Carlos Castaneda

En boeken bespreken dat doen we dus hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 02 okt 2010, 21:19Raymzter, jaja die rapper en verbale maat op de maat, die schudde me zojuist weer even wakker met een van zijn tracks waarin hij refereerde naar Carlos Castaneda. Dank dus aan Raymzter! Met de wetenschap dat ik een aantal boeken van en een aantal boeken over deze man heb gelezen, ben ik voor een artikel over deze man maar eens even gaan delven op het wereldwijde web naar wat meer informatie over deze zeer bijzondere dude...

Carlos Castaneda (Cajamarca, 25 december 1925 – Los Angeles, 27 april 1998) was een Amerikaanse schrijver van Peruviaanse afkomst die een aantal boeken heeft geschreven over zijn relatie met en leerschool bij een indiaanse tovenaar genaamd Don Juan Matus. De boeken bevatten veel bovennatuurlijke verschijnselen en toverkunst maar ook uitvoerige uiteenzettingen van de filosofie van deze Don Juan. Ze trokken sterk de aandacht en kregen zelfs een zekere cultstatus. Later kwamen er echter twijfels op, o.a. of Don Juan wel echt bestond.

Carlos Castaneda (veramerikaanste versie van wat eigenlijk Castañeda was) claimde te zijn geboren op 25 december 1931 in São Paulo, Brazilië, maar volgens zijn immigratiepapieren was dat zes jaar eerder in Cajamarca, Peru. Hij studeerde aan de Universiteit van Californië - Los Angeles. Casteneda behaalde zijn B.A. in 1962; en zijn Ph.D. in 1970.

In 1960 ontmoette hij de Yaqui sjamaan Don Juan Matus, ging bij deze in de leer en schreef de gedeeltelijk autobiografische werken waardoor hij vooral bekend is geworden. Aanvankelijk maakten de gesprekken met Don Juan deel uit van zijn afstudeerscriptie in de antropologie, over het gebruik van hallucinogene paddenstoelen en cactussen, maar later ging Castaneda in de leer bij Don Juan om diens wereldbeeld en wijsheid te leren. De boeken, aanvankelijk antropologische getint, veranderden van toon naarmate de serie vorderde en resulteerden uiteindelijk in een mengsel van verhaal, religie en filosofie. Zijn werk bevat beschrijvingen van paranormale ervaringen, verschillende psychologische technieken (zoals Neuro-Linguïstisch Programmeren), tolteekse magische rituelen, shamanisme en ervaringen met hallucinogene drugs zoals peyote en jimson weed.

Veel critici betwijfelen het bestaan van Don Juan en wijzen op inconsistenties in zijn karakter in de boeken; onjuistheden in de chronologie van de boeken, het gebrek aan overeenkomst tussen wat Don Juan leert en wat andere Yaqui-indianen geloven; en het gebruik van Engelse woordspelingen en grappen in de boeken door Don Juan hoewel deze alleen Spaans zou spreken. Fans antwoorden hierop door te stellen dat het zelfs irrelevant is of Don Juan al dan niet heeft bestaan en dat het gaat om de thema's in de boeken.

Aangezien Castaneda een ongrijpbaar en ontwijkend persoon was en omdat zijn werken werden gelezen door jonge mensen in een periode dat mystieke en sjamaanse tradities sterk in de belangstelling stonden, twijfelden veel antropologisch deskundigen aan het waarheidsgehalte van zijn werk. Toen The Teachings of Don Juan echter werd gevolgd door een serie eveneens zeer populaire boeken, waaronder A separate reality (1971) en Tales of Power (1975) werd de vraagstelling hoeveel hiervan echte antropologie was en hoeveel hij er zelf bij had verzonnen steeds dringender.

Een andere manier om de boeken te lezen is als een soort detectivespel, waarbij sommige delen van het materiaal waarschijnlijk waar zijn en andere waarschijnlijk wel waar leken op dat moment, maar in werkelijkheid hallucinaties waren; het is aan de lezer om uit vinden welke.

De boeken kunnen worden gelezen als de uiteenzetting van een bepaalde filosofische wereldbeschouwing volgens welke je zou kunnen leven. Er is een groeiende wereldwijde beweging van mensen die dit proberen.

Een belangrijke stelling van de door Castaneda gepropageerde levensbeschouwing is dat het mogelijk is om 'heldere dromen' te cultiveren (lucid dreaming) om zo tot een beter bewustzijn te komen, wat leidt tot een toestand waarin buitengewone waarnemingen kunnen worden gedaan. Ook wordt het breken met routines en het toepassen van nieuwe vormen van gedrag (onvoorspelbaarheid) aanbevolen als manier om de relatie van een persoon met de wereld duidelijker te maken. De combinatie van droomtechniek en gedragsbeheersing leidt volgens Castaneda uiteindelijk tot het vermogen om te komen tot een hoger waarnemingsniveau (wellicht vergelijkbaar met oosterse filosofische toestanden zoals de staat van satori in het zenboeddhisme.)Hier ook nog wat interessante Youtube materie in de vorm van een geluids-docu op Youtube (4-delig en in het Engels):Al deze informatie tot me nemende in combinatie met wat ik al wist over ome Carlos, geeft me voldoende bezinning om binnenkort maar weer eens wat van 'm te gaan lezen. Veder is dit een mooie voorzet om af te trappen in een speciaal topic over de man dacht ik zo...
1119 AD
Gebruikersavatar
Bigfeet E
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 128
Lid geworden op: zo 05 sep 2010, 13:51

zo 03 okt 2010, 00:05

Het is alweer zooo lang geleden sinds ik een paar boeken van Castaneda gelezen heb. Ik vond het wel zeer boeiend. 'k Ga straks de filmpjes wel s bekijken.

Er worden zeer zeker wel goeie inzichten gegeven in zijn boeken, al gebeurd het wel via een omweg. Harde lessen die zijn pad beproefden, gevaarlijk, avontuurlijk, psychidelisch en hallucinant. Maar don Juan wandelde toch uiteindelijk 'the warrior of the heart'-pad.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 02 jan 2013, 00:14

Door een post van Dolle haal ik dit topic door middel van deze :bump: actie maar weer even naar voren en dus boven of what ever... Ik ga maar weer eens in de boeken van Ome Carlos neuzen! Nogmaals dank Dolle!

:love:
1119 AD
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Het Dolle Eland
Omhoog
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2560
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

wo 02 jan 2013, 01:01

Hier weer de filmpjes...:
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 07 sep 2018, 15:50

interesting, you have just bumped a very old classic topic from the past, so as soon as I have some time free on my hands, I will look into that!

#22022
Plaats reactie

Terug naar “Boeken”