Windmolens en Terreur

Hier tref je alle overige topics aan met betrekking tot nieuws en discussie over onderwerpen die niet thuis pasten in een van de andere sub-fora.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

do 20 sep 2018, 23:34

Tja wat een titel, maar eerlijk is eerlijk, veel doeltreffender had ik de inhoud van dit epistel dat hieronder gestalte zal krijgen, niet kunnen omschrijven. In het Noorden van Nederland is er namelijk oprecht sprake van een serieuze terreurdreiging jegens een ieder die ook maar iets met die dingen te maken heeft en / of tegen een ieder die er ook maar een positief woord over tracht te reppen...

Afbeelding

"Dus, tja, maar waarom dan? Wat is er aan de hand dan?" hoor ik nu menigeen denken die wellicht nog niet bekend is met de materie. Voor hen hieronder een beetje uitleg om zo wat meer duiding te creëren... Leest U even mee...???
Coördinator Terrorismebestrijding: terreur tegen windmolens loopt uit de hand

10 september 10 september Ina Reitzema Groningen

Afbeelding

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich zorgen over het protest tegen windmolens in vooral Drenthe en Groningen.

Het verzet neemt volgens de coördinator ‘in sommige gevallen buitenwettelijke vormen’ aan en gaat gepaard met ‘bedreiging, intimidatie en vernieling’.

Weinig tegen te doen
Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland stelde eerder al in deze krant de windmolenterreur zeer serieus te nemen. In de praktijk blijkt er weinig tegen te doen.

In Groningen en Drenthe zijn in boerenakkers ijzeren voorwerpen gegooid met als doel landbouwmachines te vernielen. Sommige boeren rijden met metaaldetectoren om schade te voorkomen.

Afbeelding

Dergelijke blikken werden op akkers van boeren gevonden die in windmolens investeren Foto: archief/DvhN

'Tegen bestuurders en boeren'
Het NCTV is met nieuwe cijfers over het dreigingsbeeld in Nederland gekomen en signaleert daarin nu ook het probleem van windmolenterrorisme. In het rapport dat maandag gepubliceerd werd staat dat de acties zich richten tegen pro-windmolen bestuurders, boeren op wier land turbines komen, maar ook tegen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de installatie en bouw van de windmolens.

Niet alleen in Nederland
De coördinator noemt dat de dreiging niet alleen in Nederland is. 'Het extremistische verzet tegen windmolens is in meer Europese landen zichtbaar. In Frankrijk werden dit jaar al diverse windmolens in brand gestoken, wat leidde tot miljoenen euro’s schade.'
Bron: ->> https://www.dvhn.nl/groningen/Co%C3%B6r ... 5427.html1

Afbeelding

Ik was me al enige weken wat in deze materie aan het inlezen zo nu en dan als ik wat tijd over had, dit kwam voornamelijk door de nieuwsberichten in de regionale media van het Noorden. En dat deed mij beseffen dat deze materie gewoon een eigen stekkie hier op QFF verdiende. Want er speelt nog veel meer dan alleen het bovenstaande artikel. Daarover hieronder later meer...


:windy:
De volgende gebruiker(s) zeggen bedankt: Toxopeus
Omhoog
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:06

WOENSDAG 21 FEBRUARI 2018, 10:24

Definitief: 45 windmolens in Veenkoloniën

Afbeelding

Er komt definitief een park met 45 windmolens in de Veenkoloniën. Dat heeft de Raad van State bepaald. De doelstelling voor duurzame energie weegt hoger dan het gegeven van omwonenden tegen het windpark zijn.

Zo blijkt uit de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Met de uitspraak, meldt RTV Drenthe, komt een einde aan jaren van procederen. Er is geen hoger beroep mogelijk. Dat betekent dat de 45 windturbines bij Stadskanaal en Nieuw-Buinen er gaan komen. Die kunnen een hoogte van 175 meter krijgen.

Afbeelding

De locaties van de windmolens. De grijze kern op de kaart is Stadskanaal. Bron: Windpark Drentse Monden Oostermoer

Veel verzet

Er is veel verzet tegen de plannen voor een groot windmolenpark van het ministerie van Economische Zaken. De bezwaren kwamen onder meer van Tegenwind Veenkoloniën, Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond, Het Drentse Landschap, de Bond Heemschut, Platform Storm en Wind Nee. Een van de bezwaarschriften is 180 pagina's groot.

De bezwaarmakende partijen vrezen voor onder meer slagschaduw, geluidsoverlast en voor gezondheidsrisico's. De Raad van State schuift die bezwaren nu van tafel. Alle bezwaren zijn voldoende onderzocht en weerlegd, vindt ze.

Het ontbreken van draagvlak op lokaal niveau is niet zonder meer het meest zwaarwegend

Raad van State

Afweging tussen belangen en energievoorziening
'Er is geen wettelijke regel die bepaalt dat een ruimtelijk plan een ontwikkeling alleen mogelijk mag maken als daarvoor voldoende draagvlak in de omgeving bestaat', luidt de uitspraak van de Raad van State die uit 196 pagina's bestaat.

Bij projecten zoals een windpark moeten de ministers een afweging maken tussen een duurzame nationale energievoorziening en de belangen van omwonenden. 'Het ontbreken van draagvlak op lokaal niveau is daarbij niet zonder meer het meest zwaarwegend', vindt de Raad van State.

De voormalige ministers van Economische Zaken voerden voor de Raad van State aan dat het doel van 14% duurzame energie in 2020 niet wordt gehaald als het Drentse plan onderuit zou gaan. In 2020 moet in Nederland 6000 megawatt aan windenergie op land worden opgewekt. De Drentse Monden en Oostermoer levert hieraan een bijdrage van 150 megawatt. De Raad van State wijst erop dat die doelstelling een politieke keuze is geweest en dat het niet aan de rechter is om daar wat anders van te vinden.

Plan voor 45 windmolens

Eerst was het plan nog groter, maar één rij windmolens bij Drouwenermond is geschrapt. Het lintdorp zou anders ingesloten worden tussen twee rijen windmolens. Dat geldt ook voor Gasselternijveenschemond, maar daar is tot dusver geen rij geschrapt.

Reactie Tegenwind

Ondanks dat er geen hoger beroep meer mogelijk is, blijft Tegenwind bij haar protesten tegen de windmolens: 'Er komt geen enkele windturbine.' Windpark Oostermoer hoopt dat tegenstanders het verzet staken.
Bron: ->> https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190601/D ... enkolonien

Screen Capture: ->>

Afbeelding
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:15

Rechte lijnen door de horizon

Hoe windmolens van 200 meter het sociale weefsel van de Veenkoloniën aan flarden scheuren

Vijftig molens van tweehonderd meter hoog doorsnijden straks de rechte lijnen en verre horizon van het voormalige veenlandschap in Drenthe. Boeren uit de Veenkoloniën willen windmolens op hun land zetten voor schone energie, maar oogsten in plaats daarvan woede en afgunst. Nergens in Nederland is het verzet zo groot als hier. Buren spreken elkaar niet meer, families staan onder spanning, kaart- en biljartclubs vallen uiteen. Hoe kwam het zover?

Interviews: Joop Bouma

Bewerking en productie: Wendelmoet Boersema en Jan Kruidhof

Beeld: Reyer Boxem

Wind

In een keet achter het huis van landbouwer Jakob Speelman in Eerste Exloërmond kwamen ze sinds 2009 bijeen, de veenkoloniale boeren met zeggenschap over hun eigen grond. Terwijl de koffie pruttelde en het gevelkacheltje snorde, werkten ze hun plannen uit voor het vlakke veen. Er waren tijden dat ze er wekelijks zaten, na hun werk op het land. Omwonenden wisten nog van niets.

Harbert ten Have is de voorman van deze groep boeren, die 17 van de geplande 50 reuzenwindmolens op hun land in de Drentse Veenkoloniën willen zetten. Reuzen van 200 meter tiphoogte, minstens 3 megawatt, al met al een investering van 90 miljoen.

Afbeelding

Als zoon van een boerenechtpaar uit Eerste Exloërmond, hartje Veenkoloniën, koos Ten Have voor een agrarische opleiding en ging werken op het bedrijf van zijn vader. Maar de 48 hectare was te klein voor twee gezinnen. Jaren later en een carrière als ambtenaar bij het ministerie van Landbouw en Visserij rijker, lokte toch de grond. Tien jaar geleden nam hij het akkerbouwbedrijf over.

De zetmeelaardappelen, suikerbieten, cichorei en uien bleken niet genoeg. Ten Have keek vooruit. Zijn oog viel op windmolens: één keer planten, meteen volgroeid, een gegarandeerde en betrouwbare oogst. “Met windenergie krijgt mijn bedrijf weer toekomstperspectief”, zegt hij. Dat gold voor meer boeren. De landbouwsubsidies uit Brussel namen drastisch af, en ze zochten naar alternatieve inkomsten.

In 2009 cirkelden de projectontwikkelaars al boven het gebied. Zij probeerden boeren over te halen windmolens op hun land te zetten. Wat zij kunnen, kunnen wij beter, wist Ten Have. Ze verjoegen met succes de projectontwikkelaars uit het gebied. Er bleef er slechts één over, Raedthuys uit Twente, die al afspraken had gemaakt met een ander groepje boeren.

Ten Have en zijn club namen probleemloos nog een andere hobbel. Met een stevige lobby kregen ze voor elkaar dat de provincie Drenthe de Veenkoloniën aanwees als ‘zoekgebied’ voor de windplannen. Hun plan sloot mooi aan bij de wens van de overheid voor meer duurzame energiebronnen.

De omwonenden? Dat kwam later wel. Dachten ze.

“Met windenergie krijgt mijn bedrijf
weer toekomstperspectief.”
HARBERT TEN HAVE, BOER

Henk Eissen, een van de windboeren uit Gasselternijveenschemond die er vanaf het begin bij is, is eerlijk over het collectieve zwijgen in het begin. Eerst zelf tot overeenstemming komen binnenskamers, en dan naar buiten treden, dat was het plan. Maar in zo’n kleine gemeenschap komt alles uit. Een van de boeren verspreidde de uitnodigingsbrief voor het overleg van Ten Have’s club in het dorp. Vanaf dat moment werd het niet meer rustig in het gebied.

Dat de weerstand zó massaal zou zijn, had niemand van de windboeren verwacht. Eissen: “Ze noemden ons landverraders, bedriegers, hufters. Dat doet zeer.”

Wat vooral kwaad bloed zette was dat de overheid in 2010 besloot de Rijkscoördinatieregeling toe te passen. De overheid kon nu rechtstreeks zaken doen met de windboeren en de provincie had het nakijken. Dat ontketende een storm aan protesten. De provincie en de gemeenten – eerst nog welwillend – keerden zich tegen de boeren. Actiegroepen sproten op. En – uiteindelijk – raakten ook de bewoners echt gealarmeerd.

De Rijkscoördinatieregeling (RCC) is een besluit van de overheid waarmee Economische Zaken bij projecten op het terrein van energie-infrastructuur die van nationaal belang zijn, alle regelingen kan coördineren. Het is vergelijkbaar met een bestemmingsplan, maar dan voor grote projecten. In dit geval voegde toenmalig minister Maria van der Hoeven drie bestaande plannen van windboeren samen om de RCC toe te kunnen passen.

Dat ze de schijn tegen hebben, weet Ten Have ook wel. Windboeren zijn zakkenvullers, zeggen de mensen, ze zitten op hun tractor te denken hoe ze nog meer geld kunnen verdienen. Maar stoppen? Ten Have denkt er niet over. Dan pakken anderen het wel op, want windenergie zal er komen in de Veenkoloniën. Nederland moet toch een duurzame energievoorziening krijgen?

