Is Paul ddwwood?

Alles over muziek tref je hier aan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 24 aug 2011, 03:03

Feit of fictie? Hoax of realiteit? Is Paul nu ddwwood of niet? Deze mythe doet al decennia lang de ronde en ik wilde er voor de verandering ook nog eens wat aandacht aan besteden hier op QFF... Elk complot en elke conspiracy of samenzwering is er natuurlijk een die besproken kan worden en deze staat al een behoorlijk tijdje op mijn 'things-to-do' lijstje... Vadaag op deze Dinsdag die zo prachtig vervuld van donder en bliksem aan ons voorbij is gegaan leek mij het een geschikt tijdstip om dus wat aandacht te schenken aan dit complot omtrent The Beatles en Paul McCartney...

Afbeelding

Op Wikipedia is een prachtige samenvatting van het hele verhaal te lezen... Leest U even mee...???

'Paul Is Dead' (Paul Is Dood), ook wel "PID" genoemd, is een gerucht dat al sinds 1969 rondgaat in de muziekwereld en slaat op Paul McCartney.

Gerucht

Het gerucht dat Paul McCartney in 1966 met zijn auto is verongelukt, ontstond toen een radio-dj uit Detroit tijdens de uitzending een telefoontje kreeg van een student van de Universiteit van Michigan. De student beweerde dat Paul McCartney, die toen in The Beatles zat, niet de echte McCartney, maar een dubbelganger zou zijn. Deze dubbelganger zou William Campbell heten, ook wel "Faul" genoemd.

De media sprongen spontaan op dit verhaal af en gingen op zoek naar verborgen feiten in nummers en platenhoezen van The Beatles. Zodoende kwamen er tientallen 'bewijzen' naar voren voor de dood van de Beatle.

Paul McCartney heeft na deze hype officieel verklaard rond de bewuste tijd inderdaad een klein auto-ongeluk te hebben gehad, maar hier niets aan over te hebben gehouden.

In de loop der tijd zijn er, naast vele websites en forums over het gerucht, ook op YouTube talloze filmpjes verschenen over dit gerucht, met als bekendste voorbeelden "The Rotten Apple" (gemaakt door voorstanders van het gerucht) en "The Live And Let Die Mini Shows" (gemaakt door tegenstanders van het gerucht). In vrijwel geen enkel filmpje is er sprake van objectiviteit. Mede door de vele aandacht op internet werd er opnieuw veel aandacht aan het gerucht besteed.

Ook populair op internet zijn vergelijkingen van foto's voor en na 1966 waaruit zou moeten blijken dat Paul McCartney wel of niet vervangen is door een dubbelganger.

Het ongeluk

Over het ongeluk gaan twee versies de ronde. Volgens het verhaal vertrok Paul 's ochtends vroeg van de studio naar huis na een lange nacht te hebben gewerkt en ruzie met John te hebben gehad.

In de eerste versie valt de vermoeide Paul in slaap achter het stuur, mist een rood verkeerslicht en verongelukt. In de tweede versie raakt Paul afgeleid door een knappe parkeerwachtster, let niet op en verongelukt. Ook is er nog een detail dat Paul onthoofd zou zijn door het ongeluk.

In het nummer 'Lovely Rita' wordt verteld over de parkeerwachtster, genaamd Rita. De regel "When I caught a glimpse of Rita" zou Pauls afleiding weergeven, net als de regel "Watching the Skirts You start to flirt now you're in gear", uit het nummer 'Good morning, good morning'. Ook het nummer 'She's leaving home' bevat een aanwijzing, namelijk de regel "Wednesday morning at 5:00 as the day begins", wat het tijdstip zou zijn van het ongeluk. Dit tijdstip komt ook weer voor in het nummer 'Good morning, good morning' met de tekst "People Running around it's 5 o'clock", wat zou aangeven dat de getuigen van het ongeluk in paniek zouden zijn geraakt.

In het nummer 'Revolution 9' zitten vele aanwijzingen over het ongeluk zelf. Zo is te horen hoe auto's racen, sirenes loeien en geluid van brand met iemand die (wanneer het achterstevoren afgespeeld wordt) "Let me out! Let me out!" roept, wat een onthoofding tijdens het ongeluk zou ontkrachten. Anderzijds wordt dat juist wel "verklaard" in het nummer 'Don't pass me by' met de tekst "You were in a car crash and you lost your hair" (waarvan "hair" ook als "head" kan worden verstaan). Ook de tekst "He blew his mind out in a car, he didn't notice that the lights had changed" uit het nummer 'A day in the life' zou suggereren dat Paul zijn hoofd verloor.

