Marvel en het occulte

Hier tref je diverse algemene topics aan over occulte en dark side onderwerpen
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23759
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Sat 11 Jun 2011, 14:56

Tja en zo kom ik op Zaterdagochtend ineens bij het volgende onderwerp voor een artikel op QFF... Marvel Comics en het Marvel Universum... Als groot fan en bewonderaar van deze comics die ik al sinds mijn vijfde lees en bewonder vroeg ik me af of er meer fans van Marvel hier op QFF zijn... En daarnaast wilde ik de link naar het occulte binnen het Marvel Universum hier eens in de groep gooien... Bijna alle comics van Marvel bevatten namelijk wel een of andere knipoog naar het occulte... Maar goed, dankzij een aflevering van The Big Bang Theory die ik vannacht vanaf de bank bekeek kwam ik dus op Marvel daar Stan Lee (een van mijn grote helden) een gastrol vertolkte in deze bewuste aflevering van The Big Bang Theory...Het Marvel Universum en Marvel... Voor hen die niet bekend zijn met deze materie hieronder even een introductie, die ik geleend heb van Wikipedia... Leest U even mee...???

Marvel Comics is een Amerikaanse uitgever van comics - een Amerikaanse vorm van stripverhalen - gepubliceerd door Marvel Entertainment. Het bedrijf heeft als bijnaam The House of Ideas (het ideeënhuis). Dit vanwege de vele strips en stripseries die het bedrijf uitbrengt.

Het bedrijf werd in 1939 opgericht door Martin Goodman onder de naam Timely Comics. In de jaren 50 en 60 begon het bedrijf met het produceren van strips over superhelden. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in New York City en heeft het daar meerdere vestigingen.

Een van de bekendste medewerkers van het bedrijf is bedenker Stan Lee. Beroemde (voormalige) medewerkers zijn Jack Kirby, Dick Ayers, Jim Mooney, Jim Starlin, Chris Claremont, John Byrne, Sal Buscema, John Buscema, Jim Lee, Avi Arad, Marc Silvestri.

Op 31 december 2009 nam The Walt Disney Company Marvel Entertainment over voor 4,24 miljard dollar.

Martin Goodman richtte in 1939 de uitgeverij Timely Comics op, welke later zou uitgroeien tot Marvel Comics. Goodman was voorheen uitgever van pulp-tijdschriften, met name Western.

Timely's eerste publicatie, Marvel Comics #1 (Oktober 1939), bevatte het eerste verhaal waarin de superheld Human Torch te zien was, evenals de antiheld Namor the Sub-Mariner. Van het tijdschrift werden 80.000 exemplaren verkocht, waarna Goodman besloot een tweede exemplaar te laten drukken. Deze verscheen in november 1939. Hiervan werden 800.000 exemplaren verkocht.

De eerste redacteur van Timely comics was schrijver/tekenaar Joe Simon. Hij werkte samen met Jack Kirby aan enkele van de bekendste personages van Timely Comics, waaronder Captain America. Van Captain America Comics #1, welke in maart 1941 verscheen, werden een miljoen exemplaren verkocht.

Hoewel de andere personages van Timely Comics niet zo bekend werden als Namor, Human Torch en Captain America, zijn sommige tot vandaag de dag in de strips van Marvel te zien. Voorbeelden hiervan zijn de Whizzer, Miss America, de Destroyer, de originele Vision, en de Angel.

Na de Tweede Wereldoorlog stortte de markt voor strips over superhelden grotendeels in. Goodman stopte daarom met de publicatie van superheldenverhalen, en focuste zich meer op een groter arsenaal aan thema’s. Zo liet hij strips maken over horror, werstern, humor, drama en misdaadverhalen. De naam van het bedrijf werd veranderd naar Atlas Comics.

