Majorana-Niks-Fermion

Hier tref je allerlei QFF materiaal aan uit de afgelopen jaren QFF.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15996
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

za 03 mar 2012, 23:38

Zoals iedereen hier op QFF al weet zijn Ninti van het HiggsForLive Fermilab en Combi van de HiggsForLive Dieet adviseringsgroep stiekem zeer niet bekende onderzoekers. Zo hebben beiden  het HiggsMassNiks-deeltje ontdekt in hun geheime onderzoekscentrum onder een brug langs het Amsterdam Rijnkanaal.  We kunnen niet vertellen waar dit lab zich bevind  omdat iemand met de schermnaam Dromen uit is op onze onderzoeksresultaten en wel speciaal die van Ninti naar het schijnt.

geheime De Meern brug in Utrecht

Een paar dagen geleden is via de MSM een bericht van ons geplaatst omdat het geld op was we een nieuw onbekend deeltje hebben ontdekt het zg. Majorana-Niks-Fermion. Nu is dat in de gewone media gebracht dat het door een Delfse hoogleraar ontdekt is maar dat is gedaan om Dromen op een verkeerd been te zetten, dit artikel kan hij dan ook niet lezen. Door een speciale op Dromen zijn DNA afgestemde  scrambler is dit voor hem niet leesbaar.
Speciaal voor QFF nu hieronder het echte artikel waarvan de MSM versie hier te vinden is.

Al sinds 1937 is men er naar op zoek, maar nu denken Utrechtse onderzoekers Ninti en Combi hem voor het eerst te hebben gezien: het Majorana-Niks-Fermion. Als de resultaten kloppen is het een spectaculaire vondst. De mysterieuze deeltjes kunnen van groot belang zijn voor zeer krachtige quantumcomputers.

“Hebben we Majorana-Niks-Fermionen gezien? Ik zou zeggen: een voorzichtig ja.” Met die woorden lieten de Utrechtse Onderzoekers  Ninti HigssMass en Combi  de aanwezige van een grootte natuurkundeconferentie deze week in verwondering achter. Direct werd Ninti belaagd door haar collega’s, als mensen die voor een trein dringen tijdens een drukke spits. De onderzoeker Combi werd zoals gewoonlijk genegeerd door de beroepsgroep omdat hij nogal rare ideeën over het universum heeft, zo omschreef een verslaggever van het tijdschrift Nature het gebeuren.

Exotisch deeltje
Vanwaar deze opwinding? Ga maar na: het Majorana-Niks-Fermion is een deeltje waar al bijna tachtig jaar naar wordt gezocht. In 1937 voorspelde de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana het bestaan ervan, maar het is nog nooit waargenomen. Bovendien is het één van de meest exotische deeltjes denkbaar. Waarom? Om dat in te zien, moet je het een en ander weten over fermion-niks, boson-niks en antimaterie, onder insiders ook wel ‘niks’ genoemd.
Je kunt de kleine deeltjes waarmee onze natuur is opgebouwd in twee categorieën verdelen: Fermion-niks en boson-niks. Het verschil tussen de twee zit in hun subsidie spin: de kwantummechanische eigenschap die staat voor het eigen magneetveld dat een deeltje creëert.

Foto van het Majorana-Niks-Fermion, genomen tijdens het onderzoek van Ninti HiggsMass. Hier sterk vergroot getoond.


Precies begrijpen hoe dat zit hoeft nu niet, dat zou ons alleen maar geld kosten. Maar dit leidt er bijvoorbeeld toe dat in het standaardmodel de deeltjes waaruit materie bestaat, zoals elektronen en quarks, fermion-niksen zijn, en de deeltjes die de krachten overbrengen, zoals Fotonen (elektromagnetisme) en gluonen (sterke kernkracht), boson-niksen zijn.
Fermion-niksen en boson-niksen verschillen in meerdere opzichten van elkaar, maar nu gaat het even om het onderdeel antimaterie; oftewel het idee dat elk deeltje een antideeltje heeft met tegengestelde lading. Het negatief geladen elektron heeft bijvoorbeeld een positief geladen positron als antideeltje. Komt een deeltje zijn eigen antideeltje tegen, dan vernietigen ze elkaar. Maar het wordt lastig als een deeltje neutraal is, en dus geen lading heeft. In het geval van een boson, is het deeltje dan tegelijkertijd zijn eigen antideeltje. Bij fermion-niksen geldt dat normaal gesproken niet: een antineutron is bijvoorbeeld een ander deeltje dan een neutron.

Nu komt Ettore Majorana in het verhaal. Hij bedacht – na bestudering van de theorieën over fermion-niksen – dat er ook neutrale fermion-niksen moesten bestaan die wél hun eigen antideeltje zijn. Letterlijk beschreef hij de situatie waarin een deeltje en zijn antideeltje niet van elkaar te onderscheiden zijn. In wezen zijn de deeltjes dan dus een en dezelfde. Naar deze ‘Majorana-Niks-Fermionen’, zoals ze later genoemd zouden worden, is intensief gespeurd, zoals in deeltjesversnellers in het HiggsForLive Fermilab, maar nog nooit is zo’n deeltje in het echt waargenomen.

