Wim Hof, The Iceman - Innerfire

Alles puur natuur nier ;-)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 10 jan 2015, 13:04

Zowaar heb ik op deze Zaterdag nog even wat tijd gevonden om nog een nieuw topic te openen op QFF. Namelijk een draadje / topic over Wim Hof, The Iceman. U weet wel, die gast die vroeger als aan halve circusartiest in diverse TV programma's over de hele wereld opdook omdat hij langdurig onder ijskoud water zichzelf in leven wist te houden.

Afbeelding

Daarnaast waren er nog tal van andere dingen waarmee Wim Hof telkens opnieuw aantoonde eigenlijk gewoon een soort van levend wonder te zijn. En ik verbaasde mij er eigenlijk over dat Wim nog geen eigen stekje had op QFF. U begrijpt dat ik daar dus verandering in wilde aan gaan brengen alvorens ik besloot dit epistel op mijn toetsenbordje uit te gaan zitten tikken. En zo geschiede en U bent nu aan het lezen over Wim Hof hier op QFF.

Terwijl het hier buiten behoorlijk te keer gaat en de wind om en over mijn huis boldert en raast, denk ik persoonlijk dat het wellicht het handigste is dat ik diegene die niet weten wie Wim Hof is even wat nader kennis laat maken met Wim door middel van wat bewegende beelden. Hieronder volgt wat videomateriaal waarmee ik Wim even aan diegene introduceer die Wim nog niet kennen... Kijkt U even mee...???

Enfin, aan de hand van deze video's moeten diegene die Wim niet kenden toch wel een aardig beeld hebben kunnen krijgen van Wim. Anyways, van bewegende beelden naar wat meer tekst over Wim Hof.

Wim Hof heeft namelijk een heuse eigen Wikipediapagina waarop behoorlijk wat over de man te lezen staat. Leest U eventjes mee...???
Wim Hof (Sittard, 20 april 1959), bekend onder de naam "The Iceman", is een Nederlander die diverse kouderecords op zijn naam heeft staan. Hij ontwikkelde een methode waardoor ook andere mensen beter bestand tegen koude zouden zijn, de Wim Hof Methode. Uit onderzoek is gebleken dat zijn lichaam een natuurlijke aanleg heeft om bij lage temperaturen meer bruin vetweefsel te activeren en meer lichaamswarmte te produceren dan bij een gemiddeld persoon het geval is.

Hij werd geboren als eeneiige tweeling met zijn broer André. Wim groeide op in een katholiek gezin met negen kinderen, waaronder zijn broer, documentairemaker Rob Hof. Hij ging naar de lagere technische school en raakte, naar eigen zeggen in die tijd, vanaf zijn twaalfde jaar, geïnteresseerd in allerhande vormen van esoterisch gedachtegoed, waaronder boeddhisme en hindoeïsme, natuurvolken, zoals Indianen en Masaï, tradities, culturen en talen. Hij is een beoefenaar van de Aziatische Tumo-meditatietechniek.

De in Amsterdam en Polen woonachtige Hof zegt extreme kou te kunnen weerstaan en beheerst op dit vlak verscheidene disciplines. In mei 2007 moest hij op een hoogte van 7400 meter met bevroren tenen een recordpoging staken. In korte broek en op sandalen had hij de top van de Mount Everest willen bereiken. Het is daar tussen 25 en 30 graden onder nul. Hij haalde voordien negen keer het Guinness Book of Records en deze expeditie had de tiende keer moeten worden.

Hij beklom eerder blootsvoets besneeuwde bergen en overwon zonder hulpmiddelen of beveiliging steile wanden. Eind 1998 zwom hij op de Noordpool, gekleed in niet meer dan een zwembroek, onder een 40 centimeter dikke ijslaag door. In maart 1999 zwom hij onder vijftig meter poolijs door. In februari 2000 probeerde hij in Finland bij 20 graden onder nul honderd meter onder poolijs te zwemmen. Hij kan naar eigen zeggen gedurende ruim zes minuten zijn adem inhouden.

In maart 2007 liep The Iceman in Finland een halve marathon (21 kilometer en 95 meter) op blote voeten, boven de poolcirkel bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius onder nul. Hij liep tweedegraads bevriezingen op aan zijn voeten en moest na afloop behandeld worden in het ziekenhuis van Kolari. Het is een record dat wordt erkend als een Guinness World Record. In juni 2007 heeft hij het wereldrecord in-ijs-staan verbeterd. In het ijsberenverblijf van Ouwehands Dierenpark stond hij 70 minuten en 35 seconden tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes. Dit record werd op 21 april 2008 verbeterd door de 43-jarige Chinees Jintu Wang, die het anderhalf uur uithield in een ijstank in Peking.

