„We kunnen niet zonder de Saoedi's!”, roeptoetert Paul Aarts, docent internationale betrekkingen bij de Universiteit van Amsterdam.
Zo luidt de Telegraaf vandaag:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2714646 ... en-terreur
En zo denkt natuurlijk de internationale gemeenschap hier ook over. Daarover zo meteen meer. Maar ée´rst dit! ....
Zoals jullie weten ben ik groot Transformers fan en zo is ook het met de anderen in ons gezinnetje. Er komen zo van die heerlijke dubbelzinnige quote's voorbij die de niet-QeFFer in de regel gewoon zullen ontgaan. Zoals deze dus:
Harold Attinger:
Here on Earth we have a saying: "The enemy of my enemy is my friend."
Lockdown: I also have a saying:
"I don't care."
Komt uit de film Age of Extinction (2014).
Maar de quote herbergt een diepe waarheid welke geldt tot op de dag van vandaag. De quote komt namelijk uit het oude Sanscriet - geschreven in het Arthashastra Boek VI (4:e eeuw vóór Qhristus).
Orgineel luidt het:
[...]
The king who is situated anywhere immediately on the circumference of the conqueror's territory is termed the enemy.
The king who is likewise situated close to the enemy, but separated from the conqueror only by the enemy, is termed the friend (of the conqueror).[...]
Er is dus sprake van een driehoek-balans. Deze driehoekbalans wordt al eeuwen gebruikt binnen politieke-, en religieuze machtsspelletjes. De meest bekende is wel de gezamenlijke actie van de geallieerde gezamenlijk mét de Russen om zo de Duitsers te overwinnen.
Zo zijn er voorbeelden te vinden tijdens de koude oorlog en natuurlijk de recente én huidige situatie met het Midden-Oosten.
Ik schreef al eerder over de Saoedische steun aan Europa in het financieren van woon wijkjes e.d. mits er ook een 'cultureel' centrum wordt neergezet. Want de Saoedische voorwaarden luiden namelijk duidelijk dat het Wahabisme gepredikt moet worden. Natuurlijk niet bedoeld voor ome Henk, want die moet in zijn eigen koffiehuis blijven en mag dus gewoon zijn schoenen aanhouden.
In ruil daarvoor bieden de Saoedi's héél véél Intel om terrorisme in Europa en daarbuiten te kunnen bestrijden. En daar moeten we héél blij mee zijn! ...
Maar gek genoeg, diezelfde Saoedi's financiëren juist ook weer het terrorisme.
Het NOS schreef in 2017 al eens een mooi verhaal hoe het ongeveer in elkaar steekt:
'Saudi-Arabië verspreidt extremisme met miljarden, ook in West-Europa'
https://nos.nl/artikel/2181661-saudi-ar ... uropa.html
Maar hoe zit het dan met de buurtjes van de Saoedi's. Want er wordt van tijd tot tijd flink op elkaar gescholden. En zoals Toxie in zijn posting hierboven aangaf is Qatar één van de minst geliefde buurman.
Qatar is er natuurlijk óók op uit om zieltjes te winnen in Europa. Héle woonwijken worden opgekocht en netjes opgelapt voor zieltjes om uiteindelijk het Salafisme te kunnen onderwijzen. Nu zitten er wel wat nuance verschillen in, zoals een gematigde Salafisme, maar bestaat er ook de tak van het radicale - orthodoxe Salafisme. Dus wordt het óók nog eens écht ingewikkeld.
Utrecht weet er alles van:
Politiek verbijsterd vanwege Qatar-deal in Kanaleneiland
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/171741 ... iland.html
Dus de driehoeksverhoudingen zijn rondom compleet maar dan in 3D vorm. Iedereen wil zijn doel bereiken, met de hulp van elkaar, ondanks men elkaar achteraf weer de dolk in elkaars rug steken. En hierbij is de essentiële hamvraag ontstaan:
Bij welke buurman wordt op dit moment het ware conflict uitgevochten?!
...Wie knokt nu bij wie uit en wat is het uiteindelijke doel waar men voor knokt?....
Voor een veilig Europa? voor een veilig Midden-Oosten? Voor Erdogan op de troon van Constantinopel? voor een Salafistisch Europa? of juist een Wahabistisch Europa? gematigd of juist orthodox? Of een wereld vrij van terroristen? Of een wereldwijde hervorming?
Hoe dan ook, een ieder staat in zijn eigen driehoekje en stapt over de grenzen van de ander. En d´at is juist wellicht wat de journalist Jamal aan het licht wilde brengen. Maar we zullen het nooit weten. We hebben natuurlijk Snowden en Assange, die nu nog in leven zijn. Maar Jamal moest het met zijn leven bekopen. Jamal kunnen we wellicht zien als Saoedische Snowden met Amerikaans staatsburgerschap.
