Wetenschap / Schetenwap DUMP!

Alle wetenschappelijke topics tref je hier aan.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

di 10 feb 2015, 01:56

'Vrouwelijke potvissen blijven vriendinnen jarenlang trouw'

Gepubliceerd: 09 februari 2015 23:54
Laatste update: 10 februari 2015 00:00

Vrouwelijke potvissen hechten zich aan specifieke individuen en blijven die 'vriendinnen' soms decennialang trouw. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
De vrouwtjes zwemmen tussen het jagen door opvallend vaak in het gezelschap van specifieke familieleden of vrienden.

De vriendschappen tussen de dieren kunnen meer dan twintig jaar standhouden.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Inktvissen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door tussen 2005 en 2010 negen families van potvissen te observeren voor de kust van de Caribische eilandstaat Dominica.

Deze walvissen jagen het grootste deel van dag op inktvissen in de dieptes van de oceaan, maar tussendoor rusten ze uit door aan de oppervlakte te zwemmen.

De wetenschappers volgden een groot aantal vrouwtjespotvissen en brachten in kaart in welk gezelschap de dieren deze pauzes doorbrachten.

Tante

Uit hun onderzoek blijkt dat de dieren vaak in de buurt van één specifiek familielid zwemmen, zoals een zus, of tante. Maar in sommige gevallen ontstaan er ook sociale banden tussen verschillende families, vooral bij de verzorging van jongen.

Sommige vrouwtjes zoeken bijvoorbeeld elkaars gezelschap bij het 'babysitten'. Ook wisselen ze elkaar vaak even af, zodat de ander kan gaan jagen.

Olifanten

De wetenschappers observeerden één koppel van twee potvissen, die volgens gegevens uit eerdere studies al sinds 1995 op elkaars jongen passen. Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Volgens hoofdonderzoeker Shane Gero zijn de sociale banden tussen de potvissen vergelijkbaar met die van olifanten. Ook deze dieren sluiten levenslange verbonden met familieleden en vrienden.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3989493/vro ... rouw-.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

di 10 feb 2015, 02:29

BREEK. ONZE MANNEN PLASSEN ZITTEND

Zittend plassen. Een gezonde vent haalt het niet eens in zijn hoofd. Zittend plassen is typisch zoiets dat enkel baby's en dames moeten doen. Staand plassen hoort bij natuurlijke dominantie: met een kleine hoeveelheid (al dan niet bewust) gemorste urine laat de man zijn onbetwiste superioriteit blijken in het huishouden. Een medeman zittend zien plassen, dat zorgt bij een gezonde vent direct voor een slappe. Het ziet er simpelweg niet uit. Daarover bestaat eigenlijk geen enkele discussie. Toch zijn er in ons land blijkbaar mannen die gedwongen zittend plassen: een gigantische 15% van de mannen móet het, 43% van de mannen doet het zelfs vrijwillig. De drogredenen die klinken zijn 'hygiëne' (lol), 'comfort' (gay) en staand plassen zou vasthouden aan een ongewenste oermenshouding. Gawd, hoezo ongewenst? Het zijn onze roots, ja. Daar schaamt een beetje man zich niet voor. Bovendien vinden de vrouwtjes het minder mannelijk. Slechts eenderde van ons Nederlandse mannen begrijpt dat. Die kleine doch krachtige minderheid doet geen consessies. Zo hoort het ook. Hoera voor mancipatie.

Klaps | 09-02-15 | 17:14 |
via Geenstijl:->> http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... p_ver.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 11 feb 2015, 03:03

Stotterende mensen hebben dikker hersengebied voor spraak

Gepubliceerd: 10 februari 2015 19:58
Laatste update: 10 februari 2015 19:57

Mensen die stotteren zijn op hersenscans te herkennen aan een relatief dik spraakgebied, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Normaal gesproken wordt het weefsel in het hersengebied voor spraak wat dunner na de kindertijd, omdat het het zogenoemde 'centrum van Broca' steeds efficiënter gaat werken.

