Tweelingsatellieten in baan rond maan

Alles dat met de sterren en NASA en het Amerikaanse ruimtevaartprogramma te maken hebben tref je hier aan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23147
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 02 jan 2012, 15:38

Deze Maandagochtend trap ik af met wat aandacht voor de maan en een tweetal satellieten die onlangs zijn begonnen aan een missie die zich er op toespitst om de maan in kaart te brengen. Dit alles zal gebeuren terwijl de tweelingsatellieten in een baan om de maan cirkelen...In een artikel op de website van de Belgische krant de Standaard gaat men wat uitgebreider op de missie van deze tweelingsatellieten van de NASA in... Leest U even mee...???

Als alles verloopt zoals gepland, dan is de Amerikaanse satelliet Grail-B de voorbije nacht aangekomen in een omloopbaan rond de maan. Zaterdagavond is de Grail-A al met succes in een baan rond de maan gebracht. De twee satellieten moeten samen heel nauwkeurig het zwaartekrachtsveld van de maan in kaart brengen. Dat moet wetenschappers toelaten om conclusies te trekken over het inwendige van het hemellichaam. Grail staat voor Gravity Recovery and Interior Laboratory.

De vluchtleiders van de Grail-A satelliet vierden tegelijk oudejaarsavond en het succes van het baanmanoeuvre in het controlecentrum, terwijl de satelliet over de zuidpool van de maan vloog en haar raketmotor inschakelde om af te remmen en in een omloopbaan terecht te komen.

De Nasa hoopte gisterenavond dat Grail-B het even goed zou doen.

Wetenschappelijk projectleider Maria Zuber van het Massachusetts Institute of Technology kon zaterdagnacht eventjes ontspannen na het succes van Grail-A. ‘En toen dacht ik bij mezelf: hier moet ik nóg eens doorheen', zei Zuber.

De twee Grail-satellieten zijn op 10 september vorig jaar samen op één Delta-raket gelanceerd. Ze hebben meerdere maanden gedaan over hun reis naar de maan. Die reis kan ook in een paar dagen, maar de Nasa heeft in dit geval gekozen voor een traag, maar energiezuinig traject, waardoor de lancering met een kleinere en goedkopere raket kon gebeuren.

De satellieten moeten in maart beginnen met wetenschappelijke metingen, nadat ze hun banen hebben bijgestuurd, zodat ze allebei op slechts 55 kilometer boven het maanoppervlak cirkelen. Vluchtleiders zullen heel precies registreren hoe de afstand tussen de beide satellieten varieert als gevolg van de onregelmatige zwaartekracht van de maan, om zo die zwaartekracht in kaart te brengen. De metingen zullen drie maanden duren. Nadien storten de satellieten neer.

Tja, interessante informatie en daarom dus ook wat aandacht voor deze missie van de NASA... GRAIL-A en GRAIL-B dus... als in de heilige GRAAL dat GRAIL?? Tja, wie het weet mag het zeggen...Hieronder in de comments kan het uiteraard gewoon verder...
1119 AD
Gebruikersavatar
ninti
Administrator
Administrator
Berichten: 962
Lid geworden op: di 11 jan 2011, 23:28

ma 02 jan 2012, 18:34

We should scour the moon for ancient traces of aliens, say scientists

Online volunteers could be set task of spotting alien technology, evidence of mining and rubbish heaps in moon images
http://www.guardian.co.uk/science/2011/ ... ces-aliens
Heeft waarschijnlijk niets met elkaar te maken, maar blijft opvallend veel interesse is voor Maan... Eergisteren ook de Chinezen die 1215 bemande vlucht van plan zijn
"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those
who think they've found it."
Sir Terry Pratchett
Plaats reactie

Terug naar “NASA / Sterren”