RIP Vrij Internet!/ Censuur blokkeren kun je leren!

Alles over computers en het web kun je hier bespreken.
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

wo 11 jan 2012, 19:22

RIP Vrij internet!
auteur: Dromen

De afgelopen maanden maakte ik er al 2 keer melding van, deel 1 en deel 2.

Afbeelding

Maar het is nu officieel, het Vrije internet is OVER.

In de vorige 2 delen over internetcensuur heb ik een aantal dingen uitgelicht. Voor de mensen die dat niet hebben gelezen zou ik adviseren die 2 artikels nog eens rustig te lezen. Ik voorspel namelijk dat QFF maximaal nog een jaar of 2/3 on-line zal zijn, maar daarna verboden zal worden. Mochten we 'lastig' worden, dan al veel eerder. Tim Kuik en kornuiten kunnen nu, als ze willen, QFF binnen 24 uur neer halen. En hier komt niks 'ergs' bij kijken, of een samenzwering van 'bovenaf'. Nee, er word op QFF wel eens verwezen naar een torrent o.i.d. en dit is vanaf nu dus al reden om, zonder tussenkomst van de rechter, een website op zwart te zetten!

Ik voel 'm al aankomen... Ik 'schrik' ook met welke snelheid dit allemaal gebeurd. Normaliter duurd het jaren voordat bepaalde (omstreden) wetten, regelgevingen goed gekeurd worden. Echter in september jongstleden is het balletje gaan rollen en amper VIER maanden later...

Argusoog, al jarenlang een interessante site met goede organisatie, ging ook lastige vragen stellen. Liep allemaal met een sisser af...


=========================================================================================


Censuur blokkeren kun je leren!
auteur: combi

Het is ze dan eindelijk gelukt. Brein heeft het justitiële apparaat op haar knieën gekregen.

Ondanks het feit dat de entertainmentindustrie een rijke geschiedenis in het in stand houden van verouderde businessmodellen ten koste van maatschappelijke progressie en technische innovatie heeft.1
Ondanks het feit dat een mens meer is dan zelfzuchtig individu, slechts gedreven door carrots and sticks, en delen een belangrijke plaats binnen menselijke sociale verhoudingen heeft – waarvan het internet het levende bewijs is.2
Ondanks het feit dat het restrictieve auteursrecht zoals wij dat nu kennen het bewaren van onze gezamelijke audiovisuele geschiedenis in gevaar brengt.3
Ondanks het feit dat Nederland deel uitmaakt van een coalitie van landen voor vrij internet.4
Ondanks het feit dat dat een autoritaire staat als China haar internetcensuur en repressie van burgers rechtvaardigt door te verwijzen naar pogingen tot censuur in Westerse landen.5
Ondanks het feit dat auteursrechtenorganisaties op zijn zachtst gezegd weinig moreel besef hebben.6
Ondanks het feit dat auteurs tegenwoordig de mogelijkheid hebben om zonder tussenkomst van een middenman hun producten aan de man te brengen en de productie ervan te financieren.7
Ondanks het feit dat de totstandkoming van wetgeving omtrent auteursrechten en filesharing ontransparant en ondemocratisch is.8

Gezien het bovenstaande lijkt me burgerlijke ongehoorzaamheid aangaande deze wetgeving niet misplaatst.

Afbeelding

Achtergrondinformatie

Om te begrijpen hoe het omzeilen van een internetblokkade door een ISP werkt is wat basale kennis over de structuur van het internet en de werking van netwerkprotocollen die gebruikt worden bij filesharing wel zo handig. Hieronder leg ik daarom de technische werking van het downloaden met behulp van een torrent van The Pirate Bay uit.

Stel Henk heeft een computer met een internetaansluiting bij XS4ALL. Henk wil met behulp van een torrent het boek Mutual Aid van Peter Kropotkin downloaden. Henk vindt de volgende link https://thepiratebay.org/torrent/638865 ... Audiobook), downloadt de torrent, verbindt met Jan en Piet die seeders van de torrent zijn, ontvangt van hen de inhoud van de torrent, en ligt na een kwartiertje wachten op de bank naar zijn boek te luisteren. Wat is er nu zojuist gebeurd?

Stel X is Henk’s computer. X is verbonden met een centrale van XS4ALL, net zoals andere XS4ALL gebruikers. XS4ALL is op zijn beurt weer verbonden met andere ISPs. Hoe de relaties tussen ISPs precies in elkaar steken weet ik ook niet exact, maar dat is voor deze tutorial van ondergeschikt belang (het werkt o.a. met Internet Exchange Points waar verschillende ISPs en andere IXPs elkaar treffen om data uit te wisselen). Henk’s computer heeft van XS4ALL een uniek nummer gekregen waarmee anderen op het internet slechts met hem kunnen communiceren, het IP adres. Alle op het internet aangesloten apparaten hebben een uniek IP adres, dus ook servers die een website hosten, zoals The Pirate Bay.

Wanneer Henk dus naar https://thepiratebay.org gaat, verbind hij technisch gezien met een IP adres. Dat het domeinnaam thepiratebay.org verwijst naar 194.71.107.15, het IP adres van de The Pirate Bay, ligt opgeslagen in het zogenaamde Domain Name System (DNS). Servers van dit systeem zijn over de hele wereld verspreid, en gewoonlijk bij elke ISP aanwezig, zodat de klanten van die ISP niet zelf de IP adressen hoeven te onthouden.

Als Henk verbindt met The Pirate Bay gebeurd er dus het volgende: (Dat The Pirate Bay zich in een datacentrum bevindt negeren we even.)

X stuurt een verzoek het IP adres van thepiratebay.org te ontvangen naar de DNS server van XS4ALL.
De DNS server stuurt het gevraagde IP adres (194.71.107.15), dat van thepiratebay.org, terug naar X.
X stuurt pakketjes met als bestemming 194.71.107.15 naar de XS4ALL centrale. (Een verzoek tot het ontvangen van de website in dit geval.)
De XS4ALL centrale stuurt deze pakketjes door naar het opgegeven IP adres (194.71.107.15).
194.71.107.15 stuurt de opgevraagde pakketjes terug naar X via de XS4ALL centrale.
X zet de ontvangen pakketjes om in een webpagina.
Henk ziet de website van The Pirate Bay.

Zie hieronder een illustratie van de netwerktopologie zoals uitgelegd (en negeer de IXPs):
Afbeelding

Nu dat wij weten hoe men een internetpagina (of welke ander soort data dan ook) ontvangt, kijken we naar het torrentprotocol.

Torrents werken met een centrale tracker en peers. Peers zijn de IP adressen (denk: personen / gebruikers / computers) die óf het bestand aangegeven in de torrent bezitten en als download aanbieden, óf het bestand willen downloaden. De tracker houdt voor elke torrent bij wie er het bestand aanbieden (de seeders) en wie het bestand willen downloaden (de leechers). De tracker geeft als het ware de contactinformatie van peers aan elkaar en zodoende kunnen de seeders dus direct hun bestand uploaden naar de leechers. Strikt gezien download je dus niet van de The Pirate Bay, maar van de gebruikers van The Pirate Bay. The Pirate Bay heeft zelf trouwens geen tracker meer, maar maakt nu onder andere gebruik van tracker.ccc.de, tracker.openbittorent.com en tracker.publicbt.com.

