Maan, Djabu en de dood

Hier tref je allerlei topics aan die te maken hebben met geschiedenis en de oudheid.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

di 22 nov 2011, 19:22

Aan het begin van de wereld kwamen er twee mannen van de Goulburneilanden en de zoutwaterkust. De een heette Maan. De ander werd Djabu genoemd, net als de kleine gestippelde boskat. Onderweg gaven zij namen aan sommige plekken en ze aten cassaveknollen, kangoeroes en kleine dieren. Bij Coopers Creek vingen ze een hoop vis en verderop vulden ze hun lange manden met ganzeneieren. Overal waar ze langskwamen, maakten ze de planten en het landschap. Toen ze naar het zuiden gingen, kwamen ze langs de rode-lelievijver. Ze trokken een voor een hun snorharen uit en plantten die naast het water. Meteen schoten er bamboestengels uit de grond, die we daar nu nog kunnen zien groeien. Bij Jimjim maakten ze een groot meer, waarin het rivierwater uitstroomt als in de zee. "Dit meer is heilig," zeiden ze. "Daarom mag niemand erin zwemmen, zijn netten erin uitzetten of een vishaak in het water leggen."

Vele dagen trokken Maan en Djabu door het zand van de woestijn. Tenslotte vonden ze op de rotsen een goede plek om hun kamp op te slaan. Er was ruimschoots voedsel voorhanden. Om de beurt gingen zij op jacht en naast hun kamp groeide een grote berg afgeknaagde kangoeroebotten. Bovendien waren ze rijk. Ze vlochten een hoop grote en kleine buideltassen, haarbanden en hoofdbanden, ze maakten boemerangs en stokjes met veren. Soms hielden zij een ceremonie en dan kwamen alle mensen dansen en zingen. Omdat ze zoveel hadden om te ruilen, dreven de twee mannen handel met deze bezoekers.

Maan en Djabu leefden een tijdje heel gelukkig op die plek. Toen kwam er een vreselijke ziekte in het land, die hen helemaal verzwakte. Van jagen kwam niets meer. Ze konden alleen nog eten wat er over was gebleven. Ze huilden samen en dachten aan hun familie.

"We gaan hier sterven, ver van huis," zeiden ze, "ver weg van onze moeders en vaders en grootouders. We hebben ze allemaal verlaten. En als we doodgaan, wie moet ze dat dan vertellen?"

Ze gooiden zoetgeurige bladeren op het vuur en probeerden zichzelf met de stoom van die bladeren beter te maken.

"Als we allebei doodgaan," zeiden ze tegen elkaar, "dan zal hier niemand meer komen wonen."

Djabu stierf eerst, maar Maan bleef in leven, want hij was een slimme man en hij had veel kracht. Hij probeerde Djabu weer tot leven te wekken, maar dat lukte hem niet. Dat was Djabu's eigen schuld, want hij geloofde Maan niet. Daarom kon Maan hem niet helpen en zijn macht niet gebruiken om Djabu weer tot leven te brengen. Hij lag daar maar en was behoorlijk dood.

Tenslotte werd Maan het zat om te blijven proberen om Djabu weer levend te maken. "Oké," zei hij, "als ïk doodga, zal mijn lichaam wel weer levend worden. Ik kom terug met een nieuw lichaam, want ik ben een slimme man."

Maar Djabu's lichaam was voor altijd dood. Alleen zijn geest bleef levend.

Wat Maan zei was waar. Nadat hij stierf, keken de mensen omhoog naar de lucht en zagen hem daar als herboren omhoogklimmen. Alle mannen en vrouwen en kinderen riepen zijn naam, blij hem te zien. "O," riepen ze uit, "daar heb je die slimme Maan! We zagen hoe hij doodging en nu is hij weer teruggekomen!"

We hadden allemaal hetzelfde kunnen doen als Maan. Als we sterven, kan ons lichaam na drie dagen opstaan. Maar Djabu heeft dat verhinderd, toen hij niet geloofde dat Maan de macht had om hem weer tot leven te wekken. Dus nu, als wij doodgaan, worden we gewoon begraven. Onze geest blijft leven, maar ons lichaam kan niet terugkomen. En dat komt allemaal door Djabu.
 
