E-nummers

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
Gebruikersavatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 813
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 21:10

vr 02 dec 2011, 15:22

E-nummer Categorie Naam additief Opmerkingen
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E100 K Curcumine Natuurlijke gele kleurstof in rijstgerechten.
E101(i) K Riboflavine Vitamine B2. Een overmaat wordt snel afgebroken.
E101(ii) K Riboflavine-5'-fosfaat Geel tot oranje. Zwakke geur. Bittere smaak.
N101a K Lactoflavine-5'-fosfaat Afgeleid van E101, beter oplosbaar, synthetisch.
E102 K Tartrazine Synthetisch geel. Zeer berucht om allergie. Vooral in combinatie met benzoe-zuur (E210).
E103 K Alkannine Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken.
E104 K Cholinegeel Nauwelijks opgen.uit darm. Niet toegest. in Noorw.,VS, Aus en Jap.
E105 K Fast Yellow AB Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken [1984].
E106 Â zie E101(ii) Het voorgestelde nummer E106 is E101(ii) gebleven.
N107 K Geel 2G Synth. geel. In fritesaus. Reacties bij astma en aspirine-overgevoeligheid. Zie E123.
E110 K Oranjegeel S Synth. geel, vaak samen met Karamel (E150). Reacties bij astma en aspirine-overgevoeligheid.
E120 K Cochenille Bereid uit schildluizen. Niet kosher. Meestal vervangen door E124 (Cochenillerood A).
E121 K Alkannine Citrusrood II. Toestemming ingetrokken.
E122 K Azorubine Hyperaktiviteit bij kinderen. Net als andere azo-kleurstoffen. Zie E123.
E123 K Amarant Reacties bij astma en overgev. voor aspirine. Hyperaktiviteit bij kinderen. Netelroos.
E124 K Cochenillerood A Synth. vervanger voor E120. Zie verder E123.
E125 K Alkannine Ponceau SX. Toestemming ingetrokken.
E127 K Erythrosine Koolteerkleurstof. Speelt mogelijk een rol bij Minimal Brain Disfunction! Bevat jodium. Opgepast bij bestaande schildklierproblemen.
E128 K Rood 2G Toestemming ingetrokken in 2008. Verdacht van kanker bevorderende invloed.
E129 K Allura-rood, vervanger voor E123 (E123 is niet toegestaan in de VS) Een AZO-kleurstof, dus afrader voor astmalijders en hyperactieve kinderen!Niet toegestaan in: BE, FR, DU, CH, S, AU, DK, N
E131 K Patentblauw V Donkerblauw tot violet. Netelroos/jeuk; verlaagde bloeddruk; moeilijke ademhaling. Gebr. in kersen op sap. Medisch als kontrastmiddel voor foto's.
E132 K Indigotine Zie E131. Verhoogt mogelijk vatbaarheid voor virusziekten.
E133 K Briljantblauw FCF Allergische reakties zoals eczeem. Kan voorkomen in doperwten in blik.
E140 K Chlorofyl Bladgroen
E141 K Chlorofylverbinding Kopercomplexen van chlorofylen
E142 K Groen S Veilig in kleine hoeveelheden?
E143 K Fast Green FCF Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken.
E150 K Karamel [GEN] Bruine kleur-/smaakstof
E150a K Karamel [GEN] Suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof
E150b K Alkali-sulfietkaramel [GEN] Sulfietloog-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof
E150c K Ammoniakkaramel [GEN] Ammonia-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof
E150d K Sulfiet-ammoniakkaramel [GEN] Ammoniumsulfiet-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof. Veel in Cola-dranken gebruikt.
E151 K Briljantzwart BN Azo-kleurstof. Zie E123
E153 K Houtskool (Carbo medicinalis vegetabilis) Geen bijwerkingen bekend indien voldoende zuiver.
E154 K Bruin FK Kan erfelijk materiaal veranderen. In gerookte vis (niet in Nederlandse produkten).
E155 K Chocoladebruin HT Azo-kleurstof. Zie E123
E160a K Alfa-, beta- en gamma-caroteen [GEN] Gele kleurstof, provitamine A (wordt omgezet in vitamine A). Zuiverheidsregels aangescherpt 1 april 2004.
E160b K Anatto, Bixine, Norbixine [GEN] Gele kleurstof uit het zaad van Bixa orellana.
E160c K Capsanthine [GEN] Oranje/rode kleurstof uit paprika. In kippevoer om 'scharrelei kleur' aan dooier te geven.
E160d K Lycopeen [GEN] Rode kleurstof uit tomaten.
E160e K beta-apo-8'-carotenal Beta-caroteen met fenylgroep. Wordt omgezet in vitamine A.
E160f K Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur E160e met toegevoegde ethylgroep.
E161 K Eanthofyllen Plantaardige gele kleurstof. Niet meer toegestaan
E161a K Flavoxanthine Plantaardige gele kleurstof uit boterbloemen. Niet meer toegestaan
E161b K Luteine Geel/rode kleurstof. Wordt uit natuurlijk materiaal gewonnen m.b.v. oplosmiddelen.
E161c K Cryptoxanthine Komt van nature voor in boter, eierdooier, sinaasappelschil. Wordt omgezet in vitamine A. Niet meer toegestaan
E161d K Rubixanthine Komt van nature voor in rozebottels. Niet meer toegestaan
E161e K Violoxanthine Komt van nature voor in gele viooltjes. Niet meer toegestaan
E161f K Rhodoxanthine Komt van nature voor in Taxus baccata bessen. Niet meer toegestaan
E161g K Cantaxanthine Uit paddestoelen en schaaldieren. Omstreden stof. Niet langer toegestaan in bruiningstabletten. Kan gezichtsvermogen aantasten. Off. alleen toegelaten in een bep. Franse worstsoort en in geneesmiddelen(!).
E162 K Bietenrood, betanine Afgeraden voor baby's en jonge kinderen door veelvuldige combinatie met E251.
E163 K Anthocyanen Uit bloemen en vruchten (E163a t/m E163f). Blauw/paars, rood. Mogelijk reaktie bij astma.
E170 AK Calciumcarbonaat kalk
E171 K Titaandioxyde In snoep en in sausen. Niet toegestaan in Duitsland.
E172 K IJzeroxiden, ijzerhydroxiden Levert vrijwel geen extra ijzer!
E173 K Aluminium Huidklachten (jeuk), nierafwijkingen, Parkinson.
E174 K Zilver Giftig voor bacterien, niet voor mensen.
E175 K Goud Als versiering op banket. Goud wordt in principe onveranderd uitgescheiden. [In de homeopathie gebruikt bij mannen met erectiestoornissen.]
E180 K Litholrubine BK In kaaskorst (enig toegestane toepassing). Azo-kleurstof. Zie E123.
E181 Looizuur Klaarmiddel in alcoholische dranken
E182 K Lakmoes Natuurlijke kleurstof. Toestemming ingetrokken.
E200 C Sorbinezuur Kleurloze naalden of wit vrij stromend poeder met een lichte kenmerkende geur. In melkprodukten, roggebrood, diepvriespizza. Mogelijk huidirritatie bij uitwendig kontakt.
E201 C Natriumsorbaat Diepvriespizza, gedroogde abrikozen. Zie E200.
E202 C Kaliumsorbaat Zie E200
E203 C Calciumsorbaat Zie E200
E210 C Benzoezuur Netelroos, spijsverteringsremmend. Reacties bij astma en overgevoeligheid voor salicylaten (aspirine). Zie E102.
E211 C Natriumbenzoaat Zie E210. Afgeraden bij hyperaktieve kinderen.
E212 C Kaliumbenzoaat Zie E210.
E213 C Calciumbenzoaat Zie E210.
E214 C Ethylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E210. In gedroogd fruit, gekookte biet, zie verder verpakkingen.
E215 C Natriumzout van de ethylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210.
E216 C Propylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210. Ingetrokken [CELEX:52004PC0650]
E217 C Natriumzout van de propylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210. Ingetrokken [CELEX:52004PC0650]
E218 C Methylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210.
E219 C Natriumzout van de methylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210.
E220 OC Zwaveldioxyde In fruit- en aardappelprodukten, wijnen. Vermijden bij slechte nier- en leverwerking. Hartkloppingen, huiduitslag.
E221 C Natriumsulfiet Op vlees, gedroogde vis, gedroogde tomaten en als deegverbetermiddel. Breekt vitaminen af. Vermijden bij nier- en leverzwakte en bij astma.
E222 C Natriumwaterstofsulfiet / Natriumbisulfiet Cons.midd.in alc.dranken. Kan vit. afbreken. Oppassen bij astma.
E223 C Natriummetabisulfiet / Dinatriumdisulfiet Zie E220 voor bijwerkingen.
E224 C Kaliummetabisulfiet / Dikaliumdisulfiet Vooral in pakket om zelf wijn te maken. Zie verder E220.
E225 C Calciumdisulfiet Kan schadelijk zijn voor astmapatiënten en voor personen met slechte lever- of nierwerking. Kan vitaminegehalte van voeding verlagen. Afgeraden voor hyperactieve kinderen. Zie E220.
E226 C Calciumsulfiet Verstevigingsmiddel fruit en groenten (conserven). Zie E220.
E227 C Calciumwaterstofsulfiet Kan schadelijk zijn voor astma-, nier- en leverpatienten. Overgevoeligh. Breekt vitaminen af in voeding
E228 C Kaliumbisulfiet Breekt vitaminen af in voeding. Zie E220. Gebruikt in pakketten voor het thuis maken van wijn. Verhindert afbreken van zuren. Tegen verkleuring.
E230 C Bifenyl Op citrusschil. Misselijkh, overgeven, irritatie
E231 C Orthofenylfenol Beschad. lever en nieren bij blootstelling aan grote hoeveelheden
E232 C Natriumorthofenylfenolaat Overgevoeligheid. Aantasting zenuwstelsel bij grote hoeveelheden
E233 C Thiabendazol Veel op schil/papier van citrusvruchten Toestemming ingetrokken, richtlijn 98/72/EC
E234 C Nisine [GEN] Mogelijk allergie (huiduitslag). Natuurlijk antibioticum. In kaas, room, kwark.
E235 C Pimaricine [GEN] Mogelijk allergie met huiduitslag, braken, diarrhee en anorexiaverschijnselen. Natuurlijk antibioticum, product van de bacterie Streptomyces natalensis (de stof wordt ook Natamycine genoemd). Gebruikt in kaas en vleesproducten.
E236 C Mierezuur Lever- en nierbeschadiging. Tast huid aan. Grote hoeveelh. in toiletontkalker
E237 C Natriumformiaat Zie E236. Stof maakt mierezuur vrij.
E238 C Calciumformiaat Zie E236. Stof maakt mierezuur vrij.
E239 C Hexamethyleentetramine !!DNA-mutatie. Nier- en urinewegbeschad., kanker. Komt formaldehyde uit vrij
