefstal, verduistering of gedrageningen waardoor sprake is van een ernstige vertrouwensbreuk tussen werkgever en werknemer);
- Het een minderjarige werknemer betreft met een gemiddelde arbeidsomvang van max. 12 uren per week;
- Sprake is van een ontslag door het bereiken van een AOW- of pensioengerechtigde leeftijd;

NB: De werkgever mag de kosten welke gemaakt zijn om de werkloosheid van de werknemer te voorkomen of de duur hiervan te beperken danwel om de werknemer breder inzetbaar te maken, in mindering brengen op de transitievergoeding. Te denken valt aan de kosten van employability en werk-naar-werktraject;

Voor werknemers die ten tijde van het ontslag ouder zijn dan 50 jaar en die tenminste 10 jaar in dienst zijn bij de werkgever geldt tot het jaar 2020 een overgangsrecht waarin de transitievergoeding op een afwijkende manier wordt becijferd, namelijk 1 maandsalaris per dienstjaar voor de jaren na hun 50ste. Voor kleine werkgevers (25 werknemers of minder) geldt deze regeling niet;

Indien de rechter oordeelt dat de werkgever een ernstig verwijt treft aan het ontslag, dan kan op verzoek van de werknemer een ”additionele vergoeding naar billijkheid” door de rechter worden toegekend aan de werknemer, ook wanneer het een arbeidsovereenkomst korter dan 2 jaar betreft. Indien sprake is van ernstige verwijtbaarheid van de werknemer aan een ontslag, dan is de werkgever geen transitievergoeding verschuldigd;

Vanaf 1 juli 2015 moet een werknemer al na 6 (nu 12) maanden alle arbeid als zijnde passend accepteren. De WW-duur wordt vanaf 1 januari 2016 geleidelijk verkort naar maximaal 24 maanden. De opbouw van de WW wordt aangepast naar één (1) maand per dienstjaar in de eerste 10 arbeidsjaren en een halve (1/2) maand per dienstjaar in de jaren daarna. Reeds opgebouwde dienstjaren tot juli 2015 worden gerespecteerd, met dien verstande dat elk arbeidsactief jaar voor juli 2015 recht zal geven op één (1) maand WW-uitkering. Bij CAO kan de duur van de WW worden verlengd maar de sociale partners moeten dan wel de kosten hiervan betalen;

Vanaf 1 juli 2015 is er sneller sprake van opvolgend werkgeverschap. Er is sprake van opvolgend werkgeverschap wanneer de arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden eist als bij de vorige werkgever. Niet langer geldt de eis dat de nieuwe werkgever, vanwege diens band met de vorige werkgever, inzicht heeft in de hoedanigheid en geschiktheid van de werknemer. Er is dus sneller sprake van opvolgend werkgeverschap, wat onder meer van belang is voor de lengte van een opzegtermijn en bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Wel moet er een aanleiding zijn waardoor de werknemer van de oude naar de nieuwe werkgever overgaat.

Wijzigingen arbeidsrecht per 1 juli 2015 ten aanzien van Flexibele arbeid:

Per 1 juli 2015 worden ook wijzigingen van kracht met betrekking tot flexibele arbeid. Hieronder zetten wij de aangekondigde wijzigingen ten aanzien van flexibele arbeid (bepaalde tijd contracten) op een rij:

De ketenregeling van artikel 7:668a BW wordt aangepast. Een werknemer krijgt in het gewijzigde arbeidsrecht al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd - met tussenpozen van maximaal zes maanden - of na een periode van twee jaren (24 maanden). Afwijking is mogelijk in geval van een CAO indien het werken met tijdelijke contracten gelet op de aard van het werk noodzakelijk is. De maximale afwijking in de CAO mag zijn zes arbeidscontracten voor bepaalde tijd in een periode van maximaal vier jaar;
In de zorgsector zal het gebruik van het nul-urencontract worden tegengegaan;
De arbeidsverledeneis die per 2014 zou worden ingevoerd in de Ziektewet wordt afgeschaft. Werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunnen hierdoor tijdens hun ziekte een uitkering aanvragen die in hoogte vergelijkbaar is met werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Tandem pax alma triumphat ?
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Filmstudio Dreamworks schrapt vijfhonderd banen

De Amerikaanse filmstudio Dreamworks Animation SKG gaat vijfhonderd banen schrappen en de productie van nieuwe films beperken om winstgevender te worden.
Dat laat het bedrijf achter de succesvolle animatiefilms Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar weten.

Dreamworks heeft te met enkele flops in de bioscopen te maken gehad en gaat vanaf volgend jaar nog maar twee films per jaar uitbrengen. Eerder waren er nog drie per jaar gepland.

Dit jaar zal slechts één film worden uitgebracht. Het bedrijf hoopt zo meer tijd en aandacht te kunnen besteden aan het maken van succesvolle bioscoopfilms.

