Dag van de Privacy

Hier tref je alle overige topics aan met betrekking tot nieuws en discussie over onderwerpen die niet thuis pasten in een van de andere sub-fora.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

wo 02 dec 2015, 19:07

Britse inlichtingendienst GCHQ bekent grootschalig hacken
02 december 2015 15:51
http://www.nu.nl/internet/4175844/brits ... acken.html


De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft voor het eerst officieel toegegeven op grote schaal computers, telefoons en netwerken te hacken.

Dat doet GCHQ in gerechtelijke stukken in een zaak die in 2014 werd aangespannen door Privacy International, zo meldt de mensenrechtenorganisatie.

Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden werden de grootschalige afluisterpraktijken van GCHQ in 2013 al bekend. Toch heeft de inlichtingendienst de hacks tot nu toe nooit officieel toegegeven.

Zonder bevelschrift
In de rechtbankstukken wordt het hacken omschreven als ‘computer network exploration’. GCHQ zegt dat die hack- en afluisterpraktijken ‘aanhoudend’ worden ondernomen, door speciale software op gerichte apparaten te installeren.

De inlichtingendienst heeft de bevoegdheid om zowel in binnen- als buitenland de hacken.

GCHQ geeft ook toe dat het voor dergelijke praktijken geen individuele bevelschriften nodig heeft. In plaats daarvan werkt de inlichtingendienst met ‘thematische’ bevelschriften.

Die slaan op een ‘gedefinieerde groep of netwerk’. Volgens de advocaat van Privacy International kan GCHQ onder die regeling bijvoorbeeld al het mobiele verkeer in een hele stad naar keuze afluisteren. Alleen in geval van ‘gevoelige zaken’ of ‘politiek risico’ kunnen de bevoegdheden worden teruggeschroefd.

Kwalijke gevolgen
Veiligheidsexperts wijzen op de gevolgen van de afluisterregeling naarmate meer apparaten ingebouwde computers krijgen, zoals medische apparatuur en auto’s.

“Het is een kwestie van tijd tot [de regeling] fatale ongelukken veroorzaakt”, zegt Ross Anderson, professor beveiligingstechniek van universiteit Cambridge.

GCHQ stelt dat zijn afluisterpraktijken niet tegen wet zijn, en dat dankzij verkregen informatie in 2015 al zes aanslagen zijn voorkomen.

Door de toename van versleuteling is grootschalig hacken volgens GCHQ soms “de enige manier om informatie over criminelen of terroristen in het buitenland te verkrijgen.”
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 31 mei 2016, 11:55

Je wordt verkocht waar je bij staat ;)
'Kamer niet op de hoogte van breder delen medische informatie'
31 mei 2016 09:57

Sinds januari wordt de medische informatie van Nederlanders gekoppeld en geanalyseerd door vijf organisaties. Daartoe heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid toestemming gegeven zonder de Tweede Kamer in te lichten over de afspraken.
Daarover schrijft de Volkskrant dinsdag. Een bezorgde arts heeft de krant op de hoogte gesteld van de gemaakte afspraken. De arts maakt zich onder meer zorgen over het gebruik van de informatie door commerciële partijen.

Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie voor Gezondsheidszorg en Zorginstituut Nederland mogen de informatie opvragen. Het delen van de data kan zorgen voor risicoprofilering. Experts die inzage hebben gekregen in de overeenkomst delen de kritiek en laten weten twijfels te hebben over de rechtmatigheid daarvan.

Verschillende data worden geanalyseerd. Het gaat om declaratiedata en uitgebreide zorg- en behandeldata over patiënten van ziekenhuis en geestelijke gezondheidsinstellingen mogen nu van de minister samengebracht worden. Zorgverzekeraars kunnen daardoor bij informatie die voorheen niet voor hen beschikbaar was en omgekeerd.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de gegevens "geheel geanonimiseerd en beveiligd" zijn, experts weerspreken dat echter. Ook heeft het ministerie een verklaring voor het feit dat de Kamer niet is ingelicht. Dat zou namelijk komen doordat de Kamer zelf had aangedrongen op een "betere organisatie van de informatieuitwisseling".

Opheldering
Pia Dijkstra (D66) laat aan NU.nl weten dat zij had aangedrongen op beter gebruik van open data, maar dat ontraceerbaarheid wel een voorwaarde was. "Dat lijkt nu niet voldoende geregeld", stelt ze. "Ik vind het niet zo verstandig dat ze dit niet eerst met de Kamer heeft gedeeld."

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten wil opheldering van Schippers. Zij heeft de kwestie aangemeld voor het mondelinge vragenuur dinsdag.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange begrijpt de ophef van zijn collega's niet. Volgens hem is het juist goed dat partijen samenwerken om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en fraude te bestrijden.

