Aspartaam

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 19 Aug 2011, 14:03

Goedemorgen QFF! Deze Vrijdagochtend wil ik even wat dieper in gaan op Aspartaam. Het zal ongetwijfeld wel eens voorbij gekomen zijn in een van de vele artikelen met betrekking tot gezondheid en voeding, maar ik wil toch even apart in een artikel ingaan op dit goedje... Gisteren liep ik in de supermarkt (LIDL) en zag ik op een groot stuk karton dat de Freeway Cola in de aanbieding was, 2 flessen van 2 liter voor slechts één euro... Geen geld natuurlijk, alleen drink ik als ik Cola drink eigenlijk alleen maar Coca Cola...Toch besloot ik de etiketten van de Light en Zero Cola van LIDL's huismerk Freeway maar eens te bestuderen... En ja hoor... Bij de ingrediënten stond op beide etiketten gewoon te lezen dat er aspartaam in zit... Ik was niet alleen en zei vrij luid tegen mijn vriendin dat die Cola eigenlijk gratis zou moeten zijn omdat er aspartaam in zit, en aspartaam kankerverwekkend is. Daar voegde ik nog even aan toe dat er eigenlijk op elk product met aspartaam een waarschuwing (zoals je die ook aantreft op rookwaren) moest komen te staan met de tekst: "PAS OP, DIT PRODUCT BEVAT ASPARTAAM. HET GEBRUIK VAN ASPARTAAM KAN KANKER VEROORZAKEN!"

Het mooie was dat nadat ik dat zei je een aantal mensen die het hoorden, en die cola in hun wagentje hadden, even op die etiketten gingen lezen en ik zag zowaar zelfs iemand znel twee flessen cola-light terug zetten... Tja en daarom dus vandaag wat aandacht voor de troep die Aspartaam heet... Wat is Aspartaam nu precies??? Daarvoor neem ik U even mee naar de Wikipedia pagina over aspartaam... Leest U even mee...???

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 160 tot 200 maal zo zoet is als suiker, en die ook wel bekend staat als E951. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam wordt het veel gebruikt in zoete light producten als frisdranken. Sinds de introductie van de zoetstof begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid.

Chemische samenstelling

Chemisch gezien is aspartaam de methylester van het dipeptide dat bestaat uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine, aangevuld met methanol. De zoetstof heeft de stereo-isomeer L-fenylalanine. De variant met D-fenylalanine smaakt niet zoet, omdat het door zijn structuur niet kan binden aan de smaakpapillen voor zoetheid op de tong. Zowel asparaginezuur als fenylalanine zijn normaal in onze voeding voorkomende aminozuren, beide voorkomend in de groep van de twintig aminozuren waaruit alle menselijke en dierlijke eiwitten zijn opgebouwd, en die beide 5 à 10 procent daarvan uitmaken, afhankelijk van de bron van het eiwit.

Ontdekking

De zoetstof werd in 1965 ontdekt door James Schlatter, die bij G.D. Searle & Co, in Skokie, Illinois, Verenigde Staten, werkte. Hij deed onderzoek naar het ontwikkelen van een medicijn tegen maagzweren en maakte daartoe een reeks van verbindingen die telkens uit twee aminozuren bestonden. Een van de ontwikkelde verbindingen bestond uit asparaginezuur en fenylalanine. Schlatter ontdekte de zoetheid van aspartaam toen hij aan een vinger likte, omdat hij een stuk papier wilde oppakken. Het bleek dat zijn vinger vervuild was met de door hem gesynthetiseerde stof aspartaam. De stof werkte weliswaar niet zoals eigenlijk bedoeld was, maar het leidde wel tot een groot commercieel succes voor de firma.

In de tijd dat aspartaam nog beschermd was kon de firma hoge prijzen verlangen voor de zoetstof, die opliepen tot 100 dollar per kilogram. Om een zelfde zoetkracht te bereiken als met suiker, was zo weinig nodig, dat de kosten voor het zoeten met aspartaam nog altijd lager waren dan de kosten voor het verbruik van suiker.

G.D. Searle & Co werd in 1987 voor 2,7 miljard dollar overgenomen door Monsanto. In 2000 werd het onderdeel NutraSweet Company doorverkocht aan J.W. Childs voor 440 miljoen dollar.

