Gezondheid tips!!

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

wo 30 mei 2012, 22:08

Update; Dieet ongewijzigd maar het is weer back. Dus niet roken en alcohol drinken mensen. :)
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

wo 30 mei 2012, 23:18

Met mate consumeren. B)
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

do 31 mei 2012, 02:30

Ja idd, veel feesten alweer gehad laatste tijd.
blefever
Antonaki
Antonaki
Berichten: 1
Lid geworden op: wo 13 jun 2012, 18:38

do 14 jun 2012, 01:40

De relevantie ten opzichte van het openingsbericht ontgaat mij volledig. Wat hebben je losse opmerkingen met Oggu te maken?
Gebruikersavatar
#F#
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 464
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 23:04

do 14 jun 2012, 05:34

welkom op QFF Blefever,
als je effe heel QFF doorleest begrijp je het vast beter... ;)
:whistle:
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15955
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 17 jul 2012, 16:37

ZELFVOORZIENING en AUTONOMIE
http://zelfvoorziening.perso.sfr.fr/inh ... netel.html


BRANDNETELS

Je herkent Brandnetels makkelijk door ze aan te raken..... au, au, dat prikt !
Tja, anders zouden ze geen netels heten ('naalden').
De Brandnetel is niet gek, want zou hij die brandharen niet hebben dan zou deze bijzonder smakelijke en gezonde plant allang zijn opgegeten door wilde dieren, en zou waarschijnlijk de hele soort allang zijn uitgestorven door de vraatzucht van alles wat leeft.
De latijnse naam Urtica komt van het woord uro hetgeen ik brand betekent.

Beschrijving :
Er bestaan ongeveer 700 brandnetelsoorten over de hele wereld, maar in Europa groeien er slechts twee soorten in het wild, namelijk de Grote en de Kleine brandnetel.
Zoals de naam al zegt is de Grote brandnetel groot (tot 1,5 meter) en de Kleine is klein ( tot 60 cm).
Deze planten hebben getande,ovale bladeren die bedekt zijn met stekende haartjes, waarbij de bladen van de Kleine brandnetel wat lichter van kleur en dieper ingezaagd zijn.
De Brandnetel is vrijwel overal te vinden, vooral op stikstofrijke plekken (vaak verwaarloosde grond) zoals randen van akkers, bossen, op de composthoop, afvalplaatsen en verwaarloosde tuinen.
De Kleine brandnetel houdt van rijkere grond.
De Grote brandnetels staan altijd in groepen bij elkaar, dat komt omdat het een wortelstokplant is en nieuwe scheuten dus een stukje verder uit dezelfde wortel weer opschieten.
De Kleine brandnetel heeft daarentegen een penwortel.
De Brandnetel heeft over de hele plant brandharen, die een zuur bevatten wat vrij komt bij aanraking, omdat de punt van de brandhaar afbreekt.
De Grote brandnetel is tweehuizig, d.w.z. dat er zowel mannelijke als vrouwelijke planten zijn en de Kleine brandnetel is eenhuizig, dus mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten aan dezelfde plant.
De Grote brandnetel plant zich voort via wortelstokken en windbestuiving.

Eetbare bladeren en stengels :
Zowel de Kleine als de Grote brandnetel zijn eetbaar en beiden zijn heel gezond, dus als je ze verzamelt met als doel ze op te eten dan maakt het niets uit of je met de grote of kleine soort te maken hebt.
Je kan de verse bladen en de jonge stengels oogsten, vanaf maart tot in het late najaar, om ze vervolgens te koken en als groente te eten.
Voor beiden, maar vooral voor de stengel, geldt hoe jonger, hoe malser en hoe minder draderig.
De bladen dienen minimaal 7 minuten gekookt te worden om het zuur er goed uit te halen.
In tegenstelling tot de wilde dieren is de mens in staat om de Brandnetel te plukken zonder geprikt te worden.
Daartoe doe je handschoenen aan of je pakt ze van onderaf naar boven vast. De richting van de brandharen is schuin naar boven.
Trouwens eenmaal gekookt of gedroogd prikken ze niet meer.
En ben je tijdens het plukken toch geprikt, dan helpt azijn of citroensap erop uitstekend tegen de jeuk, of je kan de plek ook inwrijven met het blad van de Grote weegbree of de Zuring.
Van de Brandnetel kan je ook thee, soep of stamppot maken en je schijnt er ook bier of wijn van te kunnen maken, maar of dat lekker is weet ik niet want dat heb ik nog nooit geprobeerd.
De Brandnetel is erg gezond en barst van de vitaminen en mineralen, maar zoals bij vrijwel elke donkergroene groente, bevat hij ook een aardige hoeveelheid nitraat, dus het is aan te raden, net zoals bij b.v. spinazie, het te eten met een eitje erbij.
Het is ook beter om de jonge topblaadjes te verzamelen en de rest van de plant te laten staan. Dit omdat de jonge delen minder nitraat bevatten en bovendien veel malser zijn..
Om te voorkomen dat de nitraat zich omzet in giftig nitriet, wat gebeurt tussen een temperatuur van 10 en 60 graden, kun je beter eerst het water naar het kookpunt brengen, om dan pas de groente er aan toe te voegen, om vervolgens het geheel weer zo snel mogelijk naar het kookpunt te brengen.
Dit geldt trouwens niet alleen voor de brandnetel, maar voor elke groene groente, zoals b.v. spinazie, andijvie, veldsla, kolen en postelein.
Brandnetel is geen groente voor babies en peuters.

