Too young to die

Alles over televisie, films en documentaires tref je hier aan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24861
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Soms, héél soms is er in deze roerige tijd nog wel eens een moderne film die mij persoonlijk enorm weet te raken. De meeste films die de afgelopen 10-15 jaar zijn gemaakt weten niet echt iets in mij los te maken omdat ik simpelweg niet de beleving ervaar die ik in het verleden wel heb ervaren met films uit de jaren '70, '80 en '90. Of dit aan mij ligt? Persoonlijk denk ik van niet! Waar het dan wel aan ligt of zou kunnen liggen? Mijns inziens aan het gebrek aan creativiteit en een overvloed aan onzinnige crap en nonsens waarmee we heden ten dage mee opgezadeld zijn in de maatschappij waar we allemaal deel van uit moeten maken...Maar goed, terug naar die sporadische momenten dat moderne films me weten te raken... Gisteravond was het een film uit het jaar 2009 met Kevin Bacon, een acteur die voor mij een tijdperk vertegenwoordigd waarin dus mijns inziens de beste films werden gemaakt. Overigens was dit voor mij niet de reden dat ik deze film besloot te kijken. De reden dat ik de film ging kijken was met name het feit dat het om een HBO film ging en daar dit doorgaans redelijk te pruimen films zijn, besloot ik dus deze film gisteravond te kijken. De naam van de film is 'Taking Chance'. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chance Phelps. Wanneer de 19-jarige Amerikaanse marinier eerste klas Chance Phelps in 2004 omkomt tijdens de oorlog in Irak, biedt de hoog geplaatste officier Luitenant Kolonel Michael Strobl (gespeeld door Kevin Bacon), die normaal een kantoorfunctie bekleed binnen het Amerikaanse leger, zichzelf aan om het lichaam van Phelps uit Irak op te halen en terug te brengen naar zijn ouders in de geboortestad van Phelps.Een reis vanuit Amerika naar Irak, en vanuit Irak weer naar een Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland en van daar weer naar Dubois in de Amerikaanse staat Wyoming. Tijdens de film zie je de escorte die de Luitenant Kolonel verleend aan het lichaam en de kist van marinier Phelps. Deze indrukwekkende reis wordt op een dusdanige manier in beeld gebracht dat het daadwerkelijk de essentie van dit verhaal bloot weet te leggen. Het gaat even niet om patriottistische of nationalistische gevoelens maar om een jonge gast die zich op basis van valse feiten (de zogenaamd door Al-Qaida gepleegde aanslagen op 9/11) bij het leger had opgegeven om te vechten voor zijn vaderland tegen een niet bestaande door de CIA gecreëerde vijand. Maar bovenal om het noodlottige samenlopen van de omstandigheden waardoor de marinier Phelps op een gruwelijke wijze aan zijn einde komt ondanks een heldhaftig optreden om zijn mede mariniers te beschermen en zo hun leven te redden!

Tijdens de film zie je de kist van Phelps begeleid door Michael van plek naar plek reizen en langs allerlei mensen gaan, die allen op een bepaalde manier hun respect betuigen voor deze veel te jong gesneuvelde gast. En ik snap heus wel dat het verhaal van deze ene gesneuvelde marinier maar een op zich zelf staand verhaal is, van slechts een gesneuvelde marinier. Maar op de een of andere manier is dit verhaal op een zodanig mooie manier in beeld gebracht dat het meer symboliseert dan alleen het verhaal van Chance Phelps, dit verhaal symboliseert het verhaal van al die veel te jong gestorven gasten uit veel meer landen die gesneuveld zijn in verschillende oorlogen die de laatste 10 jaar gevoerd zijn door de VS en haar bondgenoten. Ook diverse Nederlandse gasten zijn om het leven gekomen in een oorlog die en nooit plaats had mogen vinden en waar deze soldaten nooit aanwezig hadden mogen zijn! Ja mensen ook ons land doet momenteel weer opnieuw actief mee aan het voeren van weer een nieuwe oorlog. Dit keer de oorlog in Libië die in de msm geen oorlog maar vorm van bescherming wordt genoemd. En ook daar zullen straks weer soldaten sneuvelen die zich opgegeven hebben voor een baan in het leger om te vechten tegen door hun eigen overheid gecreëerde monsters en demonen! En juist dat raakt me dan ergens, aangezien de meeste jongens die zich opgeven en sneuvelen niet eens doorhebben in wat voor smerige beerput van macht-spelletjes ze zijn terecht gekomen. Ze denken te vechten voor iets goeds, dat helemaal niet bestaat eigenlijk!

Anyways, nog even terugkomend op de film, die ergens helemaal niet over een echte oorlog gaat en anderzijds meer dan een klein beetje voor alle oorlogen staat. Als je van een goed verhaal houdt en even door het op het eerste oog patriottistische en nationalistische lijkende omhulsel van de film heen kunt kijken, dan is deze film absoluut een aanrader. De film kun je door hier te klikken als torrent downloaden! Véél kijkplezier!

Commentaar en andere typsels kunt U zoals gewoonlijk kwijt hieronder dit artikel in de comments...
 
1119 AD
Gebruikersavatar
pilgrim
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1230
Lid geworden op: ma 23 aug 2010, 08:19

goeie tip...ga zeker kijken..
kevin ontbijtspek is mijn inziens een ondergewaardeerd acteur
Gebruikersavatar
pilgrim
Knight of the Sun
Knight of the Sun
Berichten: 1230
Lid geworden op: ma 23 aug 2010, 08:19

enneeuh....nee dat ligt niet alleen aan jou...die jaren 70 films...dan ligt het ook aan mij.

er was een sfeer in die films die OF IK erin stop omdat ik er een bepaalde psyche beleving bij heb....OF het zit gewoon in die films....

i blame digital technique.....
Gebruikersavatar
Vortex
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 731
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

Thanks voor de tip.

Ik heb het idee dat de films van "vroeger" voornamelijk een verhaal probeerde te vertellen.
Tegenwoordig moet een film voornamelijk geld opbrengen, by all means possible.
Eigenlijk is "de film" helaas met z'n tijd meegegaan.
nosce te ipsum
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24861
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Daarentegen lijken mee dingen van vroeger beter dan nu... Soms denk ik ook wel eens dat het komt omdat we ouder worden...

:woohoo:
1119 AD
Gebruikersavatar
Vortex
Grand Pontiff
Grand Pontiff
Berichten: 731
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

[video][/video]
nosce te ipsum
Plaats reactie

Terug naar “TV / Films / Documentaires”