Wetenschap / Schetenwap DUMP!

Alle wetenschappelijke topics tref je hier aan.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 10:58

Afbeelding

Op QFF hebben we natuurlijk al het gewone QFF DUMP! draadje alwaar we allerlei zaken kunnen plaatsen die we zo elders even een, twee, drie niet kwijt kunnen:

viewtopic.php?f=23&t=68

En naast de gewone QFF DUMP! bestaat er sinds enige tijd ook een Archeologische Dump Spot hier @ QFF:

viewtopic.php?f=82&t=75554&p=89227

En uiteraard is er ook min of meer een soort van 'geheime' NASA Dump, alwaar NASA zaken gedeponeerd kunnen worden:

viewtopic.php?f=76&t=96

Maar er was nog geen algemene plaats om dingen die algemeen gerelateerd kunnen worden aan de wetenschap, te kunnen dumpen. Dat is vanaf deze eerste februari in 2015 in ieder geval verleden tijd! Want, vanaf nu kun je hier in dit draadje alles neer pleuren dat algemeen gerelateerd is aan de wetenschap.

Afbeelding

Ik trap in deze openingspost dan ook gelijk af met iets dat ik tegenkwam... Leest U even mee...?
Stressbal helpt bij angst en pijn tijdens operatie


Gepubliceerd: 01 februari 2015 09:32
Laatste update: 01 februari 2015 09:31

Angst en pijn tijdens operaties waarbij een patiënt bij bewustzijn is, kunnen met simpele technieken verminderd worden, zoals door praten met een verpleger of door te spelen met stress-ballen.
De studie naar pijnvermindering werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Surrey in het Verenigd Koninkrijk en vandaag gepubliceerd in het blad European Journal of Pain.

De 398 onderzochte patiënten ondergingen een spataderbehandeling en werden opgedeeld in vier groepen en een controlegroep. Een groep luisterde naar muziek tijdens de behandeling, een groep kon een DVD kijken, een groep kon praten met een verpleegkundige.

De laatste groep kreeg twee stressballen waar ze in moesten knijpen als ze zich angstig voelden of wanneer ze pijn of andere oncomfortabele dingen voelden.

Dvd's

Na de operatie kregen de deelnemers direct een vragenlijst om in te vullen om hun ervaringen te delen.

DVD's zorgden voor vijfentwintig procent minder angstgevoelens, maar geen vermindering in pijn ten opzichte van de controlegroep die een normale behandeling onderging. Mensen die met een verpleegkundige konden praten, vertoonden dertig procent minder angstgevoelens en zestien procent minder pijn dan de controlegroep.

Stressbal

Het knijpen in een stressbal zorgde voor achttien procent minder angstgevoelens en 22 procent minder pijn. Het luisteren naar muziek vertoonde geen effect.

Dit is de eerste studie naar het effect van simpele afleidingstechnieken bij patiënten die een spataderbehandeling ondergaan. Het team nam de spataderbehandeling voor het onderzoek omdat het een vaak uitgevoerde operatie is, waarbij de patiënt meestal slechts gedeeltelijk verdoofd is.

Rare geuren

De groep die geen afleidingstactieken kreeg, ervoer een brandend gevoel of rare geuren. Ook waren soms de gesprekken die gevoerd werden tussen de chirurg en het verplegend personeel niet bepaald rustgevend, ondanks dat het een operatie betreft die als zeer veilig te boek staat.

Het blijkt dus vrij makkelijk en goedkoop om patiënten een minder slecht gevoel te laten hebben. Mogelijk zijn de procedures ook in te zetten bij andere operaties, aldus de onderzoekers.Door: NU.nl/Krijn Soeteman

via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3983751/str ... ratie.html

Hieronder kan het wat mij betreft verder gaan, en laten we ook van deze dumpplaats een mooie vergaarbak met informatie maken! Alvast bedanQt!

