Kappen met kappen

Alles puur natuur nier ;-)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 816
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 21:10

di 07 okt 2014, 00:50

Soms zijn er van die onderwerpen die aan me blijven knagen. Het kappen van oeroude bossen is er daar zeker één van!

Een tijd terug stuitte ik al op het clearcutting in Alaska, nu was het een documentaire over het rooien van het amazonegebied, wat voornamelijk voor veeteelt gebeurt, van Bruce Parry. (Amazon season 1 ep.6) Ik ga er maar even vanuit dar er op andere plekken wel weer nieuwe bossen groeien, toch blijf ik het zonde vinden.

Hierbij dus een een fijne, afgezaagde plek voor wereldwijde ontbossing ;)

Afbeelding

Afbeelding

Amazon Deforestation: Timelapse


Clear Cutting a Forest
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, ThaViking, wodan, BL@DE
Omhoog
Gebruikersavatar
NoMore
Super QFF-er
Super QFF-er
Berichten: 816
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 21:10

za 18 jun 2016, 12:52

GROOTSCHALIGE VERWOESTING

Palmolie is de nummer 1 geworden van alle plantaardige oliesoorten ter wereld en Nederland is 1 van de grootste afnemers.
Zorgwekkend, want door deze steeds meer uitbreidende industrie (lees: natuurverwoesting), worden plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken van hun grond verdreven en diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan in (levens)gevaar gebracht.
Als deze industrie niet een halt wordt toegeroepen, zal dit ernstige gevolgen hebben.
En dat terwijl het palmolievrij kan!

Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm genaamd eiaeisguineensis. Palmolie is nu voor 87% afkomstig uit Indonesië en Maleisië. De bossen worden één voor één gekapt of platgebrand, om plaats te maken voor palmolie-plantages. In de periode 2000-2005 werd er al ieder jaar 1,1 miljoen hectare tropisch woud in Indonesië verwoest. Nu is dat nog meer geworden.

Momenteel worden er 300 voetbalvelden regenwoud per uur omgekapt. Plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden van hun grond verdreven om plaats te maken voor deze industrie. Hierdoor verliezen zij toegang tot hun oerwoud, waar zij hun voedsel, medicijnen en inkomsten uit halen. Daarnaast worden omliggende stukken grond en het water vergiftigd door chemische producten die gebruikt worden op de palmolie-plantages. Diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan worden door verwoesting van hun leefgebied in levensgevaar gebracht.

STIJGENDE VRAAG NAAR PALMOLIE

Doordat palmolie goedkoop kan worden ingekocht, is palmolie een zeer populaire plantaardige olie bij fabrikanten. Palmolie is de nummer 1 geworden van alle plantaardige oliesoorten ter wereld. De olie wordt gebruikt in meer dan 50% van de producten, waaronder: gebak, pizza, zoete deegwaren, chocolade, cosmetica en schoonmaakmiddelen. De vraag naar palmolie is nu zelfs groter dan het aanbod en wordt nu nog meer wordt opgedreven door de opmars van biobrandstoffen. Europa zal meer dan 1/5 deel van de wereldproductie aan plantaardige olie nodig hebben om (volgens een Europese richtlijn) tegen 2020 10% fossiele brandstoffen in het wegtransport te vervangen. Volgens onlangs gepubliceerde cijfers neemt Europa zelfs al 33% af van de palmolieproductie en is Nederland (dit kleine landje!) 1 van de grootste afnemers.

