Het veel te late Brexit draadje

Politiek en oorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alles over politiek en oorlog kun je hier terugvinden.
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24869
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Wel, wel, wel... En ik maar zoeken... Zoeken naar dat ene Brexit draadje op QFF dat in zijn geheel niet bestond. Hehehe... Meer dan een reden genoeg dus om er alsnog (veel te laat en jaren na dato) alsnog maar een draadje over aan te maken. Waarom? Hmzz omdat er toch steeds meer scheurtjes in die definitieve beslissing van de Britten lijken te ontstaan.

Afbeelding

Vooropgesteld dat ik de Britten en hun Brexit begrijp en zelfs toejuich in de hoop dat we ook een Nexit van Nederland gaan krijgen en wellicht nog wat andere EUxits van andere landen ook.

Want als we de berichten van de afgelopen maanden eens wat nauwkeuriger gaan bekijken, zien we al snel dat er veel twijfel is bij de gevestigde orde in de Britse politiek. Maar zo wil bijvoorbeeld de premier van Schotland proberen een stokje te steken voor de Brexit, die voor Schotland nadelige gevolgen zou hebben volgens de Schotse premier.

Ook in Wales schijnen ze (net zoals in Schotland) zo hun bedenkingen te hebben over de Brexit, maar ik vraag me oprecht af of dit niet gestuurd wordt vanuit de EU, doordat deze wellicht politici uit Wales en Schotland probeert te beïnvloeden door middel van beloftes als tegenprestatie voor het voorkomen van een Brexit...

Trump wil in ieder geval maar al te graag de banden aanhalen met May en de Britten, als de Brexit ook daadwerkelijk plaats heeft gevonden...

Leest U even mee...? (via @ el hiero)
De Britse premier Theresa May en de Amerikaanse president Donald Trump hebben in New York gesproken over een mogelijke "verregaande" handelsdeal na het Britse vertrek uit de Europese Unie.
"Ze waren het erover eens dat de Brexit een geweldige mogelijkheid biedt om een groot en ambitieus Brits-Amerikaans vrijhandelsakkoord te sluiten", meldde het kantoor van May.

Als Trump zich wil inzetten voor zo'n handelsdeal, is dat een steun in de rug voor May. Er klinkt ook binnen de conservatieve partij van de premier veel kritiek op haar Brexitplannen.

Het Witte Huis meldt alleen dat de twee leiders hebben gesproken over diverse internationale vraagstukken. Het handelsakkoord kwam niet ter sprake in die Amerikaanse verklaring.

Trump zorgde eerder dit jaar nog voor ophef door tijdens een interview met het Britse tabloid The Sun te zeggen dat de plannen van May een handelsakkoord met de VS in de weg kunnen staan. Hij deed dat in de aanloop naar een bezoek aan Groot-Brittannië. De president nuanceerde zijn uitspraken later.
Maar wat gaat May doen als de MP's tegen de Brexit gaan stemmen?Tja... Al met al, meer dan genoeg reden voor mij om toch maar een veel te laat aangemaakt Brexit draadje te lanceren hier @ el QFF...

:brexit:

Hieronder in de comments gaat het wat mij betreft verder...

Enfin... God Save The Fuckin Bitch, and so on...

:godsave:
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: snickers
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24869
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Pat Condell ramt weer eens hard met de Stanley klauwhamer op de spijker's kop...

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Bakkie QoFFie erbij, motie van wantrouwen aan je broek en Boris kan roepen ik heb alles geprobeerd en rustig verder zijn zakken vullen. ;)
28 augustus 2019 16:14

De Britse regering heeft koningin Elizabeth gevraagd om het parlement tot 14 oktober op te schorten, zodat de ministers genoeg tijd hebben om de Brexit af te ronden. De koningin heeft dat verzoek woensdag ingewilligd.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/5984515/britse ... tober.html
28 augustus, 2019 // 14:33
Wat Boris Johnson van plan is is eerder gebeurd. Toen de conservatief Von Papen in 1932 de verkiezingen had verloren en hij een motie van wantrouwen verwachtte die gesteund zou worden door Hitlers NSDAP, probeerden Van Papen en president Von Hindenburg het parlement met vakantie te sturen. De bedoeling was een motie van wantrouwen te voorkomen, de uitkomst was Hitler en de wereldoorlog die 60 miljoen mensen het leven kostte.

bron en meer: https://www.welingelichtekringen.nl/pol ... macht.html
Als de politiek het allemaal zo erg vinden kunnen ze er blijkbaar nog wat aan doen, regering af zetten of zo iets:

The former chancellor Philip Hammond has said MPs opposed to a no-deal Brexit will “have to do something” when parliament returns next week.