Stel dat in het bovenstaande voorbeeld IP adres Y en Z in het bezit zijn van de door X gewilde data en deze via torrents aanbieden. Wanneer X dan aan de torrenttracker van The Pirate Bay de IP adressen van andere peers opvraagt zullen de IP adressen van Y en Z aan hem doorgegeven worden en zullen Y en Z de data naar X uploaden.

Censuur en omzeiling

Nu dat we iets meer weten over de structuur van het internet en de werking van het bittorrentprotocol gaan we kijken naar de verschillende mogelijke censuurmethoden en de manieren om deze te omzeilen. De methoden op niveau 1 en 2 zijn de methoden die XS4ALL en Ziggo moeten gaan toepassen. De omzeilingsmethoden bij elk niveau zijn specifiek toegespitst op de gebruikte censuurmethode. Omzeilingsmethoden op hogere niveaus hebben dikwijls ook de eigenschappen van die lagere niveaus en zijn daarom tevens geschikt om de lagere niveaus van censuur te omzeilen.

Niveau 1
Afbeelding

"Laten we uitgaan de premisse dat internetgebruikers volslagen debiel zijn."

Censuurmethode: DNS-filter

Omzeiling: Alternatieve DNS server, eigen DNS server, systemen die geen gebruik maken van DNS

Dit is de meest simpele vorm van censuur. De DNS server van de provider wordt zo geconfigureerd dat hij bij een verzoek tot het verkrijgen van een IP adres van een bepaalde site niet meer het IP adres terugstuurt. Vaak wordt je dan verwezen naar een webpagina van de provider met een verklaring van de blokkade.

De oplossing hiervoor is je computer zo in te stellen dat hij niet meer de DNS server van je provider gebruikt, maar een alternatieve DNS server, die wél censuurvrij is. Schematisch ziet deze oplossing er zo uit:
Afbeelding

Een aantal alternatieve DNS servers zijn:

Google Public DNS / 8.8.8.8 of 8.8.4.4 / https://code.google.com/speed/public-dns
BlockAid / 178.21.23.150 / http://www.blockaid.me (inclusief instructies)
Telecomix DNS / 91.191.136.152 / https://dns.telecomix.org
OpenDNS / 208.67.222.222 of 208.67.220.220 / https://opendns.org
Norton DNS / 198.153.192.40 of 198.153.194.40 / https://dns.norton.com
DNS Advantage / 156.154.70.1 of 156.154.71.1 / https://dnsadvantage.com

Een eenvoudige handleiding voor Windowsgebruikers is hier te vinden:


Je kunt ook je eigen DNS server maken, maar omdat dit geen “point and click” werk is neem ik dit in deze tutorial niet op.

De ideale oplossing voor dit probleem zou een gedistribueerd (P2P) DNS systeem zijn. Er zijn een aantal projecten die pogen een dergelijk systeem te maken, maar tot op heden is er nog geen voor de eindgebruiker bruikbaar prototype. Kijk bijvoorbeeld naar http://www.furidamu.org/p2p-dns en https://werebuild.eu/wiki/DNS.

Een andere oplossing is gebruik te maken van systemen die überhaupt geen gebruik maken van DNS adressen. Deze komen later in deze tutorial aan bod.

Niveau 2
Afbeelding
"Internet, dat is toch telefoneren 2.0?"

Censuurmethode: IP-filter

Omzeiling: Gebruik maken van een IP adres dat nog wel toegang tot The Pirate Bay heeft.

Het omzeilen van een IP blokkade is iets minder triviaal dan een DNS blokkade. Aangezien je normaliter slechts één manier hebt om het internet te bereiken, namelijk, via de server van je provider, en aangezien die server dataverkeer naar het IP adres van The Pirate Bay onmogelijk maakt, moeten we ons verkeer naar The Pirate Bay als het ware een omweg laten nemen. We doen dit door gebruik te maken van een IP adres dat zo vriendelijk is om als tussenpersoon te fungeren voor ons dataverkeer van en naar The Pirate Bay, en zelf geen last van blokkades heeft. In dit geval is de data dus de The Pirate Bay homepage en de torrents die door The Pirate Bay gehost worden. Dit ziet er schematisch als volgt uit:
Afbeelding

In dit scenario is een omweg slechts nodig om toegang te krijgen tot de The Pirate Bay website en de daarop gehoste torrentbestanden. Het binnenhalen van de gewilde bestanden zoals onder het kopje achtergrondinformatie beschreven wordt door het censureren van het IP adres van The Pirate Bay niet aangetast. Zodra we het torrentbestand eenmaal binnen hebben is er dus geen censuur meer mogelijk.

Van deze dienst (vaak ook een proxy genoemd) zijn meerdere varianten. Omdat we slechts een kleine hoeveelheid data hoeven te downloaden en anonimiteit geen prioriteit is, is de lijst hieronder gerangschikt naar geschiktheid voor dit doel aan de hand van het criterium gebruiksgemak:

1. Webproxies Dit zijn webdiensten die de door jouw gewilde informatie voor je ophalen en vervolgens aan je tonen. Ook torrentbestanden kunnen hiermee gedownload worden. Een van de grotere indexsites voor webproxies is https://proxy.org, maar er zijn honderden zo niet duizenden webproxies die met een eenvoudige zoekopdracht te vinden zijn. Een handige plugin om dit proces te automatiseren is ¨MAFIAAFire: ThePirateBay Dancing!¨. Deze plugin haalt automatisch de website van The Pirate Bay via een willekeurige webproxy voor je op. De plugin vind je hier: https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... ay-dancing

2. Proxies Dit zijn diensten die het mogelijk maken om het dataverkeer van bepaalde programma’s via die dienst te laten lopen. Als een programma SOCKS4 of SOCKS5 ondersteunt kan het gebruik maken van SOCKS4 of SOCKS5 proxies. Maak je niet druk om deze termen. Het belangrijkste is dat browsers het gebruik van proxies ondersteunen. Een korte handleiding voor het gebruik van een proxy in Firefox samen met links naar websites met lijsten van gratis proxies vind je hier onder het kopje Free Proxies: http://activepolitic.com:82/News/2012-0 ... rship.html

3. VPNs Deze diensten maken het mogelijk om ál je internetverkeer om te leiden. Dit gebeurd dan ook niet in de browser maar met een programma als OpenVPN. VPNs zijn transparanter in gebruik, maar zijn vaak niet gratis. De kosten van een VPN verbinding komen meestal niet boven 15 euro per maand uit. Ipredator, van de heren van The Pirate Bay, biedt bijvoorbeeld voor 5 euro per maand een ongelimiteerde verbinding aan. Voor een overzicht van VPN diensten kun je bijvoorbeeld http://www.bestvpnservice.com of http://myvpnreviews.com gebruiken. Er zijn een aantal gratis VPN diensten die gelimiteerd zijn in gebruik. https://www.vpnreactor.com, https://hotspotshield.com en http://securitykiss.com zijn hier voorbeelden van.

VPNs hebben het bijkomend voordeel dat het verkeer tussen de VPN dienst en de gebruiker versleuteld is. Mocht je ISP besluiten dat torrentbestanden niet meer gedownload mogen worden, dan is met het gebruik van een VPN niet te detecteren dat je een torrent download.

Omdat VPNs meestal bedoeld zijn voor de overdacht van grotere hoeveelheden data is dit misschien niet de meest economische oplossing wanneer je slechts de torrentbestanden binnen wilt halen. VPNs zijn natuurlijk uitermate geschikt voor het omleiden van al je verkeer (lees: het verhullen van je IP adres), maar daarover later meer.

