Oliekliek krijgt verdiende loon

Alles met betrekking tot sociologie, de samenleving, maatschappelijke thema's, etc. kunnen hier worden besproken.
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26


Saoedi-Arabië: oliekliek krijgt verdiende loon
Al meer dan tachtig jaar werd één van de meest achterlijke en kwaadaardige regimes ooit in het zadel geholpen en sindsdien gehouden door de Britten en Amerikanen: het huis Saoed, dat hun land Saoedi-Arabië runt als hun privé-eigendom. In een monsterverbond kregen de Amerikanen olie – en de ondersteuning voor de dollar omdat de olie in Amerikaanse dollars wordt afgerekend – en de Saoedi’s grote hoeveelheden geld en de mogelijkheid het extremistische wahhabisme te verspreiden.
Saoedi-Arabië, een overzicht
Het land dat we nu kennen als Saoedi-Arabië is in feite een etnisch en geografisch zeer divers gebied. In de westelijke kuststrook, de Hejaz, leeft een multi-etnische bevolking de nakomelingen van islamitische pelgrims die zich na hun pelgrimstocht naar de voor islamieten heilige steden Mekka en Medina in het gebied vestigden. In de vruchtbare provincie Asir wonen Jemenieten die zich meer verwant voelen met hun volksgenoten aan de andere kant van de grens dan met de Arabieren uit het noorden. In de oostelijke kuststrook, waar vrijwel alle Saoedische olievoorraden zich bevinden, woont een aanzienlijke sji’ietische minderheid die stelselmatig wordt onderdrukt, de zuidoosthoek van het land is de Rub al-Khali, het Lege Kwartier, een onbewoonde zandwoestijn zo groot als Frankrijk. In het centrum van het land en het noorden ligt tenslotte de Nejd, de enorme hoogvlakte en woestijn waar de Al Saoeds vandaan komen.
Apartheid
Joden en christenen, om niet te spreken van heidenen, wonen in Saoedi-Arabië niet meer, want de in Saoedi-Arabië overheersende Hanbalistische rechtsschool verbiedt niet-islamieten om in islamitische landen te wonen anders dan als tijdelijke gast. Joden komen het land helemaal niet in (visa-aanvragers moesten tot voor kort een niet-jood verklaring invullen), christenen en andere niet-islamieten genieten alleen tijdelijk verblijfsstatus. Vrouwen genieten minder rechten dan mannen, ongelovigen genieten nog veel minder rechten. Het doden van een hindoevrouw is bijvoorbeeld volgens de Saoedische wet zesendertig keer minder erg dan het doden van een islamitische man. Kortom: in Saoedi-Arabië heerst een apartheidsbewind dat erger is dan zelfs dat in Zuid-Afrika of veel Amerikaanse staten in de vijftiger jaren.
De invoering van de wahhabitische terreur
Na de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog ontstond er op het Arabische schiereiland een machtsvacuüm. Abdul Aziz ibn Saoed, de leider van de uiterst agressieve wahhabitische nomadenstam van de Al Saoeds, die in de achttiende en negentiende eeuw al twee keer eerder een rijk had gesticht in het grootste deel van het huidige Saoedi-Arabië en nu nog steeds de Nejd en de oostkust beheerste, greep zijn kans en liep met een aantal  campagnes de rest van het land, waaronder de Hejaz en de vruchtbare provincie Asir onder de voet. De Engelsen waren blij dat er nu eindelijk een georganiseerde staat bestond in het onrustige Arabische schiereiland en lieten de heerser daarom met rust. De sjerief (sleutelbewaarder, vermoedelijk de herkomst van het Engelse woord sheriff) van Mekka werd geparkeerd als vorst Abdullah in Oost-Palestina, dat later tot (Trans)-Jordanië werd omgedoopt. Vanzelfsprekend koestert het Jordaanse koningshuis nog steeds een diepgewortelde haat jegens de al-Saoeds.
De heethoofdige Ikhwan wilden ook het Britse mandaatgebied Transjordanië onder de voet lopen, maar Abdul Aziz schatte terecht in dat dat de vernietiging van zijn rijk door de Britten zou hebben betekend. Hij pakte de Ikhwan hardhandig aan, die om die reden in 1979 wraak namen: de bloedige bezetting van de Grote Moskee in Mekka.
Zoals voor alle islamitische leiders geldt, is legitimiteit voor de Al Saoeds een voortdurend probleem. Alleen door zich voortdurend te manifesteren als beschermer van de islam kunnen ze rekenen op de loyaliteit van hun onderdanen. Wat de meeste Saoedi’s onder “islam” verstaan, is het uiterst agressieve en onverdraagzame wahhabisme, ook bekend als salafisme. Het vorstenhuis koopt rust in het eigen land door de ergste heethoofden als missionarissen voor het wahhabisme te exporteren naar vooral Afrikaanse landen en grote sommen geld te steken in de verfraaiing van de islamitische heiligdommen in Mekka en Medina. Ook de draconische sjaria-wetten helpen om voor de bevolking het image van “goede moslim” in stand te houden. Erg gezegend qua intellectuele ontwikkeling of kosmopolitische kijk op de buitenwereld zijn de meeste Saoedi’s niet, maar steeds minder Saoedi’s trappen hier nog in. Vooral nu de bevolking explodeert en er dus steeds minder oliedollars over steeds meer mensen verdeeld moeten worden.
Het monsterverbond om olie
In de dertiger jaren werden enorme olievoorraden ontdekt in het tot dan toe straatarme (vergelijk Jemen) koninkrijk. In 1945 sloten de Amerikanen een verdrag met de Saoeds, waarbij Amerikaanse oliemaatschappijen deze olievoorraden exclusief uit de woestijn konden halen. Toen de Saoedi’s doorkregen hoeveel geld ze konden verdienen met de olie, wisten ze door gewiekste onderhandelingen het percentage van de oliewinsten dat in hun handen kwam flink te vergroten. Omdat de olie in dollars wordt afgerekend, kon olie de rol van goud overnemen als dekking voor de dollar. De sterke stijging van de olieprijs bood hiervoor de ruimte. Omgekeerd: de hoge olieprijzen leidden tot veel onderzoek in het westen naar alternatieven voor aardolie. De lepe Saoeds lieten daarom de prijs weer wat zakken, zodat het  niet interessant werd om alternatieven voor aardolie te zoeken. De Amerikaansde presidenten Reagan en Bush draaiden vermoedelijk als wederdienst (en de enorme oliebelangen van de familie Bush) onderzoek naar alternatieve energie de nek om. Doordat de Saoedis onder Amerikaanse druk de olieprijs een paar jaar flink lieten zakken, ging de Sovjet-Unie failliet terwijl de energieslurpende economie van de VS boomde.
Saoedisch sociaal contract staat op springen
De enorme Saoedische koninklijke familie, ondertussen uitgedijd tot de bevolking van een middelgrote provinciestad, krijgt uitkeringen van de staat. De gewone man (vrouwen hebben in Saoedi-Arabië alleen thuis uiterst beperkte invloed) wordt rustig gehouden met wat subsidies op allerlei goederen en baantjes als ambtenaar, godsdienstgeleerde of, voor de meest incompetente lieden, de beruchte religieuze politie. Echter: de olieinkomsten blijven gelijk, maar de bevolking neemt snel toe: Saoedi-Arabië kent met 3% per jaar bijna de hoogste bevolkingsgroei ter wereld.