Onder de naam Atlas Comics publiceerde Marvel een groot aantal strips die vooral een patroon volgden dat op dat moment populair was. Zo werden er eerst westernverhalen gepubliceerd, en later sciencefiction- en monsterverhalen. Ook deed Atlas een paar pogingen de oude superhelden weer populair te maken.

De eerste strip die onder de naam Marvel Comics werd uitgebracht, was Amazing Adventures #3 uit augustus 1961. Onder de nieuwe naam ging Marvel net als DC Comics alles op alles zetten om het superheldengenre weer populair te maken bij een groot publiek. Hiertoe werden een groot aantal nieuwe personages bedacht, beginnend met Spider-Man en Marvels eerste superheldenteam, de Fantastic Four. Tot 1969 publiceerde Marvel 831 stripboeken, waarvan het grootste gedeelte geschreven door Stan Lee.

De verhalen van Stan Lee en Jack Kirby bleken de sleutel tot succes. Samen bedacht dit duo voor Marvel een groot aantal helden en anti-helden, zoals de Hulk, Spider-Man, Thor, Ant-Man, Iron Man, de X-Men (het originele team bestaande uit Cyclops, Jean Grey, Beast, Angel en Iceman) en Daredevil.

De superheldenstrips van Marvel kwamen erom bekend te staan dat ze zich veel meer focusten op de karakters van persoonlijkheden van de helden dan voorgaande strips. Dit was vooral het geval bij Spider-Man. In plaats van perfecte helden voerde Marvel meer helden met kleine gebreken op, die soms zelfs totaal niet leken op de traditionele helden.

In de herfst van 1968 verkocht Goodman Marvel Comics en zijn andere uitgeverijen aan de Perfect Film and Chemical Corporation. Goodman bleef wel uitgever.

In 1971 werd Marvel Comics benaderd door de United States Department of Health, Education, and Welfare met het verzoek een strip te maken waarin drugsmisbruik zou worden aangekaart. Stan Lee accepteerde deze opdracht, en schreef een driedelig Spider-Man verhaal rondom dit thema. Marvel weigerde dit verhaal aanvankelijk te publiceren, maar met Goodmans toestemming bracht Lee het verhaal toch uit in The Amazing Spider-Man #96-98 (mei-juli 1971).

Goodman ging in 1972 met pensioen, waarna Lee hem opvolgde als uitgever. Onder zijn toezicht ging Marvel Comics opnieuw aan het experimenteren met nieuwe verhalen en genres, zoals martial rts, (Shang-Chi: Master of Kung Fu), sword-and-sorcery (Conan the Barbarian, Red Sonja) en satire (Howard the Duck). In 1972 haalde Marvel zijn concurrent DC Comics in als marktleider in de stripwereld.

In 1973 werd Perfect Film and Chemical Corporation veranderd naar "Cadence Industries", en werd de Marvel-tak binnen dit bedrijf hernoemd naar "Marvel Comics Group". Goodman, die nu al zijn banden met Marvel had verbroken, richtte zelf een nieuw bedrijf op; Atlas/Seaboard Comics.

Midden jaren 70 werd Marvel slachtoffer van distributieproblemen. Enkele goed lopende series trokken steeds minder lezers. Marvel begon zich hierop meer te richten op de markten buiten de Verenigde Staten. Een van de eerste doelwitten was het Verenigd Koninkrijk. Voor de stripmarkt hier bedacht Marvel zelfs zijn eerste Britse superheld, Captain Britain.

In 1978 werd Jim Shooter Marvels hoofdredacteur. Hij voerde enkele grote wijzigingen door in het beleid van Marvel, onder andere om het feit dat tekenaars en schrijvers steeds hun deadlines misten aan te pakken.

In 1981 kocht Marvel de DePatie-Freleng Enterprises animatiestudio van Friz Freleng en David H. DePatie. Het bedrijf werd hernoemd tot Marvel Productions, en begon met het produceren van animatieseries en –films als G.I. Joe, Transformers, Jim Henson's Muppet Babies, en Dungeons & Dragons.

