Hermes Trismegistus

Alles over de tempeliers, tempelridders, PCCTS en meer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 10 jun 2011, 19:09

Tja na al het geouwehoer met gewiste Youtube accounts en weet ik het wat even tijd voor wat anders... Ik zat net diep geconcentreerd te luisteren naar Bob Marley en terwijl ik aan het luisteren was sloot ik voor een kort moment mijn ogen toen ik opeens moest denken aan Hermes Trismegistus. Wat? Wie? Ja, echt waar mensen U las het goed, zijn naam is Hermes Trismegistus...

Hermes Travestitus? Wattus? Hermes Trismegistus dus...Maar wie was hij nu precies? Daarvoor neem ik U even mee naar de voor algemeen waar aangenomen mening op de Wikipedia pagina over Hermes... Leest U even mee?

Hermes Trismegistus is een mythische figuur, wiens naam "Hermes de driemaal (of driewerf) grootste" betekent (grootste filosoof, priester en koning); afgeleid van ????? ???????????? (Hermes Trismegistos), de Griekse naam van de Egyptische god van de wijsheid en het schrift, Thoth.

Trismegistus fungeerde als profeet en spiritueel leider van de hermetiek. Hij was een inspiratie voor de westerse alchemie, astrologie en het occultisme.

Gedurende de Middeleeuwen werd een reeks geschriften aan hem toegeschreven, bekend onder de naam Hermetica, waaronder de Smaragden Tafel en het Corpus Hermeticum. Zij vormen de kern van de esoterische wetenschappen.

Hij is het meest bekend van zijn axioma uit de Smaragden Tafel: "zo(als) boven, zo (ook) beneden.", verwijzend naar de gelijkstelling van hemel en aarde, van de microkosmos en de macrokosmos. Dit wordt ook wel het hermetisch axioma genoemd en is tegenwoordig in theosofie en New Age weer erg relevant.

Tja... Hermes kan dus deels gezien worden als de bron van vele verhalen en theorieën... Volgens de meeste onderzoekers die op dit vlak onderzoek verricht hebben, is deze Hermes dezelfde Hermes als de Mythische Super God Hermes. Op deze Wikipedia pagina komen we nog meer informatie tegen over Hermes... Leest U weer even mee???

Hermes (Oud-Grieks: ?????, Dorisch: ?????) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de zoon van de oppergod Zeus en de bergnimf Maia, en is met name bekend als god van de handel en boodschapper der goden.

Oorspronkelijk was hij een fallische godheid en, afkomstig uit het herdersland Arcadië, was Hermes ook de nomios, de weidegod, die herders en kudden beschermde. Later zijn er echter nog veel meer kwaliteiten en eigenschappen aan Hermes toegedicht. Zo nam hij de taak als boodschapper der goden van Iris over, wat hem ook tot Hermes Psychopompos maakte: de zielenbegeleider die zielen naar de onderwereld bracht.

Door zijn constante reizen werd hij patroon van reizigers, door zijn atletische en jonge uiterlijk werd hij patroon van atleten en sport en door zijn jeugdige escapades (zie: Mythen rond Hermes) werd hij patroon van de dieven. Doordat hij met behulp van zijn gevleugelde attributen constant door de lucht zweefde werd Hermes god van het verkeer en de handel en ook zijn welbespraaktheid leverde Hermes verering op: hij werd de god van de welsprekendheid. Hermes werd tot slot ook beschouwd als god van de slaap en de dromen: door aanraking met zijn caduceus kon hij mensen doen inslapen en wakker laten worden.

Hermes was echter niet alleen een zeer atletische godheid: lateren zagen in hem zelfs de uitvinder van het schrift, de wiskunde en de astronomie. En ook allerlei andere nuttige en aangename zaken werden aan Hermes toegeschreven, zoals de lier, fluit en maten en gewichten. Ook was hij patroon van de schilders.

Vaak wordt Mercurius in de Romeinse mythologie als equivalent van Hermes aangewezen. Dit is echter niet helemaal correct. Het klopt dat Mercurius op Hermes geïnspireerd is; hij is immers god van de Handel en ook draagt hij de attributen van Hermes. Maar de Grieken vereerden Hermes amper als god van de handel; hij was bij hen vooral de god van de reizigers en boodschapper van de goden. Hermes en Mercurius aan elkaar gelijk stellen is dus niet correct: de nadruk ligt bij de twee goden heel anders.

Hermes werd geboren in een grot in Arcadië. Vlak na zijn geboorte vond hij de lier uit door het schild van een schildpad met snaren te bespannen. Even later ontsnapte hij uit zijn kribje en sloop de grot uit. Niet al te veel later kwam hij een grote groep runderen tegen, die aan Apollon toebehoorde. Hermes vond het prachtige beesten en besloot ze mee te nemen.

Een herder die dit allemaal aanzag dwong hij te zweren dat hij het nooit zou vertellen. De herder, genaamd Battus, zwoer dit tegenover de jonge god en Hermes vervolgde zijn weg terug naar zijn geboortegrot. Toen Apollon ontdekte dat zijn runderen gestolen waren, dwong hij Battus te vertellen wie ze gestolen had.

Apollon ging naar de grot waar Hermes inmiddels alweer in zijn kribje lag en beval hem zijn koeien terug te geven. Terwijl Hermes en Apollon naar de plaats liepen waar Hermes de runderen had verstopt, speelde Hermes een wijsje op zijn lier. Apollon raakte zo onder de indruk van het muziekinstrument dat hij Hermes vroeg hem het instrument cadeau te geven. In ruil voor de lier vroeg Hermes echter de kudde runderen, en zo was de handel geboren. Voor de herder Battus liep het minder goed af, deze werd door Hermes vanwege zijn ontrouw in een blok steen veranderd.

