De treinkaping bij de Punt.

Hier tref je allerlei topics aan die te maken hebben met geschiedenis en de oudheid.
Post Reply
User avatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Posts: 4248
Joined: Mon 15 Nov 2010, 19:53

Sat 26 Jan 2013, 06:29

Ik ben maar even zo vrij geweest om het stukje van Toxo even aan te vullen, zodat de Frontpage van QFF weer een beetje normaal was... ;-) Sorry Tox! Je kan het natuurlijk zelf weer aanpassen. Maar nu staat er in ieder geval wat meer tekst waardoor de voorpagina van QFF niet moeilijk doet. Enfin...


De treinkaping bij De Punt begon op 23 mei 1977 om negen uur 's morgens toen de intercity Assen-Groningen ter hoogte van het dorp De Punt in de provincie Drenthe, niet ver van de spoorwegovergang te Glimmen in de provincie Groningen, door negen gewapende Zuid-Molukse jongeren gekaapt en tot stilstand werd gebracht. De gijzeling duurde 482 uur (20 dagen) en de bevrijding door mariniers kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.
Dit was de tweede treinkaping in Nederland en opnieuw door Molukse terroristen, na de kaping van 2 december 1975 gedurende 12 dagen van de stoptrein Groningen-Zwolle bij het Drentse dorp Wijster door zeven Zuid-Molukse jongeren.
Context
De Zuid-Molukkers kwamen in 1951 voor een tijdelijk verblijf naar Nederland, met de belofte van de Nederlandse regering dat zij op de Molukken hun eigen staat zouden kunnen stichten. Zij verbleven in kampen, waaronder Kamp Vught en Schattenberg, onder meestal matige tot slechte omstandigheden. Nadat zij een generatie - ruim 25 jaar - hadden gewacht op de inlossing van de beloften van de Nederlandse regering, wilden enkelen van de jongere generatie hun situatie niet meer accepteren en gingen over tot radicale acties.
Verloop
Begin
De hoofdconducteur (Chef Trein) en machinist werden onder bedreiging van een vuurwapen gesommeerd de trein te verlaten. Kort daarna mochten 40 reizigers de trein verlaten; de overige 45 reizigers werden gegijzeld. Onder hen de latere burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf, toen enkele weken zwanger. Enkele dagen voor de bestorming mocht Annie Brouwer de trein verlaten vanwege haar zwangerschap.
Tegelijkertijd begonnen vier Zuid-Molukkers met de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde waarbij 105 kinderen en 5 onderwijzers gegijzeld werden. Met deze acties wilden ze de Nederlandse regering dwingen zich in te zetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken en bovendien eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Als voor 25 mei 14:00 uur deze eisen niet zouden worden ingewilligd zouden de trein en de school worden opgeblazen. De Nederlandse regering liet echter weten pas over het ultimatum te willen praten als alle kinderen zouden zijn vrijgelaten.
Crisisteam
De regering (het demissionaire Kabinet Den Uyl) vormde een crisisteam, waarin naast minister-president Den Uyl ook de ministers van Justitie, Van Agt, en van Binnenlandse Zaken, De Gaay Fortman, zitting hadden. Van Agt bleek voorstander van een harde aanpak, waar de anderen voorstander waren van onderhandelingen.
Voor 25 mei stonden de verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland. Door de lijsttrekkers werd besloten de verkiezingscampagne te staken maar de verkiezingen zelf door te laten gaan. Den Uyl zei hierover: "Enkele tientallen mensen mogen ons niet afbrengen van de weg van onze eigen parlementaire democratische orde waarin de verkiezingen thuishoren."
Na het verstrijken van het ultimatum kwamen nieuwe eisen: een vrije aftocht per vliegtuig vanaf Schiphol met de 21 Zuid-Molukse gevangenen, vijf gijzelnemers en de vijf leerkrachten. Met behulp van afluisterapparatuur was men te weten gekomen dat de gegijzelden op dat moment geen gevaar liepen zodat minister Van Agt ook dat ultimatum liet verstrijken.
Bemiddelaars
Ir. J.A. Manusama, destijds president van de Zuid-Molukken, en dominee Metiarij speelden een rol als bemiddelaars tussen de kapers en de Nederlandse regering.
Als gevolg van een ziekte in de school (mogelijk door middel van het voedsel opzettelijk verspreid) werd besloten de kinderen vrij te laten maar de leerkrachten bleven gegijzeld. Volgens de als bemiddelaar optredende arts Frans Tutuhatunewa (later de opvolger van Manusama als president van de RMS) was er tijdens zijn bezoek aan de trein geen sprake van een slechte gezondheid bij de gegijzelden. Desondanks speelde de slechte gezondheid van de gegijzelden mee bij het besluit om de trein te bestormen.