In 1986 werd Marvel verkocht aan New World Entertainment, die Marvel drie jaar later weer doorverkocht aan MacAndrews and Forbes.

Begin jaren 90 kwam Marvel met een volledig nieuwe stripreeks getiteld Marvel 2099, waarin verhalen werden gepubliceerd van bekende personages in een verre toekomst.

In 1991 kwam Marvel met een ruilkaartspel getiteld Marvel Universe Cards. Datzelfde jaar ging Ronald Perelman, wiens bedrijf Marvel had gekocht, met Marvel naar de beurs. Als onderdeel van dit proces verkocht Marvel een deel van zijn producties aan Saban Entertainment.

In 1994 verkreeg Marvel stripboekdistributeur Heroes World. Ook op andere fronten maakt Marvel grote deals met andere bedrijven. Als gevolg hiervan bleef er naast Marvelnog maar en grote uitgever over in Noord-Amerika: Diamond Comic Distributors Inc.

De jaren 90 werden voor Marvel gekenmerkt door een reeks van methoden om de verkoopcijfers te vergroten, zoals variërende voorplaten voor de strips, en cross-overs tussen meerdere striptitels. In 1996 kwam Marvel met de Onslaught-saga, waar bijna alle striptitels van dat moment bij betrokken waren.

In 2001 brak Marvel zijn banden met de Comics Code Authority, en stelde zelf een systeem op waarmee kon worden bepaald voor welke leeftijdscategorie een verhaal geschikt was. De eerste strip van Marvel die niet langer door de Comics Code Authority was beoordeeld was X-Force #119 (Oktober 2001).

Marvel kwam tevens met een aantal nieuwe titels zoals MAX, een reeks met verhalen voor volwassen lezers, en Marvel Age, ontwikkeld voor jonge lezers. Tevens begon Marvel met een project om een heel nieuw doelpubliek aan te spreken; Ultimate Marvel. Binnen dit project werden alle bekende personages gemoderniseerd, en begonnen hun verhalen weer van voor af aan zodat een nieuw publiek alles vanaf het begin kon volgen.

Stan Lee was rond deze tijd niet langer betrokken bij Marvel, maar bleef wel het gezicht van het bedrijf. In 2002 won hij een rechtszaak tegen Marvel voor zijn deel van de opbrengst van films en merchandise gebaseerd op zijn creaties.

In het nieuwe millennium kwamen tevens steeds meer live-action films uit gebaseerd op de strips van Marvel. Sommigen hiervan, zoals Spider-Man en X-Men, groeiden uit tot enkele van de succesvolste filmreeksen ooit.

Op 31 augustus 2009 werd bekend dat The Walt Disney Company interesse had in het kopen van Marvel voor een bedrag van 4 miljard dollar. Op 31 december 2009 keurden de aandeelhouders van Marvel deze overname goed.

Al met al inmiddels dus een enorm grote organisatie met armen zo lang als de banen van de satellieten om onze aarde... Maar goed terug naar het occulte en de diverse links naar Marvel met betrekking tot conspiracies... Zo hebben we Dr. Strange... Kijkt U even mee...???Dr. Strange duikt voor het eerst op in Strange Tales uit 1963... In tegenstelling tot andere Marvel superhelden is Dr. Strange een normaal mens die zijn krachten ontleend aan geheimzinnige amuletten en alchemie...  In latere Marvel comics krijgt Dr. Strange de titel Sorcerer Supreme en roept hij entiteiten aan uit andere dimensies om meer kracht te krijgen en nog machtiger te worden...Dr. Strange is op den duur de meest machtige magiër in de kosmos en dus niet alleen op aarde, via diverse occulte lijntjes krijgt zijn persoonlijkheid steeds meer macht en daarbij komen nogal wat interessante zaken voorbij. Zo gebruikt Dr. Strange onder andere een speciale levitatie klok en hanteert hij het boek van Vishanti... Lees hier meer over Dr. Strange...

