Het Grote NAVO / NATO Draadje

Politiek en oorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alles over politiek en oorlog kun je hier terugvinden.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 22 jan 2015, 20:02

En ik altijd maar denken dat er een apart draadje was om alles dat met de NAVO / NATO te maken heeft, neer te plempen. Hoe mis had ik dat even zeg? Tjongejonge! Een schande is het! Dat ik blijkbaar nooit een speciaal draadje heb aangemaakt voor alles omtrent de NATO / NAVO, U weet wel die van het oorlogje spelen...

Afbeelding

Nee maar even serieus, de NAVO / NATO... Wat dat nu precies is? Leest U even mee...
NAVO - Noord-Atlantische Verdragsorganisatie

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) (Engels: NATO, North Atlantic Treaty Organisation; Frans: OTAN, Organisation du traité de l'Atlantique Nord) is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949 werd getekend. Het hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd te Brussel.

Partijen

Aanvankelijk deden België, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten mee. Later kwamen daar Turkije en Griekenland (februari 1952), de Bondsrepubliek Duitsland (1955) en Spanje (1982) bij. Na het einde van de Koude Oorlog sloten Tsjechië, Polen en Hongarije zich aan (12 maart 1999), evenals Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije (29 maart 2004). Frankrijk maakte tussen 1966 en 1996 geen deel uit van de militaire organen van de NAVO; vanaf 1996 tot aan 3 april 2009 maakten de Fransen een voorbehoud met betrekking tot militair optreden. Sinds 4 april 2009 is Frankrijk weer volledig lid van de NAVO.

Op de top van de NAVO in Boekarest, op 3 april 2008, hebben de regeringsleiders van de NAVO-lidstaten besloten dat Kroatië en Albanië mochten toetreden tot de NAVO. Beide landen werden lid op 1 april 2009. Lidmaatschap van Macedonië stuitte op een veto van Griekenland, wegens bezwaren van Griekenland tegen de constitutionele naam van Macedonië. Ook over Oekraïne en Georgië was er geen consensus. De NAVO besluit alleen met unanimiteit. De Verenigde Staten wensten hun lidmaatschap, terwijl een aantal Europese leden tegen was. Lidmaatschap van Georgië werd op de lange baan geschoven, omdat het betrokken is in territoriale conflicten en geen controle heeft over delen van zijn eigen grondgebied. Om dezelfde reden kan EU-lid Cyprus geen lid van de NAVO worden.

Lidstaten


Albanië
België
Bulgarije
Canada
Denemarken
Duitsland
Estland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
IJsland
Italië
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Nederland
Noorwegen
Polen
Portugal
Roemenië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten

Wederzijds aangegane verplichtingen

Het Noord-Atlantisch Verdrag is een militair verdrag dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelt, aanvankelijk vooral als tegenkracht tegen de communistische landen in het Oostblok. Die vormden op hun beurt in 1955 het Warschaupact. De kern van het verdrag staat in artikel 5, dat stelt dat in geval van een aanval op een van de staten in Europa of Noord-Amerika, deze door de andere zal worden opgevat als een aanval op allemaal en dat alle landen zullen meehelpen (samenwerken) om de aanvaller af te weren.[1]

Sinds het einde van de Koude Oorlog is het militaire belang van de NAVO afgenomen. De lidstaten incasseerden het vredesdividend en krompen hun strijdkrachten in. De NAVO is sindsdien in een transformatiefase, waarin nieuwe taken zoals bestrijding van terrorisme, proliferatie en anarchie op de agenda zijn gekomen. In de top van Praag in 2002 en de top van Istanboel in 2004 zijn hierover afspraken gemaakt.

Artikel 5 is tot op heden eenmaal van toepassing verklaard: na de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington. De NAVO heeft de Verenigde Staten kort na deze aanslagen bijgestaan met AWACS-radarvliegtuigen. Operatie Enduring Freedom daarentegen was en is geen NAVO-missie.

