Leger aan de macht in Thailand

Politiek en oorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alles over politiek en oorlog kun je hier terugvinden.
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24863
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Opmerkelijk nieuws uit Azië. In Thailand zou het leger namelijk de macht gegrepen hebben tijdens het afgelopen etmaal. En daar Thailand en druk bezocht land si waar veel westerse toeristen heen gaan of wel eens zijn geweest, is dit in mijn ogen wel enigszins opmerkelijk nieuws te noemen. Lees hier onder even mee wat er over de coupe van het Thaise leger op Nu.nl te lezen is...
Leger neemt macht over in Thailand

Het leger in Thailand heeft de ''controle over de regering'' overgenomen. Dat heeft de Thaise legerleider donderdag gezegd in een televisieboodschap. De Thaise grondwet is ontbonden.

Afbeelding

De legerleider liet weten dat het leger de rust in het land zal herstellen en politieke hervormingen zal doorvoeren. Thailand kampt al maanden met protesten en politieke onrust.

Het Thaise leger kondigde maandagnacht een krijgswet af. Door de rechtspleging in het land over te nemen hoopte het leger naar eigen zeggen "de orde te kunnen handhaven".

De militaire machthebbers in Thailand hebben een avondklok ingesteld voor het hele land. Iedereen moet tussen 22.00 uur en 5.00 uur binnen blijven.

Het leger maakte ook bekend dat Thaise radio- en televisiezenders de normale programmering moeten stoppen. Ze mogen alleen nog programma's van het leger uitzenden.

VS

De Verenigde Staten (VS) riepen het Thaise leger eerder op om "democratische principes'' te respecteren.
''We verwachten dat het Thaise leger de waarheid spreekt als het zegt dat geen sprake is van een staatsgreep en dat het gaat om een tijdelijke situatie'', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag.

Bekijk de verklaring van de Thaise legerleider:Protest

Tegenstanders van de regering van de afgetreden premier Yingluck Shinawatra protesteren al maanden om te verhinderen dat zij en haar partij bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komen.
Vorige week openden onbekenden het vuur op een kampement van tegenstanders van de regering. Daarbij vielen drie doden en raakten twintig mensen gewond. Bij soortgelijke incidenten zijn sinds november al zeker 28 mensen omgekomen.

Vorige week donderdag dreigde het Thaise leger al met ingrijpen. Generaal Prayuth Chan-ocha zei toen dat de strijdkrachten gedwongen zijn recht en orde te herstellen, als de politieke kemphanen hun conflicten niet met vreedzame middelen beslechten.

Leider Jatuporn Prompan van de pro-regeringsdemonstranten heeft laten weten door te blijven protesteren. "Het is goed", zei Prompan in reactie op de afkondiging van de krijgswet. "We blijven hier en blijven doorgaan met het protest totdat het land weer terug is bij democratische beginselen die leiden tot verkiezingen."

3 augustus

De Thaise interim-premier Niwatthamrong Boonsongphaisan wil verkiezingen op 3 augustus. Hij heeft de kiescommissie gevraagd voor die dag verkiezingen te organiseren, zo liet hij dinsdag weten.
Niwatthamrong liet ook weten dat hij gesprekken voorbereidt met de top van het leger om ''zo snel mogelijk'' een einde te maken aan de crisis in het land.

Reisadvies

Het is nog onbekend of het reisadvies naar Thailand wordt aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daar donderdagmiddag nog niet op ingaan. Nederlanders in Thailand wordt aangeraden om lokale media te volgen en de website en het Twitteraccount van de Nederlandse ambassade in Bangkok in de gaten te houden.
''Sommige kruispunten in Bangkok zijn door het leger geblokkeerd. Verder is het straatbeeld normaal. Volg daarom de lokale media en blijf alert in de komende periode'', staat op de site van de ambassade.

Door: ANP/NU.nl
Bron: ->> http://www.nu.nl/buitenland/3782473/leg ... iland.html

Apart en mijns inziens een situatie om eens nauwlettend in de gaten te houden de komende tijd. Daarom dus ook een eigen draadje hierover op QFF. Laten we er dus vooral een mooie vergaarbak met informatie over Thailand en de situatie aldaar van maken.

Hieronder kan het wat mij betreft dus verder gaan...
Plaats reactie

Terug naar “Politiek / Oorlog”