De zon gaat steeds meer onder voor de olie-gebaseerde economie.

Onder de beter opgeleide Saoedi’s komt er steeds meer kritiek op de opulente levensstijl van de koninklijke familie en de enorme bedragen die deze aan het verspreiden van de islam besteedt. De nakomelingen van de Ikhwan zijn nog steeds niet vergeten wat de Saoeds hen hebben aangedaan en ook de andere etnische en religieuze minderheden koesteren grote en gerechtvaardigde grieven. Voedsel wordt nu ook in Saoedi-Arabië steeds duurder: alles moet worden geïmporteerd en de grondwatervoorraden van het land worden nu in hoog tempo leeggezogen. Geen wonder dat de nu om zich heen grijpende opstanden in de Arabische wereld vooral in het oosten, waar de arme en onderdrukte sji’ieten wonen die bijzonder weinig hebben geprofiteerd van de duizenden miljarden dollars die de Saoeds in hun provincie hebben verdiend, uiterst aanlokkelijk overkomen. Of het sji’ietische Iran hierachter zit is niet bekend, maar het zou niets verrassen.
Oliekliek krijgt verdiende loon
Al zeventig jaar heeft het westen deze meedogenloze, fundamentalistische dictatuur gesteund.  In ruil voor goedkope olietoevoer is het Saoedische volk, vooral het vrouwelijk deel, vrijheid en ontplooiingskansen ontzegd en veroordeeld tot één van de meest brute regimes in de geschiedenis van de mensheid. In ruil voor futiele strategische voordelen hebben de Amerikanen hun principes verkocht en gemene zaak gemaakt met een regime dat qua mensenrechtenschendingen er naar streeft dat van het door de VS zo gehate Iran te overtreffen. Godsdienst en olie bleken voor zeventig jaar de opium te zijn waarmee de Saoedi’s hun volk dom en geknecht hielden. Die tijd lijkt nu voorbij te zijn. Als gevolg van de onrust zullen de olieprijzen nog meer gaan stijgen.
Gelukkig staan we er nu aanmerkelijk beter voor dan in de zeventiger jaren. We beschikken nu over een aantal goede alternatieven voor olie, die steeds interessanter gaan worden als de prijzen nog verder gaan stijgen. Als  de olieprijzen stijgen tot boven de honderdvijftig dollar, betekent dit dat biodiesel uit afvalstoffen van de landbouw interessant wordt. Ook zal de overschakeling naar elektrisch aangedreven auto’s een enorme prikkel krijgen.
 