Bewaren :
De makkelijkste manier van conserveren is de bladen te drogen (bv omgekeerd in bosjes op zolder hangen) en zo te bewaren om later te verwerken net zoals gedroogde boerenkool, of fijngewreven als thee te gebruiken.
De thee van brandnetel is heel goed tegen bloedarmoede door het hoge ijzergehalte.

Overig gebruik :
Nu is de Brandnetel niet alleen een uitstekende groente, maar deze wonderplant heeft nog veel meer gebruiksmogelijkheden.
Voor reumapatienten schijnt het heilzaam te zijn om in de Brandnetels te rollen, maar ik heb nog nooit van iemand gehoord die dat ook daadwerkelijk heeft gedaan. (Wat begrijpelijk is).
Brandnetel wordt ook gebruikt als ingredient van haarwater, anti-roosshampoo, brandnetelspiritus, en brandnetelzalf. (tegen reuma of als trekzalf).
Verder kan je textiel (neteldoek) en touw maken van de vezel uit de stengel.
De vezels zijn hol en daarom is brandnetelstof isolerend maar ook ademend.
Om de vezels uit de stengel te krijgen sla je met een hamer erop, zodat de cellen kneuzen en dan leg je het een tijdje in water, zodat dat gaat rotten.
Dan kun je de vezels er stuk voor stuk uittrekken.
Die dan wassen, drogen, en vervolgens spinnen en weven.
Ik moet erbij zeggen dat het wel een heel gedoe is voordat je voldoende vezels bij elkaar hebt om er iets van te maken, en eerlijk gezegd ben ik nog steeds op zoek naar een betere methode.
Hoewel ik ondertussen heb geleerd dat de werkelijk juiste methode bestaat uit de stengels enkele weken buiten te laten liggen en door regen, vocht uit de bodem, dauw en bacterien komen de vezels vanzelf los.
Dit noemt men dauwroten. Deze methode heb ik zelf nog niet geprobeerd.
Men kan van de Brandnetel ook papier maken, er een kleurstof uit trekken (bladen = groen, wortels = geel), gedroogd als geitenvoer of konijnenvoer gebruiken (hoog eiwit-gehalte) en ook kippen vinden brandnetels goed eetbaar.
Verder zitten er in het brandnetelblad stoffen die bacteriegroei tegen gaan en als men boter, vis of vlees in de bladen verpakt blijven deze iets langer vers.
En dan natuurlijk niet te vergeten in de tuin het anti-luismiddel bij uitstek : de brandnetelgier.
Het recept is als volgt : een bos brandnetels (liefst gekneusd of in stukjes gesneden) minimaal 24 uur laten weken in een emmer water (liefst tot 5 dagen of langer laten staan), eventueel met een beetje suiker erbij, regelmatig even roeren, daarna zeven en spuiten op de planten met luis of gewoon zomaar omdat het bovendien een goede meststof is.
Zet wel een knijper op je neus want brandnetelgier stinkt nogal !