Producenten

Aspartaam wordt in de handel gebracht onder de namen Nutrasweet® en Canderel®, daarnaast is er nog de merknaam Equal®, dat voornamelijk in de VS op de markt is.
Aspartaam werd onder andere geproduceerd door HSC (Holland Sweetener Company) in Geleen, een joint-venture van DSM en Tosoh uit Japan. Het door HSC gebruikte productieproces maakte gebruik van biotechnologie, waardoor de opbrengst van de zoete variant optimaal is. In 2005 produceerde HSC 3000 ton aspartaam en een afgeleid product genaamd Twinsweet (een combinatie van aspartaam en acesulfaam). De prijserosie heeft ertoe geleid dat HSC in 2006 met de productie van aspartaam gestopt is.
Aspartaam wordt ook door NutraSweet Company (als NutraSweet®), een onderdeel van J.W. Childs, door Ajinomoto uit Japan en door Merisant (als Candarel® en Equal®) gemaakt.

In 1992 verliep het patent op aspartaam, zodat het tegenwoordig vrij door eenieder kan worden geproduceerd en daardoor is de verkoopprijs sterk omlaag gegaan.

Per 2007 wordt 18.000 ton aspartaam per jaar geproduceerd en groeit de productie van aspartaam 5% per jaar.

Enzymatische productie

Bij de enzymatische productie wordt gebruikgemaakt van het enzym thermolysine dat verkregen wordt uit de bacterie Bacillus proteolicus of thermoproteolyticus, die voorkomt in de warme zee rondom Japan. Het enzym is stabiel tot 60 °C. Het enzym werkt stereoselectief, waardoor alleen het werkzame L-isomeer wordt geproduceerd. De biotechnologische reactie wordt uitgevoerd in een waterig milieu bij 50 °C. Deze reactie wordt gevolgd door een chemische reactie, waarbij bij het tussenproduct een methylestergroep wordt gehydrolyseerd met een zoutzuuroplossing. Gevolgd door een behandeling met waterstof in aanwezigheid van een palladium-katalysator en methanol zal aspartaam in de oplossing neerslaan (aspartaam is namelijk slecht oplosbaar). De opbrengst uit deze reactie is 99,99%.

Chemische productie

Het lijkt makkelijk om twee aminozuren met elkaar te verbinden via een chemische weg. In dit geval zijn er echter een aantal storende factoren, wanneer de uitgangstoffen worden genomen en deze bij elkaar worden gevoegd.

Aspartaam werkt alleen met een van de enantiomeren van fenylalanine (de L-vorm). Indien de reactie niet wordt gecontroleerd zal een racemisch mengsel ontstaan en is de opbrengst van aspartaam laag.
Ook asparaginezuur bestaat in 2 vormen. De combinatie van 2 racemische mengsels van zowel de fenyalanine en asparaginezuur maakt de opbrengst nog lager.
Ook wanneer asparaginezuur en fenylalanine in de juiste enantiomeren met methanol worden gecombineerd, is de opbrengst van aspartaam laag. Asparaginezuur heeft 2 zuurgroepen, waarmee de aminogroep van fenylalanine zou kunnen reageren (een condensatie, waarbij een watermolecule vrijkomt).
Fenylalanine heeft zowel een aminogroep als een zuurgroep en zou dus ook een condensatie reactie kunnen aangaan met een andere fenylalanine.
De methanol kan reageren met 3 ter beschikking staanden zuurgroepen (2 bij asparaginezuur en 1 bij fenylalanine) en maar 1 groep is de juiste.

Daarom moeten de reacties in een speciale volgorde verlopen:

Men werkt alleen met de juiste enantiomeren van zowel asparaginezuur als fenylalanine.
In een voorreactie wordt eerst het methanol in een condensatiereactie verbonden aan fenylalanine.

