Microkrediet

Hier tref je topics aan over de economie, banken en zaken die te maken hebben met de financiële wereld.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:


Of hoe de armen nog armer worden
Al meer al 20 jaar wordt het z.g. microkrediet gezien als DE oplossing tegen armoede, maar is dat ook wel zo?
Microkrediet is een onderdeel van het groter omvattende begrip microfinanciering. Microkredieten zijn kleine leningen (tot maximaal enkele honderden euro's) die voornamelijk worden toegekend aan kleine (vrouwelijke) ondernemers in ontwikkelingslanden die daar, door een gebrek aan onderpand, een vast maandinkomen en een gebrek aan kredietgeschiedenis niet kunnen lenen bij traditionele banken. Een microkrediet verschaft deze ondernemers de mogelijkheid te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, naaimachine, of een winkel en daardoor in de toekomst hun financiële positie te verbeteren. Het gaat hierbij om het helpen zichzelf te ontwikkelen (ontwikkelen van financiering) en niet alleen om het geven van geld (financiering van ontwikkeling). Microkrediet wordt zowel voor winstgeneratie als ook als non-profit initiatief aangeboden.

Tot zo ver de uitleg op Wiki.
Maar er zit ook een schaduwzijde aan dit z.g. Microkrediet. Recent verschenen er in het nieuws berichten en rapporten over schandalen, exorbitante compensatie voor managers, torenhoge rente, en agressieve marketing regelingen. Eens geprezen als een universele wondermiddel, zijn microlenders nu op grote schaal aangevallen als roofzuchtige woekeraars. In december 2010, beschuldigde Sheik Hasina Wazed, de premier van Bangladesh en voormalig advocaat van microkrediet, de microkrediet programma's ervan "het bloed uit de armen te zuigen in de naam van armoedebestrijding."
Wat is er aan de hand?


Het blijkt dat er twee zeer verschillende modellen van microkrediet bestaan. Volgens Muhammad Yunus, de winnaar van de Nobelprijs [2006] bestaan er 2 vormen van microkrediet, namelijk een dat is ontworpen ten dienste van de armen, en een andere om het financieel rendement te maximaliseren ten gunste van  managers en beleggers op Wall Street. Microkredieten kunnen namelijk ook een ramp zijn voor arme mensen. Het idee om mensen met kleine leningen in staat te stellen zelf een economische activiteit op te zetten, bijvoorbeeld met een naaimachine, leek op het eerste gezicht een goede zaak. Denk ook even aan onze eigen Maxima die zich hiervoor sterk maakt.
Overal ter wereld sloeg dit idee van een microkrediet wel aan. Maar vooral in India en Bangladesh worden financiële instellingen er sinds enige tijd van beschuldigd woekerrentes te vragen voor kleine leningen. Een van de grootste kredietorganisaties wereldwijd is Oikokredit. Ook zij erkent op haar website dat er problemen zijn gerezen toen het verlenen van microkredieten een gewone commerciële activiteit is geworden.
Quote:
Toen ook anderen hierin begonnen te investeren, hadden ze vaak meer oog voor het behalen van een gunstig rendement op hun investeringen dan voor de maatschappelijke resultaten daarvan. Deze organisaties werken het liefst samen met grote microfinancieringsinstellingen in de steden die altijd goede resultaten hebben behaald en weinig risico’s lopen.
De onrust in India groeide verder toen bleek dat instellingen voor microfinanciering soms meer winst maakten dan gewone banken en dat hun topmensen meer verdienden dan collega’s bij gewone banken. De gedachte achter het Microkrediet is mooi, maar dan moeten wel de klanten van kredietverleners, en niet hun investeerders, centraal blijven staan. Anders zullen de armen alleen maar armer worden.
Arminius
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Soms wordt ik er gewoon moedeloos van telkens weer die gasten met geld nog meer mensen de armoede indrukken.
En maar goed praten dat mensen dood gaan van de honger of zelfmoord plegen uit schande :cry:
Gebruikersavatar
mozes
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 266
Lid geworden op: wo 15 dec 2010, 21:01

Ik had me al eens ingelezen in de microcredits.
En dat er veel mis is, kan je op je vingers natellen.

Microcredit aan mensen waar jaarlijks miljarden door goede doelen word geschonken.
De kerk die niet verder komt dan een kerkje en een waterput.
En dan te bedenken dat het rijkste instituut ter wereld is.

Maar nee, wij doneren en ze kunnen het vervolgens krijgen in een vorm van credit.
Mensen die volledig vrij zijn, zijn ineens vanaf dat moment ook een product.

\Word wakker.
Gebruikersavatar
BL@DE
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1547
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 09:54

Deze mensen zijn nu aangewezen om het schuld pyramide systeem van onder te voeden.
Aangezien wij allemaal al in de torenhoge schulden zitten (vanaf geboorte, de staatsschuld is nl ook uw schuld) is het nu tijd om nieuwe schuldenaren aan te trekken zodat het systeem gevoed blijft.