4. Anonimiseringsdiensten

Dit zijn proxysystemen die speciaal ontworpen zijn voor anonimiteit. Van de verschillende diensten is hier eigenlijk alleen het Tor netwerk nuttig. Dit anonimiseringsnetwerk stuurt data via 3 andere IP adressen naar de eindbestemming, en andersom. Het gaat voor deze tutorial te ver om uit te leggen hoe dit precies werkt, maar de eerste en de tweede relay weten niet wat de bestemming van de data is, en de tweede en derde weten niet wie de zender van de data is. Tussen de zender en de eerste node, en tussen de eerste en tweede node, is de data versleuteld. Slechts de derde relay, een exit node genaamd, kan de data zelf observeren, behalve wanneer het verkeer tussen afzender en bestemming versleuteld is. Bijvoorbeeld wanneer je naar een URL die begint met https:// gaat. Het is trouwens ten strengste af te raden je torrentverkeer via Tor om te leiden.9 Ten eerste kan dit je anonimiteit compromiteren, en ten tweede is het moreel onverantwoord omdat het de gelimiteerde bandbreedte van het Tor netwerk opslokt. Ik denk dat Syrische activisten wiens leven af kan hangen van het gebruiken van Tor toch wel voorrang hebben op jouw luisterboek.

Een alternatieve manier om de “front-end” van het filesharen (de torrentbestanden en de indexatie daarvan) resistent tegen censuur te maken is het decentraliseren van het hosten ervan. Een mogelijke manier om dit te doen is bijvoorbeeld door de forumsoftware Osiris SPS (Serverless Portal System) te gebruiken. Hiermee kun je een forum maken dat gehost wordt bij alle individuele gebruikers van dat forum. Er is dus geen centraal punt wat geblokkeerd of offline gehaald kan worden. Deze software is volledig functioneel en te vinden op https://www.osiris-sps.org. Een ander decentraal alternatief voor de front-end is Tribler – een torrentclient gemaakt door een team aan de TU Delft. Zowel het vinden van torrents als het downloaden en uploaden gebeurd binnen Tribler, en dit alles volledig decentraal. Tribler vind je op https://tribler.org. Deze alternatieven zijn meer future-proof dan de hierboven genoemde omzeilingsmethoden omdat ze structureel moeilijker aan te vallen zijn. Er zijn meer vormen van decentrale dynamische datasystemen te bedenken. Je zou zelfs, al is het wat lomp, een archief van een hele lading torrents, bijvoorbeeld alle torrents op The Pirate Bay, in één torrent kunnen stoppen. (Yo dawg, I heard you liked torrents..)

Niveau 2.5
Afbeelding

Censuurmethode: IP-filter inclusief IPs van trackers

Omzeiling: DHT


Zei ik bij het bespreken van het vorige niveau iets over oncensureerbaarheid zodra de torrent binnen is? Oh, dat was niet helemaal correct. Deze censuurmethode en alle anderen die nog volgen zijn niet onderdeel van de justitiële eis, maar zijn technisch gezien zeker mogelijk.

Zodra niet alleen het IP adres van The Pirate Bay, maar ook die van de door haar gebruikte trackers geblokkeerd worden, is het niet meer mogelijk om de IP adressen van andere peers van een bepaalde torrent te weten te komen. Dit is een effectieve blokkade van het torrentverkeer van The Pirate Bay.

Gelukkig is hier een oplossing voor: Distributed Hash Tables, oftewel DHT. Dit is een tamelijke complexe technologie, maar het is gelukkig niet noodzakelijk de technologie te begrijpen om er gebruik van te maken. Je kunt je DHT het beste voorstellen als een onder alle torrentgebruikers verdeelde gedistribueerde tracker. Wanneer een nieuwe peer zich bij een torrentswarm wilt voegen om de data van de torrent te downloaden vraagt hij aan een andere torrentgebruiker de adressen van de peers van deze torrent op. Die ene torrentgebruiker is al in het bezit van die (of een aantal van die) adressen omdat hij DHT gebruikt. Er is op deze manier geen centrale tracker nodig om andere peers te weten te komen. Nu zul je je misschien afvragen hoe een nieuweling dan zichzelf op kan laten nemen in het DHT netwerk. Dit werkt met zogeheten bootstrapping nodes, die vaak samen met een DHT-ondersteunend programma geleverd worden. Vaak wordt DHT naast trackers gebruikt om gemakkelijker nieuwe peers te vinden. Mocht er iemand zijn die DHT beter uit weet te leggen, voel je vrij dit document aan te passen en er deze kennis aan toe te voegen.

Programma’s als µTorrent worden DHT-gereed geleverd. Het blokkeren van trackers is dus waarschijnlijk niet iets dat het torrentverkeer van The Pirate Bay zal doen stoppen. Zorg er dus voor dat DHT in je torrentclient ingeschakeld is.

Nog even een schema voor de volledigheid:
Afbeelding

Niveau 3
Afbeelding
"Hallo internetters, hoe goed hebben jullie 1984 gelezen?"

Censuurmethode: Monitoren van individuele gebruikers d.m.v. het observeren van een torrentswarm.

Omzeiling: VPNs, I2P, F2F filesharing


Als Henk een torrent kan downloaden en een lijst met IP adressen van peers uit de swarm van die torrent kan krijgen, zij het van een tracker of uit een DHT swarm, dan kunnen minder goedaardige partijen dat natuurlijk ook, en wel op grote schaal. Je hebt misschien recent wel gehoord van de site http://youhavedownloaded.com. Het is een ontnuchterend voorbeeld van wat je kunt doen wanneer je op grote schaal de IP adressen in meerdere torrentswarms monitort. Dit soort databases zijn al eerder samengesteld door academici10 en ik neem aan de entertainmentindustrie. Dit is de manier waarop de IP adressen voor een massarechtszaak worden verzameld. Massarechtszaken met bewijs dat op deze manier verzameld is zijn in Nederland nog niet voorgekomen, maar dit sluit toekomstige rechtszaken van dit soort niet uit. Helemaal met Teeven’s nieuwe beleid aangaande uploaders.11

Hier is het dus zaak om het IP adres te verhullen. Hiervoor kun je een VPN gebruiken, zoals al eerder uitgelegd. Dit is waarschijnlijk de meest gemakkelijke oplossing, maar het kost je wel 2 biertjes per maand. Het schema hieronder geeft deze omzeiling weer in het geval dat X, Y en Z alledrie gebruik maken van dezelfde VPN dienst. Wanneer zij van verschillende diensten gebruik zouden maken zou er natuurlijk een fysieke pijl tussen deze VPN diensten lopen.
Afbeelding