Mooie aanwijzing
Tot nu, zo lijkt het. De Utrechtse Ninti en Combi denken een glimp van Majorana-Niks-fermionen in hun laboratorium te hebben gezien. De onderzoekers legden een elektrisch circuit aan door nanodraden van indium-antimonide, gekoppeld aan een supergeleidend materiaal. Het geheel stelden ze bloot aan een bak QoFFie magneetveld. Metingen aan de elektrische geleiding op het grensvlak van de nanodraden met de supergeleider deden vermoeden dat hier Majorana-NIKS-Fermionen gecreëerd waren. Een veranderend magneetveld had het effect op de geleiding dat je zou verwachten in de aanwezigheid van de illustere (Ook wel Kraven genoemd door sommigen van een niet nader te noemen site) deeltjes.

De  hoogleraar Dodeca, voor insiders doc,  die zelf ook speurt naar Majorana-Niks-Fermionen, is zoals verwacht doodziek enthousiast over het werk van zijn Utrechtse collega’s.
“Ja, dit is super. Het is een mooie aanwijzing, en goed voor het Nederlands onderzoek.” Doc zoekt zelf, naast veel andere wetenschappers, in zogeheten topologische isolatoren. “Het werk van de Utrechtse groep staat op zichzelf. Ze zijn al een aantal jaar bezig met deze nano-niks-draden.”
Nu is volgens Doc meer bewijs nodig. Hij wijst op een artikel van de Amerikaanse natuurkundige Zakken Vuller als Karma (Universiteit van Maryland), waarin theoretisch de eigenschappen worden voorspeld van een Majorana-Niks-fermion in aan een supergeleider gekoppelde nanoniksjes. “De groep van Ninti heeft er nu één daarvan geverifieerd”, zegt Dodeca. “Het is nu zaak dat voor de andere eigenschappen ook te doen, wat nog jaren onderzoeksgeld onderzoek gaat kosten. Daarom spraken Ninti en Combi van een ‘voorzichtig ja’.”

Kwantumcomputer
Het is niet alleen voor de wetenschap groot nieuws. Ook bij softwaregigant Microsoft zal wellicht de geldkraan champagne vloeien. Het bedrijf stak afgelopen jaar een miljoen euro in Ninti en Combi hun onderzoek. Waarom een bedrijf als Microsoft daar interesse in heeft? Heel simpel: deze Majorana-Niks-deeltjes zouden van grote waarde kunnen zijn voor nieuwe krachtige computers, zogeheten kwantumcomputers.

De bits in onze huidige computers nemen alleen de waarden 0 of 1 aan. Een quantumbit – kortweg qubit – kan tevens over een combinatie van die waarden beschikken. Computers op basis van deze qubits hebben daardoor in theorie een veel grotere rekenkracht. Maar qubits zijn fragiele beestjes. Ze raken snel verstoord door de omgeving en verliezen dan hun bijzondere eigenschappen.
Pogingen om een geheugen van qubits te bouwen lopen steevast tegen dit probleem aan. Gedacht wordt dat Majorana-Niks-fermionen veel minder last hebben van verstoringen als ze gebruikt worden als qubit.
Mocht het zover komen, dan hebben Ninti en Combi goede papieren voor een Nobelprijs. Trouwens, die hebben zij met deze vondst überhaupt al, als die stand houdt. Dat er eerst nog wel even een wetenschappelijke artikel over gepubliceerd moet worden spreekt voor zich. Maar dat lijkt een formaliteit.

Gebruikersavatar
ninti
Administrator
Administrator
Berichten: 993
Lid geworden op: di 11 jan 2011, 23:28

zo 04 mar 2012, 00:35

Goh collega combi, ik was net de schoorsteen schouw aan het af stoffen... of daar onze Nobel prijs komt te staan? ik zeg "een voorzichtig JA! " :-D
"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those
who think they've found it."
Sir Terry Pratchett
Gebruikersavatar
Vortex
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 730
Lid geworden op: zo 14 nov 2010, 21:17

zo 04 mar 2012, 14:14

<img src=" class="emoji smilies" draggable="false" src="//cdn.jsdelivr.net/emojione/assets/3.1/png/64/1f923.png">
dat was een mooi artikel om vanmorgen mee op te staan

:koffie:
nosce te ipsum
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15996
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

vr 13 apr 2012, 03:49

Dromen:
:pruthey: opnieuw hebben we weer niks gevonden
:dodeca:

Delftse onderzoekers vinden nieuw deeltje
Laatste update: 12 april 2012 20:11
http://www.nu.nl/wetenschap/2786022/del ... eltje.html


DELFT - Nanowetenschappers van de TU Delft zijn er in geslaagd om een nieuw deeltje te detecteren.

Dat schreef het toonaangevende wetenschapsblad Science donderdag.