Bij stotteraars gebeurt dat echter niet: de grijze stof in het gebied slinkt niet of nauwelijks.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

Hersenscans

Bij hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers hersenscans van 116 proefpersonen tussen de 6 en 48 jaar, van wie ongeveer de helft stotterde.

De hersenen van de stotteraars bleken alleen in het centrum van Broca af te wijken. In 29 andere regio's van het brein werden geen verschillen gevonden met de andere proefpersonen.

Toch is het nog niet zeker dat stotteren een gevolg is van de verdikte structuur in het hersengebied voor spraak.

Kip

"Het is het verhaal van het kip en het ei", verklaart hoofdonderzoeker Deryk Beal op de nieuwssite van de universiteit van Alberta. "We weten niet of de abnormaliteit die we zien een gevolg is van het stotteren, of juist de oorzaak."

De wetenschappers willen bij een vervolgstudie een groot aantal stotteraars volgen van hun kindertijd totdat ze volwassen zijn. "Dan kunnen we zien hoe het brein verandert als kinderen het stotteren afleren", aldus Beal.

Uiteindelijk hopen de wetenschappers op basis van hun hersenonderzoek nieuwe behandelingen te ontwikkelen waarmee stotteraars kunnen worden genezen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3990006/sto ... praak.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 11 feb 2015, 03:30

'Komst kat en vos ramp voor zoogdieren Australië'

Gepubliceerd: 10 februari 2015 15:40
Laatste update: 10 februari 2015 15:47

De kat en vos, twee dieren die oorspronkelijk in Europa leefden, zijn een ramp voor de landzoogdieren in Australië. Sinds 1788 is 11 procent van de 273 inheemse landzoogdieren door toedoen van de kat en de vos uitgestorven.
21 procent wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Wetenschappers van de Charles Darwin Universiteit in Australië spreken volgens de BBC in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences over een ''uitroeiingsramp''.

Geen ander land heeft in de afgelopen twee eeuwen zoveel landzoogdieren verloren zien gaan als Australië, schrijven de wetenschappers. De wilde dieren in Australië zouden er juist van moeten profiteren dat het land rijk is en een geringe bevolkingsdichtheid heeft, maar de uit Europa ingevoerde dieren doen dat voordeel teniet. Ook het in brand steken van woeste grond om meer landbouwgrond te krijgen is slecht voor de wildstand.

De wetenschappers schrijven dat het probleem lang is onderschat. Veel van de uitgeroeide dieren waren weinig aaibaar en schuw en waren vooral in de nacht actief. Voor de bedreigde soorten geldt hetzelfde. Daardoor waren en zijn weinig Australiërs van hun bestaan op de hoogte, laat staan dat ze ze ooit hebben gezien.

Er zijn mogelijkheden om de vooruitzichten voor het wildbestand te verbeteren, schrijven de wetenschappers, maar het is ''een enorm moeilijke uitdaging''. Zo zouden eilanden kunnen worden ontwikkeld tot reservaten voor bedreigde soorten. Ook zouden maatregelen kunnen worden genomen om het aantal wilde katten en vossen te verminderen.

Door: ANP/NU.nl
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3989927/kom ... ralie.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 22 feb 2015, 11:02

Nieuwe mossoort ontdekt in Hilversum

Gepubliceerd: 22 februari 2015 08:56
Laatste update: 22 februari 2015 08:57

In Hilversum is een mossoort ontdekt die nog nooit eerder in West-Europa is gevonden. Het is de kuifhaarmuts
Dat meldde het radioprogramma Vroege Vogels zondag. Mossendeskundige Henk Siebel trof de soort aan op een boom in zijn woonplaats Hilversum.

De kuifhaarmuts komt vooral voor in mediterrane berggebieden, waar het in de zomer relatief droog en warm is, maar in de winter regenachtig. Dat de soort nu ook in Nederland opduikt, zou te maken kunnen hebben met klimaatverandering.

Het mos ontleent zijn naam aan de gekuifde harige mutsjes op het sporenkapsel.