Bron: "Aboriginal sprookjes & mythen" uitgegeven door Elmar, Rijswijk, 2000. ISBN: 90-389-1115-7
Een aboriginal mythe over het ontstaan van de maan
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, NoMore
Omhoog
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

di 22 nov 2011, 19:52

"Als we sterven, kan ons lichaam na drie dagen opstaan."

Alweer die drie dagen ...... vraag me toch af waar de bijbel dat vandaan heeft. :whistle:
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 23 nov 2011, 02:02

Thanks Combi!! Wederom een prachtig stukje!!
1119 AD
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

wo 23 nov 2011, 02:15

fictie?? ;-)
Gebruikersavatar
Think-in-out
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 84
Lid geworden op: vr 04 feb 2011, 22:24

wo 23 nov 2011, 03:54

And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend. Legend became myth.
Gebruikersavatar
Qvic
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Berichten: 101
Lid geworden op: za 07 mei 2011, 22:51

do 24 nov 2011, 05:36

@ FreeElectron

Deze 3 dagen stonden voor compleetheid en waren een heilig getal binnen het Germaanse volk. Doordat het christelijke geloof veel van deze religies en rituelen heeft toegeëigend en dit stukje bij beetje een ander versie van heeft gemaakt en dit beschreven in hun geloofsboek "de bijbel" Daarom zijn er nog vele gelovige mensen die 3 kinderen hebben, omdat dit voor compleetheid staat volgens de bijbel. (Zie maar aan de 3 Koningen die uit het oosten zouden komen.) Dit getal 3 of zijn veelvoud ervan komt oorspronkelijk van het getal 666 of te wel de gulden snede. Maar dat getal en de kennis ervan werd voor de gewone burger verboden en nu nog steeds wordt er vaag over gedaan. (tot hier en niet verder, want anders kom ik te ver van oorspronkelijke verhaal van Maan, Djabu en de dood)
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet, Nexion, FreeElectron
Omhoog
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

do 24 nov 2011, 15:38

Daar heb ik in het verleden ook wel eens stukjes over gedropt. Erg interessant!!

Zoals onderstaand, er is altijd een Heilige Drie eenheid:
Indogermaanse: Hemelvader - Moeder Aarde - Godszoon
In christendom: Heilige Geest - Maria - Jezus
Op chr. voorstelling: Zon - Maan - Gekruisigde
Scandinavie: Odin - Jord (Aarde) - Thor
Germaanse tempels: Odin (Wodan) - Freyja (Nerthus) - Thor (Donar)
Mac. loge: Zon - Maan - Meester
Kabbalah: Kether (de kroon), Chokmah (m) en Binah (v).

Maar er is meer (zoals Doc) altijd zegt: 21. dec is de 'kortste' dag van het jaar;
Tijdens de aller korste dagen van het jaar, die tevens de koudste zijn, valt het je op dat de zon 3 dagen 'stil' staat aan de horizon (21-24 dec.). Vervolgens worden de dagen weer langer! Een fantastisch gevoel; er komt een nieuw jaar! Een nieuw seizoen! De zon kan weer een nieuwe 'ronde' (letterlijk!) maken!

En daarom verzon men volksverhalen (heeft in eerste instantie niks met religie te maken!). Zo redde Thor de zon van de onderwereld, etc. Allemaal symboliek. Nu je dit volksverhaal, seizoenverhaal kent, zeg nou zelf, kan het allemaal nóg duidelijker omtrent het Christelijke verhaal van de geboorte van Jezus? Jezus is het zonnekind, de zon word herboren op 25 december (dag dat dagen weer 'langer' worden), de Drie Wijzen(drie dagen na dat de zon heeft 'stil' gestaan), etc.
index.php?option=com_k2&view=item&id=13 ... -symboliek

Je kunt het dus allemaal lekker mystiek verpakken en roepen 'as above as below', of 'dat de kosmos veranderd', maar het gaat er dus min of meer om dat het allemaal met de natuur heeft te maken als het ware. Het een reageerd op het ander. Alles staat met elkaar in verbinding.

