Pieter J. Kuhn en Kapitein Rob

En boeken bespreken dat doen we dus hier.
Plaats reactie
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Op 11 december 1945 verlaat een klein zeiljacht "De Vrijheid" (de oorlog lag nog vers in het geheugen) een Nederlandse haven, met aan boord een man en zijn hond: Kapitein Rob van Stoerem en Skip de Samojeed.
Zo begint een lange serie van 73 stripverhalen die alle in Het Parool werden gepubliceerd tot aan de dood van de tekenaar Pieter J. Kuhn in 1966.

Afbeelding
http://www.scheepvaart-nederland.nl/ima ... IN_ROB.jpg

De strip had de (nu) ouderwetse vorm van 3 plaatjes met tekst daaronder; die tekst was afkomstig van Parool-journalist Evert Werkman, die de bij de tekeningen gemaakte krabbels van Kuhn omwerkte in een leesbaar geheel.
Behalve het eerste deel, waarvoor een zekere Wijnanda Aberson de teksten schreef.

Afbeelding
http://communities.zeelandnet.nl/data/s ... r1945c.jpg
de eerste stripstrook

Dat eerste verhaal rammelde nog wat; er gebeurde (te) veel en daarom werd Werkman erop gezet om e.e.a. te stroomlijnen.
De verhalen bleven echter van Kuhn komen, die over een enorme fantasie en voorstellingsvermogen beschikte.
Zo komen we Rob tegen in China, op de Zuidpool, op Terschelling waar Duitse SS-ers niet willen weten dat WO2 inmiddels is afgelopen, zo ongeveer alle wereldhavens, (onbewoonde) eilanden, in onherbergzame streken waar prehistorische monsters nog leven, in de ruimte met een "levend eiland", aan de achterkant van de (holle!) maan (waar zgn. aethermonsters huizen) en zelfs op Venus.
Ook reisde Rob terug in de tijd door middel van een apparaat dat door een bevriende professor, Prudon, werd ontwikkeld en dat "Het Historisch Oog" werd genoemd.
Door een ongelukje kan hij niet alleen terugzien in de tijd, maar wordt er zelf in persoon naartoe getransporteerd alwaar hij te maken krijgt met de brute piraat Peer den Schuymer oftewel Ijsbrandt van Goeree (een figuur die ook echt bestaan heeft!).
De verhalen zijn zoals de tekeningen: lekker zwart/wit. goeien en slechten, waarbij de schurken zonder uitzondering duidelijk als buitenlanders worden afgeschilderd.
Arabieren, negers, bewoners van de Stille Zuidzee en "gelen" (Chinezen, Japanners).
Dat zou nu niet meer kunnen, maar toen wist men niet beter; er is ook zeker geen racistische grondslag zoals wel eens wordt beweerd.


Afbeelding
http://bvandervalk.files.wordpress.com/ ... .jpg?w=450
Rob en professor Prudon

Naast een groot tekenaar was Kuhn ook een visionair (wat mij betreft van het kaliber Jules Verne), die donders goed op de hoogte was en bleef van de modernste technieken en ontwikkelingen.
Daarnaast was hij ook een perfectionist die in elk plaatje zo exact mogelijk de werkelijkheid zoals die toen was, wilde benaderen.
Daartoe reisde hij veel, niet alleen in en binnen Nederland maar over de gehele wereld.
Als hij een straat-tafereeltje in Amsterdam tekende, of in Tanger, reken dan maar dat het er ook exact zo uitzag!
Tot en met de straatnaambordjes en de nummers op de boeien in zee ......

Afbeelding
http://bvandervalk.files.wordpress.com/ ... .gif?w=450
Rob in Amsterdam waar alles klopt, ook de tram uit die tijd

In de eerste verhalen komt m.i. het genie van Kuhn het meest tot zijn recht; we maken kennis met enkele kleurrijke figuren zoals de slinkse professor Lupardi en zijn geniepige assistent Yoto, de schurk "Cigaret Larry" (die later zijn leven zou beteren en een gewaardeerd lid van de Royal Canadian Mounted Police zou worden), Taaie Toon, de Chinese opiumsmokkelaar Wang Hang, de meisjes Marga en Willy (die op zijn dochters gebaseerd waren), Majoor Ross en nog vele anderen.