:)
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 11:10

Wetenschappers draaien verouderingsproces in cellen terug

Gepubliceerd: 25 januari 2015 17:40
Laatste update: 25 januari 2015 18:18

Biologen hebben een verouderingsproces in gekweekte cellen weten terug te draaien, waardoor de cellen meer delingen konden doorstaan.
De wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University beschrijven hun onderzoek in vakblad The FASEB Journal.

De biologen zijn erin geslaagd de beschermkapjes van chromosomen, die de erfelijke bouwinstructies van de cel bevatten, te verlengen. De cellen met verlengde beschermkapjes konden zich vaker delen dan cellen uit verschillende controlegroepen.

De wetenschappers hopen dat hun techniek op korte termijn kan bijdragen aan de biomedische onderzoekspraktijk. Cellen die in het lab gekweekt worden, bijvoorbeeld cellen van een tumor, kunnen dankzij de nieuwe techniek namelijk vaker delen, waardoor er meer onderzoeksmateriaal beschikbaar komt.

Telomeren

Op lange termijn kan de techniek bijdragen aan meer inzicht in het cellulaire verouderingsproces. "Uiteindelijk hopen we dat deze bevindingen zullen helpen leeftijdsgerelateerde aandoeningen te voorkomen, vertragen of behandelen", aldus hoogleraar Helen Blau, die het onderzoek leidde.

De beschermkapjes van het erfelijk materiaal, telomeren genoemd, spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Bij iedere celdeling worden de telomeren een stukje korter, tot op een gegeven moment de genetische informatie op de chromosomen verloren gaat bij celdelingen en er kleine foutjes optreden in de nieuwgevormde cel. Men vermoedt dat die foutjes een rol spelen in ouderdomsaandoeningen als diabetes en hart- en vaatziektes.

Door: NU.nl/Marieke Buijs
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3979502/wet ... terug.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 14:05

Milde winter levert nieuwe varensoort op

Gepubliceerd: 01 februari 2015 11:50
Laatste update: 01 februari 2015 11:53

Nederland is een bijzondere varen kijker: de dryopteris pseudodisjuncta. De plant werd december aangetroffen in het Purmerbos.
Dat heeft natuurkenniscentrum Floron bekendgemaakt.

Het is voor zover bekend de eerste maal dat de varen is aangetroffen in Nederland. Daarom heeft het exemplaar ook nog geen Nederlandse naam.

De nieuwe soort lijkt op de algemene mannetjesvaren, maar deze sterven doorgaans in het begin van de winter af.

Amateurfloristen

De dryopteris pseudodisjuncta is een wintergroene soort, die pas recent als nieuwe soort is erkend. De plant is recent wel gevonden in Schotland, België, Duitsland en Noorwegen.

Dankzij de milde winters trekken steeds meer amateurfloristen er ook in de wintermaanden op uit. Normaal loopt het kijkseizoen voor planten tot eind september. De winter levert doorgaans meer speciale vondsten op. In de koude maanden zijn de algemenere soorten door de vorst afgestorven.

Door: NU.nl
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3983815/mil ... soort.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 17:49

#podcast65
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 22:26

Vinvis hoort met behulp van botstructuur

Gepubliceerd: 01 februari 2015 14:52
Laatste update: 01 februari 2015 14:57

De schedelstructuur van vinvissen versterkt laagfrequent geluid en geleidt het naar het gehoororgaan.
Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die twee modellen voor geluidsgeleiding in een 3D-animatie van de kop van een gewone vinvis testten. Ze beschrijven hun onderzoek in vakblad Plos One.

De onderzoekers wisten de hand te leggen op de kop van een overleden jonge vinvis die in 2003 aanspoelde op het Californische strand. Ze maakten een 3D-scan van de kop en modelleerden vervolgens verschillende manieren waarop geluid door de kop zou kunnen bewegen.

Laagfrequente tonen

Het eerste model ging uit van de overdracht van geluidsgolven in het water via druk in de weke delen. Het alternatief was geluidsoverdracht via vibratie van de schedel.