Hij had het achteraf wellicht iets anders aangepakt. Maar ze wisten in het begin nog niets, niet waar die molens zouden komen, niet hoeveel het er zouden zijn, niet of ze het geld rond kregen. “Wij zitten als landbouwers in een glazen huis, dat weten we wel. Vanaf het begin hebben we de gemeente en de provincie op de hoogte gehouden. We hebben altijd open en bloot onze plannen gepresenteerd.” Ten Have stond een woedende menigte te woord, op die elfde september in 2014 toen bewoners voor het eerst de details van het project te horen kregen. Ziedende actievoerders zetten de toon en gijzelden de bijeenkomst. Hij bleef rustig.

Ten Have vindt angst een slechte raadgever.

Toen moest het ergste verzet nog komen.

Verzet

Een hakselmachine rijdt door een maïsveld in de Drentse Veenkoloniën. In de cabine van de ruim tien ton zware Claas Jaguar zit een loonwerker van de agrarische coöperatie Weco de Hondsrug uit Borger. Onder hem trekt de maïsbek van het voertuig de planten naar binnen; vlijmscherpe messen verhakselen de maïs tot veevoer. Plotseling gaat de metaaldetector van de machine af. Net te laat is de man met het stilzetten van de zware motor. Een dik stuk staal spat van het hakmes af. De loonwerker schrikt zich rot. Wonder boven wonder is hij niet getroffen. Als hij uit de cabine klimt, ziet hij dikke kettingen die met zwarte bindbandjes zijn opgehangen in de maïsplanten.

Dit is het land van een van de boeren uit de streek, die van plan zijn op hun land tientallen 200 meter-hoge windmolens te plaatsen. Het is oktober 2015, jaren nadat de eerste plannen voor het project tot in detail bekend raakten.

“Dat metaal had in theorie door de bodem van de cabine kunnen slaan”, zegt Bert Roosjen, bedrijfsleider Weco de Hondsrug. “Dan zit de schrik er goed in, hoor.” Zoekacties leveren nog zes kettingen op bij andere percelen in de buurt. Er wordt aangifte gedaan, maar nog altijd heeft de politie de dader niet gevonden, noch een verband met een actiegroep. De schade voor Weco de Hondsrug: zo’n 10.000 euro.

Harbert Ten Have – voorman van de windboeren – krijgt meermalen dreigsms’jes, maar wil daar niet over uitweiden. We weten je wel te vinden, we weten waar je woont, dat soort dingen. “Dat gebeurt in de emotie. Ik kan er niets mee. Ben ook niet naar de politie gegaan.” Hij voelde zich op al die informatiebijeenkomsten waar hij namens de boeren afgelopen jaar aanwezig was, veilig genoeg, al kon hij het wantrouwen af en toe snijden.

De sabotage van de hakselaar is de climax van jaren van protesten, en ook het meest onfrisse incident. Want het protest ontwikkelt zich eerst langs bekende lijnen. Vier actiegroepen die na 2010 zijn ontstaan, bundelen in 2012 de krachten in Tegenwind Veenkoloniën, een groep onder aanvoering van ondernemer Jan Nieboer.

De boeren doen niets anders dan liegen en bedriegen, is zijn overtuiging, die hij graag en veel ventileert in de media. “Wij zijn het afvoerputje. Geldzucht verblindt. Als dit doorgaat, worden de Veenkoloniën een industriegebied van de zwaarste soort.” Nieboer heeft recht van spreken, vindt hij, want geboren en getogen in de omgeving. Een echte Veenkoloniaal. Nieboer wil zijn leven niet laten verknallen door de windmolens.

Het wringt voor sommigen dat Nieboer ook voorzitter is van de ondernemersvereniging Kanaalstreek. In die functie wordt hij geacht neutraal en zakelijk te opereren, want er zijn ook windboeren lid van deze organisatie. Als actievoerder is hij fel en faliekant tegen de kolossen. De plaatselijke notaris en enkele anderen zegden hun lidmaatschap op. Nieboer is niet onder de indruk van deze kritiek.

“Wij zijn het afvoerputje. Geldzucht verblindt.”
JAN NIEBOER, ACTIVIST EN ONDERNEMER

De venijnigste tegenstand voor de boeren komt daarentegen niet van de kant van de actievoerders, maar uit onverwachte hoek. Waren provincie en gemeente in de beginfase enthousiast over de plannen, nu starten de gemeentes Aa en Hunze en Borger-Odoorn zelfs een rechtszaak tegen de overheid. Uit woede dat minister Kamp hun invloed op het project met de speciale Rijkscoördinatieregeling elimineerde.

De gemeente Stadskanaal vroeg zelfs alle bewoners om per brief bezwaar aan te tekenen tegen de molens. Opruiend gedrag, vindt projectontwikkelaar Arthur Vermeulen. “Dat legitimeert het optreden van actiegroepen in het gebied, die zijn soms op het hysterische af. Het voedt extreme gevoelens, zoals het dreigen met sabotage.”

Maar ja, wie luistert er naar hem, denkt hij, als directeur windenergie van Raedthuys, dat met een groep boeren ook windmolens wil plaatsen. Vermeulen was aanwezig bij tientallen spreekuren, net als windboer Ten Have. Tweede Exloërmond, Buinerveen, Stadskanaal, zaaltje na zaaltje. Echte emoties zag hij, verwijten, onmacht, en natuurlijk raakte hem dat. Net als het filmpje dat online verscheen, waarin zijn huis in beeld werd gebracht, met de oproep alle post van Economische Zaken naar zijn adres te sturen. “Geen prettig idee, als je vrouw en kinderen zo met je werk worden geconfronteerd.”

Met de vele inspraakavonden begin dit jaar proberen Economische Zaken en de boeren de geest weer in de fles te krijgen. Inspraak? Door de strot duwen van overheidsbeleid, schamperen de bewoners die erop af komen.

Ook een alternatief plan van een groep ondernemers met zon in plaats van wind als bron voor duurzame energie, brengt geen rust. Tjipke Paas is een van die ondernemers, die een zonnepark van 300 hectare bedachten waar bewoners aan kunnen deelnemen. Een fonds voor de bewoners, dat was ook onderdeel van het plan van de boeren, maar daar is geen vertrouwen meer in. Het zonneplan is nog niet helemaal doorgerekend. Minister Kamp en de boeren zien er niets in, in ieder geval niet als alternatief.

Paas is niet tegen windenergie in het algemeen én geen actievoerder. Maar hij is wel tegen dit project. Onlangs liet hij projectontwikkelaar Vermeulen zijn huis zien, met een prachtig vrij uitzicht, helemaal tot Drouwenerzand. Straks staan er vijf molens voor en veertien achter zijn huis. Arthur, vroeg Paas, krijg ik last van slagschaduw? Ja? Waarom zeg jij mij dan eerst dat ik helemaal geen last krijg van die molens?

“Mensen worden genaaid”, weet Paas. “De bevolking speelt geen enkele rol in de beslissingen. Terwijl mijn mensen en ik hier willen blijven wonen. Het gaat niet om hún, de boeren, het gaat om óns!”

De woede laat zich niet meer bottelen.

Woede
Jessica Scholtze, kwam 9 jaar geleden naar Gieterveen, heeft een Bed & Breakfast.
“Stilte, absolute rust en het verre uitzicht, daar komen mijn gasten voor. Dit is een geweldige plek, dat ruwe landschap, zonder getut, hier wordt gewerkt en geleefd. Als je hier over straat loopt, groet iedereen je. Maar als ik nu mijn buurman Hans tegenkom, kijk ik de andere kant op. Hij trouwens ook. Hans heeft op een informatieavond gezegd dat met iedereen is gepraat. Toen stond ik op en zei: Hij liegt dat ‘ie barst. Hij heeft met niemand gesproken. Als ik een schuurtje wil, stap ik ook naar mijn overbuurvrouw om te vragen wat ze ervan vindt. Maar Mentink is nooit geweest. Ja, vlak na die bijeenkomst afgelopen herfst. Hij reed m’n erf op. Ik zei: Wat kom je doen? Hij zei: Ik kom eens even praten. Ik zei mooi, maar je bent wel vijf jaar te laat.

Met mijn B&B is het afgelopen. Je komt hier echt niet om onder negen windmolens te slapen. Ha, in het westen maken ze zich druk om windmolens op twaalf kilometer van de kust. Hier komen ze op 500 meter van woningen. Dit is altijd al het afvalputje van Nederland geweest en we zijn het nog: van God en iedereen verlaten”

Hans Mentink, boer en initiatiefnemer van het windproject, krijgt een reeks windmolens op zijn land. Buurman (op 1 kilometer) van Jessica Scholtze.
“Soms lig ik er van wakker dat Jessica niet meer groet. Maar ze heeft zich niet verdiept in de toekomst van het gebied. Ze heeft een mooi plekje voor haar B&B, toch is dit geen Grolloo, toeristen laten zich niet dwingen. Op de Veluwe zijn je kansen voor een pension beter, dit is allereerst een grootschalig landbouwgebied.

Het heeft ook te maken met de gunfactor. Ze denken: liever allebei niks dan jij iets meer dan ik. Daar is niet tegen te vechten. Uiteindelijk ben je beiden verliezer. We hebben aangeboden geld te storten in een gemeenschapsfonds. Ze vonden dat we met spiegeltjes en kraaltjes aankwamen, met wipkippen voor het dorpsplein. Wat verwacht je dan? Dat je miljoenen krijgt?

Stel, wij en onze achterban stoppen ermee. Er zijn momenten dat ik er nooit aan had willen beginnen. Denk je dat die molens er dan niet komen? Blijven we soms met ons allen kolen verstoken in elektriciteitscentrales? Ik heb als boer een rol in de verduurzaming van Nederland. Ik produceer met mijn melkveebedrijf op een duurzame manier, op mijn dak liggen zonnepanelen, ik voorzie in mijn eigen stroom en wil CO2neutraal uitbreiden. Is níets doen dan een oplossing, afwachten en achterover leunen?

"Is níets doen dan een oplossing, afwachten en achterover leunen?"
HANS MENTINK, BOER

Evert Poelman, eigenaar grondverzet-bedrijf in Gieterveen. Buurman van Jessica Scholtze.
“Mijn buurvrouw Jessica kwam hier laats om te vragen of ik een plakkaatje tegen de windmolen voor mijn raam wilde hangen. Ik zei ‘neu’, want ik moet straks al die gaten graven voor die windmolens, dan ga je niet protesteren. Dat zou gek zijn. Dit gaat toch nergens over? Complete vriendenkringen zijn uit elkaar gevallen, dat vind ik erg. Over tien, vijftien jaar staan die molens er gewoon. Alles went. Het is vooral de import, westerlingen, die tegen zijn. Daar zitten grote bekken bij, jonge. Afgunst speelt zeker mee. Van mij mogen ze die dingen neerzetten. Al wil ik dan wel een eigen kabeltje, met goedkope stroom. Ik vraag me weleens af wat er gebeurt met het verzet, als ze iedereen spotgoedkope stroom aanbieden. Voor geld is alles te koop.”