Begin 2009 vestigde hij in Tanzania een "wereldrecord" door nagenoeg naakt en bij 15 graden onder nul de 5892 meter hoge Kilimanjaro te bedwingen.[bron?] Begin 2014 beklom Wim Hof wederom in korte broek de Kilimanjaro. Samen met een 26 volgelingen behaalde hij de top binnen 48 uur.

Eind 2008 liet hij weten dat hij niet langer een "kermisattractie" wil zijn, maar "de mensheid wil dienen" door zijn sporttechnieken op anderen over te brengen. Maar op 26 maart 2010 kwam hij terug op zijn eerdere uitspraken en stond hij gedurende 1 uur, 44 minuten en 12 seconden opnieuw tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes. In juli 2010 heeft hij dit record verbroken met 10 seconden, deze keer gekoppeld aan een reclame van het energiebedrijf NUON. Het toen behaalde record van 1 uur, 44 minuten en 22 seconden verbeterde hij op 1 januari 2011 tot 1 uur en 50 minuten in Hong Kong, met de motivering aandacht te willen vestigen op global warming.

Methode

Hij is ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel kunnen beïnvloeden met hun geestelijke vermogens. Hij ontwikkelde een leerschool voor het beïnvloeden van het cardiovasculaire systeem. In zijn 'Wim Hof Methode' combineert hij ademhalingstechnieken met een geloof dat het lichaam meer kan dan gedacht, en koudetrainingen die bestaan uit een geleidelijke gewenning aan koude omgevingen. Daarbij borduurt hij voort op de Aziatische meditatietechniek Tummo, wat volgens hem helpt "om vanuit je zenuwstelsel warmte te genereren door middel van je wil en ademhaling." Daarmee zou er meer zuurstof in het bloed opgenomen worden, wat het centraal zenuwstelsel zou beïnvloeden. Volgens Hof zou zuurstof hierdoor in het gehele lichaam terechtkomen en deze alkalisch maken.

Hij denkt met zijn methode reuma- en diabetespatiënten te kunnen behandelen en gelooft ook in brede zin in een heilzame werking. Hij veronderstelt dat iedere ziekte zijn oorsprong heeft in een uit balans geraakt immuunsysteem, en dat 95% van alle ziekten zijn te genezen.

Wetenschap

Hij liet zichzelf onderzoeken door verschillende wetenschappelijke instituten. Uit onderzoek in 2014 komt naar voren dat zijn methode het immuunsysteem beïnvloedt door de extreme ademhalingstechniek - in tegenstelling tot concentratie en meditatie zoals hijzelf in 2011 dacht. Ook bleek dat zijn lichaam een natuurlijke aanleg heeft om bij lage temperaturen meer bruin vet te activeren en meer lichaamswarmte te produceren dan bij een gemiddeld persoon het geval is.

Hij heeft zich naar eigen zeggen in 2007 laten onderzoeken bij The Feinstein Institute for Medical Research in New York en bij een gespecialiseerd koude-fysiologisch instituut in Oulu in Finland. waar ze het effect van extreme kou op straaljagerpiloten onderzoeken. Hieruit bleek dat hij door jarenlange training zijn vermogen om met kou om te gaan extreem heeft ontwikkeld.

Invloed

Sinds 2010 werd Hof onderzocht door onderzoekers van het academisch ziekenhuis UMC St Radboud in Nijmegen om te weten te komen hoe hij tot zijn prestaties komt. Tijdens een experiment waarbij Hof in een ijsbad plaatsnam terwijl hij zijn meditatie uitvoerde, werden een aantal tests uitgevoerd bij toediening van endotoxine. Zijn lichaam liet bovengemiddelde cortisolwaarden zien. Ook was zijn immuunreactie 50 procent lager in vergelijking met anderen en maakte zijn lichaam minder ontstekingseiwitten aan.

