Gekkie doet inval tijdens NOS Journaal

Hier tref je topics aan over religieuse terroristen, extremistische haatbaarden en andere vormen van georganiseerde terreur.
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:23

Tja, de grote PaNiQue is inmiddels alweer verdwenen, maar het was me wat vanavond zeg! OPeens was daar de 19-jarige Tarik Zahzah uit Pijnacker die met een nep pistool de studio van het acht uur journaal binnen wist te stormen zo om en nabij de klok van acht uur gisteravond (donderdag 29 januari 2015).

Image

Image

En zo verliep de ietwat merkwaardige "gijzeling"...Tja... Facepalm! Dit lijkt godverdomme oprecht wel een slecht stukje acteerwerk!

Maar even serieus. Tarik zou studeren aan de TU te Delft, vorig jaar zijn geslaagd voor zijn VWO examen en hij zou erg handig en goed met computers zijn. Waarom liep hij met een nep wapen bij de studio's van de NOS naar binnen?

Nou, Tarik had een briefje met wat nadere informatie... Leest U even mee...?

Image

Image

Wat er precies staat...? Euhh nou, ongeveer dit onderstaande...
Wanneer U Dit Leest, Raak Niet In Paniek. Ga Niet Schreeuwen En Waarschuw Uw Collega's Ook Niet. Doe Alsof Er Niets Aan De Hand Is. Ik Ben Zwaar Bewapend. Als Je Gewoon Netjes Meewerkt, Dan Zal U Niets Overkomen. Besef Dat Ik Niet In Mijn Eentje Ben. Er Zijn Nog 5 Plus 98 Hackers Die Klaar Staan Voor Een Cyberaanval. Bovendien Zijn Er In Dit Land 8 Zware Explosieven Geplaatst Die Radioactief Materiaal Bevatten. Als U Mij Niet Naar Studio 8 Brengt Om Een Uitzending Over Te Nemen, Dan Zijn Wij Genoodzaakt Tot Actie Over Te Gaan. Dat Wilt U Niet Op Uw Geweten Hebben, Toch? Dus Begeleid Mij Nu Naar Studio8, De Nos Studio.


Wij Zijn Gegijzeld Door Zwaar Bewapende Mannen In Studio 8 Mediapark Hilversum. Er Zijn Er Nog Meer Van Hen In De Rest Van Het Land En Ze Hebben 98 Hackers Klaar Staan Voor Een Cyberaanval. Ook Zijn Er 8 Zware Explosieven In Het Land Geplaatst, Die Radioactief Materiaal Bevatten. Ze Willen Een Live Uitzending Doen Om Een Verhaal Te Kunnen Houden. Als Die Live Uitzending Op Enige Manier Verstoord Wordt, Zullen Zij Tot Actie Overgaan. Van Buitenaf Wordt In De Gaten Gehouden Of De Live Uitzending In Heel Nederland Bekeken Kan Worden.Hun Voorwaarden Zijn Daarom Onder Andere 1)Dit Gebouw Wordt Niet Bestormd. 2) De Lieve Uitzending Wordt Niet Vertraagd, Geen Seconde Onderbroken En Niet Bewerkt. 3) Voor De Duidelijk Wordt Er Dus Geen Informatiebalk En Ook Geen Ondertiteling Aan De Live Uitzending Toegevoegd.Als Aan De Voorwaarden Wordt Voldaan, Zullen Wij Vrij Worden Gelaten. Ik Zal Het Nog Een Keer Herhalen. [Herhalen]
Tot nu toe allemaal een wat vreemd en vaag verhaal...

Maar het gerucht gaat dat Tarik zijn beide ouders verloor bij de ramp van vlucht MH17... En dat zou een doorgedraaide jongen die tijdens het acht uur journaal probeert zendtijd te kapen wellicht wat verklaarbaarder maken...

Anyways, genoeg voer en stof voor discussie en het aanleggen van een nieuwe vergaarbak met informatie op QFF... Bij deze dus... Hier onder gaat het wat mij betreft verder...
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:32

GEEN NOS JOURNAAL WEGENS 'OMSTANDIGHEDEN'

Image

Blinde paniek bij de collegaatjes van de NOS. Het Journaal doet het niet. Online ook niet. Sabotage. Verkeerde stekker. Terreur. Boze hoofddoekjes. We weten het niet. Later meer.
UPDATE PAND NOS IN HILVERSUM ONTRUIMD, MAN MET PISTOOL ZOU ZENDTIJD EISEN (BRON: NOS). Verder wat Twitter zegt. Hebben ze een keer echt nieuws, zenden ze het niet uit.
UPDATE: RTL Nieuws (lol) meldt dat de gewapende man is opgepakt.DUIDELIJKE FOTO VAN INDRINGER NOS.
Update: Radio1 is overgegaan naar LIVE RAMPENZENDER.
Update 20:30 uur Twitterverbod voor NOS-medewerkers. Journalisten van de NOS mogen niet twitteren en geen informatie naar buiten brengen. Dat blijkt uit een interne mail aan collega's, in het bezit van RTL Nieuws.Dreigbrief die gunman aan NOS personeel gaf. Ontcijferen maarrr. Iets betere blow-up van dreigbrief HIERRR en daarrr.NOS personeel twittert er toch op los. Dit zou de gunman zijn.

Pritt Stift | 29-01-15 | 20:05
via:-> http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... omsta.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:33

VIDEO. GEWAPENDE INDRINGER NOS JOURNAALJasje, dasje, brilletje. Keurige jongeman met hele grote gun in het decor van NOS Journaal. Wilde zendtijd. En dat mag zomaar niet. Daar hebben we de Mediawet voor. Alvast mirror van NOS-beelden wegens ontbreken balkjes verdachte. Man zei namens "hackerscollectief" te opereren. Kortom; dit gaat weer heel slecht afstralen op de gewone hacker.

Image

De Stijlloze MoedervlekTest™ bewijst gelijk sociaalmedia. Tarik Zahzah (19) uit Pijnacker is de sjaak (FaceBook Mirror).
Update: Mensen boos op voorpagina Telegraaf van morgen.
PLIESIE UPDATE: Tarik niet bekend uit kaartenbak en gun + dempert was hartstikke nep. Lees verder

Pritt Stift | 29-01-15 | 21:12
via:-> http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... r_nos.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:35

Gewapende man die zendtijd eist opgepakt in NOS-pand

Een man met pistool, dat later een nepwapen bleek te zijn, is donderdagavond iets voor 20.00 uur het gebouw van de NOS binnengedrongen om zendtijd te eisen. Hij kon overmeesterd worden door de politie en is aangehouden.
Het gaat om een 19-jarige inwoner uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer.

De man kwam kort voor de uitzending van het Achtuurjournaal de redactie op lopen. Hij had eerder een portier bedreigd met het wapen.

Volgens schakeltechnicus Hans Bezembinder, een van de NOS-medewerkers die oog in oog kwam te staan met de indringer, wilde de man tien minuten zendtijd. Bezembinder stuurde hem naar een lege studio. Eenmaal daar arriveerde al snel de politie om de man te arresteren.

Bezembinder legde het hele gebeuren vast op camera. Het voorval duurde alles bij elkaar ongeveer tien minuten.