Een andere oplossing is Friend-to-Friend (F2F) filesharing. Dit houd in dat je bestanden aanbied, maar dan slechts aan personen die je vertrouwd. Op die manier maak je geen onderdeel uit van een publiek systeem dat gemakkelijk te monitoren is. Een tweede voordeel van F2F filesharing is de versleuteling van al het verkeer tussen twee peers. Hierdoor kunnen andere partijen niet zien wat er verzonden word (maar natuurlijk wel dát er verzonden word). Binnen sommige F2F netwerken is het mogelijk te zoeken in bestanden van personen die jij níet als vriend hebt toegevoegd. Dit werkt door een zoekopdracht te sturen naar zowel je vrienden als naar de vrienden van je vrienden (en zo verder). De zoekopdracht naar de vrienden van je vrienden wordt verzonden via een van jouw vrienden. Hierdoor zul jij niet het IP adres van de vriend van een vriend kunnen achterhalen. Dit geldt tevens voor het downloaden of uploaden van of naar een vriend van een vriend. Dit verloopt allemaal via de tussenliggende vriend. De twee meest populaire F2F filesharingprogramma’s lijken mij op dit moment OneSwarm en RetroShare te zijn. Deze zijn beide te vinden op deze Wikipediapagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Friend-to-friend

De laatste en sterkste oplossing is de torrentfunctionaliteit van het I2P anonimiseringsnetwerk. Het I2P netwerk lijkt sterk op het Tor netwerk, maar waar het Tor netwerk zich richt op het anonimiseren van verbindingen naar websites die ook zonder Tor bereikt kunnen worden, richt I2P zich bijna exclusief op diensten die zich enkel binnen het netwerk bevinden. Het IP adres van zowel de gebruikers van de dienst als de dienst zelf wordt hiermee verborgen. Net als bij het Tor netwerk wordt het dataverkeer over andere peers gestuurd, al zijn het 2 in plaats van 3 peers zoals bij het Tor netwerk. Bovendien is al het dataverkeer standaard versleuteld. Alle I2P peers zijn standaard ook relays. Alle gebruikers dragen dus een deel van hun bandbreedte bij aan het netwerk, in tegenstelling tot Tor. Ook is het netwerk, wederom in tegenstelling tot Tor, volledig decentraal. Het torrentprotocol binnen I2P is dat helaas niet, omdat het nog geen DHT ondersteund. Wel wordt I2P geleverd met een ingebouwde torrentclient en zijn er op dit moment al enkele trackers actief. Het I2P torrentnetwerk is dus operationeel. I2P is hier verkrijgen: https://geti2p.net

Niveau 4
Afbeelding
"Briefgeheim? Does not compute."

Censuurmethode: Deep Packet Inspection, analyse van dataverkeer

Omzeiling: Encryptie


De hierboven behandelde censuurmethoden zijn relatief niet-intrusief, maar Deep Packet Inspection, ook wel DPI, opent een heel nieuw blik met wormen. Met DPI kan men dataverkeer inhoudelijk analyseren. Dit kan het filteren van torrentbestanden zijn, maar ook het filteren van specifieke gegevens, verkeerstypen of sleutelwoorden. Vele autoritaire regimes met een voor burgers toegankelijk internet hebben reeds dergelijke systemen. Hiermee kan gevoelige informatie real-time gefilterd worden. Op deze manier is het mogelijk om het zoeken van informatie over de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede onmogelijk te maken, ongeacht bij welke dienst men zoekt. Iran heeft Deep Packet Inspection in combinatie met gestolen SSL certificaten van het Nederlandse bedrijf DigiNotar gebruikt om versleuteld verkeer naar onder andere gmail.com en torproject.org af te luisteren.12 Het is niet onwaarschijnlijk dat hier mensen door zijn omgekomen. Bovendien word de technologie die dit soort praktijken mogelijk maakt veelal door Westerse bedrijven geleverd.13

De manier waarop analyse van dataverkeer voorkomen kan worden is het versleutelen van het verkeer. Op deze manier is de inhoud slechts door de partijen die daadwerkelijk data uitwisselen te ontcijferen. Voorbeelden hiervan zijn SSL verbindingen (de s in https://), PGP encryptie, en OTR instant messaging.

Ervan uitgaande dat DPI slechts toegepast wordt om auteursrechtelijk beschermd materiaal te herkennen en te blokkeren kan ik kort zijn over de omzeilingstechnieken: Alle in niveau 3 genoemde technieken versleutelen het verkeer en zijn dus bestand tegen dit gebruik van DPI. Standaard torrentverkeer is niet versleuteld en kan met deze vorm van DPI gecensureerd worden, zelfs wanneer men de DNS- en IP-blokkade omzeilt én men gebruik maakt van DHT.
Afbeelding

Niveau 5
Afbeelding
"If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face - forever"

Censuurmethode: Al het bovenstaande plus een verbod op encryptie, het blokkeren van de IP adressen van I2P of Tor nodes en het filteren van al het I2P, Tor en F2F verkeer. Publieke executies van filesharers.

Omzeiling: Offline of gelokaliseerd filesharen


Niet dat dit op afzienbaar termijn gaat gebeuren (althans, niet in Nederland), maar omwille van de toekomstbestendigheid van deze korte handleiding -en omdat veel van deze projecten ter omzeiling op zichzelf bezien al belangrijk zijn- behandel ik ze toch. Ik ga er in dit scenario van uit dat het veilig uitwisselen van bestanden op het internet op geen enkele manier meer mogelijk is. We moeten dus op zoek naar filesharingsystemen die niet afhankelijk zijn van het internet.

1. Meshnetwerken Een meshnetwerk is een digitaal netwerk zonder centraal onderdeel. Je zou kunnen zeggen dat het de toepassing van het P2P principe op de fysieke structuur van een netwerk is. Mesh networking is complexe materie, maar praktisch functionerende meshnetwerken bestaan al een aantal jaar. Het Freifunk project in Berlijn is hier een voorbeeld van, evenals het guifi.net project in Catalonië (met meer dan 15000 operationele nodes!). Er zijn vele meshnetwerkprojecten. Voorbeelden zijn: Project Byzantium (http://wiki.hacdc.org/index.php/Byzantium), Village Telco (http://villagetelco.org), en FabFi (http://fabfi.fablab.af). Een community die zich bezig houdt met meshnetwerken vind je hier: https://pay.reddit.com/r/darknetplan

2. Dead Drops Dead Drops zijn USB sticks die men op publieke plaatsen achter kan laten zodat anderen er anoniem gebruik van kunnen maken. Je treft ze meestal gecementeerd in een muur aan, maar je hebt vrij in het plaatsen van je Dead Drop, zolang hij maar vast zit en vrij toegankelijk is. Website: https://deaddrops.com

3. PirateBox Een PirateBox is een portable WiFi netwerk met een aan het netwerk verbonden opslagmedium. Wanneer je met een PirateBox verbindt word je automatisch doorverwezen naar de enige beschikbare website op het netwerk, die van de PirateBox zelf. Vervolgens kun je hier bestanden downloaden en uploaden. Je kunt tevens met anderen chatten. Website: http://wiki.daviddarts.com/PirateBox