Some colleagues “to be perfectly frank” had been planning to wait but the circumstances had now changed and they would have to move in the coming days, he told broadcasters.

Asked if it would involve trying to bring the government down, he replied: “I have always made clear that I am not interested in bringing down the government. I simply want the government to recognise that the majority is opposed to a no-deal Brexit.”

knip

Lawyers seeking to reverse Boris Johnson’s move to prorogue parliament hope a Scottish court will also hold a far faster hearing on whether the measure is unconstitutional and illegal.

A legal team acting for Joanna Cherry and 74 other MPs and peers expect to be in court in Edinburgh this Friday morning to urge Scotland’s civil court, the court of session, to block the proroguing agreed today by the Queen.

They had already won approval for a full hearing of their legal challenge to Johnson’s proroguing strategy on Friday 6 September next week. They will now ask the court to hear that case early next week, following Johnson’s gambit on Wednesday.

https://www.theguardian.com/politics/li ... ation-live
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Permuter 0., ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

"nieuwe verkiezingen om gezichtsverlies te voorkomen" :P
03 september 2019 17:43

Premier Boris Johnson is zijn meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt. Het conservatieve parlementslid Philip Lee verliet dinsdag de Tories en is overgestapt naar de Liberal Democrats (LibDems). De regering-Johnson had maar een meerderheid van één zetel.

knip

Voor Johnson wordt het nu moeilijker om zijn plannen door het parlement te loodsen én een motie tegen een 'no deal-Brexit', waar mogelijk woensdag over gestemd wordt, lijkt hierdoor eerder aangenomen te worden.

Dat zou grote gevolgen hebben voor de premier, die waarschijnlijk dan een motie zal indienen voor nieuwe verkiezingen om gezichtsverlies te voorkomen

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/5987418/regeri ... ement.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Permuter 0.
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Dus nu een patstelling ? Zijn gesprekken over een Brexit en een 'no-deal" wettelijk niet meer mogelijk.
03 september 2019 23:15

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag voor het overnemen van de parlementaire agenda van de regering en het woensdag inbrengen van een motie die een 'no deal-Brexit' bij wet moet verbieden gestemd. Dat is een gevoelige nederlaag voor de regering van premier Boris Johnson.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/5987535/brits- ... komen.html
Heeft Boris nog een trucje
In het parlement bestaat de vrees dat indien Johnsons voorstel voor verkiezingen wordt aangenomen - terwijl de datum van 14 oktober wordt genoemd - de premier de stembusgang doodleuk naar 1 november te verschuift. Daarmee zou hij een no-deal Brexit af kunnen dwingen, omdat het parlement tijdens de verkiezingscampagne ook is opgeschort.

bron : https://frontpage.fok.nl/nieuws/821532/ ... dline.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Permuter 0.
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Lagerhuis stemt tegen no-deal Brexit en verkiezingen
Mick (Philosocles)

04-09-2019 18:53

knip

Zoals verwacht heeft het Lagerhuis niet ingestemd met nieuwe verkiezingen. Met 298 voor- en 56 tegenstemmers kwam de regering 136 stemmen tekort voor de vereiste tweederde meerderheid. Er wordt gespeculeerd over een tegenzet van Johnson, maar wat die zou moeten inhouden is vooralsnog onduidelijk.