Er gaat ook een moderne theorie over de dood van McCartney, ontstaan door het internet. Deze theorie gaat ervan uit dat de Illuminati ervoor probeerden te zorgen dat The Beatles drugs (LSD) gingen promoten. Paul weigerde dat te doen, en moest dus worden vermoord. Dezelfde theorie gaat er ook van uit dat John Lennon door dezelfde mensen is vermoord als Paul McCartney, omdat hij geprobeerd zou hebben om het verhaal naar buiten te brengen. Dit laat zien dat een oud gerucht is uitgegroeid tot een complottheorie.

Aanwijzingen

Come together

In deze video zijn opvallend veel auto's te zien, en na een halve minuut zie je veel mensen bij elkaar staan in paniek. Er is een soort van chaos. Het zou kunnen dat dit het ongeluk van Paul moet voorstellen. In werkelijkheid betreft het hier een filmpje, mogelijk gemaakt door een fan, van de aankomst van de Beatles bij de studio. Dergelijke momenten verliepen echter altijd chaotisch en soms paniek, omdat fans en journalisten over elkaar heen struikelden om zo dicht mogelijk bij hun idolen te kunnen zijn.

Abbey Road

Op de nummerplaat van de witte Volkswagen Kever ("Beetle") achter de Beatles, op de cover van 'Abbey Road', staat 'LMW 281F'. Beweerd wordt dat 'LMW' staat voor 'Linda McCartney Widow' en dat 281F moet worden gelezen als 28IF en dat dat betekende dat McCartney 28 jaar oud zou zijn, als hij nog had geleefd (hij was toen 27, maar in veel oosterse religies begint men bij het tellen van de leeftijd bij 1, waardoor McCartney 28 zou zijn). Het 'Linda McCartney Widow' kan echter tegengesproken worden, dit omdat Paul McCartney Linda pas in 1967 voor het eerst ontmoet heeft terwijl McCartney in 1966 al zou zijn overleden. In dat geval heeft Linda Paul dus nooit echt ontmoet en kan ze dus ook niet zijn weduwe zijn. Een andere uitleg voor 'LMW' luidde dat de letters stonden voor: Live McCartney Was. Dit is echter zo beroerd Engels dat men nauwelijks kan geloven dat de Beatles een clou op deze manier aan de buitenwereld hadden willen mededelen. Dat er eigenlijk 281F staat en niet 28IF en dat McCartney eigenlijk 27 zou zijn geweest en niet 28 in combinatie met de onduidelijkheid waar de letters LMW voor zouden moeten staan, maakt het weinig aannemelijk dat hier sprake is van een bewuste aanwijzing.
Op dezelfde plaat loopt McCartney op blote voeten, met een sigaret in zijn rechterhand. In veel landen worden overledenen zonder hun schoenen begraven - de sigaret zou een Siciliaans symbool voor de dood zijn (argumenten voor dat laatste vind je echter alleen bij aanhangers van de Paul Is Dood theorie). Bovendien was het alom bekend dat Paul McCartney linkshandig was. Dit zou er eveneens op duiden dat er op de hoes sprake was van een dubbelganger van Paul McCartney. Maar op een beroemde foto uit 1963 is echter ook al te zien dat Paul McCartney zijn sigaret in z'n rechterhand heeft. Je zou Lennon in zijn witte kledij kunnen zien als een priester, Ringo Starr als een begrafenisondernemer in een plechtig zwart pak en Harrison als een grafdelver in simpele spijkerkleding. Bovendien loopt McCartney met ogen gesloten en (als enige) uit de maat. De hele voorkant van de hoes is vaak geïnterpreteerd als een begrafenisstoet van McCartney.
Op de achterkant van de hoes een misplaatste '3', mogelijk verwijzend naar het aantal Beatles dat nog over is. Verder zou je op de achterkant van de hoes een doodshoofd kunnen waarnemen, dat symbool zou moeten staan voor de dood van Paul.
Het nummer Come Together zou over de Beatles kunnen gaan, waarbij John zingt One and one and one is three, nog een aanwijzing dat er maar drie originele Bealtes over zouden zijn.
Op het soloalbum 'Paul is Live' uit 1993 neemt Paul McCartney, of als McCartney werkelijk is gestorven de man die zich op het moment voordoet als McCartney, deze geruchten op de hak. De nummerplaat is nu veranderd in '51IS', wat betekent dat hij in leven is en dat hij (op dat moment) 51 jaar oud is.
McCartney ontkende dat er aanwijzingen op de hoes waren. Volgens hem droegen hij en de andere Beatles gewoon hun vrijetijdskleding (John Lennon droeg vaker een wit pak in zijn vrije tijd). De Volkswagen zou volgens McCartney er toevallig geparkeerd staan, en hijzelf zou geen schoenen dragen omdat het een erg warme dag was. De sigaret in McCartneys rechterhand valt ook tegen te spreken, want linkshandigen houden wel eens vaker voorwerpen met hun rechterhand vast.