Recepten :
Basisrecept brandnetelsoep :
Benodigdheden : 300 gr jonge brandneteltopjes, 1 lt water, bouillonblokjes voor 1 lt, 2 uien, zout, peper
Werkwijze : Breng 1 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg de bouillonblokjes en de gewassen brandneteltopjes eraan toe.
Breng met deksel erop opnieuw aan de kook en laat ongeveer 15 minuten pruttelen.
Halverwege de kooktijd even de brandnetelmassa omdraaien zodat alles goed inslinkt.
Ondertussen de uien fijnhakken en in olie of boter bakken.
De brandnetels uit de pan vissen (het bouillonvocht in de pan laten) en na even te hebben laten afkoelen zo fijn mogelijk hakken.
De groene brandnetelmassa terug doen in de pan, de uien erbij, wat zout en peper en vervolgens nog even laten pruttelen.
Natuurlijk kun je indien gewenst er ook andere ingredienten aan toe voegen zoals maizena om te binden, knoflook, bieslook, peterselie of andere kruiden, melk, room, groenten zoals worteltjes etc.
Wat je maar lekker vindt. Maar zonder al die toevoegingen is de soep ook heel lekker.

Brandnetel stamppot :
Brandnetelstamppot maken is erg makkelijk.
Aardappels koken zoals gewoonlijk en na 10 minuten de gewassen en fijngesneden brandnetelbladen erbij doen. Nog 10 a 15 minuten koken en alles stampen tot moes met eventueel wat melk, zout en peper erbij.
Beetje jus erbij en bijvoorbeeld een lapje vlees en je hebt een overheerlijke en bijzonder gezonde maaltijd.

Brandnetel chips :
Benodigdheden : verse brandnetelbladen, bloem, melk, ei, zout, suiker, kaneel, olie
Een beslag maken van het bloem, melk, ei en zout (verhouding : 1 ei, 2 dl melk, 100 gram bloem, snufje zout) en hier vervolgens een klein beetje suiker en kaneel doormengen. (of naar smaak iets anders).
Wat olie (of boter mag ook) opwarmen in een koekenpan, de brandnetelbladen door het beslag halen (eventueel met handschoen aan of met een pincet of tangetje, zodra ze door het beslag zijn gehaald prikken ze al niet meer) en vervolgens een paar minuutjes bakken in de olie.
Omdraaien zodat de andere kant van het blad ook bakt en uitlaten lekken.
Af laten koelen en je hebt heerlijke wegknabbelchips.
En nee, het is niet eng, ze prikken echt niet meer.

Brandnetelbier :
1 kilo gewassen brandneteltoppen met een eetlepel gemberwortel een kwartier laten koken in 4,5 liter water.
Dit vervolgens zeven en het vocht mengen met een geplette of in stukken gesneden citroen (inclusief schil), 4 eetlepels gezuiverde wijnsteen en 500 gram bruine suiker.
Dit flink roeren en als het vocht is afgekoeld, voeg je hier gist aan toe (1 theelepel gedroogde gist of 20 gram verse gist)
Dek het geheel af met een doek en laat 3 dagen staan op een warme plek.
Daarna weer zeven en in flessen gieten. De flessen afsluiten en na 3 weken kun je het drinken.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Het Dolle Eland, NoMore
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15955
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 24 jul 2012, 17:07



Couple refuse to rip up ILLEGAL vegetable garden after demands from draconian council
By Daily Mail Reporter

PUBLISHED: 13:37 GMT, 23 July 2012 | UPDATED: 17:31 GMT, 23 July 2012
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... arden.html


As the world battles an obesity epidemic, one Canadian council is going around ripping up thriving vegetable gardens.

This spring, Michel Beauchamp and wife Josee Landry planted an elaborate vegetable garden on the front lawn at their Drummondville, Quebec, home and the cucumbers, tomatoes, beets and Brussels sprouts they grow have helped him shed 75lb and her 25lb.

But town code states such a garden can only take up 30 per cent of front yards in the St-Charles-de-Drummond neighbourhood where they live - the rest must be grass.

As such, the couple were given two weeks to tear up most of their garden, which feeds them and many of their grateful neighbours.

The deadline was yesterday, but Mr Beauchamp and Ms Landry refused to comply.

They are now petitioning for the council to relax its draconian rules, which will see them facing fines of up to $300 a day from tomorrow.

'It must be a right to be able to grow our vegetables on our land. It is nonsense to ban it,' Mr Beauchamp told CBC.

The gardeners have garnered more than 6,000 signatures promoting their cause.

Authorities told the TV station that community members had complained about the blossoming garden but Mr Beauchamp said no one had complained to him and that they share much of what they grow.

'They love it. Everybody is surprised by the kind of taste we can have from fresh vegetables,' he said.