Geluidsoverdracht via de beenstructuren bleek het best te werken, vooral voor de laagfrequente tonen waarmee de dieren communiceren.

Omdat de oorstructuur van de gewone vinvis lijkt op die van andere baleinwalvissen vermoeden de wetenschappers dat ook andere baleinwalvissen via hun schedel geluid opvangen.

Menselijke geluiden

De wetenschappers hopen dat hun resultaten wetgevers houvast bieden. Die kunnen zo beter bepalen welke menselijke geluiden interfereren met de communicatie tussen walvissen en de productie van die geluiden eventueel aan banden leggen.

Overigens kunnen ook mensen via beenstructuren horen. Met het hoofd onder water horen we toch iets dankzij de trillingen in onze schedel die de drukverschillen van de geluidsgolven in het water overdragen.

Door: NU.nl/Marieke Buijs
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3983933/vin ... ctuur.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 01 feb 2015, 22:33

Schorpioenensoort moet afstoten staart vaak met dood bekopen

Gepubliceerd: 01 februari 2015 21:01
Laatste update: 01 februari 2015 21:00

Onderzoekers hebben ontdekt dat een bepaalde schorpioenensoort hun staart kunnen afstoten bij een aanval van een roofdier. Het dier overlijdt uiteindelijk wel door de gevolgen van de wond.
Dat schrijven biologen deze week in PLOS ONE.

Ze ontdekten veertien soorten van de zogeheten Ananteris-schorpioenen in de jungle van Zuid-Amerika, die hun staarten kunnen afstoten. De staart blijft na loskoppeling nog even kronkelen, waardoor die de aanvaller afleidt en de schorpioen kan ontkomen.

De wond aan het achterste van de schorpioenen herstelt binnen enkele dagen, maar de staart groeit niet meer aan. In het lab wisten de schorpioenen nog acht maanden te overleven, maar hun achterlijf zwelde steeds verder op, omdat door het dichtgroeien van de wond, de darmuitgang was afgesloten.


Uiteindelijk overleden de schorpioenen aan deze ernstige vorm van constipatie. Het afstoten lijkt dus niet erg gunstig. Toch is er sprake van een evolutionair voordeel, schrijven de onderzoekers. In de acht maanden die de schorpioenen langer leven kunnen ze nog wel jagen en paren.Door: NU.nl/Jop de Vrieze
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3984131/sch ... kopen.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

di 03 feb 2015, 01:29

'Hersenvolume van boksers neemt af door klappen op hoofd'

Gepubliceerd: 03 februari 2015 00:01
Laatste update: 03 februari 2015 00:00

Het hersenvolume van professionele boksers neemt vermoedelijk af doordat ze regelmatig klappen tegen het hoofd krijgen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Hoe langer vechtsporters actief zijn op het hoogste niveau, hoe kleiner het volume van bepaalde hersendelen blijkt te zijn bij deze atleten.

Ook scoren de sporters relatief slecht bij cognitieve testjes waarbij denksnelheid wordt gemeten.

Dat melden Amerikaanse wetenschappers in het British Medical Journal.

MRI-scans

De onderzoekers volgden gedurend vier jaar 224 professionele vechtsporters, waaronder boksers en martial arts-vechters.

Bij alle proefpersonen werd met een MRI-scan elk jaar het volume van verschillende hersendelen gemeten. Ook namen de vechtsporters deel aan testjes op de computer waarbij werd gemeten hoe snel hun brein nieuwe informatie verwerkte.

Hun resultaten werden vergeleken met een controlegroep van 22 proefpersonen die niet aan vechtsport deden, maar wel dezelfde leeftijd en opleiding hadden.

Bewegingen

Uit het onderzoek bleek dat vooral vechtsporters met een lange carrière relatief veel hersenvolume leken te hebben verloren. Twee belangrijke hersenkernen (de thalamus en de nucleus cadautus) waren bij deze sporters gemiddeld 0,8 procent kleiner dan bij de controlegroep van proefpersonen, zo meldt nieuwssite ScienceDaily.

