Bob Marley

Alles over muziek tref je hier aan.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 31 mar 2011, 03:25

Al een tijdje wilde ik wat aandacht wijden aan een van mijn grote helden, Bob Marley! Zoals jullie weten heb ik een deel van mijn leven in de Caribbean gewoond en daardoor ben ik bevoordeeld als het aankomt op het ervaren van reggae en de rasta beweging. Op St. maarten waar ik gewoond heb en wat nog steeds voor mij als thuis voelt heb ik een aantal mensen ontmoet die Bob Marley ooit zelf in levende lijve hebben ontmoet. Vol fascinatie luisterde ik vaak naar de verschillende verhalen die de ronde doen over Bob zijn bezoek aan St. Maarten. Hierover zal ik in een ander artikel binnenkort wat meer vertellen. Nu eerst eens terug naar het verhaal van Bob Marley...Robert Nesta (Bob) Marley (Nine Miles, 6 februari 1945 – Miami, 11 mei 1981) was een Jamaicaans reggae-artiest. Hij wordt ook The King Of Reggae genoemd[bron?]. Hij was een van de belangrijkste verantwoordelijken voor de doorbraak van reggae buiten Jamaica en gold tevens als belangrijk voorvechter van het rasta-geloof.


Bob Marley had tijdens de jaren 70 over de hele wereld enorme reggaehits, als No Woman, No Cry en I Shot The Sheriff. Hij bracht wereldberoemde reggaealbums uit als Exodus en Uprising. Samen met zijn vrouw Rita Marley is hij een van de symbolen die staan voor de voor de rastafari-beweging.