Het banenverlies komt neer op circa 18 procent van het personeelsbestand en omvat ook hoge managementfuncties. Dreamworks trekt minstens 450 miljoen dollar (400 miljoen euro) uit voor herstructureringskosten en afschrijvingen op projecten.

Ambitieus

Topman en oprichter Jeffrey Katzenberg zegt in een toelichting dat het maken van drie films per jaar te ambitieus was en heeft geleid tot inconsistente prestaties van de onderneming.

Hij wil meer tijd besteden aan het ondersteunen van de productie van films. Bij de vertrekkende topmanagers behoren onder anderen de operationeel directeur en het hoofd marketing.

Vorig jaar liepen gesprekken tussen DreamWorks en speelgoedfabrikant Hasbro over een overname nog op niks uit.

Beleggers in New York reageerden niet erg enthousiast op de plannen van het bedrijf. Het aandeel Dreamworks verloor vrijdag op een gegeven moment 14 procent, de sterkste daling in meer dan twee maanden.

Door: ANP
via:->> http://www.nu.nl/film/3978614/filmstudi ... banen.html
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Noordelijke krantenredacties leveren uren in om banen te sparen

Bij de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden verdwijnen minder banen dan gepland. Dit doordat 127 blijvende redacteuren vrijwillig uren hebben ingeleverd om te voorkomen dat hun collega's worden ontslagen.
Ook willen ze dat de kwaliteit van de kranten niet in het geding komt.

Krantenuitgeverij NDC Mediagroep kondigde eind vorig jaar een nieuwe reorganisatie aan. Er zouden dertig fulltime banen worden geschrapt op de redacties. Nu gaan er nog maar elf arbeidsplekken weg, schrijven de twee noordelijke media op hun websites.

De reorganisatie is nodig omdat NDC financieel onder druk staat. Het bedrijf binnen moet in 2016 een belangrijke lening van 15 miljoen euro aflossen aan ING.

En afgelopen jaar koerste het bedrijf opnieuw af op een verlies van enkele miljoenen euro's. Dit terwijl het concern eigenlijk had gerekend op een kleine winst.

Afdelingen

De ingreep reikt overigens verder dan alleen de redacties, maar treft onder meer ook de marketingafdeling van NDC, het grafisch bedrijf en ondersteunende diensten als ICT.

Bij het krantenconcern horen bovendien ook het Friesch Dagblad en veertig huis-aan-huisbladen. Directeur Dina Boonstra zei in december dat er in totaal 105 banen zouden verdwijnen.

In 2013 werden bij NDC ook al 250 banen geschrapt. Bij het bedrijf werkten eind vorig jaar ruim zeshonderd mensen.

Door: ANP/NU.nl
via:->> http://www.nu.nl/economie/3978416/noord ... paren.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6357
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Personeel V&D moet bijna 6 procent loon inleveren





http://nos.nl/artikel/2014152-personeel ... veren.html
illuminati of my own reality
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

27 JANUARI 2015-08:29

V&D-WERKNEMERS NAAR RECHTER

#VD

De werknemers zijn WOEST.

Afbeelding

Werknemers van de V&D zijn woest vanwege de verplichte salarisverlaging van 5,8 procent. Meer dan honderd van hen stappen naar de rechter.

De rechtsgang wordt gemaakt zodra de loonstrookjes van februari binnen zijn, lieten vakbonden FNV, CNV en De Unie weten. De vakbonden merken dat er veel animo is voor de rechtszaak. "Eén blik op mijn mailbox zegt al genoeg. Schrijf mij maar op, staat er tig keer. Ik wil de strijd aangaan", zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

"Je merkt dat er heel veel boosheid is bij het personeel", vervolgt Den Heijer tegen de Volkskrant. "Er zijn natuurlijk wel medewerkers die bereid zijn in te leveren, maar enkel als daar een garantie tegenover staat. Anders leveren ze nu salaris in, zijn ze over een jaar alsnog hun baan kwijt en krijgen ze vervolgens ook een lagere WW-uitkering."

De 63-jarige Gerard Kortekaas, al 49 jaar werkzaam bij de V&D, bevestigt dit. "Ik ben boos. Echt heel erg boos. Wat ze me afpakken, vind ik niet alleen schandalig, ik kan het simpelweg niet ophoesten. Het is gewoon te achterlijk voor woorden. En het is al geen vetpot bij ons. Ik zou nog anderhalf jaar moeten werken, en dan wordt alles wat je hebt opgebouwd binnen een week afgepakt."