N240 C Formaldehyde Ontsmettingsmiddel. Irriterend voor mond, slijmvliezen, ogen. Overgev. (huiduitslag, vocht ophoping). Resten door ontsmetting apparatuur in voedingsmiddelen. Mogelijk aanwezig in Parmezaanse kaas.
E242 C Dimethyldicarbonaat Kleurloze vloeistof die ontleedt in waterige oplossing. Bijtend voor de huid en de ogen en giftig bij inademing en inslikken
E249 C Kaliumnitriet Overgevoeligheid, aantast. rode bloedlich., kanker
E250 C Natriumnitriet Verminderde zuurstof-opname rode bloedlich., verminderde vit. A-vorming, maagkanker
E251 C Natriumnitraat Zie E250. Vormt nitriet.
E252 C Kaliumnitraat Zie E250. Afgeraden voor hyperactieve kinderen
E260 CF Azijnzuur Bij bierbrouwen. Schadelijke eff.onbek.
E261 CF Kaliumacetaat Bij slechte nierwerking oppassen (mogel. overdosis kalium)
E262(i) CF Natriumacetaat Eff. onbek. In bouillon, kruidenbuiltjes etc.
E262(ii) C Natriumdiacetaat Tegen bact. in deeg en melk. In brood, gebak. Eff. onbek.
E263 CF Calciumacetaat Smeltzout, versteviger, metaalionenbinder. Eff.onbek.
E270 C Melkzuur [GEN] Darmstoring bij zuigelingen. Kunnen het nog niet verteren
E280 C Propionzuur Bij overgevoeligheid migraine (boterzuur overgevoeligheid)
E281 C Natriumpropionaat Bij overgevoeligheid mogelijk migraine
E282 C Calciumpropionaat In brood, gebak, diepvriespizza. Bij overgev. mogelijk migraine
E283 C Kaliumpropionaat Zie E282
E284 C Boorzuur Stabiliseert zuurgraad van product. Wordt alleen gebruikt in zeer kleine hoeveelheden.
E285 C Natriumtetraboraat / Borax Alleen in kaviaar(?)
E290 C Kooldioxyde Koolzuurgas. Versterkt werking van alcohol door verhoogde opname
E296 F Appelzuur Baby's: darmstoringen bij synthetische vorm
E297 F Fumaarzuur In de natuur voorkomende stof. Tussenprodukt in energiehuishouding.
E300 O L-ascorbinezuur [GEN] Vitamine C: goed voor de weerstand, maar in te grote hoeveelheden slecht voor de nieren. Overmaat verhindert opname van koper.
E301 O Natrium-L-ascorbaat Zie E300. Deze vorm versterkt mogelijk kankerverw. stoffen
E302 O Calcium-L-ascorbaat Zie E300. Deze vorm kan mogelijk leiden tot niersteenvorming
E304(i) O 6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur / Ascorbylpalmitaat Tegen ranzig worden van vet. Zie E300. Goed vetoplosbaar en bestand tegen verhitting. Een synthetische vorm van vit. C. Wordt gebruikt in worst.
E304(ii) O L-Ascorbylstearaat Witte of geelwitte vaste stof met een citrusachtige geur
E306 O Tocoferol-extracten [GEN] Natuurlijke vitamine E. Beschermt meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxydatie. Beschermer van rode bloedlichaampjes. Overgevoeligheid kan leiden tot eczeem.
E307 O [GEN] Synthetisch alfa-tocoferol Zie E306. In worst. Mogelijk in olijfolie en soep.
E308 O [GEN] Synthetisch gamma-tocoferol Synthetische vit. E
E309 O Synthetisch delta-tocoferol [GEN] Synthetische vit. E. Sterkste vorm. Tegen veroudering.
E310 O Propylgallaat Anti-ox. in olien en vetten, maar gaat bij verhitting verloren
E311 O Octylgallaat Overgevoeligheid. Slecht voor astmalijders. Niet toegestaan in voedsel voor kinderen > Tin(II)chloride Kleurstabilisator. Kleurloze of witte kristallen met soms een zoutzuurgeur.
E513 Q Zwavelzuur Bij bierbrouwen. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen schadelijke effecten bekend.
E514 Q Natriumsulfaat (i) en Natriumwaterstofsulfaat (ii) Natuurlijk zout. Bij bierbrouwen. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend.
E515 Q Kaliumsulfaat (i) en Kaliumwaterstofsulfaat (ii) Keukenzout vervanger. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Mogelijk irriterend voor het darmslijmvlies
E516 Q Calciumsulfaat Voedingsmiddel voor gist. Metaalionenbinding. Maakt brouwgist minder gevoelig voor wisselende waterkwaliteit. In bier, schimmelkaas. Eff. onbek.
E517 Q Ammoniumsulfaat Poeder, glimmende plaatjes of kristallijne fragmenten; wit
N518 Q Magnesiumsulfaat, bitterzout, epsomzout Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Niet voor mensen met slechte nierwerking.
E520 T Aluminiumsulfaat Remt opname fosfaat in het lichaam. Remt fosforyleringsenzymen. In bier.
E521 T Aluminiumnatriumsulfaat Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. In schimmelkaas.
E522 Q Aluminiumkaliumsulfaat / Kalialuin Grote transparante kristallen of wit kristallijn poeder
E523 R Aluminiumammoniumsulfaat Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. Bakpoeder.
E524 Q Natriumhydroxide, natronloog Synthetisch. Base bij bereiding van vetzuren. Geeft bakprod. glimmende bruine laag. Zwart in olijven. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijw. bek.
E525 Q Kaliumhydroxide, kaliloog Synthetisch. Maakt groene olijven zwart. In cacao. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijw. bek.
E526 QT Calciumhydroxyde Synthetisch. Bij het brouwen van bier. Bloedstelpende werking.
E527 Q Ammoniumhydroxyde, Ammonia Synthetisch. Oplosmiddel voor kleurstoffen. Als add. in geneutraliseerde vorm gebruikt. Bijw. onbek. In gedroogd ei.
E528 Q Magnesiumhydroxyde, Marinco H, Hydromagma Natuurlijk zout (in mineraal periklaas). In Cacao. Bijw. onbek.
E529 I Calciumoxyde Stabilisator voor deeg. In Cacaoprod., deegwaren, worst. Bijw. onbek.
E530 Y Magnesiumoxyde Laxerend. Mogelijk nierbeschading.
E535 Y Natriumferrocyanide Zie E249. Kleine hoeveelheden blauwzuur kunnen vrijkomen.
E536 Y Kaliumferrocyanide Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen
N537 Y Ferrohexacyanomanganaat Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen. Onder invloed van licht kan (een geringe hoeveelheid) vrij blauwzuur ontstaan. In drop, salmiakzout, keukenzout.
E538 Y Calciumferrocyanide Kristallen of kristallijn poeder; geel
N539 O Natriumthiosulfaat "Fixeer". Anti-oxydant.
N540 FR Dicalciumdifosfaat Voedingsmiddel voor gist. Kalkaanvuller in voedsel. Deegstabilisator. Draagstof. In kaas en zoutjes. Niet-ontkalkend fosfaat.
E541 R Zuur of basisch natriumaluminiumfosfaat Kan afwijkingen aan skelet veroorzaken. In cakemix (zuur). In smeerkaas (basisch). Zie E173 (aluminium) en E338 (fosforzuur).
N542 Y Beendermeel Uit dierlijke botten. NIET KOSHER. In rietsuikerstroop
N543 EI Natriumcalciumpolyfosfaat Synthetisch. Zie E338. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N544 ET Calciumpolyfosfaat Aanvulling van kalk in voedsel. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N545 E Ammoniumpolyfosfaten Voedingsmiddel voor gist. Smeltzout voor kaas. OOk in vleesconserven. Zie E338.Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N546 EI Dimagnesiumdifosfaat Zie E338. In kaasprodukten. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N550 Y Natriumsilicaat en natriummmetasilicaat, Waterglas Synth. uit siliciumdioxyde en natriumcarbonaat. Drager. In vanillepoeder. Bijw. onbek.
E551 Y Siliciumdioxyde Bij wijn- en bierbereiding. Eff. onbek.
E552 Y Calciumsilicaat Glansmiddel. Antiklontermiddel. In knoflook- en uienzout. In kauwgum, rijst, snoep. In keukenzout, melkpoeder. Effect onbekend
E553a Y Synthetisch magnesiumsilicaat, Magnesiumtrisilicaat Kan in zeer grote hoeveelheden probleemloos genuttigd worden
E553b Y Talk Verdacht i.v.m. maagkanker
E554 Y Natriumaluminiumsilicaat Zie aluminium E173. In zout en in melkpoeder
E555 Y Kaliumaluminiumsilicaat Natuurlijk mineraal. In zeoliet. Zie E173. In kaasprod., vleesconserven.
E556 Y Aluminiumcalciumsilicaat Zie E554 [Natriumaluminiumsilicaat]
N557 Y Zinksilicaat Eff. onbek.
E558 Y Bentoniet Effect onbekend. Kleisoort
E559 Y Aluminiumsilicaat / Kaolien Kleisoort. Om wijn te klaren. In porcelein.
E570 Y Stearinezuur [Gen] Effect onbekend. Natuurlijk vetzuur
N571 Y Ammoniumstearaat
N572 EY Magnesiumstearaat In snoepjes, harde pepermunt (Fortuin Wilhelmina). Eff.onbekend
N573 EY ALuminiumstearaat Synthetisch, uit E570. In oploskoffie.
E574 Zie>> Gluconzuur [Gen] Metaalionenbinder. In limonades, en vruchtensappen.
E575 Zie>> Glucono-delta-lacton [Gen] Synth. bereid (ox. van glucose met broom). Metaalionenbinder. Zuur. Tegen neerslag in melkverwerking en bierfabricage.
E576 Zie>>? Natriumgluconaat Synth. uit E574 en natriumcarbonaat. Metaalionenbinder. In puddingpoeder.
E577 Zie>>? Kaliumgluconaat Synth. uit E574 en kaliumcarbonaat. Metaalionenbinder. In puddingpoeder.
E578 FT Calciumgluconaat Synth. uit E574. Metaalionenbinder. In puddingpoeder.
E579 K Ferrogluconaat Synth. uit bariumgluconaat en ijzersulfaat. Aanv. van ijzer in dieetvoeding. Gele kleurstof.
E585 Drager IJzer(II)lactaat Groenwitte kristallen of lichtgroen poeder. Kenmerkende geur.
E586 C 4-hexylresorcinol [Toev.: oct2004] Vervangmiddel voor sulfiet. Gaat het zwart kleuren tegen van b.v. garnalen, geschilde aardappelen.
E620 V L-glutaminezuur [Gen] Zie E621 [natriumglutamaat]. o.a. krampen, misselijkh., duizel
E621 V Mononatriumglutamaat [Gen] Migraine-achtige hoofdpijn door uitdroging. Kan impotentie veroorzaken. Agressie. Schizofrenie. Dodelijk voor jonge dieren. Alg. gebr. smaakstof. Veel in Chinese maaltijden (Ve-Tsin). Ook wel MSG genoemd.
E622 V Kaliumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]. o.a. ook impotentie
E623 V Calciumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]