Op 6 februari 1945, om twee minuten voor half drie 's nachts, werd in Jamaica te Nine Miles in de provincie Saint Ann, Robert Nesta Marley geboren. Zijn moeder, het 18-jarige donkere tienermeisje Cedella Malcolm, was van Afrikaanse afkomst; zijn vader, de 50-jarige blanke Captain Norval Marley, had Engelse ouders. Norval was supervisor voor de Britse koloniale macht op het gebied van landbouw. Bob zou zijn vader later slechts sporadisch zien. Hij overleed toen Bob tien was. Volgens Bobs moeder had Bob Marley zijn zachtaardige karakter en geringe lichaamslengte geërfd van zijn vader. Eind jaren vijftig verhuisde zijn moeder op zoek naar werk naar Trenchtown, een sloppenwijk van Kingston. Bob ging met haar mee.
Bob praatte veel over muziek met Clarence Malcolm (een familielid), een voormalige gitarist. Op zijn tiende, terwijl hij nog op een armoedig schooltje zat, verdiende Bob een pond met zingen op straat. Zijn gitaar maakte hij van afval. Hij had veel vrienden en was een mooie, aardige jongen. Zijn beste vakken waren wiskunde en Frans, maar hij ging liever voetballen.
In 1962, het jaar dat Jamaica onafhankelijk werd, nam Bob Marley solo zijn eerste single op Judge Not. Later dat jaar volgden nog twee andere nummers, echter zonder succes. Na al een tijdje met Bunny Livingston te hebben opgetrokken, besloten de twee om samen met Peter Tosh, een andere jongen uit de buurt een groep op te richten. Ze noemden zichzelf de Wailing Rudeboys, later werd dit The Wailing Wailers. Weer later werd dit veranderd in The Wailers. Hun eerste opname was Simmer Down (1964) voor het Studio One label van Clement "Coxsone" Dodd, één van de meest succesvolle producers van dat moment. Het nummer werd al snel een succes en vanaf dat moment waren The Wailers niet langer weg te slaan uit de Jamaicaanse hitlijsten. Deze eerste Wailers songs waren gebaseerd op de populaire dansmuziek ska. De relatie tussen de Wailers en hun producer verslechterde echter na enkele jaren. Niet alleen bleven de rechten voor de nummers in handen van Clement Dodd, ook betaalde hij hun slechts een fractie van datgene hij verdiende aan de hits. Ontevreden over deze situatie besloten de Wailers in 1967 om een eigen muzieklabel op te richten.
Bob Marley trouwde op 10 februari 1966 met Rita Anderson; een jaar later werd hun eerste kind geboren. Vanaf het midden van de jaren 60 kreeg Marley belangstelling voor de Rastafari-beweging, onder invloed van Rita bekeerde hij zich in 1967 van het christendom tot deze geloofsrichting. Hij zou later uitgroeien tot een van de bekendste uitdragers van dat geloof.
Er werden toen in Jamaica een aantal albums uitgebracht, echter zonder succes. Enkele hiervan waren Soul Rebel en Soul Revolution Part I/II.
1972 was een goed jaar voor de Wailers. Tijdens een verblijf in Londen ontmoetten ze Chris Blackwell, eigenaar van Island Records. Hij had al enkele nummers van de Wailers gehoord en was ook onder de indruk van hun stoutmoedige en zelfverzekerde houding. Hij besloot het erop te wagen en bood hen een contract en een bedrag van 4000 pond aan om een album op te nemen. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een gerenommeerd label een platencontract aan een reggaeband gaf. Ze keerden terug naar Jamaica en gingen onmiddellijk aan de slag in de studio. Het eerste album Catch a Fire was aanvankelijk geen groot succes. Er waren in een jaar maar 14.000 exemplaren verkocht. Voordien verscheen reggae alleen op singles of goedkope compilatiealbums en werd buiten Jamaica meestal als een vorm van novelty-muziek beschouwd.
In oktober 1973 werd het album Burnin' uitgebracht. Dit album bevatte de hitsingle I Shot The Sheriff (een jaar later scoorde Eric Clapton er een internationale hit mee) en het bekende protestlied Get Up, Stand Up. Het album was een groter succes dan Catch A Fire.
Bob Marley richtte ook zijn eigen label Tuff Gong op. Zijn albums werden voortaan uitgebracht onder het label Tuff Gong.
In 1973 verlieten zowel Peter Tosh als Bunny Livingston de groep om een solocarrière uit te bouwen.
In 1974 gaf Marley de groep een nieuwe 'look'. Doordat de vocale ondersteuning van Peter en Bunny wegviel, besloot Bob om zangeressen Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt (samen de I-Threes) in de band op te nemen. Bovendien werd de naam veranderd in Bob Marley and the Wailers. Het eerste album dat in de nieuwe bezetting werd opgenomen, was het alom geprezen Natty Dread. Het nummer No Woman, No Cry uit dit album zou hun eerste internationale hitsingle worden. Met nieuwe energie en een opeenvolging van internationale tours tilde Bob de reggaestijl naar internationaal niveau. In 1976 was er een heuse reggae-mania in de Verenigde Staten en Bob Marley & The Wailers werden door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot "band van het jaar".
In december 1976 werd een aanslag gepleegd op Marley en zijn familie. Schutters slopen het huis binnen en losten meerdere schoten op Bob. Hij werd wel geraakt in zijn buik en arm, maar was niet in levensgevaar. Hoewel hij volgens sommigen wist wie de daders waren heeft hij de politie niet ingelicht, omdat dit volgens hem niets zou oplossen. De precieze omstandigheden rond deze aanslag blijven tot op vandaag onbekend, maar er wordt aangenomen dat het om een politiek geïnspireerde aanval ging. Door deel te nemen aan het Smile Jamaica concert, georganiseerd door de toenmalige eerste minister enkele dagen later, vonden bepaalde groeperingen dat Bob duidelijk een kant had gekozen.
Ondanks de aanslag en de opgelopen verwondingen besloot Bob toch deel te nemen aan het concert. Hij wilde de mensen laten zien dat 'politricks' hem niet konden tegenhouden. Echter voor zichzelf had hij besloten dat het beter zou zijn om Jamaica voor een tijdje te verlaten. Vrijwel onmiddellijk na het optreden nam hij het vliegtuig richting Londen. Tijdens hun verblijf in Londen namen Bob en de Wailers de nummers op die op beide albums Exodus en Kaya kwamen. Enkele van deze nummers verwijzen duidelijk naar de moordaanslag.
Het album Exodus werd opnieuw een internationaal succes met de hitsingles Jamming, Waiting In Vain, One Love/People Get Ready en Three Little Birds.