Afbeelding
http://photos1.blogger.com/blogger/1565 ... denrob.jpg
Boven Rob: Taaie Toon, Wang Hang, Peer den Schuymer, Lupardi, Cigaret-Larry

In die verhalen ook zeer veel science-fiction elementen: het al genoemde "historisch oog" (zou Kuhn hebben afgeweten van de Chronovisor?), raketten, ruimtecapsules, atoombommen (uiteraard), maar ook kernonderzeeers, amfibietanks, satellieten, zelfs komt er wat later ook laser om de hoek kijken.
De uitvindingen van Lupardi mogen er ook zijn trouwens: naast zijn eigen atoombommen maakte deze geleerde gebruik van gedreseerde pinguins, potvissen en later ook robots (de Moto Apis) en mechanische dieren als condors, robben en meeuwen.
Ook kreeg deze man het voor elkaar om overal ter wereld grote, veelal verborgen onderzeese bases te vestigen met geen andere hulp dan zijn assistent Yoto en die robots.
Knap, en waar de man zijn fondsen vandaan haalde wordt nergens verhaald.

Afbeelding
http://communities.zeelandnet.nl/data/s ... niers2.jpg
Lupardi

Afbeelding
http://www.akim.nl/afbeeldingen/groot/7 ... upardi.jpg
Lupardi, Yoto en een paar gedresseerde pinguins

Later zal Lupardi, die in eerste instantie allemaal waanzinnige plannen had om de stand van de aardas te wijzigen om zo het klimaat te beheersen, een vriend van de mensheid worden en zich storten op het wijzen op de gevaren van atoomwapens (oa. "de geheimzinnige barom Himota", draai dat woord eens om, en het M-project) en ook redt hij de Venusianen van een plaag op hun planeet middels allerhande technische snufjes die de Venusianen, ondanks hun hoge technische peil en hun vliegende schotels, niet kennen.
Ook toen al zag Kuhn het gevaar in van het gebruik van olie, reden waarom hij Lupardi alle olie ter wereld naar een bassin laat stromen om zo de mensheid te dwingen gebruik te maken van 1 van zijn uitvindingen, het zgn. "Uraniumkwik".

Afbeelding
http://bvandervalk.files.wordpress.com/ ... .jpg?w=450
de Havik, een vliegding van Lupardi, getekend in 1962 (!), naast de maanlander Eagle uit 1969'
Tekenend voor Kuhn's vooruitziende blik.....


Kuhn tekende de strip zo'n 20 jaar, met 2 onderbrekingen: in 1955, na het verhaal "om het goud van Midian" vond hij het welletjes en kocht een schip waarmee hij Nederland doorkruiste.
Kuhn was Rob geworden (hij zeilde al veel langer overigens en Rob is ietwat gebaseerd op Kuhn zelf) maar na 16 maanden zonder Rob begon hij weer aan een nieuwe reeks.
Naar mijn mening is de strip daarna achteruit gegaan, feitelijk al iets eerder (in de verhalen "de speurtocht van de Vrijheid" en "de thuisreis van de Vrijheid") toen Kuhn Rob liet trouwen met een zekere Paula die hij van een smokkelschip had gered. Omstreeks die tijd verdwijnt ook Skip uit beeld.
Rob krijgt 2 kinderen maar van die familie horen we daarna niet zo veel meer.
Na een paar verhalen in en om Nederland (de 2 "Vrijheid"-verhalen, "de ontdekking van Krijn Storm" en "avontuur op Pampus" met alweer Lupardi) is Rob ineens van vrije zeiler (wiens bron van inkomsten altijd vaag bleef op het vinden van een paar zeerovers-schatten na) een sleepbootkapitein geworden. Er moet gewoon geld worden verdiend, de idealistische solozeiler is kennelijk niet zo geloofwaardig meer in een rationeler wordende wereld.
In eerste instantie in dienst van een maatschappij, maar wat later ziet hij kans om de sleper "De Bruinvis" zelf te kopen.
Daarmee worden nog wat avonturen beleefd in de sfeer van smokkelarij, spionage en, alweer een ontmoeting met Lupardi, maar de verhalen halen niet meer het fantastische niveau van de eerste serie.
Als op zeker moment de Bruinvis ten onder gaat in een poging een revolutie in een Arabisch land te voorkomken ( "de ondergang van de Bruinvis" ) neemt Rob allerlei losse jobs aan zoals het thuisbrengen van jachten e.d. en beleeft daarbij uiteraard nog wat avonturen.

De tweede onderbreking valt in 1959 als Kuhn wordt getroffen door een hartinfarct.
Dar gebeurde midden in het verhaal "De schimmen van de Nevelvallei) en dat duurde acht maanden.
De reeks wordt voortgezet, maar het 73e verhaal, "rendez-vous in Jaimaica" zal nooit afkomen.
Kuhn sterft aan een hartaanval. Het verhaal wordt gepubliceerd tot en met de afgekomen tekeningen met tekst.
In de heruitgaven komen daar dan nog de tekeningen bij met tekst zoals die door Kuhn zelf in de marge werd gekrabbeld en nog een paar pagina's met potloodschetsen.
Blijkbaar heeft niemand, ook Dick Matena niet, het aangedurfd om het verhaal af te maken.