Door: ANP
via:->> http://www.nu.nl/binnenland/3997504/nie ... ersum.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

di 24 feb 2015, 02:13

Wetenschappers leggen Zweeds fjord aan het zuurstof

Gepubliceerd: 23 februari 2015 23:43
Laatste update: 23 februari 2015 23:43

Een Zweeds fjord met zeer zuurstofarm water is door wetenschappers succesvol 'gereanimeerd'.
De Deense wetenschappers hebben zuurstofrijk oppervlaktewater naar de diepste delen van het Byford in het westen van Zweden gepompt.

De diepe wateren van het fjord nemen vermoedelijk door de opwarming van de aarde steeds minder zuurstof op, zo is uit eerder onderzoek gebleken.

Door de toevoer van het oppervlaktewater zijn veel op zuurstof levende bacteriën echter teruggekeerd in deze 'dode zone', zo melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift ISME.

Oppervlakte

De wetenschappers kwamen op het idee om het oppervlaktewater naar beneden te pompen, omdat eerdere studies uitwezen dat in de diepere delen van het water bijna alleen nog organismen voorkomen die leven op zwavel en koolzuur.

Bacteriën die zuurstof verbranden, waren er nauwelijks nog te vinden. Waarschijnlijk dringt de zuurstof door de opwarming van de aarde moeilijker door tot het diepe water.

Het water in de dieptes van het fjord mengt zich daarnaast nauwelijks met oppervlaktewater dat wordt aangevoerd door de zee en een rivier.

Succes

Het twee jaar durende experiment waarbij oppervlaktewater naar beneden werd gepompt, bleek al snel een succes.

"Toen de pompen net aan stonden, konden we al zien dat sommige op zuurstof levende bacteriën weer terugkeerden in de diepere wateren van het fjord", verklaart hoofdonderzoeker Michael Forth van de Universiteit van Zuid-Denemarken op nieuwssite ScienceDaily.

"In een latere fase zagen we dat de complete waterpartij er gezonder begon uit te zien. Dat bewijst dat het experiment is geslaagd", aldus Forth.

Oceaan

De wetenschappers hopen dat de een vergelijkbare techniek in de toekomst ook kan worden gebruikt om zuurstofarme delen van oceanen te 'reanimeren'.

Klimaatmodellen suggereren namelijk dat er door de opwarming van de aarde steeds meer dode zones zullen ontstaan in diepere delen van oceanen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3998537/wet ... rstof.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 26 feb 2015, 10:06

Lichaamsgeur van zwangere maki verraadt geslacht van baby

Gepubliceerd: 25 februari 2015 22:24
Laatste update: 25 februari 2015 22:23

Vrouwelijke ringstaartmaki's verraden met hun lichaamsgeur het geslacht van de baby waarvan ze in verwachting zijn, zo blijkt uit een nieuwe studie.
De lichaamsgeur van vrouwtjes die zwanger zijn van een mannelijke foetus is minder sterk dan de geur van hun seksegenoten die een vrouwelijke baby verwachten.

Dit geurverschil hangt waarschijnlijk samen met de aanmaak van specifieke hormonen in het lichaam van de zwangere dieren.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Wattenstaafjes

De onderzoekers verzamelden geurmonsters van 12 vrouwelijke ringstaartmaki's door met wattenstaafjes langs de geslachtsdelen van de dieren te wrijven, voor en tijdens hun zwangerschap.

Uit de chemische analyse van de watten bleek dat de luchtjes die de dieren produceerden minder gecompliceerd werden als ze in verwachting waren.

Bij zwangere vrouwtjes werden minder verschillende geurstoffen en feromonen gemeten.

Hormoonspiegel

Die 'versimpeling' van de geur kwam sterker tot uitdrukking als de dieren in verwachting waren van een jongetje dan wanneer ze een meisje verwachtten.Dit geurverschil wordt mogelijk veroorzaakt door de hormoonspiegel van de halfapen.

"Het verschil tussen hormoonprofielen van maki's die zwanger zijn van een jongen en maki's die een meisje in hun buik hebben is dramatisch groot", aldus hoofdonderzoekster Christine Drea op de nieuwssite van Duke University.