1966: Opvallend verloop

Het jaar 1966 verliep slordig. Er kwam niet, zoals de gewoonte was, aan het eind van het jaar een plaat uit. Een Britse tournee in het najaar werd afgelast en John Lennon gaat voor het eerst iets doen zonder zijn bandleden: hij gaat in een film spelen. George Harrison ging twee maanden naar India, Ringo Starr vergezelde Lennon en McCartney schreef met Beatlesproducer George Martin aan de soundtrack voor de film The Family Way. Pas in februari 1967 verscheen er weer nieuw werk van de groep. Dit voedde speculaties dat The Beatles uit elkaar zouden zijn. Toen in 1969 de Paul Is Dood theorie werd gepubliceerd werd gesuggereerd dat de lange vakantie in het najaar van 1966 eigenlijk nodig was geweest om een opvolger voor McCartney in te werken. McCartneys ongeluk zou echter hebben plaatsgevonden op 9 november, dus nádat alle Beatles weer terugwaren van hun respectieve solo-projecten. Die avond zou John Lennon zijn latere vrouw Yoko Ono ontmoeten op een mede door McCartney georganiseerde tentoonstelling in de Indica Gallery in Londen. Maar als McCartney die ochtend was overleden zou die ontmoeting zeer waarschijnlijk nooit hebben plaatsgevonden.


Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Toen de Beatles in 1967 weer terug kwamen, was dat met de plaat 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'. De leden staan op de hoes niet meer in stoffige jasjes, maar in gekleurde legerkleding. Achter hen staat een grote groep van mensen uit de geschiedenis, vrijwel allemaal hebben ze een ernstige blik, alsof ze op een begrafenis zijn. Vóór de band op de cover ligt een grote bloemenzee. Hierin staat de naam 'Beatles' (zonder 'The', alsof de overige leden het idee hebben dat er iets ontbreekt in de band) en een linkshandige gitaar met maar 3 snaren. (McCartney is linkshandig, een basgitaar heeft normaal 4 snaren.) Direct voor deze bloemen staat het beeldje van de Indiase godin Kali die staat voor de 'wedergeboorte'. Hierin lijkt duidelijk te worden gemaakt dat de oude Beatles worden begraven, en er een nieuwe tijd aanbreekt voor de band, zeggen sommigen. Kali is echter niet de godin van de Wedergeboorte maar van de Creativiteit. Het beeldje lijkt overigens meer op Lakshmi godin van de Welvaart, want Kali wordt doorgaans afgebeeld met een tong uit haar mond. De pop rechtsonder heeft een model van een witte Aston Martin (de auto waarin Paul verongelukt zou zijn) met een rode voorruit, de rode kleur zou het bloed van Paul moeten betekenen. Ook rust deze pop op een andere pop, eentje met een rijhandschoen met rode (bloed?)vlekken. Paul is ook de enige met een zwart instrument.
Tot slot valt het, op diezelfde cover, op dat, wanneer je horizontaal een spiegel tegen 'Lonely Hearts', op het drumstel, houdt, het woord 'Hearts' verandert in 'He die', met tussen die twee woorden een ruit, een dubbele pijl dus die naar boven richting McCartney en naar onder op het 'graf' wijst. Het "I ONEI" (links) zou slaan op 1+1+1, de drie overgebleven bandleden, of zo verklaren anderen I ONEI X zou 11/9 inhouden, 9 november, zijn veronderstelde sterfdag. Boven het hoofd van McCartney staat een hand, in sommige Indiase culturen is dat het teken dat iemand dood is.

