Bespreek hier boeken

En boeken bespreken dat doen we dus hier.
Gebruikersavatar
Vortex
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 731
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

Zijn dat van beide boeken een beetje acceptabele vertalingen Dromen?

Het origineel is namelijk in het engels en soms kunnen boeken echt zo ruk vertaald worden dat hele passages gestript worden van hun essentie.
nosce te ipsum
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Afbeelding

Heidens Nederland. Zichtbare overblijfselen van een niet-christelijk verleden

Voor de kunst van het christendom kende Nederland talloze heilige bomen, bronnen, stenen, heuvels en kuilen. De meeste van deze heidense heiligdommen zijn verdwenen, vooral tijdens de vroege middeleeuwen, toen Nederland gekerstend werd, en in de reformatie, toen calvinisten alle vormen van bijgeloof afdeden als 'paapse stoutigheden'. Desondanks zijn hier en daar, in het landschap, in kerken en zelfs op straat, nog overblijfselen te vinden die getuigen van een heidens verleden. In dit boek geeft archeologe en historica Judith Schuyf een overzicht van deze bijzondere, maar vaak weinig opvallende objecten en plaatst zij ze in hun geschiedkundige en religieuze kader. In de beschrijvingen staan bovendien aanwijzingen hoe u deze heiligdommen kunt bezoeken.

Dit boek gevonden en besteld

:banaan:
Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

[quote=""Vortex" post=28684"]Zijn dat van beide boeken een beetje acceptabele vertalingen Dromen?

Het origineel is namelijk in het engels en soms kunnen boeken echt zo ruk vertaald worden dat hele passages gestript worden van hun essentie.[/quote]

Dat zijn ze zeker! In hoofdstuk 2 een hele lelijke fout, maar voor rest aardig te lezen. Zodra ik 'm uit heb, over een week of 2/3 zal ik een kort verslagje maken (is denk ik wel vraag naar). Er valt namelijk ook veel over te vertellen. Bepaalde hoofdstukken zijn toch vrij moeilijk te begrijpen (bijv. het verhaal over neutrino's). Anderzeids zijn het wel vrij korte hoofdstukken zodat niks langdraderig word. Zeker als je wat verder in het boek bent word het voor de 'leek' ook allemaal goed te begrijpen. Wat ik dan ook netjes vind; alle zwart/wit afbeeldingen staan achterin het boek nogmaals in een speciaal aantal pagina's welke allemaal kleur hebben. Das dan wel weer netjes gedaan.
Gebruikersavatar
rp801
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 209
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 16:42

Bij mn ouders in de kast nog een mooie gevonden:
De bijlage 10479441.jpg is niet meer beschikbaar
Erg mooi overzicht van zowel de bekende als minder bekende mysterieen, bouwwerken, heilige plaatsen, symbolen, de hele mikmak. Erg veel mooie afbeeldingen en foto's ook.


Misschien dat iemand m hier nog van marktplaats kan halen voor een paar eurootjes:


http://boeken.marktplaats.nl/geschieden ... -1987.html
Bijlagen
10479441.jpg
10479441.jpg (26.72 KiB) 670 keer bekeken
Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

Weer eens een nieuwe boekie gekocht. Een zeldzame nog wel! Had het nog niet eens door, maar er schijnt erg moeilijk aan te komen te zijn:

Koenraad Logghe - Tussen Hamer en Staf

Een prachtig boek over symboliek. En niet alleen dat, maar óók de gedachte erachter. En dit is wederom een van de (grote) vragen die ik had. Ook omdat er binnen de broederschappen / mysteriescholen natuurlijk veel symboliek word gebruikt.


Soms heb je van die boeken die je de hele tijd wilt lezen en beet wilt pakken om informatie op te slurpen; dit is er zo één!

Leuke link:
http://www.gangleri.nl/bookreviews/57/t ... 6666-1992/
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24869
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Wellicht interessant voor de lezers onder ons, in het QFF Leesmap ( index.php?option=com_kunena&func=view&c ... =120#33067 ) topic knal ik naast tijdschriften ook wat interessante boeken neer waarvoor normaliter (zelfs voor de PDF'S) diep in de buidel getast moet worden...
1119 AD
Gebruikersavatar
Neut
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

Thank you very much.
Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Via Abrakadaver in de shout:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/ ... slag.dhtml

Afbeelding

Magistrale biografie van Jeruzalem vol moord en doodslag

Simon Sebag Montefiore schreef een biografie van Jeruzalem waarin hij de lezer langs een imposante rij schurken leidt, terwijl hij de zwaarbeladen geschiedenis ook met de juiste afstandelijkheid analyseert.
Stad van krankzinnigen
Er zijn twee wereldsteden die hun naam gegeven hebben aan een psychische aandoening. Vrijwel iedereen kent het Stockholm-syndroom, de verbroedering tussen slachtoffer en misdadiger. Minder bekend is het Jeruzalem-syndroom maar naar het zich laat aanzien is het minstens zo ingrijpend.