Volgens een verslag van De Gaay Fortman: "Even voor vier uur belde ik Dries uit het Catshuis. Hij verzekerde mij dat de volgende ochtend een eind aan de gijzeling zou worden gemaakt. (...) Wat mij betreft had hij groot gelijk. De toestand in de trein was onhoudbaar, de hygiënische omstandigheden waren allerverschrikkelijkst. De mensen werden steeds meer prikkelbaar en agressief. Er waren al doden (in 1975) gevallen, er waren mensen in koelen bloede geëxecuteerd."
De aanval
Zaterdagochtend 11 juni 1977, bijna drie weken na het begin van de kaping, openden mariniers van de BBE het vuur op de trein, bijgestaan door zes Starfighters die drie keer in groepjes van twee over de trein vlogen. De jongste van de piloten was de latere Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten en CDS Dick Berlijn. Bij deze grote militaire operatie kwamen twee gegijzelden (de 19-jarige Ansje Monsjou en de 40-jarige Rien van Baarsel) en zes kapers (naast de leider Max Papilaya ook Hansina Uktolseja, Ronnie Lumalessil, George Matulessy, Minggus Rumahmory en Mateus Tuny) om het leven. De overige treinreizigers werden bevrijd. De Zuid-Molukkers in de school gaven zich zonder verzet over. Tijdens de persconferentie na de bestorming zei Den Uyl: "Dat geweld nodig was om een einde te maken aan de gijzeling ervaren wij als een nederlaag."
Nasleep
Hoewel de dood van de twee gegijzelden het gevolg was van de treinkaping, besloot de rechter in Assen enkele maanden later de drie overlevende kapers (Marcus (Rudi) Lumalessil, Junus Ririmasse en Andreas Luhulima) alleen te veroordelen voor verboden wapenbezit en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Hiervoor kregen ze een celstraf van zes tot negen jaar.
In 2000 verscheen de documentaire Dutch Approach over dit gijzelingsdrama. Aan de documentaire werd meegewerkt door gegijzelden, gijzelnemers en andere betrokkenen. In 2009 verscheen het televisiedrama De Punt.
Op 4 juni 2012 heeft minister Hillen van Defensie aangekondigd dat de militairen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping bij De Punt een insigne krijgen. Er komt ook een onderscheiding voor degenen die waren betrokken bij de bevrijding van de gijzelaars in de basisschool in Bovensmilde.
Treinpassagiers
Hieronder volgt een lijst met namen van reizigers van de gekaapte trein bij de Punt volgens een opgave van de Nederlandse Spoorwegen op 11 juni 1977.
Omgekomen bij bestorming (2):
Rien M. van Baarsel, 40, Elst
Ansje J.M.O. Monsjou, 20, Groningen
Overlevend, gewond (6):
H. Bruins, 19, Zwolle
M. Drost, 22, Zwolle
J.M. Fransen, 25, Meppel
H. Maat, 16, Dalfsen
A.H. Meulman, 50, Enschede
Rosemarie R.M.C. Oostveen, 23, Groningen (door been geschoten)
Overlevend, niet gewond (43):
M.J. van der Aa, 30, Beneden-Leeuwen
P.R. Blankert, 19, Heemskerk
B. Boevink, 29, Ugchelen
M. Bos, 21, Zwolle
A.L. Bramer, 24, Kampen
R. Brinkman, 18, Hooghalen
J.W.B. Cuppen, 46, Helvoirt
A.J. Dijkman, 51, Eindhoven
Wim J.W.A. Fakkert, 36, Deventer
Dhr. Flapper, 29, Zwolle
J. Franken, 35, 's-Hertogenbosch
J.T.V.M. Geusgens, 36, Dieren
G.J. Hogervorst, 29, Berkel en Rodenrijs
J.C. Hoogenboom, 23, Montfoort
C.J. Huibregtse Bimmel, 29, Bunnik
L. Huinink, 21, Groningen
J.W. Huismans, 30, Apeldoorn
M. Hustinx, 23, Groningen
J.W.A. Koelma, 23, Hilversum
A.M.H. Kroon, 28, Zwolle
M. Kuijper, 38, Bathmen
W. Loman, 29, Groningen
W. Maan, 18, Hoogland
C.V. Nijmeijer, 25, Rotterdam
J.M. Oude Elberink, 52, Utrecht
D.P. Pot, 20, Groningen
P.J. Putker, 17, Waddinxveen
P.G.M. de Ruijter, 27, Utrecht
I. Rijstenberg, 18, Winsum
F.A.H. Schager, 20, Zwartsluis
S. Sein-Rose, 48, Zwolle
J. Slachter, 22, Eindhoven
R.M. Smit, 18, Woerden
J.H. Soetevent, 18, Coevorden
H. Stokvis-Kraai, 31, De Wijk
B. van der Struik, 48, Heiloo
H.J. Tiemersma, 20, Driebergen
A. Tomas, 58, Assen
A.J. Twigt, 33, 't Harde
J.W. Wiegers, 19, Assen
J. Winkeldermaat, 21, Gorssel
R.W.J. Woudenberg, 32, Hoogland
E.S.K. Yong, 29, Amsterdam
Kapers
Omgekomen (6):
Ronald (Ronnie) Lodewijk Paulus Lumalessil, Bovensmilde
George (Kojak) Alexander Matulessy, Assen
Max Papilaya (leider), Bovensmilde
Dominggus (Minggus) Rumahmory, Assen
Matius (Thijs) Tuny, Bovensmilde
Hansina Uktolseja, Bovensmilde
Overlevend (3):
Andreas Abraham Luhulima, Bovensmilde
Marcus Rudi Lumalessil, Bovensmilde
Junus Ririmasse, Bovensmilde
Betrokken treinstel
Bij de kaping was het vierdelige Hondekop-treinstel 747 betrokken. Het treinstel was bij de beschietingen doorzeefd met kogels, en overwogen werd om ethische redenen het treinstel te slopen. Echter, de Nederlandse Spoorwegen kampten met materieeltekort en dus werd het treinstel toch hersteld. Begin jaren 90 werd dit treinstel vernummerd naar 758, omdat het vorige nummer teveel associaties met de kaping zou oproepen.
Bron: Wikipedia