De thalamus is onder meer betrokken bij het verwerken van zintuiglijke informatie, emoties en de sturing van bewegingen. De nucleus caudatus speelt een belangrijke rol bij het leren en herinneren van informatie.

Het onderzoek wees verder uit dat de meest ervaren vechtsporters het slechtst presteerden bij cognitieve testjes. Ze verwerkten nieuwe informatie 8,8 procent langzamer dan de controlegroep.

Knock-out

Verder viel op dat boksers meer hersenschade leken te hebben opgelopen bij hun wedstrijden dan martial arts-vechters. "De meest voor de hand liggende reden is waarschijnlijk dat zij meer klappen op hun hoofd krijgen", schrijft hoofdonderzoekster Sarah Banks.

"Deelnemers aan martial arts gaan misschien minder vaak voor de knock-out, omdat ze ook kunnen winnen met andere gevechtstechnieken dan slaan."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3984651/her ... oofd-.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

di 03 feb 2015, 11:57

'Kraambedpsychose effectief te behandelen met lithium'

Gepubliceerd: 03 februari 2015 09:05
Laatste update: 03 februari 2015 09:10

Vrouwen met een kraambedpsychose herstellen eerder wanneer zij naast slaapmiddelen en antipsychotische middelen ook lithium slikken. De vrouwen hebben dan minder kans op een terugval.
Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC deze week in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Psychiatry.

Een kraambedpsychose is een ernstige psychiatrische ziekte. Vrouwen raken hierbij binnen een maand na de bevalling in de war, waardoor zij een gevaar kunnen vormen voor zichzelf en hun pasgeboren baby. De psychose komt bij één op de duizend vrouwen voor.

De onderzoekers volgden in totaal 64 vrouwen met een kraambedpsychose. De eerste drie dragen kregen de behandelde vrouwen uitsluitend slaapmiddelen. Daarna krijgen de meeste van hen antipsychotische middelen om de acute fase van de psychose te behandelen. Vrouwen die na twee weken niet opknapten kregen daarnaast lithium.

98 procent

De onderzoekers kwamen erachter dat deze vrouwen minder vaak een terugval kregen dan de vrouwen die na twee weken wel opknapten en dus geen lithium toebediend kregen.

Volgens de onderzoekers herstelt 98 procent van de vrouwen met de nieuwe behandelmethode in gemiddeld veertig dagen. "In een enkel geval werkt de medicatie niet en is een behandeling met electroconvulsietherapie (ECT) nodig."

Door: NU.nl
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3984860/kra ... thium.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

wo 04 feb 2015, 02:50

'Zwavelbacterie al ruim twee miljard jaar niet geëvolueerd'

Gepubliceerd: 03 februari 2015 21:07
Laatste update: 03 februari 2015 21:32

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat zwavelbacteriën vermoedelijk al ruim twee miljard jaar stilstaan in hun evolutie.
Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De organismen die in modderlagen op de zeebodem leven hebben al 2,3 miljard jaar geen waarneembare veranderingen meer ondergaan. De zwavelbacteriën evolueren waarschijnlijk niet, omdat hun leefomgeving uiterst stabiel is.

De wetenschappers van de Universiteit van Californië onderzochten fossielen van zwavelbacteriën uit twee geologische periodes die zijn gevonden in rotsen langs de kust van Australië. De organismen bleken 1,8 en 2,3 miljard jaar oud te zijn, maar verschilden niet van elkaar op microscopisch niveau.

Ook de biologie van de bacteriën was vergelijkbaar: ze haalden beiden hun energie uit het verbranden of afbreken van zwavelmoleculen.

Chili

De fossielen werden ook vergeleken met moderne zwavelbacteriën uit een vergelijkbare omgeving in Chili. Tot verbazing van de wetenschappers bleken ook deze organismen niet waarneembaar veranderd ten opzichte van hun 1,8 en 2,3 miljard jaar oude voorgangers.