In februari 2003 deed NAVO-lid Turkije een beroep op de overige NAVO-leden op grond van artikel 4 van het verdrag van Washington, dat voorziet in consultatie tussen de verdragsgenoten als het gebied, de politieke onafhankelijkheid of de veiligheid van een lidstaat wordt bedreigd. Turkije deed deze stap in verband met de gespannen situatie rond het buurland Irak. Een aantal westerse landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, stond op het punt Irak binnen te vallen om Saddam Hoessein te verdrijven.

Steunmaatregelen aan Turkije werden op 10 februari 2003 door een veto van Frankrijk, Duitsland en België geblokkeerd. Op 16 februari 2003 kondigde secretaris-generaal George Robertson echter aan dat er overeenstemming was bereikt, waarbij Frankrijk, dat zich al langer een aparte plaats binnen de NAVO had toebedeeld en niet meer volledig lid was, echter nog niet meedeed. De steunmaatregelen aan Turkije werden in gang gezet. Eerdere formele beroepen op artikel 4 werden wel direct ingewilligd.

Organisatie

De secretaris-generaal is de hoogste burgerfunctie van de organisatie, traditioneel vervuld door een Europeaan. Sinds 1 oktober 2014 is de voormalige premier van Noorwegen Jens Stoltenberg de voorzitter van de Noord-Atlantische Raad (NAR), bestaande uit permanente vertegenwoordigers van de lidstaten. Deze NAR vergadert elke woensdag en neemt bij unanimiteit de politieke besluiten. Deze Raad wordt bijgestaan door het Military Committee waar alle lidstaten met een leger in zijn vertegenwoordigd. De hoogste militaire commandant van de NAVO is de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), tot dusverre altijd een Amerikaan. Hij heeft deze titel om historische redenen, maar is ook commandant van NAVO-troepen buiten Europa.

Het politieke hoofdkwartier van de NAVO bevindt zich in Brussel, waar ook de NAR is gevestigd. De eerste locatie was in Londen. Daarna volgden verhuizingen naar het Palais de Chaillot in Parijs in 1952, vervolgens naar Porte Dauphine in Parijs in 1959. Nadat Frankrijk onder president De Gaulle zich in 1966 had teruggetrokken uit de militaire samenwerking, besloot de NAVO te verhuizen uit Frankrijk. Sinds 1967 is de NAVO gevestigd in Brussel (Haren) op de plek van het voormalige vliegveld, aan de Bourgetlaan. In het najaar van 2010 is het Nederlandse bouwbedrijf BAM in Brussel begonnen aan de bouw van een nieuw hoofdkwartier voor de NAVO aan de overzijde van de Bourgetlaan. Het contract heeft een waarde van ongeveer 460 miljoen euro. Het nieuwe gebouw moet op 250.000 m² onderdak bieden aan ongeveer 4500 werknemers. Naar verwachting zal de bouw vijf jaar duren.[2][3]

Het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) is het militaire commandocentrum. Het is gevestigd in Casteau ten noorden van het Belgische Bergen, Henegouwen.

In 1986 werd het autonoom overlegorgaan Eurogroup opgericht. Hierin overleggen alle Europese NAVO-lidstaten en proberen ze gemeenschappelijke standpunten te vormen.

Het NAVO C3 agentschap zetelt in Brussel en Den Haag.