Bij asparaginezuur wordt de aminogroep beschermd door er een carbobenzyloxy-groep (Cbz) aan te hangen en de zuurgroep het dichtst bij de aminogroep wordt beschermd door er een benzyl-groep aan te hangen, zodat alleen de juiste zuurgroep kan reageren met de fenylalanine.
De zuurgroep van asparaginezuur die moet reageren met fenylalanine wordt geactiveerd met BOP (benzotriazol-1-yloxytris(dimethylamino)phosphonium hexafluorofosfaat), ook wel bekend als Castro's reagens.
Nu kunnen de ontstane stoffen bij elkaar worden gevoegd. De fenylalanine vervangt de BOP op het asparaginezuur-derivaat.
De beschermde groepen, de carbobenzyloxy-groep en de benzyl-groep, moeten weer worden verwijderd, waarna het aspartaam is ontstaan.

Gebruik

Aspartaam wordt vooral gebruikt voor het zoeten van 'light' frisdranken en andere voedingsmiddelen die koud bereid kunnen worden.
Aspartaam valt al bij temperaturen die licht boven kamertemperatuur liggen uit elkaar en verliest daardoor zijn zoete smaak. Hierdoor is aspartaam niet geschikt voor voedingsmiddelen die na toevoeging verhit moeten worden.

Daarnaast verliest de stof zijn zoetheid na verloop van tijd doordat de stof niet stabiel is. De bij het verval ontstane stoffen zijn smaakloos en beïnvloeden de smaak van het product niet. De stoffen die daarbij ontstaan kunnen echter wel andere gevolgen hebben voor het menselijk lichaam; zie daarvoor verder onder metabolisme. In dranken zoals cola en andere koolzuurhoudende en zure frisdranken is de stof tot een half jaar houdbaar.

Aspartaam is een zoetstof, die qua smaak zeer dicht bij suiker komt.

De FDA heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 50 mg/kg lichaamsgewicht bepaald. Dat komt overeen met 22 blikjes light (7 liter) frisdrank per dag voor een man van 80 kg en met 15 blikjes (5 liter) voor een vrouw van 55 kg. De Europese Unie heeft een ADI van 40 mg/kg lichaamsgewicht vastgelegd.

Onderzoeken in verschillende landen hebben aangetoond dat gemiddeld 2 tot 4 mg/kg aspartaam per persoon wordt ingenomen in Europese landen. Een hoge inname van meer dan 10 mg/kg treedt op bij 2,5% van de onderzochte personen.

Metabolisme

Aspartaam is een dipeptide en wordt, net als andere eiwitten, door de spijsverteringsenzymen (peptidase en esterase) afgebroken. Het wordt in de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine omgezet. Deze aminozuren komen ook in eiwitten in het dagelijks voedsel voor in combinatie met andere aminozuren. Het aspartaat (de geïoniseerde vorm van asparaginezuur) wordt snel gemetaboliseerd, zodat deze stof niet in verhoogde niveaus in het bloed wordt aangetroffen, ook niet bij een excessief gebruik van aspartaam. De verhoging van de concentratie van fenylalanine in het bloed, als gevolg van een hoge dosis aspartaam, is weliswaar meetbaar maar komt niet boven gemeten concentraties na een maaltijd.

Bij de afbraak ontstaan ook geringe hoeveelheden methanol, dat eerst oxideert tot formaldehyde, wat weer oxideert tot mierenzuur.

Afbraakproducten

Aspartaam is geen stabiel product, het wordt afgebroken. Na langere aanwezigheid in een light frisdrank is een gedeelte van de aspartaam afgebroken tot aspartylfenylalanine diketopiperazin (DKP) en ook fenylalanine wordt aangetoond. DKP zou onder bepaalde omstandigheden in de darmen tot een nitrosamine kunnen worden omgezet, hetgeen een kankerverwekkend product zou kunnen opleveren. DKP heeft een ADI van 7,5 mg/kg.

Toelating door de FDA

De toelating van aspartaam in de Verenigde Staten door de Food and Drug Administration verliep niet geheel zonder problemen, aanvankelijk was er een vermoeden dat aspartaam de kans op ontstaan van hersentumoren bij laboratoriumratten vergrootte. In 1974 werd de stof door de FDA in eerste instantie vrijgegeven, maar de FDA herriep die beslissing en verlangde in 1975 nog verdere tests. Uiteindelijk werd op grond van de testen de stof in 1981 toegelaten voor het gebruik in droge voedingsmiddelen op voorwaarde dat op het etiket werd vermeld: bevat fenylalanine. Daarna volgde in 1983 de toelating voor koolzuurhoudende dranken; voor overige voedingsmiddelen in 1993. Donald Rumsfeld, van 1977 tot 1985 CEO van G.D. Searle, heeft veel bijgedragen aan de toelating van aspartaam.