E624 V Ammoniumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]. Mag niet in babyvoeding
E625 V Magnesiumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]
E626 V Guanylzuur %">[Gen] Astma-verdacht. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma.
E627 V Natriumguanylaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur] In zoutjes, pikante saus in poedervorm. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma.
E628 V Kaliumguanylaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Vochtophoping. Astma-aanvallen. Jicht. In bouillonblokjes. Prod. voor natriumarm dieet.
E629 V Calciumguanylaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Niet toegestaan in voedsel voor jonge kinderen
E630 V Inosinezuur [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E631 V Natriuminosinaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E632 V NKaliuminosinaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E633 V Calciuminosinaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E635 V Natrium-5'-ribonucleotide Zie E626 [Guanylzuur]
E636 V Maltol [Gen] Effect onbekend
N637 V Ethylmaltol Effect onbekend
E640 V Glycine en natriumglycinaat Kristallen of kristallijn poeder; wit
E650 V Zinkacetaat Zinkacetaat(-dihydraat). Kleurloze kristallen, of fijn poeder (kleur: gebroken wit). In kauwgom.
E710 C Spiramycines Natuurlijke antibiotica. Voor zover ik kon nagaan: toelating INGETROKKEN i.v.m. kweken resistentie tegen antibiotica.
E713 C Tylosine Natuurlijk antibioticum. Toelating INGETROKKEN na klachten uit Scandinavië, aanvankelijk i.v.m. gebruik in diervoeders. (resistentie en kruisresistentie)
E900 AS Dimethylpolysiloxaan Eff. onbek. Kan echter formaldehyde bevatten. Zie 240
E901 L Bijenwas Overgevoeligheid mogelijk
E901 L Bijenwas Overgevoeligheid mogelijk
E902 L Candellilawas Eff. onbek. In snoep
E903 L Carnaubawas Overgevoeligheid mogelijk
E904 L Schellak Uit schildluis. Kan de huid irriteren
E905 L Microkristallijne was [toegelaten: 1998]
N906 L Benzoëgom Natuurlijke stof ui de Styrax benzoin. Kan overgevoeligheid veroorzaken bij vrijkomen benzoëzuur. Zie E210. In chocolade, vruchten- en kruidenessence.
E907 L Geraffineerde microkristallijne was. Gehydrogeneerd poly-1-deceen. Mengsel van alifatische koolwaterstoffen. In kauwgom. Glans- en polijstmiddel. Als coating voor tabletten (farmaceutica). Toelating 2003.
N908 L Rijstkorrelwas In kauwgom. Natuurlijk product uit rijst.
E912 L Esters van montaanzuur Vlokken, poeder, korrels of pellets, vrijwel wit tot gelig
N913 L Lanoline Natuurlijke stof uit talgklier van schaap. In kauwgom en in zalven.
E914 L Geoxideerde polyethyleenwas Vlokken, poeder, korrels of pellets, vrijwel wit tot gelig
E915 L Colofoniumesters Natuurlijke stof uit pijnbomen. In kauwgom.
E920 B L-Cystëinehydrochloride, L-Cystëinehydrochloridemonohydraat [Gen] Smaakstof (kipsmaak). Deegverbeteraar. In bakkerswaren.
N921 B [Gen] L-Cystine en chloorhydraten daarvan (natrium- en kaliumzouten)
N922 B Kaliumpersulfaat Kan eczeem veroorzaken bij contact
N923 B Ammoniumpersulfaat Kan eczeem veroorzaken
N924 B Kaliumbromaat Bierbrouwen. Grote hoev.: misselijkh., buikkramp, breekt vit.B in meel af.
N925 B Chloor Bij bleken van meel: vit. E verlies
N926 B Chloordioxyde Breekt vit. E af in voedsel
N927 B Azodicarbonamide Niet toegestaan in Australië. In Groot-Brittannië is de waarschuwing verplicht dat dit product astma kan verergeren. Gebruikt als stabilisator in brooddeeg.
E927b ? Carbamide / Ureum Kauwgombasis. Kleurloos tot wit prismatisch kristallijn poeder of kleine witte pellets
E928 H Benzol peroxide Verergering astma, allergie algemeen
E938 H Argon
E939 H Helium
E940 H Dichlorodifluormethaan
E941 H Stikstof
E942 H Distikstofoxide
E943a H Butaan Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende geur.
E943b H Isobutaan Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende geur.
E944 H Propaan Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende geur.
E948 H Zuurstof
E949 H Waterstof Kleurloos, reukloos, licht ontvlambaar gas.
E950 H Acesulfaam K Eff.onbekend
E951 U Aspartaam [Gen] Zoetstof met talloze mogelijke bijwerkingen. Verboden in Duitsland. Zie o.a.
E952 U Cyclamaat Cyclaamzuur en Na- en Ca-zouten daarvan. Mogelijk kankerverwekkend. Niet toegestaan in UK en USA
E953 U Isomaltose [Gen]
E954 U Saccharine Saccharine en Na-, Ca- en K-zouten daarvan. Moet vermeden worden door zwangere vrouwen en jonge kinderen.
E955 U Sucralose. Voorstel toelating juli 2002, no. com(2002)375
E957 U Thaumatine [Gen] 2000-3000 x zo zoet als sucrose. Eff.onbekend
E959 U Neohesperidine dihydrochalcon 1000-1800 x zo zoet als sucrose.
E962 U Zout van aspartaam/acesulfaam Voorstel toelating juli 2002, no. com(2002)375
E965(i) U [Gen] Maltitol. Gehydrogeniseerde maltose mild laxerend
E965(ii) U Gehydrogeniseerd glucose siroop met hoog maltosegehalte mild laxerend
N966 U Lactitol Verboden in Duitsland.
E967 U Eylitol [Gen] Effect onbekend
E968 * Erythritol Een polyol. Heeft 60-80% de zoetheid van sucrose. Laxerend in hoge doses. *Smaakstof, drager, bevochtiger, stabilisator en verdikkingsmiddel.
E999 W Quillajaextract Poeder, lichtbruin met roze tint.
E1100 Enzym Amylase
E1101 Enzym Papaine Een protease (eiwit-omzettend enzym)
E1102 Enzym Glucose oxydase Suiker omzettend enzym
E1103 Enzym Invertase Toev. 23.9.2007: Kan genetisch gemodif. zijn. Genetisch gemodif. enzymen kunnen sporen van gifstoffen bevatten. [Zie Engelse omschrijving op: Foodguide.net]
E1104 Enzym Lipase Vet-omzettend enzym
E1105 Enzym Lysozym [Gen] Uit kippeneiwit Komt van nature in het lichaam voor, b.v. in traanvocht. Is licht anti-septisch en wordt daarom als conserveermiddel gebruikt. [Zie Engelse omschrijving op: Foodguide.net]. Toegestaan is uitsluitend het gebruik in kaas.
1200 Polydextrose [Gen] Effect onbekend.
E1201 Polyvinylpyrrolidone Wit poeder. Oplosbaar in water en ethanol. Onoplosbaar in ether. Effect onbekend
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone Onoplosbare variant van E1201. Wit, onoplosbaar poeder met een zwakke, niet onaangename geur. Onoplosbaar in water, ethanol en ether. Bijw.onbek.
E1204 Pullulan [toegelaten: 2006] Gelatinevervanger. Legt een beschermende film om producten heen. Verkregen door fermentatie van stijfsel. Goed oplosbaar in water; vrijwel onoplosbaar in ethanol.
E1400 Z Met Dextrine verhit zetmeel Effecten onbekend
E1401 Z Zuurbehandeld zetmeel Effecten onbekend
E1402 Z Loogbehandeld zetmeel Effecten onbekend
E1403 Z Gebleekt zetmeel Effecten onbekend
E1404 Z Geoxideerd zetmeel [Gen] Effecten onbekend
E1405 Z Met enzymen behandeld zetmeel Effecten onbekend
E1410 Z Monozetmeelfosfaat [Gen] Effecten onbekend
E1411 Z Dizetmeelfosfaat Effecten onbekend
E1412 Z Dizetmeelfosfaat sterker verbonden [Gen] In vruchtensiroop, ijs, slasaus, puddingpoeder. Eff. onbek.
E1413 Z Gefosfateerd dizetmeelfosfaat [Gen] In vruchtensiroop, mayonaise, kwark, ijs, vruchtenvulling, pudding, vla. Eff.onb.
E1414 Z Geacetyleerd dizetmeelfosfaat [Gen] Diarrhee. Nierstenen bij grote hoeveelheden. Gestoorde nierfuncties. In vla en sausen.
E1420 Z Zetmeelacetaat [Gen] Diarrhee. Bij grote hoev. nierstenen, gestoorde nierfunc.
E1421 Z Zetmeelacetaat-II Diarrhee, nierstenen
E1422 Z Geacetyleerd dizetmeeladipaat [Gen] Eff. onbek. In vruchtensir., mayonaise, kwark, ijs, slasaus, vla, pudding
E1423 Z Geacetyleerd dizetmeelglycerol Niet toegestaan in kindervoeding. Eff. onbek.
E1430 Z Dizetmeelglycerol Niet toegestaan in kindervoeding. Eff. onbek.
E1440 Z Hydroxypropylzetmeel [Gen] Remt spijsvertering. Vergroot appendix. In vruchten siroop (zie verder E1422)
E1441 Z Hydroxypropyldizetmeelglycerol Remt spijsvert., vergroot appendix. Niet toegestaan in kindervoeding. In vrucht.sir., mayo
E1442 Z Hydroxypropyldizetmeelfosfaat [Gen] Eff. onbek., niet toegest. in kindervoeding
E1450 Z Zetmeel Natrium Octenyl succinaat [Gen] [toegelaten: 1998]
E1451 Z Geactyleerd geoxydeerd zetmeel [toegelaten: 1998]
E1452 [Gen] Stijfselaluminiumoctenylsuccinaat. Anti-kleefmiddel.
N1501 W Benzylkoolwaterstoffen
N1501(i) W Benzylalcohol Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor. Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet bekend.
N1501(ii) W Benzylacetaat Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor. Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet bekend.
N1501(iii) W Benzylbenzoaat Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor. Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet bekend.
N1502 P Butaan-1,3-diol
N1503 PW Wonderolie Uit geroosterde vrucht van Ricinis communis (Wonderboom)
N1504 P Ethylacetaat
E1505 P Tri-ethylcitraat
E1510 P Ethanol consumeerbare alcohol
N1516 P Glycerol mono-acetaat Lost aroma's op
N1517 P Glycerol di-acetaat Effect onbekend
E1518 P Glycerol tri-acetaat Effect onbekend
E1520 P Propyleen glycol Anti-vries. Lever- en nierbeschadiging mogelijk. (hoge doses) Gevonden in vervalste witte wijnen als zoetstof. Lekt soms uit koelsystemen.
E1521 P Polyethyleenglycol 6000 (PEG 6000) Wordt gebruikt om HDL-cholesterol gehalte te testen [uiteraard niet toegelaten in voedsel].
E1525 D Ethyl-hydroxycellulose Laxerend bij gebruik van grote hoeveelheden