Bron: visionair.nl Auteur: Germen.
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4297
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

Ja die alternatieven zijn goed. Daar loopt mijn motor voor geen reet op. Biodiesel, al maakt m'n pa dat, het is gewoon kontzooi. En al duizend onderzoeken heb ik al gelezen, dat zegt ook Ruppert Stadler. Wordt nou eens wakker, iedere mens wil geld verdienen.
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
Gebruikersavatar
Nexion
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
Berichten: 3017
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

Duidelijke uiteenzetting!

Alternatieven?.....wellicht heeft Toxo gelijk. Zolang er niets of weinig aan te verdienen valt.......

Ik zit wel eens te denken wat als een paar miljoen mensen op eigen houtje nu eens bio olie gaan maken en gebruiken........

Gewoon fuck it geen benzine meer scoren maar beginnen met alternatieven...? Lijkt me wel wat.
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Het beste kun je een ouwe diesel op de kop tikken zonder turbo of gekkigheid, die dingen lopen nog op frituurvet.

De dagen van benzineslurpers zijn waarschijnlijk wel geteld nu.
Mijn Oudi kan naar het museum.........
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4297
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

[quote name="FreeElectron"]Het beste kun je een ouwe diesel op de kop tikken zonder turbo of gekkigheid, die dingen lopen nog op frituurvet.

De dagen van benzineslurpers zijn waarschijnlijk wel geteld nu.
Mijn Oudi kan naar het museum.........[/quote]
Valt wel mee hoor, de hybride auto's zijn ook niet superzuinig en het kost meer energie om ze te produceren dan jouw Audi die in 1 fabriek gebouwd wordt. Ook die biodiesel gaat ten koste van de voedselproductie want dat kost veel landbouwgrond.
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Niet als we op hennep overschakelen:

http://www.bovendien.com/wetenschap/hen ... -problemen

"Als biomassa biedt hennep een duurzame bron voor brandstof. Geen enkele plant brengt meer biomassa op: tien ton gedroogde biomassa per hectare. Tachtig procent daarvan betreft houten stengels, waar weer 77 tot 85 procent cellulose, de grondstof voor papier, inzit. Bos groeit langzamer en in bomenhout zit maar 65 procent cellulose.":stikkie:
Gebruikersavatar
combi
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 16022
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

[quote name="FreeElectron"]Niet als we op hennep overschakelen:

http://www.bovendien.com/wetenschap/hen ... -problemen

"Als biomassa biedt hennep een duurzame bron voor brandstof. Geen enkele plant brengt meer biomassa op: tien ton gedroogde biomassa per hectare. Tachtig procent daarvan betreft houten stengels, waar weer 77 tot 85 procent cellulose, de grondstof voor papier, inzit. Bos groeit langzamer en in bomenhout zit maar 65 procent cellulose.":stikkie:[/quote]


En huizen van hennep:
index.php?option=com_content&view=artic ... mment-3393
en, en, en
Als je ziet wat er allemaal van hennep gemaakt kan worden en hoe dat zelfs de aarde reinigt is dat weer het zelfde als met aardolie vrees ik: GELD GELD GELD MACHT MACHT MACHT en een hele hoop stommelingen erom heen.

Maar goed wat is nieuw! :lachjedood: we gaan ddwwood .