De zon is het allerbelangrijkste symbool voor de mens; het staat voor leven. Zonder zon geen leven. Het is koud en guur, de dagen zijn kort. Dan zien mensen dat de zon tijdens 21 dec. op de allerlaagste stand staat. Vervolgens blijft deze daar 3 dagen staan om vervolgens weer elke dag ietsje langer te schijnen en 'omhoog te klimmen' (allemaal beschreven trouwens in eerdere link). Het is dus als het ware allemaal op 'kosmisch' gebied. Vandaar dat men ook zegt 'het staat in de sterren geschreven'. As above as below. Daarom waren vroegere priesters (to-taal andere definitie van hedendaagse priesters) de kosmos ook aan het bestudeerden, 'zij konden in de toekomst zien!'.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 24 nov 2011, 15:45

Anansi leest de gedachten van de hemelgod

Nyankopon de hemelgod had drie kinderen: Esum de nacht, Israne de maan en Owia de zon. Hij besliste dat ze alle drie in verschillende dorpen moesten wonen. Hij zond ze weg en elkeen bouwde zich een dorp. De hemelgod, die het meest van Owia hield, moest na verloop van tijd één van zijn zonen aanwijzen als zijn opvolger. Hij schilderde een stoel zwart en sprak tot zijn onderdanen: "Wie van jullie kan mijn gedachten lezen?"

Kwaku Anansi de spin stond op en verklaarde: "Ik kan ze lezen." Hij vertelde iedereen dat hij Nyankopons kinderen moest gaan halen en vertrok. Onderweg begon onze vriend een beetje aan zichzelf te twijfelen. Ik zei wel dat ik de gedachten van de hemelgod kan lezen, maar dat was een leugen, dacht hij. Wat moet ik eigenlijk bij zijn zonen gaan doen? De spin plukte één veer van elke vogel die hij op zijn tocht ontmoette en bevestigde die aan zijn lichaam. Op die manier uitgedost vloog hij terug naar het dorp van Nyankopon en landde op een tak van de gyedua-boom. Iedereen begon opgewonden te gillen: "Ye-e-e-e!" want een dergelijke vogel hadden ze nog nooit gezien.

Nyankopon kwam uit zijn huis en zond iedereen weg. Hij mompelde: "Ach, was Anansi maar hier, die zou zeker de naam van deze vreemde vogel gekend hebben. Ik vraag me trouwens af of die spin echt mijn gedachten kan lezen. Dan zou hij weten dat ik het liefst mijn zoon Owia als mijn opvolger zou aanwijzen. Hem acht ik daar het meest geschikt voor. Maar ik moet een proef nemen, waarbij alle drie mijn kinderen een eerlijke kans krijgen. Vandaag heb ik een kintinkyi-yam opgegraven, en aan diegene van mijn kinderen die de naam van de yam weet, zal ik de zwartgeschilderde stoel van de waardigheid geven. Kwaku Anansi gaat ze nu halen. Jammer, hij zou zeker de naam van deze vogel hebben geweten."

Anansi wist genoeg en vloog weg. Toen hij op een veilige afstand was verwijderde hij de veren van zijn lichaam voor hij verderging. Eerst kwam hij aan in het dorp van Esum de nacht. Hij sprak: "Je vader heeft gezegd dat je bij hem moet komen." - "Goed," antwoordde de nacht, "dan kunnen we samen gaan." - "Ik ben nog niet zover," antwoordde de spin, "ik moet eerst naar je broers de zon en de maan. Zij worden ook verwacht." - "Blijf dan toch minstens eten," drong Esum aan, en hij gaf Anansi geroosterde maïs. Toen die op was zette Anansi zijn tocht voort.

Aangekomen bij Osrane de maan sprak hij: "Je vader heeft gezegd dat je bij hem moet komen." - "Goed," antwoordde de maan, maar voor hij ging plette hij wat yam en bood de spin een maaltijd aan. Na het eten liep Anansi naar het dorp van Owia de zon. Opnieuw sprak hij: "Je vader heeft gezegd dat je bij hem moet komen." Daar had de zon geen bezwaar tegen, maar ook hij wilde Kwaku Anansi te eten geven en slachtte een schaap voor hem. Daarna gingen ze op pad.