Zie ook deze artikelen op QFF:

* Republik Maluku Selatan RMS
* Alifuru
* Kapitan Pattimura
* Brothers on Wheels


 
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
User avatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Posts: 4248
Joined: Mon 15 Nov 2010, 19:53

Sat 26 Jan 2013, 19:41

Tnx Bapho, ik ga het artikel later nog even aanpassen.
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
User avatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Posts: 4248
Joined: Mon 15 Nov 2010, 19:53

Sat 08 Jun 2013, 04:03

Live verslag van de treinkaping de Punt:

In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
User avatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Posts: 4248
Joined: Mon 15 Nov 2010, 19:53

Sat 30 Nov 2013, 18:02

'Molukse kapers gedood door tientallen kogels'
De zes Molukse treinkapers die in 1977 om het leven kwamen bij de kaping bij De Punt, zouden zijn gedood door een veel grotere hoeveelheid kogels dan gedacht.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een geheime nota die Justitie 35 jaar lang geheim zou hebben gehouden.
In juni 1977 werd de treinkaping in het Drentse De Punt beëindigd door militairen van een speciale eenheid. Zes van de negen Molukse kapers kwamen om het leven, en twee gegijzelden.

In 1978 zou al op het ministerie bekend zijn dat de zes gedode kapers gezamelijk getroffen zouden zijn door 144 kogels. Tot nu toe werd nooit toegegeven dat er sprake was van een kogelregen, of dat de kapers opzettelijk zouden zijn gedood.
Een "regen aan kogels", zoals de toenmalige verantwoordelijke minister van Justitie Dries van Agt (CDA) het noemde, zou niet tot doel hebben om de kapers te doden. De informatie is dan ook nieuw voor Van Agt, zegt hij in de krant. "Toen ik in 1977 de Tweede Kamer informeerde, wist ik hier niets van."