The city plans to make all front lawn vegetable gardens illegal this fall. But the measure would only apply to new gardens.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Het Dolle Eland
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15955
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 10 aug 2012, 11:47

Stay-at-Home Dad Wins Right to Farm His Frontyard

Afbeelding

http://www.good.is/post/stay-at-home-da ... frontyard/


Urban farmers as outlaws: It's becoming a familiar tale. Whether it's a $2,500 fine for growing chard in Oakland or bans on backyard chickens in Pensacola, the civic agrarian often bumps up against the cold hard edge of the law. Public opinion may have shifted far enough in some cities to actually reshape zoning laws to allow for farms in vacant lots and other unused spaces, but plenty of ag-minded urbanites in less progressive burgs still toil in their vegetable trenches shaking their garden-gloved fists at the man.

Karl Tricamo of Ferguson, Missouri, on the outskirts of St. Louis, ripped the sod up from the front of his brick tract home last year and started tilling his modest plot. He delighted in the tomatoes, eggplant, and peppers he raised just steps from his front door. His front yard garden did more than just supplement salads with the occasional heirloom tomato. Tricamo estimates that 80 percent of their vegetables now come from his former lawn. He even named his frontyard plot the "yarden." The couple now have a six-month-old son who has begun to eat the hyperlocal veggies.

Ferguson city officials, though, didn't appreciate Tricamo's industrious green thumb and cited him for violations of the "exterior appearance code." Code enforcers routinely did creepy drive-bys or parked in front of his house observing the locavore scofflaw. Still, he farmed.

The harassment continued and Tricamo brought in the legal help of the libertarian Freedom Center of Missouri to go before the Board of Zoning Adjustment to fight. "People have been gardening since the beginning of human civilization, and the First Lady has even been setting an example by gardening at the White House! I never expected it to be so controversial," Tricamo said.

Despite the protest of the Board's chairman, Joe Schroeder, who called Tricamo's plot an "eyesore," the officials ruled to throw out the citation. As it turns out, there is no law on the books in Ferguson that bars residents from growing crops of any sort where other people may be content to push a lawn mower.

Here at GOOD, we've long praised those who dare to turn their front lawns into food producers—a deviant act, according to Fritz Haeg, author of Edible Estates: Attack on the Front Lawn. Karl, we salute you.

Image Courtesy of Karl Tricano
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15955
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 31 aug 2012, 08:41



Migraine treatment
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: ninti, NoMore
Omhoog
Gebruikersavatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 813
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 21:10

zo 16 sep 2012, 13:47

Goed half uur over het gratis genot van zuurstof;

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1289255
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

ma 29 okt 2012, 20:24

Blijft een goed topic dit. Ik voeg er nog ééntje toe:
Plantago Major. Zeker wanneer mensen verkouden zijn / oor- keelonsteking hebben o.i.d.
Gebruikersavatar
#F#
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 464
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 23:04

di 30 okt 2012, 01:03

dan die van Perm0 uit de shout vanavond er ook maar bij:

vit C (een hoop)
vit D (een beetje)
zink
visolie (niet boeren na gebruik.. ;) )
ginseng
Gebruikersavatar
fr3bzy
Administrator
Administrator
Berichten: 2584
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12
Contacteer:

di 30 okt 2012, 09:58

alles over zouten voor het lichaam (titel is nogal misplaatst imo)




(ps deze is al ergens anders gepost door 1 der QFF'ers...maar weet ff niet waar en door wie)
[YES]Equality of Opportunity - [NO]Equality of Outcome
Gebruikersavatar
Har-o-bed
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 259
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 21:15

di 30 okt 2012, 10:34

http://www.keltischzeezout.com/toepassi ... ezout.aspx
Gezondheid

Ik zei het al, de vele mineralen en spoorelementen in Keltisch zeezout kunnen als een mineraalcomplex gezien worden. Ook schreef ik hierboven dat we in vele opzichten een verdunde oceaan zijn. Vanuit dat oogpunt beschouwd is het dan ook zinvol om niet alleen je zout te eten maar het ook te drinken. Het is dan immers al vloeibaar en dus in een vorm die je bloed herkent, vooral als je beseft dat het enige verschil tussen de samenstelling van zoutmineralen in bloed en die in zeewater is dat bloed een ijzeren kern heeft en zeewater een natriumkern.

Hoe moet je dat dan doen? Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is. Logisch, want het water verzadigt namelijk bij een zoutgehalte van 26%, dus met 1/3e zout zit je daar ruim boven.