http://www.allesoverenummers.nl/pagina/ ... ers-2.html
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15954
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

zo 04 dec 2011, 20:07

E960

Voorwaarden aan gebruik steviol glycosiden


BRUSSEL - Steviol glycosiden worden vanaf 2 december door de EU toegelaten. Er zijn echter wel eisen rond de zuiverheid en gebruiksvoorwaarden van de zoetstof als additief bepaald.

Steviol glycosiden worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de Stevia rebaudiana Bertoni (de steviaplant). Afhankelijk van de samenstelling kunnen steviol glycosiden verschillen in zoetkracht en nasmaak. De nieuwe zoetstof krijgt het E-nummer E960.

meer: http://www.evmi.nl/nieuws/product-ontwi ... siden.html[/quote]
Gebruikersavatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 813
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 21:10

do 05 apr 2012, 15:59

http://www.franshoek.info/pagina32.html

Let op de aanwezige additieven, de E-nummers in u eten, dat u zich niet langer vergiftigt.
Het is nog niet compleet moet nog tekst bij en O.A. de vele gifstoffen in vaccinatie maar daar wordt binnenkort ook aan gewerkt. Let op! Gevaar!
Wat zit er in uw eten?
De gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt.
Corinne Gouget
Will Jansen
Wat zijn additieven, wat zijn de E-nummers?
Dit boekje is verkrijgbaar in de boekhandel ISBN/EAN 9789077788288Wat zit er in uw eten?
Let op dat u zich niet langer vergiftigt!
Groen = additief tot op heden als onschuldig voor ons gezondheid beschouwd.
Oranje = additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan.
Rood = additief is giftig, gevaarlijk voor uw gezondheid, echt vermijden.