Martin Gout uit Gieterveen, een van de eerste bewoners die een inloopspreekuur van Economische Zaken en de boeren bezocht.
“Een van m’n buren zei: het land is van de boeren, de horizon van ons allemaal. Daarom komt het zo hard aan. De sfeer is hier totaal verziekt. Klein voorbeeldje: volgens traditie worden hier met Pasen in alle dorpen en buurtschappen paasvuren aangestoken. Iedereen brengt dan snoeihout naar de plaats van het paasvuur. Ik had een hele berg, die ik achter in mijn auto in een aanhanger wegbracht. Maar ik kwam hopeloos vast te zitten in de modder. De beheerder riep er een boer met een tractor bij, die zou me er wel even uittrekken. Dat is normaal hier, je helpt elkaar. De ketting was al vastgemaakt en ik hoor die man aan de beheerder vragen: Wie is dat eigenlijk? Dat is Gout, zei de beheerder. O, zei die boer, die is tegen windmolens. Die vent ga ik niet uit de modder trekken. En hij koppelde de tractor af en reed weg.”

Jakob Speelman, akkerbouwer in Eerste Exloërmond, al drie generaties lang. De vierde, zijn zoon, neemt over een paar jaar het bedrijf over.
“Wij komen nog allemaal bij elkaar over de vloer. Natuurlijk zitten er onder onze vrienden en kennissen ook tegenstanders. Hun ‘nee’ zal nooit ‘ja’ worden, en omgekeerd ook niet. Om de vrede te bewaren praten we er zo weinig mogelijk over. Ik begin er nooit uit mezelf over, anders verziek je alles. Maar als we niets doen om de economie aan te jagen, trekken de jongeren hier alsnog weg. Ook al mislukt het windproject, mijn kleinkinderen zullen zeggen: weet je nog dat opa het probeerde?”

"De overheid walst gewoon over ons heen. Minister Kamp is niet voor rede vatbaar."
RENÉ SMIT, BEWONER

René Smit uit Gasselternijveen. Hij knutselde een metershoge protestmolen in de tuin van zijn droomhuis, dat te koop staat.
“Iedere steen van dit huis is door mijn handen gegaan. Ik heb het van de grond af opgebouwd. We wonen hier fantastisch. Ons droomhuis. Toen we de grond kochten heb ik bij de gemeente gevraagd of er nog iets voor ons huis kwam Nee hoor, niets. Maar als ik een aardige prijs krijg, verkopen we het morgen nog, al willen de meisjes en wij nog zo graag blijven.

Ik ben heel bang dat ik niet ga wennen aan het geluid van die windmolens. Sjoefff, sjoefff, sjoefff. Zo’n lage brom. En het gaat de hele dag door. Overdag de slagschaduw van de wieken, ’s nachts de rode lampjes bovenop de turbines. Ik was vrij laconiek in het begin, maar nu denk ik dat die molens er gaan komen, de overheid walst gewoon over ons heen. Minister Kamp is niet voor rede vatbaar.

Mijn protestmolen haal ik niet weg. Ik moet iets doen. Niemand zit hier te wachten op compensatie, ik zou zelfs betalen om die dingen tegen te houden. Doe mij maar zonnepanelen op het land. Dan blijven wij hier fijn wonen.”

Henk Eissen, initiatiefnemer windproject, boert sinds 15 jaar in Gasselterboerenveenschemond.
“Op visite bij buren heb ik nooit een geheim gemaakt van de plannen, zodra we er als boeren onderling uit waren. Veel kon ik hen eerst nog niet vertellen, omdat we nog helemaal niet wisten waar die molens precies zouden komen. Ik zei laatst tegen mijn buren, Sietske Bosma en haar man: ik kan me voorstellen dat je tegen de plannen bent, maar ik hoop dat we elkaar blijven respecteren.

De discussie is niet zakelijk. Allemaal emoties. Wat wij zeggen, komt als een boemerang terug. Al geef ik mijn buurman 1000 euro, het zal niet genoeg zijn. 2000 euro zal ook niet genoeg zijn. Afgunst, zo voel ik het. Ze hebben niet in de gaten dat ik met mijn grote landbouwbedrijf minder verdien dan de meesten in het dorp. Ik klaag niet, want ik ben gezond. Maar alles wat ik verdien, gaat naar de bank.

Op de website van een actieclub ben ik schunnig en grof neergezet. Ik heb aangifte gedaan. Wij doen geen illegale dingen. Ik word weleens uitgescholden. Landverraders, bedriegers, hufters. Dat doet zeer. Ik vind het vooral voor mijn vrouw heel erg. Ikzelf kan iedereen recht in de ogen kijken.”

Wat verdient een boer aan een molen?
Een windmolen van 3 megawatt kan een boer, die zelf ook kapitaal inlegt en daarmee risico neemt, op jaarbasis netto zo’n 80.000 euro opleveren. Die opbrengst ligt lager als er een projectontwikkelaar tussenzit, die ook risico neemt bij z’n investering. Voor de Veenkoloniën staat nu 150 MWatt gepland, in plaats van de aanvankelijke 300 MWatt. Dat betekent 50 molens, waarvan 17 gebouwd gaan worden door de groep van Ten Have. De deelnemende boeren zullen niet letterlijk aan de molen(s) op hun land verdienen, omdat ook de tussenliggende grond nodig is om ‘rijtjes’ te vormen van de windturbines. De boeren verdienen dus naar rato van het aantal hectare grond dat ze inbrengen voor het project, ook als er geen enkele molen op hun land staat.

Sietske Bosma, woont naast het land van Henk Eissen in buurtschap Tweede Dwarsdiep. Haar WOZ-waarde is met 12,5 procent naar beneden bijgesteld door de gemeente Aa en Hunze.
“Eissen heeft ons destijds één keer gebeld over de windplannen. Hij deed nogal luchtigjes. Twee jaar geleden hoorde ik op een bijeenkomst van een actiegroep een Portugese hoogleraar spreken over de gezondheidsrisico’s van windmolens. Ik schrok me kapot. Toen heb ik weer met Eissen gebeld. Die zei dat alles in kannen en kruiken was en dat ze zich aan de wet hielden.

We huurden een advocaat in met medestanders en hebben 25 boeren van wie we de naam konden achterhalen, aansprakelijk gesteld. Laten we kijken of we hun business-case kunnen verzuren met een rechtszaak. Wij willen maar één ding: onze gezondheid veilig stellen. We willen weg, maar onze huize zijn onverkoopbaar. De waardedaling is al bewezen door die WOZ-bijstelling voor de huizen in de regio. Al had ik liever 12,5 procent korting bij de Jumbo gehad. We voelen ons opgesloten in een openluchtlaboratorium.”

Veenbrand
In dat laand van zaand en haide

In de braande zunneschien

In ain vloag van wind en regen

Krimpt hai doar inain van pien.Lege lonen en zwoare aarbaid

Dat is t leven van n proleet

Stokkepot en mui van t zwougen

Zingt hai ’s oavends in de keet.

Uit: Alex Vissering, ‘De hel van Jipsinghoezen’, naar een gedicht van Harm Rienmeyer

Het zijn oude sentimenten die opspelen bij de weerstand tegen de windmolens in de Drentse Veenkoloniën, zegt troubadour Alex Vissering. Hij maakte een liedje over een berucht werkverschaffingsproject: de hel van Jipsinghoezen. Werklozen groeven in de jaren dertig gedwongen de heide af en overnachtten in barakken onder belabberde omstandigheden. “De uitbuiting, he, die is hier als vanouds. Verveners knepen de veenwerkers uit. De rijke boeren behandelden hun arbeiders slecht. Dat zit hier diep, hoor.”

Ook historicus Harm van der Veen – zelf vurig tegenstander van de windmolens – plaatst het verzet in een lange traditie van tegenstellingen, opstanden, oproer en stakingen in de regio. Hij schreef boeken over de historie van de Groninger en Drentse Veenkoloniën. De onrust begon al in de negentiende eeuw, toen de turfstekers het gebied langzamerhand geschikt maakten voor akkerbouw. In de nadagen van de veenexploitatie waren er heftige loonconflicten tussen landeigenaren en arbeiders. Van der Veen citeert uit een verslag van een negentiende-eeuwse commissie zien die de ‘Arbeiders-Questie-‘ onderzocht. “De betrekking tusschen arbeiders en arbeidgevers is hier over het algemeen ene zeer ongelukkige. Somwijlen haaten zij elkander wederkeerig.”

Ook in recentere tijden, de jaren zestig en zeventig, was het raak. De zieltogende aardappelmeel- en strokartonindustrie zorgden voor vieze kanalen, stankoverlast en ratten. Farbrieken sloten, de werkloosheid liep op, en het ledental van Communistische Partij steeg mee. “Het kon niet slechter. Barre jaren”, zegt Van der Veen.

Een grootscheeps landinrichtingsproject moest vanaf de jaren tachtig een einde maken aan de teloorgang van het gebied. Ruilverkaveling op een schaal die Nederland nog niet gezien had, zorgde voor de nu zo kenmerkende rechte lijnen en verre horizon.

Waren de Veenkolonialen aanvankelijk niet te spreken over dit rationeel ingedeelde land, waar de natuur volstrekt ondergeschikt was gemaakt; dat beeld is de afgelopen twintig jaar gekanteld, ziet historicus Van der Veen. Het heeft plaats gemaakt voor trots. “Bewoners genieten van die uitgestrekte weidsheid, dat open vrije zicht op de horizon. Elke verstoring van het landschap wekt dus weerstand op. Ik heb die dingen in Duitsland ook zien staan. Foeilelijk! Hoogspanningskabels zijn ook niet mooi, maar die draaien en suizen in ieder geval niet.”

“De Veenkoloniën trekken altijd het aan het kortste eind. Hier heerst dat gevoel heel sterk: wij zitten in de periferie en zijn altijd de klos. Gaat het economisch slecht, dan bij ons nog slechter. Philips kwam en ging, de gevangenis in Ter Apel sluit, banen drogen op. Al in de strokartonindustrie trokken de boeren aan de touwtjes. Nu zijn het weer de boeren met hun plannen en de burger heeft het nakijken. Zo voelt men dat hier.”

Wie blust deze veenbrand? Is er nog een uitweg? Kunnen de bewoners alsnog bij het project betrokken worden? In een of andere vorm deelnemen wellicht? Dat zijn de vragen waarover betrokkenen zich het hoofd breken. Economische Zaken, de provincie Drenthe en de windboeren vroegen eind 2015 aan beleidsadviseur Titian Oterdoom uit te zoeken of de bevolking nog voelde voor participatie in het project.

Zijn antwoord – en natuurlijk gaf de politieke kleur (VVD) van Oterdoom gedoe – was kort.

Nee.

“De vraag wordt ervaren als mosterd na de maaltijd”, zegt Oterdoom, die 40 inwoners, diverse maatschappelijke organistaties en ondernemersverenigingen sprak. “De bevolking is tot dusver geen stem gegund, terwijl de inhoudelijke keuzen direct samenhangen met de verdeling van de lusten en de lasten. Vooral het totale gebrek aan dialoog zit mensen dwars.” Hij noteerde in zijn verkenning: “Geïnterviewden geven aan dat er (…) geen behoefte is om mee te praten over de invulling van communicatie, participatie en profijt: de posities van voor- en tegenstanders zijn verhard en liggen zo ver uit elkaar dat er sprake is van strijd.”

De zorgen over deze strijd liepen zo hoog op, dat begin januari een groep (de meesten voorstanders van het zonneplan) in het Dagblad van het Noorden pleitte voor een ‘time-out’ in de discussie. Een wijze man met breed draagvlak – de naam van Herman Wijffels werd genoemd – zou de boel weer moeten lijmen. Als boerenzoon zou hij ook de taal van de windboeren spreken.