Dit syndroom komt voor bij mensen 'die zich sterk identificeren met figuren uit het Oude of Nieuwe Testament of ervan overtuigd zijn dat ze een van die figuren zijn en die in Jeruzalem ten prooi vallen aan een psychose'. Dit blijft niet altijd beperkt tot een persoonlijk drama, maar kan ook grote politieke repercussieshebben. In 1969 stak een Australische christen de Al-Aksamoskee, een van de belangrijkste moslim heiligdommen, in brand om de wederkomst van Christus te bespoedigen. Arabieren zagen in de aanslag een Joods complot om hen van de Tempelberg te verdrijven en er braken op grote schaal rellen uit.

Wie Simon Sebag Montefiore's magistrale 'Jeruzalem. Een biografie.' leest ontkomt niet aan de conclusie dat het syndroom geen recent fenomeen kan zijn. De geschiedenis van de Heilige Stad wordt bevolkt door (godsdienst)krankzinnigen, psychopaten, criminelen van allerlei pluimage en excentrieke vrijbuiters. Montefiore leidt de lezer door een permanente heksenketel waar het sporadische verschijnen van wat je een normaal mens zou kunnen noemen, een verademing is.

Jeruzalem heeft de pech dat het voor de drie grote monotheïstische religies - jodendom, christendom en islam - een heilige stad is. De 'kinderen van Abraham', (door alle drie erkend als de gezamenlijke stamvader) staan niet bekend om hun verdraagzaamheid, zodat conflicten voorgeprogrammeerd lijken. Maar ook voordat het christendom en de islam hun opwachting maakten was deze zinderende rotsvlakte een geweldadig oord. Montefiore vertelt de geschiedenis van het vroege jodendom als een kroniek van veroveringen, bloedbaden, deportaties en vernietiging met als traumatisch sluitstuk de verwoesting van de Tempel in 70 na Chr. door de Romeinen.

Het is het begin van een spektakelstuk waarvan het nog maar de vraag is of het ooit een bevredigend eind krijgt. Montefiore beschrijft met veel verve alle bedrijven en hun hoofdrolspelers van dit stuk, dat soms een melodrama, van tijd tot tijd een klucht, maar meestal toch een tragedie is. Alle hoogte- en vooral dieptepunten passeren de revue: van het verschijnen van Jezus en het ontstaan van het christendom, de vernietiging van de Tempel, de opkomst van de islam en de verovering van de stad, de kruistochten tot de stichting van de staat Israël.

De lezer die aan de hand van Montefiore dit bloedspoor door de tijd heeft gevolgd, weet in elk geval een ding zeker: de Heilige Stad is geen gezegende plek. Dat is mede te wijten aan de heersers met wie de stad werd opgezadeld en die zelden het predicaat humaan verdienen. De moslims komen er in de late Middeleeuwen nog het beste van af, beter dan de door geloofswaan gedreven kruisridders, al waarschuwt Montefiore ervoor de boegbeelden van de moslim-verdraagzaamheid als Saladin en Suleiman de Grote niet met een al te rooskleurige bril te bezien. Hun tolerantie ten opzichte van de andere twee religies was niet zozeer een kwestie van principe als wel van pragmatisme.

Het valt niet mee om uit deze schurkengalerij de grootste boef te kiezen, maar de Turkse nationalist Djemal Pasja die tijdens de Eerste Wereldoorlog een moorddadig schrikbewind voerde, gooit hoge ogen. Hij had een 'voorkeur voor sigaren, champagne mooie Joodse courtisanes en wrede terechtstellingen', schrijft Montefiori. Tijdens zijn regime was niemand zijn leven zeker. Het bezorgde Djemal de bijnaam 'de slachter'.

Alsof de religieuze rivaliteit en haat nog niet genoeg waren, kwam er aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw nog een explosief element bij: het nationalisme.