Volgens hem is hier in Kamerdebatten ook regelmatig over gesproken, hij herkent zich niet in het beeld dat de Kamer niet goed zou zijn geïnformeerd. Wel wil De Lange dat nog eens goed gekeken wordt of de privacy momenteel voldoende wordt geborgd.
'Schippers rooft zorgdata en licht Kamer niet in'
Van Rossem

31-05-16 10:10
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... drion.html


En weer toont de VVD zich een hondsonbetrouwbare bestuurspartij, die doet wat de lobby wil en middelvingers wappert naar burgers en hun privacy. Minister Schippers heeft een geheime overeenkomst gesloten met vijf partijen die het breder en uitgebreider delen van persoonsgevoelige patiëntendata mogelijk moet maken. De overeenkomst is sinds 1 januari stilletjes van kracht.

Schippers, wier banden met de zorgindustrie sowieso zorgelijk zijn (haar man Sander Spijker probeert zorgkosten te verhogen zodat er lekker geld rondgepompt kan worden binnen de zorgkartels) heeft daarbij verzuimd om de Kamer in te lichten over het plan. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, die toezicht op toepassing van de privacyregels moet houden, maakt geen onderdeel uit van de overeenkomst over de schimmige handel in zorgdata, die is afgesproken tussen Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, NZa, IGZ en Zorginstituut Nederland.

Dat het verhaal nu naar buiten komt, is te danken aan een bezorgde arts die naar De Volkskrant is gestapt met het verhaal. De VVD is de privacy van zorgpatiënten dus illegaal (want in het geheim en zonder kennis van de Kamer) aan het verhandelen omdat Big Pharma & het Rouvoetkartel & andere zorglobbybelanghebbers daarvan kunnen profiteren, ook al gaat het ten koste van de vertrouwelijkheid & het vertrouwen van de burger. Schippers is de privacy weer eens anaal aan het verkrachten. Met een scalpel. Desondanks is onze sombere diagnose van deze situatie dat de Haagse politieke patiënt toch al overleden is. Dus de SP zal een beetje stampij maken. De PVV misschien ook. Maar de rest laat mejuffrouw Schippers gewoon wegkomen met haar misdaad tegen de burgerrechten. Want zo opereren ze in Den Haag.

Update: Het is GroenLinks die de handschoen oppakt. Vragen aangemeld - nu nog afwachten of de voorzitter ze toelaat (want de Kamervoorzitter kan lastige vragen ook gewoon weigeren).

Ik heb vragen aangemeld voor het vragenuur https://t.co/ZyV2a5wPGq
— Linda Voortman (@lindavoortman) May 31, 2016
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

zo 04 sep 2016, 10:20

Kamervragen over scannen kindervingers door orthodontisten
03 september 2016.
https://privacynieuws.nl/nieuwsoverzich ... isten.html


De PvdA heeft Kamervragen aan minister Van der Steur gesteld over orthodontisten die zonder toestemming van ouders de vingerafdrukken van kinderen scannen. Orthodontisten doen dit omdat het eenvoudiger is, aangezien kinderen bij een afspraak hun naam niet meer hoeven te zeggen.

Kamerlid Oosenbrug wil nu weten wat de minister van Veiligheid en Justitie vindt van het opslaan van vingerafdrukken door orthodontisten en wat de risico's hiervan voor de persoonlijke levenssfeer kunnen zijn en of orthodontisten vingerafdrukken van patiënten wel mogen afnemen en opslaan. Verder moet Van der Steur uitleggen of het gebruikte systeem voor de registratie en opslag van vingerafdrukken voldoet aan de wettelijke vereisten ten aanzien van het verzamelen en beschermen van persoonsgegevens. Tenslotte zal de minister moeten vertellen hoeveel orthodontisten vingerafdrukken afnemen en of er meer beroepsgroepen zijn die dit bij hun klanten doen. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden.

Alles bij de bron; Security
https://www.security.nl/posting/483884/ ... odontisten
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

wo 14 sep 2016, 11:46

Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers
13 september 2016
https://www.privacybarometer.nl/maatreg ... e_dossiers

Vandaag is in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Schippers (VVD) aangenomen waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen. Zie voor de stemming van de partijen de figuur hiernaast. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden voor zorgverzekeraars om declaraties te controleren. Als laatste stap kunnen zorgverzekeraars hiervoor zonder toestemming de medische dossiers van patiënten inzien. Het wetsvoorstel is op twee punten door de Kamer gewijzigd. Zo worden zorgverzekeraars wel verplicht om patiënten binnen drie maanden na inzage in te lichten dat dit is gebeurd. Daarnaast krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid de specifieke voorwaarden voor het inzien van medische dossiers aan te passen.

knip

De VVD, PvdA, CDA en PVV zijn voorstander.

bron en meer: https://www.privacybarometer.nl/maatreg ... e_dossiers
Na je dood ben je van Pia Dijkstra, voor je dood van minister Schippers.
"Een overheid die naast belastingheffing en wetshandhaving ook meent actief aanspraak te mogen maken op de inhoud van een menselijk lichaam ‘voor het grotere goed’, is een autoritaire macht waarvan de geschiedenis ons leert dat die met grote vrezen gevreesd moet worden",
bron en meer: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... ers66.html
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 25 nov 2016, 12:43

In Engeland wordt openbaar welke websites een burger heeft bezocht
Door Gerard Driehuis

http://www.welingelichtekringen.nl/same ... zocht.html


Kom je wel eens op een website waarvoor je je schaamt? Niet per se porno, maar misschien wel het profiel van die collega waarop je een oogje hebt, of een site over de aanpak van aambeien.