Naast Dr. Strange zijn er ontelbaar veel andere karakters in het Marvel Universum die allemaal op hun eigen manier wel lijntjes naar het occulte of verwijzingen naar conspiracies hebben...

Ook op Youtube is er wel wat te vinden over Marvel en het Marvel Universum dat weer voer tot nadenken is... Kijkt U even mee...???

Natuurlijk gaat het hier om fantasie  en niet om de werkelijkheid, maar de hoeveelheid knipogen naar het occulte en naar samenzweringen in het Marvel Universum zijn echt enorm. Dede de bedenkers van deze stripfiguren dit gewoon om het spannend te maken? Of schuilt hier meer achter??

Wie het weet mag het zeggen...

Hieronder in de comments gaat het wat mij betreft dan ook verder, en kunnen we een soort van vergaarbak aan informatie creëren over Marvel en de links naar het occulte en conspiracies...


1119 AD
User avatar
Permuter 0.
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1803
Joined: Sun 22 Aug 2010, 09:30

Sat 11 Jun 2011, 22:17

het is niet wat het lijkt,... het is veel erger
User avatar
blazing
Junior QFF-er
Junior QFF-er
Posts: 12
Joined: Fri 14 Jan 2011, 21:08

Wed 15 Jun 2011, 15:33

HOERA! Een onderwerp naar mijn hart!
Ikzelf ben ook comic-book enthousiast en ben al vanaf jongs af aan geobserdeerd door superhelden.

De symboliek in superhelden-boeken is natuurlijk altijd al aanwezig geweest. Zowel in oppervlakkige manier als in diepzinnige manier. Symboliek is een mooi gegeven, maar ik ben wel van mening dat het een fenomeen is dat door mensen is gecreëerd. Zeker als we het hebben over satanitische tekens en anti-christelijke fenomenen. Het tekeningetje is uiteindelijk door iemand verzonnen en that's all there is.

Christenen hebben gewoon over het algemeen de neiging om overal altijd ergens iets achter te zoeken. Iedereen interpreteerd dingen anders, en ik denk dat er binnen de comic-book wereld daar niet op een zodanig bewuste manier mee is omgegaan. En mocht dat toch wel het geval zijn, dan vind ik mijn comics alleen maar toffer! haha
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23759
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Wed 15 Jun 2011, 21:03

Ik zie het toch anders Blazing... Ik werk nu bijna 20 jaar straks met graphics en weet inmiddels dat symboliek toepassen en het gebruik van bepaalde kleuren maar ook de combinatie van deze twee een belachelijk goede uitwerking kunnen hebben om een bepaalde boodschap in het onderbewustzijn van de mens te programeren. En inderdaad de symboliek in die comics die is er door mensen in verwerkt, maar wat is de achtergrond van deze mensen?

Symboliek verwerken zie ik namelijk niet pertinent als iets dat 'slecht' is, maar eerder als een middel om mensen van zaken op de hoogte te brengen die door allemaal andere shit in de vergetelheid geraakt zijn of ze te wijzen op zaken die angstvallig verborgen worden houden door hen die de touwtjes in handen hebben. Doordat je bepaalde mensen (lees: zielen) confronteert in hun onderbewustzijn met informatie die ze anders niet tot zich hadden genomen kun je dus ook bereiken dat mensen zich gaan verdiepen in dingen die juist tot nieuwe mogelijkheden zullen leiden voor de mensheid in z'n algemeenheid...
1119 AD
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: 8Lou1
Top
User avatar
blazing
Junior QFF-er
Junior QFF-er
Posts: 12
Joined: Fri 14 Jan 2011, 21:08

Thu 30 Jun 2011, 05:36

Uiteraard is er een bepaalde macht binnen visuele toepassingen. Zelf ben ik ontwerper en weet veel trucjes van het beïnvloeden in reclame's, posters, flyers en al wat een mens om zich heen ziet. Maar daarbij quote ik een prachtig stukje uit de serie Mad Men wat mij altijd is bijgebleven: "The reason you haven't felt it is because it doesn't exist. What you call love was invented by guys like me, to sell nylons."