Het bestaan van het zogenoemde Majorana-deeltje werd al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw vermoed op basis van de quantumtheorie, maar het deeltje werd nooit waargenomen.

Met behulp van piepkleine nanodraadjes, supergeleidend materiaal en magnetisme hebben de Delftse onderzoekers het nu toch kunnen 'zien'. Iets wat voor wetenschappers in de quantummechanica een grote doorbraak betekent.

De onderzoekers meten de elektrische stroom door een opstelling heen. ''We namen een piekje in die stroom waar, waaraan we het deeltje kunnen herkennen. Daardoor is nu bewezen dat het bestaat'', legde ontdekker Leo Kouwenhoven uit.

Bijzonder
Het Majorana-deeltje is bijzonder, omdat het eigenschappen heeft die geen enkel ander deeltje heeft. Zo is het bijvoorbeeld zijn eigen anti-deeltje. ''Samen met wetenschappers uit Leiden gaan we nu die gekke eigenschappen uitpluizen en kijken of ze nu echt anders reageren'', aldus Kouwenhoven

Wetenschappers zien het deeltje als een fundamentele bouwsteen voor een zogenoemde quantumcomputer, een soort supersnelle computer.

''Het zal echter pas over decennia mogelijk zijn om zo'n computer met deze deeltjes te maken. Je kan in feite zeggen dat we een baby-ontdekking hebben gedaan, die we nu steeds beter gaan maken'', zei Kouwenhoven.
Gebruikersavatar
dodeca
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1297
Lid geworden op: zo 28 aug 2011, 19:54

vr 13 apr 2012, 17:09

Kouwenhoven dacht hey wat ze bij CERN kunnen kunnen wij ook.Denk dat zijn salaris nu ook omhoog gaat.

Physicists Discover New Type of Particle—Sort Of

een heel lang lul verhaal met de volgende highlights:

The results don't provide a direct detection of Majorana fermions.

However, the study doesn't completely nail the case for the presence of Majorana fermions, he cautions. The current spike is only 5% of what theory predicts.

http://news.sciencemag.org/sciencenow/2 ... tml?ref=em

wow wat ze allemaal bijna hebben gevonden zoals:

gravitatie golven maar nog niet helemaal

WHIMPS maar nog niet helemaal

Machos maar nog niet helemaal

zwarte gaten maar nog niet helemaal

donkere materie maar nog niet helemaal

big bangie maar nog niet helemaal

wat ze wel gevonden hebben is plop en pukkewitje....
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Dromen, Vortex, ninti
Omhoog
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

vr 13 apr 2012, 17:20

Echt grappig, gewoon hypothese op hypothese, en op basis van die hypotheses ga je iets aantonen xD Wetenschap heet dat :P
Gebruikersavatar
#F#
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 477
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 23:04

vr 13 apr 2012, 17:50

Hypoweetniets Weetnietschap!
Gebruikersavatar
fr3bzy
Administrator
Administrator
Berichten: 2587
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:12
Contacteer:

vr 13 apr 2012, 18:36

Majuhana ? stelletje rolstoeljunkies..
[YES]Equality of Opportunity - [NO]Equality of Outcome
Gebruikersavatar
dodeca
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1297
Lid geworden op: zo 28 aug 2011, 19:54

di 01 mei 2012, 03:36

What is more convenient is that the Majorana mass is never discussed, here or anywhere
else. The clearest way to decide this is to assign or predict a mass, then see if we have any evidence of
a particle there of that size and mass. But that was the old physics. Notice that new physics has only
recently reached a point of slop where they don't feel compelled to talk of mass or size at all. They can
now propose particles without bothering to to propose a mass or even a mass estimate. This is even
worse than the W and Z, which were at least assigned ballpark masses. It is even worse than the
Higgs, which (once) was predicted in a range of masses. Now they just predict particles based on
gauge symmetries, and any blip in any data can be turned into proof of it.

Since we have no indication of any sort of fermion in those positions of any size or mass, we are
diverted away from mass the entire time and towards the mystical Majorana quasiparticle—which is
even more of a mathematical ghost than the Majorana particle. But this quasiparticle, like all others, is
simply the sad attempt to fudge the math and theory. Any hole in math or theory can be filled with a
quasiparticle, and now it usually is. But wouldn't it be better to fix the math so it didn't have these
holes?

http://milesmathis.com/major.pdf
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: ThaViking
Omhoog
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 22 mei 2012, 21:33

WTF??

Afbeelding
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: #F#
Omhoog
Gebruikersavatar
#F#
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 477
Lid geworden op: vr 17 dec 2010, 23:04

di 22 mei 2012, 23:47

[quote=""Dromen" post=55556"]WTF??

Afbeelding[/quote]

Oeps.. Is het knopje van m'n 'waterkoker' weer 'ns blijven hangen..!? :woohoo:
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 17 jul 2012, 20:06

Afbeelding

Combi????
Plaats reactie

Terug naar “QFF Materie”