Nepwapen

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat het pistool waarmee de man liep te zwaaien, een nepwapen was. De man was daarnaast geen bekende van de politie.

Volgens minister Ivo Opstelten (Justitie) lijkt het te gaan om een eenmansactie, maar doet de politie daar nog verder onderzoek naar. Nadere informatie zal bekend worden gemaakt door de lokale autoriteiten.

Opstelten zegt te begrijpen dat het incident veel impact heeft gehad op het NOS-personeel en op de kijkers die de beelden hebben gezien. Het optreden van zowel het NOS-personeel als de politie was "kordaat" en daardoor kon de situatie snel onder controle worden gebracht.

Opstelten heeft de zaak donderdagavond besproken met premier Mark Rutte en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Huiszoeking

Bij het huis in Pijnacker van de 19-jarige man wordt donderdagavond laat huiszoeking gedaan door de politie. Goederen die voor onderzoek van belang kunnen zijn, worden in beslag genomen. Welke goederen in beslag genomen worden is niet gezegd.

Een verslaggever van Omroep West meldt ter plekke dat de woning op ruim een kilometer door de politie is afgeschermd. Er is veel belangstelling van publiek en media.

In Nootdorp is de politie in overleg getreden met de vader van de verdachte. De politie hoopt meer informatie te krijgen over de 19-jarige man.

Politiebureau

De verdachte wordt ondertussen vastgehouden op het politiebureau van Hilversum. Daar wordt hij ondervraagd door de politie. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en wapenbezit.

De autoriteiten kunnen verder nog niets zeggen over de achtergrond van de man. Officier van justitie Johan Bac zei tijdens een persconferentie nog niets te kunnen zeggen over onder meer de suggestie op sociale media dat de man onlangs zijn ouders zou hebben verloren.

'Grote zaken'

Volgens de NOS wilde de man "dingen zeggen die gezegd moeten worden over grote zaken." Hij zou lid zijn van een hackerscollectief en niet alleen hebben gehandeld.

Het gebouw van de NPO aan het Journaalplein is doorzocht door de politie omdat er werd gesproken over explosieven. Na ruim twee uur kon de politie het gebouw weer vrijgeven nadat er niets bijzonders was gevonden. De omgeving van het Mediapark was afgezet.

Image

Snelle optreden

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum prijst het snelle optreden van de politie. "Hilversum was voorbereid op dit soort incidenten, sinds de aanslag in Parijs op het satirische blad Charlie Hebdo. Er is uitmuntend werk verricht door de politie", zei de burgemeester tijdens de persconferentie.

"Het is wennen dat sinds Parijs de pers nu zelf in de belangstelling staat", aldus Broertjes. ''Datgene wat er had kunnen gebeuren, een gijzeling, is niet gebeurd. Die zegeningen tellen we. (..) Het is van groot belang dat journalisten in rust en veiligheid hun werk kunnen doen."

Broertjes was daarentegen kritisch over de beveiliging bij het NOS-gebouw. "Het politieoptreden was adequaat, maar de beveiliging niet, anders had dit niet kunnen gebeuren", zo zei hij.

Vrijheid

Broertjes zegt dat er nu goed moet worden geanalyseerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. ''We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen, maar Hilversum kan geen bunker worden'', stelt Broertjes.

De beveiliging van Hilversum en de media in de gemeente zal de komende tijd opnieuw onderwerp van gesprek zijn. ''Ik kan niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren.'' Het onderzoek naar het incident is volgens hem in volle gang. Er is een grootschalig opsporingsonderzoek gestart, waar nog weinig over gezegd kan worden.

Sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo was er al extra surveillance rondom het Mediapark. "We hebben een mediateam binnen de politie, dat om die reden is opgericht"

Brief

Op Twitter verschijnen foto's van een brief die de man heeft overhandigd aan NOS-verslaggever Martijn Bink. Hij bevestigt het bestaan van de brief.

De tekst luidt: ''Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega's ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben."

"Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op u geweten hebben toch? Dus begeleid mij nu naar studio 8, de NOS studio."

Schokkend

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, noemt de gebeurtenissen "schokkend en bizar". "Ik weet niet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Het gebouw is zeker beveiligd op allerlei manieren, met pasjes en sluizen. Maar het is moeilijk om iemand tegen te houden die een wapen heeft."

Uitzending

De reguliere uitzending van het Achtuurjournaal werd donderdagavond onderbroken. Deze begon wel om 20.00 uur, maar kort daarna werd de uitzending afgebroken.

"In verband met omstandigheden is er op dit moment geen journaal mogelijk", was te lezen op NPO1.

Ook na de reguliere zendtijd (20.30 uur) stond de zender nog op zwart. Pas om 21.00 uur kon er weer worden uitgezonden op NPO1. Er werden beelden getoond van de gewapende man die in de lege studio wacht en wordt overmeesterd.

In gesprek

De overvaller is op de beelden in gesprek met een onbekend iemand. De man ijsbeerde door de studio en zei onder meer: ''Ik ben net zo zenuwachtig als jij. Ik wil heel graag naar huis. Ik ga niet jou in de weg zitten ...''

De politie komt vervolgens met minimaal vier mensen de studio binnen en werkt de man snel tegen de grond. De politie roept: "Politie, laat wapen vallen." Direct daarop laat de man zijn wapen vallen en roept: ''Ik heb het laten vallen, ik heb het laten vallen.''

De programmering op NPO2 heeft ook korte tijd stilgelegen. De geplande live-uitzending van Fotostudio De Jong startte tegen 20.50 uur.
via:->> http://www.nu.nl/binnenland/3982448/gew ... -pand.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:36

Ik denk dat Tarik Zahzah of Tarek Zahzah zich wilde gaan uitspreken over / tegen ons (de ECHTE Illuminati)...

>:D
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:39

30 JANUARI 2015-00:05

UPDATE NOS: 'IDENTITEIT VERDACHTE BEKEND'

#NOS

Het gaat om een 19-jarige scheikundestudent uit Pijnacker.

Het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum is vanavond ontruimd nadat een gewapende man was binnengedrongen.

De man kwam binnen met een groot wapen en een geluidsdemper. Hij eiste zendtijd. Alle medewerkers van de NOS moesten het pand verlaten. De politie is in groten getale aanwezig.

Update 0.05: Het wapen waarmee de verdachte liep te zwaaien in de NOS-studio, was een nepvuurwapen, dat niet van echt was te onderscheiden. Dat heeft de politie donderdagavond gezegd. De verdachte was geen bekende van de politie. (ANP)

Update 23.49: Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gezegd dat het vermoedelijk om een eenmansactie gaat. Hij heeft de situatie vanavond besproken met premier Mark Rutte en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, schrijft het ANP. Hij benadrukt dat de politie nog druk bezig is met het onderzoek.

Momenteel wordt er in het huis van de indringer een huiszoeking gedaan door de politie.

Update 23.21: De NOS noemt de 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker als verdachte, maar benadrukt dat er nog niets zeker is. Zijn vader is Egyptisch en zijn moeder Nederlands. Volgens een studiegenoot is de man eerstejaars student scheikunde aan de TU Delft en de universiteit van Leiden (gedeelde studie). De studiegenoot weet niet wat de nationaliteit van de jongen is, maar wel dat hij overkwam als een normale jongen "die naar de sportschool ging en geïnteresseerd was in meisjes".