Joodse intellectuelen kwamen tot de conclusie dat alleen een eigen staat bescherming kon bieden tegen het uitslaande antisemitisme in vooral Oost-Europa en Rusland. De aangewezen plek was Palestina, zoals het Heilige Land was gaan heten. Dit zionisme stuitte op het Palestijnse nationalisme en ondanks een aanvankelijke compromisbereidheid van zionistische kopstukken als de latere Israelische premier Ben Goerion, bleek een conflict onvermijdelijk.

Montefiore analyseert de verwikkelingen rond de stichting van Israël en het Palestijns-Israëlische conflict met gepaste afstandelijkheid. Hij stelt vast dat het zoeken naar een compromis aan beide kanten is vastgelopen in vaak kleingeestige onwrikbaarheid, waarbij r Yasser Arafat de twijfelachtige eer toekomt tien jaar geleden de laatste kans op een doorbraak te hebben verspeeld. Sindsdien is de situatie er met de opkomst van de fundamentalistische Hamas niet op vooruitgegaan.

Hoe het nu verder moet mag je van niemand vragen, ook van Montefiore niet. Er kan alleen hoop geput worden uit het feit dat Jeruzalem al zoveel verschrikkingen door haar poorten heeft zien binnentrekken dat ze dit ook wel zal overleven.

Simon Sebag Montefiore: Jeruzalem, de biografie. Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Vertaald door Henk Moerdijk, George Pape en Mieke Hulsbosch. ISBN 9789046807804; 732 blz. € 39,95
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

Dit boek gekocht. Had er wat anders van verwacht, maargoed:
http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Alchemi ... las_Flamel

Afbeelding
Gebruikersavatar
Neut
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

Deze gelezen; http://en.wikipedia.org/wiki/The_Alchemist_(novel) Best aardig, die Tusken zand stuurder. :)
Gebruikersavatar
Dromen
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

Twee 'nieuwe' boeken erbij. Beide voor 5 euri.

Op zoek naar leven in de kosmos:
Afbeelding

Atlantis - raadsels van een verdwenen continent
Afbeelding

Interessante man overigens, die schrijver:
http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Tomas
Gebruikersavatar
hotspot
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 200
Lid geworden op: di 21 dec 2010, 17:24

Ik las een tijdje terug deel I uit de Manifold-serie van Stephen Baxter: Time

Het is welliswaar een scifi roman, maar zo realistisch neergezet dat de kwesties die in dit boek aan de orde komen niet zouden misstaan in een serieus futurologisch debat.

Uit de engesltalige wikipedia:
Time is set on Earth, the inner part of the Solar System and various other universes onwards from the 21st century. The novel covers a wide range of topics, including the Doomsday argument, Fermi paradox, genetic engineering, and humanity's extinction.

The book begins at the end of space and time, when the last descendants of humanity face an infinite but pointless existence. Due to proton decay the physical universe has collapsed, but some form of intelligence has survived by embedding itself into a lossless computing substrate where it can theoretically survive indefinitely. However, since there will never be new input, eventually all possible thoughts will be exhausted. Some portion of this intelligence decides that this should not have been the ultimate fate of the universe, and takes action to change the past, centering around the early 21st century. The changes come in several forms, including a message to Reid Malenfant, the appearance of super-intelligent children around the world, and the discovery of a mysterious gateway on asteroid 3753 Cruithne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Manifold:_Time

Ik raad 'm aan!

Afbeelding
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: FreeElectron
Omhoog
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Interessant Hotspot!
Het gegeven doet me een beetje denken aan "Last and first men" van William O. Stapleton uit ..... 1930!
Hierin reist de geest van de laatste mens terug naar de schrijver in de 20e eeuw en doet het verhaal van de mensheid dat in totaal 2 miljard jaar omspant.
Grappig om te zien dat, terwijl WO2 nog niet was uitgebroken, er totaal andere richtingen worden voorspeld MAAR dat de uiteindelijke neergang van "onze" westerse beschaving geweten wordt aan Amerika en .... de banken. :whistle:

Vanaf wat ook voor ons de toekomst is gaat het verhaal dan verder, uiteraard volkomen fictief maar zeer plausibel.


Er zijn meer van dit soort verhalen geweest van verschillende schrijvers over het einde aller tijden, de laatste mens enz.

Ben benieuwd naar die van Stephen Baxter.
Plaats reactie

Terug naar “Boeken”