Nog nooit eerder werd er een levensvorm ontdekt die zo lang niet evolueerde. De conclusie uit de studie moet nog wel bevestigd worden met onderzoek op meer fossielen. Ook is er nog geen genetisch bewijs.

Darwin

"Het lijkt ongelooflijk dat deze levensvormen al twee miljard jaar niet zijn geëvolueerd", aldus hoofdonderzoeker William Schopf op de nieuwssite van de Universiteit van Californië. "We hebben het over een periode die de helft beslaat van de geschiedenis van de aarde."

Toch is het volgens de onderzoekers aannemelijk dat de bacteriën stilstaan in hun evolutie.

"Dit sluit perfect aan bij de ideeën van Darwin", aldus Schopf. "Deze micro-organismen zijn perfect aangepast aan hun omgeving. De biologische regel is dat ze niet zullen veranderen zo lang hun fysieke en biologische omgeving stabiel blijft."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3985451/zwa ... ueerd.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 05 feb 2015, 11:03

Australië krijgt database met gif van dieren

Gepubliceerd: 05 februari 2015 07:45
Laatste update: 05 februari 2015 09:12

Museum Victoria in de Australische stad Melbourne krijgt binnenkort een 'gifbibliotheek'. Het museum werkt aan het opzetten van een databank voor gif van giftige diersoorten.
Dat meldt de Britse krant The Guardian donderdag.

Het museum werkt samen met de regering, de plaatselijke universiteit en een onderzoeksinstituut.

De afgelopen zes maanden hebben onderzoekers het gif van twaalf slangen verzameld en bewaard. Behalve slangengif zal er ook gif van onder meer octopussen, schorpioenen en spinnen worden verzameld. "De mogelijkheden zijn onbegrensd. We kunnen ook het gif van kwallen en bijen bewaren", aldus wetenschapper Nick Clemann.

De verzameling giftige goedjes wordt aangelegd voor wetenschappers. Die kunnen daarmee tegengiffen ontwikkelen of de collectie gebruiken voor het maken van medicijnen.

Biologen kunnen de bibliotheek gebruiken om relaties tussen diersoorten te bestuderen. Naar verluidt heeft Melbourne de wereldprimeur van een gifbibliotheek.

Door: ANP
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3986492/aus ... ieren.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 06 feb 2015, 01:51

Kat in schuildoos is minder gestrest

Gepubliceerd: 05 februari 2015 21:03
Laatste update: 05 februari 2015 21:55

Poezen die in een doos zitten hebben veel minder stress dan poezen die dat niet doen.
Dat blijkt volgens RTV Utrecht uit onderzoek van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht.

Twee dierenartsen onderzochten samen met een asiel het gedrag van katten die twee weken in quarantaine moesten verblijven.

De helft van de dieren kreeg een schuildoos in de afgesloten ruimte, de andere poezen niet.

Verschuilen

Uit het onderzoek blijk dat de katten die een doos in hun kooi hadden minstens drie dagen eerder hersteld waren van de stress dan de katten zonder doos. Het stressniveau gaat sneller omlaag als de viervoeters zich kunnen verschuilen, iets waar een doos uitermate geschikt voor is.

Dierenprogramma Vroege Vogels voegt daar nog aan toe dat minder stress niet alleen goed is voor de gezondheid van de kat, maar ook voor de eigenaar. Het dier wordt door het lage stressniveau gemakkelijker in de omgang met mensen.
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3987198/kat ... trest.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 06 feb 2015, 01:54

'Melkweg bevat vele miljarden planeten waarop leven kan bestaan'

Gepubliceerd: 05 februari 2015 18:41
Laatste update: 05 februari 2015 18:40

De Melkweg bevat waarschijnlijk vele miljarden planeten waarop in theorie levensvormen kunnen bestaan. Dat beweren Australische wetenschappers in een nieuwe studie.
Rond de gemiddelde ster in ons sterrenstelsel draaien tenminste twee planeten waarop vloeibaar water kan bestaan.