Tarik zou nog thuis wonen en als bijbaantje iets met computers doen, maar de studiegenoot denkt niet dat hij zich in hoge hackkringen begaf. Hij was bezig met politiek en wilde graag de wereld verbeteren. Of hij gelovig was, kan de studiegenoot niet met zekerheid zeggen. De afgelopen weken had hij hem minder gezien. Tarik zou slechte cijfers gehaald hebben.

Update 23.05: NOS-verslaggever Martijn Bink dacht in de eerste instantie dat de indringer een collega van de portier was, schrijft het ANP. "De portier bleef heel rustig en heeft hem in de studio aan de praat gehouden. Het wapen hield hij naar beneden, maar hij zei wel tegen de portier dat hij het eventueel zou gebruiken."
Na de arrestatie vroeg Brink aan de man of hij terroristische motieven had, maar dit was niet het geval. "Hij zei dat hij een boodschap wilde verkondigen."

Update 22.50: Bij de persconferentie wordt niet ingegaan op geruchten over de identiteit van de man.

Update 22.45: Bij de persconferentie wordt het adequate politieoptreden geprezen. Door de aanslagen in Parijs staat iedereen op scherp, waardoor de politie snel ter plaatse kon zijn.

Namens het Openbaar Ministerie en de politie wordt gezegd dat het gaat om een 19-jarige man uit Pijnacker die wordt verdacht van vrijheidsberoving, bedreiging en verboden wapenbezit. Hij is gearresteerd en wordt op dit moment verhoord. Er is een grootschalig opsporingsonderzoek van start gegaan. Momenteel zijn er echter nog heel veel vragen die nog openstaan.

Het wapen is in beslag genomen en wordt onderzocht. Er kan nog niet worden gezegd of het wapen echt was.

Update 22.40: Kenners geloven er niks van dat de man een hacker is, schrijft het ANP. Op het briefje dat hij aan de NOS gaf, schreef hij: "Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval."

"Hackers hebben een hoge ethiek. Ze zouden nooit iemand een trauma aandoen door met een wapen te zwaaien en weten zelf heel goed hoe ze een podium moeten vinden. Daarbij geloven hackers niet in een ouderwets medium als televisie", aldus internetjournalist Brenno de Winter.

Internetdeskundige Danny Mekic zegt: "Waarom zou je jezelf hacker noemen als je met een pistool staat te zwaaien? Het is waarschijnlijk een extreem verwarde man. Zijn briefje maakte een amateuristische indruk. Het zou ook voor het eerst zijn dat hackers niet digitaal maar analoog te werk gaan."

Update 22.31: Inmiddels is het hele gebouw doorzocht. Er zijn geen explosieven gevonden. De woordvoerster van de politie wil nog geen uitspraken doen over of de man alleen handelde of niet.

Update 22.12: Onbevestigde berichten stellen dat de man studeert in Delft en recentelijk zijn beide ouders heeft verloren. Om 22.30 geeft de burgemeester van Hilversum een persconferentie. Deze persconferentie wordt uitgezonden via radio, tv en internet.Update 21.29: Op Twitter wordt diverse malen de naam van een 19-jarige jongen genoemd. Door autoriteiten is nog niets bevestigd.

Geplande uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3 (waaronder Studio Powned) gaan niet door.

Update 21.10: De NOS heeft beelden van de korte gijzeling. Volgens de man is hij ingehuurd door inlichtingendiensten en wilde hij iets belangrijks vertellen. "De dingen die gezegd gaan worden, dat zijn wel hele grote wereldzaken. Wij zijn zeg maar ingehuurd door inlichtingsdiensten en daar hebben we zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken. En die gaan we nu naar buiten brengen. Wij doen dit ook voor de gewone burger."

Update 21.02: De man was het gebouw binnengekomen door een bewaker te bedreigen, bericht het ANP.

Update 20.49: De man werd na het binnendringen naar een studio geleid die niet in gebruik was, aldus meerdere mensen op het Mediapark.

Op Twitter circuleert een (tamelijk onleesbare) brief die de man zou hebben afgegeven bij de NOS. Dit is niet officieel bevestigd:

Update 20.35: De man is inmiddels overmeesterd en gearresteerd, zeggen meerdere mensen die aanwezig zijn op het Mediapark.
via:->> http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/ ... ruimd.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:40

User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 02:43

Gunman enters Dutch TV station, demands to go on air (VIDEO)

Published time: January 29, 2015 19:34
Edited time: January 29, 2015 22:55

Image

A gun-wielding man broke into the building of NOS, the national broadcaster of the Netherlands, entering the studio control room and demanding air-time. Police quickly apprehended the man, whose motives are still unknown.

It is unclear what the well-dressed armed young man wanted to say on air, but the video broadcast on Dutch TV showed him walking around the studio and warning that “the things that are going to be said (pause) those are very large world affairs.”

“We were hired by the security service," added the man, who was carrying a pistol fitted with a silencer."This is taking too long," he managed to add before police stormed the studio and apprehended him. There were no reports of injuries, as employees were evacuated while police surrounded the building.The NOS broadcast displayed a message reading: "In connection with circumstances, no broadcast is available at this time.”According to police spokesman Christine Scholts, authorities are investigating who the man is. They are also looking into claims that the suspect has accomplices who have set up explosives around the country.

"He took the security guard hostage and said he wanted air time. If they didn't give it to him, he said there would be bombs in different places in the Netherlands that would explode if he didn't get time on TV," Scholts said, as quoted by Reuters.The man reportedly had a letter on him which said: “Eight high explosives have been planted that contain radioactive material. If you don't take me to studio 8 to make my broadcast, we will be forced to step into action," according to RTL news channel.

"Realize that I am not on my own," said the letter, the authenticity of which could not be immediately verified.The NOS studio is located in the central Dutch town of Hilversum, some 20 km east of Amsterdam.

The incident follows strengthened security measures across Europe after deadly Paris attacks at the beginning of January, when Islamist gunmen killed 17 people at the offices of the satirical magazine Charlie Hebdo and a kosher supermarket.


Image
via:->> http://rt.com/news/227611-gunman-dutch-tv-enter/
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:24

Strengere controle op Media Park na incident NOS

Gepubliceerd: 30 januari 2015 07:38
Laatste update: 30 januari 2015 09:32

Een dag nadat een negentienjarige man het gebouw van de NOS binnendrong, is het toezicht op het Media Park verscherpt.
Bij de ingang worden vrijdagochtend alle auto's van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Donderdagavond laat liet journalistenvakbond NVJ weten snel te willen praten met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam over de veiligheid van redacties.

De NVJ noemde het "zeer verontrustend" dat iemand blijkbaar zo makkelijk gewapend een redactie kan bereiken. Het roept volgens de vereniging vragen op over de bewaking.

De verdachte is een 19-jarige inwoner uit Pijnacker. Hij drong kort voor het Achtuurjournaal de redactie binnen en eiste zendtijd. Hij kon overmeesterd worden door de politie en werd aangehouden.

Volgens minister Ivo Opstelten (Justitie) lijkt het te gaan om een eenmansactie, maar doet de politie daar nog verder onderzoek naar.