Beknopte Chronologie

1949 - Oprichting op 4 april. Ondertekenaars: België, Canada, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Denemarken, IJsland, Italië, Noorwegen en Portugal.
1952 - Toetreding Turkije en Griekenland.
1955 - Toetreding Bondsrepubliek Duitsland. Oprichting van het Warschaupact.
1961 - Start van de bouw van de Berlijnse Muur; het IJzeren Gordijn verdeelt Oost en West-Europa.
1966 - Frankrijk is een nucleaire macht geworden en trekt zich terug uit de militaire structuur, maar blijft politiek lid.
1974 - Griekenland trekt zich vanwege de Turkse invasie in Cyprus terug uit het bondgenootschap.
1980 - Griekenland treedt weer toe.
1982 - Spanje wordt het zestiende lid.
1989 - Val van de Berlijnse Muur.
1990 - Duitse hereniging, waardoor het grondgebied van de voormalige DDR deel van het NAVO-gebied wordt.
1991 - Opheffing van het Warschaupact.
1999 - Toetreding van Polen, Tsjechië en Hongarije.
1999 - Operatie/missie in Kosovo.
2004 - Toetreding van Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië.
2008 - Top van Boekarest: vergadering om Kroatië en Albanië lid te maken.
2009 - Toetreding van Albanië en Kroatië.[4] Frankrijk wordt weer volledig lid.
2011 - Operatie/missie in Libië.
2013 - Operatie/missie in Turkije. Nederland stuurt troepen en patriotraketten om de grens te verdedigen tegen granaten.
2014 - Vergroting van militaire aanwezigheid door NAVO in de Baltische staten en Polen in verband met de onrusten in Oost-Oekraïne.
De andere landen van de Europese Unie (Finland, Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta) zijn geen lidstaten van de NAVO. Oostenrijk wordt geen lid omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaard heeft voor eeuwig neutraal te blijven. Finland treedt niet toe om conflicten met buurland Rusland te voorkomen. Zweden is ook een neutraal land en is zodoende geen lidstaat.

Verhoudingen met andere landen

Het Partnerschap voor vrede is een programma van de NAVO dat helpt het vertrouwen tussen de NAVO en andere Europese landen en landen van de voormalige Sovjet-Unie te vergroten. Het werd opgericht op 10 en 11 januari 1994 in Brussel.
De Euro-Atlantische Partnerschapsraad (EAPC) werd opgericht op 29 mei 1997 en is een forum voor regelmatige coördinatie, overleg en dialoog tussen alle 49 deelnemers.
De Mediterrane Dialoog werd opgericht in 1994 om op een vergelijkbare manier te coördineren met Israël en met de landen in Noord-Afrika.
Het Samenwerkingsinitiatief van Istanboel (Istanbul Cooperation Initiative) werd in 2004 aangekondigd als een platform voor dialoog voor het Midden-Oosten op dezelfde wijze als de Mediterrane Dialooggroep.
Andere staten in de wereld hebben ook contact gelegd met de NAVO om te participeren in enkele van de activiteiten van het Partnerschap voor vrede.
bron:-> http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Atla ... rganisatie

Naast dat wat Wikipedia te vertellen heeft zijn er ook een aantal interessante video's te vinden... Kijkt U even mee...?

Een interessante club, met veel drek aan hun handen, waarover in diverse topics op QFF hier en daar wel wat terug te vinden is. Maar er is nog zoveel meer. Of dit nou smeuige verhalen zijn uit het verleden van de NAVO, of nieuwsfeiten omtrent de huidige situatie aangaande de NAVO. Alles over deze club kunnen we vanaf nu in ieder geval voortaan kwijt in dit draadje.

Hieronder kan het wat mij betreft verder dus...
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 22 jan 2015, 20:14

#podcast63
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 23 jan 2015, 01:29

NATO Sets Seven-Day Response for Rapid Reaction Force

NATO said its rapid-response force will be on seven-day standby in case of an attack and could go into action faster if it picks up signals of an imminent threat.

The high-readiness force, made up of land, sea, air and special operations units, is a key part of the North Atlantic Treaty Organization’s strengthening of eastern Europe’s defenses following Russia’s seizure of Crimea and backing -- denied by the Kremlin -- for the rebellion in eastern Ukraine.

Initial response time “will be about seven days,” U.S. Air Force General Philip Breedlove, NATO’s top military commander, told reporters in Brussels Thursday. Faster deployment is possible “if indications and warnings or intelligence call for a higher readiness.”

NATO allies are also shuttling troops through countries closest to Russia -- the Baltic republics, Poland and Romania -- stockpiling equipment there and conducting more exercises to deter President Vladimir Putin and reassure people living near the front lines of a potential conflict.