KLEURSTOFFEN
E100 = Curcumine.
E101 = Riboflavine, en Riboflavine-5’-Fosfaat.
E102 = Tartrazine. Echt vermijden.
E104 = Chinolinegeel. Echt vermijden.
E107 = Geel 2G.
E110 = Zonnegeel FCF
E120 = Cochenille. Niet geschikt voor kinderen.
E122 = Azorubine, Karmozijnrood. Echt vermijden.
E123 = Amaranth. Zeer gevaarlijk.
E124 = Ponceau 4R Zeer gevaarlijk.
E127 = Erythrosine. Synthetische rode kleurstof.
E128 = Rood 2G. Synthetische rode kleurstof.
E129 = Allura Rood AC. Synthetische kleurstof.
E131 = Patentblauw V. Synthetische blauwe kleurstof.
E132 = Indigotine of Indigokarmijn. Synthetische blauwe kleurstof. Echt vermijden.
E133 = Briljantblauw FCF. Synthetische blauwe kleurstof.
E140 = Chlorophyle. Plantaardig groene kleurstof.
E141 = Kopercomplexen Groene kleurstof. Pas op!
E142 = Briljantzuurgroen BS of Lissaminegroen. Groene synthetische kleurstof.
E150 a, b, c. d = Karamel a, Alkalisulfiet karamel (E150b), Ammonia (E150c) of Sulfietammonia (E150d) Natuurlijke of chemische bruine kleurstoffen. (zie E621)
E151 = Briljantzwart BN of Zwart PN. Chemische kleurstof. Echt vermijden.
E153 = Medicinale Plantaardige Koolstof. Zwarte kleurstof.
E154 = Bruin FK. Bruine kleurstof.
E155 = Bruin HT. Bruine kleurstof.
E160a = Caroteen, gemengde Carotenoïdes (i)beta-caroteen (ii) Kleurstof.
E160b = Annatto, Norbixine, Bixine. Kleurstof.
E160c = Paprika Extract. Natuurlijke kleurstof.
E160c = Lycopeen. Rode kleurstof.
E160e = Beta-apo8-carotenal. (c30) Oranje kleurstof e antioxidant.
E160f = Ethylester. Van beta-apo-8-caroteenzuur (c30) kleurstof en antioxidant.
E161 = Xanthophyllen. Plantaardige gele kleurstof.
E161a = Flavoxanthine. Weinig informatie over dit additief.
E161b = Luteine. Nartuurlijke gele kleurstof. Pas op!
E161c = Kryptoxanthine. Weinig informatie over dit additief.
E161g = Canthaxanthine. Geel-oranje kleurstof. Echt vermijden.
E162 = Bietenrood. of betanine. Rode kleurstof.
E163 = Anthocyaninen. Keurstof liggend tussen roze, paars en blauw.
E170 = Calcium Carbonaat. Natuurlijke kleurstof.
E171 = Titanium Dioxide. Ook titaanbioxide. Witte kleurstof. Pas op!
E172 = IJzeroxiden. Gele, bruine, zwarte of rode kleurstoffen.
E173 = Aluminium. Grijze kleurstof die bestaat uit aluminium poeder.
E174 = Zilver. Zilverkleurige minerale kleurstof. Echt vermijden.
E175 = Gold. Goudkleurige minerale kleurstof. Echt vermijden.
E180 = Rubis Pigment. Rode chemische kleurstof. Echt vermijden.

CONSERVEERMIDDELLEN
E200 = Sorbinezuur. Conserveringsmiddel. Echt vermijden.
E201 = Natriumsorbaat. Conserveermiddel. Pas op!
E202 = Kaliumsorbaat. Chemisch conserveermiddel, zie E201
E203 = Calciumsorbaat. Chemisch conserveermiddel, zie E201
E210 = Benzoeenzuur. Chemisch conserveermiddel. Echt vermijden.
E211 = Natruimbenzoat. gemaakt uit E210. Echt vermijden.
E212 = Kaliumbenzoaat. Echt vermijden.
E213 = Calciumbenzoaat. Echt vermijden.
E214 = Ethyl-p-hydroxybenzoaat. Ethylparabeen Chemisch conserveermiddel gemaakt uit E210 Echt vermijden.
E215 = Ethyl-p-hydroxybenzoaat Natriumzout. Echt vermijden.
E216 = Propyl-p-hydroxybenzoaat. Echt vermijden.
E217 = Propyl-p-hydroxybenzoaat Natriumzout. Echt vermijden.
E218 = Methyl-p-hydroxybenzoaat. Echt vermijden.
E219 = Methyl-p-hybroxybenzoaat Nutriumzout. Echt vermijden.
E220 = Zwaveldioxide of Zwavelzuuranhydride. Chemisch conserveermiddel. Echt vermijden.
E221 = Natriumsulfiet. Chemisch conserveermiddel Zie E220
E222 = Natriumwaterstofsulfiet. of natriumbisulfiet. Chemisch conserveermiddel - zie E220. Echt vermijden.
E223 = Natriummetabisulfiel. Echt vermijden.
E224 = Kaliummetabisulfiet. Echt vermijden.
E225 = Kaliumsulfiet. Kalciumpyrosulfiet, of calciummetabisulfiet. Zie E220. Echt vermijden.
E226 = Calciumsulfiet. Echt vermijden.
E227 = Calciumwaterstofsulfiet. Echt vermijden.
E228 = Kaliumwaterstofsulfiet. Echt vermijden.
E230 = Difenyl of Bifenyl. Synthetisch conserveermiddel. Echt vermijden.
E231 = Orthofenylfenol. Conserveermiddel. Zie E230. Echt vermijden.
E232 = Natriumfenylfenol. Conserveermiddel. Zie E230.
E233 = Tiabendazol. Conserveermiddel zoals E230. Echt vermijden.
E234 = Nisine. Antibiotisch conserveermiddel.
E235 = Pimaricine. Conserveermiddel dat als antibioticum wordt gebruikt. Pas op!
E236 = Mierenzuur. Chemische conserveermiddel. Om absoluut te vermijden.
E237 = Natriumformaat. Natriumzout van mierenzuur, zie E236.
E238 = Calciumformiaat. Zie E236. Echt vermijden.
E239 = Hexamethyleentetramine. Synthetisch conserveermiddel (E240).
Echt vermijden.
E240 = Formaldehyde. Chemisch conserveermiddel. Echt vermijden.
E241 = Borax. Zie E240.
E242 = Dimethyldicarbonaat. Chemisch conserveermiddel. Echt vermijden. Zie ook E951.
E249 = Kaliumnitriet. Chemisch conserveermiddel. Echt vermijden, vooral voor kinderen.
E250 = Natriumnitriet. Chemisch conserveermiddel. Zie ook E249. Echt vermijden.
E251 = Natriumnitraat. Erg gevaarlijk chemisch conserveermiddel. Zie E250. Echt vermijden.
E252 = Kaliumnitraat. Chemisch conserveermiddel. Zie E249, E250 en E251. Echt vermijden.

VOEDINGSZUREN
E260 = Azijnzuur. en afgeleiden. Veelgebruikt voedingszuur.
E261 = Kaliumacetaat. Plantaardig of chemisch gesynthetiseerd voedingszuur. Pas op!
E262 = Natriumacetaat. Natuurlijk of synthetisch voedingszuur.
E263 = Calciumacetaat. Natuurlijk of chemisch gesynthetiseerd voedingszuur.
E264 = Cuproammoniumacetaat. Natuurlijk of chemisch gesynthetiseerd voedingszuur.
E270 = Melkzuur. Natuurlijk of chemisch gesynthetiseerd voedingszuur.
E280 = Propionzuur. Conserveermiddel.
E281 = Natriumpropionaat. Zie E280.
E282 = Calciumpropionaat. Zie E280.
E283 = Kaliumpropionaat. Zie E280.
E284 = Boorzuur. Gevaarlijk synthetisch conserveermiddel.
E285 = Natriumtetraboraat. (borax) Synthetisch conserveermiddel. Gevaarlijk, zie E284. Echt vermijden.
E290 = Kooldioxide of Koolzuur. Natuurlijk drijfgas.
E296 = Apelzuur DL of L. Natuurlijk of chemisch gesynthetiseerd voedingszuur.
E297 = Fumaarzuur. Synthetisch voedingszuur.
E300 = Ascorbinezuur. Antioxidanten (of voedingszuur) en vitamine C.
Dieren maken zelf tot wel 10 gram per dag voor een sterk immuunsysteem.
De tegenstanders in de gezondheidzorg vindt meer dan 100 milligram schadelijk.
E301 = Natriumascorbaat. Antioxidant (of voedingszuur).
E302 = Calciumascorbaat. Zie E301.
E303 = Ascorbyldiacetaat. Zie E301.
E304 = Vetzuurester van Ascorbinezuur (i) Ascorbylpalmitaat (ii) Ascorbylstearaat. Zie E301.
E306 = Tocoferolrijke Extracten. Vitamine E van plantaardige extractie.
E307 = Alfa - Tocoferol. Synthetische vitamine E gebruik als E306.
E308 = Gamma-Tocoferol. Zie E307.
E309 = Delta-Tocoferol. Zie E307.
E310 = Propylgallaat. Synthetisch voedingszuur. Echt vermijden.
E311 = Octylgallaat. Synthetisch voedingszuur.
E312 = Dodecylgallat. Zie E311.
E315 = Erythorbinezuur. Voedingszuur.
E316 = Natriumerythoboraat. Zie E315.