Hoofdredactuer van de NOS Marcel Gelauff wil zich niet mengen in de discussie over de beveiliging op het Media Park. "Ik ben van de journalistiek, niet van de beveiliging. Anderen moeten maar besluiten wat het beste is. De beveiliging in ons gebouw vind ik wel streng, met sluizen en pasjes.''

De hoofdredacteur is zich er wel van bewust dat er altijd een risico zal zijn. "Je moet niet de illusie hebben dat je alles kunt beveiligen, zeker niet als mensen bewapend zijn."

Image

Beveiliger

De beveiliger die werd geconfronteerd met de indringer en daarna met hem meeliep door het pand van de NOS, heeft goed gehandeld. Dat zei directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

''Dat je zo koel bent om met iemand de verkeerde kant op te lopen om erger te voorkomen, is heel goed", aldus Franken. Volgens hem was het een logische reactie van de beveiligingsmedewerker om de gewapende man mee te nemen naar een andere ruimte, weg van de studio van het NOS Journaal van 20.00 uur.

''Je test dit soort dingen natuurlijk wel in rollenspelen, maar op het moment dat het gebeurt en je ernaar handelt, heb je wel karakter", zei hij.

De Trigion-directeur zegt dat de gijzeling in Hilversum veel impact heeft op de medewerker. ''We gaan dit samen verwerken.''

Volgens Franken kan het niet de bedoeling zijn het Media Park volledig af te sluiten voor de buitenwereld. ''Er komen elke dag duizenden medewerkers en gasten op het park. Je moet een goede balans zien te vinden. Honderd procent waterdicht wordt het nooit en je wilt natuurlijk ook niet een Fort Knox zijn.''
via:->> http://www.nu.nl/binnenland/3982611/str ... t-nos.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:38

Lees terug: Tarik Z., (19, student) eiste zendtijd voor 'speech'

LIVEEen man van 19 jaar oud is donderdagavond even voor 20.00 uur het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum binnengedrongen. Hij bedreigde een portier met een pistool en eiste zendtijd op televisie. De portier leidde hem naar een lege studio. De man zei lid te zijn van een hackerscollectief. Hij wilde live op televisie een speech geven. Binnen een minuut of vijf werd hij overmeesterd door de politie. Achteraf bleek zijn pistool een nepwapen te zijn. De Volkskrant deed live verslag. Lees de ontwikkelingen hier terug.

Door: redactie 29 januari 2015, 20:36

30 januari 2015, 01:18
Eenmansactie van 19-jarige jongen

De verdachte, Tarik Z., is een man van 19 uit Pijnacker. Hij studeert in Delft. Zijn vader woont in Nootdorp. Hij wordt door bekenden omschreven als een vriendelijke, gewone jongen. Op zijn Facebookprofiel presenteert hij zich als een stoere en creatieve jongeling met een liefde voor Hollywoodfilms.

Zijn motief is nog onduidelijk. In de studio van de NOS zei hij tegen de portier die bij hem was: 'De dingen die gezegd gaan worden, dat zijn wel hele grote wereldzaken. Wij zijn, zeg maar, ingehuurd door inlichtingendiensten en daar hebben wij zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken. Die gaan wij nu naar buiten brengen.'

Voordat hij zijn speech kon geven, werd hij ingerekend door de politie. Uit het verhoor en het onderzoek dat nu volgt zal moeten blijken wat Z. tot zijn daad bracht. Volgens de politie was het een eenmansactie.

Image

De woning in Pijnacker waar de politie een huiszoeking doet.© ANP
30 januari 2015, 01:01
Journalisten willen direct overleg NCTV

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil direct overleg met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam over de veiligheid van redacties. Dat heeft de NVJ in een verklaring laten weten.

30 januari 2015, 00:58
Rust teruggekeerd bij NPO

Inmiddels is alle live verslaggeving op NPO 1, 2 en 3 afgelopen. Op het eerste kanaal werd de talkshow van Eva Jinek herhaald, die volledig in het teken stond van de gebeurtenissen bij de NOS. Op 3 was zojuist een herhaling van De Wereld Draait Door te zien.

30 januari 2015, 00:33
Politie doet huiszoeking

De politie doet momenteel huiszoeking in de woning van de verdachte in Pijnacker. Ook in het huis van zijn vader, die in Nootdorp woont, wordt onderzoek gedaan. Dat laat de politie weten.

Goederen die voor onderzoek van belang kunnen zijn, worden in beslag genomen. Welke goederen in beslag genomen worden is niet gezegd.
Een verslaggever van Omroep West meldt ter plekke dat de woning op ruim een kilometer door de politie is afgeschermd. Er is veel belangstelling van publiek en media.30 januari 2015, 00:12
Reconstructie

Lees hier een eerste reconstructie van wat zich vanavond voltrok op de burelen van de NOS.

Verslaggever Martijn Bink, die het allemaal ziet gebeuren, reageert snel. 'Jongens, wegwezen', roept hij tegen zo veel mogelijk collega's. 'Er is hier een man op de vloer met een wapen.'

29 januari 2015, 23:57
Dader had nepwapen

De dader die het NOS-gebouw binnendrong, had een nepwapen op zak. Dat meldt de politie zojuist.29 januari 2015, 23:56
Verdachte geen bekende van politie

Verdachte Tarik Z. is geen bekende van de politie.29 januari 2015, 23:50
Opstelten: daad lijkt eenmansactie

Het binnendringen van het NOS-gebouw in Hilversum lijkt een eenmansactie. Dat blijkt althans uit de eerste informatie. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat gezegd tijdens een persconferentie op het ministerie.

Opstelten benadrukte dat de politie nog onderzoek doet. Nadere informatie zal bekend worden gemaakt door de lokale autoriteiten. Hij zegt te begrijpen dat het incident veel impact heeft gehad op het NOS-personeel en op de kijkers die de beelden hebben gezien. Het optreden van zowel het NOS-personeel als de politie was 'kordaat', en daardoor kon de situatie snel onder controle worden gebracht, aldus Opstelten.

Opstelten heeft de zaak vanavond besproken met premier Mark Rutte en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Image

Ivo Opstelten.© ANP

29 januari 2015, 23:35
Meest gestelde vragen op een rij

De politie heeft de meest gestelde vragen over het incident in Hilversum online gezet (met antwoord uiteraard):


Wie is de dader?
A: 19-jarige man uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer.

Q: Wordt het pand vrijgegeven?
A: Het pand is inmiddels vrijgegeven

Q: Hoe verloopt het onderzoek?
A: Er is een grootschalig opsporingsonderzoek gestart waarbij gekeken wordt naar de achtergrond van de verdachte en zijn motieven

Q: Wie heeft de politie gewaarschuwd?
A: De beveiliging of iemand anders vanuit het NOS-gebouw heeft de politie in ieder geval gebeld.

Q: wat gaan jullie (overheid) nu doen?
A: Verder onderzoek doen naar de achtergrond van de verdachte en zijn motieven. Daarnaast gaan we kijken hoe we de beveiliging van de pers de komende tijd vorm gaan geven.