Na bijna 16 maanden in het buitenland te hebben verbleven, trad Bob in april 1978 voor het eerst terug op in Jamaica op het One Love Peace Concert. Het was een concert om de wapenstilstand tussen de twee belangrijkste politieke groeperingen in Jamaica te onderstrepen. Vlak voor het einde van zijn optreden vroeg hij de politieke leiders, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen. Daar liet hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: One Love. Later dat jaar kreeg Bob "the Peace Medal of the Third World" van de Verenigde Naties.
Een andere gebeurtenis waaraan door de rasta's een groot symbolisch belang werd gehecht was in 1977, toen Bob de ring werd overhandigd die afkomstig was van de Ethiopische keizer Haile Selassie, die in 1975 was gestorven.
In het najaar van 1978 begon Bob aan een droomproject van hem te werken: een eigen opnamestudio. De studio werd gebouwd op de benedenverdieping van zijn huis in 56 Hope Road in Kingston. De studio werd Tuff Gong Studio genoemd, naar Bobs bijnaam toen hij in Trenchtown leefde. Toen de studio afgewerkt was, begonnen ze vrijwel onmiddellijk met de opnames voor hun volgende plaat, Survival. Om dit album te promoten volgde in 1979 een uitgebreide tour door de VS. Survival was niet zo'n succes als Exodus, maar bevatte wel de kleine hit Africa Unite.
In 1977 kreeg Bob Marley last van een wondje aan zijn grote teen. Hij nam aanvankelijk aan dat het een voetbalblessure was maar toen de wond niet genas, werd de diagnose melanoom (huidkanker) onder zijn nagel gesteld. Hij wilde de teen niet laten amputeren, omdat dat in strijd met zijn geloofsovertuiging was. De kanker sloeg vervolgens over naar zijn maag, zijn longen en zijn hersenen. In 1980 stortte hij tijdens het joggen in ten gevolge van een hersentumor. Volgens dokters had hij niet langer dan drie weken meer te leven. Marley bekeerde zich terug tot het christendom en werd gedoopt door aartsbisschop Abuna Yesehaq van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk in Kingston op 4 november 1980 met de naam Berhane Selassie (naar de Rastafari-Messias Haile Selassie). Bob stond er op verder te reizen voor zijn volgende concert. Hij gaf zijn allerlaatste concert op 23 september in Pittsburgh, VS. Hierna werd hij te ziek om nog verder op te treden. Hij ging voor behandeling naar Duitsland, waar ook longkanker en maagkanker werden geconstateerd. Hij besloot terug te vliegen naar Jamaica om daar te sterven, maar kwam niet verder dan Miami waar hij op 11 mei 1981 overleed. Zijn lichaam werd bijgezet in een mausoleum in zijn geboortedorp.


In 1980 was nog wel het enorme succes Uprising uitgebracht, met de hits Could You Be Loved en Redemption Song. In 1983 werd er nog een studioalbum uitgebracht dat nog niet helemaal af was voor Bobs dood, maar het werd aangevuld met nummers die ze nog hadden liggen; Confrontation. Marley had over de hele wereld een hit met het nummer Buffalo Soldier. In 1984 werd het compilatiealbum Legend uitgebracht, dat al zijn hits bevat.
Marley had 12 kinderen; drie met zijn vrouw Rita, twee geadopteerd van Rita's vorige huwelijk, en de overige zeven bij verschillende vrouwen.
Een aantal van Marley's kinderen werd ook reggae-zanger. Ziggy Marley is hiervan waarschijnlijk het bekendste, met hits als Love Is My Religion. Ook Damian Marley had een aantal hits, waarvan de bekendste Welcome To Jamrock is. De groep Ziggy Marley & The Melody Makers (actief van 1986 tot 2000) bestaat ook uit kinderen van Marley.
Bob Marleys zoon Stephen heeft in 2007 zijn debuutalbum Mind Control uitgebracht waarvoor hij in 2008 en voor de akoestische versie ervan ook in 2010 een Grammy Award ontving. Zijn stem lijkt het meest op die van zijn vader. Ook Ky-Mani Marley ontving voor zijn album Many More Roads in 2002 een Grammy en Julian Marley tenslotte kreeg in 2010 een award voor zijn derde uitgebrachte album Awake.

Althans zo ver de officiele lezing van het verhaal volgens een aantal bronnen waaronder Wikipedia. Maar wat gebeurde er echt aan het einde van Bob zijn leven? Er doen heel wat wilde verhalen de ronde over de dood van Bob Marley en de vermeende redenen achter de dood van Marley. Een complot? Velen denken van wel, maar goed dat komt vaker voor bij grote sterren die op jonge leeftijd in de kracht van hun leven opeens van ons heen gaan.