VOEDINGSZUREN EN VERDIKKINGSMIDDELEN
E320 = Butylhydroxyaniol (bha). Synthetisch voedingszuur.
E321 = Butylhydroxytolueen (bth). Synthetisch voedingszuur. Echt vermijden. Zie ook E320.
E322 = Lecithinen. Voedingszuur en emulgator.
E325 = Natriumlactaat. Voedingszuur en zuurteregelaar.
E326 = Kaliumlactaat. Zie E325.
E327 = Calciumlactaat. Zie E325.
E330 = Citroenzuur. Plantaardig antioxidant en voedingszuur.
E331 = Natriumcitraten. Voedingszuur gemaakt van citroen.
E332 = Kaliumcitraten. Plantaardig antioxidant en voedingszuur.
E332 = Monokaliumcitaat; Trikaliumcitaat. Pas op!
E333 = Caciumcitaten. Zie E332
E334 = L(+)-Wijnsteenzuur. Plantaardig antioxidant en voedingszuur.
E335 = Natriumtartraten,mono, di en tri. Plantaardig antioxidant en voedingszuur.
E336 = Kaliumtartraten. Zie E335.
E337 = Kaliumnatriumtartraat. Zie E335.
E338 = (Ortho) Fosforzuur. Natuurlijk of chemisch voedingszuur. Pas op!
E339 = Natriumfosfaten. Mono-, di- of tri- Voedingszuur en antioxidant zie E338.
E340 = Kaliumfosfaten, monokaliumfosfaat, dikaliumfosfaat, trikaliumfosfaat.
Zie E338.
E341 = Caliumfosfaat. Zie E340
E342 = Ammoniumfosfaat. Voedingszuur zie E338. Pas op!
E343 = Magnesiumfosfaat. Voedingszuur. Zie E338.
E350 = Natriummalaat. Voedingszuur en zuurteregelaar.
E351 = Kaliummalaat. Zie E350.
E352 = Caliummalaten. Zie E350.
E353 = Metawijnsteenzuur. Voedingszuur, stabilisator en synthetische zuurte regelaar.
E354 = Calciumtartaat. Zie E353.
E356 = Natriumadipaat. Synthetisch voedingszuur.
E357 = Kaliumadipaat. Zie E356.
E363 = Barnsteenzuur. Synthetisch voedingszuur.
E370 = Deta-lacton. Synthetisch voedingzuur.
E375 = Nicotinezuur. Natuurlijk of chemisch voedingszuur.
E380 = Triammoniumcitaat. Synthetisch voedingszuur en emulgator. Pas op!
E385 = Edta. (calciumdinatrium-ethyleendiaminetetra-acetaat)
Het is in Australië verboden. Absoluut vermijden.

VOEDINGSZUREN, EMULGATOREN EN VERDIKKINGS-MIDDELEN
E400 = Alginezuur. Natuurlijk verdikkingsmiddel, geleermiddel en glansmiddel.
E401 = Natriumalginaat. Additief gemaakt van E400
E402 = Kaliumalginaat. Additief gemaakt van E400.
E403 = Ammoniumalginaat. Additief gemaakt van E400.
E404 = Calciumalginaat. Additief gemaakt van E400.
E405 = Propyleenglycolalginaat. Additief gemaakt van E400, + propyleenglycol. Pas op!
E406 = Agaragar. Verdikkingsmiddel en geleermiddel. Pas op!
E407 = Carrageen. Natuurlijk verdikkingsmiddel en geleermiddel. Pas op!
E407a = Eucheuma-zeewier. Zie E407.
E410 = Johannesbroodpitmeel. Natuurlijk verdikkingsmiddel en geleermiddel.
E412 = Guarpitmeel. Verdikkingsmiddel en hulpmiddel. Pas op!
E413 = Tragacanth. Hulpmiddel, natuurlijk verdikkingsmiddel en stabilisator.
E414 = Arabisch gom. Verdikkingsmiddel, stabilisator en hulpmiddel. Oppassen.
E415 = Xanthaangom. Verdikkingsmiddel, geleermiddel en hulpmiddel.
E416 = Krayagom. Natuurlijk verdikkingsmiddel, glansmiddel en geleermiddel. Pas op!
E417 = Taragom. Natuurlijk verdikkingsmiddel.
E418 = Gellangom. Verdikkingsmiddel en geleermiddel.
E420 = Sorbitol. Zoetmiddel en bevochtigingmiddel. Pas op!
E421 = Mannitol. Zoetmiddel en antiklontermiddel. Oppassen bij spuiten.
E422 = Glycerol. Bevochtigingmiddel, vulstof en hulpmiddel. Oppassen geblazen.
E425 = Konjac. Plantaardig geleermiddel, verdikkingsmiddel en hulpmiddel. Echt vermijden.
E430 = Polyoxyethyleen-8-stearaat. Synthetische emulgator, verdikkingsmiddel en stabilisator.
E431 = Polyoxyetheen. Synthetische emulgator en Stabilisator zie E430. Echt vermijden.
E432 = Polyoxyetheen-20-sorbitaan. Emulgator, stabilisator en synthetisch hulpmiddel. Echt vermijden.

VOEDINGSZUREN, EMULGATOREN EN STABILISATOREN
E433 = Polysorbate 80 of Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monoleaat. Zie Sorbitol `E420` Zie E432.
E434 = Polysorbate 40 of Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat. Zie E433. Echt vermijden.
E435 = Polysorbate 60 of Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat. Zie E433. Echt vermijden.
E436 = Polysorbate 65 of Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-priesterraad. Zie E433. Echt vermijden.
E440a = Pectinen. Natuurlijk verdikkingsmiddel en hulpmiddel.
E440b = Geamideerde Pectine. (ook 440(ii)). Zie E440a
E441 = Gelatine. Een stabilisator en verdikkingsmiddel en in tegenstelling (familie van de E220) mononatriumglutamaat (E621) Echt vermijden. (maar dat is erg moeilijk)
E442 = Ammoniumfosfatiden. Synthetische emulgator en stabilisator. Risico’s bij te grote doses.
E444 = Sucroseacetaatisobutyraat. Synthetische stabilisator en emulgator. Pas op!
E445 = Glycerolester van Houthars. Synthetisch verstoringmiddel en stabilisator.
E450a(i) = Kalium en Natrium Difosfaten. Synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar.
E450b(i) = Trinatriumdifosfate. Additief Echt vermijden, zie E450a
E451 = Pentanatriumtrifostaat (i). of pentakaliumtrifosfaat. Vermijden, zie E450a
E452 = Natriumpolyfosfaat. of van kalium. Echt vermijden.
E459 = Beta-cyclodextrine. Stabilisator, hulpmiddel voor aroma’s en glansmiddel.
E460 = Microkristalijne Cellulose. Verdikkingsmiddel, vulmiddel en hulpmiddel. Echt vermijden.
E461 = Methycellulose. Emulgator, stabilisator en verdikkingsmiddel uit houtsnippers.
E463 = Hydroxypropylcellulose. Zie E 460
E464 = Hydroxypropylmethylcellulose. Zie E460
E465 = Etylmetylcellulose. Zie E460
E466 = Natriumzout van Carboxymethylcellulose. Zie E460
E468 = Vernet Carboxymethylcellulose. Zie E460
E469 = Enzymatisch gehydrolyseerde Carboxymethylcellulose. Zie E460
E470a = Natrium, Kalium- en Calciumzouten van Vetzuren. Emulgator, hulpmiddel, glansmiddel.
E470b = Magnesiumzouten van Vetzuren. Zie E470a.
E471 = Mono- en Diglyceriden in spijsvetten voorkomende vetzuren. Glansmiddel, emugator, geleermiddel, anti-oxiden en hulpmiddel. Pas op!
E472a = Mono- en Diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur. Zie E471
E472b = Mono- en Diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur. Zie E471
E472c = Mono- en Diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur. Zie E471
E472d = Mono- en Diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur. Zie E471
E472e = Mono- en Diglyceriden van vetzuren veresterd met Mono- acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur. Zie E471
E472f = Mono-en Diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijn en wijnsteenzuur. Zie E471
E473 = Ester van Saccharose. Emulgator, hulpmiddel voor bloemen, antioxidant, hulpmiddel.
E474 = Suikerglyceriden. Emulgator en hulpmiddel voor synthetische bloem, gemaakt uit saccharose.
E475 = Ester van Polyglycerle. met ongepolymeriseerde vetzuren Emulgator, stabilisator, antioxidant en hulp middelen.
E476 = Polyglycerol-polyricinoleaat. Synthetische stabilisator.
E477 = Propaan-1,2-diolesters van vetzuren. Synthetische emulgator. Vermijden.
E479b = Thermisch geoxydeerde Slaolie verkregen door reacties met mono- deglyceerden van vetzuren. Echt vermijden.
E481 = Natriumstearoyl-2-lactylaat. Emulgator en synthetische hulpmiddelen bij het bakken.
E482 = Calciumstearoyl-2-lactylaat. Zie E481
E483 = Stearyltartraat. Zie E481
E491 = Sorbitaan-monostearaat. Emulgator, schuimonderdrukker, hulpmiddel voor kleurstoffen en glansmiddel. Echt vermijden.
E492 = Sorbitaan-tristearaat. Zie E491
E493 = Sorbitaan-monolauraat. Zie E491
E494 = Sorbitaan-monooleaat. Zie E491
E495 = Sorbitaan-monopalmitaat. Zie E491
E496 = Polyetheenglycol 6000. Hulpmiddel voor zoetstoffen en aroma’s. (E240) Echt vermijden.
E500 = Natriumcarbonaat (i), Natriumwaterstofcarbonaat (ii), Natriumsesquicarbonaat (iii). Rijsmiddel, synthetische zuurteregelaar en antiklontermiddel.