Als je in de binnenkant van de hoes kijkt zie je alle vier de bandleden, en op Paul McCartneys schouder lijkt een badge met 'O.P.D. ' te staan. Dit zou staan voor Officially Pronounced Dead, een term zoals die in een politiedossier wordt gebruikt. Het betreft hier echter het officiële vignet van de Ontario Provincial Police, oftewel O.P.P. en was het vignet aan de Beatles uitgereikt na een concert in Ontario.
In het titelnummer van de LP wordt er een, wellicht zogenaamd, nieuw bandlid (Billy Shears) voorgesteld. De man waarvan men denkt dat hij de plaatsvervanger voor McCartney is, heet William Shears Campbell. William Campbell zou politieagent zijn geweest voordat hij Paul zou vervangen. Dit zou terugkomen in de text "So I quit the police department and got myself a steady job" uit het nummer 'She came in through the bathroom window' (dat niet op de plaat Sgt Pepper staat). Ook zou dit verklaren waarom Paul de badge van de O.P.P. op zijn pak heeft.
Het zou echter ook kunnen dat de naam "Billy Shears" niet op Paul McCartney slaat maar op Ringo Starr. Hij is namelijk degene die het lied "With A Little Help From My Friends" zingt nadat Billy Shears is aangekondigd.
In de laatste maten van de reprise van Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band schreeuwt Paul McCartney iets onverstaanbaars op de achtergrond. Fans vinden dat verdacht veel lijken op 'Paul is dead now, really really dead...' Vooral in de monoversie klinkt het zo.
Op de achterkant van de hoes zijn The Beatles met uitzondering van Paul naar de camera toegekeerd. Door de plaatsing van de teksten op de achterkant van de hoes lijkt het alsof George wijst naar de zin "Wednesday morning at 5 o'clock". Verder maakt hij met zijn duim en wijsvinger een L, in de handen John en Ringo zou je respectievelijk een V en een E kunnen lezen. Als Paul een O had gemaakt had er `love' gestaan.

Presidents Award

Op het moment dat Paul zijn Acceptance Speech heeft gehouden nadat hij zijn Presidents Award heeft gekregen, geeft hij zijn grootste dank aan Paul, John, George en Ringo. Het feit dat hij zichzelf in de derde persoon noemt, wordt als merkwaardig (en dus als bewijs) gezien. Dit is echter geen bewijs, want later doken een aantal interviews met John Lennon op waarin hij over zichzelf in derde persoon sprak. Ook Ringo Starr en George Harrison spraken vaak over de Beatles als 'They' in plaats van 'We'.


Echte Liefde?

Een van de laatste Beatle-nummers ooit gemaakt is "Real Love" (Echte Liefde), op internet circuleert een omgekeerd afgespeeld fragment van John Lennons solodemo "Real Love" uit 1977, die in 1994 door McCartney, Harrison en Starr werd uitgewerkt tot een heuse Beatles-song. Wie wil geloven dat er in dat nummer een clou zit verwerkt kan met enige fantasie "Paul We Used To Sing With Him" horen. Maar een Brit en zeker iemand met zo'n scherp accent als Lennon zou het woord `Paul' heel anders uitspreken, namelijk met een erg harde aangeplazen `P'. `Love' klinkt teruggedraaid nooit als `Paul'.


Guess who's dead

Het liedje "Free as a Bird" bevat aan het eind een erkend stukje achteruit gesproken tekst "Hear that noise again, guess who's dead" en in de video zie je op dat tijdstip de ukulelespeler George Formby. "Hear that noise again" kan ook gehoord worden als "Turned out nice again".

Paul is Bloody

"Paul is Bloody, Paul is Hare Krishna" zijn woorden die steeds terugkomen in het nummer "Blue Jay Way", wat opvalt is dat er achterwaartse stukjes geplakt zijn in de masterversie, als je goed luistert hoor je het. Als je het nummer helemaal omdraait hoor je ook stukjes normale tekst. Het vreemde is dat 1. de Beatles bewust de tekst erin hebben geplakt, en 2. zijn het precies "Paul is Dead"-woorden.