De groep van vijf vreest dat de verharding in de discussie de sociale samenhang kapot maakt. Ondertekenaar Aize Bouma, oud-journalist en beleidsadviseur, had nooit gedacht dat boeren en bevolking zo lijnrecht tegenover elkaar zouden komen te staan. “Mensen gaan hier niet zo snel de barricaden op. Maar dit is zoveel groter dan verwacht. In de lintdorpen worden buurtbarbecues en avondjes afgelast, omdat niemand meer zin heeft in een feestje met de boeren. De woede richt zich ook in toenemende mate op de overheid, net als in het aardbevingsgebied in Groningen. Oude tegenstellingen leken vergeten, maar nu is de geest uit de fles. Het is kapot en komt nooit meer goed.”

Een andere ondertekenaar, Rieks van de Wal van Staatsbosbeheer zegt: “Het is een veenbrand, het zit allemaal erg onderhuids. Ik ben ook bang voor sabotage. Je hoort het steeds om je heen: die masten zijn wel om te krijgen. Er gaan hier misschien wel boerderijen in de fik.”

Maar minister Kamp deelde mee dat er geen time-out komt.

EZ en provincie waren weliswaar flink geschrokken van de verkenning van Oterdoom, maar hadden het rapport na verschijnen in een la gestopt. Kamp zou het ‘meenemen in de evaluatie van de Rijkscoördinatieregeling’, die door de gemeentepolitiek zo vervloekte wet waarmee zij buiten spel werden gezet in de besluitvorming. Een rechtszaak van twee gemeenten tegen deze regeling is verloren.

Dus gaan, zoveel maakte Kamp ook duidelijk, de plannen door. Dat beaamt ook windboer Ten Have, die de uitkomst van Oterdooms verkenning ‘teleurstellend’ noemt.

Wat nu?

Tjipke Paas, ondernemer, ook van het zonneplan en ondertekenaar van het time-out-verzoek, deed eind maart nog één poging. Hij sprak de boeren aan als streekgenoot, en nodigde ze alle zestig uit. Dertien kwamen. Een avond om wederzijds stoom af te blazen, zonder actievoerder, zonder pers. Het ging goed. Er komt nog een overleg, waarop de haalbaarheid van het zonneplan ook ter tafel komt.

Paas houdt hoop. Hij voorziet grote problemen als de windmolens toch komen. “Dan moet de ME er naast staan bij de bouw. Niemand heeft in de gaten hoe groot die dingen écht zijn. Als de eerste staat, zullen de mensen zeggen: ja maar, dít willen we niet. Maar dan is het te laat. Te lang is op z’n Gronings gedacht: het komt wel goud, het komt echt wel goud. Maar het komt niet goud.”

Dit project kwam tot stand na gesprekken met een kleine veertig betrokkenen, boeren, bewoners, actievoerders, ondernemers en bestuurders uit Zuid-Oost-Drenthe. Trouw-journalist Joop Bouma verbleef hiervoor drie weken in het gebied.
Bron: ->> http://windmolens.trouw.nl/

Screen Capture: ->>

Afbeelding
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:17

Ik snap de woede van de mensen die tegen zijn wel. Dus ja ergens kan ik mij ook voorstellen dat ze naar drastischere maatregelen gaan grijpen om er maar voor te zorgen dat die dingen er niet komen.
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:25

Vrees voor hardere acties tegen windmolens: 'Ik hoor dat de fik erin gaat'

Afbeelding

Jan Nieboer van actiegroepen Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën verbaast zich niet zo over het nieuwe rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Die maakt zich zorgen over extremisme en radicalisering bij tegenstanders van windparken.

GESCHREVEN DOOR
Hjalmar Guit
Het zou Nieboer niet verbazen als de bom in Drenthe barst als de windmolens komen. "Het zijn nu nog papieren uitingen, maar ik ken meerdere mensen die zeggen: 'Als ze niet om ons willen denken, dan gaan ze eraan'. Ik heb gehoord dat er mensen zijn die al handgranaten en andere explosieven hebben gekocht."

Vrees voor escalatie
In de Veenkoloniën is al jaren ruzie tussen voor- en tegenstanders van de windparken. Tegenstanders zijn bang voor 'permanente verpesting van het landschap en geluidsoverlast die dag en nacht aanhoudt'. Nieboer vreest net als de NCTV voor escalatie in de Veenkoloniën. "Burgemeester Seton van Borger-Odoorn vroeg mij om de achterban in toom te houden, maar ik heb geen Openbare Orde en Veiligheid in mijn portefeuille."

"Ik keur het niet goed en probeer mensen altijd te overtuigen van de democratische manier, maar zij zeggen dan dat wat wij doen toch niets opschiet. Ik snap wel dat mensen in hun wanhoop naar dit soort middelen grijpen", zegt Nieboer. "Ze voelen zich net opgejaagd wild."

Lees ook: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding: 'Radicalisering bij windmolenprotest'

'De fik erin'
Nieboer verwacht bij het plaatsen van windmolens extremere acties, zoals in Frankrijk. In de departementen Drôme en Ain in het zuidoosten van Frankrijk werden afgelopen maand nog windmolens in brand gestoken door activisten. "Mochten die windmolens er komen, dan heb ik al meerdere keren gehoord dat 'de fik erin gaat'. Men accepteert het hier gewoon niet", zegt Nieboer.

"Met de windturbines doet de overheid deze mensen grof fysiek en psychologisch geweld aan. Zij worden blootgesteld aan laag frequent geluid van de windmolens. Dag en nacht krijgen zij trillingen door de grond hun huis in, waardoor hun leven geruïneerd wordt."

Vóór groene energie
De lokale bevolking is volgens Nieboer helemaal niet tegen groene energie, maar inwoners willen inspraak in de manier waarop die wordt opgewekt in hun leefomgeving. Volgens Nieboer voelen velen zich niet gehoord door de overheid. Nieboer: "Zonnepanelen worden hier omarmd, we zouden zelfs windboeren helpen die willen overgaan naar een zonnepark. Het probleem is gewoon dat we er hier niets over te zeggen hebben. Je moet gewoon je grote mond houden."

Dat de onvrede over de windmolens onder een relatief kleine groep zou heersen, weerlegt Nieboer. "Mensen hebben hier niet altijd het hart op de tong, zoals in het Westen. Ze zijn hier wat ingetogener, maar dat betekent niet dat hier andere gevoelens heersen. De wrok zit hier heel, heel erg diep. Als je ze maar lang genoeg tergt, worden ze erg kwaad."
Bron: ->> https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/138568 ... -erin-gaat

Screen Capture: ->>

Afbeelding
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:32

Windmolenterreur: 'Hoe diep zijn we in Nederland gezonken?'

Afbeelding

Het zit directeur Rob Rietveld van de belangenvereniging Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) niet lekker dat windmolenactivisten bestempeld worden als terroristen. In een opiniestuk pleit de Annerveenschekanaler voor meer overleg tussen overheid en burger.

In een rapport sprak de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) van radicalisering en extremisme in de ruzies over windmolens. Vooral in de Veenkoloniën zou sprake zijn van een ernstige situatie.

'Diep gezakt'
"Hoe diep zijn we in Nederland gezonken dat we een reactie vanuit de burger die zich zeer onredelijk behandeld voelt gaan afdoen als terrorisme", zo begint Rietveld zijn betoog. "Gaan we vanaf nu in alle situaties waarbij de overheid onmachtig is gebleken een fatsoenlijk proces uit te voeren de reactie van de gefrustreerde burger afdoen als terrorisme?"

Lees ook: Vrees voor hardere acties tegen windmolens: 'Ik hoor dat de fik erin gaat'

Rietveld vraagt zich ook af waarom wel gesproken wordt van windmolenterreur, maar niet van asielzoekerscentrumterreur of gaswinningsterrorisme. "Wat denkt u, zou het helpen om deze mensen nu neer te zetten als terrorist, of zou deze framing het alleen nog maar erger maken?", vraagt hij retorisch aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Overheid: praat met ons
Beter zou het volgens de directeur zijn als de landelijke overheid eens zou gaan praten met tegenstanders van de windmolens om samen tot een oplossing te komen. "Ik keur elke vorm van vernieling en bedreiging af, maar ik zie ook de oneerlijke manier waarop er met mensen in deze gebieden is omgegaan. Ga eens praten en zorg voor een goed proces waarin alle belangen op een goede manier afgewogen worden."
Bron: ->> https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/138642 ... d-gezonken

Screen Capture: ->>

Afbeelding
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:36

Windmolenpark Veenkoloniën mag definitief doorgaan

21-02-2018, 11:49 AANGEPAST 21-02-2018, 12:51 REGIO

De bouw van 45 windmolens in de Drentse Veenkoloniën kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. Er was veel verzet tegen de molens, maar dat vindt de Raad minder belangrijk dan het halen van milieudoelen.

Tegen het plan waren achttien bezwaarschriften ingediend door onder meer omwonenden en natuur- en cultuurorganisaties. De bezwaarmakers zijn volgens RTV Drenthe bang voor slagschaduw, geluidsoverlast en gezondheidsrisico's. Maar ze hebben de Raad niet kunnen overtuigen.

"Er is geen wet die bepaalt dat een ruimtelijk plan een ontwikkeling alleen mogelijk mag maken als daarvoor voldoende draagvlak bestaat", aldus de Raad van State. Volgens de Raad spelen er bij dergelijke projecten veel belangen, en is het aan de ministers om daar een afweging in te maken.

Vorig jaar riep een meerderheid van de Tweede Kamer toenmalig minister Kamp op om een andere plek voor de windmolens te zoeken. Kamp zei toen dat alle alternatieven duurder waren, en helemaal schrappen van de windmolens ook niet kon.

Tegenwind strijdbaar

Tegenstanders zijn verbolgen over de uitspraak van de Raad van State. Protestbeweging Tegenwind wil blijven strijden. 'Deze uitspraak is een voetnoot in een acht jaar durende ellende, die nu een heviger fase in zal gaan', stelt voorman Jan Nieboer.

Tegenwind zal bezwaar blijven maken tegen elke bouwvergunning die wordt aangevraagd. "Er komt geen enkele windturbine", aldus Nieboer.

Veenkoloniën

Het plan voorziet in een windmolenpark tegen de provinciegrens met Groningen. Oorspronkelijk waren er nog meer windmolens voorzien. Een aantal molens is geschrapt, omdat het dorp Drouwenermond anders ingesloten zou raken tussen twee rijen molens.