Bronnen

Lessig, Lawrence. Free Culture: How Big Media Uses Technology and the Law to Lock Down Culture and Control Creativity. 2004. http://www.jus.uio.no/sisu/free_culture ... ifest.html (gratis download)
Radio Berkman 183: The Cooperation http://blogs.law.harvard.edu/mediaberkm ... ooperation
US Library of Congress: Copyright Is Destroying Historic Audio http://www.osnews.com/story/23888/US_Li ... oric_Audio
Coalitie van landen voor vrij internet http://www.minbuza.nl/nieuws/2011/12/co ... ernet.html
David Cameron’s net-censorship proposal earns kudos from Chinese state media http://boingboing.net/2011/08/13/david- ... media.html
The Copyright Lobby Absolutely Loves Child Pornography https://torrentfreak.com/the-copyright- ... hy-110709/ en Buma-baasjes boven Balkenendenorm http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... ndeno.html
https://bandcamp.com, http://kickstarter.com, http://vodo.net, om er slechts een paar te noemen.
Resolutie van het Europees Parlement van 10 maart 2010 over transparantie en de stand van zaken bij de ACTA-onderhandelingen http://europarl.europa.eu/sides/getDoc. ... -2010-0154
Bittorrent over Tor isn’t a good idea https://blog.torproject.org/blog/bittor ... -good-idea
Pouwelse, J.A., P. Garbacki, D.H.J. Epema, H.J. Sips. A Measurement Study of the BitTorrent Peer-to-Peer File-Sharing System. 2004. http://pds.twi.tudelft.nl/~pouwelse/bit ... ements.pdf
Dutch government presents new policy on copyright http://www.futureofcopyright.com/home/b ... right.html
DigiNotar Hacked by Black.Spook and Iranian Hackers http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002228.html
Marriage From Hell: On the Secret Love Affair Between Dictators and Western Technology Companies https://media.ccc.de/browse/congress/20 ... ynote.html

Afbeelding
Kopieer mij! Geen copyright of licensiebeperkingen.

Een bestandje met de platte tekst, een PNG bestand en het bronbestand in xcf formaat (GIMP) plus QR sticker: http://tinyurl.com/evadingtpbcensorship

Shoutout naar de volgende organisaties die zich inzetten voor een open, vrij en veilig internet:
Afbeelding

bron: https://depiratenpartij.wordpress.com/2 ... -je-leren/ De Piratenpartij blog

edit combi:
artikelen terug geplaatst
Laatst gewijzigd door combi op di 03 feb 2015, 14:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Artikelen terug geplaatst
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

wo 11 jan 2012, 19:46

Mooie aanvulling (maar wellicht al achterhaald) :

Verbod op The Pirate Bay eenvoudig te omzeilen
Door: Martijn Overman, 31 juli 2009

Wat ook de uitkomst zal zijn van het juridische steekspel om toegang tot de downloadsite, technisch is het niet te handhaven. In drie stappen kunt u gewoon weer downloaden.

Over negen dagen zullen we weten of The Pirate Bay eieren voor z'n geld kiest en daadwerkelijk offline gaat voor gebruikers uit Nederland. In het onwaarschijnlijke geval dat dat gebeurt, is het goed om te weten dat er vele manieren zijn om deze opmerkelijke maatregel te omzeilen.

Deze methodes zijn niet altijd even eenvoudig of betrouwbaar. Het idee is dat u de server van - in dit geval - The Pirate Bay moet laten 'denken' dat u ergens anders zit dan in Nederland. Door de verbinding niet rechtstreeks met de servers in Zweden te maken, maar via een machine in het buitenland, is dat zo voor elkaar.

Wat goed lijkt te werken en niet al te ingewikkeld is, is de gratis* dienst Your Freedom. Na registratie op http://www.your-freedom.net kunt u een programmaatje downloaden dat het werk automatisch voor u doet. Let wel even op welke versie u downloadt; kies de volledige als u nog geen Java hebt (of niet weet of u dat hebt) en kies de compacte variant als u Java reeds hebt geïnstalleerd.

Start het programma, doorloop eenmaal de wizard. Het laatste scherm toont u instellingen die u zodadelijk moet invullen, noteer deze. Klik op Start verbinding. U kunt nu programma's via Your Freedom laten verbinden met internetdiensten. Als voorbeeld gebruiken we het programma µTorrent, waarmee we verbinding willen maken met The Pirate Bay. Na downloaden en installeren klikt u op Opties, Voorkeuren. Selecteer bij Verbinding, Proxyserver de optie Socks4 en vul bij Proxy het woord localhost in. Bij Poort gebruikt u het nummer dat u hebt genoteerd uit de wizard - in ons geval 1080. Het vinkje voor 'Gebruik proxyserver voor p2p-verbindingen' laat u in elk geval uit.

Da's alles. Zoals gezegd, weten we over negen dagen of u deze instructies nodig hebt. We komen er zeker op terug!* Tot 6 uur per etmaal, daarboven kost de dienst geld.

http://www.computeridee.nl/nieuws/verbo ... e-omzeilen
Gebruikersavatar
Skynet
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 41
Lid geworden op: do 15 dec 2011, 18:20

wo 11 jan 2012, 19:56

Wees niet gevreesd!!!


German Hackers Are Building a DIY Space Program to Put Their Own Uncensored Internet into Space

http://www.popsci.com/technology/articl ... rnet-space


"But amateur rocketeers are already skirting the upper atmosphere with homemade rockets, and the idea that amateurs will soon be able to reach low earth orbit is by no means outside the realm of possibility."


We maken gewoon ons eigen World Wide Web en gaan met die banaan!!!
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

wo 11 jan 2012, 22:11

Hee Jupister! :lol:

We hoeven echt geen raketten de lucht in te douwen, een netwerk van radioamateurs en packet-radio doet het ook wel.
Nadeel: beperkte grootte van transmissie, dus geen torrents e.d. maar wel onderling contact.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

wo 11 jan 2012, 22:22

Vanaf nu koop ik geen enkele cd of dvd meer totdat brein opgerot is. Als velen volgen zijn ze heel snel weg.
Echter downloaden voor eigen gebruik is niet strafbaar! meneer de rechter Dus zolang ik geen misdrijf pleeg volgens de Nederlandse wet ben ik dus niet aan het jatten!

Daarom is de uitspraak wel heel vreemd en waarschijnlijk ook door een rechter die in dit bananen land is omgekocht. ( ook hier gebeurt dit op grote schaal of dachten jullie van niet ) Deze rechter (P.H. Blok) is verre van neutraal, hij heeft zelfs een boek uitgegeven:
http://shop.kluwer.nl/online/module-pri ... 25707.html

Dan ga je toch al twijfelen ... of deze rechter in de toekomst ook gewoon wil dat hij gratis geld krijgt als jurisprudentie van hem gekopieerd wordt....
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

wo 11 jan 2012, 22:51

Rechter blundert in vonnis The Pirate Bay
Gepubliceerd: Woensdag 11 januari 2012
Auteur: René Schoemaker
http://webwereld.nl/nieuws/109167/recht ... e-bay.html


De rechtbank is in zijn vonnis in de zaak "Pirate Bay" uitgegaan van verkeerde aannames over het aantal illegaal downloadende abonnee's van Ziggo en XS4ALL. Die zijn volkomen fout berekend.

Op basis van de berekening van de rechter zou zo'n 30 procent van alle internetabonnees van Ziggo onlangs iets illegaal hebben gedownload bij The Pirate Bay. Aangezien Ziggo iets meer dan 1,5 miljoen abonnees heeft zou dat gaan om zo'n 450.000 abonnees, volgens de rechter. Dat blijkt niettemin volkomen mank te lopen met de aangeleverde cijfers door Stichting Brein, die reppen van nog geen 145.000 filesharende Ziggo-abonnees.

Volgens steekproeven van Brein is van de gevonden Nederlandse IP-adressen die betrapt werden op illegaal downloaden zo'n 30 procent abonnee van Ziggo. In de eerste steekproef, waarbij gevolgd werd wie er vier populaire films via The Pirate Bay binnenhaalde, zouden dat op basis van cijfers van Brein 88 Ziggo-klanten zijn. Bij een tweede steekproef, waarbij het aanbieden van 50 films via BitTorrent werd gevolgd, werden 1477 Ziggo-klanten gevonden. Een derde soortgelijke steekproef leverde 307 Ziggo-klanten op.

