EU Radiation Fever *E1U1*

Alles over gezondheid, voeding, lichaamsbeweging het menselijke lichaam en nog veel meer. Wil je gezond leven dan staat hier veel handige informatie.
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

vr 01 apr 2011, 21:57

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15966
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 01 apr 2011, 22:00

[quote=""Dromen" post=29759"]Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

check dit:
http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/ ... japan.html[/quote]


Twee linkse fracties in het Europees Parlement zijn boos dat de Europese stralingsnormen voor voedsel uit Japan zijn verhoogd.

Onder andere flesvoeding, zuivelproducten en visolie mogen radioactiever zijn dan voorheen. Verenigd Links en de Groenen eisen opheldering en willen de kwestie volgende week in het Europees Parlement aankaarten.

"Ons voedsel mag nu zelfs meer radioactiviteit bevatten dan in Japan. Europa zet daarmee de deur open voor afgekeurd voedsel", aldus Kartika Liotard (Verenigd Links) in een verklaring. Volgens haar was een tijdelijk importverbod meer op zijn plaats geweest.

De consumentenorganisatie Foodwatch sloeg eerder deze week al alarm. Foodwatch noemde het krankzinnig dat de EU een verordening toepast die eigenlijk is bedoeld om voedseltekorten te voorkomen bij een nucleaire noodsituatie. Het is volgens de organisatie niet nodig grenswaarden voor voedsel te verhogen, omdat er in Europa helemaal geen tekorten dreigen.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
Het Dolle Eland
Administrator
Administrator
Berichten: 2550
Lid geworden op: zo 24 okt 2010, 17:26

za 02 apr 2011, 03:05

Tja, luitjes.... Vandaar ik het stukkie plaatste. Bergijpen jullie het nog?
“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.” ~ Friedrich Nietzsche ~
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15966
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

za 02 apr 2011, 03:56

[quote=""Het Dolle Eland" post=29786"]Tja, luitjes.... Vandaar ik het stukkie plaatste. Bergijpen jullie het nog?[/quote]

De laatste stuiptrekking van een stelletje compleet de weg kwijt zijnde zakkenvullende psychopaten wat overal mee weg komt omdat de meeste mensen niet meer in staat zijn om nog enig denkwerk te verrichten.

Al wordt elk kind met zes ogen, drie armen en vijf benen geboren dan nog vertellen ze je dat dat komt door de vooruitgang, de goede gezondheidszorg en elke dag je tanden poetsen met fluoride, het is namelijk productiever voor de baas, en dat is ook goed voor jouw salaris en je land :sick:
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Het Dolle Eland, Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
fr3bzy
Administrator
Administrator
Berichten: 2585
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12
Contacteer:

za 02 apr 2011, 05:57

over straling gesproken....
zga al het voorverpakte vreten 'heden ten dage' wordt, voordat ze het inpakken, door de x-ray marinator gehaald (röntgenapparaat) zgn om te controleren of alles wel in orde is...
jaja
of is het manipulatie van het dna van het levensmiddelen product?
zeg maar Kanker On Demand ?

roept u maar..:blink:
[YES]Equality of Opportunity - [NO]Equality of Outcome
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
Vortex
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 730
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

za 02 apr 2011, 10:05

[quote=""fr3bzy" post=29790"]over straling gesproken....
zga al het voorverpakte vreten 'heden ten dage' wordt, voordat ze het inpakken, door de x-ray marinator gehaald (röntgenapparaat) zgn om te controleren of alles wel in orde is...
jaja
of is het manipulatie van het dna van het levensmiddelen product?
zeg maar Kanker On Demand ?

roept u maar..:blink:[/quote]

Volgens mij is dat een van de manieren om het te ontdoen van micro-organismen.

Wat willen ze aan het DNA manipuleren dan? DNA in zijn chemische essentie is niks meer of minder dan een verzameling nucleotide basen gebonden aan een desoxyribose/fosfaatgroep.
Daarbij komt dat dergelijke mutatie technieken erg random te werk gaan.
Het lijkt me dat als ze doelgericht iets willen creeren wat potentieel kwaad zou kunnen dat ze dit moleculair klonen/samenstellen en dan toevoegen aan het product. m.a.w. ik vind het vergezocht zoniet "onmogelijk" (in de zin van doelgerichtheid)
nosce te ipsum
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15966
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

za 16 aug 2014, 13:36

Duitse wilde zwijnen nog te radioactief door Tsjernobyl
16 augustus 2014 13:06
http://www.nu.nl/buitenland/3853761/dui ... nobyl.html


Bijna 28 jaar na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl zijn veel Duitse wilde zwijnen nog steeds te radioactief. Hun vlees is niet voor menseljke consumptie geschikt en moet worden vernietigd.