Image

Politieauto's bij het Binnenhof, waar de beveiliging is opgeschroeft na de aanval op het NOS-gebouw in Hilversum.© ANP

Image

Politie en brandweer voor het Mediapark in Hilversum.© AP

29 januari 2015, 23:31
'NOS had weinig reden zo trots te zijn'

'De NOS had een heftige avond, maar weinig reden zo trots te zijn', schrijft tv-recensent van de Volkskrant, Jean-Pierre Geelen.

'Het zou interessant zijn te onderzoeken hoeveel kijkers - vlak vóór de reguliere Wie is de mol - een uur lang hebben gekeken naar stilstaand beeld. En voor informatie waren aangewezen op Twitter.'

29 januari 2015, 23:24
'Man is beslist geen hacker'Internetjournalist Brenno de Winter gelooft niet dat de dader een hacker is, zoals hij zelf beweert:

'Hackers hebben een hoge ethiek', zegt hij in een reactie tegenover persbureau ANP. 'Ze zouden nooit iemand een trauma aandoen door met een wapen te zwaaien en weten zelf heel goed hoe ze een podium moeten vinden. Daarbij geloven hackers niet in een ouderwets medium als televisie.'

De man had aan NOS-personeel een brief gegeven waarin hij stelt: 'Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval.'

Ook internetdeskundige Danny Mekic' denkt dat hackers niets met het incident te maken hebben. 'Waarom zou je jezelf hacker noemen als je met een pistool staat te zwaaien? Het is waarschijnlijk een extreem verwarde man. Zijn briefje maakte een amateuristische indruk. Het zou ook voor het eerst zijn dat hackers niet digitaal maar analoog te werk gaan.'

De Winter noch Mekic' heeft in de hackersscene iets gehoord wat op een naderend incident zou duiden.29 januari 2015, 23:20
Huiszoeking in Pijnacker

In Pijnacker wordt de woning van verdachte Tarik Z. onderzocht.

Een verslaggever van Omroep West meldt ter plekke dat de woning op ruim een kilometer door de politie is afgeschermd. Er is veel belangstelling van publiek en media.29 januari 2015, 23:17
Klasgenoot: hij kwam niet gelovig over

Een klasgenoot van Tarik Z. is momenteel te horen in de extra uitzending van de NPO:

'Voor zover ik weet was hij niet gelovig. Hij woonde sowieso niet op kamers, in Leiden of Delft. Hij was nog thuis woonachtig. (..) De afgelopen drie weken was hij niet op de studie verschenen.'

Volgens de klasgenoot kwam de dader over als 'een rustige en intelligente jongen.'


29 januari 2015, 23:09
Filmpje van dader

In de media komt steeds meer informatie naar buiten over de vermoedelijke dader, Tarik Z.

Zo zou hij Molecular Science & Technology studeren aan de TU in Delft en zou hij beide ouders recentelijk zijn verloren. Op YouTube is onderstaande filmpje gepubliceerd, waarin de vermoedelijke dader een eigen versie van de Ice Bucket Challenge uitvoert. Daaruit blijkt duidelijk dat het om een verwarde man gaat.29 januari 2015, 23:01
Extra veiligheidsmaatregelen

Volgens Broertjes zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. 'Er is een speciaal mediateam van de politie opgericht. Extra surveillance van de politie dus, en het Mediapark kreeg verhoogde aandacht.'

Een woordvoerder van de politie zei tijdens de persconferentie: 'Het feit dat de politie zo snel ter plaatse was, betekent dat we voorbereid waren. Hoe die man het gebouw is binnengekomen, weten we niet.'

Het wapen is in beslag genomen, maar de politie kan niet zeggen of het wapen echt was.

Image

Medewerkers bij het pand van de NOS, nadat het is ontruimd.© ANP

29 januari 2015, 22:57
Broertjes: we waren voorbereid na Parijs

Tijdens een persconferentie van de gemeente Hilversum vanuit het gemeentehuis zei burgemeester Pieter Broertjes:

'De meesten van u zullen getuige zijn geweest van schokkende beelden van een man die even voor acht het NOS- gebouw binnentrad. Dat heeft een enorme impact gehad op mensen die daar werken, de journalisten.

'Ik kom net van het Mediapark vandaan en heb enkele van hen gesproken. Gelukkig zijn we bespaard gebleven van een ernstig incident, namelijk een gijzeling.

'We waren voorbereid na Parijs, dat blijkt wel uit de enorme snelheid van de politie. Gelukkig hebben zij de medewerkers snel in veiligheid kunnen brengen.

'Het onderzoek duurt nog voort. Vooralsnog zijn we blij dat het goed is afgelopen, dat de NOS weer kan uitzenden en er geen slachtoffers zijn gevallen. Het is wennen dat de pers ook in het middelpunt van de belangstelling staat, dat blijkt ook weer uit Hilversum waar het incident heeft plaatsgevonden.'

Over hoe de man binnen heeft kunnen dringen, zegt Broertjes:

'De NOS-leiding is daar net zo verbaasd over als u. De beveiliging is niet adequaat gebleken, anders had dit niet kunnen gebeuren. Maar hetgeen dat had kunnen gebeuren, is niet gebeurd. Die zegeningen moeten we ook tellen. We zijn bezig hoe we de veiligheid kunnen vergroten, het is van groot belang dat journalisten veilig hun werk kunnen doen.'

29 januari 2015, 22:49
Van der Zandt in beeld

Herman van der Zandt is vanuit Hilversum in beeld. Het is de eerste goed werkende live-verbinding sinds het NOS-pand is aangevallen.

Ook Twan Huys neemt deel aan het studiogesprek, dat hier live is te volgen.

29 januari 2015, 22:42
Persconferentie

De politie geeft momenteel een persconferentie.

De dader is een 19-jarige man uit Pijnacker. Geboren in Zoetermeer. Hij wordt vastgehouden op het politiebureau in Hilversum op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, wapenbezit en bedreiging.

Er is een grootschalig opsporingsonderzoek gestart om helderheid te krijgen over wat hier is gebeurd.

29 januari 2015, 22:37
Dader is 'verwarde eenling'

Ruim 2,5 uur na de aanval op het NOS-gebouw wordt steeds duidelijker dat de man - die Tarik Z. wordt genoemd - op persoonlijke titel handelde. Het is vermoedelijk 'een verwarde eenling', aldus Rob Fresen. Waarschijnlijk is er geen sprake van een terroristische aanval.

Het lijkt er ook op dat er geen explosieven zijn geplaatst, zoals de dader in zijn brief beweerde.

29 januari 2015, 22:34
Vanuit Den Haag

De uitzending, die hier is te volgen, wordt vanuit Den Haag uitgezonden. Rob Fresen presenteert het.

29 januari 2015, 22:24
Liveverbinding

NOS-verslaggever Martijn Bink is momenteel via een live-verbinding in beeld. De verbinding loopt niet al te soepel.

Politiek verslaggever Rob Fresen, grappend: 'Het kan te maken hebben met de sneeuw op de satellietwagen, de NS is niet de enige die snel last heeft van de sneeuw.'

Image

© UNKNOWN

29 januari 2015, 22:22
Er wordt weer uitgezonden

Er is een verbinding met Twan Huys in Hilversum tot stand gebracht. Dat betekent dat er vanuit Hilversum weer wordt uitgezonden. Het beeld heeft 2,5 uur op 'zwart' gestaan.