Bij later uitgebreid onderzoek is echter geen verband onomstotelijk aangetoond, en werd aspartaam ook in de Verenigde Staten toegelaten voor menselijke consumptie. Hierdoor is aspartaam één van de meest geteste stoffen die ooit door de FDA zijn toegelaten.

Vermeende risico's

In 1983 worden voor het eerst kritische kanttekeningen geplaatst bij het gebruik van aspartaam. De Britse krant The Guardian plaatst rond de toelating in Groot-Brittannië een hele serie artikelen tegen de zoetstof. Zo zou aspartaam onder andere het hongergevoel bevorderen, de bloeddruk verhogen, de pijngevoeligheid van het lichaam beïnvloeden, en zou het slapeloosheid veroorzaken. In 1984 beweerde het Amerikaanse burgerinitiatief Common Cause dat de testen die voor de toelating werden gebruikt, vol fouten zitten.

Aan het eind van de tachtiger jaren wordt beweerd dat het oogziekten en psychiatrische ziekten zou veroorzaken. In 1990 wordt door The Guardian beweerd dat testen door de producent van NutraSweet waren vervalst.

In 2002 evalueerde de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) alle tot op dat moment verrichte wetenschappelijke onderzoeken. Zij ziet daarbij geen reden om haar aanbeveling van een toelaatbare dagelijkse inname van maximaal 40 mg per kilogram lichaamsgewicht te wijzigen.

Giftigheid door methanol

De concentratie van methanol in het bloed als gevolg van het gebruik van aspartaam wordt niet verhoogd, wanneer aspartaam met gebruikelijke mate (4 mg/kg tot 10 mg/kg) wordt ingenomen. Slechts bij een dosis waarbij uitzonderlijk veel light-producten met aspartaam worden geconsumeerd (>50 mg/kg aspartaam) is een effect op de methanolconcentratie in bloed waarneembaar. Methanol komt ook voor in vruchtensappen (via pectine) en in alcoholische dranken zoals bier en wijn (in combinatie met ethanol, dat de giftige werking van het methanol blokkeert, doordat methanol niet wordt gemetaboliseerd in aanwezigheid van voldoende ethanol).  Bij de afbraak van methanol in het lichaam kunnen formaldehyde en mierenzuur ontstaan, beide kunnen giftig voor het lichaam zijn. Formaldehyde is giftig, doordat het reageert met de aminozuren in eiwitten; mierenzuur doordat het de functie van mitochondriën in de cel verstoort.

Verhoogde concentratie van fenylalanine en asparaginezuur in het bloed

De bedenkingen richten zich hier op het verschil tussen opname van deze aminozuren in combinatie met andere aminozuren (zoals het geval is bij normaal eten) en de geïsoleerde inname als gevolg van het gebruik van aspartaam.

Neuroendocriene concentratieveranderingen in de hersenen

De bedenkingen richten zich hier op veranderde concentraties van dopamine, serotonine en noradrenaline (neurotransmitters) in de hersenen, die ertoe zouden kunnen leiden dat signalenoverdracht in de hersenen wordt gestoord. De afwezigheid van overige aminozuren wanneer aspartaam wordt ingenomen, kan leiden tot een lokale overconcentratie van fenylalanine.

Epilepsie, hoofdpijn en hersentumoren

Het ontstaan van tumoren, epilepsie en hoofdpijn zou zijn oorzaak kunnen vinden in het bij de afbraak vrijgekomen methanol en het in het afbraakproces ontstane formaldehyde en mierenzuur, of door aspartaam zelf. Hiervoor is echter nooit wetenschappelijk bewijs gevonden.

