Vikingen en Noormannen

Hier tref je allerlei topics aan die te maken hebben met geschiedenis en de oudheid.
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08Het was onze in Zweden woonachtige Het Dolle Eland die me gisteren een prachtige foto stuurde die hij maakte tijdens een van zijn vele bezoeken aan de Vikingen in zijn omgeving. Vikingen en Noormannen hebben mij persoonlijk altijd al bezig weten te houden, mede ook omdat ze overal dwars door de geschiedenis van mijn bloedlijnen heen telkens weer terug komen als de voorouders waar ik dus voor een groot deel vanaf stam.

Maar na het zien van de onderstaande foto, die het Dolle Eland me dus stuurde, dacht ik bij mezelf, dat dit eigenlijk wel een mooie eigen plek verdiende hier op QFF. In diverse andere topics kwamen ze namelijk al eens aan bod en hoe langer en intenser ik er over nadacht hoe meer ik me ging beseffen, dat er een gigantische hoeveelheid informatie is over de geschiedenis van en de mythen van de Vikingen en de Noormannen.Bij deze zal ik proberen af te trappen met wat meer informatie over de Vikingen en de Noormannen...

De Vikingen of Noormannen waren (en hun nazaten zijn) Scandinavische bewoners van Zuid-Noorwegen, Zweden en Denemarken. In veel gevallen wordt onderscheid gemaakt tussen beide termen, waarbij de term Noormannen staat voor de gehele bevolkingsgroep, terwijl met de term Vikingen slechts het zeevarende deel van die groep wordt bedoeld dat vanuit Scandinavië Europa introk.

Over de oorsprong van het woord 'Viking' zijn al tal van theorieën geponeerd door wetenschappers. Zo zou het woord afkomstig zijn van het woord 'víc' /wi:k/, dat vertaald wordt als fjord, baai, rover of handelaar. Volgens sommige theorieën zou met Víc (Vík) specifiek het stuk zee tussen het zuiden van Noorwegen en het zuiden van Zweden, waarvan het grootste deel tot het huidige Skagerrak behoort, worden aangeduid. Ook wordt het woord in verband gebracht met West-Noorse termen die gebruikt werden tegen het einde van de Vikingperiode: vikingr en viking betekenen zoveel als 'iemand die op zee vecht', 'rover',of 'oorlog op zee'.

De Vikingen maakten snelle en lichte boten voor het vervoer van personen, en grote (tot minstens 36 meter) langschepen voor het vervoer van vee en goederen en voor oorlogvoering. Hun langschepen werden soms drakkars genoemd en hun kleinere noemt men ook wel snekken. Een type Vikingschip genaamd de knarr, was voor de handel en vrachtvervoer en was kleiner dan de drakkars, waarmee ze soms op strooptocht gingen. De knarr was meer voor vredelievende doeleinden en had geen angstaanjagende draken- of slangenkop op de boeg. Alle Vikingschepen konden gezeild en geroeid worden.

Over snelle en stevige schepen beschikten de Noormannen inderdaad, want ze waren zeker de beste scheepsbouwers van hun tijd. Dankzij het feit dat soms belangrijke mannen of vrouwen in een schip werden begraven en afgezonken schepen zijn teruggevonden, weten we een heleboel van hun vaartuigen. Een hoofdman die sneuvelde in de strijd - en dat moest zeer zeker met een wapen in de hand gebeuren, want anders zouden ze niet het rijk van het Walhalla mogen betreden - werd door zijn bemanning op schilden gelegd met twee lansen of roeiriemen, die als draagbaar dienden, en op het schip op het langere achterdek gelegd.
Detail van het Osebergschip

Anders zijn de twee uitzonderlijk mooie schepen, die gevonden werden onder in scheepsgraven in Noorwegen en die heden bekend staan als het Gokstadschip- en het Osebergschip. Beide dateren uit de 9e eeuw en bevinden zich nu in Oslo's Vikingskipshuset (Vikingschepenmuseum). De schepen lagen ieder onder een tumulus of grafheuvel begraven met 1 tot 2 personen erin, vermoedelijk hooggeplaatste mensen. De gevonden schepen hadden geen draken- of slangenkop op hun voorsteven, maar het Osebergschip had wel gekrulde uiteinden van de stevens.