In veel landen (waaronder Nederland) bestaan er geen wetten op de verplichte etikettering van palmolie. Daardoor maskeren bedrijven palmolie met de aanduiding 'plantaardige olie', of meer dan 170 andere benamingen (bekijk hier de lijst met de 30 meest voorkomende namen)! Er bestaan talloze alternatieven voor palmolie, maar jammer genoeg is geen daarvan zo goedkoop, waardoor bedrijven liever niet iets anders gebruiken. Het wordt tijd dat er in Nederland een wet gaat komen. Die fabrikanten verplicht om het gebruik van palmolie duidelijk op hun verpakking te vermelden. En zich niet te verschuilen achter vage benamingen voor palmolie. Zodat er duidelijkheid komt voor de consument en deze zelf kan kiezen voor palmolie-vrije producten. De producten op deze website zijn palmolie-vrij zodat je zeker weet dat je niet bijdraagt aan de vernietiging van de tropische bossen en haar wildlife.

http://www.palmolie.info/palmolie/

AfbeeldingAfbeelding
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: blackbox, ThaViking, combi
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23355
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 20 sep 2018, 22:28

Indonesië verbiedt aanleg van nieuwe palmolieplantages voor drie jaar

Afbeelding
Foto: AFP

Gepubliceerd: 20 september 2018 21:30
Laatste update: 20 september 2018 22:02

De Indonesische president Joko Widodo heeft donderdag een decreet ondertekend waardoor er voor de komende drie jaar een verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages komt.
Met deze maatregel wil de president een duurzamer plantagebeheer handhaven, bijdragen aan de reductie van broeikasgassen en kleine eigenaars steunen tegenover grootgrondbezitters.

Indonesië komt tegemoet aan de roep van milieugroepen, die zware kritiek uiten. Zij zien de vele plantages als de hoofdreden voor de massale ontbossing van het land. Hierdoor vermindert de leefomgeving van zeldzame diersoorten, zoals orang-oetans, olifanten en tijgers.

De wereldwijde vraag naar palmolie stijgt en daarom zijn er de afgelopen tien jaar veel nieuwe plantages aangelegd in Zuidoost-Azië. Indonesië en Maleisië zijn de grootste producenten van palmolie. Sinds 2015 is er voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud verwoest in Indonesië, stelt Greenpeace.

Multinationals gebruiken palmolie voor koekjes, margarine en tandpasta. Greenpeace publiceerde woensdag nog een rapport over de staat van de palmolie-industrie. Grote merken als Unilever en Nestlé worden gelinkt aan de kap van regenwoud, terwijl ze Greenpeace beloofd hebben ontbossing voor palmolie te voorkomen.
Bron: >> https://www.nu.nl/klimaat/5473133/indon ... jaar-.html
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23355
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 20 sep 2018, 22:30

Afbeelding
Foto: AFP

'Multinationals vernietigen regenwoud door foute palmolie'

Gepubliceerd: 19 september 2018 07:40
Laatste update: 19 september 2018 08:39

Multinationals vernietigen Indonesisch regenwoud, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Greenpeace International. Dit gebeurt ondanks beloften dat de bedrijven alleen nog maar duurzame palmolie zouden gebruiken.
Palmolieproducenten hebben sinds 2015 voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud in Indonesië verwoest.

Grote merken zoals Unilever, Nestlé, Mondelēz, PepsiCo en Colgate-Palmolive worden in het rapport van de milieuorganisatie gelinkt aan de kap van regenwoud, terwijl de bedrijven volgens Greenpeace hebben beloofd ontbossing voor palmolie te voorkomen.

De multinationals gebruiken palmolie voor hun koekjes, margarine en tandpasta. Uit het rapport blijkt dat er in vijfentwintig gevallen bewijs is van ontbossing en aanleg van plantages zonder vergunning en in beschermde gebieden.

Wilmar, gevestigd in de Rotterdamse haven, is marktleider en verantwoordelijk voor 40 procent van de mondiale palmoliehandel.

"Beloofd is beloofd: Unilever, Nestlé, en Mondelēz, neem jullie verantwoordelijkheid koop geen foute palmolie meer van Wilmar, tot het bedrijf bewijst dat zijn palmolie duurzaam geproduceerd wordt", aldus Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Afbeelding

Een palmolieplantage in Papua, Indonesië. (Foto Ulet Ifansasti/Greenpeace)
Bron: ->> https://www.nu.nl/ondernemen/5469791/mu ... molie.html
Plaats reactie

Terug naar “Natuur”