De V&D maakte vorige week bekend dat alle 5.000 werknemers een loonoffer moeten brengen om een faillissement en daaropvolgend massa-ontslag te voorkomen. Gisteren eiste het warenhuis ook een huurverlaging van de vastgoedbeheerders.
via:->> http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/ ... er_af.html
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Loonoffer maakt BAT Niemeyer concurrerend

Afbeelding

GRONINGEN - Het personeel van tabaksfabriek BAT Niemeyer in Groningen doet een loonoffer om het moederbedrijf ervan te weerhouden de fabriek te sluiten.

Vakbonden zijn van nature gewend te praten over verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Na zes jaar crisis komt een andere realiteit in beeld: versobering van de voorwaarden. De laatste maanden komt het begrip loonoffer steeds sterker in beeld om werkgelegenheid te redden. Bij NDC Mediagroep, uitgever van deze krant, hebben redacteuren salaris ingeruild voor vrije tijd, bij V&D ligt er een aanvraag van de directie voor een loonoffer, bij BAT Niemeyer is er nu een akkoord over een loonoffer gesloten.

De 350 werknemers van de Groninger vestiging gaan een uur per week langer werken – van 36 naar 37 uur –, leveren een BONUS in en zien vier jaar af van loonsverhogingen; de dertiende maand blijft behouden.

Dat levert in die periode een loonkostendaling van zeker 10 tot 12 procent op, rekent FNV-bestuurder Henk Korthof voor. Het personeel stemde er unaniem mee in, ook al heeft de directie er geen baangarantie tegenovergesteld.
via:-> http://www.dvhn.nl/nieuws/economie/loon ... 73553.html

Datzelfde BAT (British American Tobacco, een oud opdrachtgever waarvoor ik wel eens wat ontworpen heb), liet afgelopen jaar het kantoren complex in Groningen strippen, slopen en her-verbouwen door goedkope Poolse beunhazen...
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Ruim 100 banen weg bij Verslavingszorg Noord-Nederland

Geplaatst: 00:31 uur, dinsdag 9 december 2014

Bij Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) verdwijnen volgend jaar 110 van de 800 banen. Het personeel is daar maandag over ingelicht.

De banen verdwijnen in de zorg, bij de staf en ondersteuning en bij het management. Op welke locaties is nog niet bekend; dat wordt de komende maand duidelijk. VNN probeert gedwongen ontslagen te voorkomen door mensen die boventallig worden naar ander werk te begeleiden. Volgens VNN blijven de gevolgen voor de cliënten, alcohol- en drugsverslaafde, 'in principe beperkt'. De ondernemingsraad en cliëntenraad van VNN moeten nog advies uitbrengen over de maatregelen.

Bezuinigingen
De reorganisatie is het gevolg van rijksbezuinigingen op de jeugdzorg en de AWBZ. De zorg voor alcohol- en drugsverslaafden komt volgend jaar in handen van de gemeenten. Maar zij krijgen hiervoor veel minder geld van het Rijk en hebben daarom minder budget. VNN moet 3,9 miljoen euro bezuinigen.

Ook elders banen weg
Naast VNN schrapten onder meer ook Kopland, Elker, Accare, Promens Care en NOVO banen vanwege rijksbezuinigingen in de zorgsector.
via:-> http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=142368
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Driehonderd banen weg bij Refaja, Scheper en Bethesda

Geplaatst: 18:08 uur, maandag 15 december 2014

Zorggroep Leveste Middenveld moet tot driehonderd banen schrappen. De ziekenhuisgroep bestaat uit het Refaja in Stadskanaal, Bethesda in Hoogeveen en het Scheper in Emmen.

Tekort van zestien miljoen
Leveste heeft een tekort op de begroting van zestien miljoen euro, zegt woordvoerder Marcel Pater. 'Dat komt omgerekend neer op driehonderd voltijdsbanen.' Dat aantal staat niet vast, zegt hij, 'het hangt af van andere maatregelen of dit getal verandert.'

Het personeel van het Refaja is donderdag geïnformeerd over het tekort. Maandag volgde het Bethesda. Woensdag krijgt het personeel in Emmen het te horen.

Tot woensdag wil de Raad van Bestuur geen verdere mededelingen doen.
via:-> http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=142685
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Dat bedrag voor het sponsoren van de club uit 020 moest ergens van betaald worden natuurlijk...
'Fusie Ziggo en UPC kost 900 banen'

Geplaatst: 08:46 uur, donderdag 16 oktober 2014

Als kabelmaatschappijen Ziggo en UPC Nederland in november fuseren, worden er zo'n 900 functies geschrapt ? ongeveer twintig procent van het totale aantal werknemers.

Dat bevestigen verschillende bronnen binnen de bedrijven tegenover NRC Q.

In totaal werken ruim 4350 mensen bij de beide bedrijven. Vakbonden hielden rekening met verlies van 500 of 600 banen. Linda Groen van Abvakabo FNV zegt tegenover het digitale magazine er vanuit te gaan dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zullen zijn.