Het is voor het eerst dat wetenschappers aan de hand van een lichaamsgeur kunnen voorspellen of een dier in verwachting is van een mannelijke of vrouwelijke baby.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3999813/lic ... -baby.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 27 feb 2015, 01:47

Wetenschappers kijken dieper dan ooit het heelal in

Gepubliceerd: 27 februari 2015 00:11
Laatste update: 27 februari 2015 00:10

Met een nieuw instrument op een telescoop in Chili hebben Europese ruimtewetenschappers dieper dan ooit in een verre uithoek van het heelal in gekeken.
De onderzoekers slaagden erin om meer dan twintig sterrenstelsels waar te nemen die tot nu toe met geen enkele andere telescoop waren te zien.

De Europese Very Large Telescope in Chili presteert daarmee beter dan de Amerikaanse telescoop Hubble die ook wordt gebruikt voor observaties van verre sterrenstelsels.

Dat meldt de Europese astronomische organisatie ESO.

Kleurenbeelden

De nieuwe ontdekkingen kwamen tot stand door een spectograaf met de naam MUSE die waarnemingen van de Very Large Telescope omzet in heldere 3D-kleurenbeelden.

Door deze beelden 27 uur te analyseren verzamelden de wetenschappers nieuwe informatie over de afstanden en bewegingen van 189 sterrenstelsels.

De waarnemingen werden verricht in het zogenoemde Hubble Deep Field South, een uithoek van het heelal die eerder is bestudeerd door de Amerikaanse ruimtetelescoop Hubble.

Verrassing

"De grootste verrassing kwam toen we zeer verre zwak schijnende sterrenstelsels ontdekten die zelfs op de diepste Hubble-opname niet te zien waren", verklaart de Franse hoofdonderzoeker Roland Bacon.

De waarnemingen zijn veelbelovend voor toekomstige studies met de spectograaf MUSE.

Het instrument op de Very Large Telescope zal ook worden ingezet om ook andere verre uithoeken van het heelal te onderzoeken. "We zullen met dit instrument nog duizenden sterrenstelsels onderzoeken en nieuwe extreem zwakke en verre sterrenstelsels ontdekken", voorspelt Bacon.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/4000686/wet ... al-in.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 02 mar 2015, 02:37

Emulgatoren dragen mogelijk bij aan darmontstekingen en overgewicht

Gepubliceerd: 01 maart 2015 17:25
Laatste update: 01 maart 2015 18:32

Emulgatoren die in ijsjes en veel andere bewerkte voedingsproducten zitten, kunnen bijdragen aan het ontstaan van darmontstekingsziekten en overgewicht.
Dat schrijven Amerikaanse en Israelische onderzoekers op basis van muizenexperimenten in de nieuwste editie van Nature.

Emulgatoren worden toegevoegd aan voedingsproducten om ze smeuïger en langer houdbaar te maken. In totaal zijn er tientallen emulgatoren, maar de studie richtte zich op twee veelgebruikte stoffen: carboxymethylcellulose (cmc) en polysorbate-80 (p80).

De onderzoekers gaven muizen drinkwater met 1 procent cmc of p80. Muizen met aanleg voor de darmontstekingsziekte colitis ontwikkelden als gevolg hiervan deze ziekte. Muizen zonder die aanleg ontwikkelden het metabool syndroom.

Toen de onderzoekers de emulgatoren toevoegden aan het voedsel van de muizen, trad hetzelfde effect op en ook bij lagere doses vonden ze een – weliswaar minder ernstig - effect.

Schadelijke bacteriën

Volgens de onderzoekers doen de emulgatoren schadelijke bacteriesoorten in de darmen floreren, die vervolgens het darmslijmvlies aantasten. Hierdoor raakt de barrière verzwakt die het darmslijmvlies en de darmwand normaal gesproken vormen tussen de darminhoud en het lichaam.

Moleculen afkomstig van de bacteriën kunnen het lichaam in ‘lekken’, stofwisselingsprocessen verstoren en zo het metabool syndroom veroorzaken.

Voorbarig

Niet iedereen is overtuigd door de resultaten. ‘Een typisch geval van een voorbarige conclusie.’ zegt Max Nieuwdorp, die in het AMC in Amsterdam de relatie tussen type 2 diabetes en darmbacteriën onderzoekt en niet betrokken was bij de studie.