Hoewel hij beweerde dat hij zijn autonoom zenuwstelsel en afweerreactie kon beïnvloeden door concentratie en meditatie, was een bevinding bij één persoon geen wetenschappelijk bewijs dat meditatie het autonome zenuwstelsel en de immuunrespons kan beïnvloeden. De onderzoekers stelden voor om in een vervolgonderzoek door Hof getrainde proefpersonen te vergelijken met gewone proefpersonen. Dit onderzoek werd uitgevoerd met een interventiegroep van twaalf proefpersonen die door hem waren getraind en een controlegroep van twaalf niet-getrainde proefpersonen die endotoxine van de bacterie Escherichia coli in de bloedbaan kregen toegediend. De getrainde proefpersonen van de interventiegroep deden ademhalingsoefeningen die zorgden voor een zuurstoftekort in de weefsels (hypoxie) en het meer basisch worden van het lichaam (alkalose), waardoor de adrenalineniveaus stegen tot niveaus die hoger waren dan gebruikelijk is voor een persoon die voor de eerste keer bungeejumpt. Daarop werden meer ontstekingsmediatoren waaronder interleukine-10 aangemaakt. Deze groep vertoonde minder ziektesymptomen dan de controlegroep. De resultaten van het onderzoek gaven de indicatie dat getrainde personen hun immuunrespons kunnen beïnvloeden.

Volgens Wouter Van Marken Lichtenbelt toonde dit onderzoek "onomstotelijk" aan dat het immuunsysteem te beïnvloeden was via de Wim Hof Methode, maar kon nog niet vastgesteld worden welk onderdeel daarvan hiervoor zorgde. Ook zou het mogelijk zijn dat de ademhalingstechniek zorgt voor een acuut effect op het autonoom zenuwstelsel waardoor extra adrenaline vrij komt. Volgens de onderzoekers Kox en Pickkers was het al bekend dat een diepe ademhaling, afgewisseld met het lang vasthouden van de adem, zorgt voor een sterke wisseling van de zuurgraad en het zuurstofgehalte in het bloed, en dat een hoog adrenalineniveau de werking van het immuunsysteem remt. Volgens onderzoeker Pickkers ging het dus om lichamelijke stress die niets te maken had met de psyche

Bruin Vetweefsel

Uit een volgend onderzoek aan de Universiteit van Maastricht bleek dat zijn eeneiige tweelingbroer André even goed tegen koude kan. André volgde niet Wim Hofs koudetraining maar was wel getraind in dezelfde ademhalingstechniek. De onderzoekers bevonden dat beiden bij een lage temperatuur een gelijke maar bovengemiddelde hoeveelheid bruin vet activeerden en meer lichaamswarmte produceerden dan andere proefpersonen, hoewel hun lichamen niet over bovengemiddeld bruin vet beschikten. De onderzoekers constateerden ook een verhoogde glucoseopname in de ademhalingsspieren. Onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt zei: "Dit lijkt toch meer een kwestie van aanleg dan van de training te zijn"

Kritiek

Hij is bekritiseerd om zijn uitspraken. Hij beweerde dat mensen met reuma, multiple sclerose en zelfs kanker baat zouden kunnen hebben bij zijn methode. Zijn onderzoekers Pickkers en Kox hadden hem gewaarschuwd voor het postuleren van dergelijke gezondheidsclaims die volgens hen niet gerechtvaardigd zijn. Tevens vertelde Hof aan de media dat het onderzoek uitwees dat zijn lichaam bacteriën eerder kon uitschakelen, hoewel dit geen conclusie van het onderzoek was.

In 2014 benadrukte wetenschapsjournalist Marcel Hulspas dat een verlaagde afweerreactie niet betekent dat Hof minder vatbaar is voor ziekte. Daarnaast vond Hulspas dat het effect van 'bizar ademhalen' op het adrenalineniveau en immuunrespons te weinig bijzonder was voor de aandacht die Hof van de media kreeg. De 'aandachtverslaafde' Wim Hof moest volgens hem worden "kaltgestellt"
Bron:-> http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof

Interessante dude dus deze Wim. En daar er enorm veel over Wim en zijn zogeheten Wim Hof Methode te vinden is, leek me dit wel een geschikt moment op WIm op QFF dus maar zijn eigen stekje te geven...

Hieronder kan het wat mij betreft dus verder...
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Medemens
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23234
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

za 10 jan 2015, 13:07

#podcast55
Medemens
QFF Gold Member
QFF Gold Member
Berichten: 201
Lid geworden op: di 16 apr 2013, 22:17

za 10 jan 2015, 14:12

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: baphomet
Omhoog
Gebruikersavatar
ThaViking
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 528
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:10

vr 12 jun 2015, 22:50

Iceman Wim Hof - Studium generale - Universiteit Twente

Wim Hof vertelt op een enthousiaste manier over de "Wim Hof methode". Hij bereikt met deze methode geweldige resultaten. Matthijs Kox van het Radboud Ziekenhuis vertelt over de metingen die hij heeft gedaan bij Wim Hof en wat de resultaten hiervan zijn.

De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Toxopeus
Omhoog
Plaats reactie

Terug naar “Natuur”