Contra-indicaties

Fenylalanine is voor de mens een essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat men zonder dit aminozuur niet kan leven. Het voorkomen van fenylalanine maakt de zoetstof echter ongeschikt voor lijders aan de stofwisselingsziekte fenylketonurie (FKU); voor hen (ongeveer 1 op 18.000 mensen lijdt aan deze ziekte) staat altijd de waarschuwing "bevat een bron van fenylalanine" op de verpakking van voedingsmiddelen die met aspartaam gezoet zijn.

Mediavermeldingen

Aspartaam is een controversieel onderwerp. Er zijn vele websites die de onderzoeken naar de veiligheid van aspartaam door zowel de FDA als de producenten van aspartaam in twijfel trekken of ronduit vermelden dat ze vervalst zijn. Er zijn ook verschillende onderzoeken van met name universitaire kringen die proberen aspartaam vanuit een neutraal standpunt te beschrijven. Er bestaat eveneens een aantal websites van met name de producenten van aspartaam, die de door de tegenstanders gemelde negatieve effecten aan de hand van onderzoeken van overheidsinstellingen probeert te ontzenuwen.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste vermeldingen van beide kanten. Vast staat dat aspartaam ongeschikt is voor mensen die aan fenylketonurie lijden. De argumenten hieronder gaan over de gevaren voor normale gebruikers.

Argumenten van de tegenstanders

Aspartaam zou mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Verschillende studies proberen dit aan te tonen maar de conclusie is nog niet definitief. Daarbij wordt ook als argument aangevoerd dat Europa nauwelijks eigen studies heeft gedaan naar aspartaam en dat zij voornamelijk de Amerikaanse goedkeuring voor consumptie van aspartaam heeft overgenomen.
Er is een groot aantal bijwerkingen van aspartaam door consumenten gemeld bij de FDA, zoals o.a. hoofdpijn en migraine, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen, misselijkheid en vele andere (dit kan te wijten zijn aan de grote persaandacht met betrekking tot mogelijke gevaren van aspartaam).
In aspartaam zitten de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur in geïsoleerde vorm. Alhoewel dit beide essentiële aminozuren zijn en in normaal voedsel gebonden zijn aan eiwitten, zijn er vragen over de risico's van inname van geïsoleerde aminozuren.
Uit aspartaam kan methanol gevormd worden.
Het product leidt niet tot gewenst gewichtsverlies, er zijn sterke indicaties dat het gewicht toeneemt.
Er is een toename van diverse kankersoorten in ratten bij inname van aspartaam

Argumenten van de voorstanders

De methanol in het lichaam die ontstaat door de metabolisering van aspartaam na het drinken van een glas light frisdrank is minder dan de hoeveelheid die ingenomen wordt bij het drinken van een glas vruchtensap of melk .
De acceptabele dagelijkse inname (40 mg/kg) is zo hoog, dat het vrij onwaarschijnlijk is dat het wordt bereikt (alleen in extreme gevallen). Onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs bij een verhoogde inname van 75 mg/kg geen negatieve effecten vastgesteld konden worden.
Fenylalanine en asparaginezuur die in het lichaam worden gevormd uit aspartaam zijn onmisbare aminozuren.
Wetenschappers van de Universiteit van Illinois beweerden dat het gebruik van aspartaam het ontstaan van cariës tegenwerkt .
Wetenschappers van de Universiteit van Leeds beweerden dat aspartaam goed is voor de lijn, omdat het weinig calorieën bevat. Daarnaast vermindert het het hongergevoel, hetgeen van pas komt bij het afvallen.
Volgens prof.dr. Martijn Katan, "er zijn weinig onderdelen van uw voeding zo grondig onderzocht als aspartaam of cyclamaat". Er is dus niets mis met aspartaam. Hij beweert dat de slechte naam van aspartaam heeft te maken met roddelen via het internet.

Tja... Iets om over na te denken dus!!! Want dit goedje zit in knetter veel spullen en is gewoon NIET goed voor je! Dus drink jij ook light shit? Dan zou ik mezelf maar eens flink achter de oren krabben...

Op Youtube is er ook wel het een en ander te vinden over aspartaam... Kijkt U even mee...???
Ook Theo Maassen heeft er al eens op prachtige wijze aan gerefereerd in een van zijn shows...Anyways, er is vast nog veel meer te bespreken en te bediscussiëren aangaande dit giftige goedje dus daarom wil ik een ieder verzoeken zaken over aspartaam voortaan in de comments onder dit artikel neer te knallen om zo een mooie vergaarbak met informatie over dit vergif te creëren...