Troops from Germany, the Netherlands and Norway form the core of an “interim” rapid-reaction force, drawing on an older and little-tested NATO force with far slower reaction times. The new spearhead is due to become fully operational in early 2016.

“Robust activity” will continue, Breedlove said after top generals from the 28 allies met. The heightened preparedness includes an air-policing mission that has regularly intercepted Russian warplanes, especially over the Baltic Sea.

Defense ministers meet Feb. 5 to take stock of the planning, which fills in gaps in allied defenses that were left open after eastern European countries started joining NATO in 1999. At the time, the U.S. and its European allies were courting Russia and, as a goodwill gesture, didn’t extend NATO’s bases to the east.

While the Russia-Ukraine crisis spurred NATO to make the reinforcements, Breedlove said “they are designed to address a range of conventional and unconventional threats from all directions, not just the east.”

To contact the reporter on this story: James G. Neuger in Brussels at jneuger@bloomberg.net
via:->> http://www.businessweek.com/news/2015-0 ... tion-force
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 23 jan 2015, 01:40

NATO wants to re-establish contacts with Russia’s military – bloc chief

Afbeelding
U.S. General Philip Breedlove, NATO Supreme Allied Commander Europe (Reuters / Chris Wattie)

NATO's top official has announced plans to re-establish contact with Russian military leaders after months of tensions, calling the relations "important".

"We have talked an awful lot about how we re-establish communication and the fact that the communication with our senior military interlocutors in Russia is important," NATO's General Philip Breedlove, who also serves as the Commander of the US European Command, said on Thursday as quoted by Reuters.

Correspondence between the military heads have been tense over Ukrainian crisis. However, according to Breedlove, he has had conversations with General Valery Gerasimov, chief of the general staff of Russia's armed forces, in 2014, even with the relations strained.

"We are going to re-establish that, we have talked among several of us senior military leaders how we will do that ... but yes, we are going to re-establish communication with Valery [Gerasimov]," he said.

READ MORE: Russia recalls chief military representative to NATO

In April, Moscow recalled its chief military representative to NATO for consultations after the North Atlantic Alliance suspended military and civilian cooperation with Russia over the Ukraine crisis. At that time, the bloc also said it would step up its cooperation with Kiev, promoting defense reforms and increasing the activity of a liaison office in Ukraine.Russia's new military doctrine, an updated version of which was adopted in December, was also among the discussions at the NATO's defense ministers meeting in Brussels on Thursday. NATO's position on certain issues might be revised according to the doctrine, Chairman of NATO Military Committee Knud Bartels said.

The core of Russia's position is unchanged, with the Russian military remaining a defensive tool, which the country pledges to use only as a last resort. But there have been additions to the threats against the country's national security, with NATO military buildup and the American Prompt Global Strike concept listed among them.
via:->> http://rt.com/news/225171-nato-communic ... a-ukraine/
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 23 jan 2015, 01:41

NATO: Fighting in eastern Ukraine fiercer than ever

By JOHN-THOR DAHLBURG
Associated Press
BRUSSELS (AP) - Fighting in eastern Ukraine is fiercer than ever in some locations, NATO's top commander in Europe said Thursday - adding that the weapons systems seen now in the region have in the past heralded a fresh incursion by Russian troops.

"Violence has intensified and changed character in Ukraine," U.S. Air Force Gen. Philip Breedlove told a news conference at NATO headquarters. He said the fighting has re-escalated to levels seen before the Sept. 5 Minsk cease-fire agreement "and in some cases beyond."

Questioned by reporters, Breedlove, the alliance's chief commander in Europe, said he couldn't confirm Ukrainian authorities' statements that 9,000 Russian troops had entered the country.

"(But) what we do see is that the Russian-backed forces have renewed capability now to bring pressure on the Ukrainian forces, and have in several places moved the line of contact to the west," he added.

What's more, said Breedlove, NATO intelligence has begun to detect "the signatures of air defense systems and electronic warfare systems that have accompanied past Russian troop movements into Ukraine."