Met de uitspraak komt een einde aan jaren van procederen. Er is geen hoger beroep mogelijk.
Bron: ->> https://nos.nl/artikel/2218588-windmole ... rgaan.html

Screen Capture: ->>

Afbeelding
Gebruikersavatar
baphomet
Administrator
Administrator
Berichten: 23311
Lid geworden op: za 21 aug 2010, 16:08

vr 21 sep 2018, 08:42

Zo maar wat klachten van mensen die al elders in Nederland een windmolen om de hoek hebben staan: (via windmolenklachten.nl)
Klacht

Datum 21-02-2018
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s) Dorste kil
Plaats Dordrecht
Uw Naam ****
Naam vermelding niet
Email ***
Mailadres vermelding niet
Klacht Ben woonachtig nabij Mookhoek en wordt deze gehele avond geteisterd door het lage gebrom van de windturbines van de Dordtse de kil. Ik voel mij de gehele avond onrustig, misselijk, zwaar hoofd en gestresst. Dit is enkel als de wind richting mijn huis staat. Ook met oordoppen op in huis ondervind ik de enorme last.
Klacht
Datum 12-2-2018
Land Nederland
Provincie Zuid-holland
Locatie van de windturbine(s) Brienenoordbrug
Plaats Rotterdam
Uw Naam Dennis
Naam vermelding wel
Email dvangool73@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Erg veel slagschaduw van de windmolen worden er helemaal gek van
Rotterdam / kralingseveer
Datum: 14022017
Land: Nederland
Provincie: zuid holland
Locatie van de windturbine(s): zeeheldenwijk
Plaats: leidschendam
Uw Naam: **
Naam vermelding: niet
Email: **
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Windturbine staat veel te dicht bij de wijk.last van
slagschaduw dat we er ziek van worden en weggaan uit huis buiten het gebied van de
turbine.de wethouders van leidschendam en den haag hebben grove fouten gemaakt!!
Datum: 02/13/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): Richting de Vliet
Plaats: Leidschendam-Voorburg
Uw Naam: *****
Naam vermelding: niet
Email: ****
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Had deze overlast niet verwacht! Ik klaag niet over
landschapvervuiling maar over de constante, mega-irritante bromtoon! En dat is nog
zacht uitgedrukt! Ik woon op 18e etage, en misschien heb ik er op die hoogte nog
meer last van dan mensen die een stuk lager wonen! Dag en nacht, maar soms is het
heel even weg! Het geluid is een kruising tussen een chronische aanstaande
wasmachine, met uitschieters naar heel heftig, danwel een continu overvliegend
vliegtuig, een langsdenderende trein en in de nacht lijkt het helemaal alsof er
windkracht 8/9 is! Ik heb een hoekappartement en molen staat hemelsbreed precies
tegenover mij! In mijn woonkamer en mijn slaapkamer, beiden aan de voorkant,zijn de
irritantste en hardste geluiden te horen, in slaapkamer van kleinkinderen is het
ietsje minder, terwijl keuken daarnaast qua geluid ertussenin ligt! Ik weet niet of
er onderzoek is gedaan naar het dragen van het geluid op zo'n hoogte? Maar ik denk
dat hoe lager je minder last hebt! Dit is een serieuze klacht, niet van een
zeurpiet, maar het geluid is bijna chronisch aanwezig!


Datum: 02/11/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid- Holland
Locatie van de windturbine(s): Westvlietweg CEVA bedrijf
Plaats: Den Haag
Uw Naam: ***
Naam vermelding: niet
Email: ***
Mailadres vermelding: niet

Klacht:
Windturbine draait met sneeuwbuien op volle toeren. Geluidshinder is zo ie zo niet
normaal. Het raam moet tijdens de nachtrust echt dicht anders lig ik wakker.
Nachtrust is voor mij zeer belangrijk vanwege slaapstoornissen met als gevolg
psycosses!
Met het raam op een kier slapen met de kachel uit is het gezondst, helaas kan dit
niet en voel ik me ook opgesloten. Buiten dat de windturbine zeer dicht staat is het
uitzicht miet om aan te zien. Te triest voor woorden die lelijke stad achter de
duinen!!.
Datum: 02/12/2017
Land: Nederland
Provincie:
Locatie van de windturbine(s): Ceva den haag
Plaats: Den haag
Uw Naam: Vd linden
Naam vermelding: wel
Email: **
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Grote rode lampen op windmolen geven zoveel licht
dat op grote afstand en door weerkaatsing het door de ramen bij ons binnenkomt.
Vooral snachts en als de wieken erlangs draaien knippert het ! Zeer storend. Woon op
1.5 km en toch merk je veel van die molen. Erg onrustig aan de horizon doordat
eigenlijk alleen laagbouw er is . Molen past absoluut niet bij woonwijk.
Datum: 02/12/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): Leidschendam, Ceva terrein
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: **********
Naam vermelding: niet
Email: ****
Mailadres vermelding: niet

Klacht:
Te dichtbij oa de Zeelheldenwijk (ikzelf ben hier ook bewoner) geplaatst. Hierdoor
last van;

- Geluid
- Slagschaduw
- Aanzicht
- Lampen
- Daling waarde woning
Datum: 02/03/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): langs de A4 Den Haag, grens Leidschendam
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: ****
Naam vermelding: niet
Email: ****
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Windmolen staat weer aan, op nog geen 300 meter van
mijn huis. Hij staat hard te draaien en het lijd ontzettend af wanneer ik aan het
werken ben in de woonkamer. Af en toe staat de zon er op en zijn de schaduwen te
zien in de woonkamer. Hoe kan het ooit goed gekeurd zijn dat een windmolen naast een
woonwijk wordt geplaatst?!?!
Datum: 01/02/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): Langs A4 nabij Leidschenveen
Plaats: Leidschendam-Voorburg
Uw Naam: *****
Naam vermelding: niet
Email: *****
Mailadres vermelding: niet

Klacht:
Bederf van woongenot door:
- slagschaduw
- geluidsoverlast
- IJsafzettingen die op de snelweg terechtkomen
- Uitzichtbederf

Daarnaast is er geen communicatie geweest naar de omwonenden door de firma(s) die de
windturbine geplaatst hebben, noch door de gemeente Den Haag.
Het lijkt erop dat er met grove subsidie (ons belastinggeld) een onrendabele
windturbine is geplaats en dan ook nog eens veel te dicht bij een aantal woonwijken.

De gemeente Den Haag heeft dit eerder ook met het ADO stadion gedaan. Ook hiervan is
er regelmatig geluidsoverlast (voetbalwedstrijden, concerten, maar ook het
onverwacht afgaan van de alarminstallaties midden in de nacht of laat in de avond
tot soms wel 45 minuten lang)
Datum: 26-01-2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Leidschendam-Voorburg-Den Haag
Plaats: Den Haag
Uw Naam: ****
Naam vermelding: niet
Email: ****
Mailadres vermelding: niet

Klacht:
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij dien ik mijn klacht in voor het plaatsen van een windturbine bij woonwijken.
Er is bij het plaatsen van deze enorme turbine geen rekening gehouden met de
omwonenden.
Dit betreur ik ten zeerste!
Daarbij komen ook alle nadelen van de turbine zoals, slagschaduw en geluidsoverlast
op het bord van de omwonenden.
Verder ben ik als omwonenden benieuwd naar de waardebepaling van mijn huis nu er
uitzicht is op een enorme windturbine.


Datum: 01/26/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Den haag
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: ****
Naam vermelding: niet
Email: ****
Mailadres vermelding: niet

Klacht:
Sinds de komst van de windmolen in Den Haag op de grens van Leidschendam hebben wij
last van slagschaduw, geluidsoverlast, vallend ijs
Wonend in zeeheldenbuurt, 500 m van de molen vandaan.
Verpest uitzicht, waarde van het huis daalt.
Nooit op de hoogte gebracht over de komst van deze molen.
Woongenot helaas weg!!! Schande dat dit gebeurd! Dit kan niet!
Weghalen of nooit meer laten draaien zouden wij zeggen


Datum: 01/26/2017
Land: Nederland
Provincie: zuid holland
Locatie van de windturbine(s): Ceva
Plaats: Den Haag
Uw Naam: ****
Naam vermelding: niet
Email: ****
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Heel vervelend de windturbine voor je uitzicht,
s,avonds de rode lichtstrepen in de lucht echt een irritant gezicht,
Datum: 20-12-2016
Land: Nederland
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Rotterdam Zuid Rivium
Plaats: Rotterdam
Uw Naam: ******
Naam vermelding: niet
Email: *******
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Sinds een maand staat er een molen aan de kant van
het Rivium bij Rotterdam Zuid. Als de wind richting Krimpen staat ontstaat er een
enorm gebrom. Ben ik door overlast van buren verhuisd uit Vlaardingen kom ik in deze
pokkeherrie terecht en wel zodanig dat het mijn slaap kan beïnvloeden zo hard!!!!
Schandalig weer een reden om te verhuizen hoor mijn nachtrust is het belangrijkst.
Datum: 01/14/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid-holland
Locatie van de windturbine(s): Ceva terrein langs A4
Plaats: Den Haag
Uw Naam: Van Breukelen
Naam vermelding: wel
Email: *****
Mailadres vermelding: niet

Klacht:
Er staat sinds december opeens een reuze windturbine naast de A4 bij Den Haag.
Deze is sinds enkele dagen in bedrijf. Terwijl ik het monster niet kan zien vanuit
mijn woonkamer worden we gek van de slagschaduw als er zon is.
Een onophoudend geflikker waar je echt koppijn van krijgt.
Ik kijk niet uit naar de zomer op deze manier.....


Datum: 01/15/2017
Land: Nederland
Provincie: ZuidHolland
Locatie van de windturbine(s): Terrein van CEVA Logistics, Westvlietweg
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: I. Weerdenburg
Naam vermelding: wel
Email: i.weerdenburg@outlook.com
Mailadres vermelding: wel

Klacht:
Ernstige klacht betreffende Windturbine op het terrein van Ceva Logistics in Den Haag!
De slagschaduw van de windturbine is om gek van te worden, en het geluid zeer
irritant. Hoe is het mogelijk dat een overheid zo'n ding kan plaatsen aan de rand
van een woonwijk. Hij staat bijv. op nog geen 300m van mijn woonhuis en domineert
ons uitzicht op een kwalijke manier om maar niet te spreken van de enorme
waardevermindering van ons huis.
Datum: 14-1-2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid holland
Locatie van de windturbine(s): Den Haag langs de A4 grens Leidschendam
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: ******
Naam vermelding: niet
Email: *****
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Zware overlast van slagschaduw.


Datum: 01/14/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Ceva Logistics BV
Plaats: Den haag
Uw Naam: Saskia van Doodewaard
Naam vermelding: wel
Email: ****
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Last van slagschaduw van de windmolen!
Datum: 14012017
Land: Nederland
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Gemeente Den Haag, rand Zeeheldenwijk Leidschendam
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: J.W.J.M. Harmes
Naam vermelding: wel
Email: jharmes@telfort.nl
Mailadres vermelding: wel
Klacht: Molen geeft slagschaduw en bij zonneschijn wordt je
er gek van. Lijkt alsof iemand licht aan en uit doet om de seconde.


Datum: 01/14/2017
Land: Nederland
Provincie: Zuid holland
Locatie van de windturbine(s): Denhaag
Plaats: Leidschendam
Uw Naam: F.j.lobel
Naam vermelding: wel
Email: Ferlobel@casema.nl
Mailadres vermelding: wel
Klacht: Windmolen turbine staat zo dichtbij onze woonwijk
minder dan voor geschreven dat er enorme slag schaduwen over onze huizen vallen.
Zeer hinderlijk en een aantasting van mijn zenuwgestel. verder zal bij calamiteiten
aan de molen een gevaarlijke toestand ontstaan !
Klacht

Datum 02/08/2016
Land Nederland
Provincie Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s) Geervliet
Plaats Rotterdam
Uw Naam Uw Naam
Naam vermelding wel
Email sjaakenlydia.bronder@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht niet normaal zoals die molens tekeer gaan! Wij wonen er over de twee kanalen misschien 500 meter vanaf en je wordt gek van dat gegrom van die motoren of wat het ook is! Niet normaal, koppijn! Waarom zet met die molens niet in rust tijdens deze windkracht?! Dit is niet normaal!