Vikingschepen zijn lang en smal van uiterlijk en voor en achter gelijk van vorm. Vikingen waren zo vaardig in het bouwen van de schepen, dat ze daarmee de Atlantische Oceaan konden bevaren tot aan Amerika. De Vikingschepen waren niet alleen zeewaardig maar door hun geringe diepgang ook geschikt om de Europese rivieren zeer ver op te varen. Zo konden ze diep het continent binnendringen en over land van het ene rivierstelsel naar het andere komen. De boeg was soms bewerkt met houtsnijwerk. Ze gaven hun boot ook namen, zoals "Vlugge Draak". Dit weet men uit archeologische vondsten en oude verhalen zoals saga's.

De Vikingen zwierven uit tot in het huidige Rusland, dat zelfs zijn naam aan hen dankt. Rus is oorspronkelijk de naam voor de (Zweedse) Vikingen die Rusland bereikten (het kan roodharige of roeier betekend hebben); pas later wordt met de term de gehele bevolking van Rusland bedoeld. De Zweed Rurik stichtte de eerste Russische staat: het Kievse Rijk. Verder stichtten Vikingen belangrijke handelssteden als Novgorod en dreven ze vanuit Rusland handel met Constantinopel. Verscheidene malen waagden de 'Russische' Vikingen zelfs overvallen op Constantinopel. Dit bleef zonder resultaat door de zeer goede verdedigingswerken rond de stad die al vele malen hun nut bewezen hadden. Toen boden sommige van de Vikingen zich aan als huurling voor het Byzantijnse leger. Ze werden ondergebracht in een speciale elite-eenheid die de persoon van de keizer moest beschermen en werden bekend als de Varjagen.

De Denen trokken zuidwaarts naar Engeland, Vlaanderen, Nederland en Frankrijk (Normandië). Om en nabij 789 werden de Vikingen voor het eerst gesignaleerd in Engeland waar ze in Dorset kwamen, waarna ze in 793 het klooster van Lindisfarne aan de oostkust van Engeland plunderden. In 834 kwamen de Vikingen voor de eerste keer in Nederland en overvielen het toen belangrijke handelscentrum Dorestad, hoewel er overigens steeds meer stemmen te horen zijn die twijfelen over de vraag of Dorestad wel echt door de Vikingen is aangevallen en leeggeroofd. Zo zijn er anno 2007 nog geen overduidelijke archeologische vondsten gedaan die daarop wijzen. Bij het Limburgse dorpje Asselt hadden ze een paar jaar een versterkt kamp in gebruik van waaruit ze jaarlijks op strooptocht gingen. Ook in het graafschap Vlaanderen gingen de Deense Vikingen tekeer. Antwerpen werd in 836 platgebrand. Daarna volgden plunderingen in de Rupelstreek, Gent, Kortrijk, Doornik, Leuven en de Maasstreek. Vanuit diverse steunpunten (Walcheren, Wieringen, Elterberg) werden strooptochten georganiseerd via de Rijn en haar zij-rivieren. Zowel in Deventer als Zutphen zijn de sporen van plundering gevonden die dateren uit de jaren 880-890.

Bij de Franse Kanaalkust stichtten de Deense Vikingen nederzettingen van waaruit ze jaarlijks strooptochten hielden in Frankrijk en omstreken. Ze plunderden zelfs enkele malen Parijs en de Franse koning verleende ze ten slotte leenrechten voor het Kanaalgebied. Vanaf toen staat dit gewest bekend als het Noordmannengebied oftewel Normandië. Van hieruit startte Willem de Veroveraar in 1066 de verovering van Engeland. Avonturiers uit Normandië veroverden in de 11e eeuw zelfs Zuid-Italië en Sicilië. (zie verder: Verovering van Zuid-Italië door de Normandiërs).

Ondertussen vestigden zich ook veel Denen en Noren in het Noorden van Engeland, Ierland en Schotland. Van hieruit veroverden ze geleidelijk aan grote delen van de Britse eilanden en verdreven de Angelsaksische heersers. Geleidelijk vermengden de Angelsaksen en de Vikingen zich onderling. In 1013-1016 veroverde Knoet de Grote zelfs de Engelse troon en regeerde korte tijd over een machtig Deens-Engels rijk.

De Noorse Vikingen trokken westwaarts door overbevolking. De kolonisatie van de Shetland-eilanden, de Orkney-eilanden (beiden rond 800), IJsland (ca. 875) en Groenland (985) gebeurde stapsgewijs door de logistieke beperking van het Vikingschip. De Noorse Vikingen koloniseerden ook de Faeröer en samen met Deense Vikingen veroverden ze het grootste deel van Ierland en delen van Engeland.