Please Guess He's Dead

Het eerste nummer dat uitgebracht werd na de veronderstelde dood van Paul was "Strawberry Fields Forever". Strawberry Fields zou (naast een weeshuis ook) een begraafplaats zijn op een heuvel nabij Liverpool. Als je het nummer omdraait hoor je in de chorus "Please Guess He's Dead" en "We Will Sing It Man, Because we'll be reversed". Volgens Paul Is Dood-aanhangers komt er in de clip een grafsteen voor met het nummer 49 met eronder de tekst "Here lies buried" (hier ligt begraven), 4 zou voor Paul staan en 9 voor McCartney want Paul is met 4 letters en McCartney met 9, dus zou er staan Paul McCartney ligt hier begraven. In werkelijkheid komt er in de clip van Strawberry Fields Forever helemaal geen grafsteen voor. Ook zou het zo zijn dat iedere keer als er "Nothing Is Real" werd gezongen Paul in beeld kwam. Dat is echter maar twee van de vier keer het geval, de overige keren komen de andere Beatles ook in beeld. Aan het eind van het nummer lijkt John Lennon 'I Buried Paul' te zeggen. John Lennon beweerde later echter in werkelijkheid slechts 'I'm very bored' gezegd te hebben. Volgens McCartney is het logisch dat Lennon 'I'm very bored' zei en geen 'I Buried Paul'. Hij beweert dat het typisch Lennons humor is, plotseling iets opmerkelijks zeggen.

Er wordt beweerd dat men van alles kan horen, zolang men het maar horen wil (dus ook bijvoorbeeld "I'm Very Small" of "I Married George"), en is het onduidelijk of Lennon "I Buried Paul" , "I'm very bored"of "Cranberry Sauce" zei.

Inmiddels staat vast, afgaand op de vele ruwe takes van Strawberry Fields Forever die in de loop der jaren meer of minder officieel gepubliceerd zijn, dat John zegt "CRAN-BERRY SAUCE". Hij zegt het zelfs twee keer, waarna hij even later Ringo, die zichzelf nog steeds lekker aan het uitleven is op zijn drumkit, tot kalmte maant: "Calm down, Ringo ... "

She's Leaving Home

'Wednesday morning at 5 o'clock' lijkt iets te willen vertellen over iets dat op een woensdagochtend om vijf uur is gebeurd. Op de cover van de LP staan, behalve de Beatles, een aantal overleden mensen. De overleden Beatle Stuart Sutcliffe staat achter de bandleden, naast hem staat Marilyn Monroe, die aan de roem ten onder is gegaan. Ook Edgar Allan Poe, de griezelverhalenschrijver die op mysterieuze wijze een paar dagen verdween, staat erop, en achter Paul McCartney staat Stephen Crane. Laatstgenoemde schreef in 1898 het beroemde verhaal 'The Open Boat', waarin vier schipbreukelingen op een boot ronddrijven. Eén van hen doet erg zijn best om de groep bij elkaar te houden, maar juist hij overlijdt als eerste. De overige drie besluiten als groep verder te gaan, en net te doen alsof de vierde er nog bij is. Op de plaat zelf staan vrijwel onverstaanbare kreten, waarvan sommigen zeggen dat die met het overlijden van de ex-Beatle te maken moeten hebben gehad.


'I Am The Walrus'

Het nummer 'I am the walrus' begint met 'I am he, as you are he, as you are me, and we are all together'. Hieruit blijkt de mogelijke verwarring die het publiek had bij de gedachte wie nu eigenlijk wie was. In datzelfde nummer zingt John Lennon 'I'm crying, I'm crying'. Bovendien staat er in het bijbehorende boekje, onder de titel, de subtitel 'No, you're not'. Was Paul McCartney de walrus? Het nummer eindigt met een fragment uit Shakespeares King Lear. In dat fragment is te horen hoe een van de personages sterft: de uitroep "Oh, untimely death!" is duidelijk te verstaan.
In 'Glass Onion', een nummer uit 1968 staat de volgende tekst: 'I told you 'bout the walrus and me, man. You know that we're as close as can be, man. Well here's another clue for you all, the walrus was Paul'. Later zingt John Lennon in het nummer 'God' echter ook "I was the walrus', waaruit zou blijken dat niet Paul, maar John de walrus was.