Nota
In maart 1978, toen Van Agt inmiddels premier was, zou het dossier met de bevindingen op het bureau beland zijn van Ernst Hirsch Ballin (CDA), die toen hoofdambtenaar was op het ministerie van Justitie.
Hirsch Ballin concludeerde dat de feiten in het rapport niet overeen kwamen met het door het regering vertelde verhaal: de treinkapers waren wel degelijk om het leven gekomen door een "regen aan kogels": de kapers zouden door 12, 40, 18, 28, 13 en 33 kogels om het leven zijn gekomen.
Het dossier is vervolgens in de kluis verdwenen. De nota zou ook toenmalig minister van Justitie Job de Ruiter (CDA) nooit bereikt hebben.

Kapingen
De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven.
Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld. Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt.
Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.
Door: NU.nl/Novum
http://www.nu.nl/binnenland/3641985/mol ... ogels.html
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
User avatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Posts: 4248
Joined: Mon 15 Nov 2010, 19:53

Thu 16 Oct 2014, 00:14

'Van Agt beval doodschieten treinkapers De Punt'
Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (KVP) zou op de avond voor de bestorming van een gekaapte trein bij De Punt in 1977 hebben gezegd dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten.
Dat verklaart een destijds in de buurt gestationeerde politieman woensdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

Een dag voor de bestorming zou de politieman een telefoontje van zijn vader hebben gehad. Die was destijds hoofd van de meldkamer in het district Utrecht. Vanuit de Utrechtse meldkamer verliep een deel van de communicatie met een speciale politie-eenheid in Drenthe.
Vooral de leider van de Molukse kapers en de enige vrouwelijke kaper zouden de kaping niet hebben mogen overleven. Bij de bestorming vielen acht doden: zes kapers en twee gegijzelden.
Bij het begin van de bestorming werd de trein beschoten door scherpschutters. Hun commandant, Kees Kommer, zegt volgens Eenvandaag zich 'ronduit belazerd' te voelen. Hij had opdracht gekregen de kapers uit te schakelen. Maar de mariniers die de trein binnen gingen hadden munitie met een holle punt. Zulke kogels veroorzaken inwendig veel meer letsel dan gebruikelijke kogels.
Voor het uitschakelen en niet per se elimineren van doelwitten zouden normale kogels een logischer keus zijn. Aan de andere kant hebben die meer kans door een doelwit heen te gaan en af te ketsen, waardoor het risico op burgerslachtoffers groter wordt.
Kommer zegt dat hij een opdracht tot executie nooit uitgevoerd zou hebben. Dat 1.500 militairen die betrokken waren bij de acties dit jaar de veteranenstatus kregen, noemt hij een schande.

Niet doelbewust
Van Agt verklaarde achteraf dat er geen andere mogelijkheid was en dat de kapers niet doelbewust waren doodgeschoten, maar daar ontstond eind vorig jaar twijfel over toen uit een geheim gebleven nota bleek dat is geschoten om te doden. De kapers bleken in totaal door 144 kogels getroffen.
Het Britse ministerie van defensie en de Amerikaanse FBI bleken destijds ook al van een liquidatie te hebben gesproken. Hierop werd een onderzoek ingesteld. Dat is bijna afgerond.

Bovensmilde
De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt door Molukkers. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren gegijzeld in een school in Bovensmilde.
Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.

Door: Novum
http://www.nu.nl/politiek/3904054/van-a ... -punt.html
In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
User avatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 821
Joined: Tue 16 Aug 2011, 21:10

Wed 05 Nov 2014, 17:42

NOS Teletekst 114

http://teletekst-data.nos.nl/webplus?p=114

"Bewijs executie Molukse kapers"


Zeker 3 Molukse kapers zijn in 1977
bij de bestorming van de gekaapte trein
bij De Punt van dichtbij geëxecuteerd
terwijl ze al waren uitgeschakeld.Dat
concludeert advocaat Zegveld na lezing
van enkele onderzoeksrapporten.

De kaping in de lente van 1977 duurde
20 dagen.Mariniers maakten er toen met
veel geweld een einde aan.Zes van de
negen Molukse kapers kwamen om,net als
twee gijzelaars.Volgens Zegveld blijkt
nu dat sprake was van executies en dat
er ook verboden munitie is gebruikt.

Nabestaanden van 5 gedode kapers en 1
gewonde stellen de Staat aansprakelijk
en willen een schadevergoeding.