ZUURTEREGELAARS, ANTIKLONTERMIDDELEN EN RIJSMIDDELEN.
E501 = Kaliumcarbonaat (i), Kaliumwaterstofcarbonaat (ii).
E503 = Ammoniumcarbonaten (i), en Ammoniumwaterstof-carbonaat (ii). Rijsmiddel, synthetische zuurteregelaar en antiklontermiddel.
E504 = Magnesiumcarbonaat (i), Magnesiumhydroxyde-carbonaat (ii). Zie E503
E507 = Zoutzuur. Ja, u hebt goed gelezen! Echt vermijden.
E508 = Kaliumchloride. Syntetisch smaakversterker. Echt vermijden.
E509 = Calciumchloride. Sythetisch technisch hulpmiddel. Echt vermijden.
E510 = Ammoniumchloride (salmiak).
E511 = Magnesiumchloride. Synthetisch additief.
E512 = Tinchloride. Antioxidant en stabilisator van synthetische kleurstof. Echt vermijden.
E513 = Zwavelzuur. Voedingszuur. Echt vermijden.
E514 = Natriumsulfaat (i), Natriumwaterstofsulfaat (ii). Zuurteregelaar en synthetisch technisch hulpmiddel. Echt vermijden.
E515 = Kaliumbisulfaat (i), Kaliumwaterstofsulfaat (ii). Zuurteregelaar en synthetisch technisch hulpmiddel. Echt vermijden.
E516 = Caliumsulfaat. Zuurteregelaar en technisch hulpmiddel. Risico’s bij grote doses.
E517 = Ammoniumsulfaat. Zuurteregelaar en synthetisch hulpmiddel. Echt vermijden.
E518 = Magnesiumsulfaat. Zuurteregelaar. Echt vermijden.
E520 = Aluminiumsulfaat. Synthetisch verstevigingmiddel. Echt vermijden.
E521 = Aluminium-natriumsulfaat. - Zie E520
E522 = Aluminium-kaliumsulfaat. - Zie E520
E523 = Aluminium-ammoniumsulfaat. - Zie E520
E524 = Natriumhydroxyde. Zuurteregelaar en synthetisch technisch hulpmiddel.
E525 = Kaliumhydroxide. Zuurteregelaar en synthetisch technisch hulpmiddel.
E526 = Calciumhydroxide. Synthetische zuurteregelaar.
E527 = Ammoniumhydroxide. Synthetisch zuurteregelaar.
E528 = Magnesiumhydroxide. Synthetische zuurteregelaar.
E529 = Calciumoxide. Synthetische zuurteregelaar. Pas op.
E530 = Magnesiumoxide. Zuurteregelaar.
E535 = Natriumferrocyanide. Syntetisch antiklontermiddel, stabilisator en glijmiddel. Pas op,
E536 = Kaliumferrocyanide. Zie E535.
E538 = Calciumferrocyanide. Zie E535.
E541 = Natriumaluminiumfosfaat, zuur. Synthetisch rijsmiddel. Neurotoxisch. Echt vermijden.
E542 = Ammoniumfosfatiden. Dit additief Echt vermijden.
E544 = Calciumpolyfasfaat. Dit additief Echt vermijden.
E545 = Ammoniumpolyfosfaat. Zie E544.
E551 = Siliiumdioxide. Antiklontermiddel, hulpmiddel aroma’s en kleurstoffen.
E552 = Calciumsilicaat. Zie E553a.
E553a = Magnesiumsilicaat (i), Magnesiumtrisilicaat (ii).Antiklontermiddel, vulstof en hulpmiddel voor aroma’s en kleurstoffen.
E553b = Talk. zie E553a Pas op.
E554 = Aluminiumnatriumsilicaat. Vulstof, antiklontermiddel, hulpmiddel aroma’s en kleurstoffen. Echt vermijden.
E555 = Kaliumaluminiumsilicaat. Zie E554
E556 = Calciumaluminiumsilicaat. Zie E554
E558 = Bentonite. Antiklontermiddel, technisch hulpmiddel.
E559 = Kaolien of Aluminiumsilicaat. Anti-klontermiddel, vulstof en hulpmiddel dat van natuurlijke oorsprong is, toch maar oppassen.
E570 = Vetzuur. Glansmiddel, emulgator en anti-klontermiddel.
E572 = Magnesiumstearaat. Additief dat weinig vermeld wordt maar. Pas op.
E574 = Gluconzuur. Synthetische zuurteregelaar.
E575 = Glucono-delta-lacton. Zuurteregelaar, stabilisator.
E576 = Natriumgluconaat. Zie E575.
E577 = Kaliumgluconaat. Zie E575.
E578 = Calciumgluconaat. Dit additief heeft dezelfde toepassing als E575.
E579 = Ijzergluconaat. Synthetisch of uit transgenische maïs afkomstig.
E585 = IJzer lactaat. Stabilisator voor kleurstoffen.

SMAAKVERSTERKERS.
E620 = Glutaminezuur. Synthetisch smaakversterker. Moeilijk te vermijden.
E621 = Mononatriumglutamaat (msg). Synthetisch smaakversterker. Echt vermijden.
E622 = Monokaliumglutamaat. Zie E621. Echt vermijden.
E623 = Calciumdiglutamaat. Zie E621. Echt vermijden.
E624 = Ammoniumglutamaat. Zie E621. Echt vermijden.
E625 = Magnesiumdiglutamaat. Zie E621. Echt vermijden.
E626 = Guanylzuur. Synthetisch smaakversterker.
E627 = Dinatriumguanylaat. Synthetisch smaakversterker. Echt vermijden.
E628 = Dikaliumguanylaat. Zie E627.
E629 = Calciumguanylaat. Zie E627.
E630 = Inosinezuur. Smaakversterker. Zie E627.
E631 = Natriuminosinaat. Zie E630.
E632 = Dikaliuminosinaat. Zie E630.
E633 = Calciuminosinaat. Zie E630.
E634 = Calcium-5’-Ribonucleotide. Zie E630.
E635 = Dinatrium-5’-Ribonucletide. Zie E630.
E636 = Maltol. Echt vermijden.
E637 = Ethymaltol. Zie E636.
E640 = Glycine. Echt vermijden.
E650 = Zinkacetaat.

HULPMIDDELEN.
E900 = Dimethylpolysiloxaan. (siliconenolie) Echt vermijden.
E901 = Bijenwas. Wit.
E902 = Candelillawas.
E903 = Carnaubawas.
E904 = Schellak.
E905 = Microkristallijne was. Echt vermijden.
E907 = Microkristalleine was.
E912 = Ester van Montaanzuur.
E913 = Lanoline.
E914 = Geoxideerde Polyethyleenwas.
E920 = L-Cysteïne.
E927a = Azodicarbonamide. Echt vermijden.
E927b = Carbamide.
E938 = Argon.
E620 = Helium.
E941 = Stikstof.
E942 = Stikstofoxidule.
E943a = Butaan.
E943b = Isobutaan. Zie E943a

ZOETSTOFFEN.
E944 = Propaan. Pas op.
E948 = Zuurstof.
E949 = Waterstof.
E950 = Acesulfaam-k. Echt vermijden.
E951 = Aspartaam. Echt vermijden.
E952 = Cyclaamzuur en Na- en Ca- zouten ervan. Echt vermijden.
E953 = Isomalt. Pas op.
E954 = Saccharine en Na (natrium)-, Ka (kalium)-, Ca (calcium)- zouten ervan. Echt vermijden.
E955 = Sucralose. Echt vermijden.
E957 = Thaumatine.
E959 = Neohesperidine dc.
E962 = Zout van Aspartame en Acesulfaam. Zie E950 en E951. Om absoluut te vermijden.
E965 = Maltitol (i) en Maltitol stroop. Pas op.
E966 = Lactitol. Pas op.
E967 = Xylitol. Echt vermijden.
E999 = Quillaja- extract.