Revolution 9

Wie het nummer 'Revolution 9' achterstevoren speelt krijgt een aantal typische regels te horen, waaronder 'turn me on, dead man, turn me on, dead man'. Bovendien zingt John Lennon onder andere "who can tell what he was saying... his eyes was on fire" en "let me out, let me out!" (2.25 min). Ook hoor je de woorden "Satan look at me". Er komen knallen in voor, waarna iemand huilt en vervolgens iemand kreunt wat wegvalt in het geluid van knetterend vuur. Regelmatig komt de uitroep "Paul is dead!" voor.
Het omdraaien van nummers wordt tegengesproken met als argument dat je ook Paul Is Dead-woorden hoort als je liedjes omdraait die uitkwamen voordat McCartney "stierf". Ook zou je andere woorden kunnen horen als je 'Revolution 9' omdraait. Zo zou je de "Turn Me On, Dead Man"-woorden ook kunnen verstaan als bijvoorbeeld "Mean Me Harm, That Man". Je zou dus kunnen horen wat je wil horen.

Saint Paul

Vijf maanden voor de mediahype in 1969 werd het nummer 'Saint Paul' uitgebracht door Terry Knight die het lot van McCartney bezingt. Omdat het Paul-is-dood-verhaal nog bij niemand bekend is, is er weinig aandacht voor het liedje. The Beatles eisen echter een publicatieverbod van 'Saint Paul'. Uiteindelijk besluiten The Beatles het liedje op te kopen, nog voor er media-aandacht is voor het Paul-is-dood-verhaal.


Overige aanwijzingen

In de film Magical Mystery Tour, bij het vertolken van 'Your mother should know', hebben alle Beatles een rode roos in hun witte pak gestoken, behalve Paul McCartney: hij draagt een zwarte roos. Volgens de Beatles zelf simpelweg omdat de rode rozen op waren.
'Magical Mystery Tour' is een dubbel-EP met een fotoboekje van 28 pagina's. In dat boekje komt een aantal mogelijke aanwijzingen voor. Zo staat er een foto van een McCartney, die in legeruniform achter een tafel zit. Voor hem staat een bordje met de tekst 'I was'. Op een andere foto staat Ringo Starr achter zijn basdrum. Op dat drumstel staat de tekst 'Love the three Beatles'.
Als je Lennons gemompel aan het einde van het nummer "I'm so tired" achterstevoren afspeelt, hoor je hem zeggen: "Paul is dead, I miss him, I miss him."
Na het ongeluk hebben The Beatles allen snorren. De dubbelganger van Paul zou dit bewust hebben gedaan om plastische chirurgie te verbergen. Wel is bekend dat Paul sinds die tijd een klein litteken op zijn bovenlip heeft, waarvan hij beweert dit altijd al te hebben gehad.
In het nummer 'Hello, goodbye' zou de tekst "You say goodbye, and I say hello" suggereren dat de oude Paul weg gaat en de nieuwe binnen komt.
In het laatste gedeelte van 'All you need is love' zou John "Yes, he's dead" zeggen. Zijn tekst kan echter ook verstaan worden als "Yesterday".
In het begin van het nummer 'Let it Be' zingt Paul: "When I found myself in times of trouble, mother Mary comes to me". Daarmee zou hij kunnen bedoelen dat hij na zijn problemen (het ongeluk) zijn moeder (die Mary heette) weer tegenkwam. Aangezien McCartneys moeder stierf toen hij nog tiener was, zou dit kunnen betekenen dat hij zijn moeder in de hemel tegenkwam. Volgens McCartney zelf kwam hij zijn moeder in zijn dromen tegen, en was dat de inspiratie om naar zijn moeder in het lied te verwijzen.
Kali is een hindoegodin uit India. Zij is te herkennen aan vier armen, met in een hand een zwaard en in een ander hand een afgehakt hoofd. Op de cover van Sgt. Peppers is in een hand duidelijk een afgehakt hoofd te zien, wat zou slaan op het hoofd van McCartney. In haar rechterhand zie je in de voet van de letter A een zwaard.
John Lennon neemt in 'How Do You Sleep', een lied uit Lennons solo-carrière waarin hij zich tegen McCartney keert, het gerucht op de hak door te zingen :"Those freaks was right when they said you was dead".
In de show van David Letterman werd McCartney door Letterman geconfronteerd met het gerucht. Letterman zei: "Een dubbelganger zou jouw plaats hebben ingenomen." McCartney reageerde hier, opmerkelijk genoeg, op met: "Nou, hier is hij." Hoewel dit door sommigen wordt gezien als een bekentenis van Paul dat hij niet de echte Paul McCartney is, kan het ook als grap bedoeld zijn.
Recentelijk hebben twee Italiaanse experts in biometrische gezichtsherkenning foto's van McCartney van vóór en na 1966 met elkaar vergeleken. Zij ontdekten diverse opmerkelijke verschillen. Het artikel wordt bekritiseerd omdat het bevooroordeeld zou zijn.