Daarmee wil ik alleen maar (weer) benadrukken dat de mens zelf bepaald of ze symboliek en betekenis ziet. En zo ja, welke hij/zij erin ziet. Twisted Sister werd ervan beschuldigt een liedje te hebben gemaakt over moordlustige dingen. Frontman Dee Snider gaf in de rechtbank aan dat het ging om een operatie van een van zijn bandleden. Snider lichtte toe dat 'als men op zoek gaat naar gewelddadige dingen, men die kan vinden.. en als men zoek naar ervaring van een intensieve operatie, vind men die ook.'

Waarom dingen zoeken achter iets wat er niet zijn? Ik begrijp het avontuur, maar zie ook de complexiteit daarvan. In de comic-book wereld wisselen tekenaars en schrijvers elkaar continu af. Verhaallijnen zijn door elkaar en langs elkaar heen gaan lopen. De een gebruikt dit, de ander dat. Zijn er bepaalde tekenaars die die symboliek naar voren hebben gebracht dan? En word dat ook in stand gehouden door huidige tekenaars. Ik denk dat, als er symboliek was, het zeker wel is gaan verwateren.
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23759
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Thu 30 Jun 2011, 16:25

Je bent vormgever dus... Of nee je doet een opleiding nog toch? Tja, nogmaals ik baseer mijn bevindingen niet zo maar ergens op... Ik weet niet wat jij in ik noem eens wat euh pak en beet de zomer van 1997 aan het doen was...? Maar ik zat ergens in een studio in London te werken aan een albumhoes voor ene meneer M. Oldfield...

En zelfs dat durf ik nog geen ontwerpen te noemen...

Snap je waar ik heen wil? Je bent niet zo maar ontwerper Blazing :) Ik ben al meer dan 10 jaar klaar met het studiemateriaal en zelfs nadat ik dingen voor Heineken, Honda, B.A.T. en vele andere grote bedrijven over de hele wereld heb 'vormgegeven' durf ik het woord ontwerper nog steeds niet in de mond te nemen... En dat komt omdat het geen ontwerpen is... 'Ontwerper' ben je pas als je hele grootse dingen kunt creëren... En jezelf ontwerper noemen is iets dat in deze branche als 'not done' wordt gezien...

En je hebt het over posters en flyers... Maar dat heet DTP-en... Een 'ontwerper' bedenkt ingenieuze concepten, en geloof me, echt geen posters en of flyers... Daarvoor loop ik inmiddels iets te lang mee...

En zoeken naar dingen die er niet zijn? Misschien moet je je eens gaan verdiepen in Johannes I. en zijn zijn leer achter kleuren en het gebruik er van... Daar ligt de basis voor een van de elementen van het beïnvloeden...

Ach ik zeg al weer je veel! Verder no hard feelings maar gewoon even een quick reply op je comment...
1119 AD
User avatar
Aillas
Senior QFF-er
Senior QFF-er
Posts: 57
Joined: Sun 05 Jun 2011, 10:17

Thu 30 Jun 2011, 17:33

Even verder bordurend op het onderwerp, kan ik, met kennis over sociale psychologie (oervorm van marketing), toevoegen dat er extensief onderzoek is gedaan naar kleurenleer en gebruik van symboliek in reclame en vormgeving. Zeker in de Verenigde Staten.