Dit blijkt uit onderzoek bij 586 everzwijnen die in de deelstaat Thüringen zijn doodgeschoten, aldus de krant Leipziger Volkszeitung zaterdag.

Het probleem betreft vooral wilde zwijnen die in bossen leven. Die woelen in de grond en vreten vervolgens wortelstelsels van paddenstoelen op. Daarin is radioactief cesium opgeslagen dat bij de kernramp in 1986 vanuit Oekraïne naar Midden-Europa waaide.

Bijna 10 procent van de wilde zwijnen in Thüringen is daardoor te radioactief om op te eten. Jagers worden gecompenseerd voor het vernietigde vlees.

Oplossing
Volgens de wet ligt de grens bij 600 becquerel per kilo vlees. 1 becquerel is gelijk aan 1 uiteenvallende atoomkern per seconde. Het probleem zal ook niet gauw zijn opgelost.

Het cesiumisotoop dat de radioactiviteit in de bossen van Thüringen veroorzaakt, heeft een halfwaardetijd van 30 jaar. Dit betekent dat pas na drie decennia 50 procent van het resterende radioactieve cesium is afgebroken door het uiteenvallen van de atomen
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Mec, ninti, Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
Albert Heijnstein
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 08 sep 2013, 22:39

za 16 aug 2014, 14:57

" Hoe bedoel je het licht in de koelkast gaat niet uit? "
Afbeelding

Info uit de jaren '80 ergens...
Afbeelding

Afbeelding
Bron: Informatiefolder overheid

Afbeelding

Als veilig, waarom dan testen?
Afbeelding



Bron: http://allpopasia.com/2012/10/fuji-elec ... fukushima/

De kernwapenindustrie blokkeerde de verdere ontwikkeling van thoriumcentrales.
Uit viewtopic.php?f=148&t=161&p=81696&hilit=thorium#p81696
Het "veilig" bestralen van ons eten zal hoogstwaarschijnlijk een tweede reden zijn geweest.
Tandem pax alma triumphat ?
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: combi, Toxopeus, Mec
Omhoog
Gebruikersavatar
#F#
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 23:04

za 16 aug 2014, 19:14

Als veilig, waarom dan testen?
het testen op straling is om te kijken of het voedsel besmet is met radioactieve elementen...(fukushima...)

het bestralen van voedsel voegt geen radioactieve elementen aan het voedsel toe...

je hebt het over twee verschillende dingen...
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Albert Heijnstein
Omhoog
Gebruikersavatar
Albert Heijnstein
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 08 sep 2013, 22:39

vr 26 sep 2014, 02:40

Het bestralen (irridation) van voedsel heeft denk ik wel gevolgen, zie verder, misschien vandaar ook het ALARA principe.


Proper control of irradiation processing of food is very critical to facilitate international trade of irradiated foods and to enhance consumer confidence, consumer choice, and safety. Analytical detection of radiation-processing of food is very important to implement quality control at all levels. An ideal detection method should measure a specific radiation effect, which is proportional to the dose and should not be affected by processing parameters and storage conditions or the length of time between irradiation processing and analysis. The detection of irradiated foods is mainly based on radiolysis of lipids, modification of amino acids, modification of DNA, modification of carbohydrates, formation of free radicals, release of hydrogen gas, alterations in microbial load, measurement of biological difference, and other physical methods.

Afbeelding

uit: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Volume 8, Issue 1, pages 4–16, January 2009
link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 063.x/full

Irradiation Basics

Food is irradiated using radioactive gamma sources, usually cobalt 60 or cesium 137, or high energy electron beams. The gamma rays break up the molecular structure of the food, forming positively and negatively charged particles called free radicals. The free radicals react with the food to create new chemical substances called "radiolytic products." Those unique to the irradiation process are known as "unique radiolytic products" (URPs).