Hoogstens wat eerder en wat zieker door deze lui :cry:
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4297
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

En is hennep dan ook te verbouwen in de zware voedzame klei van Groningen?
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Ja hoor, hennep wil overal wel groeien. :-*
Gebruikersavatar
Toxopeus
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 4297
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

Kan m'n pa lekker rijk worden :lol:

Maar serieus: dat ga ik binnenkort proberen, gewoon wat zaadjes in de grond achter de boerderij naast m'n huisje.
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
mej,n scheetjes jah

Kortom, eet veel uien, bonen, en aardappels in je eigen biobuis! Biogas is de toekomst! Je eigen scheten verwarmen je avond eten in de toekomst. Even bezien hoeveel belasting we moeten betalen over onze eigen gasvorming natuurlijk, maar we blazen de boel op zonder een revolutie te beginnen.
Goede bijdrage van topic starter dat dan weer wel! ddww, huh? val nu door de mand van de plastic scheten. Maar jah, kern van waarheid is aanwezig hier dus blj.
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

:pruthey:
presies

[quote name="FreeElectron"]:pruthey:[/quote]
gvd heb net een operatie achter de rug dus doe ff normaal jah Free Electroon, gvd :lol:
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

OK, neem dan maar een sapje van onze onvolprezen chemische industrie genaamd Appelsientje.

:drunky: :boijngo:
FreeElectron
Sun God
Sun God
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

Beatrix gelukkig dus blijft nog even !

Ja, dat is nou jammer voor de republikeinse medemens, denk je net dat er een beetje schot in de emigratie naar Argentinië schijnt te komen, er wordt immers wat boeh geroepen op de Dam, een fataal aflopende immitatie van Top Gear in Apeldoorn op 30 april j.l., het herintroduceren van de reklamekreet “(waxinelicht) glaasje op, laat je rijden”, kortom wij kunen praten van een Nederlandse lente. Nee, krijgt hare maje vanochtend het laatste economische nieuws op haar werktafel. verslikt ze zich bijna in het kopje Lipton Orange Blossom Tea met cognac , wat een goed nieuws !

Want, lezers, de heer Paul Horsnell, dè olie expert van Barclays Bank in Londen heeft afgelopen donderdag zijn lange termijn visie rapport over de prijsontwikkeling van olie gepubliceerd en dan ga je als groot aandeelhouder van een olieboer natuurlijk wel even rechtop zitten. Zijn wij namelijk inmiddels gewend aan een prijs van zo rond de 100 dollar per barrel, iets wat wij jaren geleden voor onmogelijk hielden, snuffelden wij al even al even aan de 140 dollar per vat, de heer Horsnell voorspelt nu voor het jaar 2020 een prijs van 185 dollar !

Horsnell is niet zo maar de eerste de beste als het gaat om het voorspellen van olieprijzen. Tien jaar geleden veroorzaakte hij een sensatie, toen hij zei, dat de prijs van een vat ruwe olie de 50 dollar zou passeren, u weet inmiddels wat er gebeurde. De “experts” dachten toendertijd dat de prijs van olie met 20 dollar per vat wel zijn top bereikt zou hebben. In tegenstelling tot vele andere “olie goeroes” verandert Barclays zijn lange termijn visie niet of nauwelijks, dus mogen wij aannemen dat de kans dat de prijs inderdaad deze record hoogte gaat bereiken alleszins reël is.

Nu is de prijsverhoging natuurlijk niet pure winst voor de oliemaatschappijen en hun aandeelhouders cq houdster. Olie zal duurder worden, de produktiekosten zullen stijgen, maar het is toch een plezierig gevoel dat je als alleenstaande vrouw op je oude dag niet geheel afhankelijk bent van de AOW en je bijstandsuitkering, waarvan je overigens ook nog maar moet afwachten, wat daarmee gebeurt. Dus Baas Bea (BB) blijft gewoon nog even gezellig ons land regeren, de poppetjes naar haar hand zetten, de burger in blijde verwachting houden in welke plaats zij koninginnedag gaat vieren, kortom ons land blijft hèt gezellige schemerlamp buurtje in Europa, waar de mentaliteit van de burger gelijk is aan die van die schapen die geduldig wachten tot zij de dam over mogen.

Met de biobrandstoffen wil het ook niet echt lukken. Alleen de VS produceerden afgelopen jaar 136 miljoen ton mais, waarvan 40% richting verwerking tot biobrandstof verdween. Dat dit ten koste gaat van hogere prijzen voor ons voedsel en met name vlees heeft u kunnen merken. De vleesprijzen, het vee moet immers o.a. mais eten, stegen met bijna 10%, los van het feit dat inmiddels ook met name de Chinezen een biefstukje zijn gaan waarderen. En daaruit vloeit voort dat men zich inmiddels gaat afvragen of de prijzen van biobrandstof niet die van de “gewone” fossiele brandstof zullen gaan passeren, onze “BB ” achterlatend met de vraag of zij nog wel aan de Corn Flakes gaat tijdens het ontbijt.


bron:
http://www.geennieuws.com/2011/03/beatr ... -nog-even/
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappij / Samenleving”