Werkgroep Hagal

Alles over beschaving tref je hier aan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

do 03 nov 2011, 19:39

Werkgroep Hagal
Werkgroep Hagal is een Vlaams-Nederlandse Odalistische werkgemeenschap opgericht ter bestudering, beleving en bevordering van voorchristelijke tradities in de Lage Landen. Werkgroep Hagal richt zich met name op de Germaanse tradities van de Frankische, Saksische en Friese voorouders die onze streken sinds de derde eeuw in bezit hebben genomen.
(...)
De doelstellingen van Werkgroep Hagal zijn eenvoudig. Een eerste speerpunt bestaat uit de bestudering van de voorchristelijke Traditie. Door het raadplegen van een brede waaier aan bronnen trachten wij tot een betrouwbare reconstructie van de leef- en denkwereld van de Germaanse voorouders te komen.
Aldus Werkgroep Hagal op hun website. Zo af en toe bezoek ik hun site, waar leuke informatie op staat. Nog meer interessant lijkt mij hun halfjaarlijks blad 'Wende'. Vol met prachtige Germaanse informatie. Vanzelfsprekend hebben ze ook een facebook pagina. Veel Germaanse groeperingen / verenigingen neigen vaak neofascistisch. Ik denk persoonlijk dat dit door een aantal verschillende punten komt. Enigzins word men al snel 'neo fascistisch' genoemd wanneer men de Germaanse traditie hoog houd, anderzeids (mede / gevolg) is het ook vaak door verkeerde interpretatie van omstanders. Germanen zijn heidens; iets wat een negatieve 'klank' heeft in onze maatschappij. Daarnaast worden bepaalde standpunten als rechts extremistisch gezien. Wat overigens niet altijd zo is. Zo is er ook het vlaamse Werkgroep Traditie, waar o.a. Koenraad Logghe (erg) bij betrokken is. Op de wikipedia pagina van Koenraad Logghe valt het een en ander te lezen en er is een stuk te vinden over dat uitgever Ankh-Hermes niet in zee is gegaan met Logghe. Toch heeft Koenraad Logghe een aantal prachtige boeken geschreven!
Wat mij erg aan Werkgroep Hagal bevalt is dat zij zich ook druk maken om de huidige tendens. De commerciele rotzooi, vooral tijdens deze (belangrijke) tijd van het jaar. Halloween; Sinterklaas; Kerst = GELD! Omzet! Winstmaximalisatie! Op 5 november word daarom ook dodentoch georganiseerd, zie hieronder!5 Slachtmaand (november)
Deze 'dodentocht' is de tweede activiteit georganiseerd door de Nederlandse kerngroep van Werkgroep Hagal. http://www.hagal.nl/
De 'dodentocht' behelst een bezielde natuurwandeling met de nodige aandacht voor het verleden, maar ook het heden. Met het nodige eerbetoon aan onze voorouders, maar ook de sagen en legenden indachtig.
In deze tijd van het jaar herdenken en verwelkomen we de doden, onze voorouders. Zij hebben gestreden en geleden voor hun eigenheid en hun vrijheid. Aan hen hebben op heden alles te danken. De vraag is echter wat we met deze erfenis doen? Eren we ze? Of lappen we het aan onze laars?
Spijtig genoeg kiezen velen voor het laatste als gevolg van geestelijke ontworteling. Lust voor sensatie en overconsumptie zijn hiervan de vreselijke gevolgen. Dit leidt tot commerciële wantoestanden zoals halloween.
Daarom stelt Werkgroep Hagal haar eigen initiatief voor: een dodentocht. Een wandeling om het vergetene op te helderen, om terug te verwortelen in onze volksaard. Enerzijds om de voorouders te eren, anderzijds als daad van verzet tegen alle maatschappijtendensen in. Een noodzaak!
Daarom is ...
Werkgroep Hagal, Uw Erfwacht!
Inschrijven kan ENKEL door het sturen van een e-post naar wandeling@hagal.nl. Praktische gegevens worden U binnenkort - na inschrijving - doorgestuurd.

 
Gebruikersavatar
Dromen
Administrator
Administrator
Berichten: 5033
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 06:38

di 22 nov 2011, 20:18

Afbeelding

Als de wolf gromt …

De wolf, wellicht één van de meest tot de verbeelding sprekende dieren. Gevreesd, vervloekt en gehaat. Maar ook bewondert, bemint en vereert. Sinds oudsher maakt de wolf deel uit van het bestaan der mensheid. Hetgeen aanleiding gaf tot menige mythe, sage of legende. Mensen gehuld in wolvenhuid, echte weerwolven, de wolf als zinnebeeld voor trouw, vrijheid en strijdgeest.

Voor elk wat wils. Niemand ontsnapt aan de invloed van de wolf. Hij leeft in uw onderbewustzijn, hij jaagt met u mee, de wolf vergezelt u op uw levensweg.

De winter staat / stond bekend als de Wolfstijd, het sluitstuk van het Jaarwiel. Breekt daarna het Jaarwiel, zal het voor immer winter blijven? We zullen het pas weten … als de wolf gromt …

In kader van de wolf verwelkomt Werkgroep Hagal u van harte op haar zevende Joelfeest. Met dichtwerk, muziek en allerhande gaan we op zoek naar de wolf in de Germaanse kosmologie, naar de wolf in ons oerbewustzijn, naar de wolf die ons overschouwt en bezielt. Hoort u reeds de innerlijke wolf grommen?

Wenst u deel te nemen aan ons (mid)winterfeest, ons Joelfeest? U bent uiteraard welgekomen op 17 Wintermaand (dec.) om 19u in OC De Neerbeek te Bissegem (Kortrijk).

Inschrijven (en info) kan door middel van een e-post naar joel11@hagal.be. Verdere inlichtingen volgen spoedig. Tot dan!

WmO!

https://www.facebook.com/event.php?eid=264704093568171

Tot dan!
FreeElectron
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 4292
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 22:26

di 22 nov 2011, 20:22

Werkgroep? Nee bedankt, ik ben liever fulltime vrijwilliger. :P
Plaats reactie

Terug naar “Beschaving”