Percentage om en nabij 30
In deze drie gevallen ging het om een percentage van 27 tot 31 procent van alle Nederlandse illegale downloaders die op dat moment door Brein werden gevonden. Dus niet van alle Ziggo-abonnees, waarvan kan worden aangenomen dat een groot deel nog nooit van The Pirate Bay heeft gehoord.

Brein heeft vervolgens dat percentage van 27 tot 31 procent losgelaten op het aantal unieke Nederlandse bezoekers van The Pirate Bay dat volgens Google Adplanner in een maand is berekend. Volgens Brein zijn dat er 500.000 en dus moet daarvan op basis van de eerder vastgestelde percentages zo'n 143.500 abonnee zijn van Ziggo. Op een zelfde manier berekende Brein overigens dat het aantal abonnees van XS4All dat The Pirate Bay bezoekt in een maand, 23.500 moet zijn.

Rechter ziet het verkeerd
Maar de rechter stelt in zijn vonnis dat 30 procent van alle Ziggo-abonnees dus "recentelijk illegaal materiaal via The Pirate Bay hebben gedownload en dus geupload en aldus inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten en de naburige rechten van de rechthebbenden." Het zijn er dus in werkelijkheid nog geen 10 procent van alle Ziggo-abonnees.

Milica Antic, namens SOLV de advocaat van XS4ALL, zegt de verkeerde aannames in het vonnis van de rechter eveneens te hebben gezien. "Dat zal dan ook worden meegenomen in een eventueel hoger beroep." Antic zegt eveneens te twijfelen aan de cijfers die uit de steekproeven van Brein zijn gekomen. "De films die werden gedownload tijdens die proeven waren uitgekozen door Brein zelf. Het waren Nederlandse films of Nederlands ondertiteld. Dan krijg je inderdaad een relatief hoger percentage Nederlanders die dat dan downloaden."

Maar volgens Antic zouden andere, minder hoge cijfers niet hebben geleid tot een ander vonnis van de rechter. "Ik denk dat de rechter The Pirate Bay sowieso wilde blokkeren en daar naar toe heeft geredeneerd." XS4ALL heeft drie maanden om te beslissen of het bedrijf in hoger beroep gaat. "Maar ik denk dat we er wel eerder uit zijn", zegt Antic.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

wo 11 jan 2012, 23:15

Door Teeven en Opstelten wordt 2012 het jaar van de heksenjacht
6 december 2011door: Jarno Biesebroek
http://www.opiniestukken.com/opiniestuk ... eksenjacht

Door de combinatie van een downloadverbod en het invoeren van kostendekkende griffierechten heeft de Nederlandse consument veel te vrezen van Amerika's muziek- en filmindustrie.
De griffierechten die je moet betalen om je überhaupt te mogen verdedigen lopen op tot 26.250 euro
Woensdag 30 november is in de Tweede Kamer gesproken over een wetsvoorstel om het onbetaald downloaden van muziek en films van internet illegaal te maken. De Kamer gaf aan niets in zo'n verbod te zien, maar het kabinet lijkt vastberaden door te zetten. In combinatie met het wetsvoorstel tot het invoeren van kostendekkende griffierechten heeft de Nederlandse consument veel te vrezen van Amerika's muziek- en filmindustrie.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven is een man met een missie. Een missie om het onbetaald downloaden van met name films en muziek van internet in Nederland illegaal te maken. In tegenstelling tot veel andere Europese landen, is het voor eigen gebruik downloaden van films en muziek in Nederland namelijk toegestaan. Dit heeft te maken met een systeem dat nog dateert uit de tijd van de cassettebandjes en videobanden, de thuiskopieheffing.

Spiegelend zilveren schijfje

Het was 1985 en het idee was eenvoudig; hef een klein bedrag op blanco media en geef dat bedrag aan artiesten. Immers, iemand die een blanco cassettebandje of videoband koopt, kan daar wel eens een gehuurde LP of VHS- speelfilm opzetten en koopt dan niet het origineel. Maar met de heffing krijgen de artiesten toch opbrengsten voor hun werk en de consument heeft een kopie voor eigen gebruik. Beide partijen blij. En zoals dat gaat met goede ideeën bleef het bestaan, later werden ook blanco CD's en DVD's belast.

En toen was het 1995, internet was in opkomst en de MP3 was net uitgevonden. Het was het begin van technologische ontwikkelingen die hebben geleid tot de huidige situatie. Muziek en films hoeven niet meer gehuurd te worden; ze zijn thuis makkelijk te downloaden vanaf internet. Ook worden ze steeds minder op CD's en DVD's gebrand. Logisch, want waarom zou je informatie op een spiegelend zilveren schijfje zetten als je het ook op een MP3-speler kwijt kan of via een mediaspeler een film direct op je TV kan kijken? Of, zoals de recentelijk in opkomst, alles op een USB-stick zet die je in TV of je autoradio steekt?

En daar wringt nu juist de schoen, want op USB-sticks zit geen heffing. En op MP3-spelers en mediaspelers ook niet. Maar door het feit dat er anno 2011 nog steeds een kopieheffing zit op blanco CD's en DVD's, is het maken van een kopie voor eigen gebruik (wat downloaden feitelijk is) nog steeds legaal. Technologische vernieuwingen hebben het verdienmodel van de thuiskopieheffing ondermijnd.

Downloadverbod

Inmiddels is het 2011 en kent Nederland een man met een missie. Een missie om het downloaden van met name films en muziek van internet streng aan te pakken. De beste optie die hij ziet om dit te doen is het instellen van een downloadverbod. Door dit verbod wordt het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal.

Op zich klinkt het als een logische maatregel. Toch is het een maatregel die bij veel mensen niet goed valt, zoals is op te maken uit reacties in diverse media op het voorstel van Teeven. In de Tweede Kamer is zelfs een grote meerderheid tegen het instellen van een downloadverbod. Vanwaar deze weerstand?

Kort gezegd komt het erop neer dat men bang is voor een heksenjacht op de consument die wel eens wat muziek of een film downloadt. Maar volgens Teeven hoeven we hier echt niet bang voor te zijn, want hij geeft aan de illegale downloadsites te willen aanpakken, niet de consument. Zoals hij zegt “Het is de bedoeling de tussenpersoon aan te pakken, niet de consument”. Hoewel dit aannemelijk klinkt is het, goed bekeken, heel vreemd. Want deze tussenpersoon maakt zich niet schuldig aan het downloaden van beschermd materiaal, maar aan het aanbieden ervan. En dat is nu reeds illegaal, en kan dus nu al aangepakt worden. Een downloadverbod maakt dus specifiek het gedrag van de consument illegaal. Maar te vrezen heeft hij niet. Het klinkt weinig overtuigend.

Handhaving

Om te bewijzen dat hij de consument goed is gezind, heeft Teeven laten weten het downloaden, hoewel in zijn voorstel illegaal, niet strafbaar te maken. Dit onderscheid is van belang, want wat hij hier aangeeft is dat handhaving van het verbod geen onderdeel zal uitmaken van het stafrecht. En aangezien het handhaven van een verbod onder het strafrecht een zaak van de overheid is, zegt Teeven hier dus dat de overheid niet zal gaan handhaven op dit verbod, want het is niet strafbaar. Maar wie gaat dat dan wel handhaven op dit verbod?