1119 AD
User avatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1890
Joined: Wed 21 Aug 2013, 18:13

Fri 19 Aug 2011, 17:57

In 90% van de suikervrije/lightproducten zit aspartaam. maar die overige 10% drink/eet ik ook niet hoor. light/suikervrij houd altijd in chemische troep.
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
User avatar
blackbox
Administrator
Administrator
Posts: 6317
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:09

Fri 19 Aug 2011, 18:04

Thx Baphomet dat je dit nogmaals onder de aandacht brengt. Ik zelf heb (gelukkig) ook al meerdere mensen hier op gewezen, en die zijn ook resoluut gestopt met het kopen van DEZE ACHTERLIJKE INGREDIENTEN.

Ik vraag me af he, als je dan directeur bent van zo'n bedrijf wat aspertaam in hun producten vrot, of je dan echt een mega plaat veur den kopf hebt of niet...

ik zelf zou het niet kunnen...
illuminati of my own reality
User avatar
Mec
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1518
Joined: Fri 17 Dec 2010, 19:44

Fri 19 Aug 2011, 18:35

Glucosestroop, High Fructose Corn Syrup (HFCS)= is ook vieze troep. Ik heb vorige week nog wat potten jam in de prullenbak gesmeten (vriendin vergeet steeds etiketten te lezen)

http://www.aspartaam.nl/artikelen/hfcs.html

Ook verkrijgbaar met 'kwik' erin...plus, is die 'corn' wel gentech vrij? ik dach het nie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Glucose-fructosestroop

http://www.onsdagelijkseten.nl/page/6

Tip, het boekje; Wat zit er in uw eten?
http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php

is een goed handzaam boekje waar alle troep instaat die op de etiketten staat.

(btw, fabrikanten kiezen aspartaam,of HFCS, omdat ze simpelweg meer winst maken op hun producten, want echte suiker is te duur, dus minder winst)
My Jekyll doesn't Hide
User avatar
ninti
Administrator
Administrator
Posts: 1012
Joined: Tue 11 Jan 2011, 23:28

Fri 19 Aug 2011, 19:07

Zou Meneer Donald Rumsfeld zelf ook Aspartaam houdende producten consumeren ?
Dat hij er heel rijk van geworden is staat natuurlijk geheel los van het feit de aanvankelijke wetenschappelijke onderzoeken eerst een negatief advies uitbrachten en het vervolgens alsnog voor consumptie goedgekeurd werd...
nee wetenschappers zijn niet omkoopbaar! ben je gek!

:-P

edit: how Aspartame became legal
http://www.rense.com/general33/legal.htm

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those
who think they've found it."
Sir Terry Pratchett
User avatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1890
Joined: Wed 21 Aug 2013, 18:13

Fri 19 Aug 2011, 23:09

@mec
Die glucosestroop enzo die gaat er bij mij waarschijnlijk wel massaal naar binnen, ik ga ervan uit dat dat in mijn aanmaaklimonade zit, kijk ik zo wel even, maar ik weet niet of ik daar vanaf kan blijven, vrienden verklaren me al voor gek dat ik sommige dingen niet drink of eet omdat er aspartaam in zit en dat ik niet met fluoride mn tanden poets.
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
User avatar
Dromen
Administrator
Administrator
Posts: 5033
Joined: Sat 21 Aug 2010, 06:38

Fri 19 Aug 2011, 23:40

[quote=""blackbox" post=39858"]
Ik vraag me af he, als je dan directeur bent van zo'n bedrijf wat aspertaam in hun producten vrot, of je dan echt een mega plaat veur den kopf hebt of niet...
[/quote]

Dit soort mensen denken anders. Ze 'zien' dit niet zoals wij dit zien.
User avatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1499
Joined: Tue 10 May 2011, 15:32

Sat 20 Aug 2011, 00:24

User avatar
Mec
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1518
Joined: Fri 17 Dec 2010, 19:44