In Engeland moet iedereen er voortaan van uitgaan dat dat uitlekt. Deze week wordt de Investigatory Powers Bill aangenomen. Op basis van die wet moeten internetproviders jouw geschiedenis een jaar bewaren en desgevraagd beschikbaar stellen aan tientallen overheidsinstanties, als die er om vragen. Dat daar de politie bij zit is nog te begrijpen, maar dat de Welsh Ambulance Services en de Office of Communications is al minder vanzelfsprekend. Het gaat om tientallen instanties die toegang krijgen. Zoveel dat het bijna onvermijdelijk is dat alles wat sappig is zal uitlekken.

Dankzij IS heeft BIG Brother in Engeland al bijna gewonnen.
Gebruikersavatar
Permuter 0.
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1780
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 09:30

vr 25 nov 2016, 13:42

Privacy, het speeltje van de paranoia brigade....

Denk hier maar eens over na, heel diep;

DE NATUUR ERKENT GEEN PRIVACY !


Privacy is een waanidee van de paranoia brigade.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, #F#
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 02 dec 2016, 13:31

Maar goed dat 'de natuur' geen bankrekeningen kent ;)
Wil je dat vreemden in jouw bankafschriften kunnen neuzen? Dat gaat wèl gebeuren
Door Gerard Driehuis

2 december, 2016 // 9:14
http://www.welingelichtekringen.nl/econ ... euren.html


De hoogte van je loon, je hypotheek, een aankoop bij Christine le Duc of een bezoek aan de psycholoog: vanaf januari 2018 kunnen derden meekijken naar deze privébankgegevens. Tenzij de rekeninghouder duidelijk nee zegt tegen de bank die jouw gegevens straks op verzoek van andere bedrijven door kan verkopen.

Als je je bank niet verbiedt aan de gang te gaan met jouw gegevens mag de bank jouw aankopen doorgeven aan bedrijven die jou vervolgens gaan benaderen met aanbiedingen.

Onder nieuwe Europese regelgeving( PSD2) zijn banken straks verplicht betaalgegevens van hun klanten te verkopen aan derden als die daarom vragen, schrijft Trouw.

De wetgeving is nog in ontwikkeling, maar van deze regeling gaan we nog veel horen en veel spijt krijgen
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 24 mar 2017, 13:23

Niet teveel 'foute' dingen meer kijken voordat je ineens 'foute' aanbiedingen op je deurmat krijgt. Alsof alles al niet van je verkocht word ;)
Amerikaanse Senaat stemt in met verkoop browsegeschiedenis door providers
24 maart 2017 08:27
http://www.nu.nl/internet/4565319/ameri ... iders.html


De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met nieuwe privacyregels die internetproviders de mogelijkheid geven de internetgeschiedenis van gebruikers te delen met derden, zonder expliciete toestemming.

Dat schrijft Reuters. De regels moeten nog langs het Huis van Afgevaardigden. Daar wordt er opnieuw gestemd over de nieuwe privacyregels. Als er ook daar met de nieuwe regels wordt ingestemd, dan kunnen internetproviders de data van hun gebruikers verkopen aan adverteerders.

“Dit is een directe aanval op de rechten van de consument, hun privacy en de regels die staan voor basale veiligheid op het internet”, zegt senator Richard Blumenthal volgens The Verge.
http://www.theverge.com/2017/3/23/15026 ... t-fcc-vote

Mocht het voorstel worden aangenomen, dan mag de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC in de toekomst niet meer zulke regels invoeren. De FCC wordt dus in feite buitenspel gezet, ook wanneer de mening verandert van het Amerikaans Congres.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 01 mei 2017, 11:58

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie
Gepubliceerd: 30 april 2017
https://www.privacybarometer.nl/nieuws/ ... r_justitie


Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in de zorg beschikbaar komen voor politie en justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd. De minister heeft hiervoor een wetsvoorstel ter consultatie gepubliceerd. De volledige reactie van Privacy Barometer op dit voorstel kunt u hier lezen.