Toch gaan er dus diverse verhalen de ronde, zo zou Bob voor de CIA gewerkt hebben en is reggae ontstaan om de muziekindustrie een nieuwe impuls te geven. Maar er zijn ook geruchten die doen vermoeden dat Bob zijn kanker is ontstaan door een geprepareerde laars die Bob als cadeau gekregen had. De laarzen zouden geprepareerd zijn met radioactieve en kankerverwekkende rotzooi. Dan heb je nog het verhaal van de ex-nazi arts die Bob behandelde en hem juist "zieker" zou hebben gemaakt.
Over mijn grote held bestaan dus vele verhalen, maar wat is waar? Zou er überhaupt een motief kunnen zijn voor een moord op iemand als Bob? Wie het weet mag het zeggen zou ik haast willen roepen, maar goed, echte duidelijkheid bestaat er niet omdat veel gegevens omtrent Bob Marley in de loop der jaren verloren zijn gegaan. Ik zou een ieder hier willen oproepen van dit draadje een Bob Marley vergaarbak te maken door meer informatie over Bob neer te knallen in de comments. Verder staat het een ieder vrij om het hierboven getikte stuk te bespreken en of te bediscussiëren uiteraard...

Om af te sluiten nog twee mooie stukjes materiaal van Bob, waarvan de laatste van de twee (ondanks het slechte geluid) voor mij persoonlijk het mooiste is:" We've been treading on their wine press much too long, we've got to rebel...Rebel... "Old pirates, yes, they rob I
Sold I to the merchant ships
Minutes after they took I
From the bottomless pit
But my hand was made strong
By the hand of the almighty
We forward in this generation
Triumphantly
Won't you help to sing
These songs of freedom?
'Cause all I ever have
Redemption songs
Redemption songs
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds
Have no fear for atomic energy
'Cause none of them can stop the time
How long shall they kill our prophets
While we stand aside and look? Ooh
Some say it's just a part of it
We've got to fullfil the book
Won't you help to sing
These songs of freedom?
'Cause all I ever have
Redemption songs
Redemption songs
Redemption songs
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our mind
Woh, have no fear for atomic energy
'Cause none of them-a can-a stop-a the time
How long shall they kill our prophets
While we stand aside and look?
Yes, some say it's just a part of it
We've got to fullfill the book
Won't you help to sing
These songs of freedom?
'Cause all I ever had
Redemption songs
All I ever had
Redemption songs
These songs of freedom
Songs of freedom

Of zoals ik zelf zou zeggen:

All of I and I should Praise Jah for Jah is great. Praise Jah and give Thanks to Jah for every thing that Jah provides. Don't let even One Blessing pass you without giving Thanks and Praise to Jah. From large things to the very smallest things, Praise Jah for his goodness to I and I.

Peace & Love,

Bapho1119 AD
Gebruikersavatar
AC1DB0Y
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 126
Lid geworden op: vr 26 nov 2010, 17:30

do 31 mar 2011, 04:19

stond vandaag weer in mijn playlist..
de teksten zijn zo goed he! voor mij staat die man gelijk aan een profeet... hier een stukje

I'n'I build a cabin;
I'n'I plant the corn;
Didn't my people before me
Slave for this country?
Now you look me with that scorn,
Then you eat up all my corn.

Build your penitentiary, we build your schools,
Brainwash education to make us the fools.
Hate is your reward for our love,
Telling us of your God above.

Here comes the conman
Coming with his con plan.
We won't take no bribe;
We've got [to] stay alive.

We gonna chase those crazy -
Chase those crazy baldheads -
Chase those crazy baldheads out of the yown.

:)
Gebruikersavatar
SupRemE
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 442
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 12:38

vr 01 apr 2011, 16:23

All of I and I should Praise allah for allah is great. Praise allah and give Thanks to allah for every thing that allah provides. Don't let even One Blessing pass you without giving Thanks and Praise to allah. From large things to the very smallest things, Praise allah for his goodness to I and I. allah akbarrrr
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 01 apr 2011, 23:34

LOL @ Supreme!
1119 AD
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15945
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

zo 29 mei 2011, 23:19

Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 29 mei 2011, 23:52

Dankjwel Combi!

Tja er staan er maar 2 van de 3 op, maar toch...ook niet echt scherp, maar wil het toch even delen...

Every little thing is gonna be allright!!

Afbeelding
1119 AD
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15945
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 30 mei 2011, 01:19

[quote=""baphomet" post=33123"]Dankjwel Combi!

Tja er staan er maar 2 van de 3 op, maar toch...ook niet echt scherp, maar wil het toch even delen...