Klacht

Datum 03/07/2016
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s) Botlek, naast Nieuwesluisweg 102
Plaats Botlek
Uw Naam RC Hadders
Naam vermelding wel
Email eenhuub4ever@hotmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Naast ons bedrijf staat een windmolen, maar als het gevroren heeft komt er soms brokken ijs en dat vliegt dan op ons terrein of op de openbare weg. Dit gaat een keer fout, chauffeurs lopen over mijn terrein heen en ik zelf ook. Graag wil ik dat er in de winter maanden er wat aan gebeurd. bv Windemolen stil zetten bij vorst en sneeuw?Groet,
Ruben Hadders
Datum 11042016
Land Nederland
Provincie zuid-holland
Locatie van de windturbine(s)
Plaats Den Haag
Uw Naam Patricia Detering
Naam vermelding wel
Email pemdet19@yahoo.com
Mailadres vermelding wel
Klacht al sinds 4 jaar heb ik klachten van een dreunend laag frequent geluid, resonerend door mijn hele huis! Niets helpt, behalve een vinger in mijn oor….eindelijk rust! Maar ja, dat kun je niet een uur volhouden. Inmiddels is mijn li-oor overgevoelig geworden voor elk laag geluid. Jaren van onbegrip bij huisarts, GGd etc. Het klinkt echt als een GIANT ventilator en gaat 24 uur per dag door. Heerlijk dat het weer zomer wordt, dan ben ik veel buiten en heb er geen last van, mede door de omgevingsgeluiden. S’nachts is het buiten ook goed hoorbaar. Ik ben er van overtuigd dat dit met een windturbine te maken heeft, kan hem echter niet localiseren.


Datum 05/14/2016
Land Nederland
Provincie Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s) Alternatieve locatie Beerenplaat Spijkenisse
Plaats Poortugaal
Uw Naam Jolanda
Naam vermelding wel
Email
Mailadres vermelding niet
Klacht Rotterdam moet aan 150Megawatt komen volgens de norm, dus ca 30 windmolens, maar waarom willen ze dan zoveel plekken aanwijzen om ze te bouwen, waarom niet bij Europoort, midden in industriegebied en op brug Haringvliet paar extra.
Waarom windturbines hoog op land? Veel overlast: geluid en horizonveruiling terwijl er ook andere oplossingen zijn die bijna net zoveel energie opwekken. Bijvoorbeeld stroming-/getijden energie opwekking of golfenergie, hierbij wordt grootste gedeelte onder water geplaatst en alleen boei en/of vlonder boven water. Er wordt al volop getest in Schotland en met zeer goede resultaten. We hebben veel water in Nederland, waarom hier geen gebruik van maken, waarbij (bijna) geen overlast wordt veroorzaakt? Ze willen voor gezondheid van de mens (CO2) windmolens, maar maken je op andere manier ECHT ZIEK. Ze zijn het bekijken om de Beerenplaat vol te zetten op ca 400 mtr vanaf woningen Spijkenisse en 500mtr van woonboten in Rhoon…richting polder Albrandswaard en over water waardoor veel geluidsoverlast LFG. Er is tegenover een heel natuurgebied in Rhoon/grienden en is ook door Provincie Zuid Holland aan herstructureren, daarnaast is Beerenplaat ook natuurgebied. Laten we hopen dat ze zich bezinnen en misschien als alternatief mbv stroming en water duurzame energie willen gaan opwekken. Maarja geld is belangrijker dan gezondheid???
Datum 04/30/2016
Land Nederland
Provincie zuid-holland
Locatie van de windturbine(s) Burgerveen- Weteringbrug A4-A44 NH
Plaats Oude Wetering
Uw Naam
Naam vermelding niet
Email
Mailadres vermelding niet
Klacht In 2013 kwam hier wonen.
Er stonden ineens 2 windmolens in de Haarlemmermeer. En later waren het er ineens 9. Allemaal in 2013 en 2014 geplaatst.
Een zwaar belast gebied met schiphol vliegtuigen, trein. HSL, 2 snelwegen en overal UMTSmasten en wifi.
Vanaf Denhaag zie je bij zoeterwoude ook windmolens. Onze gemeente ligt ertussen en wij zouden er nooit last van kunnen hebben. Vanaf 2013 tot een tijdje terug had ik er ook geen last van DACHT IK. Maar wat is last? Ik hoor een constant gezoem en getril en gegons, de cetrifuge modes. En dan ineens houdt het op en gaat de wasmachine modus aan. Soms is het stil. Dan hoor ik GEWOON alleen de vliegtuigen en de snelweg. Het verneukeratieven met die windturbines is dat ze schijnbaar geen geluidsoverlast geven. Schijnbaar omdat een deel van de overlast niet via je gehoor maar via je centraal zenuwstelstel wordt op gepikt. Je begint overgevoelig te worden voor geluiden, je begint bij het minste of geringste in een electrostress te schieten. Dan ga je klagen bij de overheid die MASSAAL allemaal water horen branden omdat wat jij ze verteld ze nog nooit van iemand hebben gehoord. GGD Leiden, omgevingsdienst Leiden, omgevingsdienst noordzeekanaal, gemeente, en het wordt vrolijk tussen jouw oren gestopt. Gek als het aan mij zou liggen waarom ik dan hoor wanneer het ophoudt en wanneer het begint. Gek dat ik ook tussendoor geen last heb en soort van rust aan mijn kop.
We zijn op de helft. Er moeten nog eens zoveel windturbines bij. Niemand die ook maar beseft dat WIJ tussen 23.00 en 7.00 rust aan onze kop MOETEN hebben om ons lichaam te laten herstellen van alle techniek, geluid en gedoe overdag. Verbaasd dat de windmolens niet aan industrienormen hoeven te voldoen en ondanks dat er enorm veel wetenschappelijk onderzoeken hebben uitgewezen hoe onze gezondheid wordt gesloopt niemand op staat en zegt SNACHTS windturbines UIT.
Ik wil dat in heel europa de windturbines snachts verplicht uit moeten
Noorden wind, dramatisch veel herrie, alles potdicht afgesloten en in het weekeinde min of meer besloten om elders een baan te zoeken en te verhuizen, woonplezier was er door fabrieken al niet maar dit is teveel, windmolens langs het Hartelkanaal nabij de dorpen Geervliet/Heenvliet en Zwartewaal moeten absoluut worden afgebroken, dit gaat absoluut tot medische/psychische klachten lijden
Klacht

Datum 01/11/2016
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s) Zuid-Holland aangrenzend Willemstad
Plaats Haringvliet brug
Uw Naam
Naam vermelding niet
Email frdeki@hotmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Er is geen melding geweest van nieuwe te plaatsen windmolens zeker niet dat deze ook nog eens extra hoog zouden zijn. Zelf woon ik ver genoeg om geen geluidsoverlast te hebben, maar twee van de 4 molens hebben een akelige scherpe flitsen erop zitten dat uiteraard vooral in het donker erg hinderlijk is. Ik weet mijn positie als burger hierin niet maar onbeschoft is het minimaal. Ik zou tenminste een oplossing tegen die flitsen willen hebbenBlijf het vreemd vinden dat er totaal geen melding wordt gedaan van nieuw te plaatsen molens.. we zullen wel net buiten de straal vallen maar dat neemt niet weg dat ik er geen last van kan hebben. Doorn in het oog


Datum 04/24/2014
Land Nederland
Provincie Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s) Europoort langs Hartelkanaal tegenover drie dorpen met ‘beschermd’ dorpsgezicht
Plaats Geervliet
Uw Naam Mathilde Kuiper
Naam vermelding wel
Email
Mailadres vermelding niet
Klacht Al eerder schreef ik. Toen had ik last van het geluid. Nu heb ik overal last van. Ieder geluidje Misselijk, beroerd, duizelig, gestrest door dat eeuwige gedraai, gedraaaai en gedraaaaai van de wieken. Die windturbines ( acht stuks illegaal. Twee pontificaal pal op mijn tuin) voel mij zo getergd ( en ik ben de enige niet)
Vandaag maar de gordijnen dicht laten om niet steeds dat draaien te hoeven zien.i Iets rust te krijgen zodat mijn hoofd en maag kalmeren.
Zodadelijk boodschappen doen. Positief blijven, ik woon hier mooi. Maar ja uitzicht is verziekt en dat draaaaaien maakt me gestoooord.
Datum 22042014
Land Nederland
Provincie zuidholland
Locatie van de windturbine(s) hartelkanaal
Plaats heenvliet
Uw Naam Werring
Naam vermelding wel
Email tonwerring@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht met noordenwind is het buiten zitten of ramen open laten gen optie meer.Er is al veel fabrieksoverlast, de windmolens hoor je er duidelijk doorheen, wordt door DCMR eenvoudig weggewuifd als algemeen geluid, het wordt domweg genegeerd.
Conclusie is reeds getrokken, elders werk zoeken, huis veerkopen en heel snel vertrekken
04/30/2016
Land Nederland
Provincie zuid-holland
Locatie van de windturbine(s) Burgerveen- Weteringbrug A4-A44 NH
Plaats Oude Wetering
Uw Naam **
Naam vermelding niet
Email ***
Mailadres vermelding niet
Klacht In 2013 kwam hier wonen.
Er stonden ineens 2 windmolens in de Haarlemmermeer. En later waren het er ineens 9. Allemaal in 2013 en 2014 geplaatst.
Een zwaar belast gebied met schiphol vliegtuigen, trein. HSL, 2 snelwegen en overal UMTSmasten en wifi.
Vanaf Denhaag zie je bij zoeterwoude ook windmolens. Onze gemeente ligt ertussen en wij zouden er nooit last van kunnen hebben. Vanaf 2013 tot een tijdje terug had ik er ook geen last van DACHT IK. Maar wat is last? Ik hoor een constant gezoem en getril en gegons, de cetrifuge modes. En dan ineens houdt het op en gaat de wasmachine modus aan. Soms is het stil. Dan hoor ik GEWOON alleen de vliegtuigen en de snelweg. Het verneukeratieven met die windturbines is dat ze schijnbaar geen geluidsoverlast geven. Schijnbaar omdat een deel van de overlast niet via je gehoor maar via je centraal zenuwstelstel wordt op gepikt. Je begint overgevoelig te worden voor geluiden, je begint bij het minste of geringste in een electrostress te schieten. Dan ga je klagen bij de overheid die MASSAAL allemaal water horen branden omdat wat jij ze verteld ze nog nooit van iemand hebben gehoord. GGD Leiden, omgevingsdienst Leiden, omgevingsdienst noordzeekanaal, gemeente, en het wordt vrolijk tussen jouw oren gestopt. Gek als het aan mij zou liggen waarom ik dan hoor wanneer het ophoudt en wanneer het begint. Gek dat ik ook tussendoor geen last heb en soort van rust aan mijn kop.
We zijn op de helft. Er moeten nog eens zoveel windturbines bij. Niemand die ook maar beseft dat WIJ tussen 23.00 en 7.00 rust aan onze kop MOETEN hebben om ons lichaam te laten herstellen van alle techniek, geluid en gedoe overdag. Verbaasd dat de windmolens niet aan industrienormen hoeven te voldoen en ondanks dat er enorm veel wetenschappelijk onderzoeken hebben uitgewezen hoe onze gezondheid wordt gesloopt niemand op staat en zegt SNACHTS windturbines UIT.
Ik wil dat in heel europa de windturbines snachts verplicht uit moeten


Datum 02/08/2016
Land Nederland
Provincie Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s) Geervliet
Plaats Rotterdam
Uw Naam Uw Naam
Naam vermelding wel
Email sjaakenlydia.bronder@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Niet normaal zoals die molens tekeer gaan! Wij wonen er over de twee kanalen misschien 500 meter vanaf en je wordt gek van dat gegrom van die motoren of wat het ook is! Niet normaal, koppijn! Waarom zet met die molens niet in rust tijdens deze windkracht?! Dit is niet normaal!