Ik maakte zelf kennis met Kapitein Rob dankzij enkele deeltjes van uitgeverij Skarabee, heruitgaven uit de periode 1969-1972.
Die heb ik letterlijk stuk gelezen, keer op keer op keer.
Onlangs heb ik via Marktplaats alle 26 Skarabee-deeltjes uit de 1e serie (met resp. 3 en 2 verhalen) op de kop getikt voor niet al teveel geld.
Deze reeks is nog vrij goed te verkrijgen, ook de latere heruitgaven zie je regelmatig aangeboden maar de prijzen zijn soms niet mis. Nostalgie mag wat kosten .....

Feit blijft dat Kuhn een onge-evenaard tekenaar was, met een zeer rijke fantasie en een oog voor detail waar zelfs Hans G. Kresse nog wat van kon leren.


Oh ja, die film uit 2007 ..... daar ga ik het niet over hebben. Die is ZO slecht dat iemand die op deze wijze met Kapitein Rob kennis zou maken, er voorgoed van genezen zou zijn en dat is jammer want deze held verdient een plaatsje naast Bommel, Asterix en Roodbaard wat mij betreft.


Dag Rob, behouden vaart! En dank dat je mijn jeugd iets vrolijker maakte.

Afbeelding
http://bvandervalk.files.wordpress.com/ ... .jpg?w=450


Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Kuhn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitein_Rob (met lijst van verschenen verhalen)
Pieter Kuhn Stichting
Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn community
De boekjes van Skarabee met de introductie door P. Hans Frankfurther en Margaretha Kuhn-Groenewoud
Laatst gewijzigd door FreeElectron op do 27 mar 2014, 03:21, 3 keer totaal gewijzigd.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, BL@DE, Toxopeus, Mec, ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
Mec
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1518
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 19:44

Ja, die waren tof die Kapitein Rob boekjes ;)

http://www.boekenkastaanvullen.nl/c-263 ... itein-rob/
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24869
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Vet mooi stukje FE! Puik geschreven, dat las heerlijk weg! En hiermee heb je opnieuw mijn interesse weten te wekken voor Kapitein Rob. Ik ga hier zeker eens wat dieper induiken en eens kijken waar ik een en ander terug kan bekijken / lezen. Heerlijk ook die gehanteerde style van tekenen. Dat spreekt me ook zeer aan!

Hier nog even wat over Evert Werkman:
Evert Werkman

Evert Werkman (Hellendoorn, 2 februari 1915 - Amsterdam, 25 juni 1988), was een Nederlands journalist, scenarioschrijver, stripscenarist, dichter, columnist en publicist.

Biografie

Werkman, geboren als zoon van een onderwijzer, begon zijn journalistieke loopbaan bij de Oprechte Haarlemsche Courant. Hij vervolgde zijn carrière bij het Algemeen Handelsblad. Hier nam hij in juni 1941 ontslag uit solidariteit met het gedwongen vertrek van zijn joodse collega's. Hij sloot zich aan bij het verzet, waar hij met name betrokken was bij het maken van het illegale dagblad Het Parool. Na de oorlog bleef hij voor deze krant werken op de Amsterdamse redactie. Voor De Groene Amsterdammer schreef hij van 1946 tot 1970 zijn befaamde gedichten in Vondel-stijl onder het pseudoniem Joost. Daarnaast was hij bekend door zijn column Amsterdams Logboek in Het Parool, die hij vanaf 1973 verzorgde, als opvolger van Henri Knap. In 1980 ging Werkman met pensioen.
Naast zijn journalistieke werk schreef Werkman talloze boeken; ook was hij de scenarioschrijver van de Paroolstrip Kapitein Rob, die tot diens overlijden in 1966 werd getekend door Pieter Kuhn.
Bron: ->> http://nl.wikipedia.org/wiki/Evert_Werkman
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: BL@DE, FreeElectron
Omhoog
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6357
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Wow!

Mooi artikel FE!

Ben nu toch wel benieuwd naar die verhalen!... 8)
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
BL@DE
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1547
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 09:54

Mooi verhaal over Kapitein Rob FE, was lekker weg te lezen.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24869
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

#Podcast 019 #Bump!
Plaats reactie

Terug naar “Boeken”