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, blackbox, Mec
Top
User avatar
Toxopeus
Administrator
Administrator
Posts: 4248
Joined: Mon 15 Nov 2010, 19:53

Mon 26 Jan 2015, 22:58

In de erfenis der eeuwen ligt veel wijsheid opgetast. Ook hier geldt: dwaas is hij die zijn eigen geschiedenis versmaadt.
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Wed 11 Feb 2015, 03:26

Autoriteiten volgens Opstelten niet aansprakelijk bij treinkaping

Gepubliceerd: 10 februari 2015 16:00
Laatste update: 10 februari 2015 19:46

De Nederlandse autoriteiten vinden dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade van nabestaanden van de kapers, die werden gedood tijdens de bevrijdingsactie bij de treinkaping in De Punt op 11 juni 1977.
Uit uitgebreid onderzoek van de overheid is niet gebleken dat deze actie onrechtmatig en buitenproportioneel is geweest. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geschreven in een brief aan de nabestaanden.

Bij de beëindiging van de kaping werden zes Molukse kapers doodgeschoten. De hele bevrijding door mariniers en precisieschutters duurde drie minuten.

Advocate Liesbeth Zegveld had begin november 2014 namens de nabestaanden de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld.

Reden daarvoor was het 'onrechtmatige' ingrijpen.Tijdens de interventie zouden de betrokken speciale eenheden kapers opzettelijk hebben gedood. Ook hebben ze volgens de nabestaanden onnodig veel geweld gebruikt en geschoten op lijken.

Onjuiste conclusies

De minister antwoordt de nabestaanden dat deze door hen genoemde feiten en veronderstellingen uit hun context zijn gehaald. Daardoor trekken ze ''vergaande en veelal onjuiste conclusies''.

Er zijn geen kapers opzettelijk doodgeschoten, benadrukt Opstelten: ''De gijzelnemers waren niet bereid om vrijwillig de gijzeling te beëindigen. Dit in weerwil van de vele pogingen om de gijzelnemers hiertoe te bewegen. Het beëindigen van de gijzeling kon uitsluitend door gebruik te maken van geweld. Daarbij was het doel om de gegijzelden te beschermen en te bevrijden, niet om de gijzelnemers te doden.''

Consequentie

Het plan was dat precisieschutters alle delen van de trein waarin zich kapers bevonden zo onder vuur te nemen, dat ze zich tijdens de bevrijding niet konden mengen onder de gegijzelden. Dat bij de uitvoering hiervan de consequentie werd geaccepteerd dat waarschijnlijk alle gijzelnemers zouden worden gedood, '' betekent niet dat er sprake was van het inzetten van een overmacht aan geweld dat slechts tot doel kon hebben het doden van alle gijzelaars'', schrijft Opstelten.

Het schieten op lijken is ook niet aangetoond, stelt de minister. ''Uit sectiegegevens van de omgekomen kapers blijkt niet dat er verwondingen na de dood zijn opgelopen.''

Zegveld was nog niet bereikbaar voor commentaar.
via:->> http://www.nu.nl/politiek/3989964/autor ... aping.html
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Fri 06 Mar 2015, 02:02

Treinkaping De Punt is voor minister Opstelten gesloten boek

Geplaatst: 22:56 uur, donderdag 5 maart 2015

Image

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voelt er niets voor om weer onderzoek te doen naar de afloop van de treinkaping bij de Punt in 1977.

De fracties van PvdA en SP in de Tweede Kamer hadden gevraagd om een vervolgonderzoek. Mogelijk zou dat meer helderheid geven over de doodsoorzaken van een aantal kapers.

Archiefonderzoek
PvdA en SP reageerden op het archiefonderzoek dat vorig jaar november is gepubliceerd over de beëindiging van de treinkaping door mariniers en straaljagers in 1977. Daarbij werden zes kapers en twee inzittenden gedood.

Zorgvuldig genomen besluit
Het onderzoek uit november vorig jaar stelde vast dat het besluit om de treinkaping met geweld te beëindigen destijds zorgvuldig was genomen. Minister Opstelten schrijft de Tweede Kamer nu dat er geen betere deskundigheid beschikbaar is waarmee nog meer helderheid verkregen kan worden over de doodsoorzaak van de kapers.