De onderzoekers stellen dat ze doseringen hebben gebruikt die vergelijkbaar zijn met de toegestane dosis in voedingsproducten, maar ze rapporteren nergens hoeveel de muizen precies hebben binnen gekregen.

Afgelopen jaar concludeerden Israëlische onderzoekers dat de consumptie van zoetstoffen type 2 diabetes kan veroorzaken. Daarop kwam veel kritiek, omdat de conclusie in ging tegen de consensus op basis van eerdere studies, dat er juist geen verband bestaat tussen zoetstoffen en suikerziekte. Iets vergelijkbaars geldt voor deze studie, al ontkennen de critici niet dat emulgatoren schadelijk kunnen zijn.

De onderzoekers zelf stellen dat hun studie aantoont dat de huidige manier waarop voedseladditieven worden getest tekort schiet. Zij pleiten ervoor experimenten zoals die van hen toe te voegen aan het repertoire.

Door: NU.nl/Jop de Vrieze
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/4002170/emu ... wicht.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 02 mar 2015, 02:58

Keizerspinguïns op Antarctica schuilden voor ijstijd

Gepubliceerd: 01 maart 2015 14:04
Laatste update: 01 maart 2015 14:04

Keizerspinguïns op Antarctica hebben zwaar te lijden onder de koude omstandigheden in de afgelopen 30 000 jaar. Tijdens de laatste ijstijd hield slechts een zevende deel van de huidige populatie het uit.
Dat blijkt uit onderzoek van biologen van onder meer de University of Southampton en Oxford University in Groot-Brittannië. Het onderzoek staat beschreven in vakblad Global Change Biology.

De onderzoekers vergeleken historisch genetisch materiaal van de dieren met de genetische vingerafdruk van huidige exemplaren. Zo konden zij herleiden dat tijdens de laatste ijstijd slechts zo'n 85 000 keizerspinguïns op Antarctica leefden, ruwweg een zevende deel van de huidige 600 000 exemplaren.

De pinguïns waren waarschijnlijk in drie 'vluchtelingenpopulaties' verdeeld, waarvan een zich schuil hield in de Rosszee, een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica.

Open water

Klimaat luistert nauw voor de dieren die de winter broedend doorbrengen op vast zee-ijs, maar altijd ook afhankelijk zijn van de bereikbaarheid van open water om eten te zoeken.

Dat open water was moeilijk te vinden tijdens de duizenden jaren waarin de ijslaag op Antarctica veel groter was dan die nu is. De Ross Zee bood soelaas in de vorm van polinia's, wakken die ontstonden door sterke stromingen en heftige winden in de ongure baai.

Hoewel het huidige klimaat gunstig is voor het evenwicht tussen de beschikking over voedsel en over vast broed-ijs, bleek afgelopen zomer dat die balans fragiel is.

Tegen het jaar 2100 zal de populatie keizerpinguïns met een vijfde zijn afgenomen door opwarming van hun leefgebied, voorspelden onderzoekers in Nature Climate Change.

Door: NU.nl/Marieke Buijs
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/4002023/kei ... stijd.html
Gebruikersavatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Berichten: 4223
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

ma 01 jun 2015, 00:08

Het domme bedrog genaamd ‘Wetenschapsagenda’
Zo maken we de wetenschap de dienstmaagd van het bedrijfsleven
MARCEL HULSPAS: 18-03-2015

De komende twee maanden mag u vragen stellen aan de wetenschap. En de beste vragen vormen straks de Wetenschapsagenda. Dat beloven het bedrijfsleven en de bestuurlijke elite. Ze denken namelijk dat burgers heel dom zijn. Dat we nu allemaal staan te juichen: “Ja! We mogen de wetenschapsagenda gaan bepalen!” Dat we niet in de gaten hebben dat we bedonderd worden.