Every little thing is gonna be allright!!

Afbeelding[/quote]

Gewoon naar de vogeltjes (natuur) kijken zo simpel en vaak zo mooi, dan nog wat muziek van Bob erbij en voor even is alles goed.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 30 mei 2011, 01:25

[quote=""combi" post=33145"][quote=""baphomet" post=33123"]Dankjwel Combi!

Tja er staan er maar 2 van de 3 op, maar toch...ook niet echt scherp, maar wil het toch even delen...

Every little thing is gonna be allright!!

Afbeelding[/quote]

Gewoon naar de vogeltjes (natuur) kijken zo simpel en vaak zo mooi, dan nog wat muziek van Bob erbij en voor even is alles goed.[/quote]

Inderdaad Combi! Zo is het maar net!
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 30 mei 2011, 03:20

@ F.E.: We hadden het net in de schreeuwdoos even over Bob Marley... Zoals ik al aangaf soms is het net of die man zijn ziel voor een deel in mij gekropen is en dat hij in mij voortleeft... Erg raar en apart anyways...

Daarop antwoordde jij:
FreeElectron : baphomet : wellicht klinkt het raar maar oprecht ben verder geheel nuchter en niet in de war maar soms voelt het alsof Bob Marley in mij voortleeft x ===> geloof me of niet,maar toen ik jou voor het eerst zag dacht ik echt: Bob Marley! Freaky shit. x
Op St. Maarten ben ik bevriend geraakt met Mr. Kelly en Robert Kelly (ja op zijn visite kaartjes die ik voor hem maakte staat echt R. Kelly) verdiende zijn geld met portretten tekenen, al vanaf de eerste keer dat ik hem ontmoete voelde ik een klik...

Afbeelding

Elke dag in mijn pauze en na mijn werk ging ik met hem even kletsen, biertje drinken of spliffie doen en praten over van alles en nogwat en daar hij ook reclame borden maakte hadden we als creatievelingen veel raakvlakken. Maar op een dag zei hij letterlijk tegen me: It's like I know you... You are like somebody I know.. You are just like my friend who died... You are just like him... Hij had het over ene meneer Bob Marley... Die hij tijdens zijn tijd op Jamaica had leren kennen in de jaren 60...

En tja nu zeg jij dit... :blink:

En dan is daar ook nog mijn vriend Chachie Lillman (Mr. Cab Driver) You Huff..He Puffs... die vroeger als dj het genoegen had om Bob in 80 en 81 te mogen interviewen en ook hij zei iets dergelijks over een gelijkenis tussen mij en hem...

Weird...

:blink:

En ik maar denken dat ik niet spoorde... whaha lol

:pinch:
1119 AD
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

ma 30 mei 2011, 03:29

R.Kelly :silly:

Maar verder een duidelijk verhaal ..... en mooi ook.

Die mensen hebben het duidelijk gezien. B)
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 30 mei 2011, 03:39

Ik moet niet te lang hier rondhangen in dit topic.... Krijg ik heimwee van...

:yeah:
1119 AD
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15945
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 30 mei 2011, 03:51

[quote=""baphomet" post=33161"]Ik moet niet te lang hier rondhangen in dit topic.... Krijg ik heimwee van...

:yeah:[/quote]

;) Baphomet dan Bobhomet moet worden.
Is een heel mooi compliment als men dat in je ziet lijkt me.
Heimwee, ik ben er nog nooit geweest en krijg al een gevoel van heimwee als dat ik daar zie.
:yeah:

wel geen bob marley maar in vind m mooi:

Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 30 mei 2011, 03:57

Alpha Blondy!! Ook een held voor mij! In 2004 in de Oosterpoort in Groningen gezien en in 2004 ook op St. Maarten gezien... 2 x in een jaar... Heerlijk Combi!!

Tja zo blijf ik natuurlijk nog even hangen...

Waar is die bar-man??

1 presidenté graag??!!

Afbeelding
1119 AD
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23142
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 30 mei 2011, 04:03

Ach en omdat het hier dan toch zo gezellig is zal ik nog wat meer sfeer kweken met wat impressies van mijn andere thuis...

:S Ik mis het echt... :S

Anyways...


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Enjoy!
1119 AD
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15945
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

ma 30 mei 2011, 04:21

doet
mee
een
Afbeelding
:stikkie:
pakt
en
plaatje

opzet
Plaats reactie

Terug naar “Muziek”