He declined to specify which systems, and whether they include the Buk mobile surface-to-air missile battery blamed for shooting down a Malaysian jetliner on July 17, killing all 298 people aboard. But on two prior occasions, Breedlove said, deployment of such weaponry was accompanied by a border crossing by Russian troops.

"We see the same types of equipment, etc. in eastern Ukraine now," he said.

Breedlove spoke after defense chiefs from NATO's 28 nations met to help the alliance meet its wide-ranging agenda for 2015.

Without disclosing many details, Breedlove said a decision was made taken to restore direct contacts between NATO and the chief of the Russian general staff, Gen. Valery Gerasimov, ties that were broken off after Russia's annexation of Crimea last March.

Copyright 2015 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.
via:-> http://www.wdrb.com/story/27913483/nato ... st-ukraine
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 26 jan 2015, 21:00

26 JANUARI 2015-17:35

DODEN BIJ CRASH F-16 SPANJE

#F16

Een Griekst toestel stortte neer bij een militaire basis.

Afbeelding

Een crash van een Griekse F-16 heeft maandag in Spanje twee piloten het leven gekost. Tien mensen raakten gewond, van wie zes ernstig.

Dat meldden Spaanse media. Het ongeluk gebeurde op een militaire basis in de plaats Albacete. Daar worden NAVO-piloten opgeleid.

De F-16 was aan het opstijgen, maar botste tegen geparkeerde vliegtuigen aan. Er ontstond vervolgens een grote brand.


Update 18:43 uur

Het dodental als gevolg van de crash is opgelopen tot zeker tien. Dertien mensen raakten gewond, van wie zeven ernstig. De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

(ANP)
via:-> http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/ ... panje.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 30 jan 2015, 19:27

NAVO wil trainingscentrum in Georgië openen

Gepubliceerd: 30 januari 2015 18:07
Laatste update: 30 januari 2015 18:22

Nog dit jaar wil de NAVO een nieuw trainingscentrum openen in Georgië. Dat heeft plaatsvervangend NAVO-chef Alexander Vershbow vrijdag aangekondigd tijdens een bezoek aan de voormalige Sovjetrepubliek.
Het besluit zal naar verwachting niet goed vallen in Rusland. De regering van president Vladimir Poetin is in de eerste plaats zeer bezorgd over uitbreidingen van de NAVO-invloed in landen die tot het einde van de Sovjetunie onder controle van Moskou vielen.

Met Georgië vochten de Russen in 2008 bovendien een oorlog uit. Inzet van die strijd was de zeggenschap over de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich sinds de onafhankelijkheid van Georgië in 1991 al verzetten tegen het gezag in Tbilisi. Rusland beschouwt de inwoners van de regio's als eigen onderdanen.

Georgië vroeg destijds tevergeefs om steun van de NAVO en de Europese Unie. Die bleef uit en Georgië ging noodgedwongen akkoord met een wapenstilstand, zonder dat het doel was bereikt.

Het land op de Kaukasus wil heel graag lid worden van de NAVO. Vershbow zei dat Georgië stappen heeft gezet richting toetreding tot het westerse bondgenootschap, maar meer wilde hij over een mogelijk toekomstig lidmaatschap niet kwijt.

Door: ANP
via:->> http://www.nu.nl/buitenland/3983188/nav ... penen.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 02 feb 2015, 19:07

NAVO-flitsmacht met Nederlanders naar Polen

Gepubliceerd: 02 februari 2015 17:52
Laatste update: 02 februari 2015 17:52

De nieuwe NAVO-flitsmacht, waaraan Nederland meedoet, gaat eind mei/begin juni oefenen. De militairen moeten naar Polen.
Het is de eerste test om te kijken hoe snel de troepenmacht kan oprukken. In april is een paraatheidsoefening waarbij nog geen militairen worden verplaatst.

Dat is maandag van hooggeplaatste diplomaten in Brussel vernomen. Behalve Nederland zijn Duitsland en Noorwegen bij de flitsmacht betrokken.