bron en meer: https://frontpage.fok.nl/nieuws/821608/ ... ingen.html
05 september 2019 08:26
Het Britse Hogerhuis gaat het wetsvoorstel dat een 'no deal-Brexit' moet blokkeren en een uitstel van de Brexit-deadline moet betekenen voor vrijdagmiddag 17.00 uur (lokale tijd) behandelen. Dat zijn de Hogerhuisleden woensdagnacht overeengekomen. Hierdoor zal het voorstel, als hij door het Hogerhuis komt, maandag klaar zijn om naar de koningin gestuurd te worden en als wet worden aangenomen.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/5988192/hogerh ... iddag.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

06 september 2019 14:22
Het Britse Hogerhuis heeft een wetsvoorstel aangenomen dat een 'no deal-Brexit' op 31 oktober verbiedt. Nu gaat alle aandacht uit naar nieuwe verkiezingen. Britse oppositiepartijen hebben vrijdag laten weten dat ze de tweede poging van premier Boris Johnson om die uit te schrijven, niet zullen steunen.

knip

De regering-Johnson wil dat het Lagerhuis maandag weer stemt over het uitschrijven van verkiezingen. Afgelopen woensdag vond de eerste stemming plaats, die overtuigend werd verloren door Johnson en de zijnen.

knip

.. Bovendien vrezen de oppositiepartijen dat Johnson zijn bevoegdheden als premier zal gebruiken om de verkiezingen over de deadline van 31 oktober heen te tillen. Als de stembusgang inderdaad medio oktober plaatsvindt en de Conservatieven een parlementaire meerderheid winnen, kan Johnson de wet-Benn ook terugdraaien.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/5988966/hogerh ... ingen.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

Ze zijn op vakantie (gestuurd)
10 september 2019 03:09
Het Brits parlement heeft maandagavond zoals verwacht wederom tegen vervroegde verkiezingen gestemd. Slechts 293 van de benodigde 434 parlementsleden stemden vóór de motie. Met de stemming komt ook een einde aan het parlementaire jaar. De leden van het Lagerhuis komen medio oktober weer bijeen.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/5990187/geen-v ... tober.html
Hoe lang de vakantie duurt weet nog niemand zo te lezen.
Woensdag, 11-9-19 12:06
De hoogste rechter in Schotland heeft bepaald dat de schorsing van het Britse parlement onwettig is. Premier Johnson gebruikt oneigenlijke gronden om het parlement naar huis te sturen, zeggen de rechters van het Court of Session.

Vorige week bepaalde het Engelse hooggerechtshof, het High Court of Justice, nog dat de schorsing wel is toegestaan.

De Schotse rechters komen vrijdag met een uitgebreide motivering. Hun beslissing heeft nog niet meteen effect, omdat zij geen bevel hebben gegeven om de schorsing terug te draaien. Ze willen eerst de hoorzitting van het Supreme Court, het opperste gerechtshof, volgende week afwachten.

bron en meer: https://nos.nl/artikel/2301239-overwinn ... ettig.html
Ondertussen gaat het spel door
08 september 2019 11:37
De Europese Unie zal niet instemmen met een nieuw uitstel van Brexit, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zondag op de Franse radiozender Europe 1

https://www.nu.nl/buitenland/5989560/eu ... rexit.html
Blijft het VK toch in Europa en word Boris straks de grote man tijdens de verkiezingen omdat hij het echt geprobeerd heeft. Ben benieuwd terugdraaien of doorzetten ?
Terugdraaien
In artikel 50 is niets geregeld over het tussentijds terugkomen op de wens de EU te verlaten, maar hierover heeft het Europees Hof van Justitie in december 2018 wel een uitspraak gedaan. Een Schotse rechter vroeg naar aanleiding van de brexitprocedure aan het Europees Hof of een vertrekbesluit eventueel kan worden herroepen. Het Hof oordeelde dat een lidstaat de procedure zelf kan stopzetten en terugdraaien zonder toestemming van de andere EU-landen.