Goedgekeurd
De overname van Ziggo door Liverty Global, ook eigenaar van UPC, is deze week goedgekeurd door de Europese commissie. Financieel directeur Bert Groenewegen stelt in een toelichting dat 'er nog geen definitieve getallen zijn wat betreft ontslagen'. Hij benadrukte dat het aantal banen dat zal verdwijnen ook in perspectief gezien moet worden. 'Elk aantal betreft de periode van de fusie, dat duurt 2 tot 3 jaar. En het gaat ook om bijvoorbeeld tijdelijke aanstellingen. Daarbij komt er door de fusie ook ruimte voor groei, dus ruimte voor nieuwe banen.'

Inhuurkrachten
Er zullen volgens NRC Q in eerste instantie vooral inhuurkrachten zonder werk komen te zitten. Monteurs in de regio hebben minder te vrezen. Dat geldt niet voor stafafdelingen die bij beide bedrijven hetzelfde werk doen. Ook personeel op de helpdesks zal de fusie voelen. Daar werken veel uitzendkrachten die niet onder het sociaal plan zullen vallen.

Resultaat Ziggo
Ziggo heeft het aantal internetklanten in het derde kwartaal van 2014 opnieuw zien toenemen tot net geen 2 miljoen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Vergeleken met de voorgaande periode is dat per saldo een toename met 20.000, ofwel één procent. Het aantal mensen met een alles-in-eenpakket bleef stabiel ten opzichte van het tweede kwartaal.
via:->> http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=140021
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan

Winkelketen Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan, een voorbode van een mogelijk faillissement. De winkels blijven dinsdag dicht.
Dat blijkt uit een dinsdag verstuurde brief van het management aan het personeel die in het bezit is van NU.nl. Daarnaast bevestigt de rechtbank Oost-Brabant dat er dinsdag een surseance van betaling is verleend aan SR 11 bv, het moederbedrijf van Schoenenreus.

De site van de keten is uit de lucht. De curator die betrokken was bij het eerdere faillissement van het bedrijf stelt dat dit voor hem "nieuwe informatie" is.

"Ondanks alle inspanningen die we met elkaar geleverd hebben, hebben de tegenvallende resultaten ertoe geleid dat we vandaag tot onze spijt surseance van betaling hebben moeten aanvragen. Vandaar dat vandaag de winkels, tot nader orde, gesloten zullen blijven", staat in de brief.

Het management schrijft verder dat het personeel naar huis kan, maar wordt wel gevraagd telefonisch bereikbaar te blijven. De directie van Schoenenreus geeft geen commentaar op de berichtgeving. Bij investeerder Synergia is nog niemand bereikbaar voor commentaar.

De rechtbank Bas van Dooren van Holla Advocaten uit Den Bosch benoemd als bewindvoerder.

Failliet

Schoenenreus werd in januari 2013 failliet verklaard vanwege ''een teruglopende omzet en een schuld van ruim 10 miljoen euro, veroorzaakt door de eurocrisis, de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen".

Nog dezelfde dag werd bekend dat de onderneming in afgeslankte vorm een doorstart maakte waarbij duizend van de vijftienhonderd werknemers hun werk behielden. Investeerders Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar bliezen het bedrijf nieuw leven in. 65 van de 206 winkels in Nederland en België bleven definitief gesloten.

FNV

Vakbond FNV geeft aan nog niet op de hoogte te zijn van een mogelijke surseance van betaling. FNV-bestuurder Ron Peters stelt dat Schoenenreus al langer een "gesloten bastion" is, waar weinig gecommuniceerd wordt.

Over het faillissement van 2013 bestaan ook geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. De vakbond heeft dat alleen nooit hard kunnen maken. Er lopen nog wel enkele juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.
via:->> http://www.nu.nl/ondernemen/3980438/sch ... aling.html
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

60 procent WW'ers binnen jaar weer aan een baan

Gepubliceerd: 30 januari 2015 09:41
Laatste update: 30 januari 2015 11:37

60 procent van de mensen die een WW-uitkering krijgt, is binnen een jaar weer aan het werk.
Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers uit 2009 tot 2011.

Jaarlijks komen ongeveer 300.000 mensen vanuit een baan terecht in een werkloosheidsuitkering. Binnen een half jaar heeft 45 procent weer een baan. Binnen twee jaar heeft 75 procent werk.

De leeftijd van iemand is een belangrijke factor bij het vinden van werk. De helft van de 15 tot 45-jarigen die hun baan verliest, is binnen een half jaar weer aan het werk. Bij 45-plussers duurt het twee jaar voordat de helft weer een baan heeft.

Door: NU.nl
bron plus statistieken en grafiek: ->> http://www.nu.nl/geldzaken/3982707/60-p ... -baan.html
Plaats reactie

Terug naar “Economie / Banken / Financieel”