Vrijwel iedereen heeft lichaamsmateriaal afgestaan in de zorg. Een bloedtest, hielprik, uitstrijkje, urine-onderzoek of misschien is er bij een operatie weefsel weggehaald. Dit materiaal wordt niet altijd weggegooid als het voor de directe zorg niet meer nodig is. Het kan worden bewaard voor wetenschappelijk onderzoek of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Vaak gebeurt dat in zogeheten biobanken. Uit een onderzoek van het Rathenau instituut uit 2009 blijkt dat de Nederlandse biobanken vijftig miljoen stukjes lichaamsmateriaal beheren afkomstig van veertien miljoen personen.

Zorg wordt verlengstuk politie
Demissionair minister Schippers wil deze gegevens beschikbaar maken voor politie en justitie om verdachten van misdrijven te identificeren. Deze wens had de minister al langer, maar een wetsvoorstel uit 2011 haalde ze indertijd snel weer van tafel, naar eigen zeggen omdat ze als demissionair minister geen wetsvoorstel met grote gevolgen voor de grondrechten van de burgers kon doorvoeren. Op dit moment start dezelfde minister met dezelfde demissionaire status de internetconsultatie voor dit wetsvoorstel. Het nieuwe voorstel is enigszins aangepast, maar de concrete bevoegdheden voor politie en justitie blijven voor een groot deel gelijk aan het wetsvoorstel van 2011 (pdf).

Medici fel tegen
De biobanken en medische wetenschappers zien in het voorstel grote risico's voor het wetenschappelijk onderzoek en zijn fel tegen. Meer mensen zullen hun toestemming weigeren of intrekken om lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek te laten gebruiken. De sector rapporteerde (archiefpagina) in 2012 dat er na een eerdere aankondiging van deze bevoegdheid al mensen waren die hun deelname wilden heroverwegen. Biobank Lifelines stelt "dat dit zou leiden tot het onmogelijk maken van medisch wetenschappelijk onderzoek" (archiefpagina). Biobanken Nederland schrijft: "Het gemeenschappelijke standpunt van alle UMC’s, de Nederlandse biobanken en de KNMG is dat justitie geen toegang heeft tot weefsel opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek of zorg, nu niet en in de toekomst niet".

Onrechtmatig
De bevoegdheid die Schippers in het leven wil roepen schaadt de persoonlijke levenssfeer van mensen. Dat mag alleen als er onder andere een aantoonbare noodzaak is, maar de minister geeft geen enkele noodzaak, laat staan dat ze die onderbouwt. Daarmee is invoeren van deze bevoegdheid onrechtmatig.

Al het lichaamsmateriaal dat nu al bij biobanken wordt bewaard, zou beschikbaar komen voor politie en justitie. Maar dit is nooit afgegeven in de wetenschap dat politie en justitie er op een toekomstig moment gebruik van mogen maken voor opsporingsdoeleinden. Dat is voor mensen ook niet te voorzien geweest, wat een vereiste is volgens artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens bij het verwerken van persoonsgegevens. Daarom is toegang tot de bestaande databanken en de bestaande persoonsgegevens onrechtmatig.

De bevoegdheid is in strijd met het medisch beroepsgeheim dat alleen in zeer uitzonderlijke gevallen doorbroken mag worden. De artsenfederatie KNMG schrijft hierover (pdf): "Tot nu toe zijn in de rechtspraak ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’ vooral aangenomen in zaken waarin de hulpverlener zelf verdachte was."

Glijdende schaal naar nationale DNA-databank
Vrijwel elke bevoegdheid die de politie krijgt wordt binnen enkele jaren uitgebreid. Als de principiële horde is genomen, is ruimer gebruik van bevoegdheden niet meer zo'n discussie in de politiek. Dat is gebeurd bij de bestaande DNA-databank voor politie en justitie, maar ook de bevoegdheden voor bijvoorbeeld preventief fouilleren, cameratoezicht en het gebruik van kentekenscanners voor de opsporing zijn onlangs verruimd. Het ligt voor de hand dat als deze nieuwe bevoegdheid wordt toegestaan, de regering binnen afzienbare tijd met een voorstel zal komen om deze uit te breiden. Toenmalig Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) noemde dit wetsvoorstel op radio 1 "een achterdeurtje om de DNA-databank groter te maken" (vanaf 6 minuut 50). Ook artsenfederatie KNMG ziet in het introduceren van deze bevoegdheid "een poging om een landelijke DNA-databank te creëren" (archiefpagina).

Lees onze volledige reactie op het conceptvoorstel Wet zeggenschap lichaamsmateriaal https://www.privacybarometer.nl/brieven ... smateriaal (Wzl).
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 29 sep 2017, 12:08

Amerikaanse multinational neemt Twents IT-bedrijf over
29 september 2017 11:48
https://www.nu.nl/ondernemen/4942958/am ... drijf.html


De Amerikaanse multinational Insight neemt de Nederlandse cloudserviceprovider Caase.com over. Caase.com is met vijftig medewerkers gespecialiseerd op het gebied van onder andere Microsoft Office 365 en Azure.