HULPMIDDELEN EN VERDIKKINGSMIDDELEN
E1100 = Amylase.
E1103 = Invertase.
E1105 = Lysozym.
E1200 = Polydextrose. Pas op.
E1201 = Polyvinylpyrrolidon. Echt vermijden.
E1202 = Onoplosbaar Polyvinylpyrrolidon. Echt vermijden.
E1404 = Geoxideerd Zetmeel. Zie E1404 tot E1451. Pas op.
E1410 = Monozetmeelfosfaat. Zie E1404. Pas op.
E1412 = Dizetmeelfosfaten. Zie E1404. Pas op.
E1413 = Gefosfateerd dizetmeelfosfaat. Zie E1404. Pas op.
E1414 = Geacetyleerd dizetmeelfosfaat. Zie E1404. Pas op.
E1420 = Zetmeellacetaat. Zie E1404. Pas op.
E1422 = Geacetyleerd dizetmeeladipaat. Zie E1420. Pas op.
E1440 = Hydroxypropylzetmeel. Zie E1404. Pas op.
E1442 = Hydroxypropyldizetmeelfosfaat. Zie E1410. Pas op.
E1450 = Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat. Zie E1404. Pas op.
E1451 = Geacetyleerd geoxideerd zetmeel. Zie E1404. Pas op.
E1505 = Triethylcitaat. Pas op.
E1517 = Diacetin. Zie E460. Pas op.
E1518 = Glycerol tri-acetaat. Zie E1517. Pas op.
E1519 = Benzylalcohol. Pas op.
E1520 = Propyleenglycol. Echt vermijden.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Dromen, fr3bzy
Omhoog
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

vr 06 apr 2012, 22:17

Vanavond gebruik ik oa dit:
http://www.conimex.nl/producten/product ... jid=185930

smaakversterker E621
E621 V Mononatriumglutamaat [Gen] Migraine-achtige hoofdpijn door uitdroging. Kan impotentie veroorzaken. Agressie. Schizofrenie. Dodelijk voor jonge dieren. Alg. gebr. smaakstof. Veel in Chinese maaltijden (Ve-Tsin). Ook wel MSG genoemd.
:S
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1856
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

vr 06 apr 2012, 22:57

E621 is het enige E-nummer tot nu toe dat mijn ma voor mij vermijd.. omdat ik dat de belangrijkste vind.. aspartaam blijf ik sowieso wel vanaf, doe sowieso niet aan suikervrij/light.

Als ik eten met E621 heb gegeten ben ik sowieso altijd helemaal vertyft en lijkt alsof ik hersencellen letterlijk hoor poffen en voel poffen.
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
Gebruikersavatar
nova
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 513
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 16:36

vr 06 apr 2012, 23:00

Klinkt scary...Waar zit dat zoal in dan, E621?

Nu kan ik deze E-nummers neutraliseren doormiddel van Mind/Body power.
Ik visualiseer dan altijd dat mannetjes in mijn buik (naar de gelijknamige tekenfilm) de e-nummers opzoeken en zodra ze mijn lichaam binnendringen deze dan aan gort ZapPeN.. E :lasertaser:


Duss... :koffie:

Ja, en daarna poep ik ze uit :kont:
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1856
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

vr 06 apr 2012, 23:20

E621 zit in best veel dingen.. snacks bij de friet vinden zonder e621 is een hele klus.
E621 is ook de reden voor het chinees restaurant syndroom, maar uiteraard is de ene gevoeliger als de ander daarvoor, maar die lui die er niet gevoelig voor zijn moeten niet denken dat op de achtergrond je hersenen niet net zo hard aangepakt worden.

@NoMore,
Je kunt dus het beste een briefje meenemen naar de winkel met E-nummers die WEL ok zijn...
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: nova
Omhoog
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1856
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

vr 06 apr 2012, 23:24

Ze staan al ergens anders hier op het forum.. Ofja volgens mij niet allemaal maar toch.









Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

za 07 apr 2012, 00:41

Voor de volledigheid wil ik dan ook de andere kant van het verhaal belichten:

In een driedelige BBC-documentaire "E numbers: An edible adventure" (uitgezonden vanaf 26 augustus 2010) ging 'voedselschrijver' Stefan Gates in op de relatieve veiligheid van voedseladditieven waaronder mononatriumglutamaat (MSG). [6] Gates bestreed bewust de populaire opvatting dat voedseladditieven, en in het bijzonder MSG, ongezond zouden zijn. [7] Uit de programmaomschrijving door de BBC: [8]: "Expecting to uncover a world of synthetic chemicals that are best avoided, Stefan learns that many are actually completely natural and could even be beneficial to our health. (...) Stefan also delves into the world of flavourings and reveals why eating monosodium glutamate could be no worse for you than eating cheese or mushrooms.]"[9]

Een niet-experimenteel gecontroleerde, correlationele studie bij Chinese mannen en vrouwen vond een positief statistisch verband tussen glutamaatinname en Body Mass Index[10]. In deze studie werden twee zeer verschillende groepen vergeleken: een relatief kleine groep (n=132) mannen en vrouwen die geen monoglutamaat zei te gebruiken bij voedselbereiding en een ruim vier keer zo grote groep (n= 620) die in gevarieerde mate dit additief zei te gebruiken en zelf een schatting gaf van de hoeveelheid. De groepen verschilden verder sterk op rookgedrag, vetgebruik, bloedcholesterol, alcoholconsumptie, voedingsamenstelling (vet, eiwit, koolhydraten, vezel), hoeveelheid voeding. Het ongecorrigeerde verschil in BMI tussen de groepen bedroeg gemiddeld slechts 3,6% (een BMI van 22,3 vs. 23,1). Licht overgewicht (BMI >25) kwam in beide groepen voor, maar in wisselende mate: 12% bij niet-MSG-gebruikers, 25% bij MSG-gebruikers. Duidelijk overgewicht (BMI >30) kwam in beide groepen nauwelijks voor, dus ook niet onder MSG-gebruikers. In het model (type analyse) waarbij de onderzoekers zo goed mogelijk trachten te corrigeren voor alle gevonden en relevante verschillen tussen de twee groepen werd de kleinste directe samenhang gevonden tussen MSG en BMI. Deze studie is nog niet herhaald, en er is ook nog geen experiment gedaan waarbij werd vastgesteld of de samenhang slechts correlationeel is of mogelijk causaal.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1856
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

za 07 apr 2012, 01:14

@dromen, die bbc documentaire heb ik niet gezien en hoef ik ook niet te zien, omdat de slechtheid van MSG voor mij uit eigen ervaring al vast staat.

Het nederlandse stukje gaat helemaal nergens over. Waardeloos onderzoek.
En alsof overwicht het grote probleem is. Wat het met je hersenen doet vind ik veel belangrijker.
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
Gebruikersavatar
nova
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 513
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 16:36

za 07 apr 2012, 02:14

Hmmm
Ik geloof best dat E-nummers gevaarlijk zijn en dat sommige ook daadwerkelijk slecht zijn.

Maar er wordt wel meer beweerd tegenwoordig. Is er gegrond wetenschappelijk onderzoek wat aantoont dat producten met E-nummers echt zo gevaarlijk zijn?

Ik heb namelijk al vaker op tv gezien dat deze bewering, met goede argumenten onderuit werd gehaald, nu kun je denken ja die mensen hebben er baat bij om te zeggen dat het wel allemaal meevalt, maar ik vind het altijd moeilijk te geloven dat zoveel mensen onbetrouwbaar zouden zijn.

Wat ik begreep van een voedsel en ware specialist, is dat E-nummers wel schadelijk kunnen zijn, maar dat ze in zulke kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het voedsel dat het gewoon geen schade aan kan richten en dat het lichaam ze als het ware onschadelijk maakt.

Als het echt schadelijk voor de hersenen zou zijn, moeten er duidelijke verschillen te zien zijn tussen mensen die deze E-nummers vaak tot zich nemen en mensen die bijv. alleen biologisch voedsel eten.

Ik ben tot dusver (nog) niet echt overtuigd.
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

za 07 apr 2012, 02:54

Het grote punt is, met zoveel, ook met bijvoorbeeld, GSM's, medicijnen, dat we gewoon weg geen enkel idee hebben wat de gevolgen op lange termijn zijn.

Mijn pa zei dit notabene laatst(!) Ik was bijna geshockt :P Maar vond ik een erg goede redenering.
Gebruikersavatar
nova
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 513
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 16:36

za 07 apr 2012, 03:23

ja daar heeft hij inderdaad een punt.
De gevolgen kunnen zelfs pas zichtbaar worden bij een volgende generatie.

Maar toch moet er al iets van wetenschappelijk (gegrond) bewijs zijn dat het uberhaubt schadelijk is. Het lijkt mij dat dit onderhand wel meetbaar moet zijn.
Gebruikersavatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1856
Lid geworden op: wo 21 aug 2013, 18:13

za 07 apr 2012, 03:33

ze hebben toch getest op ratten enzo.
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
Gebruikersavatar
nova
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 513
Lid geworden op: zo 22 aug 2010, 16:36

za 07 apr 2012, 03:39

[quote=""Vrillon" post=53555"]ze hebben toch getest op ratten enzo.[/quote]

Hmm ja i dunno..

Ik weet ook niet hoe dat onderzoek eruit heeft gezien. Het is een feit dat een konijn het loodje legt als je hem een boterham met hagelsag zou voeren, dit door een bepaalde stof in chocola.

Maar voor mensen is dit bijv. totaal niet schadelijk..


@ vrillon, ik wil je verhaal niet ''afkraken'' want het zou natuurlijk heel goed kunnen dat E-nummers hardstikke slecht zijn voor alles en nogwat. Maar dan moet dit wel met goede argumenten onderbouwd zijn. Ook voor jezelf. Niet speciaal voor anderen.
Plaats reactie

Terug naar “Gezondheid / Voeding”