Sat 20 Aug 2011, 00:59

[quote=""Vrillon" post=39888"]@mec
Die glucosestroop enzo die gaat er bij mij waarschijnlijk wel massaal naar binnen, ik ga ervan uit dat dat in mijn aanmaaklimonade zit, kijk ik zo wel even, maar ik weet niet of ik daar vanaf kan blijven, vrienden verklaren me al voor gek dat ik sommige dingen niet drink of eet omdat er aspartaam in zit en dat ik niet met fluoride mn tanden poets.[/quote]

Als er op het etiket 'suiker' staat is het oke, en als dat er niet opstaat, dan zit er glucosestroop in(wat ze er trouwens niet altijd opzetten, dat er HFCS inzit) (of aspartaam). Tja, en als je er niet van af kunt blijven, hangt het er voornamelijk van af hoe vol je virtuele rugzakje met pestzooi al gevuld is voor je lichamelijk problemen kunt krijgen. Ik zelf ben behoorlijk verslaafd aan ketchup, in bijna alle merken ketchup, zit die troep(glucosestroop), behalve niet in de Heinz tomatenketchup(god bless) want dat is nou net de lekkerste. Na dat ik Heinz grondig onderzocht heb via internet is hun ketchup geheel vrij van rotzooi(althans alleen in Europa) alleen vond ik het vreemd dat er helemaal geen vitamine C meer in zat...maar misschien is die vit.C wel totaal tot prut gekookt, zou kunnen?
My Jekyll doesn't Hide
User avatar
ninti
Administrator
Administrator
Posts: 1012
Joined: Tue 11 Jan 2011, 23:28

Sat 20 Aug 2011, 01:05

LOL@Neut! het bewijs dat je artikelen niet eens leest!

filmpje stond al in artikel van Bapho :P
"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those
who think they've found it."
Sir Terry Pratchett
User avatar
fr3bzy
Administrator
Administrator
Posts: 2588
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:12
Contact:

Sat 20 Aug 2011, 01:26

btw in praktisch alle chips van Lay's zit tegenwoordig ook aspartaam...just so you know...motherfokkers...

btw #2 - oude aspartaam draadje -> index.php?option=com_kunena&func=view&c ... =120#20591
[YES]Equality of Opportunity - [NO]Equality of Outcome
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Sat 20 Aug 2011, 01:44

[quote=""Vrillon" post=39888"]@mec
Die glucosestroop enzo die gaat er bij mij waarschijnlijk wel massaal naar binnen, ik ga ervan uit dat dat in mijn aanmaaklimonade zit, kijk ik zo wel even, maar ik weet niet of ik daar vanaf kan blijven, vrienden verklaren me al voor gek dat ik sommige dingen niet drink of eet omdat er aspartaam in zit en dat ik niet met fluoride mn tanden poets.[/quote]

Ranja is een Groningse uitvinding... binnenkort zal ik daar eens een artikel over maken
1119 AD
Denkmetkoosmee
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Posts: 50
Joined: Sat 25 Jun 2011, 08:05

Sat 20 Aug 2011, 02:39

Ik weet het al een aantal jaren van dat aspartaam. Drink sindsdien geen drank meer met dat spul.

Overigens gaat van veel frisdrank je gebit naar de kl.....

Ik eet al een paar jaar geen vlees en vis meer.Zit ook heel veel troep in. Kijk maar eens naar de zalmkweek. Drie kilo andere vis is er nodig voor 1 kilo zalm...
User avatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1499
Joined: Tue 10 May 2011, 15:32

Sat 20 Aug 2011, 03:08

LOL@Neut! het bewijs dat je artikelen niet eens leest!

Als ik al weet waar het over gaat dan hoef ik daar toch geen energie aan te verspillen. sry hoor. Chemische meuk is kut. Zo goed? Biologische bindingen ruleren, beter?
User avatar
Dromen
Administrator
Administrator
Posts: 5033
Joined: Sat 21 Aug 2010, 06:38

Sat 20 Aug 2011, 03:17

@ MEC, thanks voor je info!! Het aspartaam verhaal kende ik, maar jouw info nog niet helemaal!!

Thanks :)
Post Reply

Return to “Gezondheid / Voeding”