Op 1 april, dan treedt hun plan in werking. Vanaf die dag kunt u uw vragen kwijt op wetenschapsagenda.nl. Alle vragen zijn welkom, zo luidt de uitnodiging. Tenminste, ze mogen “niet te groot zijn en ook niet te klein”, legt Alexander Rinnooy Kan uit in de NRC van zaterdag. Een vraag als “bestaat God?” valt dus af want God is te groot. En het is ook geen wetenschappelijk onderwerp. En de vraag is overigens al beantwoord. Dat soort vragen moet u dus niet indienen. Maar verder mag alles. “Waarom hoeven multinationals hier geen belasting te betalen?” bijvoorbeeld is een uitstekende economische én ethische vraag. Stuurt u die maar op. In duizendvoud.

Heerlijk naief
Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf (38 jaar, dan ben je dus lid van De Jonge Akademie van de KNAW) zijn de trekkers van dit schitterende plan. En ze doen net alsof ze heilig geloven dat wij Nederlanders allemaal interessante vragen zullen opwerpen. Vragen waar de wetenschap nog jaren mee vooruit kan. Want wetenschap, dat vinden wij Nederlanders allemaal machtig interessant. En we worstelen dagelijks met: “Waarom duurt het zo lang voordat de douche warm wordt?” Of: “Waarom poept mijn hond liever niet op een poepveldje?” De journalist van de NRC gelooft er ook helemaal in en stelt heerlijk naïeve vragen, zoals:

“Wat als er te veel vragen binnenkomen?”

“Zal al dat nieuwe, interessante onderzoek het gewone onderzoek niet verdringen?”

“Wat als de burger vraagt waar duurzame energie blijft? Zullen de ‘gevestigde fossiele belangen’ dan niet ingrijpen?”

Heerlijk moet dat zijn, om zo ondervraagd te worden. Maar het antwoord van De Graaf op de laatste vraag is veelzeggend:

“Nee. Alle binnengekomen vragen worden bekeken door een jury. De KNAW en de Jonge Akadamie organiseren vijf van die jury’s, over verschillende wetenschapsgebieden. In zo’n jury zitten mensen uit de Kenniscoalitie, dus ook uit het bedrijfsleven, maar ze worden voorgezeten door wetenschappers.”

Vaker naar het bedrijfsleven
Een wetenschapper! Dan komt alles goed! Die wijkt nooit voor de commercie! Maar wat is die kenniscoalitie? Dat is een door Den Haag in het leven geroepen monsterverbond van KNAW, TNO, VSNU, TO2 (de club van technologische instituten), VNO-NCW, MKB Nederland, NWO en de Vereniging Hogescholen. Deze verzameling kreeg twee jaar geleden de opdracht een plan te maken voor “heldere spelregels voor publiek-private samenwerking in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek”. U ziet waar het hier om gaat. Ook het fundamenteel onderzoek moet straks voor haar centen vaker aankloppen bij het bedrijfsleven. Die krijgt ook daar een flinke vinger in de pap. In hoeverre er dan nog fundamenteel onderzoek overblijft, dat weet bijna niemand.

Die coalitie is ook de geestelijk vader van dat plan voor een ‘Nationale Wetenschapsagenda’ die gevuld zou moeten worden door middel van vragen van Jan Publiek. Deels gevuld, uiteraard. Na een grondige screening. Passend binnen de reeds afgesproken speerpunten, en uiteraard geschikt voor die publiek-private samenwerking. Met andere woorden: allemaal leuk en aardig maar het bedrijfsleven moet wat voor de centen terugzien. Iedere Nederlander die ook maar een moertje geïnteresseerd is in wetenschap ruikt op een kilometer afstand wat hier gebeurt. Welk spelletje hier wordt gespeeld.

De overheid trekt zich in toenemende mate terug uit de financiering van wetenschappelijk onderzoek. De wetenschap moet meer en meer bij het bedrijfsleven aankloppen. Dat klinkt niet fraai. Dat klinkt als een recept voor ‘men vraagt en wij draaien’. Een recept dat al zo veel wordt gebruikt in het kaalgeslagen land der wetenschap. Maar het verzet dat opstak vanuit de wetenschappelijke wereld wordt nu onschadelijk gemaakt door de introductie van een nieuwe ‘Wetenschapsagenda’. Niks gevestigde onderzoekslijnen of ‘de nieuwsgierigheid van de wetenschapper’. De burger gaat de vragen stellen. Mooi toch?