De verbinding wordt al snel onderbroken. Martijn Bink komt nu in beeld.

29 januari 2015, 22:17
'NPO-gebouw vrijgegeven'

Nieuwsuur-presentator Twan Huys meldt dat het NPO-gebouw is vrijgegeven, maar het NOS-gebouw nog niet.

Image

Het NPO-gebouw op het Mediapark in Hilversum.© ANP

29 januari 2015, 22:12
Dader 'verloor recent zijn ouders'

Volgens Ron Fresen is de dader 'een man uit de omgeving Den Haag'. Hij zou student zijn in Delft en recentelijk zijn ouders hebben verloren.

'Hij zou NIET op de lijstjes van de veiligheidsdiensten staan', aldus Fresen.

Bovenstaande is nog niet bevestigd.

29 januari 2015, 22:09
NOS-pand over 'uur' weer beschikbaar

Ron Fresen, politiek verslaggever van het NOS Journaal, meldt dat het pand over een uur weer beschikbaar is. 'Dan kunnen we weer gaan uitzenden.'

De NOS zal om 22.30 uur vanavond een persconferentie geven.29 januari 2015, 22:05
Twan Huys sprak met schakeltechnicus

Twan Huys sprak ook met schakeltechnicus Hans van de NOS die ter plaatse was:

'We waren in de regie. De verdachte en de portier kwamen binnen en gaven een briefje aan de regisseur. We zagen even later dat de verdachte een wapen in zijn hand had. Ik zag aan het gezicht portier dat het serieus was. We wilden zo snel mogelijk weg. Hij wilde tien minuten zendtijd. Ik dacht: als we naar de lege studio 10 gaan kunnen wij maken dat we wegkomen. Snel heb ik een andere camera op de uitgang gezet en dat zijn de beelden die we hebben gezien.'

29 januari 2015, 22:03
Redactie Den Haag extra beveiligd

De redactie van de NOS in Den Haag is vanwege de gebeurtenissen in Hilversum extra beveiligd.

29 januari 2015, 22:00
Twan Huys: 'Via lift gebouw verlaten'

Presentator Twan Huys zat op de redactie van Nieuwsuur toen de man het gebouw van de NOS binnenkwam. Op NPO 1 zegt hij: 'Wij zaten één etage hoger op de redactie. Vervolgens zijn we via de achteruitgang en de lift van onze redactie het gebouw uitgegaan. Daar was de politie gearriveerd. We moesten met de handen omhoog naar buiten komen en ze vroegen of we elkaar kenden, omdat het onduidelijk was wie de dader was. Zo ver we kunnen waarnemen, is de dader afgevoerd in een politieauto. Wij mogen niet naar binnen. Aan de zijkant van het gebouw staan zo'n 10 a 15 politiebusjes en wagens.'

Huys zegt verder dat de politie alleen 'de laatste verdieping van het NOS gebouw moet onderzoeken. Dan kan gebouw worden vrijgegeven.'

De NOS gaat proberen vanavond nog een liveverbinding vanuit Hilversum te realiseren.

Het NOS-gebouw op dit moment

Een blik op het NOS-pand op dit moment.29 januari 2015, 21:53
RTL-kantine gevuld met NOS-collega's

De RTL-kantine is inmiddels volgelopen met NOS-collega's die hun eigen pand moesten verlaten.29 januari 2015, 21:48
Reactie NOS-presentator Van der Zandt

Nieuwslezer Herman van der Zandt:

'We stonden allemaal klaar voor het achtuurjournaal. We konden gaan beginnen. Ik had contact met Martijn Bink en zag op beeld dat er iets gebeurde. Ik wist niet precies wat. Later kreeg ik te horen dat het een man met een pistool was. Toen kreeg ik te horen dat we het pand moesten verlaten. We zijn toen de vloer afgegaan.'

Van der Zandt heeft samen met collega's 'sluipdoor en kruipdoor' het pand verlaten.


29 januari 2015, 21:46
Je suis NOS

Op Twitter circuleert (de nodige ironie in acht genomen) een foto met de tekst 'Je suis NOS', een verwijzing naar de aanval op het Franse satirische weekblad, eerder deze maand, waarbij 12 mensen om het leven kwamen.29 januari 2015, 21:36
NOS-directeur: bizar en verschrikkelijk

NOS-directeur Jan de Jong zegt tegen Ron Fresen, in een extra uitzending op NPO 1, dat de aanval op het pand 'verschrikkelijk en bizar is'.

Hij prijst de portier. 'Ik ben heel erg blij dat de portier gedaan heeft wat hij gedaan heeft.'

Volgens De Jong is de politie nog bezig met het controleren van het pand om er verzekerd van te zijn dat de dader niets heeft achtergelaten. 'Etage voor etage, kamer voor kamer wordt alles bekeken.

'Buiten het gebouw is het een luguber landschap', aldus De Jong. 'Het is donker, het is koud. Iedereen is enorm geschrokken, direct gaan de gedachten uit naar wat er is gebeurd op de redactie van Charlie Hebdo'

29 januari 2015, 21:32
Gesprek tussen dader en portier

Hieronder nogmaals een gedeelte van het gesprek dat de portier en dader in de studio voerden, terwijl de camera op de gewapende man stond gericht:

Dader: 'U blijft wel koel, dat vind ik wel tof. Ze staan waarschijnlijk nu al buiten. De dingen die gezegd gaan worden, zijn wel grote zaken. De samenleving die we kennen gaan we in twijfel trekken. Als ik hier in mijn eentje zit, dan is de kans groot dat ze denken: we stormen gewoon naar binnen en doorzeven hem.'

'Als u blijft is de kans kleiner dat ze zo'n actie ondernemen. Als mijn speech klaar is, laat ik u gaan. Ik laat u gaan en laat me inrekenen. Ik vind dit te lang duren. Is er geen contact? Dit vind ik te lang duren.'

Portier: 'Iemand, regie? De microfoon doet het.'

Portier: 'Ik moet weten dat we live op televisie zijn. Daar is de politie al. Wat gaat u doen?'

Politie: 'Politie, laat uw wapen vallen.'

Dader: 'Ik heb het laten vallen.'

Politie: 'Rustig, op uw buik. Bij elke verdachte beweging wordt geschoten. Begrepen?'

Meldkamer: 'Situatie onder controle. Een verdachte aangehouden.’


Hieronder nogmaals een gedeelte van het gesprek dat de portier en dader in de studio voerden, terwijl de camera op de gewapende man stond gericht:

Dader: 'U blijft wel koel, dat vind ik wel tof. Ze staan waarschijnlijk nu al buiten. De dingen die gezegd gaan worden, zijn wel grote zaken. De samenleving die we kennen gaan we in twijfel trekken. Als ik hier in mijn eentje zit, dan is de kans groot dat ze denken: we stormen gewoon naar binnen en doorzeven hem.'

'Als u blijft is de kans kleiner dat ze zo'n actie ondernemen. Als mijn speech klaar is, laat ik u gaan. Ik laat u gaan en laat me inrekenen. Ik vind dit te lang duren. Is er geen contact? Dit vind ik te lang duren.'

Portier: 'Iemand, regie? De microfoon doet het.'

