Overgevoeligheid voor geluid.

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
henkfdgsdfhffgfg
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 97
Lid geworden op: di 06 dec 2011, 19:06

vr 20 jan 2012, 06:43

Iemand die overgevoelig is voor scherpe, onverwachte of monotone geluiden, kan de gehooraandoening Hyperacusis hebben. Hierbij zijn veel dagelijkse normale geluiden snel te hard, te scherp en het geluid kan zelfs zeer doen.

Hyperacusis komt voor bij slechthorenden maar ook bij mensen die geen gehoorverlies hebben. Deze mensen hebben vaak zelfs een beter gehoor dan de “doorsnee” persoon, ze horen extreem goed. Dit houdt in de deze groep mensen geluiden kan waarnemen die zachter zijn dan de gehoordrempel, op die ondergrens is het geluid zo zacht dat de meeste mensen het niet meer kunnen waarnemen. De maximale luidheidsgrens, dus waarbij geluiden te hard worden en zeer aan de oren gaan doen ligt bij mensen met hyperacusis echter veel lager dan bij de gemiddelde mens zonder hoorproblemen.

De grens waarbij geluid als te hard wordt ervaren (uncomfortable loudness) ligt normaliter ongeveer rond de 100dB (het geluid in een discotheek) . Bij personen met hyperacusis ligt deze grens beduidend lager, zo rond de 65dB (geluiden in een winkelstraat). Het is een aandoening die je dagelijks leven enorm kan beïnvloeden, overgevoeligheid voor geluid is er in verschillende gradaties en hoeveel last je er van hebt zal per persoon verschillen.

Afbeelding

Van hyperacusis ontstaat meestal op één van onderstaande manieren:
• Het is aangeboren en komt vaak pas op (jong) volwassen leeftijd aan het licht. Dit is de grootste groep, omdat baby’s en jonge kinderen meestal niet kunnen aangeven waar ze nou last van hebben, je groeit er mee op en de meesten leren er tot een bepaalde hoogte mee om te gaan. Hyperacusis kan door een kno-arts worden vastgesteld, de meesten gaan pas naar een kno-arts als de hinder van geluid toeneemt. Mensen die hoog gevoelig zijn hebben vaak een vorm van hyperacusis, omdat ze zeer gevoelig zijn voor hun omgeving reageren ze ook zo op geluid.
• Een ongeval zoals whiplash en hoofdtrauma of infectieziektes zoals de ziekte van Lyme kunnen tot overgevoeligheid voor geluid leiden.
• Het ontstaat spontaan op volwassen leeftijd, vaak in combinatie met oorsuizen (tinnitus) en slechthorendheid.


Wat kan je aan hyperacusis doen? Simpel gezegd, heel weinig en leer er maar mee te leven. Dat is het meest gehoorde advies, maar er zijn gelukkig wel een aantal opties.

Probeer om de grens waarop geluiden te hard gaan worden op te schuiven, dit kan je doen door je oren te ‘trainen’. De geluiden waar je problemen mee hebt moet je in ieder geval niet gaan ontlopen, probeer dit soort geluiden op een zachter niveau te horen en dan langzaam het volume op te voeren zodat je oren wennen aan het geluid en er ongevoeliger voor worden. Die gewenning gaat heel langzaam, kost heel veel tijd en het werkt niet altijd.

Hoe kan je je oren trainen is dan de volgende vraag, nou bijvoorbeeld door het dragen van hoortoestellen waarbij de maximale doorlating van het geluid laag ligt en het langzaam wordt opgevoerd. Deze oplossing is te prefereren boven het volledig afsluiten van de oren tegen geluiden, want hierbij veroorzaak je juist nog meer overgevoeligheid. Door het constant dragen van gehoorbeschermers worden je oren alleen maar overgevoeliger voor geluid, draag gehoorbeschermers alleen als het echt niet anders kan.

Er zijn gevallen bekend waarbij mensen door de oren constant volledig voor geluiden af te sluiten fobieën ontwikkeld hebben. Ze zijn zo overgevoelig voor geluid geworden dat ze dat ze de straat niet meer op durven, uit angst geconfronteerd te worden met bepaalde geluiden (Phonophobia) of zich totaal terugtrekken uit hun sociale leven en werkomgeving omdat de zo’n afkeer van bepaalde geluiden hebben gekregen dat hun lichaam dit als een overbelasting ervaart, ze worden er letterlijk ziek van (Misophonia).

Zoek afleiding als je overbelasting van geluid ervaart, maar loop er niet van weg, probeer je gedachten af te leiden van het irritante geluid door bijvoorbeeld naar muziek te gaan luisteren.

Hyperacusis is een aandoening die niet verdwijnt, je zal ermee moeten leren omgaan en het blijft vaak lastig om een balans te vinden tussen het beschermen van je oren en verleggen van de maximale luidheidsgrens door het gehoor te trainen op ongevoeligheid.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Dromen, FreeElectron
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Gezondheid / Voeding”