Het rookgordijn van de inspraak
En de bezorgde burger? Die ziet dat kale landschap verdwijnen achter een rookgordijn. Het rookgordijn van de inspraak. Wat zegt u? Het bedrijfsleven bepaalt straks wat ‘wetenschappelijk onderzoek’ mag heten?! Hoe komt u erbij! De Weteschapsagenda is ingevuld door alle Nederlanders! Iedereen kon zijn vraagje indienen! (‘Waarom zit er pluis in mijn navel?’) En al die vragen zijn héél nauwkeurig bekeken, en de beste zijn geselecteerd! Vraag maar aan die wijze Alexander en die schat van een Beatrice! U noemt dat volksverlakkerij? Hoe komt u erbij!

“Is die Rinnooy Kan nou zo dom…”
U heeft tot juni de tijd om uw vragen in te leveren. (“Is de islam echt zo vredelievend?”) Dan is er een conferentie waarin de vragen besproken zullen worden. Daarna mag iedereen nog commentaar geven op de ingeleverde vragen (“Is die Rinnooy Kan nou zo dom of ben ik zo slim?”). Tot aan het weekend van 3 en 4 oktober. Het ‘Weekend van de wetenschap’. Dat wordt een feest. Het feest van de democratie, (“Waarom is de PVV zo populair?”) Daarna kunnen onderzoekers én bedrijfsleven fijn aan de slag kunnen gaan met de geselecteerde vragen, die hoogstwaarschijnlijk zullen klinken als:

Hoe kunnen wij van Nederland een innoverende economie maken?

Welke kunststoffen zijn geschikt voor de nieuwste generatie 3d-printers?

Wat kunnen wij leren van China?

Wat kan de Oerknal ons leren over innovatie?

Op dierendag, dan zijn de kaarten geschud. Dan is de wetenschap defintief de dienstmaagd van het bedrijfsleven geworden. En de burger (“Waar komt het woord oplichter vandaan?”), die zal daarna zijn mond houden. Want de burger weet: we hebben het zelf zo gewild.

Zó dom zijn ze wel, denkt Rinnooy Kan.

Bron: http://cult.thepostonline.nl/column/het ... apsagenda/
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Berichten: 4223
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

do 28 apr 2016, 22:18

Oud zeer (5)

dinsdag 26 april 2016
Roepen in de woestijn? Daar lijken ze bij het Nederlands Forensisch Instituut een abonnement op te hebben. Volgens het personeel gaat het instituut naar de kloten en dat ligt volgens het personeel voor een groot deel aan het krimpbeleid van Reinout Woittiez, de huidige directeur. Aldus dit ernstige artikel in de Volksfiets van een paar dagen geleden, dat ook op de Engelstalige site van het dagvod is terug te vinden. Het was overigens niet voor het eerst dat die rampzalige ontwikkeling onder het vergrootglas werd gelegd. Begin oktober vorig jaar zat o.r.-voorzitter Marnix Hoitink met dezelfde boodschap al eens op schoot bij dat meisje van Tweebeeke. Ook wij besteedden wat moleculaire aandacht aan die problematiek, zij het om met een ezel de brug over te gaan naar het met het NFI samenwerkende TNO en daarmee verbonden bollebozen. Sommigen van die bollebozen zeulden met een uiterst bezwadderd oorlogsverleden rond, dat her en der na meer dan 75 jaar nog steeds op subtiele wijze van een netter verfje wordt voorzien. Zo staat in het gerenommeerde Amerikaanse blad Physics Today van deze maand een artikel over de in oktober vorig jaar in Californië overleden Nederlandse wetenschapper Jan Korringa bijvoorbeeld het volgende:

“Born in Heemstede, the Netherlands, on 31 March 1915, Korringa received his undergraduate degree from Delft University of Technology. He went to Leiden in 1937 to pursue his graduate studies under Hendrik Kramers. The university closed in 1940 when the Netherlands was occupied by the Nazis and the faculty went on strike in sympathy with their Jewish colleagues. Korringa returned to Delft and received his PhD in 1942 under Bram van Heel with a study of algebraic optics and also did postdoctoral work with Ralph Kronig on the theory of metals”.