Deze geconcentreerde zoutwateroplossing wordt een ‘Sole’ genoemd en is 7 tot 8 keer zouter dan zeewater. Het is dan ook niet verstandig om de Sole rechtstreeks te drinken! In plaats daarvan los je één theelepel Sole op in een glas water. De grootte van het glas doet er niet zo veel toe, het gaat erom dat je die ene theelepel binnenkrijgt. In een normaal glas (225 cl.) kun je van gewoon kraanwater door toevoeging van een theelepel Sole het lekkerste bronwater creëren dat je ooit hebt geproefd! Je zult merken dat het water er zachtiger, bijna romiger van wordt.

Ik raad aan om ’s ochtends een glas met Sole te drinken na het wakker worden en ’s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier voorzie je op eenvoudige en effectieve wijze je lichaam dagelijks van een complete dosis mineralen in de exacte verhouding, balans en samenstelling zoals alleen de zee deze kan bieden. De Sole kan zowel in de koelkast als daarbuiten op een koele en donkere plaats bewaard worden. Let er dat de Sole niet blootstelt aan zonlicht want dan krijg je groene algvorming, net als in de zee.

Vanwaar die naam ‘Sole’? Dit is een oud Keltisch woord dat naar de zon verwijst. Denk aan het Franse ‘soleil’ of het Spaanse ‘sol’. Ook de Kelten dronken hun zeezout. Zij zagen de zon als een mannelijke kracht die de aarde ‘bevrucht’ met zijn licht en warmte. De aarde kennen we ook vandaag nog als Moeder Aarde en ook voor de Kelten was de aarde vrouwelijk.

Regenwater dat uit de hemel valt, beschouwden de Kelten eveneens als mannelijk water. Als zeewater namelijk verdampt, wordt het gasvormig en stijgt het op en laat het de mineralen achter in de zee. Dit ‘gedestilleerde’ water komt uiteindelijk terug als neerslag, ‘hongerig’ naar mineralen. Als het eenmaal de grond bereikt, neemt het meteen zo veel mogelijk mineralen in zich op, naar beneden de aarde in. Deze mineralen zijn in vloeibare vorm dan beschikbaar voor de wortels van planten. Opnieuw zien we die bevruchting van de aarde vanuit de hemel.

De Kelten combineerden het ‘mannelijke’ regenwater met het ‘vrouwelijke’ zeezout en noemden dit mengsel ‘Sole’, omdat het zeezout gevormd wordt door zon en water. Zij beschouwden de gekristalliseerde zeemineralen als lichtkristallen, die weer vrijkomen als deze in contact komen met water. Zij geloofden dat door een Sole te drinken je dus het volle lichtspectrum tot je neemt. Is het toeval dat het Engelse ‘soul’ dezelfde uitspraak heeft als ‘sol’ en nagenoeg dezelfde spelling? Het Nederlandse ‘ziel’ lijkt op het Franse ‘sel’, het Duitse ‘Seele’ nog veel meer. Je ziel is je licht. Keltisch zeezout spreekt tot onze ziel!

Dat de zee vrouwelijk is, vinden we in diverse talen terug. Te beginnen met het Nederlands, dat het oude woord ‘baren’ kent, wat ‘golven’ betekent. Vrouwen hebben een ‘baarmoeder’, wat dus verwijst naar weeën die zich als golven naar binnen en naar buiten bewegen. Precies hetzelfde doet de zee om de zes uur en wij noemen dit ‘eb’ en ‘vloed’. De zee is de oorsprong van alle leven op aarde en het is geen toeval dat ons bloed zo veel lijkt op zeewater.

In het Frans heet de zee ‘mer’. Het Franse woord voor ‘moeder’ is ‘mère’, in het Italiaans en Spaans ‘madre’. In het Spaans heet de zee ‘mar’ en in het Italiaans ‘mare’. De moeder van Jezus heet Maria. Een vrouwelijk paard noemen we ‘merrie’. Het Chinese karakter voor ‘zee’ is een combinatie van ‘water’ en ‘moeder’. De acupunctuur maakt gebruik van centrale energiebanen die ‘meridianen’ worden genoemd. Ook de aarde heeft meridianen. Ons materiële lichaam is ons aardse lichaam. En zo zien we weer die verbinding tussen de zee en de aarde, beide vrouwelijke krachten.

Volgens mij zaten de Kelten op een interessant spoor. Het drinken van Sole mineraliseert ons lichaam en brengt ons dichter bij de blauwdruk van het leven, onze oermoeder. Dit betekent dat een Sole niet alleen goed is voor de mens, maar ook voor bodem, plant en dier.
Plaats reactie

Terug naar “Gezondheid / Voeding”