Hij bleef in dit geval het 'geklutste ei in de omelet' ofwel 'Collateral Damage' (ook Transformers - Robots in Disguise (2014–2017) - Season 4 | Episode 21

)
Met een beetje fantasie durf ik het nog bijna te geloven dat Jamal in de volgende episode zich weer heeft Transformed en samen met zijn vrouwtje op een zonnig strandje zit aan een pina coalda zit te lurken. Vreemd genoeg horen we niet zoveel van zijn vrouw/weduwe. Géén #MeToo geluiden voorzoverikweet.....
Hooguit een soort biografie in de New York Times:
https://www.nytimes.com/2018/10/13/opin ... urder.html
Dus deze soap zal ongetwijfeld ook langzaam op de achtergrond verdwijnen, want alle partijen blijken elkaar hoe dan ook elkaar héél hard nodig te hebben. Ze kunnen namelijk niet zónder elkaar, precies wat Paul Aarts roeptoetert in de Telegraaf...
„We kunnen niet zonder hen”, zegt Paul Aarts, docent internationale betrekkingen bij de Universiteit van Amsterdam. „De inlichtingen die de Saoedi’s delen met westerse inlichtingendiensten zijn van vitaal belang voor het vermijden van terroristische aanslagen in Europa. Sinds 11 september (2001, red.) hebben ze daar hun inlichtingenwerk uitstekend op orde.”
„We kunnen niet zonder hen”, zegt Paul Aarts, docent internationale betrekkingen bij de Universiteit van Amsterdam. „De inlichtingen die de Saoedi’s delen met westerse inlichtingendiensten zijn van vitaal belang voor het vermijden van terroristische aanslagen in Europa. Sinds 11 september (2001, red.) hebben ze daar hun inlichtingenwerk uitstekend op orde.”
Het is een onderbelicht aspect in de complexe verhouding tussen het Saoedische koninkrijk en het Westen. De contacten tussen de westerse en Saoedische geheime diensten zijn echter geen geheim. Theresa May zelf benadrukte vorig jaar dat dankzij Saoedische ’intel’ aanslagen in Groot-Brittannië zijn voorkomen.
De moord op journalist Jamal Khashoggi mag die uitwisseling niet in gevaar brengen. De inlichtingenstroom is niet vanzelfsprekend, benadrukt Midden-Oostenexpert Bertus Hendriks van Instituut Clingendael. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft bij zijn machtsgreep uitgerekend de vorige kroonprins weggewerkt; die gold als de grootste bestrijder van IS en Al-Qaeda op het Arabisch schiereiland. „Hij was een goede gesprekspartner van westerse diensten.”
"Verhouding blijft zoals die was"
Mede om het broze lijntje niet te breken, zullen Europese landen er ondanks het schandaal niet met gestrekt been in gaan. „Hooguit komt er een symbolische vermaning”, zegt Aarts, „maar als het stof gaat liggen, blijft de verhouding zoals die was.”
Ingewikkeld
Die verhouding was voor de Khashoggi-soap al ingewikkeld genoeg. Terwijl Saoedi-Arabië een bondgenoot is tegen extremisme, werpen Europese landen juist ook een dam op tegen het salafisme, een belangrijk Saoedisch exportproduct met veel invloed op Europese moslims. Ook de Saoedische regering doet pogingen om de scherpste kantjes van het geloof te halen.
Samenwerking op het gebied van contraterreur helpt bij die matiging, verwacht Ronald Sandee, oud-analist bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). „Door de Saoedi’s binnenboord te houden op het terrein van terrorismebestrijding, voorkomen we dat ze zich van het Westen afkeren. We zien dat veel haatpredikers in Europa nu door Qatar worden gepusht en juist minder door de Saoedi’s.”
Bedrijven
Echt warm zullen de verhoudingen tussen Nederland en Saoedi-Arabië nooit worden, ook al stammen de eerste zakelijke contacten al uit de negentiende eeuw. Er zijn kleine maar ook grote Nederlandse bedrijven actief, zoals Shell, Philips en Boskalis. Om veel geld gaat het niet: vorig jaar werd voor 1,3 miljard euro geëxporteerd. Wapens levert Nederland helemaal niet meer.
„Er is ook geen sprake van vriendschap tussen de beide koningshuizen”, zegt Aarts. „Het is allemaal een beetje plichtmatig. Bij de dood van de vorige koning in 2015 was er veel ophef over het bezoek van Willem-Alexander, maar ik denk niet dat er veel tranen werden gelaten in huize Oranje. De relatie is meer zakelijk dan warm.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2714646 ... en-terreur
"Okay, QFF-ers.... Transform and Roll Out!"