Datum 01/11/2016
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s) Zuid-Holland aangrenzend Willemstad
Plaats Haringvliet brug
Uw Naam ***
Naam vermelding niet
Email frdeki@hotmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Er is geen melding geweest van nieuwe te plaatsen windmolens zeker niet dat deze ook nog eens extra hoog zouden zijn. Zelf woon ik ver genoeg om geen geluidsoverlast te hebben, maar twee van de 4 molens hebben een akelige scherpe flitsen erop zitten dat uiteraard vooral in het donker erg hinderlijk is. Ik weet mijn positie als burger hierin niet maar onbeschoft is het minimaal. Ik zou tenminste een oplossing tegen die flitsen willen hebbenBlijf het vreemd vinden dat er totaal geen melding wordt gedaan van nieuw te plaatsen molens.. we zullen wel net buiten de straal vallen maar dat neemt niet weg dat ik er geen last van kan hebben. Doorn in het oog
Klacht

Datum 08/31/2015
Land Nederland
Provincie Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s) Brielle/Europoort
Plaats Rotterdam
Uw Naam Cassandra
Naam vermelding wel
Email ***
Mailadres vermelding niet
Klacht De ganzentrek is in gevaar, de vogels vliegen er dwars doorheen.
Datum: 06/15/2015
Land: Nederlandwindmolen_Bernisse_1_CE58E9B4E25CE5A8C1257C760047BCB5_1
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): Botlek hartelpark
Plaats: Heenvliet
Uw Naam: Ton Werring
Naam vermelding: wel
Email: tonwerring@gmail.com
Mailadres vermelding: welKlacht:
Afgelopen dagen met de noordenwind weer heerlijk genoten van het ruisen en het
permanente gebons van windmolens en fabrieken, mensen om ons heen zijn het klagen
beu geworden omdat het nergens gehoor vindt, sterker nog de overheid gaat gewoon
door met hun energiepraatjes en milieuvriendelijke oplossingen, wat door deskundigen
regelmatig wordt verworpen.
Ik voorspel dat er over een x-aantal jaren een chronische ziekte bijkomt “de
windmolenstress” mensen om ons heen klagen steen en been en willen verhuizen,
wetende dat de huizen voor een habbekrats weggaan, mits er uberhaupt interesse is om
in het windmolendecor te wonen, we zijn min of meer gedoemd ons te onderwerpen aan
de grillen van onze overheid.
Deze is echter volstrekt onbetrouwbaar en gaan hun eigen gang wat betreft
Mensen vertrouw het niet en blijf strijden tegen de windmolens in gebieden waar deze niet thuishoren, windenergie/milieu allemaal prima maar niet in je achtertuin, wees op uw hoede!
Datum: 12082014
Provincie: zuidholland
Locatie van de windturbine(s): botlek
Plaats: heenvliet
Uw Naam: A.M. Werring
Naam vermelding: wel
Email: tonwerring@gmail.com
Mailadres vermelding: wel
Klacht:
Overdag en vooral ‘s avonds en ‘s nachts herrie door windmolens, alles moet potdicht, ‘s nachts moeten echt oordoppen in want het geluid buldert maar door. (is niet echt onveilig ivm brand/inbraak etc.) ieder ochtend slagschaduw in de slaapkamer, wordt nu psychisch echt een probleem, gaan GGZ inschakelen, wordt er inmiddels wel doodziek van, wie helpt ? DCMR niet/overheid niet, dit kan hier allemaal zomaar gebeuren, de overheid (politiek en rechterlijke macht incluis) heft volledig maling aan zijn inwoners
Datum: 08/11/2014
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): windpark Hartel II in de gemeente Rotterdam vlak tegen onze dorpen in de gemeente Bernisse op 380 meter van de eerste woningen
Plaats: geervliet
Uw Naam: Eric Brockhus
Naam vermelding: wel
Email: *************
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Sinds aan het begin van dit jaar wij ineens een
windmolenpark zagen bouwen vlak achter ons dorp is er een beetje paniek uitgebroken.
tijdens een snel georganiseerde avond door de gemeente konden ze ons vertellen dat
er dus een windpark kwam met 8 enorme molens. De bewoners waren voor het gemak maar
niet geinformeerd twee jaar daarvoor bij de vergunning aanvraag. ik snap wel waarom.
De eigenaar van het park was ook aanwezig op die avond en vertelde ons dat er
flinke overlast zou komen en dat we daar maar aan moesten gaan wennen. Nu echter
wisten we het wel en is er een stuurgroep opgestaan om te vechten tegen dit park. Is
naar de rechter gestapt en hebben hun gelijk gehaald. de vergunning is niet op de
juiste wijze verkregen en is dus weer ongeldig verklaard. mooi!! nee niet dus.
Rotterdam zou moeten handhavenmaar doet dat niet. de bouw ging door en daarna gingen
ze gewoon draaien. Het uitzicht is compleet verziekt. je kunt geen plekje in het
dorp vinden waar je niet die enorme 150 meter hoge krengen ziet staan maaien met die
lange bladen. weg idillische uitstraling. de mensen die er dichtbij wonen kunnen
niet meer normaal in hun tuin zitten.amper slapen. Wij wonen nog op 700 meter
afstand maar dagelijks stap ik uit mijn auto dan zie en hoor ik die dingen draaien.
is voor mij mee te leven maar zodra ik min hoofd mijn huis in steek wordt ik gek.
het laagfrquente gebrom is haast elke dag aanwezig. het is een frequentie die maar
2,5% van de mensen kan horen maar ik ben er dus een van en het maakt me totaal gek.
slaap slecht. oordoppen helpen er niet tegen, dikke kussen over je hoofd ook niet.
alles bij elkaar misschien 10 % minder. overdag valt het mee. dan staat er muziek
aan doe je dingen in huis die geluid maken, wasmachine, koken, stofzuigen etc. maar
zit je rustig op de bank en kijk je een film dan dreunt het steeds door je film
heen. in je bed trekt het steeds de aandacht naar zich toe. ik zie het regelmatig 4
uur worden tot ik eindelijk uitgeput in slaap val maar op 7 uur gaat die wekker weer
om naar je werk te gaan. dit is gewoon onmenselijk en een inbreuk op je mensen
rechten. het park draait gewoon en geeft overlast maar hebben geen vergunning. en al
hadden ze wel een vergunning dan moet het niet mogen. ik ga hier echt aan kapot
langzaam aan. Op mijn werk doe ik veel minder efficient mijn werk, heb thuis steeds
minder energie om dingen te doen. de lol is er gewoon af. We hebben haast vier jaar
lang een enorme verbouwing gedaan aan ons huis om het om te bouwen naar ons
droomplekje. zeer veel tijd en geld in gestoken en nu denken we aan verhuizen als
deze overlast niet snel stopt. Dit kan gewoon niet. en dan kunnen ze nog zo leuk
proberen straks om ons te lijmen met goedkopere energie of andere onzin. ik hoef
geen goedkopere energie, ik wil gewoon lekker rustig kunnen wonen en niet dag in dag
uit me kapot ergeren aan een brom die nooit stopt. mijn huis voelt niet meer als een
thuis en dat is heel erg. en ziekmelden op mijn werk is eigenlijk ook geen optie
want ook al ben ik kapot, op mijn werk heb ik rust. als ik thuis zit heb ik de brom
waar ik juist aan kapt ga. dus alsjeblieft laat nederland wakker worden en die
molens stopppen
Datum: 04/10/2014
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Europoort- langs kanaal t.o. Geervliet
Plaats: Rotterdam
Uw Naam: J. van Rijs-Kersten
Naam vermelding: wel
Email: ***
Mailadres vermelding: niet
Klacht: Enkele honderden meters vanaf ons mooie dorp
Geervliet worden 8 enorme gevaartes neergezet van 150 meter hoog. Als je het dorp in komt rijden, dan is het gewoon een schok om de kolossale molens ver boven de huizen uit zien te steken. Het is helemaal buiten proporties. De skyline van ons dorp met kerktoren en (normale) molen is finaal verpest. Dan heb ik het nog niet eens over de waardevermindering van de huizen en de herrie, die de molens maken.
windmolen_Bernisse_1_CE58E9B4E25CE5A8C1257C760047BCB5_1
Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Barendrecht
Uw Naam: S.M.Verbeek-Eekhof S.M.
Naam vermelding: wel
Email: sonja-verbeek@tele2.nl
Mailadres vermelding: wel
Klacht: GEEN WINDTURBINES in BARENDRECHT
Datum 05/26/2014
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s) Polder Giessen-Nieuwkerk
Plaats Giessenburg
Uw Naam Wouter Veldhuis
Naam vermelding wel
Email wveldhuiszakelijk@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Mijn klacht gaat niet zozeer mij zelf aan maar de bewoners die het dichtstbij de betreffende windturbines wonen.De exploitant heeft in het proces wat 4 jaar lang heeft geduurd om de windmolens te realiseren stellig gezegd dat de windmolens uit gezet zouden worden als men last zal ondervinden van de slag schaduw.Maar dit gebeurt niet of nauwelijks. Dit vind ik een zeer kwalijke zaak (die windmolens zijn al erg genoeg) en dan nog eens je afspraken niet nakomen ook.
Datum: 11/24/2013
Locatie van de windturbine(s): Langs de N11
Plaats: Rijnwoude
Uw Naam: Bruno Langer
Naam vermelding: wel
Email: bruno@langer.nl
Mailadres vermelding: wel
Klacht: De windmolens staan er nu al jaren, maar ik kan maar
niet wennen aan het geluid.
Ja, er zijn studies gedaan naar wat de effecten zijn op 700 meter afstand en die zagen er goed uit. De praktijk is echter anders. Zodra het stil wordt in huis (na afzetten van geluidsapparatuur, bijvoorbeeld als het bedtijd is) wordt de overlast manifest. Het geluid klinkt als een straaljager en de wind komt in drukgolven op mijn dak (waaronder mijn bed staat) doordat deze in plakjes wordt gesneden.
Ook al wordt beweerd door mensen die er verstand van hebben dat je er wel aan went kan ik zeggen: het went nooit, ook niet na al die jaren.
Ik heb het echt geprobeerd, maar de overlast knaagt elke nacht aan mijn nachtrust, zodat
normaal overdag functioneren bemoeilijkt wordt. Dit als voorbeeld nemend is het de
vraag of plaatsing van windmolens in de polder wel goed is.
Datum: 11/21/2013
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Heinenoordtunnel
Plaats: Barendrecht
Uw Naam: *****
Naam vermelding: niet
Email: *****
Mailadres vermelding: niet
Klacht:
Tegen het plaatsen in het mooie natuurgebied,waar veel mensen van genieten.
Het uitzicht en de rust word verstoord!
Datum: 09/05/2013
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): Zuiderdiep(Stellendam)
Plaats: Stellendam
Uw Naam: Jan.van.Lenten
Naam vermelding: wel
Email: J.van.Lenten2@kpnplanet.nl
Mailadres vermelding: wel
Klacht:
Staat te kort op woongemeenschap dat veroorzaakt windgeruis en slagschaduw wat voor de inwoners de gezondheid niet ten goede komt. Het dorp Stellendam ligt op het smalste gedeelte van Goeree & Overflakkee en is daarom niet geschikt voor windturbines.
Datum: 06/10/2013
Land: Nederland
Provincie: Zuid holland
Locatie van de windturbine(s): Spuidijk
Plaats: Nieuw Beijerland
Uw Naam: E.C.H. Peters
Naam vermelding: wel
Email: epeters@kpnplanet.nl
Mailadres vermelding: wel
Klacht: Klacht tegen het plaatsen van windturbines langs de
spuidijk tussen Piershil en Nieuw Beijerland. Ik ben er van overtuigd, mede door de ervaring die ik met het geluid die de turbines produceren welke ik al vernomen heb elders, dat de gezondheid van de inwoners van de omliggende dorpen in het geding komt. Daarnaast ben ik tegen de horizon vervuiling. Wij wonen niet allen wat rust maar ook wat landschap betreft in een uniek plekje. Daar kiezen veel inwoners voor wanneer zij in de polder gaan wonen. Daarom klaag ik tegen het plaatsen van deze windturbines.
Datum: 05/30/2013
Land: Nederland
Provincie: zuid holland
Locatie van de windturbine(s): spuidijk nieuw beijerland
Plaats: nieuw beijerland
Uw Naam: Martijn Wolters
Naam vermelding: wel
Email: *********** Mailadres vermelding: niet
Klacht:
Ik ben tegen de plaatsing van de 150 meter hoge windmolens welke langs de spuidijk
zullen worden geplaatst. Vlak naast zo’n dorp horen zulke reuzen niet thuis. Tevens zal het mooie uitzicht hierdoor flink worden verpest.Ik maak me het meeste zorgen over de geluidsoverlast die deze reuzenwindmolen gaan veroorzaken. Om maar niet te spreken van de waardevermindering van ons huis hierdoor. Plaats ze op zee daar heeft niemand er last van en er is veel wind.
Datum: 04/11/2013
Land: Nederland
Provincie: Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s): Spuidijk
Plaats: Nieuw Beijerland
Klacht:
Windmolens, oke!
Langs de Spuidijk NIET!!!
Er is sprake van plaatsing van 6 windmolens langs de Spuidijk.
– Geluidsoverlast,
– Onrust door knipperende lichten
– Verstoring van leven op platteland
– Waardedaling van huizen door windmolens en bovengenoemde zaken
– Mogelijk ontstaan of verergeren medische klachten
– Echt verpesting van uitzicht!!!Nogmaals, windmolens, oke. Maar niet hier, Plaats ze liever op een plek waar mensen
er geen last van krijgen… op de zee ofzo!
Datum: 04/11/2013
Land: Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): Spuidijk Nieuw-Beijerland
Plaats: Nieuw-Beijerland
Uw Naam: M. de Graaf
Naam vermelding: wel
Email: *
Mailadres vermelding: niet
Klacht:
Nabij dorpskern nieuw beijerland,waarom niet waar de mensen er geen last van hebben zoals, bij het haringvliet waar aan de overkant al windmolens zijn gebouwd en niet op kleine natuurgebied tussen Nw.Beijerland en Piershil
Datum: 03081950
Land: Nederland
Provincie: zuid-holland
Locatie van de windturbine(s): Spuidijk t.o. Spijkenisse
Plaats: Spijkenisse
Uw Naam: W.Vlasblom
Naam vermelding: wel
Email: w.vlasblom@gmail.com
Mailadres vermelding: welKlacht:
het plaatsen van ca. 6 stuks voorgestelde windmolens langs de Spuidijk in de Hoeksche Waard t.o.Spijkenisse. Ik wens deze windmolens niet op die of elke andere locatie, zichtbaar in of vanuit Spijkenisse.
Datum: 04/19/2013
Land: Nederland
Provincie: Zuid-holland
Locatie van de windturbine(s): Langs de A15, afslag Spijkenisse
Plaats: Spijkenisse
Uw Naam: Femke Bosschaart
Naam vermelding: wel
Email: *
Mailadres vermelding: nietKlacht:
Bij harde wind hoor je de windturbines heel duidelijk. Tevens als de wind richting
wijk Hoogwerf te Spijkenisse staat is het zelfs niet leuk met alle ramen, deuren en
luiken dicht. Het continu bulderen maakt mij en mijn gezinsleden erg onrustig. ‘s Avonds zou ik het
prettig vinden als wij rustig met de ramen open kunnen slapen.
Datum: 04/18/2013
Land: Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s): langs Spuit tussen Nw-Beijerland en Pieshil
Uw Naam: *
Naam vermelding: niet
Email: *
Mailadres vermelding: niet
Klacht: locatie nabij dorpskern(en) zeer ongelukkig. Zeker
in combinatie met het ‘ model’ windmolen’ (grootte). Onverantwoord om dit zo dicht
bij ‘ de bewoonde wereld’ te plannen. Overlast en horizon vervuiling zijn om deze
locatie maximaal. Impact op de ‘ kleine natuur’ onverantwoord. Bovendien grote kans
op gezondheidsklachten bewonder. Fysiek dan wel emomtioneel
Klacht
Datum 03/25/2013
Land Nederland
Provincie zuid-holland
Locatie van de windturbine(s) windmolenpark spuidijk
Plaats nieuw-Beijerland
Uw Naam steenbeek
Naam vermelding wel
Email fam.stenbeek@hotmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht geprojecteerd nabij dorpskern nieuw beijerland,waarom niet haringvliet nabij eiland tiengemeten,waar aan de overkant al windmolens zijn gebouwd en niet op kleine natuurgebied tussen Nw.Beijerland en Piershil
Klacht