Portier: 'Ik moet weten dat we live op televisie zijn. Daar is de politie al. Wat gaat u doen?'

Politie: 'Politie, laat uw wapen vallen.'

Dader: 'Ik heb het laten vallen.'

Politie: 'Rustig, op uw buik. Bij elke verdachte beweging wordt geschoten. Begrepen?'

Meldkamer: 'Situatie onder controle. Een verdachte aangehouden.’


29 januari 2015, 21:23
Dader naar verkeerde studio geleid

De portier die de gewapende man desgevraagd naar de studio begeleidde, bracht hem niet naar de studio waar het achtuurjournaal wordt uitgezonden (zoals de man eiste). In plaats daarvan bracht de portier hem naar studio 10, die niet in gebruik was.

29 januari 2015, 21:18
Ooggetuigenverslag

Een schakeltechnicus van de NOS, die getuige was van de overval, deelt het volgende mede aan de Volkskrant:

'Ik zat in studio 10, het videocentrum op de derde verdieping. Twee of drie minuten voordat het journaal zou beginnen, verscheen er een man met een pistool en een geluidsdemper. Hij was keurig gekleed, met pak en stropdas. Beetje een Midden Oosten-uiterlijk, Marokkaans, Irakees, Syrisch, leek me.

'De portier was met hem mee naar boven gekomen. Hij had een briefje in de handen en dat gaf hij aan de regisseur van de NOS. De man wilde tien minuten zendtijd hebben. Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar in de ogen van de portier zag ik dat het serieus was. Shit, dit is heftig. Ik denk dat de poertier is bedreigd, dat kan niet anders. Anders kom je niet zo ver in het gebouw.

'In de studio zat NOS-verslaggever Martijn Bink klaar voor een kruisgesprek met de journaalpresentator, Herman van der Zande. Toen de regisseur het briefje las, heeft hij gezegd: als je op zender wilt, moet je naar een andere studio.

'Meer heb ik niet gezien. Later is de man weggevoerd.'

29 januari 2015, 21:14
Update gesprek

Aan het eind van het filmpje is de politie ter plaatse. 'Laat het wapen vallen', wordt er geschreeuwd.

'Ik heb het laten vallen', zegt de man.

'Rustig op uw buik', aldus de agent. 'Bij elke beweging wordt geschoten. Begrepen? Situatie onder controle.'

29 januari 2015, 21:10
Gesprek tussen dader en portier

In het filmpje dat de NOS uitzendt, en waar een gesprek zichtbaar is tussen de dader en de portier van het pand, zegt de gewapende man:

'Wij zijn ingehuurd door inlichtingendiensten en daar hebben wij zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken en die gaan wij nu naar buiten brengen.'

'Daarom is het mogelijk dat mensen van buiten zeggen: maak hem maar af, niemand mag dit horen.'

De bewaker wil hij in de studio houden:
'Ik vind het fijner als u erbij bent, dan is de kans kleiner dat ze tot actie overgaan. Als de speech klaar is, laat ik u naar buiten gaan'

29 januari 2015, 21:06
Dader naar politiebureau gebracht

De man die vanavond zendtijd eiste op de redactie van het NOS Journaal, is op het Journaalplein gearresteerd. Hij wordt naar het politiebureau gebracht. Dat heeft de politie Gooi en Vechtstreek laten weten.

De recherche doorzoekt de omgeving van het pand. Wegen zijn daarom afgezet. Het gebouw van de NOS is volgens de politie ontruimd en wordt eveneens doorzocht.

29 januari 2015, 21:06
Beelden aanval

De NOS heeft op haar website beelden geplaatst van de gewapende aanval. Die zijn hier te bekijken. De dader komt zichtbaar in beeld en praat met de bewaker van het pand, die de dader vraagt om hem met rust te laten. 'Daar kunnen we hand op schudden', zegt de dader.
BRON EN MEER:->> http://www.volkskrant.nl/binnenland/lee ... ~a3840439/
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:41

'Slimme jongen' maar 'een beetje apart': wat dreef NOS-indringer?

door Shari Deira 30 jan 2015

Een dag na de bizarre gebeurtenis op het Mediapark in Hilversum wordt er meer bekend over de negentienjarige Tarik die met een nep wapen in zijn hand zendtijd eiste bij de NOS. Hij wordt omschreven als een jongeman met weinig vrienden en 'een beetje apart'.

Tarik Zahzah, van Egyptische komaf, studeert Molecular Science & Technology, een gecombineerde studie deels aan de TU Delft en deels in Leiden.

Slimme jongen

Zahzah woont tijdelijk met zijn moeder in een vrijstaand huis in Pijnacker, dat afgelopen nacht grondig door de politie is doorzocht. Daarbij zijn spullen in beslag genomen. De ouders van de jongeman zijn gescheiden.

De eerstejaarsstudent was lid van de studentenvereniging Virgiel, maar stopte daarmee omdat hij was afgevallen tijdens de ontgroening. Een medestudent zegt dat Tarik Zahzah de afgelopen maanden veel lessen miste, omdat hij slechte cijfers haalde. Toch is hij 'een slimme jongen'.

'Hij was niet dom, en had altijd wel dingen te vertellen waarover nagedacht was, en waar je zelf ook even over ging denken,' zegt een studiegenoot tegen De Telegraaf. 'Daarom vind ik het ook gek, dat hij zijn boodschap wil bereiken door op zo'n manier gewapend een nieuwsuitzending binnen te willen dringen. Dat is helemaal niets voor hem. Ik dacht dat hij slimmer zou zijn dan dit.'

Apart

Zahzah ging naar het gymnasium op de middelbare school Novum in Voorburg. Een school die door hemzelf 'een zinkend schip' werd genoemd. Tarik Zahzah wordt door oud-schoolgenoten omschreven als een 'normale jongen', maar ook als een 'beetje apart'.

'Altijd al een aparte jongen vol met complottheorieën,' zegt een oud-klasgenoot tegen de krant.

Een andere oud-klasgenoot zegt tegen het Algemeen Dagblad dat Tarik Zahzah 'zeker niet gek' is, maar wel 'een beetje aparte jongen'. Hij zakte voor zijn eindexamen, maar een jaar later slaagde hij alsnog. 'Hij was niet moslim of extremistisch of zoiets. Deed eigenlijk nooit gekke dingen.'

Tarik Zahzah is altijd netjes gekleed en zou donderdagavond tijdens zijn actie hetzelfde pak hebben gedragen als tijdens zijn diploma-uitreiking. Hij heeft weinig vrienden en zou nogal een hoge eigendunk hebben.

Bronnen melden aan de NOS dat er geen terroristische achtergrond is voor de actie van donderdagavond. Tarik Zahzah handelde hoogstwaarschijnlijk alleen. Wat zijn motief was, blijft onduidelijk.

Bron:-> http://www.elsevier.nl/Nederland/achter ... eid=158493
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:44

'Tarik was een loner, maar hij was zeker niet gewelddadig'

Image

Oud-klasgenoten van Tarik Z. keken gisteravond 'in shock' naar de beelden van de NOS. 'Hij droeg hetzelfde pak als bij de diploma-uitreiking, 2 jaar terug. Echt bizar,' zegt er één.