Het downloadverbod zoals Teeven dat voor ogen heeft zal binnen de werking van het privaatrecht vallen. De handhaving van het verbod kan dus alleen privaatrechtelijk plaatsvinden. We hebben het dan over privaatrechtelijke partijen zoals mensen, bedrijven, stichtingen of verenigingen die elkaar voor de rechter dagen. Hier wordt duidelijk wat Teeven voor ogen heeft. In zijn model krijgen de privaatrechtelijk houders van de auteursrechten op muziek en films de mogelijkheid om de schenders van die auteursrechten voor de rechter te dagen. En dan niet om een boete opgelegd te krijgen (dat is immers onderdeel van het strafrecht) maar om een schadevergoeding te eisen van de schender.

De houders van die auteursrechten zijn de muziek- en filmmaatschappijen, of, in praktijk, hun overkoepelde belangenorganisaties. In Nederland hebben we het dan bijvoorbeeld over stichting Brein. Maar ook buitenlandse partijen krijgen de mogelijkheid om schenders voor het gerecht te dagen. Zoals de Amerikaanse Record Industry Association of America (RIAA) en de Motion Picture Association of America (MPAA), belangenbehartigers van de muziek- en filmmaatschappijen in de VS en daarmee van het grootste deel van de films en muziek die wij kijken en luisteren.

Amerika
Als Teeven aangeeft wat de bedoeling is (achter de tussenpersoon aangaan, niet de consument), heeft hij het, als bewindsman, over de motieven en het handelen van de overheid. Maar Teeven spreekt niet namens de hierboven genoemde de muziek- en filmmaatschappijen. En die hebben zo hun eigen motieven en manieren van handelen, die niet met die van Teeven overeen hoeven te komen. Om er achter te komen wat hun motieven en handelingen zijn, kan het helpen om te kijken hoe zij zich gedragen in landen waar reeds een downloadverbod geldt. Een goed voorbeeld is Amerika. Laten we eens kijken hoe deze partijen zich daar opstellen.

In Amerika zijn de RIAA en de MPAA reeds jaren bezig met het voeren van rechtszaken tegen individuele consumenten. En dat gaat niet om honderden consumenten, niet om duizenden, maar om meer dan tweehonderdduizend mensen die inmiddels beschuldigd zijn van het downloaden van films of muziek.

Nou wil dat niet zeggen dat al deze mensen voor de rechter zijn gekomen. Het merendeel van hen ziet de rechtszaal nooit van binnen, want de partijen gaan ongeveer als volgt te werk: IP-adressen (het unieke nummer van een computer op internet) waarnaar beschermd materiaal is gedownload worden verzameld door gespecialiseerde IT bedrijven. Vervolgens wordt de bij een IP-adres passende internetprovider gezocht. Dit is heel eenvoudig, want elke internetprovider heeft een eigen reeks van IP-adressen die hij gebruikt voor zijn klanten. Met een dagvaarding wordt deze internetprovider gevraagd de abonneegegevens horende bij het IP adres te leveren aan RIAA dan wel de MPAA. Als zij dit doen (en downloaden is illegaal, dus werken zij mee), heeft men naam- en adresgegevens in handen.

Tenslotte ontvangen deze mensen een brief thuis met de mededeling dat ze voor de rechter gedaagd zullen worden voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal en aangeklaagd gaan worden voor bedragen van meestal 150.000 Dollar of meer. Tenzij. En hier komt de ware bedoeling van de RIAA en de MPAA naar boven. Tenzij men een schikking betaalt van pakweg 4000 dollar. Wat de grote meerderheid doet, want zelfs als men denkt de rechtszaak te kunnen winnen, zijn de kosten hiervan vaak hoger dan dat bedrag.


Pornofilms

Dit verdienmodel is inmiddels zo succesvol gebleken, dat nu ook een aantal advocatenkantoren in Amerika zich hierop heeft toegelegd. Ze halen op commerciële basis het zojuist beschreven trucje uit in de naam van auteursrechthouders van films, vaak met als uitkomst een hogere verdienste aan schikkingen dan de film oorspronkelijk opbracht. Vooral bij pornofilms wordt het veel toegepast, omdat men ervan uitgaat dat mensen zichzelf niet snel zullen verdedigen voor het illegaal downloaden van een film als “Teen Anal Nightmare 2”. Inmiddels is in Amerika het punt bereikt waarop de rechters genoeg hebben van deze praktijken. Een rechter in West Virginia heeft een zaak tegen 22.000 vermeende downloaders van de hiervoor genoemde pornofilm niet ontvankelijk verklaard en in zijn motivatie de vraag gesteld of dit soort films gemaakt worden om verkocht te worden, of voor het dreigen met rechtszaken en bijpassend verdienmodel op basis van schikkingen.

Nou klinkt het bovenstaande gedrag misschien bikkelhard, maar wellicht denkt u “Hee, die mensen hebben zelf die films illegaal gedownload”. Maar juist dat blijkt in praktijk lang niet altijd zo te zijn. Want juist de toegepaste redenering IP-adres is huisadres is persoon X gaat niet op. Draadloze netwerken kunnen worden gebruikt door buren of andere mensen binnen bereik van het signaal, soms deelt een gebouw 1 internetverbinding naar buiten toe, en soms worden IP-adressen simpelweg vervalst, om maar wat voorbeelden te noemen.


Valselijk beschuldigd
Dit alles heeft ertoe geleid dat naar schatting tienduizenden downloaders valselijk beschuldigd zijn. Maar zij hebben geen andere keuze dan de afkoopsom betalen, of hoge kosten maken voor hun verdediging in de rechtbank. De meest markante voorbeelden van valse beschuldigingen betreffen een overleden man die werd beschuldigd van het downloaden van de film “The Hurt Locker”, een blinde man die werd beschuldigd van het downloaden van een pornofilm en een grootmoeder van 70, ook voor het downloaden van porno. Daarnaast zijn er talloze gevallen van mensen die ten tijde van de overtreding niet thuis waren, soms niet eens in het land.

Het lijkt er dus op dat het verdienen van geld via schikkingen en het aanjagen van schrik naar consumenten toe zo belangrijk zijn dat zorgvuldigheid en waarheidsvinding er regelmatig bij inschieten als de muziek- en filmmaatschappijen op oorlogspad gaan.


Griffierechten
En onder het downloadverbod zoals Teeven dat voor ogen heeft, zullen deze auteursrechthouders naar verwachting ook in Nederland vermeende downloaders dreigen met een gang naar de rechter. Er is immers geen enkele reden om aan te nemen dat deze partijen zich in ons land anders opstellen dan in Amerika. Weliswaar hebben wij in Nederland geen wet die een standaard eis van 150.000 dollar per vermeende overtreding mogelijk maakt, maar wellicht hebben we binnenkort een ander wapen dat de muziek- en filmmaatschappijen kunnen inzetten om consumenten schrik aan te jagen. Dat wapen heet kostendekkende griffierechten.


Dit voorstel, afkomstig van minister Opstelten (net als Teeven van Justitie), houdt in dat met de griffierechten die beide partijen in een rechtszaak betalen, de kosten van het rechtsprekend apparaat geheel gedekt moeten zijn. Hierbij betalen zowel de aanklager als de gedaagde griffierechten. En die bedragen zijn, als de wet wordt aangenomen, fors.