Insight is een beursgenoteerd concern met wereldwijd zo’n 5.700 werknemers en behaalde in 2016 een omzet van omgerekend 4,6 miljard euro.

"De visie en cultuur van Insight, alsmede de mogelijkheid om onze cloudoplossingen op grote schaal te verkopen via de positie van Insight op de Nederlandse markt en uiteindelijk ook in Europa, is een geweldige kans voor Caase.com, onze medewerkers en onze klanten", zegt Victor-Jan Leurs, oprichter en directeur van Caase.com.

Caase.com zal een divisie van Insight worden. Insight EMEA is al via twaalf dochterondernemingen actief in Europa, waaronder Insight Nederland.
;)
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Facebook gevraagd om de privé-informatie van duizenden mensen die anti-Trump-pagina's hebben geliket.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten http://edition.cnn.com/2017/09/28/polit ... index.html die CNN in handen heeft. Met drie verschillende zoekbevelen richt het ministerie zich opnieuw op aanhangers van de site Disruptj20.org, die protesten tijdens de inauguratie van president Donald Trump organiseerde.

bron en meer: https://www.nu.nl/internet/4942772/mini ... gaven.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23675
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 23 aug 2018, 13:28

Orde van Advocaten is tegen verplichte DNA-afname

Afbeelding

Gepubliceerd: 23 augustus 2018 13:11

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) staat afwijzend tegenover de suggestie van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om DNA-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen.
Grapperhaus zei dat woensdag in een reactie op de bekendmaking van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, die zich steeds aan DNA-afname heeft onttrokken.

Volgens de NOvA bestaan er al verplichtingen tot afgifte van DNA voor veroordeelden en verdachten van een ernstig strafbaar feit. ''Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplichten hun DNA af te staan.''

De orde ziet ook een praktisch probleem. ''Ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan.''

Afbeelding

DNA-onderzoek kwam verdachte moord Nicky Verstappen op spoor
Aan het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen hebben circa zeventienduizend mannen meegedaan.

De verdachte, de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld, is ook verschillende keren gevraagd om DNA af te staan, maar hij gaf aan die oproep geen gehoor. Zijn DNA is uiteindelijk gevonden op achtergelaten spullen nadat hij als vermist was opgegeven, en via twee verre verwanten in het DNA-onderzoek.
Bron: ->> https://www.nu.nl/binnenland/5427491/or ... fname.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Toxopeus, ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23675
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 22 sep 2018, 22:31

Dit zieke stukje kwam ik vandaag tegen in DVHN Premium:
Reportage: Politiespeurwerk op het web, maar geen Big Brother

8 uur geleden Bart Olmer Groningen

Twee dames in Groningen krijgen politiebezoek na een oproep op hun Facebookpagina om te protesteren tegen de gaswinning. Het leidt tot woedende reacties: werkt de politie als Big Brother, die online burgers permanent monitort? Nee, absoluut niet, zegt Mariëlle Verberk, hoofd van de afdeling Regionale Informatie bij de politie Noord Nederland: ,,Wij mogen én willen niet grenzeloos grasduinen.’’

9 januari 2018, Groningen. Agnes Voorintholt schrikt als ’s avonds geüniformeerde agenten aan de deur staan. Die willen van de vrijwilligster van het Groninger Gasberaad weten wat de acties ‘Vertel ’t Wiebes zelf!’ en ‘Bier gooien naar de NAM’ inhouden. Die acties stonden aangekondigd op háár pagina, ze had ze ‘geliked’, toch?

Een storm steekt op: wat is dit voor ‘intimiderend’ bezoek, ontzegt de politie burgers de mogelijkheid om te demonstreren? Worden actiekringen permanent online in de gaten gehouden? Wat de politiewoordvoerders ook twitteren om de gemoederen te bedaren, de storm gaat pas na een paar dagen liggen.

Maar de vragen bijven: hoe monitort de politie de onlinewereld? Hoe ver gaat dat? Heeft de politie speciale software? Dagblad van het Noorden stelt ze aan Mariëlle Verberk, hoofd van de afdeling Regionale Informatie bij de politie Noord Nederland: ,,We zijn transparant, hebben niks te verbergen’’, zegt ze in het politiebureau in Drachten.

Naast haar zit Jan Douwe Grevink, ‘Operationeel Specialist A, coördinator Open Source Intelligence’.

De enige geüniformeerde aanwezige is Aschwin Kat,verantwoordelijk voor het Real Time Intelligence Centre: de afdeling die alle noodmeldingen voorziet van informatie die online snel valt op te zoeken. Wel zo handig als collega’s met loeiende sirenes naar een incident rijden.