Niet verantwoordelijk
Advocate Liesbeth Zegveld heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van Molukse treinkapers. Opstelten reageert in de brief aan de Tweede Kamer dat de staat niet verantwoordelijk is voor het overlijden van de gijzelnemers.
via:- > http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=146069
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Mon 23 Jul 2018, 08:40

Proces treinkaping 1977 in de eindfase

Image

DE PUNT - Woensdag komt de rechtbank in Den Haag mogelijk met een eindoordeel over het geweld dat militairen toepasten bij de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977. De kans bestaat ook dat de rechtbank meer informatie wil en opnieuw met een tussenvonnis komt. Hoe verliep de zaak tot nu toe?

23 mei tot 11 juni 1977
Negen gewapende Molukkers kapen een trein bij het dorp De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd wordt een basisschool gegijzeld in Bovensmilde.

11 juni 1977
Mariniers maken een eind aan de treinkaping. Hierbij komen zes kapers en twee gegijzelden om het leven, door kogels van de militairen. Drie daders krijgen zes tot negen jaar celstraf opgelegd.

2015
Nabestaanden van twee omgekomen kapers, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, dagen de Staat. Dat gebeurt zo laat, omdat belangrijke informatie niet eerder door de Staat is vrijgegeven. Hun advocaat Liesbeth Zegveld vindt dat er bewijs is dat het tweetal van dichtbij is geëxecuteerd en stelt de Staat aansprakelijk voor 'het onrechtmatige optreden'. De Staat ontkent dat er sprake is van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

2016 en 2017
De rechtbank bepaalt dat de betrokken mariniers mogen worden gehoord als getuigen. Ze kunnen niet worden vervolgd. Ook moet een transcriptie worden vrijgegeven van geluidsopnamen van de bevrijdingsactie.

Najaar 2017
Elf mariniers worden in de rechtszaal gehoord, afgeschermd voor het publiek en met stemvervorming. De geluidsbanden worden achter gesloten deuren afgedraaid.

Eind 2017
Zegveld doet aangifte tegen Defensie vanwege de beïnvloeding van getuigen. De verklaringen van de mariniers zijn volgens haar ongeloofwaardig. Ze herkennen zich niet op de geluidsbanden en bovendien is Defensie volgens haar de fout in gegaan door de mariniers voor te bereiden, onder meer door ze bij een advocaat de geluidsbanden te laten horen en bijeenkomsten te organiseren. Defensie wijst de beschuldigingen van de hand. Het onderzoek hiernaar door het Openbaar Ministerie (OM) loopt nog.

Mei 2018
Zegveld wil alsnog aantonen dat er sprake is van een geheim bevel aan de mariniers om alle kapers te doden. Ze wil daarvoor oud-premier Dries van Agt laten horen en enkele oud-topcommandanten.

25 juli 2018
De rechtbank komt met een vonnis of zal mogelijk nieuwe getuigen oproepen.
bron: ->> https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137124 ... e-eindfase
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Mon 23 Jul 2018, 08:46

Aangifte oud-marinier tegen advocaat De Punt-kapers: 'Het waren daders, terroristen'

Image

Oud-marinier Jannes de Jong doet aangifte tegen advocaat Liesbeth Zegveld voor smaad en laster vanwege het proces rond het optreden van de militairen bij de treinkaping bij De Punt.

In een interview in De Telegraaf zegt De Jong (61) dat hij het zat is dat de gijzelnemers in een slachtofferrol worden geplaatst en hoopt dat zijn voormalige collega's zijn voorbeeld volgen. Zaterdag doet hij aangifte.

'Hoe haal je in het hoofd?'
Hij geeft aan begrip te hebben voor de Molukse zaak. 'Maar toen ik over de rechtszaak en de eis tot schadevergoeding hoorde, dacht ik: Hoe haal je het in je hoofd? Die mensen waren daders, terroristen.'

De Jong was zelf betrokken bij de bevrijdingsactie van de basisschool in Bovensmilde, waar in 1977 gelijktijdig een gijzeling plaatsvond.

Proces
In een proces tegen de Staat probeert Zegveld namens de nabestaanden van twee doodgeschoten treinkapers te achterhalen wat er precies is gebeurd en of er een instructie was om alle kapers te doden.
Bron: ->> https://www.rtvnoord.nl/nieuws/196857/A ... erroristen
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Permuter 0.
Top
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23757
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Sun 23 Sep 2018, 22:37

Post Reply

Return to “Geschiedenis”