Dit kan niet meer als de procedure is afgerond, dus is goedgekeurd door alle nationale parlementen van de afzonderlijke lidstaten. Vóór deze uitspraak gingen de EU-landen er vanuit dat de artikel 50-procedure alleen gestopt kan worden als alle lidstaten daarmee akkoord zouden gaan.

bron en meer: https://www.europa-nu.nl/id/vk1zhr4mjhp ... opese_unie
13 september, 2019 // 9:28
Er zijn aanwijzingen dat Hongarije Boris Johnson aan zijn gedroomde Brexit gaat helpen, schrijft Bloomberg. Op de Eurotop op 17 oktober moet worden bepaald of Engeland opnieuw uitstel kan krijgen van uittreding uit de EU. Ieder land heeft bij dat besluit recht op een veto. En Hongarije zou overwegen van dat veto-recht gebruik te maken.

bron en meer: https://www.welingelichtekringen.nl/pol ... edden.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

25 september, 2019 // 4:12
Het Britse parlement komt woensdag voor het eerst sinds bijna drie weken weer bijeen. Dat gebeurt een dag na een geruchtmakende uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. De elf rechters van het hof besloten unaniem dat de schorsing van het parlement door premier Boris Johnson tot 14 oktober onwettig was.

bron en meer: https://www.welingelichtekringen.nl/sam ... ijeen.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

3 oktober, 2019 // 15:55
De brexitstuurgroep van het Europees Parlement wijst het voorstel van de Britse premier Boris Johnson af. De brexitvoorstellen vormen volgens de stuurgroep "geen basis voor een akkoord waarmee het Europees Parlement kan instemmen", aldus een verklaring van de parlementaire groep.

bron en meer: https://www.welingelichtekringen.nl/sam ... en-af.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

06 oktober 2019 11:17
De Britse premier Boris Johnson heeft in een ingezonden artikel in twee Britse ochtendkranten zondag opnieuw benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 31 oktober uit de EU stapt, ook zonder nieuwe uittredingsovereenkomst. Hoe Johnson dat wil waarmaken, terwijl het Britse parlement een 'no deal-Brexit' heeft verboden, blijft onduidelijk.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/6002219/johnso ... -deal.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

17 oktober 2019 11:37
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn het donderdag eens geworden over een Brexit-akkoord, melden Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, en de Britse premier Boris Johnson donderdag. Het blijft de vraag of de deal op genoeg steun kan rekenen in het Britse Lagerhuis. De Noord-Ierse gedoogpartner DUP zegt de deal niet te steunen.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/6004715/vk-en- ... n-dup.html
19 oktober 2019 15:50
Het Britse Lagerhuis heeft zaterdag een belangrijke wetswijziging aangenomen met een meerderheid van zestien stemmen, die ervoor zorgt dat premier Boris Johnson om Brexit-uitstel moet vragen, ook als zijn deal wordt aangenomen. Als reactie heeft de regering de stemming over zijn akkoord uitgesteld.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/6005218/lagerh ... aatst.html
19 oktober, 2019 // 16:26
De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. "Ik zal niet met de EU onderhandelen over uitstel (van de brexit) en daar verplicht de wet me ook niet toe", zei hij in het Lagerhuis. Dat heeft een amendement goedgekeurd dat het onmogelijk maakt om zaterdag nog goedkeuring te krijgen voor de nieuwe brexitovereenkomst met de EU.

bron en meer: https://www.welingelichtekringen.nl/sam ... tstel.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

12 december 2019 08:02
De Britten kiezen donderdag een nieuw parlement. De vervroegde verkiezingen zijn uitgeschreven vanwege de politieke chaos die in het Verenigd Koninkrijk heerst. Premier Boris Johnson hoopt op een duidelijke overwinning om zijn Brexit-plannen door het Lagerhuis te krijgen. Volg hier de laatste updates.

bron en meer: https://www.nu.nl/buitenland/6017198/st ... ingen.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24869
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16023
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

26 januari 2020 10:29
Het heeft even geduurd, maar de Britten stappen vrijdag uit de EU, mét een deal. Toch verandert er voor Britse en Nederlandse burgers en ondernemers voorlopig nog niks.

knip

Er is nog weinig bekend over hoe de toekomstige relatie tussen de EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk (VK) eruit komt te zien. Tot eind dit jaar zitten we nog in een soort overgangsperiode. Dan gelden de regels van de EU nog gewoon in het VK.

bron en meer: https://www.nu.nl/brexit/6026226/de-bri ... -niks.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Politiek / Oorlog”