Aan de oefening richting Polen doen naar verwachting 500 tot 800 manschappen mee, onder wie enkele honderden Nederlanders.

De NAVO besloot vorig jaar tot de oprichting van een flitsmacht zodat de militaire alliantie binnen enkele dagen een NAVO-bondgenoot te hulp kan schieten.

Nederland, Noorwegen en Duitsland besloten een voorlopige macht op te zetten om ervaring op te doen. In noodgevallen moet deze interim-macht echter meteen inzetbaar zijn.

Door: ANP
via:->> http://www.nu.nl/buitenland/3984638/nav ... polen.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 04 feb 2015, 03:02

Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 05 feb 2015, 02:19

NAVO donderdag bijeen om overleg Rusland en flitsmacht Oekraïne

Gepubliceerd: 04 februari 2015 18:00
Laatste update: 04 februari 2015 19:20

De ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten komen donderdag bijeen voor overleg over de militaire dreiging vanuit Moskou. De NAVO wil beter in staat zijn om de militaire dreigingen het hoofd te bieden of daar op te reageren.
Dat hebben NAVO-diplomaten woensdag gezegd. Daarnaast wordt overlegd over een zogeheten flitsmacht, die snel moet kunnen ingrijpen als dat nodig is.


Adam Thomson, de Britse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, voorspelde woensdag een "bemoedigend niveau van toewijding aan het bondgenootschap", die duidelijk maakt dat de NAVO "zijn militaire positie versterkt in het bijzonder als antwoord op de problemen die het gedrag van Rusland veroorzaken".

Naar verwachting wordt onder meer gesproken over de uitbreiding van de bestaande flitsmacht van de NAVO. De troepenmacht moet groter worden, beter toegerust zijn en sneller inzetbaar zijn. Op dit moment zijn veertigduizend militairen inzetbaar.

Daarnaast hoopt de NAVO donderdag op toezeggingen van sommige Europese NAVO-lidstaten om te dienen als basis voor de nieuwe en snelle onderdelen van de flitsmacht. Zo zouden vijfduizend militairen straks vanaf de grond moeten opereren.

Commandocentra

Ook willen de lidstaten groen licht voor een voorstel om kleine commandocentra van de NAVO in te richten in de drie Baltische staten en in Polen, Roemenië en Bulgarije. De bedoeling is dat daarmee de afstemming en de planning wordt verbeterd. Het commandocentrum in Polen moet daarnaast worden uitgebreid.

Douglas Lute, de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, verwacht dat de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel donderdag formeel bekendmaakt dat de Verenigde Staten militairen willen vrijmaken voor de zes nieuwe commandocentra. Ook gaan Amerikaanse militairen naar verwachting naar het hoofdkwartier in Polen.

De VS levert naar verwachting geen militairen voor de flitsmacht, maar gaat zich wel richten op zaken als vervoer, inlichtingen, surveillance en verkenning.

Hervormingen

Donderdag wordt ook gesproken over het hervormen van de NAVO zodat het bondgenootschap slagvaardiger kan optreden richting Rusland en tegen de dreiging van moslimextremisme in Afrika en het Midden-Oosten.


De bijeenkomst van de ministers is de eerste sinds de Amerikaanse president Barack Obama en andere regeringsleiders van de NAVO-lidstaten in september overeenkwamen dat hervormingen bij de NAVO noodzakelijk zijn.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Door: NU.nl/AP
via:-> http://www.nu.nl/buitenland/3986262/nav ... raine.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 05 feb 2015, 10:53

NAVO wil grotere flitsmacht vanwege gespannen veiligheidssituatie

Gepubliceerd: 05 februari 2015 08:57
Laatste update: 05 februari 2015 09:22

De NAVO wil zijn flitsmacht versterken tot 30.000 militairen. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondgenootschap gezegd.
Tot nu toe werd uitgegaan van ongeveer 13.000 militairen. De reden om de troepenmacht te versterken is de gespannen veiligheidssituatie in de wereld, aldus Stoltenberg.