De druk om het microkrediet terug te betalen is vaak zo hoog, dat men zichzelf van het leven berooft om er maar vanaf te zijn...helaas hebben ze de kleine lettertjes niet gelezen en is nu de familie van de schuldenaar het haasje...

Micro credit driving people to suicide in India
http://www.asianews.it/news-en/Micro-cr ... 19794.htmlhttp://www.france24.com/en/20110106-mic ... a-gone-bad


Met dank aan Maxima (ze zijn wel een beetje dom)

http://www.yearofmicrocredit.org/pages/ ... maxima.asp
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:

Microleningen zijn onschuld kwijt

Microfinanciering is allang geen liefdadigheid meer. Zelfs de sector zelf erkent woekerpraktijken en wil er nu wat aan doen.

Microfinanciering is door haar eigen succes ingehaald. De sector is in sommige ontwikkelingsgebieden zo snel gegroeid dat het systeem in veel gevallen ontspoort. In 2010 stond er wereldwijd voor $40 mrd uit aan microleningen aan zo'n 140 miljoen mensen.

Het lijkt zo mooi. Beleggen in een bank die aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden geld leent voor de aankoop van een visnet of ploeg. En daar ook nog geld aan verdienen. Maar in de praktijk zitten hier haken en ogen aan. Zeker door de groei van de laatste jaren is de nadruk soms te veel op het geld verdienen komen te liggen en te weinig op de ondernemer. Woekerpraktijken zijn het gevolg: ondernemers die meer leningen aangesmeerd krijgen dan ze ooit terug kunnen betalen en te hoge rentes.

Heldere omschrijving

Investeerders kwamen gisteren op initiatief van prinses Máxima bijeen om zelf iets te doen aan deze onwenselijke ontwikkeling. In totaal ondertekenden 40 bedrijven een richtlijn waarin ze beloven het belang van de mensen in de ontwikkelingslanden altijd voorop te stellen bij hun beleggingen in microfinanciering. Bij deze bedrijven zaten onder meer alle Nederlandse fondsmanagers die actief zijn in microfinanciering.

'Iedereen zegt wel sociale belangen na te streven, maar tot nu toe ontbrak het aan een heldere omschrijving van wat dit voornemen inhoudt. Deze afspraken vullen dat gat op', zegt Else Bos, plaatsvervangend ceo van pensioenfonds PGGM. Zij is een van de ondernemers die samen met prinses Máxima en een adviseur van de Verenigde Naties de richtlijnen hebben ontwikkeld. Een van de beweegredenen voor Bos is dat de kritiek op hoge rentes bij micofinanciering slecht is voor het imago van het bedrijf.

Ophef

Prinses Máxima benadrukt dat microfinanciering in veel gevallen wél werkt. 'Maar zoals in elke sector die snel groeit, zijn we op een punt aangekomen dat problemen geadresseerd moeten worden.' Zij pleit ervoor dat er ook spaarrekeningen en verzekeringen beschikbaar moeten komen voor mensen in ontwikkelingslanden.

In oktober is er veel ophef geweest over microfinanciering in India. De overheid legde een verband tussen zeventien zelfmoorden en te hoge schulden door woekerpraktijken. Volgens Marilou van Golsein Brouwers, directeur van Triodosbank, waren de gebeurtenissen in India niet de aanleiding voor de richtlijn, maar 'het laat wel zien hoe hard het nodig is om de sector te reguleren'.

http://www.fd.nl/artikel/21302879/micro ... huld-kwijt
Gebruikersavatar
jasmin
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 304
Lid geworden op: wo 08 dec 2010, 22:09

Goed topic, @Arminius. Ik ging er eigenlijk van uit dat micro-kredieten renteloze leningen waren. Waarschijnlijk omdat ik dacht dat ze door niet-commerciële NGO's werden verstrekt. Maar het blijkt dus dat de wel commerciële markt er 'vrolijk' in gesprongen is.
Gebruikersavatar
Arminius
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 707
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 11:10
Contacteer:

Dank je Jasmin.

In een pm wees je mij er op dat ik na de intro van het artikel direct vertel wat er asllemaal niet goed gaat, maar dat je voorbeelden mist in het artikel van zaken waar het microkrediet wel goed gaat.

Ik ben eens op zoek gegaan, maar ik kan eerlijk gezegd maar heel weinig Nederlandstalige voorbeelden vinden. De intentie lijkt goed, maar achter de schermen lijkt het wel of de grote banken op de wereld de hele zaak hebben overgenomen. [miss. ook niet zo gek, want als er ergens geld valt te verdienen...]