Weerleggen

Door fans wordt dit gerucht weerlegd met als argumenten dat de kans te klein is om een Paul McCartney lookalike te vinden, die bovendien linkshandig is, basgitaar speelt, op dezelfde manier zijn hoofd beweegt tijdens het zingen en nummers schrijft die beschouwd worden als klassiekers. Ook is het sterk dat de lookalike zijn rol al die tijd vol zou houden, nu al meer dan 40 jaar, en dat The Beatles zonder moeite iemands dood verzwijgen en doorgaan alsof er niks aan de hand is.

Volgens enkelen kunnen Paul Is Dead-aanwijzingen overal gezocht worden. Zo heeft McCartney op foto's van voor 1966 ook een sigaret in zijn rechterhand en kijkt hij soms in een andere richting dan de rest van de groep. Ook de boodschappen die je hoort als je de liedjes omdraait, zijn er volgens sommigen als je die wilt horen. Die vele symbolen voor de dood hoeven niet op McCartney te slaan, aangezien Sgt. Pepper een vernieuwend album was kunnen ze ook betekenen dat de muziek van de Beatles aan het vernieuwen was (dus de oude Beatles zijn dood en nieuwe Beatles komen tot leven, vandaar Kali). Overigens waren The Beatles niet zelf verantwoordelijk voor de Sgt. Pepper-hoes, dat was Peter Blake. Het lijkt velen sterk dat Blake ook bij het gerucht betrokken is, en Blake heeft zelf ontkend aanwijzingen op de hoes geplaatst te hebben.

Wat ook vaak als argument wordt gebruikt, is dat er geen Paul McCartney lookalike-wedstrijd in Canada werd gehouden na McCartneys "dood" (William Campbell, McCartneys vervanger, zou die gewonnen hebben). Volgens de wedstrijd zelf had er nooit iemand meegedaan die William Campbell heet.

Bovendien werd op een Beatle-forum recentelijk op basis van een aantal foto-vergelijkingen aangetoond dat "beide" Paulen op dezelfde plekken sproeten hebben.

Veel aanwijzingen zijn gebaseerd op teruggedraaide geluiden, maar het is ondenkbaar dat een tekst zowel vooruitgedraaid normaal verstaanbaar Engels is als teruggedraaid, anders dan bij zuiver toeval. Om echt bewijs te horen uit teruggedraaide fragmenten moet je wel een erg levendige fantasie hebben.

Daarnaast is het in z'n geheel niet logisch om bewust aanwijzingen te geven voor iets als het juist je bedoeling is om het geheim te houden. Als McCartney echt was vervangen dan zou dat op een andere manier bekend zijn gemaakt/geworden.

Toch zijn er duidelijke pogingen geweest van The Beatles om het publiek op zoek te laten gaan, bijvoorbeeld in "Glass Onion" `Here's another clue for you all, The Walrus was Paul'. Dit nummer is van vóór dat de Paul Is Dead-theorie in het nieuws kwam. Het nummer werd net als "I Am the Walrus" (1967) geschreven om de spot te drijven met fans die geheime boodschappen zochten in de Beatles-nummers.

Wellicht worden er meer aanwijzingen gezocht dan er daadwerkelijk zijn en het zou zelfs ook kunnen dat The Beatles nooit bewust een aanwijzing gemaakt hebben, in dat geval is er sprake van toeval. En als het geen toeval is, kunnen de aanwijzingen ook als grap bedoeld zijn of als mediastunt. Bewijs voor de dood van de Beatle is er dus niet. Een populaire uitspraak is dan ook: "Als deze aanwijzingen er niet waren, wat voor reden heb je dan om aan te nemen dat hij dood is?"