,,Hij had eigenlijk maar één echte vriend, ook een beetje aparte jongen. Maar Tarik was zeker niet gek. Ik heb nooit iets gehoord over complottheorieën of zo. Hij is een tijd verliefd geweest op een vriendin van mij. Die heeft hij echt heel veel brieven gestuurd. Dat was wel apart, maar ook weer niet heel erg,'' zegt een oud-klasgenoot.

Hoewel Tarik aanvankelijk zakte, deed hij het laatste jaar vwo gewoon over. Een jaar later ging hij evenwel met een diploma op zak studeren in Delft en Leiden. Hij koos voor gecombineerde studies Moleculaire Wetenschap en een Technologie.

Geen gekke dingen
,,Het was een gewone jongen, sociaal ook. Hij was niet moslim of extremistisch of zoiets. Deed eigenlijk nooit gekke dingen,'' zegt een oud-klasgenoot. ,,Ik kan me geen incident met hem herinneren.''

Een huidige studiegenoot zegt dat Tarik onlangs wel 'iets opvallends heeft gezegd'. ,,Hij was wel met politiek bezig en had het wel eens over de macht van grote bedrijven enzo. Maar het waren ook weer niet extreme theorieën.''


'Studentenstunt'
Onder mede-studenten in Delft ging gisteravond het gerucht dat zijn 'kapingsactie' bij de NOS een 'studentenstunt' zou zijn. Om bij een bepaalde studentenvereniging in Delft te horen, zou hij zich op televisie moeten vertonen, maar dat waren slechts onbevestigde berichten over Z., die verder als een 'rustige en normale' student wordt omschreven.

Tarik deed ook op de voetbalclub Forum Sport 'gewoon mee', zegt een voormalig teamgenoot. ,,Er waren nooit problemen met hem. Hij was nooit gewelddadig of wat dan ook.''

Een aparte
Hij groeide op in Zoetermeer, maar woonde al een tijdje met zijn familie in een vrijstaande boerderij tussen Pijnacker en Nootdorp. Hij had plannen om volgend jaar op kamers te gaan. Het liefst in Leiden, want 'daar waren meer meisjes'.

Volgens bekenden zijn z'n ouders op enig moment gescheiden en leefde hij met zijn moeder en stiefvader samen. Hij zou ieder geval een jonger broertje hebben, anderen spreken van een stiefbroertje en stiefzusje.

Een oud-buurtgenootje zegt dat hij vooral 'stil' was. ,,Een beetje een knuppeltje. Hij was anders dan de rest, dat sowieso. Een aparte, zeg maar. Hij was niet echt sociaal vroeger. Maar als hij buiten kwam spelen, dan ging het altijd wel. Hij was niet gewelddadig of zo.''

Facebookpagina
Een andere bekende zegt dat er een aantal jaren later niet veel anders aan hem was: ,,Er was niets bijzonders met hem. Gewoon een normale jongen.'' Dat Z. gisteravond claimde namens hackers te spreken, deed de wenkbrauwen fronsen. ,,Ik wist niet dat hij heel erg bezig was met computers of zo. Sterker nog: volgens mij had hij er helemaal niet zo veel verstand van.''

Op zijn facebookpagina presenteert Z. zich als een soort filmster, op een speciaal gemonteerde foto imiteert hij filmsterren, zoals Leonardo di Caprio in de futuristische film Inception. Bovendien lijkt het wapen uit die film op het nepwapen dat hij zelf gisteravond hanteerde in de NOS-studio.
via:->> http://www.ad.nl/ad/nl/33823/Gewapende- ... adig.dhtml
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:46

Directeur Trigion trots op beveiliger

HILVERSUM -
De beveiliger die donderdagavond werd geconfronteerd met Tarik Z. en daarna met hem meeliep door het pand van de NOS, heeft goed gehandeld. Dat zei directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

„Dat je zo koel bent om met iemand de verkeerde kant op te lopen om erger te voorkomen, is heel goed”, aldus Franken. Volgens hem was het een logische reactie van de beveiligingsmedewerker om de gewapende man mee te nemen naar een andere ruimte, weg van de studio van het NOS Journaal van 20.00 uur. „Je test dit soort dingen natuurlijk wel in rollenspelen, maar op het moment dat het gebeurt en je ernaar handelt, heb je wel karakter”, zei hij.
De Trigion-directeur zegt dat de gijzeling in Hilversum veel impact heeft op de medewerker. „We gaan dit samen verwerken.”
Volgens Franken kan het niet de bedoeling zijn het Media Park volledig af te sluiten voor de buitenwereld. „Er komen elke dag duizenden medewerkers en gasten op het park. Je moet een goede balans zien te vinden. Honderd procent waterdicht wordt het nooit en je wilt natuurlijk ook niet een Fort Knox zijn.”
via:->> http://www.telegraaf.nl/binnenland/2362 ... ger__.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:48

30 JANUARI 2015-08:25

STRENGERE CONTROLE OP MEDIA PARK

#NOS

Bezoekers moeten zich bij ingang legitimeren, auto's worden gecontroleerd.

Image

Een dag nadat de negentienjarige Tarik Z. het gebouw van de NOS binnendrong, is het toezicht op het Media Park verscherpt.

Vanochtend worden bij de ingang alle auto's gecontroleerd van mensen die het park op willen. Bezoekers moeten zich daar bovendien legitimeren. Ook is er volgens het ANP veel politie op het terrein aanwezig na het tumult van gisteren.


via:-> http://www.powned.tv/nieuws/media/2015/ ... ia_pa.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23755
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 30 Jan 2015, 11:49

Aanbieding! Wapen met dempert slechts 80 euri

Image

Niet om mensen op ideeën te brengen hoor, maar de aanschaf van zo'n goed gelijkend handwapen met geluiddempert is echt een fluitje van een cent. Het blijkt zo simpel dat zelfs Tarik Zahzah (19) het kan. De geesteszieke man - geen bekende van de politie - zette gisteravond even het hele land op z'n kop met een nepwapen dat hem slechts een paar tientjes kostte. Echt hoor. Airsoft opent zoveel mogelijkheden voor gekkies. De hierboven afgebeelde MK23 Special Operations GNB kost bijvoorbeeld minder dan tachtig euro. Of check deze kalashnikovachtige AKM AK47 Real Wood: slechts tweehonderd euro. Liever een imposante sniper rifle? Dat kan ook. Door een recente aanpassing van de Wet Wapens en Munitie en Het Internet ligt voor kwaadwillenden met Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) de weg open naar totale wereldheerschappij. Geld en connecties zijn niet nodig en de risico's bovendien verwaarloosbaar. Op ongeoorloofd bezit van een nepvuurwapen staat een maximumstraf van negen maanden gevangenisstraf of een geldboete die kan oplopen tot €18.500. In de praktijk valt het echter nogal mee met de strafmaat. Het risico is minimaal. De gemaakte impact daarentegen, blijkt gigantisch. Zinloze veiligheidsmaatregelen, slaapverwekkende Kamerdebatten en wekenlange ophef/zelfbevlekking in en door de media van de media over de media. De airsofties NOS voorop, natuurlijk.

Klaps | 30-01-15 | 10:19
via:-> http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... tarik.html
Post Reply

Return to “Haatbaarden / Terroristen”