Enfin, U snapt wel waar ik op doel. De instabiele situaties en het machtsvacuüm dat terroristen er toe drijft massaal naar Mali te trekken, hebben er toe geleid dat de Fransen de Malinese regering tegemoet is gekomen door te voldoen aan het verzoek van de Malinese regering om Militair in te grijpen...
Op Nu.nl stond er eerder vandaag het volgende over te lezen... Leest U even mee...

PARIJS - Het Franse leger in Mali bestookte zaterdag opnieuw posities van islamitische opstandelingen en heeft troepen gestuurd om de hoofdstad Bamako te beschermen. De eerste troepen van Ecowas zullen op zijn laatst maandag arriveren, aldus de regering van Ivoorkust zaterdag.
Vrijdag zette Frankrijk een interventiemacht in om het Malinese leger te helpen. Met behulp van de Franse steun konden Malinese strijdkrachten vrijdag de stad Konna heroveren. De president van Ivoorkust is momenteel roulerend voorzitter van Ecowas. Ecowas zei eerder een troepenmacht van 3500 te willen sturen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg om een snelle inzet van de West-Afrikaanse landen om de opmars van de aan al-Qaeda gelieerde rebellen stuiten.
Bedreigd
Fransen worden bedreigd vanwege de Franse militaire interventie in Mali. Een lid van de extremistische strijdgroep Ansar Dine, Sanda Ould Boumanae zei zaterdag dreigend: ''Er zijn consequenties, niet alleen voor Franse gijzelaars, maar ook voor Franse burgers, waar ze zich ook in de islamitische wereld bevinden''. Ansar Dine is een van de extremistische bendes die het noordoosten van Mali in handen hebben gekregen. Er worden acht Fransen gegijzeld door de extremisten en smokkelaars die een puriteinse versie van de islam als rechtvaardiging voor hun terreur aanvoeren. Anser Dine heeft de streek van Kidal, 1230 kilometer ten noordoosten van Bakamo, de hoofdstad van Mali, in zijn greep. Andere groepen die het noordoosten terroriseren zijn de al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) en de Beweging voor Eensgezindheid en Jihad in West-Afrika (Mujao). AQIM is vooral aanwezig in de streek van Timboektoe, 700 kilometer ten noordoosten van Bamako, en de Mujao in Gao, 950 kilometer ten noordoosten van Bamako.
Reisadvies
Nederlanders die naar Mali willen gaan, kunnen hun reis beter annuleren of uitstellen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zaterdag een negatief reisadvies gegeven voor het Afrikaanse land. De Malinese overheid heeft met ingang van zaterdag de staat van beleg uitgeroepen voor het land ten zuiden van de Sahara. ''Alle reizen naar Mali worden ontraden. Naast mogelijk oorlogsgeweld bestaat tevens het voortdurende risico van terroristische aanslagen en ontvoeringen'', aldus een woordvoerder.
Nederlanders die in Mali verblijven krijgen van de Rijksoverheid het advies om de politieke ontwikkelingen goed te volgen en niet na zonsondergang met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekend. ''Er zijn weinig georganiseerde reizen naar Mali'', aldus directeur Frank Oostdam van reisbranche-organisatie ANVR. ''Er gaan niet heel veel Nederlanders heen en meestal reizen ze individueel.'' De ANVR probeert de komende dagen te achterhalen waar in Mali zich Nederlanders bevinden en of ze hulp nodig hebben.
Tja... En eerder vanavond lees je dan opeens het onderstaande in een ander artikel op Nu.nl, leest U weer even mee...

PARIJS - Frankrijk zal zijn militaire operaties in Mali voortzetten ter voorbereiding van een door Afrika geleide interventiemacht om islamitische rebellen te verdrijven. Tevens gaat Frankrijk in eigen land de antiterroristische veiligheidsmaatregelen verhogen, zei president François Hollande zaterdag. Hollande zei opdracht te hebben gegeven dat de enkele honderden Franse militairen in Mali hun acties strikt beperken tot het ondersteunen van de West-Afrikaanse interventiemacht van Ecowas-landen.
Deze landen sturen troepen naar het noorden van Mali om het regeringsleger te helpen in de strijd tegen de islamitische rebellen. De eerste troepen van Ecowas zullen op zijn laatst maandag arriveren.
Opmars
''We hebben de opmars van onze tegenstanders al tegengehouden en hen zware verliezen toegebracht. Maar onze missie is nog niet voorbij'', aldus Hollande een dag nadat Franse troepen de eerste luchtaanvallen lanceerden. Hierbij kwam een Franse piloot om het leven. Bij de luchtaanvallen en gevechten om de stategische stad Konna zouden meer dan 100 mensen zijn omgekomen, onder wie rebellen en regeringssoldaten, zeiden Malinese militaire bronnen en getuigen.
Doden
Volgens een legerofficier waren ''meer dan 100 rebellen'' gedood. Een winkelier in Konna zei dat hij 148 lichamen had geteld, onder wie enkele tientallen regeringssoldaten. Frankrijk verloor ook een commando en een sinds 2009 gegijzelde geheim agent bij een inval in Somalië zaterdag. De bevrijdingsoperatie was enkele dagen eerder al voorbereid, zei Hollande.
Gijzeling
''Deze operatie bevestigt de vastbeslotenheid van Frankrijk niet toe te geven aan chantage van terroristen'', aldus de Franse president. Eerder was nog onduidelijkheid over het lot van de geheim agent Denis Allex. Bezorgd over mogelijke represailles op Franse bodem, kondigde Hollande een verscherping aan van de veiligheid in openbare gebouwen en die in openbaar vervoer.
Logisch gevolg lijkt me dus, die verhoogde dreiging... Verder natuurlijk ook een kat en muis spel. Dat nu mijns inziens oprecht al veel te lang duurt. Het terreur van de Haatbaarden, of ook wel de mannen met baarden die luisteren naar namen als Abdullah, Yusuf en Ali, leek in de jaren '90 op wat slechte grappen na, grotendeels wel voorbij te zijn...
Op 11 september 2001 moest het echter om een of andere totaal geschifte reden opnieuw geïntroduceerd worden. Met als grote verschil dat het terreur gevoel dit keer vele malen groter en breder moest worden uitgedragen. En dat is dus iets dat we tot op de dag van vandaag aan de levende lijve kunnen ondervinden... En ja het verhaal heeft ook hier meerdere zijden die lang niet voor iedereen even makkelijk te analyseren zijn. En dat is lastig... We moeten ons echter wel beseffen dat die Franse militairen daar voornamelijk heen gestuurd zijn met als doel de plaatselijke bevolking en autoriteiten te beschermen...
Het is allemaal zo dubbel... Burgers die noodlijdend toe moeten zien hoe terroristen hun land en bezittingen afnemen, kapot maken... Verkrachte vrouwen, lijken van kinderen en ga zo maar door... Het is triest, maar niet minder waar... Het gebeurt, en gelukkig wordt er ingegrepen... MAAR...MAAR...MAAR... Het was allemaal niet nodig geweest als men jaren geleden zaken anders aangepakt had...
Enfin, aandacht voor deze materie, en hopelijk kunnen we hieronder in de comments de ontwikkelingen een beetje bijhouden en zo een vergaarbak creëren met meer informatie en achtergronden over deze Franse interventie in Afrika...
Hieronder kan het dus verder...