Alles bij elkaar genomen is het niet zo zeer de vraag of Paul McCartney wel of niet dood is maar welke rol The Beatles zelf hebben gespeeld in het verspreiden van het gerucht. In ieder geval heeft het Paul is Dead mysterie een bijdrage geleverd aan de magie die na meer dan 40 jaar nog steeds rond The Beatles hangt.

Tja meer dan interessant maar in mijn ogen eerder spielerij dan dat er ook echt iets aan de hand is... Of is het toch anders???

Hieronder in de comments kan het wat mij betreft verder... Laten we er een mooie vergaarbak met informatie van maken!

:-)
1119 AD
kraven

wo 24 aug 2011, 06:46

Een tikkie ver gezocht allemaal. Geloof er dan ook niet veel van. Er zijn tig bands die leden vervangen etc, dus waarom al die moeite doen als je er gewoon eerlijk over kan zijn?

John Lennon's dood werd toch ook niet verzwegen?

Nah broodje aap verhaal das mijn mening :)
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 24 aug 2011, 14:49

Zo denk ik er ook over, en ik denk net zo over Lady Gaga en alle andere artiesten die doen alsof ze ergens bij horen om de verkoop aan te slingeren... Zo deden de beatles dat dus ook, gewoon slimme marketing zeg maar ;-)

Alleen dit is wel een complot dat in de lijst van meest populaire complotten staat en dacht toen van laten we hier eens wat aandacht aan besteden...

Maar er zullen ongetwijfeld ook 'gelovigen' bestaan die dit verhaal wel voor serieus waar aannemen...

:)
1119 AD
Gebruikersavatar
Melkor
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 305
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 18:56

wo 24 aug 2011, 15:20

Fact: Paul heeft een autoongeluk gehad in die periode.

Vervolgens slingert iemand in het rond dat Paul bij dat ongeluk is overleden. Het zijn The Beatles, dus alle persmuskieten zitten er gelijk bovenop. (en we weten allemaal dat de pers EERST iets publiceert, alvorens hier en daar eens wat te onderzoeken)

Vervolgens hebben de heren dankbaar gebruik gemaakt van dit gerucht. Mooie inspiratiebron voor platenhoezen.


En die 'verwijzingen' in lied-teksten is ook wat ver gezocht. Je kunt in elk nummer wel een regel vinden die heel misschien wellicht wel eens iets zegt over iets anders dan waar het nummer eigenlijk over gaat.Dus ja: Paul is ddwwood
Elvis daarentegen... :whistle:
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 24 aug 2011, 18:28

[quote=""kraven" post=40086"]Een tikkie ver gezocht allemaal. Geloof er dan ook niet veel van. Er zijn tig bands die leden vervangen etc, dus waarom al die moeite doen als je er gewoon eerlijk over kan zijn?

John Lennon's dood werd toch ook niet verzwegen?

Nah broodje aap verhaal das mijn mening :)[/quote]

Lennon ging ook pas dood toen The Beatles al een tijd niet meer bestonden toch?
1119 AD
Gebruikersavatar
Hunab Ku
Junior QFF-er
Junior QFF-er
Berichten: 8
Lid geworden op: do 04 aug 2011, 17:28

wo 24 aug 2011, 23:37

Misschien ook wel een leuk filmpje om toe te voegen... :)

http://www.youtube.com/watch?v=PcJyrPrd ... 8&index=21
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 29 jul 2012, 18:36

@ Dromen: Joehoe!! Hier dus ;-)

Zelfs hier is een topic / artikel over getikt op QFF

:P
1119 AD
Gebruikersavatar
SupRemE
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 442
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 12:38

zo 29 jul 2012, 19:32en eerlijk is eerlijk...die beelden die overal opduiken beginnen me toch te laten denken: WTF is giong on.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
SupRemE
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 442
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 12:38

zo 29 jul 2012, 19:37

chech bradje pitt,...en de rest van de video analyse moet iedereen lekker zelf weten maar wat ik fakking opvallend vond is toch wel op 3:35 minuten...ja hoor WTF???

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

ma 30 jul 2012, 03:54

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 19 sep 2018, 12:57

Plaats reactie

Terug naar “Muziek”