Donderdag vergaderen de ministers van Defensie van de 28 NAVO-lidstaten over het concept van de flitsmacht, die volgend jaar operationeel zou kunnen zijn.

Eind mei/begin juni wordt in Polen met de flitsmacht geoefend. Het is de eerste test om te kijken hoe snel de troepenmacht kan oprukken. In april is er een paraatheidsoefening waarbij nog geen militairen worden verplaatst.

Door: ANP
via:-> http://www.nu.nl/buitenland/3986573/nav ... uatie.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 22 feb 2015, 10:41

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Berichten: 4231
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

ma 29 jun 2015, 00:00

Veel oud defensiematerieel in de Eemshaven zoals vrachtwagens (4-tonners) en luchtdoelgeschut ( Cheeta, PRTL, Pantser Rups Tegen Luchtdoelen red. )

Afbeelding
Afbeelding

Benieuwd waar dat naartoe gaat... ::)
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox
Omhoog
Gebruikersavatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Berichten: 4231
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

wo 09 sep 2015, 22:52

Telfoutjes

woensdag 9 september 2015
De Lairessestraat 154 in Amsterdam. Daar huizen ze. De jongens van de Supreme Group. Een onderneming die onderandere ervoor zorgt dat westerse troepen in den vreemde niet zonder bikkesement of brandstof komen te zitten. Verdient die groep een aardige grijpdollar mee, maar voor niks gaat de zon op. Edoch, zoals dat vaak gaat in pegelland, de hebberigheid stak de kop op. En zo kon het gebeuren dat de Supreme Group december vorig jaar tegen een boete van 390 meloen dollar opdenderde. De gretige grissers hadden een dotje teveel in rekening gebracht bij het Pentagon voor voedselleveranties aan de Amerikaanse lentebodes in Afbaardistan. Sorry. Foutje. Kan gebeuren.
Tuurlijk. Maar bij de club van het duo Breedlove (zoiets verzin je niet) en Stoltenberg ging een peertje branden. Ook daar sloegen ze aan het rekenen. En wat bleek? Dat de broederschap voor zo'n 460 meloen dollar was besodemieterd bij de leverantie van brandstof voor de gevechtsvehikels in ... Afbaardistan.
Er wordt nu nog wat gesteggeld over de juistheid van dat bedrag, maar u kunt van ons aannemen dat er opnieuw een financiële douw zal worden uitgedeeld. Ziet er somber uit voor de Supreme Group die al 50 jaar in de business zit. Kon op termijn zomaar het opdoeken van de hele tent betekenen. Dus mocht u nog een blik willen werpen op deze slokop, dan kan u het beste tramlijn 16 nemen vanaf het Centraal Station. Kan u later aan uw koters vertellen dat u er dichtbij bent geweest.

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant actueel
http://www.stelling.nl/kleintje/actueel ... html#start
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
Gebruikersavatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Berichten: 4231
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 19:53

vr 09 okt 2015, 14:05

AK-74: De NAVO is een slechte grap geworden

Een VS-bom op een Afghaans ziekenhuis blijkt een 'foutje'
09-10-2015, 11:18

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (een club die geen smokkelboot met asielzoekers kan stoppen) is boos op de Russen. Zij bombarderen in Syrië al-Qaidagroepen. Foei! Daarentegen mag Turkije wél Koerden bestoken die ISIS bestrijden. Snapt u deze strategie tegen terrorisme? Ik niet. Een VS-bom op een Afghaans ziekenhuis blijkt een ‘foutje’. Maar oh wee als een Rus een stukje over Turks grondgebied vliegt. “Onacceptabel.” Voor onze veiligheid is deze peperdure NAVO-macht gekrompen tot een plotloze grap.

Zo vaak als mogelijk schrijft Arnold Karskens 74 woorden uit de heup.
Bron: http://politiek.tpo.nl/column/ak-74-de- ... -geworden/
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Politiek / Oorlog”