De Raad voor de Rechtspraak berekende de kosten voor een echtpaar dat privaatrechtelijk wordt aangeklaagd voor een schadevergoeding van 1,1 miljoen euro. De griffierechten die zij moeten betalen om zich überhaupt te mogen verdedigen zijn 26.250 euro. In dit voorbeeld is sprake van een verdediging en een hoger beroep. Mocht dat laatste niet nodig zijn, dan valt de rekening lager uit, maar is nog altijd 7500 euro.


Nou is de hoogte van het griffierecht deels bepaald door de hoogte van de geëiste vergoeding. En een vergoeding van meer dan een miljoen euro lijkt op z'n minst gezegd onredelijk voor het downloaden van een film. Bij een veel lagere vergoeding zijn de griffierechten overigens nog steeds ruim 3300 euro voor verdediging met pleidooi. Maar op zich is dat weinig relevant. Want de vraag of de geëiste vergoeding redelijk is of niet, wordt in dit stadium niet getoetst, dat moet in een rechtszaak worden bepaald. En om die te voeren moet je eerst griffierechten betalen.

Heksenjacht
Het is dus niet verboden voor de muziek- of filmmaatschappijen om in een rechtszaak een extreem hoge vergoeding te eisen. Dat de gedaagde dan torenhoge griffierechten moet betalen...tja, dat is niet hun probleem. En dat de gedaagde minder vermogend is dan zij, ook daar kunnen zij niks aan doen. Maar de gedaagde heeft geluk vandaag. Want in de brief die hij ontvangt van de advocaat van de auteursrechthouders wordt de mogelijkheid geboden om te schikken. Voor een bedrag dat slechts de helft is van die akelig hoge griffiekosten.

Fred Teeven kan wel zeggen dat de consument niks heeft te vrezen. Hij kan het van de daken schreeuwen. Het maakt allemaal weinig uit, want als de genoemde combinatie van wetsvoorstellen wordt aangenomen, wordt 2012 het jaar van de heksenjacht.
Jarno Biesebroek, Bestuurskundige, werkzaam als adviseur bij de overheid
Gebruikersavatar
Neut
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1499
Lid geworden op: di 10 mei 2011, 15:32

do 12 jan 2012, 00:33

"Het was 1985 en het idee was eenvoudig; hef een klein bedrag op blanco media en geef dat bedrag aan artiesten."

Dit is echt een goed idee ja. Bedenk me net wel, hoe bepaal je hoeveel iedere artiest/band/etc. krijgt?
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

do 12 jan 2012, 00:38

Behalve dan dat die artiesten dat geld amper zagen en zien, er bleef en blijft heel wat hangen bij de tussenpersonen.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 12 jan 2012, 01:15

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... y-dancing/

MAFIAAFire: ThePirateBay Dancing! 0.1.2.20.23122011
by MAFIAA Links

Automatically routes your website request via a random proxy for some (that you choose) sites. This has the effect of "unblocking" blocked sites (blocked via DNS/IP address at the ISP level) as well as making 'tracking' you next to impossible.
Legal notice:
Like all our software you may only use it where it is legal to be used, and only for legal purposes. You may not use our creations for anything illegal. We are in no way responsible for your actions.
This software will do nothing till you set your triggers below, by setting the below trigger(s) you acknowledge and agree to the above.

(Yes, the above is the result of talking to lawyers, with the present climate we had to get some advise before releasing this!
The above notice means that even if you burn this software onto 1000 discs,pee on the discs, string the discs together to make a "bat" and then hit the MAFIAA with that bat... we are still not responsible for your actions!)

via: http://retecool.com/post/het-wat-de-neu ... van-de-dag

Een alternatief domein helpt niet als de ip-adressen geblokkeerd worden.

Maar het is niet moeilijk voor TPB om extra ip's te creëren, en met deze firefox addon is die hele blokkade zo effectief als het pessarium van de oude mevrouw Kuik.
lulde enki
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15999
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 12 jan 2012, 02:22

XS4ALL in hoger beroep om blokkade The Pirate Bay
Laatste update: 11 januari 2012 17:52
http://www.nu.nl/internet/2712926/xs4al ... e-bay.html

AMSTERDAM - XS4ALL gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Den Haag, die woensdag bepaalde dat de internetprovider, net als branchegenoot Ziggo, zijn abonnees de toegang moet blokkeren tot torrentsite The Pirate Bay.

Dat vonnis vormde het slotstuk van een procedure die is aangespannen door stichting Brein, die zich inzet voor de bestrijding van piraterij. Via The Pirate Bay kunnen gebruikers muziek, films en software uitwisselen.

Binnen tien dagen moeten Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Als ze hier niet aan voldoen dan moeten de sites stichting Brein een dwangsom betalen van 10.000 euro per dag met een maximum van 250.000 euro.

Directeur Theo de Vries van XS4ALL zegt "verbijsterd" te zijn door de uitspraak. "Ik zie dit als een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers."

Censuur
Volgens De Vries is piraterij inderdaad een probleem, en is het terecht dat Brein zich daar druk over maakt, maar gaat het om een principekwestie. "The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden."

Branchegenoot Ziggo besluit donderdag over een eventueel hoger beroep, maar volgens woordvoerder Gradus Vos is er "een gerede kans" dat ook de kabelprovider zich niet bij het vonnis neerlegt.

Hooligans
Volgens Vos worden internetproviders door de uitspraak gedwongen in de rol van politieagenten, die straks moeten bepalen welke websites wel en niet toegankelijk mogen zijn. "Wij zijn uiteraard tegen piraterij, maar de aanpak daarvan is een zaak voor justitie."

Vos heeft bovendien twijfels over de technische uitvoerbaarheid van het vonnis. Voor doorgewinterde piraten is de blokkade eenvoudig te omzeilen. "Het is alsof we met een dun ijzerdraadje tweehonderd hooligans moeten tegenhouden bij een voetbalwedstrijd."
Overigens hier wat adressen van de mensen die dit 'verbieden' kapot maken van het het internet steunen, willen, iets, geeft het censuur beestje maar een naam.
Gebruikersavatar
BL@DE
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1547
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 09:54

do 12 jan 2012, 06:50

Ik ben er ook bang voor dat het met een aantal jaren gedaan zal zijn met het vrije, gratis en voor niks, de wereld surfen.
Ik zie het nog wel gebeuren dat je moet betalen straks voor bepaalde werelddelen. hetzelfde heb je nu met tv, daar kan je ook uit extra pakketten kiezen.
Gebruikersavatar
pilgrim
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 1230
Lid geworden op: ma 23 aug 2010, 08:19

do 12 jan 2012, 16:16

er zijn meer gasten die internet vrij willen houden in de hacker wereld dan er voor bedrijven werken denk ik.

ik denk dat onze volgende "ramp"gewoon via het net komt.
dat er als protest dingen gaan worden plat gelegd.

dat denk/hoop ik al een tijdje eigenlijk maar tot nu toe nog weinig van gezien.

er komt oorlog alleen dan virtueel...we gaan het zien.
but virtual as it may be...prepare yourself
no phones
no internet
no power
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

do 12 jan 2012, 16:23

Die virtuele oorlog is er, denk ik, allang... Die is al bezig. Maar dan meer m.b.t. informatie. Wikileaks, etc.
Plaats reactie

Terug naar “Computers / Web”