Als je het zo leest zou je zweren dat de professoren de zaak plat gooiden. Lag wel even anders. Het waren de studenten die op 25 november 1940 een staking uitriepen naar aanleiding van het ontslag van drie Joodse professoren. Dit ondanks het verbod tot staken van de hooggeleerde heren, die in hun warme stoel waren blijven zitten. Een van de leiders van dit eerste publieke protest in Nederland tegen de Jodenvervolging was de student weg- en waterbouwkunde Frans van Hasselt. Een paar dagen na het uitbreken van de staking werd hij door de moffen opgepakt en overgebracht naar Buchenwald. Daar overleed hij op 10 november 1942. Laten we het erop houden dat niet iedereen als held wordt geboren. Maar om het bang-voor-hun-hachie-gedrag van de bewuste professoren te verdoezelen is weer heel wat anders (2). Stay tuned.

(1) Zie de eerste aflevering van deze serie dd. 8 oktober 2015.
(2) Voor de laagstandjes van een totaal andere “studentenleider” aan de toenmalige universiteit van Leiden zie aflevering 3 van deze serie dd. 1 november 2015.

http://www.stelling.nl/kleintje/actueel.html
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

di 21 aug 2018, 09:14

Lancering hypermoderne weersatelliet Zuid-Amerika uitgesteld door windstoten

Afbeelding

De lancering van de hypermoderne weersatelliet Aeolus, die gepland stond voor maandagavond, is met precies een dag uitgesteld.
De reden van het uitstel is de verwachte harde wind op het geplande lanceertijdstip bij de basis in Kourou, in Frans Guyana. De satelliet is ontwikkeld om op nieuwe manieren wind op aarde te meten.

De lancering van de Europese satelliet staat nu gepland voor woensdagavond 23.20 uur (Nederlandse tijd). De satelliet gaat, eenmaal op 320 kilometer hoogte, de wind op aarde in kaart brengen.

De missie duurt in elk geval drie jaar, en mogelijk nog twee jaar langer.

Het meten van de wind gebeurt nu nog door weerstations op de grond, zoals bij het KNMI in De Bilt, en weerballonnen. Vliegtuigen geven na landing door welke winden ze onderweg zijn tegengekomen.

Dat zijn echter momentopnamen, die de wind op een bepaald moment op een bepaalde plek in beeld brengt. De satelliet moet zorgen voor een overzichtelijk totaalbeeld.
Bron: ->> https://www.nu.nl/wetenschap/5423117/la ... toten.html
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15955
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 11 jun 2019, 10:33

'Honderden plantensoorten uitgestorven door toedoen van de mens'
11 juni 2019 09:44

571 plantensoorten in het wild zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven door toedoen van de mens, blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Royal Botanic Gardens en de universiteit van Stockholm.

knip

Het is de tweede noodkreet op het gebied van flora in korte tijd. In een groot VN-rapport werd vorig maand gemeld dat de komende tientallen jaren een miljoen planten- en diersoorten dreigen uit te sterven door toedoen van de mens.

bron en meer: https://www.nu.nl/klimaat/5930913/honde ... -mens.html
Sterft het leven nou echt wel zo erg uit?
Maarten Keulemans

10 mei 2019, 18:31

Eén miljoen plant- en diersoorten dreigen voorgoed te verdwijnen door onze leefstijl, bleek deze week uit onderzoek van het biodiversiteitspanel IPBES. Alleen dachten wetenschappers dat in 1987 ook, en toen gebeurde het niet.

knip

Er is eigenlijk maar één probleem: bovenstaande prognose is niet van afgelopen week – hij prijkte ook in 1987 al prominent in de kranten. En de datum waarop die één miljoen soorten levende wezens zouden zijn uitgestorven, ligt inmiddels achter ons: de studie in kwestie noemde het jaar 2000 als het jaar waarin het grote uitsterven in volle gang zou zijn.

bron en meer: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/st ... ~bcedb11f/
Plaats reactie

Terug naar “Wetenschap”