Datum 03/25/2013
Land Nederland
Provincie zuid holland
Locatie van de windturbine(s) tussen nw.beijerland en piershil
Plaats nieuw beijerland
Uw Naam h.steenbeek
Naam vermelding wel
Email fam.steenbeek@hotmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht nabij dorpskern nw,beijerland geen windmolenpark,,dit is klein natuurgebied tussen nw.beijerland en piershil, Waarom niet aan het haringvliet,nabij eiland tiengemeten, waar aan de overkant reeds een aantal grote windmolens gebouwd zijn.
Mensen gebruik toch eens je verstand; Jeroen Hetzler vertelt het ware verhaal. Waar ga je zoveel geld aan uitgeven in deze tijd van bezuinigingen. Geld over de subsidiebalk smijten. De grondeigenaren worden hier stinkend rijk van terwijl de huiseigenaren binnen ca. 500meter alleen de waarde van hun huizen zullen zien dalen. Het wordt echt tijd om met die volksverlakkerij op te houden.Het levert alleen maar schade op voor het milieu
en draagt een te verwaarlozen energie bij terwijl moderne veel goedkopere kolen/gas centrales altijd achter de hand moeten worden gehouden om te voorkomen dat bij u het licht uitgaat als het niet waait.
De klacht die ik ervaar is constant, zoals eerder medegedeeld is 24
uur per dag, door het gehele huis.
Slaap alleen met slaaptabletten en overdag constant TV aan om het
geluid niet te horen.

De klacht heb ik gemeld bij de Gemeente en de Provincie, die hebben
mijnn doorverwezen naar de Omgevingsdienst West-Holland
en de GGD, deze instanties zijn beide tegelijk ter plaatse geweest. De
Omgevingsdienst hoorde zo weinig, dat hij daar niets mee kon doen. Van
de GGD kreeg ik een folder "'Ik hoor een bromtoon" de inhoud van de
folder was mij al bekend.

10 jaar leef ik al met Tinnitus, dit is er nu bijgekomen.

Vanwege het mooie weer ben ik nog een weekje in de caravan in Gulpen
geweest, daar hoorde ik ook de windmolens,maar in de verte, gezien dat
de windmolens aan de N11 te zien zijn uit mijn woning komt het geluid
rechtstreeks mijn woning biinnen.

Het frustrerende is, dat ik de enige ben, die dit hoor?.

Vandaag bericht AD Ballast Nedam in het rood, daardoor willen zij zich
aan richten op langjarige projekten in windmolens.

SVP, GEEN MEER WINDMOLENS.

met vriendelijke groeten.
Klacht

Datum 10/27/2012
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Locatie van de windturbine(s) 4 stuks molens aan de N11 Bij de Bosrand
Plaats Alphen aan den Rijn
Uw Naam ****************
Naam vermelding niet
Email martinvanbaardewijk@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht 24 uur per dag komt het LFG geluid mijn huis binnen. 1 windmolen is te zien vanuit mijn badkamerraam.
ben ik de enige in deze gemeente die het LFG geluid hoort?
Klacht

Datum 10/20/2012
Land Portugal
Provincie
Locatie van de windturbine(s) Portugal
Plaats
Uw Naam Belangengroep “Hooggevoelig voor Laagfrequent geluid”
Naam vermelding wel
Email info@laagfrequentgeluid.nl
Mailadres vermelding wel
Klacht Als woordvoerder van de belangengroep met betrekking tot laagfrequent geluid ben ik al lang bekend met de verwoestende effecten die windmolens hebben op de gezondheidssituatie en het maatschappelijk functioneren van vele, vele mensen.
Pas afgelopen september, op vakantie in midden Portugal, werd ik zélf geconfronteerd met de nare effecten ervan. Op 100 meter afstand van een molen zette ik de motor van de auto uit en werd direct onwel van de gigantische massa energie die deze molens afgeven. Misselijk, overgeven, hoofdpijn, zenuwachtig, neurologisch systeem op hol.
Dat deze effecten ook op tientallen kilometers merkbaar zijn in de vorm van laagfrequent geluid is me tevens duidelijk geworden. Het is niet alleen het horen en de psychische druk die het geeft, het is tevens het voelen, de impact op het lichaam, de organen, het zenuwstelsel, met alle schadelijke gevolgen van dien.
Door de ongebreidelde groei van deze windmolens is er in Europa nog nauwelijks een plek te vinden waar deze laagfrequent geluid effecten niet merkbaar zijn en dat is zeer verontrustend te noemen. Wetenschappelijk bewijs is er genoeg, oplossingen door aanpassingen aan de windmolens eveneens (al blijft het nare woesh, woesh natuurlijk bestaan). In die zin is zonne-energie de enige echte ‘groene’ energiebron. Hoog tijd dat ‘Den Haag’ en ‘Brussel’ deze materie serieus gaan nemen en tot actie over gaan, voordat het echt te laat is.
Dirk van der Plas,
www.laagfrequentgeluid.nl
Klacht

Datum 09/28/2012
Land Nederland
Provincie zuid holland
Locatie van de windturbine(s) studielocatie 66 (Steekterpolder )
Plaats Alphen aan den Rijn
Uw Naam Hubertus van Loon
Naam vermelding wel
Email hubertus.vanloon@gmail.com
Mailadres vermelding wel
Klacht Voorjaar 2012 heeft PS deze studielocatie
definitief verwijderd uit de plannen (nota
Wervelender) De Gemeente Alphen heeft
een procedure gestart om alsnog deze locatie
op te nemen in het “Actualisatie Prov. Structuurvisie 2012” Na twee jaar strijdt begint alles opnieuw, terwijl PS NH stopt met
windturbines op het land!
Klacht

Datum 08/08/2012
Land Nederland
Provincie Zuid Holland
Locatie van de windturbine(s) N11
Plaats Alphen aan de Rijn
Uw Naam Uw Naam
Naam vermelding Niet
Email ******************
Mailadres vermelding niet
Klacht Windmolens veroorzaken laag frequent geluid, dat overal doorheen gaan. In de praktijk blijkt 1500 meter afstand al niet meer voldoende bij de steeds groter wordende windmolens. De sector verziekt het voor zichzelf. Eerst ruimere regels voor geluid en nu nog grotere windmolens die alleen meer overlast voor omwonenden veroorzaken. Deze overlast wordt niet meerekent, maar wij worden er als omwonenden wel mee opgescheept. Het is een schande dat organisaties en partijen zoals milieufederaties en groen links windenergie in Nederland promoten. Maar ach…… de windlobby heeft genoeg subsidie centjes om dit soort praktijken te funden.
Bron: ->> http://www.windmolenklachten.nl/

Screen Capture: ->>

Afbeelding

Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Overig Nieuws”