Aangezien dit één van de belangrijkste voorwaarden is voor het ontstaan van leven, zijn er in de Melkweg veel meer planeten te vinden waar levensvormen kunnen bestaan dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat melden onderzoekers van de Australian National University in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Kepler

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens te bestuderen over exoplaneten (draaiend om een andere ster dan de zon) die zijn ontdekt met de Kepler ruimtetelescoop.

De telescoop heeft tot nu toe veel exoplaneten opgespoord die relatief dichtbij hun sterren staan. Het oppervlak van deze planeten is daardoor vaak te heet om water en dus leven te kunnen bevatten.

Maar uit de nieuwe analyse van Kepler-gegevens blijkt dat gemiddeld genomen rond elke ster in de Melkweg ook twee planeten moeten draaien die in een minder hete zone liggen en waar dus wél levensvormen kunnen zijn ontstaan, net als op de aarde.

Intelligent

"De ingrediënten voor leven zijn overvloedig in ons sterrenstelsel en nu weten we dat ook bewoonbare omgevingen in overvloed voorkomen", verklaart hoofdonderzoeker Charley Lineweaver op de nieuwssite van de Australian National University.

Als er inderdaad levensvormen op andere planeten zijn ontstaan, gaat het waarschijnlijk echter niet om intelligente wezens, maar om simpele organismen, zo benadrukt hij.

"Het universum zit niet vol met aliëns die met een mensachtige intelligentie radiotelescopen en ruimteschepen kunnen bouwen, want dan hadden we wel van ze gehoord."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:-> http://www.nu.nl/wetenschap/3987116/mel ... taan-.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 07 feb 2015, 02:24

Eerste sterren in heelal ontstonden later dan gedacht

Gepubliceerd: 06 februari 2015 15:45
Laatste update: 07 februari 2015 01:21

De eerste sterren in het heelal ontstonden later dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de ESA.
Ongeveer 550 miljoen jaar na de oerknal werden de eerste sterren gevormd uit gassen en stofdeeltjes.

Dat is ruim 140 miljoen jaar later dan tot nu toe werd aangenomen.

Tot die conclusie komt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op basis van nieuwe gegevens over straling die vlak na de oerknal vrijkwam.

Achtergrondstraling

Het tijdstip van de geboorte van de eerste sterren werd bepaald met behulp van het Max Planck Observatory.

Deze satelliet meet zogenoemde kosmische achtergrondstraling. Die warmtestraling kwam vlak na de oerknal vrij en heeft nu pas ons gedeelte van het heelal bereikt.

Wetenschappers konden aan de hand van temperatuurschillen in dit 13,8 miljard jaar oude licht achterhalen wanneer de eerste structuren in het heelal ontstonden, zoals sterren en sterrenstelsels.

Ook de polarisatie van het licht werd in kaart gebracht, oftewel voorkeursrichting die de lichtgolven ontwikkelden door botsingen met kleine deeltjes, zoals elektronen.

Verschil

Aan de hand van deze gegevens concludeerden de onderzoekers dat de eerste sterren in het heelal 140 miljoen jaar eerder moeten zijn ontstaan dan gedacht.

"Dat verschil lijkt niet zo groot, gezien de 13,8 miljard jarige geschiedenis van de kosmos", verklaart hoofdonderzoeker George Efstathiou op BBC News. "Maar het verandert onze kijk op veel belangrijke gebeurtenissen."

De nieuwe polarisatiekaart kan onder meer een nieuw licht werpen op de vorm van het heelal en de precieze onstaansgeschiedenis.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3987705/eer ... dacht.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

zo 08 feb 2015, 20:43

Wachten op beste partner is evolutionair niet praktisch

Gepubliceerd: 08 februari 2015 13:51
Laatste update: 08 februari 2015 14:35

Uit een studie naar de evolutie van risicomijdend gedrag blijkt dat het in onze natuur zit om voor de veilige optie te gaan als de inzet hoog is. De mens wacht dus niet op "Mr. Perfect" of "Mrs. Perfect".
Het onderzoek werd uitgevoerd door microbiologen en computerwetenschappers van de Michigan State University en staat deze week in het online tijdschrift Scientific Reports.