Edit: Ik heb toch nog een min of meer positief stuk kunnen vinden

Microkrediet - een kritische beschouwing
http://www.kennislink.nl/publicaties/mi ... eschouwing

11 miljoen procent rente
Worden er inderdaad woekerrentes gevraagd? Volgens Otto Albrecht, woordvoerder van microkredietverstrekker Oikocredit, moet je deze rentes van 20 of 30 procent niet vergelijken met rentes in Nederland. "Banken berekenen de inflatie door. Logisch, want als jij 1000 euro uitleent en die euro's zijn over een jaar 13 procent minder waard, dan wil je dat gecompenseerd zien. De inflatie is in veel ontwikkelingslanden hoger dan in Nederland, en de rentes dus ook. Tijdens de economische crisis in Zimbabwe was op een gegeven moment een rente van 11 miljoen procent normaal. In India werd vorig jaar vanwege de toenmalige inflatie 21 procent rente gevraagd. Als je de inflatie eruit filtert, hou je een rentetarief van 8 procent over. Dat is ook in Nederland een normaal tarief voor een consumptief krediet. "

Ook Robert Lensink, hoogleraar economie aan de Rijskuniversiteit Groningen, vindt dat de hoge rentes niet het probleem zijn. "Ik denk dat er teveel aandacht is voor de rentediscussie. Het verstrekken van een lening in een ontwikkelingsland brengt grote risico's met zich mee, daar zijn hoge rentes nu eenmaal bij nodig. En we moeten de rentekwestie per geval bekijken, je kunt niet zomaar stellen dat 'de rente te hoog is'. Natuurlijk zullen er mensen zijn die microkrediet misbruiken om zichzelf te verrijken, maar ik denk dat het merendeel van de microkredietprojecten met de beste bedoelingen wordt uitgevoerd."

Maar kun je als je een lening tegen 21 procent of meer afsluit, dat nog wel terugbetalen? Albrecht denkt van wel. "Door de inflatie kun jij voor de goederen die je maakt of de diensten die je aanbiedt ook weer meer geld vragen." Volgens Albrecht is er veel onderlinge concurrentie tussen banken. Die concurrentie houdt de rente ook laag. "Wij als Oikocrediet proberen die concurrentiestrijd nog eens extra te stimuleren door leningen onder het gangbare tarief aan te bieden."
http://oneworld.nl/Nieuws/Achtergrond/a ... profiteert_
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Europees geld voor Nederlandse microkredieten

Uitgegeven: 11 februari 2011 12:01
Laatst gewijzigd: 11 februari 2011 12:01


DEN HAAG - Nederland krijgt als eerste lidstaat geld van Europa voor het verstrekken van microkredieten. Het Europese Investeringsfonds (EIF) stelt 2 miljoen euro beschikbaar.
Afbeelding

Dat maakte minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag bekend in het bijzijn van prinses Máxima, die een groot pleitbezorger voor het microkrediet is.

Kleine en startende ondernemers kunnen bij de Nederlandse microkredietinstelling Qredits een beroep doen op een microkrediet. Qredits bestaat sinds 2009 en heeft inmiddels ruim 1100 leningen verstrekt, ter waarde van bijna 23 miljoen euro.

Het EU-geld komt bovenop de leningen die enkele grote banken als ook de overheid eerder aan Qredits verstrekten.
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

De door koningin Máxima gepromote microkredietenbank Qcredits, die kleine leningen verstrekt aan mensen met een uitkering of handicap, vraagt beduidend meer rente dan andere hulpverleningsbanken.
R. Luiten

2 feb 2015 12:00
http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/ ... entes.html


Dat stelt Martin Delta, een concurrerende dienstverlener, op basis van eigen onderzoek, zo meldt Quote. "Deze ondernemers hebben het vaak vreselijk moeilijk. Die moeten krom liggen en dan vraagt Qcredits woekerrentes van bijna 10 procent", aldus directeur Martin Zuurhout.

Via de zogeheten BBZ-regeling kunnen mensen met een uitkering tegen een laag rentetarief geld lenen bij gemeenten om voor zichzelf te beginnen. Qcredits vraagt gemiddeld 1,75 procent meer rente dan de 8 procent bij een BBZ-loket. Daarnaast vraagt de 'Máxima-bank' gemiddeld 500 euro inschrijfkosten.

"Qcredits is een commercieel bedrijf, maar begeeft zich op een markt waar ook BBZ-ondernemers opereren. De micro-kredieten zouden toegankelijk moeten zijn voor de onderkant van de markt, maar dat gebeurt niet, ook omdat Qcredits veel aanvragen afwijst", klaagt Zuurhout. "Ik heb meegemaakt dat de familie van iemand die een olijf- en pasta-importbedrijf wilde beginnen, moest meetekenen en het huis als onderpand moest afgeven. Dan is die 9,75 procent rijkelijk veel."
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Economie / Banken / Financieel”