Later verbeterde de relatie tussen de broers Hermes en Apollon flink. Apollon schonk Hermes zelfs zijn caduceus, de met slangen omwonden staf, die sindsdien een vast attribuut van Hermes is.

Er was eens een mooie nimf, Io genaamd, die bij Hera in dienst trad als dienstmaagd. Zij was werkelijk beeldschoon en Zeus kreeg al snel een oogje op haar. Hera, die wel doorhad dat Io een mooie vrouw was, werd langzaamaan jaloers. Om Io te beschermen tegen Hera's jaloezie toverde Zeus haar om in een koe. Hera had dit echter door en beval Zeus haar de koe te geven als een cadeautje, waarop zij de koe aan de herder Argos gaf. Argos was een reus met honderd ogen en zelfs als hij sliep had hij nog twee ogen over om de wacht te houden over zijn kudde.

Ondanks deze tegenslag ging Zeus niet bij de pakken neer zitten, maar in plaats daarvan gaf hij de slimme Hermes opdracht om Io te bevrijden. Hermes, die een verzoek van de oppergod niet in de wind kon slaan, toog op weg naar Nemea, de stad waar Argos Io "gevangen" hield. Na een kort praatje met Argos speelde Hermes een deuntje op zijn fluit, zo slaapverwekkend dat zelfs de laatste twee ogen van Argos in slaap vielen. Hermes hakte toen het hoofd van Argos af en bevrijdde Io. Toen Hera dit bemerkte stuurde zij een horzel die de arme koe op hol deed slaan; Io rende door het hele land tot zij tenslotte bij Epirus in zee sprong; deze zee werd later ook de Ionische Zee genoemd. In Egypte gaf Zeus Io haar normale gedaante weer terug. Het dode lichaam van Argos bleef ook niet onaangetast: Hera pakte alle honderd ogen en strooide die over de staart van haar lievelingspauw heen.

Tja, kijk dat is natuurlijk allemaal leuk,interessant en mogelijk zelfs plezant om as kennis in je op te nemen, maar hoe kwam ik er nou bij om tijdens het luisteren naar Marley te denken aan Hermes? Tja ook daar is een verklaring voor...

In het liedje dat ik hoorde, was er een referentie in de tekst naar de zon, van de zon kwam ik al snel bij Hermes daar de zon momenteel van slag is en Hermes in de Smaragden Tafel iets heel moois over de zon verteld... Op deze website trof ik daarvan een mooie vertaling aan... Leest U even mee?

“Het volgende is waar, zonder leugen, zeker en zeer waar:
Wat lager is, is zoals wat hoger is en wat hoger is, is zoals wat lager is.
Denk hieraan bij het verrichten van de wonderen van de ene zaak.
En zoals alle dingen zijn ontstaan uit het ene, door bezinning op het ene,
zo zijn alle dingen geboren uit deze ene stof door middel van aanpassing.
De vader ervan is Zon, de moeder ervan is Maan.
De wind heeft het gedragen in zijn buik.
De voedster ervan is de aarde, deze is de vader van de gehele wereld.
De kracht ervan is volkomen.
Als deze kracht op aarde gegoten is, moet je voorzichtig aarde van vuur scheiden, het fijne van het grove.
Als je te werk gaat met groot verstand, stijgt deze kracht van de aarde op naar de hemel,
daalt weer af naar de aarde en ontvangt energie van de hogere en de lagere regionen.
Zo zul je de glorie van de hele wereld verwerven.
Daardoor zal alle duisternis van je wegvluchten.
Dit is de kracht in zijn meest geconcentreerde vorm, omdat deze kracht elke ijle en vaste stof zal doordringen.
Zo is de wereld geschapen.
Op de wijze die hier beschreven is, zullen hieruit wonderlijke aanpassingen voortkomen.
Daarom word ik Hermes Trismegistus genoemd, omdat ik de drie delen van de filosofie van de gehele wereld bezit.
Dit is wat ik te zeggen had over de werking van Zon.”

Nu snap ik ook waarom de Tempeliers zo geïnteresseerd waren in alles dat met Hermes te maken had... En voor hen die goed tussen de regels door weten te lezen: "ik type niet voor niks dit artikel over Hermes..."

Hermes komt ook in de Kabbala weer terug... En daar Kabbala geen toevalligheid is kan mijn gedachten met betrekking tot Hermes tijdens een liedje van Bob dan ook geen toeval zijn...

Ook op Youtube is er het nodige te vinden over Hermes... Kijkt U even mee???Al met al dus interessante materie, daar deze informatie mogelijk ook aanwijzingen zou kunnen bevatten over dat wat de zon nog voor ons in petto heeft... Hieronder in de comments kan het wat mij betreft verder gaan met discussie, het bespreken van de materie, het plaatsen van meer links, opmerkingen en aanvullingen... LOL

;-)
1119 AD
Gebruikersavatar
Vortex
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 730
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

vr 10 jun 2011, 20:48

"As above, so below; as below so above." Wat in de macrokosmos geldt, geldt ook in de microkosmos en andersom. Alles heeft verband.

:smokey:
nosce te ipsum
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 11 jan 2015, 16:04

#podcast56
Plaats reactie

Terug naar “Tempeliers”