Some radiolytic products, such as formaldehyde, benzene, formic acid, and quinones are harmful to human health. Benzene, for example, is a known carcinogen. In one experiment, seven times more benzene was found in cooked, irradiated beef than in cooked, non-irradiated beef. Some URPs are completely new chemicals that have not even been identified, let alone tested for toxicity.

In addition, irradiation destroys essential vitamins, including vitamin A, thiamin, B2, B3, B6, B12, folic acid, C, E, and K; amino acid and essential polyunsaturated fatty acid content may also be affected. A 20 to 80 percent loss of any of these is not uncommon.

Safety Studies Flawed

The FDA reviewed 441 toxicity studies to determine the safety of irradiated foods. Dr. Marcia van Gemert, the team leader in charge of new food additives at the FDA and the chairperson of the committee in charge of investigating the studies, testified that all 441 studies were flawed.

The government considers irradiation a food additive. In testing food additives for toxicity, laboratory animals are fed high levels (in comparison to a human diet) of potential toxins.

The results must then be applied to humans with theoretical models. It is questionable whether the studies the FDA used to approve food irradiation followed this process. In fact, the FDA claimed only five of the 441 were "properly conducted, fully adequate by 1980 toxicological standards, and able to stand alone in support of safety." With the shaky assurance of just five studies, the FDA approved irradiation for the public food system.

With the shaky assurance of just five studies, the FDA approved irradiation for the public food supply.

To make matters worse, the Department of Preventative Medicine and Community Health of the New Jersey Medical School found two of the studies were methodologically flawed. In a third study, animals eating a diet of irradiated food experienced weight loss and miscarriage, almost certainly due to irradiation-induced vitamin E dietary deficiency.

The remaining two studies investigated the effects of diets of foods irradiated at doses below the FDA-approved general level of 100,000 rads. Thus, they cannot be used to justify food irradiation at the levels approved by the FDA.

Other studies indicate serious health problems associated with eating irradiated food.

A compilation of 12 studies carried out by Raltech Scientific Services, Inc. under contract with the U.S. government examined the effect of feeding irradiated chicken to several different animal species.

The studies indicated the possibility of chromosome damage, immunotoxicity, greater incidence of kidney disease, cardiac thrombus, and fibroplasia. In reviewing Raltech's findings in 1984, USDA researcher Donald Thayer asserted, "A collective assessment of study results argues against a definitive conclusion that the gamma-irradiated test material was free of toxic properties."

Studies of rats fed irradiated food also indicate possible kidney and testicular damage and a statistically significant increase in testicular tumors.

One landmark study in India found four out of five children fed irradiated wheat developed polyploidy, a chromosomal abnormality that is a good indication of future cancer development.

Irradiation proponents often claim that decades of research demonstrate the safety of food irradiation, but the studies they use to prove it are questionable. For instance, their "proof" includes studies completed by Industry Bio-Test (IBT), a firm convicted in 1983 of conducting fraudulent research for government and industry. As a result of IBT's violations, the government lost about $4 million and six years of animal feeding study data on food irradiation. Some of this discredited work is still used as a part of the "scientific" basis for assurances of the safety of food irradiation.


Aan de andere kant zegt Stanford weer het volgende:

Food Irradiation
Andrew Ladd, March 9, 2011 Stanford University, Winter 2011

Every year in the United States there are an estimated 76 million cases of foodborne illness. [1] The resultant 325,000 hospitalizations and 5,000 deaths places per year creates an annual economic burden of roughly $6.7 billion from bacterial infections alone. [1,2] Pathogenic bacteria such as Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli, and Vibrio are common contaminants in food and frequent culprits of foodborne disease. [3] While irradiation has proven an effective means of preventing foodborne illness, it is infrequently used in the United States. Ten percent of herbs and spices and less than 0.002 percent of meat, poultry, fruit, and vegetables are irradiated before being sold. [1]

Irradiation is based on a similar principle as pasteurization, a technique used on 99 percent of fresh milk in the United States to minimize the risk of foodborne disease. [2] In pasteurization, the amount of pathogens in a liquid is critically reduced through heating, all without altering the liquid. Irradiation achieves the same effect as pasteurization, killing pathogenic organisms present in the raw food using ionizing radiation. [1,2] Nonpathogenic organisms may survive, eventually causing the food to spoil but not posing a threat to human health. [1]