Verberks afdeling telt 75 collega’s. De afdeling maakt deel uit van de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO), die bestaat uit zo’n 250 collega’s. Alle elf politie-eenheden in het land hebben zo’n club. Haar medewerkers zitten door de hele eenheid verspreid, van analisten tot medewerkers op de meldkamer. Ze doen niet aan ‘online spionage’, maar zorgen dat alle beschikbare informatie wordt gebruikt voor het dagelijkse politiewerk. Van het opstellen van risico-analyses rondom evenementen, het beantwoorden van informatieverzoeken, tot de monitoring bij grote incidenten, zoals een storm of explosie. „Naast informatie uit de politiesystemen, wordt informatie uit open bronnen voor alle soorten werkzaamheden steeds belangrijker.”

Dreigingsmanagement
Eén van de taken van de politie is het verzamelen van informatie rondom evenementen, zoals de TT in Assen, de intocht van Sinterklaas, en grote protestacties, zoals gasprotest Code Rood, of bijvoorbeeld Koningsdag. Volgens goed ingevoerde bronnen hanteert de politie bij elke Koningsdag een lijst met zo’n vijftien namen van mensen die rondom de feestelijkheden goed in de gaten moeten worden gehouden, liefst geweerd.

Verberk: „Ik heb veel moeite met de term ‘lijstje’, al helemaal in relatie tot monitoring op sociale media. Maar natuurlijk kijken wij om risico’s in te kunnen schatten in de voorbereiding van evenementen, naar personen van wie dreiging uit zou kunnen gaan. Dat mogen burgers van ons verwachten. We doen dat in landelijke samenwerking, zo is er bij de landelijke eenheid een Team Dreigingsmanagement dat over expertise beschikt.”

,,Maar je komt niet zomaar bij ons in beeld. We moeten goed kunnen onderbouwen waarom we denken dat het voor de openbare orde en veiligheid van belang is dat we een persoon extra in de gaten houden. Er zijn criteria voor, die continu worden doorontwikkeld. Ook voor deze personen geldt dat we hen niet zomaar stelselmatig kunnen volgen – offline en online – dat moeten we goed onderbouwen, het OM toetst dit.’’

Vier categorieën
Ruwweg valt het ‘online monitoren’ uiteen in vier categorieën: permanente zoekslagen op steekwoorden, het zoeken van informatie over incidenten, het signaleren en monitoren van nieuwe trends (zoals horrorclowns, gevaarlijke kinderspelletjes als het inslikken van wastabletten), het signaleren van ophef op social media over bijvoorbeeld gaswinning of het windmolendebat en als laatste: het voorbereiden en monitoren van grote evenementen, zoals Koningsdag of protestacties als Code Rood.

Verberk: ,,Denk nou niet dat de politie online alles ziet. Dat is een illusie. Dat is op straat ook niet zo. Dus, áls je online iets tegenkomt dat mogelijk interessant is voor ons, meld het dan. Bovendien zijn we gebonden aan strenge wetten en regels, we mogen online niet zomaar alles doen.’’

Door de privacyregels en -discussie kan de politie online steeds minder effectief zoeken. Waar tot voor kort bijvoorbeeld alle Facebookaccounts wagenwijd openstonden, staan ze inmiddels meest op privé. ,,Dan kunnen wij ook niets zien.’’ Dicht is dicht, óók voor de politie.

Door permanent het web af te tasten met steekwoorden zoals ‘storm’, ‘ongeval’ of ‘paniek’ houdt het team de thermometer in de Noordelijke samenleving. Het team gebruikt daarvoor zelf geschreven én commercieel vrij verkrijgbare zoektools en apps, die breed worden gebruikt om te zoeken in open bronnen.

Verwacht geen ‘spionage-achtige activiteiten’, benadrukt Verberk. Haar team doet niks meer dan slim zoeken om informatie die online beschikbaar is te gebruiken voor het politiewerk. Open bronnen, dus, in combinatie met gegevens uit gesloten politiesystemen, dat dan weer wel.

Ingeperkt door wetgeving
Online handig zijn, dat mag ook worden verwacht van de politie, zegt Verberk, maar dat zijn beslist geen Big Brother-achtige toestanden: ,,Wij kunnen én willen niet grenzeloos grasduinen in open bronnen. Wij worden ingeperkt door wetgeving. Bovendien nemen de marktpartijen in toenemende mate hun verantwoordelijkheid als het gaat over privacybescherming van hun gebruikers. Dat beperkt onze mogelijkheden om privacygevoelige informatie te kunnen zien. Burgers zelf zijn steeds meer veiligheidsbewust online en schermen hun gegevens beter af. Dan is er ook nog onze eigen professionaliteit: we zijn ons bewust van onze rol in de maatschappij en willen de privacy van burgers niet schenden als daar geen of onvoldoende aanleiding toe is. We gaan daar niet lichtvaardig mee om.’’

Maar de regels over wat de politie online mag doen zijn nog lang niet uitgekristalliseerd. Verberk illustreert dat met een politiehandboek voor de opsporingspraktijk, uit 2013, daarin staat nog slechts één pagina in over het online zoeken. ,,Zo jong is dit gebied.’’