Al met al een mooi begin voor een topic vol info over onze Viking en Noorman vrienden en vriendinnen lijkt me zo! Met name door het fantoomtijd topic, zijn er echter wel een aantal zaken voor mij aan het licht gekomen over de geschiedenis van de Vikingen en Noormannen die er op wijzen dat er een aantal zaken in hun geschiedenis niet zouden kloppen in vergelijking tot hetgeen we in de geschiedenisboeken terug kunnen vinden. Maar ook dat kunnen we uitgebreid in dit draadje bespreken lijkt me zo!

Enjoy!


1119 AD
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 2622
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

Tof! Bapho!
Beter had ik het niet kunnen doen. Ik kom zeker hierzo terug!

:love:
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
Gebruikersavatar
Nexion
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
Berichten: 3017
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

Gebruikersavatar
Nexion
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
Berichten: 3017
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

Afbeelding
Gebruikersavatar
Nexion
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
The One And Only Nexion NWO A.K.A. Next World Order
Berichten: 3017
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

Afbeelding
Gebruikersavatar
Melkor
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 305
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 18:56

Da's een duur zwaardje, NWO!

Zwaarden werden overigens alleen gedragen door de rijke Noormannen. Ook waren het ware meesters in het vervaardigen van deze zwaarden, want ze waren vlijmscherp, hoewel de grote pommel echt grazieus vechtwerk niet toeliet. het zwaard werd dus voornamelijk op dezelfde wijze gebruikt als een bijl.

Het 'gewone' volk gebruikte meestal speren of bijlen. (Iets dat ze overigens wel altijd bij zich droegen, een wapen!)
Gebruikersavatar
Melkor
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 305
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 18:56

Over het 'zeewaardig zijn' van de schepen: Dat had voornamelijk te maken met de manier waarom de schepen gemaakt werden. Door de gebruikte methode was de huid van het schip zeer flexibel en kon zo met gemak de beukende golven op zee weerstaan, zonder dat het schip brak.

Keerzijde van deze bouwmethode was dat de schepen zo lek als een mandje waren en 'hozen' dus een uitermate belangrijk onderdeel van de reis was...

Het zeewaardig zijn was dus eigenlijk te danken aan de hozers.
Gebruikersavatar
ROI
Prince(ss) of Jerusalem
Prince(ss) of Jerusalem
Berichten: 545
Lid geworden op: do 07 okt 2010, 20:08

• post deleted •
Gebruikersavatar
Permuter 0.
Fnord
Fnord
Berichten: 1936
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 09:30

Vast wel, anders zouden Chinezen ook Vikingen zijn :D
het is niet wat het lijkt,... het is veel erger
Gebruikersavatar
Melkor
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 305
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 18:56

Ik ben trouwens even wat rond aan het kijken over viking/vikingr: Wat ik tegenkom op 'the internets' is dat "viking" een 'zeevaart expeditie/raid' is, en een "vikingr" een deelnemer van deze expeditie is.
Gebruikersavatar
Melkor
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 305
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 18:56

[quote name="ROI"]ah, de vikingen... ontdekkingsreizigers, mystici en wetenschappers. Vergeet ik nou iets?[/quote]
Handelaren, Noormannen (anders zouden de chinezen ook Vikingen zijn ;) ) plunderaars, meesters in de vechtkunst
Gebruikersavatar
baphomet
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 24854
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

Even een aanvulling van "Q." met betrekking tot de zwaarden:
Ik zag dat er wat zwaarden langskwamen als reactie op het stuk over Vikingen.

Wist je dat er wat raars is met sommige, in de bodem gevonden zwaarden, ze roesten namelijk niet.

Metallurgisch onderzoek gaf aan dat het maar gewoon staal was, dus ze zouden hartstikke verroest moeten zijn. Al deze zwaarden hebben runentekens.
Ik zelf zal later inhoudelijk reageren, eerst terug naar mijn visite!

:dans:
1119 AD
Gebruikersavatar
Melkor
QoFFee Slut
QoFFee Slut
Berichten: 305
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 18:56

Afbeelding
Gebruikersavatar
blackbox
S.G.I.G. Temple Admin
S.G.I.G. Temple Admin
Berichten: 6356
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:09

Ha...misschien wel letterlijk 'gedreven' door Rune-Tekens....hmmmm.
illuminati of my own reality
Gebruikersavatar
Permuter 0.
Fnord
Fnord
Berichten: 1936
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 09:30

Er staat ergens in India meen ik zo'n obelisk van pisbakkenijzer die ook niet roest (en dat dus wel zou moeten doen)

Interessant.
het is niet wat het lijkt,... het is veel erger
Plaats reactie

Terug naar “Geschiedenis”