Om erachter te komen waarom risicomijdend gedrag bij mensen zich zo ontwikkelde, bouwden de onderzoekers een computermodel waarin elk 'individu' een risicovolle keuze moest maken.

Omgezet naar de mens en de noodzaak van voortplanting betekent dit dat wanneer iemand helemaal geen keuze maakt er geen nakomelingen komen. Wanneer de eerste de beste wordt gekozen, kan dat een slechte keuze zijn, maar wachten op de beste (m/v) er ook voor kan zorgen dat iemand geen nakomelingen krijgt.

Gokken

Het computermodel traceerde dit risicovolle gedrag door duizenden generaties van digitale organismen te volgen. De organismen waren zo geprogrammeerd dat ze door te gokken een zo goed mogelijk resultaat moesten krijgen in levensveranderende situaties, zoals levende organismen die moeten maken bij bijvoorbeeld de voortplanting.

Uit het onderzoek bleek dat hoe kleiner de groep, in dit geval minder dan 150 individuen, hoe groter het risicomijdend gedrag. Een groepsgrootte van maximaal150 personen komt overigens overeen met de groepsgrootte waarin de primitieve mens vroeger leefde.

Toch ontwikkelde het model niet één niveau van risicomijdend gedrag. Er is geen optimale manier van het omgaan met risico. Het is een combinatie van soms iets meer risico en soms iets minder.

Door: NU.nl/Krijn Soeteman
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3988512/wac ... tisch.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23162
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

ma 09 feb 2015, 02:10

Alcoholmisbruikers hebben lagere kans op ALS

Gepubliceerd: 09 februari 2015 00:43
Laatste update: 09 februari 2015 00:42

Zware drinkers hebben minder kans op het ontwikkelen van spierziekte ALS.
Dat schrijven Zweedse onderzoekers van Lund universiteit in Malmo deze week in The European Journal of Neurology.

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers een medische database die Zweden al sinds 1973 bijhoudt. Daarin verzamelden ze gegevens van 42.000 mensen die geregistreerd stonden als probleemdrinkers.

Het bleek dat uit deze groep 7.965 mensen uiteindelijk de spierziekte ALS gediagnosticeerd hadden gekregen. Procentueel gezien is dat de helft van het voorkomen in een gemiddelde populatie. Zelfs als de onderzoekers corrigeerden voor onder andere leeftijd, geslacht en opleidingsniveau bleef het verschil staan.

Beschermd

Het lijkt er dan ook op dat problematische drinkers beschermd zijn tegen ALS, stellen de onderzoekers. De studie beschrijft niet hoe deze bescherming tot stand komt, maar volgens de onderzoeker zou het kunnen komen doordat alcohol het aantal astrocyten verlaagd. Dat zijn een type cellen die onder andere verantwoordelijk zijn voor het voeden van zenuwcellen in de hersenen.

Astrocyten bevatten echter ook hoge concentraties van een eiwit dat verband houdt met het ontstaan van ALS. Minder astrocyten, betekent wellicht minder van dit eiwit waardoor ALS minder snel toeslaat.

ALS

ALS is een spierziekte waarbij de verbinding tussen spier en ruggenmerg uiteenvalt. De ziekte is sterk progressief, na een diagnose is de levensverwachting vaak nog maar drie tot vijf jaar. De oorzaak is in 10 procent gevallen erfelijk, de rest wordt veroorzaakt door nog overwegende onbekende omgevingsfactoren.

De ziekte kreeg afgelopen jaar grootschalige bekendheid door de Ice Bucket Challenge, waarbij mensen een bak ijskoud water over zich heen gooiden om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte.

Door: NU.nl/Hidde Boersma
via:->> http://www.nu.nl/wetenschap/3988803/alc ... s-als.html

Post : #19.999
Plaats reactie

Terug naar “Wetenschap”