Toen ze bijna in het dorp van de hemelgod aankwamen fluisterde Anansi: "Luister, Owia. Je vader wil vandaag de kwestie van zijn opvolging regelen. Hij heeft een stoel zwart geschilderd. Hij zou het liefste hebben dat jij in zijn voetstappen treedt. Vanochtend heeft hij een yamwortel opgegraven. Diegene onder jullie die de naam van de yam kan zeggen, krijgt de stoel en daarbij ook de waardigheid van zijn opvolging. Welnu, het gaat over een kintinkyi-yam. Vergeet het niet. Om je te helpen neem ik twee trommen mee. Als iemand op de kleine trom speelt klinkt het zo: firi bomo firi bomo. Dan zal de grote trom antwoorden: kintinkyi bomo kintinkyi bomo. Vergeet het niet."

Toen kwam iedereen samen op het erf van de hemelgod. Plechtig nam die het woord: "Mijn zonen, ik heb jullie laten roepen voor een belangrijke aangelegenheid. Zien jullie hier deze zwartgeschilderde stoel? En zien jullie ook die yamwortel daar? Diegene onder jullie die de naam van deze yamwortel weet krijgt de stoel en zal mij opvolgen. Esum de nacht, jij bent mijn oudste zoon. Jij mag beginnen."

De nacht dacht diep na en zei: "De yam heet pona." Alle mensen riepen: "Ye-e-e-el" - "Miin tweede zoon Osrane de maan mag het zeggen." De maan sprak: "De naam van de yam is asante." Opnieuw riepen de mensen: "Ye-e-e-el" - "Nu mijn twee oudste kinderen gesproken hebben is de jongste aan de beurt. Zon, hoe heet deze yam?" Prompt sloeg Kwaku Anansi op de kleine trom: firi bomo firi bomo! En de grote trom antwoordde: kintinkyi bomo kintinkyi bomo!

Zelfverzekerd stapte Owia naar voren en sprak: "Toen ik nog heel klein was nam miin vader Nyankopon me dikwijls mee op ziin wandelingen. Hii heeft me toen de namen van alle yamsoorten geleerd, en ik ben niets vergeten. Dit is een kintinkyi-yam." Iedereen riep drie keer: "Eeeee, eeeeee, eeeeee!"

Nyankopon sprak zijn oordeel uit: "Miin beste Esum, jij bent de oudste maar je bent erin geslaagd alles wat ik je geleerd heb te vergeten. Daarom beslis ik hier en nu dat alle kwaadaardige dingen hun oorsprong zullen vinden tijdens de nacht. En ook jij, Osrane, hebt mijn woorden niet onthouden. Daarom zullen alleen kinderen in je licht spelen. Jij daarentegen, Owia, hebt mijn lessen niet vergeten. Jij hebt mijn raad ter harte genomen. Jij zal de leider ziin. Telkens als er iets van belang geregeld moet worden zal dat overdag gebeuren, onder jouw wakend oog."

Ook uit Ghana
"Afrikaanse dierensprookjes" verzameld door Kris Berwouts. Uitgeverij Elmar, Rijswijk, 2000.
Gebruikersavatar
combi
Administrator
Administrator
Berichten: 15995
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 21:27

do 24 nov 2011, 16:01

[quote=""Qvic" post=47190"]@ FreeElectron

Deze 3 dagen stonden voor compleetheid en waren een heilig getal binnen het Germaanse volk. Doordat het christelijke geloof veel van deze religies en rituelen heeft toegeëigend en dit stukje bij beetje een ander versie van heeft gemaakt en dit beschreven in hun geloofsboek "de bijbel" Daarom zijn er nog vele gelovige mensen die 3 kinderen hebben, omdat dit voor compleetheid staat volgens de bijbel. (Zie maar aan de 3 Koningen die uit het oosten zouden komen.) Dit getal 3 of zijn veelvoud ervan komt oorspronkelijk van het getal 666 of te wel de gulden snede. Maar dat getal en de kennis ervan werd voor de gewone burger verboden en nu nog steeds wordt er vaag over gedaan. (tot hier en niet verder, want anders kom ik te ver van oorspronkelijke verhaal van Maan, Djabu en de dood)[/quote]
want anders kom ik te ver van oorspronkelijke verhaal van Maan, Djabu en de dood
Ga vooral je gang hoor, ben zelf ook niet zo van moet ontopic, integendeel vind het juist zo mooi waar een verhaal toe kan leiden.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23354
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 16 jan 2015, 19:12

#podcast60
Plaats reactie

Terug naar “Geschiedenis”