De grens is ruwweg aangegeven, zegt Jan Douwe Grevink: ,,Je moet een verdenking hebben om iemand online na te trekken. Als het stelselmatig wordt, heb je toestemming nodig van de officier van justitie.’’

En dus overlegt Grevink geregeld met de verantwoordelijke officier of het proportioneel is om iets online te doen. ,,Een ‘like’ is geen aanleiding om iemands doopceel te lichten. Al snel is toestemming nodig van een officier. Om iemand te gaan ‘monitoren’ zijn echt zware redenen nodig, en overleg met het Openbaar Ministerie. Net zoals het bij het aftappen van een telefoon, zijn er strenge voorwaarden voordat je online vergaande bevoegdheden in kan zetten.’’

Grevink geeft een praktijkvoorbeeld. ,,Er komt een bericht online voorbij, waarin iemand zegt dat hij een conflict gaat oplossen, ‘maar niet zonder pistool’. Als je dat leest, moet je er iets mee, net zoals je zou optreden als je zoiets op straat hoort. Als we op Facebook een filmpje zien hoe iemand een pistool doorlaadt, dan geeft de officier van justitie akkoord om uit te zoeken wie dat is.’’ De politie viel om deze reden zaterdagnacht 13 januari van dit jaar binnen bij een woning in Heiligerlee.

,,Het is slim zoeken, geen trucjes, geen speciale bevoegdheden. Het draait vooral om nieuw vakmanschap: weten wat er kan, slim en doeltreffend kunnen zoeken. We proberen continue te zoeken naar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe apps die voor ons doel te benutten zijn: het waarborgen van veiligheid. Joh, dat is toch van deze tijd? Je hoort regelmatig dat jongeren zelf hun gestolen gsm localiseren, zelfs een mogelijke dader vinden. Je mag toch van de politie verwachten dat wij daar ook bedreven in zijn’’, zegt Verberk.

Extra krachtig wordt dat ‘vakmanschap’ in combinatie met niet-openbare politiesystemen, zoals het BVH-politieregistratiesysteem, de databases van de RDW, de gemeentelijke basisadministratie voor persoonsgegevens (GBA), kentekenregister, foto’s van verdachten, antecedenten en bijvoorbeeld de registratie van ‘verlofhouders’; iedereen in Nederland die een vuurwapen thuis mag hebben. ,,Ook wel handig om te weten voordat je ergens aanbelt.’’

De praktijk
De praktijk wordt in de meldkamer getoond door een politieman, die niet met zijn naam wil worden genoemd. Naast al die gesloten politiesystemen – waarbij de actuele meldingen over zijn scherm lopen als een soort teletekst – heeft hij een indrukwekkende waaier aan tabbladen met online zoektools. Hij zou een prima carrière kunnen hebben als onderzoeksjournalist. Elke actuele melding probeert hij aan te vullen met openbare informatie die hij online kan vinden. Iedereen die een beetje handig is online kan dit, maar hij is er wel uitzonderlijk goed én snel in.

,,Als je reageert op een inbraakalarm, dan maakt het verschil of er op dat adres een groothandel in weggeefartikelen is gevestigd, of een edelsmid. Via social media weten wij soms sneller wat er aan de hand is dan via onze eigen systemen. Als er een melding is van een aanrijding op de Afsluitdijk, en we zien online via Twitter dat er zeker tien auto’s betrokken zijn, schalen we op. Een foto van een gasexplosie, zoals in Veendam, zegt ons meer dan duizend woorden. Ik kan voor collega’s snel de online risicokaart raadplegen, zodat zij weten of in de buurt bijvoorbeeld scholen zitten of kinderopvang. En ik geef de windrichting aan, zodat ze buiten de rook en het gevaar kunnen parkeren.’’

Zijn informatie bleek doorslaggevend bij de zoektocht naar een voortvluchtige man, met suïcidale neigingen, die een meisje levensgevaarlijk gewond had achtergelaten. ,,Op basis van zijn Facebookpagina kon ik de collega’s op straat vertellen wie van zijn vrienden waarschijnlijk wist waar hij uithing. Bij het eerste adres was het prijs: die bewoner had hem net een half uurtje geleden aan de telefoon gehad en wees waar de man waarschijnlijk rondliep. Kippenvel stond op de armen bij de meldkamermedewerker, die online de zoekslag razendsnel had gemaakt en meeluisterde bij de aanhouding. Dat was zijn verdienste.

Maar het wordt steeds lastiger: een vriendenlijst op Facebook uitpluizen mag alleen met toestemming van de officier van justitie, omdat dit inbreuk maakt op iemands privacy. ,,Als iemand een afgesloten account heeft, komen wij er ook niet in. Als iemand een vooraankondiging doet voor zelfmoord, zien alleen zijn onlinevrienden dat, wij niet, wij zijn in dat geval afhankelijk van melding.’’