Gamma Irradiation Kills Pathogens

For the treatment of food, the United States Food and Drug Administration (FDA) permits the use of the following sources of ionizing radiation: X-rays up to 5 meV, electron beams under 10 meV, and gamma rays from the natural decay of cobalt-60 or cesium-137. [4] Both radionuclides are produced in commercial nuclear reactors. [2] Cobalt-60 and cesium-137 have half lives of 5.27 and 30.1 years respectively, appropriately long for commercial installation in food irradiation facilities. Cobalt-60 emits two gamma rays with energies of 1.17 and 1.33 MeV, whereas cesium-137 first beta decays to barium-137m, a metastable nuclear isomer that emits gamma rays with energy of 0.66 MeV. The FDA regulates three categories of radiation: less than 1 kGy is used to extend shelf life and disinfect food, 1-10 kGy is utilized for pasteurizing meat and poultry, and greater than 10 kGy is for sterilizing food products. [1]

The process of irradiation is simple. Radioactive pellets of cobalt-60 or cesium-137 are kept in water when the sources are not in use; the water absorbs all of the ionizing radiation. [4] To irradiate food, the radioactive source is removed from water and food is passed through its radiation field. As gamma rays are deeply penetrating, foods can even be treated in bulk on shipping pallets. [2] The high energy rays directly damage the DNA of living organisms on the food. Pathogens are either killed or their reproduction is inhibited, protecting consumers from potential illnesses. [2]

Misconceptions and Shortcomings of Irradiation

The negative connotations associated with radioactive materials and ionizing radiation can make food irradiation alarming to consumers. [5] The food industry is rather reluctant to more widely employ irradiation techniques in fear that consumers will not accept irradiated food. However, 80 to 90 percent of surveyed consumers, after being educated about irradiation and the dangers of foodborne pathogens, claimed to be comfortable buying irradiated food in the future. [2,4] Contrary to popular belief, irradiated food does not become radioactive, and the FDA has confirmed that the nutritional quality of irradiated food is not diminished. [5] While some insignificant changes to the quality of vitamins might occur during irradiation, consumers should note that traditional methods of cooking introduce substantial chemical changes to food. [2] In fact, differences in nutritional content after food irradiation are fewer than those caused by the commonly accepted techniques of pasteurization and canning. [2] It should be remembered that the electric generation of X-rays and electron beams may also be used to irradiate food, eliminating the concerns over the use of radioactive material. [1]

Although the aforementioned consumer concerns are erroneous or exaggerated, irradiation is certainly not a magic bullet for food safety. Within the limits imposed by the FDA, irradiation will not inactivate viruses, prions, or microbial toxins. Additionally, irradiation does not have a persistent effect; contamination after irradiation has been performed is a possibility. [3] In certain cases, irradiation has been known to discolor food and alter odors and flavors. Freezing food before irradiation usually solves these problems, but not all foods are amenable to freezing. [3] In fact, some foods are best not irradiated at all; a variety of fruits, vegetables, and dairy products experience a significant degradation of shelf life once irradiated, and irradiation wilts sprouts and leafy vegetables. [1,5]

© Andrew Ladd.

References
[1] M. Osterholm et al., "The Role of Irradiation in Food Safety," The New England Journal of Medicine 18, 1898 (2004).
[2] R. Tauxe, "Food Safety and Irradiation: Protecting the Public from Foodborne Infections," Emerging Infectious Diseases 7, 515 (2001).
[3] J. Farkas, "Irradiation as a Method for Decontaminating Food," International Journal of Food Microbiology 44, 189 (1998).
[4] D. Thayer et al., "Radiation Pasteurization of Food," Council for Agricultural Science and Technology 7, 1 (1996).
[5] M. Osterholm et al., "Iradiation Pasteurization of Solid Foods: Taking Food Safety to the Next Level," Emerging Infectious Diseases 3, 575 (1997).

Bron:http://large.stanford.edu/courses/2011/ph241/ladd2/
Tandem pax alma triumphat ?
Plaats reactie

Terug naar “Gezondheid / Voeding”