Dat er occulte symboliek in Marvel (en andere) comics zit lijkt me bijna onvermijdelijk gezien de verschillende onderwerpen; griekse en scandinavische mythologie, het occulte zelf (Dr. Strange) en wetenschappelijke oorzaken van mutaties en de daarbij behorende krachten.
User avatar
blazing
Junior QFF-er
Junior QFF-er
Posts: 12
Joined: Fri 14 Jan 2011, 21:08

Sun 03 Jul 2011, 02:32

Dat zijn flinke namen, Baphomet. Flink hoor..

Stick to the topic. Voor mij is het niveau een beetje teveel gezakt nu.

Jammer.
User avatar
baphomet
Administrator
Administrator
Posts: 23759
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:08

Sun 03 Jul 2011, 03:25

Het niveau zakken? Off-Topic?? Ik was vrij on-topic hoor, en haakte in op het feit dat jij jezelf ontwerper noemde... Nogmaals ik heb veel gemaakt (of 'ontworpen' zoals jij dat zou noemen) de afgelopen pak en beet 15 jaar maar ik zou mezelf oprecht geen ontwerper durven noemen... Wat ik wel durf te benoemen is dat gebruik van kleuren (vandaar ook mij referentie naar Johannes I.) en het gebruik van symbolisme wel degelijk wordt toegepast omdat dat ook echt werkt! Als jij ontwerper bent zou je dit moeten weten toch?

Daarnaast is Stan Lee rete commercieel en heeft de man bick bucks gemaakt, misschien kun je zelfs wel stellen dat de symboliek in een Marvel comic de meest openlijke vorm van het gebruik van symboliek is... Enig idee wat de jaaromzet van Marvel is??? Get my point? Ik zwets niet zo maar uit mijn nek Blazing, en blijf behoorlijk on-topic mijns inziens...

En ook in een eerdere post zei ik al iets van "no hard feelings verder" maar blijkbaar zijn die er toch bij jou... Nogmaals: No hard feelings!
1119 AD
User avatar
fr3bzy
Administrator
Administrator
Posts: 2588
Joined: Sat 21 Aug 2010, 16:12
Contact:

Sun 03 Jul 2011, 09:43

now now kiddo's keep it clean :woohoo:

jullie zijn allebei keigoeie ontwerpdingusbeoefenaars ^^
no need for cock-contest :silly:

[YES]Equality of Opportunity - [NO]Equality of Outcome
User avatar
Dromen
Administrator
Administrator
Posts: 5033
Joined: Sat 21 Aug 2010, 06:38

Mon 28 May 2012, 04:09

bump

Vooral eerste post: die linq van Perm0 naar docu!!
User avatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 821
Joined: Tue 16 Aug 2011, 21:10

Sat 04 May 2013, 13:24

User avatar
Dromen
Administrator
Administrator
Posts: 5033
Joined: Sat 21 Aug 2010, 06:38

Sat 04 May 2013, 19:16

nice @ NoMore, weet niet waar je precies op doelt, maar ik zie dat die gebruiker alle uitzendingen van X-men erop heeft gezet :woohoo: Echt té tof!

Beetje offtopic maar toch :D
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: NoMore
Top
User avatar
Tobi
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 1891
Joined: Wed 21 Aug 2013, 18:13

Sat 04 May 2013, 19:45

Volgens mij doelt ie op het "have you forgotten that electricity and magnetism are related"
puur omdat dat de eerste zin is die gesproken word op het moment dat nomore de video laat beginnen, maar kan het fout hebben.
Moraliteit ∝ Vrijheid
Real eyes realize real lies!!
Natural Law: The REAL law of attraction | The end of all evil
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: NoMore
Top
User avatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Posts: 821
Joined: Tue 16 Aug 2011, 21:10

Sun 05 May 2013, 15:34

You're welcome Dromen! Enjoy!

En idd Vrill, het ging me om de berichten voor de jeugd. Het heeft vroeger toch wel indruk gemaakt. Verken je natuurlijke krachten, stel mutanten! ghehehe ;)

Image

Image
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Top
Post Reply

Return to “Dark Side Algemeen”