Actief deelnemen aan Facebook – door bijvoorbeeld te proberen lid te worden van afgesloten groepen – is niet toegestaan. Alles wat deze politieman online doet, wordt bijgehouden in een logboek en kán een rol spelen in een rechtszaak. Jongeren gebruiken Facebook bovendien nauwelijks, die zitten in afgesloten Whatsappgroepen.

Verberk komt nog even terug op dat incident met die Groningse actievoerders, die bezoek thuis kregen. „Dat heeft veel discussie opgeleverd, ook intern. Ik kan me goed vinden in de reactie die de burgemeester gaf: het is goed dat de politie informatie verzamelt over de demonstratie, maar over de manier zei hij: ‘Ze hadden even kunnen bellen’.”

Bart Olmer
Bart Olmer, onderzoeksverslaggever Dagblad van het Noorden I Houdt van dossiers en straatwerk I Tips? Mail me: bart.olmer@ndcmediagroep.nl
Bron: ->> https://www.dvhn.nl/groningen/Reportage ... 65091.html

Screen Capture: ->>

Afbeelding

Maar ja Faceberg euhh Smoelenboek (lees:(R)overheid)
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: NoMore
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23675
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 14 okt 2018, 00:49

Groningse telecomprovider weigert klantenbestand preventief aan politie te geven

Afbeelding

Telecomproviders zijn verplicht om preventief de persoonlijke gegevens van alle klanten te overhandigen aan de politie, maar het Groningse Voys weigert dat.

Dat vertelt directeur Mark Vletter. Hij is er niet van overtuigd dat er altijd zorgvuldig wordt omgegaan met die zogeheten NAW-gegevens, wat staat voor naam, adres en woonplaats.

Klantenbestand
Elke dag kopiëren bijna alle Nederlandse telecom- en internetproviders verplicht hun voltallige klantenbestand naar het ministerie van Justitie en Veiligheid, zodat politie en justitie er bij kunnen.

Vervolgens zoeken de opsporingsdiensten daar per jaar gegevens over zo'n twee miljoen ip-adressen en telefoonnummers in op: vorig jaar gebeurde dat ruim 2,2 miljoen keer.

Onzorgvuldigheid
Vrijdag bracht de NOS naar buiten dat het zogeheten Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) niet altijd zorgvuldig omgaat met deze gegevens.

Zo is er 'onduidelijkheid' over sommige regels die moeten worden gevolgd, wordt informatie waarschijnlijk te lang bewaard en er is te weinig controle op wie er toegang toe heeft.

Verouderd systeem
Dat is waarom Vletter niet preventief alle data overhandigt. 'Wij willen de privacy van onze klanten waarborgen. Maar zolang het CIOT ons geen veiligheidsgarantie geeft, doen wij dat niet.'

Hij wijst erop dat de politie een verouderd systeem gebruikt. 'Ze kunnen niet achterhalen wie, wanneer en waar er gegevens worden geraadpleegd. Als wij, dat wetende, dan gegevens overhandigen, overtreden wij de wet.'

Rechtszaak
Volgens het CIOT is Voys de enige die weigert om gegevens preventief te verstrekken. Die weigering duurt inmiddels zes jaar, maar een rechtszaak blijft vooralsnog uit.

Vletter: 'Als de overheid die zaak zou verliezen, dan zouden ook andere providers geen gegevens meer hoeven te overhandigen.'

Het is volgens hem niet zo dat Voys helemaal geen gegevens overhandigt. 'Dat doen wij wel bij een concreet verzoek van de politie om een bepaald telefoonnummer of ip-adres. Dat gebeurde dit jaar tot dusver 27 keer.'

Gemiddeld gebeurt dat volgens Vletter zo'n 30 à 40 keer per jaar.

Te rade gaan
De andere providers, zoals KPN, Ziggo en T-Mobile, mogen volgens Vletter weleens bij zichzelf te rade gaan. 'Zij verstrekken al jarenlang privacygevoelige informatie, terwijl ze weten dat er geen garantie is dat die gegevens zorgvuldig worden behandeld.'
via: ->> https://www.rtvnoord.nl/nieuws/200037/G ... e-te-geven
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: NoMore
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 19 dec 2019, 14:56

Als ze de AVG boete maar betalen mag alles ;D
19 december 2019 13:01
Facebook is niet per se in overtreding door persoonlijke data van inwoners van Europa naar de Verenigde Staten te sturen, zegt advocaat-generaal Henrik Øe in een advies aan het Europees Hof van Justitie. Een Europees besluit uit 2010 maakt het in beginsel namelijk mogelijk dat deze gegevens naar de VS verstuurd mogen worden.

bron en meer: https://www.nu.nl/tech/6019032/adviseur ... egaal.html
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Overig Nieuws”